ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 3, 4

«Οι Νόμοι του Ιεχωβά Είναι Σοφοί και Δίκαιοι»

Εκδηλώνουμε σοφία και κατανόηση όταν υπακούμε στους νόμους του Θεού (Δευ 4:6· it-2 σ. 63 ¶4)

Η επιμέλεια στη μελέτη και στην εφαρμογή του Λόγου και των εντολών του Θεού μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιον να έχει περισσότερη ενόραση από τους δασκάλους του και περισσότερη κατανόηση από τους γέροντες. (Ψλ 119:99, 100, 130· παράβαλε Λου 2:46, 47.) Αυτό συμβαίνει επειδή η σοφία και η κατανόηση είναι στην ουσία ενσωματωμένες στις αγνές διατάξεις και στις δικαστικές αποφάσεις του Θεού. Ως αποτέλεσμα, η πιστή τήρησή τους από μέρους του Ισραήλ θα έκανε τα γύρω έθνη να τον θεωρούν “λαό που έχει σοφία και κατανόηση”. (Δευ 4:5-8· Ψλ 111:7, 8, 10· παράβαλε 1Βα 2:3.) Το άτομο που έχει κατανόηση αναγνωρίζει ότι ο Λόγος του Θεού είναι απαραβίαστος, θέλει να εξετάζει την προσωπική του πορεία σε σχέση με αυτόν το Λόγο και ζητάει τη βοήθεια του Θεού για να το πετύχει αυτό. (Ψλ 119:169) Επιτρέπει στο άγγελμα του Θεού να κατασταλάζει βαθιά μέσα του (Ματ 13:19-23), το γράφει στην πλάκα της καρδιάς του (Παρ 3:3-6· 7:1-4) και αναπτύσσει μίσος για «κάθε οδό ψεύδους» (Ψλ 119:104). Όταν ήταν στη γη ο Γιος του Θεού, εκδήλωσε τέτοιου είδους κατανόηση, αρνούμενος μάλιστα να προσπαθήσει να διαφύγει το θάνατο στο ξύλο επειδή έπρεπε να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να εκπληρωθούν οι Γραφές.—Ματ 26:51-54.

Πολλοί που παρατηρούν πώς ενεργούμε αναγνωρίζουν τη σοφία των νόμων του Θεού (Δευ 4:6· w99 1/11 σ. 20 ¶6, 7)

Έκπληκτη με όσα είδε και άκουσε, η βασίλισσα απάντησε ταπεινά: «Ευτυχισμένοι είναι αυτοί οι υπηρέτες σου που στέκονται ενώπιόν σου διαρκώς και ακούν τη σοφία σου!» (1 Βασιλέων 10:4-8) Ο λόγος για τον οποίο αποκάλεσε τους υπηρέτες του Σολομώντα ευτυχισμένους δεν ήταν το ότι περιβάλλονταν από αφθονία—αν και αυτό ήταν αλήθεια. Αντίθετα, οι υπηρέτες του Σολομώντα ήταν ευλογημένοι επειδή μπορούσαν να ακούν διαρκώς τη θεόδοτη σοφία του. Τι εξαίρετο παράδειγμα αποτελεί η βασίλισσα της Σεβά για όσους ανήκουν στο λαό του Ιεχωβά σήμερα, οι οποίοι απολαμβάνουν τη σοφία του Δημιουργού και του Γιου του, του Ιησού Χριστού!

Αξιοσημείωτο ήταν, επίσης, το σχόλιο που έκανε στη συνέχεια η βασίλισσα στον Σολομώντα: «Είθε ο Ιεχωβά ο Θεός σου να είναι ευλογημένος». (1 Βασιλέων 10:9) Προφανώς, διέκρινε το χέρι του Ιεχωβά στη σοφία και στην ευημερία του Σολομώντα. Αυτό ήταν σε αρμονία με την υπόσχεση που είχε δώσει παλιότερα ο Ιεχωβά στον Ισραήλ. “Το να τηρείτε τις διατάξεις μου”, είπε, «είναι απόδειξη σοφίας και κατανόησης από μέρους σας μπροστά στα μάτια των λαών που θα ακούσουν όλες αυτές τις διατάξεις και θα πουν: “Αυτό το μεγάλο έθνος είναι αναμφίβολα λαός που έχει σοφία και κατανόηση”».—Δευτερονόμιο 4:5-7.

Ο λαός του Ιεχωβά απολαμβάνει έναν τρόπο ζωής πολύ ανώτερο από των εθνών (Δευ 4:7, 8· w07 1/8 σ. 29 ¶13)

Όταν ο Ιεχωβά παρέχει ευλογίες στο λαό του, δίνει πάντα το καλύτερο. (Ιακώβου 1:17) Για παράδειγμα, όταν ο Ιεχωβά έδωσε μια πατρίδα στους Ισραηλίτες, αυτή ήταν “γη όπου έρρεε το γάλα και το μέλι”. Παρότι και η γη της Αιγύπτου είχε αποκληθεί έτσι, η γη την οποία έδωσε ο Ιεχωβά στους Ισραηλίτες διέφερε από τουλάχιστον μία σημαντική άποψη. Επρόκειτο για «γη που φροντίζει ο Ιεχωβά ο Θεός σου», όπως είπε ο Μωυσής στους Ισραηλίτες. Με άλλα λόγια, θα ευημερούσαν επειδή ο Ιεχωβά θα τους φρόντιζε. Όσο οι Ισραηλίτες έμεναν πιστοί στον Ιεχωβά, ευλογούνταν πλούσια από αυτόν και απολάμβαναν έναν τρόπο ζωής εμφανώς ανώτερο από τον τρόπο ζωής όλων των γύρω εθνών. Ναι, η ευλογία του Ιεχωβά είναι αυτή που «πλουτίζει»!—Αριθμοί 16:13· Δευτερονόμιο 4:5-8· 11:8-15.

Πολλοί ελκύονται στην οργάνωση του Ιεχωβά όταν βλέπουν την καλή διαγωγή όσων ζουν σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές του Θεού.

Ποιες ευλογίες έχετε απολαύσει ακολουθώντας τη σοφή κατεύθυνση του Ιεχωβά;

Αδελφός σε σταντ βλέπει ότι ένας κύριος χάνει το πορτοφόλι του και μια κυρία παρακολουθεί το σκηνικό από μια κοντινή καφετέρια.

Πνευματικά Πετράδια

Δευ 4:23​—Τι σήμαινε αυτή η απαγόρευση; (w04 15/9 σ. 25 ¶3)

Μήπως η απαγόρευση της κατασκευής γλυπτών εικόνων σημαίνει ότι είναι εσφαλμένο να φτιάχνει κανείς παραστάσεις αντικειμένων για καλλιτεχνικούς σκοπούς; Όχι. Η απαγόρευση εδώ αφορούσε την κατασκευή εικόνων για λατρεία—το να μην “προσκυνούν τα είδωλα και να μην τα υπηρετούν”. Οι Γραφές δεν απαγορεύουν τη λάξευση γλυπτών ή τη ζωγραφική απεικόνιση αντικειμένων για καλλιτεχνικούς σκοπούς.—1 Βασιλέων 7:18, 25.

Ο αδελφός επιστρέφει στον κύριο το πορτοφόλι του και η κυρία από την καφετέρια τους παρακολουθεί.

Δευτ. 4:15-20, 23, 24—Μήπως η απαγόρευση της κατασκευής γλυπτών εικόνων σημαίνει ότι είναι εσφαλμένο να φτιάχνει κανείς παραστάσεις αντικειμένων για καλλιτεχνικούς σκοπούς; Όχι. Η απαγόρευση εδώ αφορούσε την κατασκευή εικόνων για λατρεία—το να μην “προσκυνούν τα είδωλα και να μην τα υπηρετούν”. Οι Γραφές δεν απαγορεύουν τη λάξευση γλυπτών ή τη ζωγραφική απεικόνιση αντικειμένων για καλλιτεχνικούς σκοπούς.—1 Βασιλέων 7:18, 25.

Δευτ. 4:9. Το “να μην ξεχάσουν αυτά που είδαν τα μάτια τους” ήταν ουσιώδες για την επιτυχία του Ισραήλ. Καθώς ο υποσχεμένος νέος κόσμος πλησιάζει, είναι ζωτικό να έχουμε και εμείς πάντοτε κατά νου τις θαυμαστές πράξεις του Ιεχωβά με το να είμαστε επιμελείς μελετητές του Λόγου του.

Δευτ. 3:1-6—Γιατί αφάνισαν οι Ισραηλίτες ορισμένους από τους λαούς που ζούσαν ανατολικά του Ιορδάνη αλλά όχι κάποιους άλλους; Ο Ιεχωβά διέταξε τον Ισραήλ να μην εμπλακεί σε σύγκρουση με τους γιους του Ησαύ. Γιατί; Επειδή ήταν απόγονοι του αδελφού του Ιακώβ. Οι Ισραηλίτες δεν έπρεπε να πειράξουν ή να πολεμήσουν τους Μωαβίτες και τους Αμμωνίτες, επειδή ήταν απόγονοι του ανιψιού του Αβραάμ, του Λωτ. Ωστόσο, οι Αμορραίοι Βασιλιάδες Σηών και Ωγ δεν μπορούσαν να προβάλουν τέτοιους ισχυρισμούς για τη γη που κατείχαν. Επομένως, όταν ο Σηών αρνήθηκε να επιτρέψει στους Ισραηλίτες να διασχίσουν τη γη του και ο Ωγ βγήκε να τους αντιμετωπίσει σε μάχη, ο Ιεχωβά διέταξε τους Ισραηλίτες να κατεδαφίσουν τις πόλεις τους και να μην αφήσουν επιζώντες.

Δευτ. 4:5-8 «Έχω Μάθει ένα Σωρό Πράγματα από τους Άλλους!» Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ο λαός του​—νέοι και ηλικιωμένοι—​λαβαίνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση!

Δευτ. 3:23-27 Εγκράτεια—Απαραίτητη για την Επιδοκιμασία του Ιεχωβά Ως την ημέρα που πέθανε, ο Μωυσής πιθανότατα μετάνιωνε που είχε χάσει την ψυχραιμία του.​

Δευτ. 4:9, 10 Γονείς—Εκπαιδεύστε τα Παιδιά σας να Αγαπούν τον Ιεχωβά Επιπρόσθετα, υποκινούσε το σπιτικό του να εκτιμάει τα πνευματικά πράγματα.

Δευτ. 4:24 Να Αποδίδετε στον Ιεχωβά Αποκλειστική Αφοσίωση Διαφορετικά, η καρδιά μας θα είναι μοιρασμένη, και ο Ιεχωβά δεν θα δέχεται τη λατρεία μας, διότι εκείνος «απαιτεί αποκλειστική αφοσίωση».

Δευτ. 4:6-8 Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Σαν ένα τείχος, μπορούσαν να κρατούν αποχωρισμένο τον Ισραήλ από τους γύρω λαούς και τις έκφυλες συνήθειές τους.

Δευτ. 4:15-19 «Δες τα Φρικτά, Απεχθή Πράγματα που Κάνουν» Αψηφούσαν τον Ιεχωβά και παραβίαζαν την εντολή των εδαφίων

Δευτ. 3:26 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Πώς αντέδρασε ο Ιεχωβά στις ενέργειες του Μωυσή; Ο Ιεχωβά θύμωσε, μάλιστα εξοργίστηκε, με τον Μωυσή.

Δευτ. 3:27, 28 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Κάθε Μέρα Ωστόσο, ο Ιεχωβά είπε στον Μωυσή να τον ενθαρρύνει, λέγοντας: «Διόρισε τον Ιησού και ενθάρρυνέ τον και ενίσχυσέ τον, επειδή εκείνος θα περάσει μπροστά από αυτόν το λαό και εκείνος θα τους κάνει να κληρονομήσουν τη γη που θα δεις».

Δευτ. 4:35, 39 «Ο Ιεχωβά ο Θεός μας Είναι Ένας Ιεχωβά» Οι Ισραηλίτες έπρεπε να θυμούνται ότι ο Θεός τους, ο «αληθινός Θεός», είναι «ένας Ιεχωβά».​

Δευτ. 4:34 “Η Τρυφερή Συμπόνια του Θεού Μας” Με «ισχυρό χέρι», ο Ιεχωβά έσωσε τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο.

Δευτ. 4:8 Ήταν Δίκαιος ο Νόμος του Θεού προς τον Ισραήλ; Ο Μωυσής ρώτησε τους Ισραηλίτες: «Ποιο μεγάλο έθνος έχει δίκαιες διατάξεις και δικαστικές αποφάσεις όπως όλος αυτός ο νόμος που θέτω μπροστά σας σήμερα;»

Δευτ. 3:28 Βοηθήστε τους Άλλους να Αξιοποιήσουν Πλήρως τις Δυνατότητές Τους Γιατί πρέπει να βοηθάμε τους άλλους να προοδεύουν; Όταν ο Ιεχωβά διόρισε τον Ιησού του Ναυή ηγέτη των Ισραηλιτών, έδωσε επίσης στον Μωυσή την εντολή να τον “ενθαρρύνει” και να τον “ενισχύσει”.

Δευτ. 4:29-31 Οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά Είναι Αξιόπιστες Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο Ιεχωβά πρότρεψε τους Ισραηλίτες να τον φοβούνται, να ακούν τη φωνή του και να αγιάζουν το όνομά του.

Δευτ. 4:30 Τι Σημαίνει για Εσάς η Συγχωρητικότητα του Ιεχωβά; Εκεί ίσως θυμήθηκε τα λόγια που είπε ο Μωυσής στον Ισραήλ: «Όταν αντιμετωπίσεις μεγάλες στενοχώριες και σε βρουν όλα αυτά τα λόγια στο τέλος των ημερών, τότε θα επιστρέψεις στον Ιεχωβά τον Θεό σου και θα ακούσεις τη φωνή του».

Δευτ. 4:6 Γιατί Έχει ο Θεός Οργάνωση; Όταν ήταν υπάκουοι, ωφελούνταν από τους νόμους του.

Δευτ. 4:15-19 Είναι Συμβατή η Αγία Γραφή με την Επιστήμη; Ως αποτέλεσμα, εκείνα τα θεοφοβούμενα άτομα ούτε προσκυνούσαν δημιουργήματα, όπως είναι ο ήλιος, η σελήνη ή τα άστρα, ούτε είχαν δεισιδαιμονικές αντιλήψεις σχετικά με αυτά.

Δευτ. 4:24 Είναι Σωστό να Προσευχόμαστε σε «Αγίους»; Η Γραφή δηλώνει επίσης ότι ο Δημιουργός μας απαιτεί την «αποκλειστική αφοσίωσή» μας.​

Δευτ. 4:10 Τι μας Ζητάει ο Ιεχωβά; Σε όλο το βιβλίο του Δευτερονομίου, ο Μωυσής τονίζει ότι ο φόβος του Θεού πρέπει να αποτελεί κατευθυντήρια αρχή στη ζωή των υπηρετών Του.​

Δευτ. 4:15-18 Γιατί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά Δεν Χρησιμοποιούν Εικόνες στη Λατρεία Τους; Μέσω του Μωυσή, υπενθύμισε στους Ισραηλίτες ότι δεν έπρεπε να φτιάξουν για τον εαυτό τους «γλυπτή εικόνα, τη μορφή οποιουδήποτε συμβόλου, την παράσταση αρσενικού ή θηλυκού, την παράσταση οποιουδήποτε ζώου υπάρχει στη γη, την παράσταση οποιουδήποτε φτερωτού πουλιού πετάει στους ουρανούς, την παράσταση οποιουδήποτε πράγματος κινείται πάνω στη γη, την παράσταση οποιουδήποτε ψαριού υπάρχει στα νερά κάτω από τη γη».

Δευτ. 4:40 Η Ημέρα Κρίσης του Θεού—Η Χαρωπή της Έκβαση! Για παράδειγμα, στις ημέρες του Μωυσή προμήθευσε μια λεπτομερή σειρά νόμων που θα σήμαιναν ζωή για τους Ισραηλίτες αν αυτοί υπάκουαν.

Δευτ. 4:25, 26 Πέθανε Πράγματι ο Ιησούς Πάνω σε Σταυρό; Επιπλέον, η χρήση του σταυρού στη λατρεία δεν διαφέρει από τη χρήση εικόνων στη λατρεία, μια συνήθεια που καταδικάζεται στη Γραφή.

Δευτ. 4:33-35 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Οι Ισραηλίτες είχαν δει άφθονες αποδείξεις που πιστοποιούσαν ότι ο Ιεχωβά είναι ο αληθινός Θεός.

Δευτ. 4:24 Προσθέστε Θεοσεβή Αφοσίωση στην Υπομονή Σας Ως ο Δημιουργός μας, δικαιούται την αποκλειστική μας αφοσίωση.

Δευτ. 4:24 Γιατί Είναι Αναγκαίο το Βάφτισμα; Μολονότι μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά “λατρεύουν τον Θεό με πνεύμα και αλήθεια”, δεν έχουν ακολουθήσει ακόμη το παράδειγμα του Ιησού εκδηλώνοντας δημόσια γνήσια αγάπη και αποκλειστική αφοσίωση για τον Ιεχωβά με το βάφτισμά τους.

Δευτ. 4:24 Είναι Κατάλληλο να Λατρεύουμε τον Ιησού; Και η Αγία Γραφή μάς παροτρύνει να “λατρέψουμε Εκείνον που έκανε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα και τις πηγές των νερών”.​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: