ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 48-50

«Οι Ηλικιωμένοι Έχουν Πολλά να Δώσουν»

Γέν. 48:21, 22· 49:1· 50:24, 25 Οι ηλικιωμένοι ενισχύουν την πίστη μας στον Ιεχωβά και στις υποσχέσεις του όταν μας αφηγούνται από πρώτο χέρι “τα θαυμαστά έργα” που έχει κάνει ο Ιεχωβά σε αυτές τις τελευταίες ημέρες. (Ψλ 71:17, 18) Αν έχετε την ευλογία να υπάρχουν ηλικιωμένοι στην εκκλησία σας, ρωτήστε τους

  • πώς τους βοήθησε ο Ιεχωβά να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια καθώς τον υπηρετούσαν
  • για την αύξηση που έχουν δει στον αριθμό των διαγγελέων της Βασιλείας
  • για τη χαρά που νιώθουν όταν γίνονται διευκρινίσεις στην κατανόηση της Γραφικής αλήθειας
  • για τις βελτιώσεις που έχουν δει να γίνονται στην οργάνωση του Ιεχωβά

Γέν. 48:21, 22​—Ο Ιακώβ εξέφρασε την πίστη του στη μελλοντική κατάκτηση της Χαναάν (it-1 σ. 1199 ¶6)

Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Ιακώβ ευλόγησε τους εγγονούς του, τους γιους του Ιωσήφ, και υπό θεϊκή κατεύθυνση έβαλε τον νεότερο Εφραΐμ πριν από τον μεγαλύτερο Μανασσή. Κατόπιν, απευθυνόμενος στον Ιωσήφ, ο οποίος θα έπαιρνε τη διπλή μερίδα κληρονομιάς του πρωτοτόκου, ο Ιακώβ δήλωσε: «Εγώ σου δίνω ένα ύψωμα γης παραπάνω από ό,τι στους αδελφούς σου, το οποίο πήρα από το χέρι των Αμορραίων με το σπαθί μου και με το τόξο μου». (Γε 48:1-22· 1Χρ 5:1) Δεδομένου ότι ο Ιακώβ είχε αγοράσει ειρηνικά το χωράφι κοντά στη Συχέμ από τους γιους του Εμμώρ (Γε 33:19, 20), φαίνεται ότι αυτή η υπόσχεση που έδωσε στον Ιωσήφ αποτελούσε έκφραση της πίστης του, μέσω της οποίας μίλησε προφητικά για τη μελλοντική κατάκτηση της Χαναάν από τους απογόνους του σαν να είχε ήδη επιτελεστεί με το δικό του σπαθί και το δικό του τόξο. (Βλέπε ΑΜΟΡΡΑΙΟΣ.) Η διπλή μερίδα του Ιωσήφ σε εκείνη την κατακτημένη γη αποτελούνταν από τα δύο μερίδια που παραχωρήθηκαν στις φυλές του Εφραΐμ και του Μανασσή.

Ηλικιωμένος αδελφός δείχνει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες σε κάποιο νεότερο ζευγάρι.

Γέν. 49:1​—Η επιθανάτια προφητεία του Ιακώβ αποκάλυψε την πίστη του (it-2 σ. 1117 ¶2)

Η Προφητεία που Εξήγγειλε ο Ιακώβ στην Επιθανάτια Κλίνη Του. Όταν ο Ιακώβ είπε στους γιους του: «Συγκεντρωθείτε για να σας πω τι θα σας συμβεί στο τελικό διάστημα των ημερών» ή «τις μέρες που θάρθουν» (ΓΛ), μιλούσε για το μελλοντικό εκείνον καιρό κατά τον οποίο θα άρχιζαν να εκπληρώνονται τα λόγια του. (Γε 49:1) Δύο αιώνες και πλέον νωρίτερα, ο Ιεχωβά είχε δηλώσει στον παππού του Ιακώβ, τον Άβραμ (Αβραάμ), ότι οι απόγονοί του θα ταλαιπωρούνταν 400 χρόνια. (Γε 15:13) Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση, ο μελλοντικός καιρός στον οποίο αναφέρθηκε ο Ιακώβ ως το «τελικό διάστημα των ημερών» δεν θα μπορούσε να αρχίσει αν δεν τελείωναν τα 400 χρόνια ταλαιπωρίας. (Για λεπτομέρειες γύρω από το 49ο κεφάλαιο της Γένεσης, βλέπε λήμματα με τα ονόματα των γιων του Ιακώβ.) Θα μπορούσε, επίσης, να αναμένεται μια μεταγενέστερη εφαρμογή της προφητείας που θα αφορούσε τον πνευματικό «Ισραήλ του Θεού».—Γα 6:16· Ρω 9:6.

Γέν. 50:24, 25​—Ο Ιωσήφ εξέφρασε την πίστη του στην εκπλήρωση των υποσχέσεων του Ιεχωβά (w07 1/6 σ. 28 ¶10)

Οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να αποτελούν θετική επιρροή για τους ομοπίστους τους. Ο γιος του Ιακώβ, ο Ιωσήφ, έκανε μια απλή πράξη πίστης στα γηρατειά του, η οποία άσκησε βαθιά επίδραση σε εκατομμύρια αληθινούς λάτρεις που έζησαν έπειτα από αυτόν. Ήταν 110 ετών όταν «έδωσε εντολή σχετικά με τα κόκαλά του», ότι δηλαδή όταν οι Ισραηλίτες θα έφευγαν τελικά από την Αίγυπτο έπρεπε να πάρουν τα κόκαλά του μαζί τους. (Εβραίους 11:22· Γένεση 50:25) Εκείνη η εντολή αποτελούσε μία ακόμη αχτίδα ελπίδας για τον Ισραήλ κατά τη διάρκεια των πολλών ετών σκληρής δουλείας που ακολούθησαν το θάνατο του Ιωσήφ, παρέχοντας διαβεβαίωση ότι η απελευθέρωσή τους θα ερχόταν.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 49:19​—Πώς εκπληρώθηκε η προφητεία του Ιακώβ σχετικά με τον Γαδ; (w04 1/6 σ. 15 ¶4, 5)

Πριν μπουν στην Υποσχεμένη Γη, οι Ισραηλίτες της φυλής του Γαδ ζήτησαν να τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στην περιοχή ανατολικά του Ιορδάνη η οποία ήταν κατάλληλη για εκτροφή ζώων. (Αριθμοί 32:1-5) Η ζωή εκεί θα επιφύλασσε σοβαρές προκλήσεις. Οι φυλές που θα ζούσαν στα δυτικά θα είχαν την προστασία της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ενός φυσικού φραγμού στις στρατιωτικές εισβολές. (Ιησούς του Ναυή 3:13-17) Εντούτοις, σχετικά με τις περιοχές ανατολικά του Ιορδάνη, το βιβλίο Η Ιστορική Γεωγραφία των Αγίων Τόπων (The Historical Geography of the Holy Land), του Τζορτζ Άνταμ Σμιθ, λέει: «[Αυτές] εκτείνονται εντελώς επίπεδες, χωρίς να παρεμβάλλεται κανένας φραγμός, στα όρια του μεγάλου αραβικού υψίπεδου. Κατά συνέπεια, ήταν ανέκαθεν εκτεθειμένες στις εισβολές των πεινασμένων νομάδων, μερικοί από τους οποίους εξορμούν σε αυτές σαν σμήνη κάθε χρόνο αναζητώντας βοσκοτόπια».

Πώς θα αντεπεξερχόταν η φυλή του Γαδ σε αυτή την ανελέητη πίεση; Αιώνες νωρίτερα, στην επιθανάτια προφητεία του, ο προπάτοράς τους ο Ιακώβ προείπε: «Στον Γαδ ληστρική ομάδα θα κάνει επιδρομή, αλλά εκείνος θα κάνει επιδρομή στο πίσω άκρο». (Γένεση 49:19) Με την πρώτη ματιά αυτά τα λόγια ίσως φαίνονται απαισιόδοξα. Στην ουσία όμως, ισοδυναμούσαν με εντολή προς τους Γαδίτες να περάσουν στην αντεπίθεση. Ο Ιακώβ τούς διαβεβαίωσε ότι, αν το έκαναν αυτό, οι επιδρομείς θα υποχωρούσαν ταπεινωμένοι, ενώ οι Γαδίτες θα καταδίωκαν το πίσω άκρο τους.

Γέν. 49:27​—Πώς εκπληρώθηκε η προφητεία του Ιακώβ σχετικά με τον Βενιαμίν; (it-1 σ. 495 ¶6)

Η πολεμική ικανότητα των απογόνων του Βενιαμίν περιγράφηκε παραστατικά στην προφητεία που εξήγγειλε ο Ιακώβ από την επιθανάτια κλίνη του, λέγοντας για τον αγαπημένο του γιο: «Ο Βενιαμίν θα κατασπαράζει σαν λύκος. Το πρωί θα τρώει το ζώο που έχει πιάσει και το βράδυ θα μοιράζει λάφυρα». (Γε 49:27) Οι Βενιαμίτες πολεμιστές ήταν φημισμένοι για την ικανότητα με την οποία χειρίζονταν τη σφεντόνα, σφεντονίζοντας πέτρες είτε με το δεξί χέρι είτε με το αριστερό και πετυχαίνοντας το στόχο «στην τρίχα». (Κρ 20:16· 1Χρ 12:2) Ο αριστερόχειρας Κριτής Αώδ, που φόνευσε τον δυνάστη Βασιλιά Εγλών, ήταν από τον Βενιαμίν. (Κρ 3:15-21) Ας σημειωθεί, επίσης, ότι «το πρωί» της βασιλείας του Ισραήλ η φυλή του Βενιαμίν, αν και «μία από τις μικρότερες φυλές», παρείχε τον πρώτο βασιλιά του Ισραήλ, τον Σαούλ το γιο του Κεις, ο οποίος αποδείχτηκε σφοδρός μαχητής εναντίον των Φιλισταίων. (1Σα 9:15-17, 21) Παρόμοια, «το βράδυ» του έθνους του Ισραήλ, η φυλή του Βενιαμίν παρείχε τη Βασίλισσα Εσθήρ και τον πρωθυπουργό Μαροδοχαίο, οι οποίοι συνέβαλαν στη διάσωση των Ισραηλιτών από αφανισμό την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας.—Εσθ 2:5-7.

Γέν. 49:10—Ποια είναι η σημασία “του σκήπτρου” και “της διοικητικής ράβδου”; Το σκήπτρο είναι ένα ραβδί το οποίο κρατάει κάποιος άρχοντας ως σύμβολο βασιλικής εξουσίας. Η διοικητική ράβδος είναι ένα μακρύ μπαστούνι το οποίο υποδηλώνει τη δύναμη που έχει εκείνος για να διοικεί. Η αναφορά του Ιακώβ σε αυτά έδειχνε ότι η φυλή του Ιούδα θα κατείχε σημαντική εξουσία και δύναμη μέχρι την έλευση του Σηλώ. Αυτός ο απόγονος του Ιούδα είναι ο Ιησούς Χριστός, εκείνος στον οποίο ο Ιεχωβά έχει παραχωρήσει την ουράνια διακυβέρνηση. Ο Χριστός έχει βασιλική εξουσία καθώς και τη δύναμη για να διοικεί.—Ψαλμός 2:8, 9· Ησαΐας 55:4· Δανιήλ 7:13, 14.

Γέν. 50:19, 20 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Ο Θεός το είχε στο νου του για καλό, με σκοπό να ενεργήσει όπως αυτή την ημέρα προκειμένου να διατηρήσει πολλούς ανθρώπους στη ζωή».

Γέν. 50:20 «Η Ειρήνη του Θεού . . . Υπερβαίνει Κάθε Κατανόηση» Ενώ βρισκόταν στη φυλακή στην Αίγυπτο, φανταζόταν άραγε ο Ιωσήφ ότι θα του δινόταν η δεύτερη θέση σε ολόκληρη τη χώρα ή ότι θα τον χρησιμοποιούσε ο Ιεχωβά για να σώσει την οικογένειά του από τη λιμοκτονία;

Γέν. 50:21 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Η Γραφική αφήγηση προσθέτει: «Και τους παρηγόρησε και τους μίλησε καθησυχαστικά».​

Γέν. 48:1-4 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά στις «Ημέρες της Συμφοράς» Για παράδειγμα, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ και ο Αχιά έχασαν την όρασή τους. (Γέν. 48:10·) … Για παράδειγμα, ακόμα και όταν ήταν εξασθενημένος, τυφλός και κατάκοιτος, ο πατριάρχης Ιακώβ έδειξε ισχυρή πίστη στις υποσχέσεις του Θεού.

Γέν. 48:4 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Οι απόγονοι του Ιακώβ έγιναν πολυπληθείς, μια «εκκλησία λαών».​

Γέν. 48:7 Αντιμετωπίστε την Απώλεια του Συντρόφου Σας Μιλούσε τρυφερά για αυτήν στους γιους του.​

Γέν. 49:10 Εξαρτάται η Ευτυχία από το Γάμο; Επίσης, σκοπός του ήταν να έρθει μέσω της φυλής του Ιούδα ο Μεσσίας, ο οποίος θα έσωζε την πιστή ανθρωπότητα από τις συνέπειες της αμαρτίας και του θανάτου.

Γέν. 49:10 Ο Ιεχωβά «Αποκαλύπτει Μυστικά» Αργότερα, ο Ιεχωβά αποκάλυψε ότι το σπέρμα θα προερχόταν από τον Αβραάμ, από το έθνος του Ισραήλ, από τη φυλή του Ιούδα και από τους απογόνους του Βασιλιά Δαβίδ.

Γέν. 50:15-19 Μια Τάση που Μπορεί να Δηλητηριάσει τη Διάνοιά Μας—Φθόνος Χρόνια αργότερα, παραδέχτηκαν την αμαρτία τους, λέγοντας μεταξύ τους: «Αναμφίβολα είμαστε ένοχοι για τον αδελφό μας, επειδή είδαμε τη στενοχώρια της ψυχής του όταν εκλιπαρούσε τη συμπόνια μας, αλλά εμείς δεν ακούσαμε».​

Γέν. 48:4 «Προσωρινοί Κάτοικοι» Μέσα σε έναν Πονηρό Κόσμο Οι απόγονοι του Αβραάμ, οι Ισραηλίτες, έγιναν πολυάριθμοι και τελικά συγκροτήθηκαν σε έθνος στο οποίο δόθηκε ένας κώδικας νόμων και μια γη.

Γέν. 49:5-7 “Να Νικάτε Το Κακό” Ελέγχοντας το Θυμό Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ιακώβ προείπε ότι, λόγω των βιαιοτήτων που διέπραξαν ο Συμεών και ο Λευί μέσα στο θυμό τους, οι απόγονοί τους θα διασκορπίζονταν ανάμεσα στις φυλές του Ισραήλ.

Γέν. 50:15-21 Συνεχίστε να Αυξάνεστε σε Αδελφική Αγάπη Ο Ιωσήφ όντως τους συγχώρησε, και οι γιοι του Ιακώβ έγιναν ένα έθνος που είχε το προνόμιο να φέρει το όνομα του Ιεχωβά.

Γέν. 50:5 Χριστιανικές Κηδείες—Αξιοπρεπείς, Σεμνές και Ευάρεστες στον Θεό Το πώς πρέπει να διεξαχθεί η κηδεία, το πού θα γίνει, καθώς και το ποιος πρέπει να έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία για την οργάνωση και την τέλεσή της είναι σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες χρειάζεται να διατυπωθούν γραπτώς.

Γέν. 50:22, 23, 26 Μήπως Ζηλεύεις Μερικές Φορές; Οι Αδελφοί του Ιωσήφ Ζήλευαν Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιωσήφ τα δίδαξε πολλές φορές να δείχνουν αγάπη μεταξύ τους και να μην αφήνουν τη ζήλια να τα κυριεύει.​

Γέν. 50:24, 25 Ενόσω Είστε Νέοι, Επιλέξτε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Καθώς μεγάλωνε στην Αίγυπτο, ο Ιησούς του Ναυή πρέπει να είχε μάθει για την υπόσχεση του Ιεχωβά να δώσει στους Ισραηλίτες μια δική τους γη.

Γέν. 49:1-28 Ηλικιωμένοι—Ευλογία για τους Νέους Τα προφητικά λόγια που είπε, τα οποία είναι τώρα καταγραμμένα στα εδάφια Γένεση 49:1-28, αποδείχτηκαν αληθινά και εξακολουθούν να εκπληρώνονται.

Γέν.49:10 Γεννιούνταν στο Εκλεκτό Έθνος του Θεού Ο υποσχεμένος Μεσσίας θα εμφανιζόταν ανάμεσά τους και θα έδινε πρώτα σε αυτούς την ευκαιρία να γίνουν μέλη της κυβέρνησης της Βασιλείας του Θεού.

Γέν. 49:29-31· 50:12, 13 Ποιοι θα Αναστηθούν; Σύμφωνα με την επιθυμία που εξέφρασε πριν πεθάνει, οι γιοι του μετέφεραν τη σορό του και την έθαψαν στη σπηλιά Μαχπελάχ στη γη Χαναάν.

Γέν. 50:7-14 Φροντίδα για τους Ηλικιωμένους—Μια Χριστιανική Ευθύνη Ο Ιωσήφ τίμησε τον πατέρα του εκπληρώνοντας το αίτημά του, αν και αυτό συνεπαγόταν υπολογίσιμο κόστος και κόπο.

Γέν. 49:3-28 Να Αναζητάτε το Καλό σε Όλους Αν και διάφορες εσφαλμένες πράξεις τους οδήγησαν στην περικοπή ορισμένων προνομίων, κανένας δεν αποκλείστηκε από το να λάβει κληρονομιά στη γη.

Γέν. 50:22-26 Πόσο Ισχυρή Είναι η Πίστη Σας; Όταν όμως οι Ισραηλίτες ελευθερώθηκαν από την αιγυπτιακή δουλεία, ο προφήτης Μωυσής φρόντισε να πάρουν μαζί τους τα κόκαλα του Ιωσήφ για να τα θάψουν στην Υποσχεμένη Γη.

Γέν. 49:29-32 Έχετε Πραγματικά Πίστη στα Καλά Νέα; Ανάμεσά τους θα είναι ο Αβραάμ και η Σάρρα, ο Ισαάκ και η Ρεβέκκα, ο Ιακώβ και η Λεία—που όλοι τους κοιμούνται τώρα τον ύπνο του θανάτου περιμένοντας ανάσταση στο νέο κόσμο του Θεού.

Γέν. 49:10 Ο Ιεχωβά Ευλογεί και Προστατεύει Όσους Είναι Υπάκουοι Αυτός είναι Εκείνος στον οποίο «ανήκει η υπακοή των λαών».​

Γέν. 49:29-31 Ταρίχευση—Είναι για τους Χριστιανούς; Καθώς η ζωή του πλησίαζε στο τέλος της, ο πιστός πατριάρχης Ιακώβ εξέφρασε την εξής τελευταία επιθυμία: «Θάψτε με μαζί με τους πατέρες μου στη σπηλιά που υπάρχει μέσα στον αγρό του Εφρών του Χετταίου, στη σπηλιά που υπάρχει μέσα στον αγρό Μαχπελάχ, ο οποίος βρίσκεται μπροστά στη Μαμβρή, στη γη Χαναάν».​

Γέν. 49:10 Να Έχετε Πίστη στον Προφητικό Λόγο του Θεού! Ο Ιακώβ έδειξε ότι οι “λαοί” θα υπάκουαν στον Σηλώ της φυλής του Ιούδα, αλλά το Σπέρμα περιορίστηκε αργότερα στη γενεαλογική γραμμή του Δαβίδ.

Γέν. 49:5-7 Μην Τρέφετε Μνησικακία Αλλά όταν παραμένει χωρίς να δίνεται κάποια λύση, ακόμη και ο δικαιολογημένος θυμός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, οδηγώντας σε μεγάλη αμαρτία.

Γέν. 49:5-7 Η Εγκράτειά σας ας Υπάρχει και ας Ξεχειλίζει Από τη στιγμή που τα συναισθήματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχο, μπορούν να ασκούν την επιβλαβή επιρροή τους επί μακρό χρονικό διάστημα

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: