ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΝΕΣΗ 6-8

«Ενήργησε Έτσι Ακριβώς»

Γέν. 6:9, 13-16, 22 Φανταστείτε πόση προσπάθεια χρειάστηκε να κάνουν ο Νώε και η οικογένειά του για να φτιάξουν την κιβωτό χωρίς σύγχρονα εργαλεία και προηγμένες κατασκευαστικές μεθόδους.

  • Η κατασκευή ήταν τεράστια​—περίπου 133 μέτρα μήκος, 22 μέτρα πλάτος και 13 μέτρα ύψος
  • Έπρεπε να κόψουν δέντρα, να πελεκήσουν τους κορμούς και να τους βάλουν στη θέση τους
  • Έπρεπε να καλύψουν με πίσσα τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της γιγαντιαίας κατασκευής
  • Έπρεπε να αποθηκεύσουν τρόφιμα για ένα έτος, ώστε να συντηρηθούν οι ίδιοι και τα ζώα
  • Το έργο χρειάστηκε πιθανότατα 40 με 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί

Πώς μας ενθαρρύνει αυτή η αφήγηση όταν δυσκολευόμαστε να κάνουμε αυτό που μας ζητάει ο Ιεχωβά;

Γέν. 6:9, 13​—Ο δίκαιος Νώε περιβαλλόταν από πονηρία (w18.02 σ. 4 ¶4)

Δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Νώε. Την εποχή του προπάππου του Νώε, του Ενώχ, οι άνθρωποι είχαν γίνει πολύ ασεβείς. Είχαν φτάσει στο σημείο να λένε «φρικτά πράγματα» εναντίον του Ιεχωβά. (Ιούδα 14, 15) Η βία διαρκώς αυξανόταν. Μάλιστα, στις ημέρες του Νώε η γη «ήταν γεμάτη βία». Πονηροί άγγελοι υλοποιήθηκαν ως άνθρωποι, πήραν συζύγους και απέκτησαν βάναυσους, υβριδικούς απογόνους. (Γέν. 6:2-4, 11, 12) Αλλά ο Νώε διέφερε. «Ο Νώε βρήκε εύνοια στα μάτια του Ιεχωβά. . . . Αποδείχτηκε άψογος ανάμεσα στους συγχρόνους του. Ο Νώε περπάτησε με τον αληθινό Θεό».​—Γέν. 6:8, 9.

Ο Νώε και ένας από τους γιους του κατασκευάζουν την κιβωτό· ο γιος του βρίσκεται πάνω σε μια σκαλωσιά και καλύπτει την κιβωτό με πίσσα.

Γέν. 6:14-16​—Ο Νώε είχε έναν απαιτητικό διορισμό (w13 1/4 σ. 14 ¶1)

Το έργο διήρκεσε δεκαετίες, ενδεχομένως 40 με 50 χρόνια. Έπρεπε να κόψουν δέντρα, να σύρουν κορμούς, καθώς επίσης να πελεκήσουν, να διαμορφώσουν και να ενώσουν δοκάρια. Η κιβωτός θα είχε τρεις ορόφους, ή αλλιώς καταστρώματα, αρκετά διαμερίσματα και μια πόρτα στο πλάι. Προφανώς, διέθετε παράθυρα περιμετρικά κάτω από τη στέγη, η οποία πιθανόν να είχε ελαφρώς κεκλιμένες πλευρές για να κυλάει το νερό.​—Γένεση 6:14-16.

Γέν. 6:22​—Ο Νώε έδειξε πίστη στον Ιεχωβά (w11 15/9 σ. 18 ¶13)

Τι βοήθησε αυτούς τους υπηρέτες του Ιεχωβά να υπομείνουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον αγώνα; Προσέξτε τι έγραψε ο Παύλος για τον Νώε. (Διαβάστε Εβραίους 11:7) “Ο κατακλυσμός των νερών πάνω στη γη ο οποίος θα κατέστρεφε κάθε σάρκα” ήταν κάτι που ο Νώε “δεν είχε δει ακόμη”. (Γέν. 6:17) Ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί, κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Ωστόσο, ο Νώε δεν το θεώρησε αδύνατο ή έστω απίθανο. Γιατί; Επειδή πίστευε πως οτιδήποτε έλεγε ο Ιεχωβά επρόκειτο και να το εκπληρώσει. Ο Νώε δεν είχε την άποψη πως αυτό που του ζητήθηκε ήταν υπερβολικά δύσκολο. Αντιθέτως, «ενήργησε έτσι ακριβώς». (Γέν. 6:22) Αν σκεφτούμε όλα όσα είχε να κάνει​—να φτιάξει την κιβωτό, να συγκεντρώσει τα ζώα, να αποθηκεύσει τροφή στην κιβωτό για τους ανθρώπους και τα ζώα, να κηρύξει ένα προειδοποιητικό άγγελμα και να διατηρήσει την οικογένειά του πνευματικά ισχυρή—​το ότι «ενήργησε έτσι ακριβώς» δεν ήταν μικρό πράγμα. Εντούτοις, η πίστη και η υπομονή του Νώε οδήγησαν σε ζωή και ευλογίες τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Γέν. 7:2​—Ποια ήταν προφανώς η βάση για διάκριση ανάμεσα στα καθαρά και στα ακάθαρτα ζώα; (w04 1/1 σ. 29 ¶7)

Τι χρησιμοποιήθηκε ως βάση για διάκριση ανάμεσα στα καθαρά και στα ακάθαρτα ζώα; Η βάση για διάκριση προφανώς αφορούσε τη χρήση θυσιών στη λατρεία και όχι το τι μπορούσε να φαγωθεί και τι όχι. Το κρέας των ζώων δεν ήταν μέρος του διαιτολογίου του ανθρώπου πριν από τον Κατακλυσμό. Οι προσδιορισμοί «καθαρό» και «ακάθαρτο» σε σχέση με την τροφή ήρθαν σε ύπαρξη μόνο υπό το Μωσαϊκό Νόμο και απαλείφθηκαν όταν εκείνος καταργήθηκε. (Πράξεις 10:9-16· Εφεσίους 2:15) Προφανώς, ο Νώε γνώριζε τι ήταν κατάλληλο για θυσία στη λατρεία του Ιεχωβά. Μόλις βγήκε από την κιβωτό, «έχτισε ένα θυσιαστήριο για τον Ιεχωβά και πήρε μερικά από όλα τα καθαρά ζώα και από όλα τα καθαρά πετούμενα πλάσματα και πρόσφερε ολοκαυτώματα πάνω στο θυσιαστήριο».—Γένεση 8:20.

Γέν. 7:11​—Από πού προήλθε προφανώς το νερό που προκάλεσε τον παγγήινο Κατακλυσμό; (w04 1/1 σ. 29 ¶8)

Στη διάρκεια της δεύτερης δημιουργικής περιόδου, ή αλλιώς “ημέρας”, όταν σχηματίστηκε το ατμοσφαιρικό «εκπέτασμα» της γης, υπήρχαν νερά «κάτω από το εκπέτασμα» και νερά «πάνω από το εκπέτασμα». (Γένεση 1:6, 7) Τα νερά που βρίσκονταν «κάτω» ήταν αυτά τα οποία ήδη υπήρχαν στη γη. Τα νερά που βρίσκονταν «πάνω» ήταν τεράστιες ποσότητες υγρασίας οι οποίες αιωρούνταν πολύ ψηλά πάνω από τη γη, σχηματίζοντας “απέραντα υδάτινα βάθη”. Αυτά τα νερά έπεσαν στη γη στις ημέρες του Νώε.

Γέν. 6:6—Με ποια έννοια μπορεί να ειπωθεί ότι ο Ιεχωβά «μεταμελήθηκε» που είχε κάνει τον άνθρωπο; Εδώ η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «μεταμελήθηκε» αναφέρεται σε αλλαγή διάθεσης ή σκοπού. Ο Ιεχωβά είναι τέλειος και επομένως δεν έκανε λάθος που δημιούργησε τον άνθρωπο. Ωστόσο, η διανοητική του διάθεση αναφορικά με την πονηρή προκατακλυσμιαία γενιά άλλαξε. Ενώ προηγουμένως η διάθεση του Θεού ήταν αυτή του Δημιουργού των ανθρώπων, κατόπιν μετατράπηκε σε διάθεση εξολοθρευτή λόγω της δυσαρέσκειας που του έφερε η πονηρία τους. Το γεγονός ότι διατήρησε μερικούς ανθρώπους δείχνει πως η μεταμέλειά του περιορίστηκε σε εκείνους που είχαν γίνει πονηροί.—2 Πέτρου 2:5, 9.

Γέν. 6:22. Αν και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί η κιβωτός, ο Νώε ενήργησε ακριβώς όπως τον είχε προστάξει ο Θεός. Γι’ αυτό, ο Νώε και η οικογένειά του διαφυλάχτηκαν στη διάρκεια του Κατακλυσμού. Ο Ιεχωβά μάς μιλάει μέσω του γραπτού του Λόγου και μας κατευθύνει μέσω της οργάνωσής του. Είναι προς όφελός μας το να ακούμε και να υπακούμε.

Γέν. 8:11—Αν τα δέντρα καταστράφηκαν από τον Κατακλυσμό, πού βρήκε το περιστέρι το φύλλο της ελιάς; Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Εφόσον η ελιά είναι αρκετά ανθεκτικό δέντρο, μπορεί να διατηρήθηκε ζωντανή κάτω από το νερό για μερικούς μήνες στη διάρκεια του Κατακλυσμού. Όταν υποχώρησαν τα νερά του Κατακλυσμού, μια ελιά που ήταν βυθισμένη θα μπορούσε και πάλι να βρεθεί σε στεγνή γη και να πετάξει φύλλα. Το φύλλο της ελιάς που έφερε το περιστέρι στον Νώε μπορεί να το είχε πάρει από κάποιο αρκετά καινούριο βλαστάρι το οποίο είχε φυτρώσει μετά την υποχώρηση των νερών του Κατακλυσμού.

Γέν. 6:9-13, 17 Οι Θεϊκές Κρίσεις—Δίνει Πάντα ο Ιεχωβά Επαρκείς Προειδοποιήσεις; Επί πολλά χρόνια, προειδοποιούσε άφοβα τους ανήθικους και βίαιους ανθρώπους της εποχής του για έναν επερχόμενο παγγήινο Κατακλυσμό.

Γέν. 7:6 Έχουμε Σχεδιαστεί να Ζούμε Όλοι τους έζησαν πριν από τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε​—μάλιστα ο Νώε ήταν ήδη 600 χρονών όταν έγινε ο Κατακλυσμός.

Γέν. 6:1-5 Ποιος Φταίει; Και άλλα πνευματικά πλάσματα ενώθηκαν με τον Σατανά και στασίασαν εναντίον του Θεού με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ιδιοτελείς επιθυμίες τους, και έτσι έγιναν δαίμονες.

Γέν. 6:5, 6 Πώς Νιώθει ο Θεός Όταν Υποφέρετε; «Ο Ιεχωβά λοιπόν είδε ότι η πονηρία του ανθρώπου ήταν μεγάλη στη γη . . . και ένιωσε λύπη στην καρδιά του».​

Γέν. 6:1- Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Η Γραφή αποκαλύπτει αυτή την αλήθεια απεικονίζοντας συμβολικά τον δράκοντα να σέρνει μαζί του στην πτώση του το ένα τρίτο των άστρων του ουρανού. 4

Γέν. 6:4, 5, 11 Να Μιμείστε τον Ιεχωβά—Τον Θεό που Παρέχει Ενθάρρυνση Καθώς ολόγυρά του οργίαζαν η βία και οι σεξουαλικές διαστροφές, ο Νώε θα μπορούσε να αποθαρρυνθεί.

Γέν. 6:5,22 «Ακούστε τη Διαπαιδαγώγηση Ώστε να Γίνετε Σοφοί» Έπρεπε λοιπόν να βασιστεί στον Ιεχωβά, ενεργώντας «έτσι ακριβώς», δηλαδή ακριβώς όπως τον κατηύθυνε ο Ιεχωβά. (Γέν. 6:22) … Έδωσε έτσι στα παιδιά του σωστή εκπαίδευση και θαυμάσιο παράδειγμα, πράγμα που αποτελούσε άθλο στον πονηρό προκατακλυσμιαίο κόσμο.​

Γέν. 8:21 Γονείς, Βοηθάτε Εσείς το Παιδί σας να Προοδεύσει ως το Βάφτισμα; Μερικοί γονείς, όπως και αυτή η αδελφή, σκέφτονται ότι είναι καλύτερα για τον γιο ή την κόρη τους να αναβάλει το βάφτισμα μέχρι να ξεπεράσει την παιδιάστικη τάση για ανόητη συμπεριφορά.

Γέν. 6:2-4, 11, 12 Να Μιμείστε την Πίστη και την Υπακοή του Νώε, του Δανιήλ και του Ιώβ Πονηροί άγγελοι υλοποιήθηκαν ως άνθρωποι, πήραν συζύγους και απέκτησαν βάναυσους, υβριδικούς απογόνους.

Γέν. 6:1-4, 9 Γνωρίζετε Εσείς τον Ιεχωβά Όπως ο Νώε, ο Δανιήλ και ο Ιώβ; Ό,τι και αν συνέβη, αυτά που έμαθε άγγιξαν την καρδιά του και τον υποκίνησαν να υπηρετεί τον Θεό.​—Γέν. 6:9. … Δεν ξεγελάστηκε από τους υλοποιημένους δαίμονες, οι οποίοι ασφαλώς εντυπωσίαζαν τους απίστους και αφελείς με τις υπερανθρώπινες ικανότητές τους​—ίσως μέχρι του σημείου να γίνουν αντικείμενο ειδωλολατρίας.

Γέν. 6:1-4 Υπάρχουν Κακοί Άγγελοι; Κατέβηκαν στη γη και πήραν σάρκινα σώματα προκειμένου να ακολουθήσουν μια εξαχρειωτική και ανήθικη πορεία, παρεκκλίνοντας από τον σκοπό της ύπαρξής τους.​

Γέν. 8:21 Ο Ιεχωβά Παρέχει Παρηγοριά σε Κάθε μας Δοκιμασία Η προφητεία αυτή εκπληρώθηκε όταν άρθηκε η κατάρα που είχε επιβληθεί στη γη.

Γέν. 6:5, 6 Πώς Παίρνετε Προσωπικές Αποφάσεις; Πώς νιώθει ο Ιεχωβά αν συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε σεξουαλικώς ανήθικα πράγματα; Όταν επιλέγουμε ψυχαγωγία, πώς μπορούμε να ξέρουμε τι ευαρεστεί τον Ιεχωβά; Πώς πρέπει να παίρνονται οι βαρυσήμαντες αποφάσεις; 15 Η Γραφή αποκαλύπτει ότι ο Ιεχωβά λυπάται όταν οι άνθρωποι ακολουθούν κακή πορεία και “η τάση των σκέψεών τους είναι μόνο κακή όλο τον καιρό”.

Γέν. 6:14-16, 22 Μπορείτε να Συμβάλλετε στην Ενίσχυση της Χριστιανικής μας Ενότητας—Πώς; Όλα αυτά τα εγχειρήματα βασίζονταν στη συνεργασία.​

Γέν. 8:21 Γιατί Αξίζει να Είμαστε Έντιμοι «Η τάση της καρδιάς του ανθρώπου είναι κακή από τη νεότητά του», λέει το εδάφιο

Γέν. 6:9 Ανησυχία για τα Χρήματα Απαιτείται γνήσια πίστη για να “περπατάμε με τον Θεό”.

Γέν. 6:5, 6 Μπορούμε να Παραμείνουμε Αγνοί Αλλά γνωρίζουμε ότι νιώθει λύπη όταν καλλιεργούμε εσφαλμένες σκέψεις αντί να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τις απορρίπτουμε.

Γέν. 6:11-13 Πλησιάζει το Τέλος; Έτσι λοιπόν, ο Θεός είπε για εκείνη τη διεφθαρμένη κοινωνία: «Θα τους καταστρέψω».

Γέν. 7:1, 7 Εκτιμάτε Αυτά που σας Έχουν Δοθεί; Τον βοήθησαν στην κατασκευή της κιβωτού και έπειτα μπήκαν και οι ίδιοι μέσα.

Γέν. 8:20 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Αυτές οι κεφαλές, όπως και οι υπηρέτες του Ιεχωβά που ζούσαν πιο παλιά, ενεργούσαν ως άρχοντες, κριτές και ιερείς των σπιτικών τους.

Γέν. 6:14-16, 22 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Προνόμιο της Συνεργασίας σας με τον Ιεχωβά! Εμείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ χάρη στην ευσυνειδησία του!​

Γέν. 7:7 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σήμερα κατάγονται από εκείνα τα οχτώ άτομα που είχαν την υποστήριξη του Ιεχωβά.​

Γέν. 6:5, 11-13, 17 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Γι’ αυτό, ο Θεός αποφάσισε να φέρει έναν παγκόσμιο κατακλυσμό που θα αφάνιζε τους ασεβείς.​

Γέν. 6:2 Πορνογραφία—Ακίνδυνη ή Δηλητηριώδης; Ο Ιεχωβά γνωρίζει ότι η πορνογραφία αντανακλά μια διεστραμμένη, ιδιοτελή, σατανική άποψη για το σεξ.​

Γέν. 6:6, 7 Ας Υπηρετούμε Χωρίς Ενοχές για το Παρελθόν Σε αρκετές περιπτώσεις, η Γραφή λέει ότι ο Ιεχωβά «μεταμελήθηκε».

Γέν. 6:5, 6 Μην Αφήνετε Τίποτα να σας Απομακρύνει από τον Ιεχωβά Και εκείνος «ένιωσε λύπη στην καρδιά του» όταν στασίασε το πρώτο μέλος της ανθρώπινης οικογένειάς του και αργότερα οι περισσότεροι άνθρωποι της προκατακλυσμιαίας εποχής.

Γέν. 6:11 Πρέπει να Φοβάστε το Τέλος του Κόσμου; Επίσης, κατέστρεψε κάποιο είδος “ουρανών”​—όσους εξουσίαζαν εκείνη την επίγεια κοινωνία.

Γέν. 6:6 Η Αγία Γραφή Αλλάζει Ζωές Απεναντίας, λυπάται όταν οι άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα.

Γέν. 6:5, 6 Ποιος Είναι Αυτός που Ακούει Προσευχή; Όσον αφορά το πώς επηρεάστηκε σε μια εποχή κατά την οποία το κακό οργίαζε, η Γραφή αναφέρει: «Ένιωσε λύπη στην καρδιά του».

Γέν. 6:1, 2 Τι Κακό Υπάρχει στον Πνευματισμό; Μετέπειτα, άλλοι άγγελοι «εγκατέλειψαν την κατοικία που τους άρμοζε» στον ουρανό, πήραν ανθρώπινα σώματα και άρχισαν να ζουν με όμορφες γυναίκες στη γη.

Γέν. 7:17-22 Μας Τιμωρεί ο Θεός; Σπεύδοντας να κατηγορήσουν τον Θεό, κάποιοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα Γραφικές αφηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες Εκείνος επέφερε καταστροφή μέσω στοιχείων της φύσης.

Γέν. 8:21 «Καιρός να Αγαπάει Κανείς και Καιρός να Μισεί» Λαβαίνει υπόψη του διάφορα ελαφρυντικά, όπως τις σαρκικές αδυναμίες, το περιβάλλον, την ανατροφή και την άγνοια.

Γέν. 6:22 «Να Τρέχετε . . . Ώστε να το Κερδίσετε» Παρ’ όλα όσα είχε να κάνει ο Νώε στην υπηρεσία του Θεού, «ενήργησε έτσι ακριβώς».

Γέν. 7:21, 22 Υπάρχει Ελπίδα για τους Νεκρούς; Παρότι η δύναμη της ζωής, ή αλλιώς «πνεύμα», διατηρεί ζωντανούς ανθρώπους και ζώα, δεν είμαστε πνεύματα που απλώς κατοικούν σε σάρκινα σώματα.

Γέν. 6:5, 6 Νεαροί—Να Καθοδηγείστε από το Λόγο του Θεού Να θυμάστε το εξής: Μπορείτε είτε να στενοχωρήσετε τον Ιεχωβά είτε να κάνετε την καρδιά του να χαρεί.

Γέν. 8:22 Θα Παράγει Πάντοτε η Γη όσα Επαρκούν για τη Συντήρηση της Ζωής; Καθώς αναλογιζόμαστε αυτό το ερώτημα, μας καθησυχάζει μια υπόσχεση που έδωσε ο Θεός στην ανθρώπινη οικογένεια πριν από 4.000 και πλέον χρόνια: «Διότι όλες τις ημέρες που παραμένει η γη, η σπορά και ο θερισμός, και το κρύο και η ζέστη, και το καλοκαίρι και ο χειμώνας, και η ημέρα και η νύχτα δεν θα πάψουν ποτέ».

Γέν. 6:5, 6, 11, 12 Να Διατηρείτε τη Χαρά σας σε Δύσκολους Καιρούς Εδώ και 6.000 χρόνια περίπου, ο Ιεχωβά βλέπει ειδωλολατρικές πράξεις, βία, φόνους και σεξουαλική διαστροφή.

Γέν. 8:20, 21 Θεωρείτε Πολύτιμα Όσα Έχει Κάνει ο Ιεχωβά για να σας Απελευθερώσει; Αργότερα, θεοφοβούμενοι πατριάρχες όπως ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Ιακώβ και ο Ιώβ πρόσφεραν παρόμοιες θυσίες, με τις οποίες ευαρεστήθηκε ο Θεός.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: