ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΑΝΙΗΛ 7-9

«Η Προφητεία του Δανιήλ Προείπε την Έλευση του Μεσσία»

  • «ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ» (490 ΧΡΟΝΙΑ) Τα τείχη της Ιερουσαλήμ
  • «ΕΦΤΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ» (49 ΧΡΟΝΙΑ) 455 Π.Κ.Χ. «Ο λόγος να αποκατασταθεί . . . η Ιερουσαλήμ», 406 Π.Κ.Χ. Ανοικοδόμηση της Ιερουσαλήμ
  • «ΕΞΗΝΤΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ» (434 ΧΡΟΝΙΑ) Το πνεύμα του Θεού κατεβαίνει σαν περιστέρι πάνω στον Ιησού
  • «ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» (7 ΧΡΟΝΙΑ) 29 Κ.Χ. Έλευση του Μεσσία 33 Κ.Χ. “Εκκοπή” του Μεσσία 36 Κ.Χ. Τέλος των 70 εβδομάδων

Δα 9:24—Η θυσία του Μεσσία άνοιξε τον δρόμο για τη συγχώρηση των αμαρτιών (it-1 σ. 823 ¶4)

Τερματισμός της παράβασης και της αμαρτίας. Η εκκοπή του Ιησού στο θάνατο, η ανάστασή του και η εμφάνισή του στον ουρανό είχαν ως αποτέλεσμα «να τερματιστεί η παράβαση και να εξαλειφθεί η αμαρτία και να γίνει εξιλέωση για το σφάλμα». (Δα 9:24) Η διαθήκη του Νόμου είχε εκθέσει και καταδικάσει τους Ιουδαίους ως αμαρτωλούς και επέφερε σε αυτούς την κατάρα της παράβασης της διαθήκης. Αλλά όπου «αφθόνησε» η αμαρτία, όπως την εξέθετε ή την αποκάλυπτε ο Μωσαϊκός Νόμος, αφθόνησε πολύ περισσότερο το έλεος και η εύνοια του Θεού μέσω του Μεσσία Του. (Ρω 5:20) Με τη θυσία του Μεσσία, η παράβαση και η αμαρτία των μετανοημένων αμαρτωλών μπορούν να διαγραφούν και έτσι να αρθεί η ποινή τους.

Δα 9:25—Ο Μεσσίας ήρθε στο τέλος της 69ης εβδομάδας ετών (it-1 σ. 822 ¶2)

Η Άφιξη του Μεσσία Έπειτα από “Εξήντα Εννιά Εβδομάδες”. Όσον αφορά τις επόμενες «εξήντα δύο εβδομάδες» (Δα 9:25), εφόσον αυτές αποτελούν μέρος των 70 και τοποθετούνται δεύτερες στη σειρά, θα συνεχίζονταν μετά την ολοκλήρωση των “εφτά εβδομάδων”. Συνεπώς, “από τότε που θα έβγαινε ο λόγος” για την ανοικοδόμηση της Ιερουσαλήμ ως «τον Μεσσία τον Ηγέτη» θα μεσολαβούσαν 7 συν 62 «εβδομάδες», δηλαδή 69 «εβδομάδες»—483 έτη—από το 455 Π.Κ.Χ. ως το 29 Κ.Χ. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το φθινόπωρο εκείνου του έτους, του 29 Κ.Χ., βαφτίστηκε ο Ιησούς στο νερό, χρίστηκε με άγιο πνεύμα και ξεκίνησε τη διακονία του ως “ο Μεσσίας ο Ηγέτης”.—Λου 3:1, 2, 21, 22.

Δα 9:26, 27α—Ο Μεσσίας θανατώθηκε στο μέσο της 70ής εβδομάδας ετών (it-1 σ. 822 ¶4, σ. 823 ¶2)

«Θα εκκοπεί» στο μισό της εβδομάδας. Ο Γαβριήλ είπε επιπλέον στον Δανιήλ: «Μετά τις εξήντα δύο εβδομάδες, ο Μεσσίας θα εκκοπεί, χωρίς τίποτα για τον εαυτό του». (Δα 9:26) Λίγο καιρό μετά το τέλος των “εφτά συν εξήντα δύο εβδομάδων”, συγκεκριμένα περίπου τριάμισι χρόνια αργότερα, ο Χριστός εκκόπηκε πεθαίνοντας σε ένα ξύλο βασανισμού και παρέδωσε όλα όσα είχε ως λύτρο για την ανθρωπότητα. (Ησ 53:8) Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιησούς αφιέρωσε στη διακονία το πρώτο μισό της «εβδομάδας». Σε κάποια περίπτωση, πιθανότατα το φθινόπωρο του 32 Κ.Χ., είπε μια παραβολή, παρομοιάζοντας προφανώς το Ιουδαϊκό έθνος με συκιά (παράβαλε Ματ 17:15-20· 21:18, 19, 43) η οποία δεν είχε καρποφορήσει επί «τρία χρόνια». Ο αμπελουργός είπε στον ιδιοκτήτη του αμπελώνα: «Κύριε, άφησέ την και αυτόν το χρόνο ώσπου να σκάψω γύρω της και να βάλω κοπριά· και αν μεν παραγάγει καρπό στο μέλλον, έχει καλώς· αλλά αν όχι, θα την κόψεις». (Λου 13:6-9) Ίσως εδώ αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο της δικής του διακονίας σε αυτό το μη δεκτικό έθνος, η οποία είχε διαρκέσει ως τότε τρία περίπου χρόνια και επρόκειτο να εισέλθει στον τέταρτο χρόνο.

Το «μισό της εβδομάδας» θα έπεφτε στο μέσο των εφτά ετών, δηλαδή μετά την παρέλευση τρεισήμισι χρόνων μέσα σε αυτή την «εβδομάδα» ετών. Εφόσον η 70ή «εβδομάδα» ξεκίνησε περίπου το φθινόπωρο του 29 Κ.Χ. όταν βαφτίστηκε ο Ιησούς και χρίστηκε ως Χριστός, το μισό αυτής της εβδομάδας (τριάμισι χρόνια) θα έφτανε ως την άνοιξη του 33 Κ.Χ., δηλαδή ως το Πάσχα (14 Νισάν) εκείνου του έτους. Αυτή η ημέρα φαίνεται ότι ήταν η 1η Απριλίου του 33 Κ.Χ. σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. (Βλέπε ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ [Πότε Θεσπίστηκε].) Ο απόστολος Παύλος μάς λέει ότι ο Ιησούς “ήρθε για να κάνει το θέλημα του Θεού”, το οποίο ήταν “να καταργήσει το πρώτο [τις θυσίες και τις προσφορές σύμφωνα με το Νόμο] για να εδραιώσει το δεύτερο”. Το έκανε αυτό προσφέροντας ως θυσία το ίδιο του το σώμα.—Εβρ 10:1-10.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Δα 9:24—Πότε χρίστηκαν «τα Άγια των Αγίων»; (w01 15/5 27)

Τα εδάφια Δανιήλ 9:24-27 είναι μια προφητεία που αφορά την εμφάνιση του “Μεσσία του Ηγέτη”—του Χριστού. Επομένως, το ότι επρόκειτο να χριστούν «τα Άγια των Αγίων», κάτι που είχε προειπωθεί, δεν αναφέρεται στο χρίσμα του αντίστοιχου τμήματος του ναού στην Ιερουσαλήμ. Απεναντίας, η έκφραση «Άγια των Αγίων» αναφέρεται στο ουράνιο αγιαστήριο του Θεού—τα ουράνια Άγια των Αγίων—στο μεγάλο πνευματικό ναό του Ιεχωβά.*—Εβραίους 8:1-5· 9:2-10, 23.

Πότε άρχισε να λειτουργεί ο πνευματικός ναός του Θεού; Εξετάστε τι έλαβε χώρα όταν ο Ιησούς παρουσίασε τον εαυτό του για να βαφτιστεί το 29 Κ.Χ. Από εκείνο το σημείο και έπειτα στη ζωή του, ο Ιησούς εκπλήρωνε τα λόγια των εδαφίων Ψαλμός 40:6-8. Ο απόστολος Παύλος έδειξε αργότερα ότι ο Ιησούς είχε προσευχηθεί στον Θεό: «Θυσία και προσφορά δεν θέλησες, αλλά μου ετοίμασες σώμα». (Εβραίους 10:5) Ο Ιησούς γνώριζε ότι ο Θεός “δεν ήθελε” να συνεχίσουν να προσφέρονται θυσίες ζώων στο ναό της Ιερουσαλήμ. Αντίθετα, ο Ιεχωβά είχε ετοιμάσει ένα τέλειο ανθρώπινο σώμα για τον Ιησού, ώστε να το προσφέρει εκείνος ως θυσία. Εκφράζοντας την εγκάρδια επιθυμία του, ο Ιησούς συνέχισε λέγοντας: «Ορίστε! Έχω έρθει (στο ρόλο του βιβλίου είναι γραμμένο για εμένα) να κάνω, Θεέ, το θέλημά σου». (Εβραίους 10:7) Και ποια ήταν η ανταπόκριση του Ιεχωβά; Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου αναφέρει: «Αφού βαφτίστηκε, ο Ιησούς ανέβηκε αμέσως από το νερό· και τότε άνοιξαν οι ουρανοί, και είδε πνεύμα Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι και να έρχεται πάνω του. Ακούστηκε, επίσης, φωνή από τους ουρανούς που είπε: “Αυτός είναι ο Γιος μου ο αγαπητός, τον οποίο έχω επιδοκιμάσει”».—Ματθαίος 3:16, 17.

Το ότι ο Ιεχωβά δέχτηκε την παρουσίαση του σώματος του Ιησού για θυσία σήμαινε πως είχε έρθει σε ύπαρξη ένα θυσιαστήριο πιο μεγαλειώδες από το κατά γράμμα θυσιαστήριο του ναού της Ιερουσαλήμ. Αυτό ήταν ένα θυσιαστήριο του “θελήματος” του Θεού, δηλαδή της διευθέτησης για αποδοχή της ανθρώπινης ζωής του Ιησού ως θυσίας. (Εβραίους 10:10) Το ότι ο Ιησούς χρίστηκε με άγιο πνεύμα σήμαινε πως ο Θεός είχε φέρει τώρα σε ύπαρξη ολόκληρη τη διευθέτησή του για τον πνευματικό ναό.* Επομένως, όταν βαφτίστηκε ο Ιησούς, η ουράνια κατοικία του Θεού χρίστηκε, ή αλλιώς ξεχωρίστηκε, ως «τα Άγια των Αγίων» στη διευθέτηση του μεγάλου πνευματικού ναού.

Δα 9:27—Ποια διαθήκη διατηρήθηκε σε ισχύ μέχρι το τέλος της 70ής εβδομάδας ετών, δηλαδή μέχρι το 36 Κ.Χ.; (w07 1/9 σ. 20 ¶4)

Ποια διαθήκη “διατηρήθηκε σε ισχύ για τους πολλούς” μέχρι το τέλος της 70ής εβδομάδας ετών, δηλαδή μέχρι το 36 Κ.Χ.; Η διαθήκη του Νόμου καταργήθηκε το 33 Κ.Χ. όταν ο Ιησούς κρεμάστηκε στο ξύλο. Αλλά διατηρώντας την Αβραμιαία διαθήκη σε ισχύ για τον σαρκικό Ισραήλ μέχρι το 36 Κ.Χ., ο Ιεχωβά παρέτεινε την περίοδο ειδικής εύνοιας στους Ιουδαίους βάσει του γεγονότος ότι ήταν απόγονοι του Αβραάμ. Η Αβραμιαία διαθήκη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ για τον «Ισραήλ του Θεού».—Γαλάτες 3:7-9, 14-18, 29· 6:16.

Δα 8:9—Τι απεικονίζει «το Κόσμημα»; Σε αυτή την περίπτωση, «το Κόσμημα» συμβολίζει την επίγεια κατάσταση των χρισμένων Χριστιανών κατά την περίοδο της Αγγλοαμερικανικής Παγκόσμιας Δύναμης.

Δα 8:25—Ποιος είναι “ο Άρχοντας των αρχόντων”; Η λέξη του πρωτότυπου εβραϊκού κειμένου σαρ, η οποία μεταφράζεται “άρχοντας”, βασικά σημαίνει «αρχηγός», ή αλλιώς «ηγέτης». Ο τίτλος “Άρχοντας των αρχόντων” εφαρμόζεται μόνο στον Ιεχωβά Θεό—τον Αρχηγό όλων των αγγελικών αρχόντων, περιλαμβανομένου και του “Μιχαήλ, ενός από τους κορυφαίους άρχοντες”.—Δανιήλ 10:13.

Δα 9:21—Γιατί αναφέρεται ο Δανιήλ στον άγγελο Γαβριήλ ως «ο άντρας»; Αυτό συμβαίνει επειδή ο Γαβριήλ πήγε σε αυτόν με ανθρώπινη μορφή, όπως είχε εμφανιστεί στον Δανιήλ σε προηγούμενο όραμα.—Δανιήλ 8:15-17.

Δα 9:27—Ποια διαθήκη “διατηρήθηκε σε ισχύ για τους πολλούς” μέχρι το τέλος της 70ής εβδομάδας ετών, δηλαδή μέχρι το 36 Κ.Χ.; Η διαθήκη του Νόμου καταργήθηκε το 33 Κ.Χ. όταν ο Ιησούς κρεμάστηκε στο ξύλο. Αλλά διατηρώντας την Αβραμιαία διαθήκη σε ισχύ για τον σαρκικό Ισραήλ μέχρι το 36 Κ.Χ., ο Ιεχωβά παρέτεινε την περίοδο ειδικής εύνοιας στους Ιουδαίους βάσει του γεγονότος ότι ήταν απόγονοι του Αβραάμ. Η Αβραμιαία διαθήκη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ για τον «Ισραήλ του Θεού».—Γαλάτες 3:7-9, 14-18, 29· 6:16.

Δα 9:1-23· 10:11. Λόγω της ταπεινοφροσύνης του, της θεοσεβούς του αφοσίωσης, της επιμέλειάς του στη μελέτη και της εγκαρτέρησής του στην προσευχή, ο Δανιήλ ήταν «άτομο πολύ επιθυμητό». Αυτά τα χαρακτηριστικά τον βοήθησαν επίσης να παραμείνει πιστός στον Θεό μέχρι το τέλος της ζωής του. Ας είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθούμε το παράδειγμα του Δανιήλ.

Δα 9:17-19. Ακόμη και όταν προσευχόμαστε να έρθει ο νέος κόσμος του Θεού, στον οποίο «δικαιοσύνη θα κατοικεί», δεν πρέπει άραγε να μας απασχολεί κυρίως ο αγιασμός του ονόματος του Ιεχωβά και η δικαίωση της κυριαρχίας του παρά ο τερματισμός των προσωπικών μας παθημάτων και δυσκολιών;—2 Πέτρου 3:13.

Δαν 8:2-8 “Ω! Βάθος Σοφίας του Θεού!” Η έκβαση πολέμων, η άνοδος και η πτώση παγκόσμιων δυνάμεων, ακόμη και οι συγκεκριμένες μορφές πολεμικής στρατηγικής που εφάρμοσαν διάφοροι στρατιωτικοί διοικητές, έχουν όλα προειπωθεί στη Γραφή—σε μερικές περιπτώσεις, εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα.

Δαν 9:21-23 Ενδιαφέρεται Πράγματι ο Θεός για Εσάς; Ο Γαβριήλ εξήγησε το λόγο για την αιφνίδια εμφάνισή του: «Δανιήλ, ήρθα τώρα για να σε κάνω να αποκτήσεις ενόραση με κατανόηση . . . επειδή εσύ είσαι άτομο πολύ επιθυμητό».

Δαν 7:9-14 «Να Βεβαιώνεστε για τα Πιο Σπουδαία Πράγματα» Μας συναρπάζουν οι περιγραφές της ουράνιας διευθέτησης του Ιεχωβά τις οποίες συναντάμε στα βιβλία του Ησαΐα, του Ιεζεκιήλ και του Δανιήλ καθώς και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Δαν 8:3-8 Γιατί Πρέπει να Αποβλέπετε στην Αγία Γραφή για Καθοδήγηση; Η ιστορία τεκμηριώνει την εκπλήρωσή τους.

Δαν 8:5-8, 21, 22 Ό,τι Προλέγει ο Ιεχωβά Βγαίνει Αληθινό Η προφητεία που είναι καταγραμμένη στα εδάφια Δανιήλ 8:5-8, 21, 22 και 11:3, 4 παρείχε επίσης εντυπωσιακές λεπτομέρειες που αφορούσαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο «βασιλιά της Ελλάδας».

Δαν 7:13, 14, 22, 27 Κρατήστε τα Μάτια σας στο Βραβείο Ο ίδιος ο Ιησούς είναι ο κύριος κληρονόμος της γης μας, όπως δείχνει το εδάφιο Ψαλμός 2:8, και θα έχει 144.000 συγκυβερνήτες στον ουρανό.

Δαν 7:13, 14 Να Τιμάτε τον Ιεχωβά Εκδηλώνοντας Αξιοπρέπεια Ο Ιεχωβά περιέβαλε τον μονογενή Γιο του με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια, δίνοντάς του “εξουσία διακυβέρνησης και βασιλεία”

Δαν 7:13, 14 Το Άγγελμα που Πρέπει να Διακηρύξουμε Καθώς οι άνθρωποι μελετούν βαθύτερα την Αγία Γραφή, μαθαίνουν ότι ο Ιεχωβά έχει τώρα χορηγήσει στον Ιησού κυβερνητική εξουσία που επηρεάζει ανθρώπους από όλα τα έθνη.

Δαν 9:19-21 Ενισχύστε την Πίστη σας στα Όσα Ελπίζετε Η πίστη τους ενισχυόταν καθώς γεύονταν τις απαντήσεις του Θεού στις προσευχές τους.

Δαν 7:13, 14 Επηρεάζουν τα Λόγια του Ιησού τις Προσευχές Σας; Σε σχέση με αυτό το αίτημα της υποδειγματικής προσευχής, πρέπει να θυμόμαστε ότι η «βασιλεία» είναι η ουράνια Μεσσιανική κυβέρνηση που βρίσκεται στα χέρια του Χριστού και των αναστημένων “αγίων” συντρόφων του.

Δαν 7:9, 10 Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Μας Γιατί δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι άγγελοι ενδιαφέρονται ζωηρά για την ευημερία των επίγειων υπηρετών του Θεού; 8 Ο Ιεχωβά έχει υπό τις διαταγές του εκατομμύρια αγγέλους.

Δαν 7:13, 14 Ελπίδα για τους Άστεγους και τους Φτωχούς Αυτές οι συνθήκες θα γίνουν πραγματικότητα, όχι με ανθρώπινες προσπάθειες, αλλά μέσω μιας τέλειας κυβέρνησης, της Βασιλείας του Θεού.

Δαν 7:13, 14 Η Βασιλεία του Θεού—Μια Αδιάφθορη Κυβέρνηση Η ΛΥΣΗ: Η Βασιλεία του Θεού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εκλογικές απάτες επειδή είναι μια σταθερή, μόνιμη διακυβέρνηση.

Δαν 7:13, 14 Πηγαίνουν Όλοι οι Καλοί Άνθρωποι στον Ουρανό; Μολονότι οι υπήκοοί του θα καλύπτουν τη γη «ως τα πέρατά της», ο θρόνος του θα είναι στον ουρανό.

Δαν 7:13, 14 Είναι η Φιλανθρωπία η Λύση; Κυβερνώντας από τους ουρανούς, αυτή η Βασιλεία θα εξαλείψει όλους τους πονηρούς και θα φέρει ειρήνη και αρμονία στον Πλανήτη Γη.

Δαν 7:13, 14 Αφήστε τον Θεό να σας Καθοδηγήσει στην «Πραγματική Ζωή» Η Βασιλεία του Θεού είναι μια ουράνια κυβέρνηση στα χέρια του Ιησού Χριστού.

Δαν 7:10 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Σχετικά με αυτούς τους αγγέλους, μια Γραφική αφήγηση μας λέει: «Χίλιες χιλιάδες τον διακονούσαν [τον Ιεχωβά] και δέκα χιλιάδες επί δέκα χιλιάδες στέκονταν μπροστά του».

Δαν 9:23 Πώς να Βρείτε Πραγματική Ευτυχία Μάλιστα θεωρεί πολύτιμους αυτούς που θέλουν να τον ευαρεστούν, ναι, επιθυμητούς, όποιες και αν είναι οι ατέλειές τους.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: