ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 5, 6

«Εκπαιδεύστε τα Παιδιά σας να Αγαπούν τον Ιεχωβά»

Οι γονείς πρέπει πρώτα οι ίδιοι να καλλιεργούν αγάπη για τον Ιεχωβά (Δευ 6:5· w05 15/6 σ. 20 ¶11)

Αναφορικά με αυτό το θέμα, η Γραφική περικοπή που παρατίθεται ίσως συχνότερα από κάθε άλλη είναι τα εδάφια Δευτερονόμιο 6:5-7. Ανοίξτε, παρακαλούμε, τη Γραφή σας και διαβάστε αυτά τα εδάφια. Προσέξτε ότι οι γονείς λαβαίνουν πρώτα την οδηγία να καλλιεργήσουν τη δική τους πνευματικότητα, οικοδομώντας αγάπη για τον Ιεχωβά και θέτοντας τα λόγια του στην καρδιά τους. Ναι, χρειάζεται να είστε σοβαρός σπουδαστής του Λόγου του Θεού, διαβάζοντας τη Γραφή τακτικά και κάνοντας στοχασμούς γύρω από αυτήν ώστε να αποκτήσετε πραγματική κατανόηση και αγάπη για τις οδούς, τις αρχές και τους νόμους του Ιεχωβά. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά σας θα είναι γεμάτη συναρπαστικές Γραφικές αλήθειες οι οποίες θα σας κάνουν να νιώθετε χαρά, δέος και αγάπη για τον Ιεχωβά. Θα έχετε άφθονα καλά πράγματα να μεταδώσετε στα παιδιά σας.—Λουκάς 6:45.

Πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους (Δευ 6:6· w07 15/5 15, 16)

Τα όνειρα, τα ιδανικά, οι αξίες και τα ενδιαφέροντά σας γίνονται φανερά, όχι μόνο με όσα λέτε, αλλά και με όσα κάνετε. (Ρωμαίους 2:21, 22) Από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας προσεκτικά τους γονείς τους. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ποια πράγματα είναι σημαντικά για τους γονείς τους, και τα ίδια πράγματα γίνονται συνήθως σημαντικά και για εκείνα. Αν αγαπάτε αληθινά τον Ιεχωβά, τα παιδιά σας θα το διακρίνουν αυτό. Λόγου χάρη, θα δουν ότι η ανάγνωση και η μελέτη της Γραφής είναι κάτι σημαντικό για εσάς. Θα διαπιστώσουν ότι εσείς θέτετε τα συμφέροντα της Βασιλείας πρώτα στη ζωή σας. (Ματθαίος 6:33) Το να είστε τακτικοί σε ό,τι αφορά την παρουσία σας στις Χριστιανικές συναθροίσεις και τη συμμετοχή σας στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας θα τους δείξει ότι η απόδοση ιερής υπηρεσίας στον Ιεχωβά έχει ύψιστη σημασία για εσάς.—Ματθαίος 28:19, 20· Εβραίους 10:24, 25.

Πρέπει να διδάσκουν συχνά τα παιδιά τους για τον Ιεχωβά (Δευ 6:7· w05 15/6 σ. 21 ¶14)

Όπως δείχνει το εδάφιο Δευτερονόμιο 6:7, υπάρχουν πολλές περιστάσεις στις οποίες εσείς οι γονείς μπορείτε να συζητάτε πνευματικά πράγματα με τα παιδιά σας. Είτε ταξιδεύετε μαζί είτε κάνετε δουλειές μαζί είτε ξεκουράζεστε μαζί, μπορείτε να βρίσκετε ευκαιρίες ώστε να προμηθεύετε για τις πνευματικές ανάγκες των παιδιών σας. Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να κάνετε ασταμάτητα «κήρυγμα» στα παιδιά σας μιλώντας τους για τις Γραφικές αλήθειες. Απεναντίας, να προσπαθείτε να διατηρείτε τις οικογενειακές συζητήσεις σε εποικοδομητικό, πνευματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το περιοδικό Ξύπνα! περιέχει πολλά άρθρα με μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Τέτοια άρθρα μπορούν να δώσουν το έναυσμα για συζητήσεις όσον αφορά τη ζωική δημιουργία του Ιεχωβά, περιοχές φυσικού κάλλους σε όλο τον κόσμο, καθώς και τη θαυμαστή ποικιλία που παρουσιάζουν οι πολιτισμοί και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων. Συζητήσεις όπως αυτές ίσως υποκινήσουν τα νεαρά άτομα να διαβάζουν περισσότερο τα έντυπα που παρέχει η τάξη του πιστού και φρόνιμου δούλου.—Ματθαίος 24:45-47.

Εκτός από την οικογενειακή λατρεία, σε ποιες άλλες περιπτώσεις μπορείτε να βοηθάτε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τον Ιεχωβά και τις αρχές του;

Πατέρας και γιος φτιάχνουν χαρταετό. Στο βάθος φαίνονται άρθρα για τα πουλιά από τη σειρά “Προϊόν Σχεδιασμού;”
Ο πατέρας μιλάει στην κόρη του καθώς εκείνη χρωματίζει την εικόνα μιας μηλιάς. Εκείνος της δείχνει κάποια μήλα που έχουν σε ένα πιάτο μπροστά τους.
 • Πνευματικά Πετράδια
 • Δευτ 5:21​—Τι μας διδάσκει ο νόμος που απαγόρευε τις ανάρμοστες επιθυμίες; (w19.02 σ. 22 ¶11)
 • Διδάγματα: Ο Ιεχωβά βλέπει πέρα από την εξωτερική εμφάνιση. Βλέπει ποιοι είμαστε πραγματικά μέσα μας, στην καρδιά μας. (1 Σαμ. 16:7) Δεν μπορούμε να του κρύψουμε καμιά σκέψη, κανένα συναίσθημα και καμιά πράξη. Εκείνος αναζητάει το καλό μέσα μας και το ενθαρρύνει. Θέλει όμως να εντοπίζουμε τις εσφαλμένες επιθυμίες και να τις θέτουμε υπό έλεγχο προτού μετατραπούν σε εσφαλμένες πράξεις.​—2 Χρον. 16:9· Ματθ. 5:27-30.
 • Δευτ 6:6-9. Όπως οι Ισραηλίτες είχαν την εντολή να γνωρίζουν το Νόμο, έτσι και εμείς πρέπει να γνωρίζουμε τις εντολές του Θεού στην καρδιά μας, να τις κρατάμε πάντοτε προ οφθαλμών και να τις ενσταλάζουμε στα παιδιά μας. Πρέπει “να τις δέσουμε ως σημείο πάνω στο χέρι μας”, με την έννοια ότι οι πράξεις μας—τις οποίες συμβολίζουν τα χέρια μας—πρέπει να δείχνουν ότι είμαστε υπάκουοι στον Ιεχωβά. Και σαν «κορδέλα στο μέτωπο, ανάμεσα στα μάτια», η υπακοή μας πρέπει να είναι ορατή σε όλους.
 • Δευτ 6:16. Είθε να μην υποβάλουμε ποτέ τον Ιεχωβά σε δοκιμή, όπως έκαναν με απιστία οι Ισραηλίτες στη Μασσάχ, όπου γόγγυσαν για τη λειψυδρία.—Έξοδος 17:1-7.
 • Δευτ 6:4,5 Το Δευτερονόμιο παρουσιάζει τον Ιεχωβά ως τον “έναν Ιεχωβά”. (Δευτερονόμιο 6:4) Πρόκειται για βιβλίο που μιλάει για έναν λαό ο οποίος είχε μοναδική σχέση με τον Θεό. Το βιβλίο του Δευτερονομίου προειδοποιεί επίσης εναντίον της ειδωλολατρίας και τονίζει την ανάγκη που υπάρχει να αποδίδουμε στον αληθινό Θεό αποκλειστική αφοσίωση. Ασφαλώς, το Δευτερονόμιο έχει μεγάλη αξία για εμάς! Αν και δεν βρισκόμαστε υπό το Νόμο, μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτό το βιβλίο που θα μας βοηθήσουν να “αγαπάμε τον Ιεχωβά τον Θεό μας με όλη μας την καρδιά, την ψυχή και τη ζωτική δύναμη”.—Δευτερονόμιο 6:5.
 • Δευτ. 6:6-9 «Η Κεφαλή του Κάθε Άντρα Είναι ο Χριστός» Παρόμοια, ύψιστη προτεραιότητα ενός οικογενειάρχη είναι η κάλυψη των πνευματικών αναγκών της οικογένειάς του.
 • Δευτ. 6:24 «Η Κεφαλή της Γυναίκας Είναι ο Άντρας» Εμπιστεύεται τον ουράνιο Πατέρα της γνωρίζοντας ότι εκείνος υποκινείται πάντοτε από αγάπη και ποτέ δεν θα της ζητούσε να κάνει κάτι που δεν θα ήταν για το καλό της.​
 • Δευτ. 6:10-12 Να Ενεργείτε Σοφά σε Καιρό Ειρήνης Ο Ιεχωβά προειδοποίησε τους Ισραηλίτες για αυτήν ακριβώς την πιθανότητα.​
 • Δευτ. 6:6-9 Να είστε καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας και να ενσταλάζετε σε αυτά τις διδασκαλίες του Ιεχωβά.
 • Δευτ. 5:9 Διάκονοι των Καλών Νέων Σημαίνει ότι θα του δίνετε αποκλειστική αφοσίωση για πάντα.
 • Δευτ. 6:6, 7 Γονείς—Εκπαιδεύστε τα Παιδιά σας να Αγαπούν τον Ιεχωβά Όπως λένε: «Ενσταλάζαμε τον Λόγο του Θεού στα παιδιά μας από τη βρεφική ηλικία, αρχίζοντας λίγο μετά τη γέννησή τους».​
 • Δευτ. 6:6-9 Να Υποτάσσεστε Πρόθυμα στον Ιεχωβά—Γιατί και Πώς; Και πάνω από όλα, να οικοδομείτε τη ζωή σας γύρω από την υπηρεσία του Ιεχωβά.
 • Δευτ. 6:6, 7 Αγάπη και Δικαιοσύνη Παρά την Πονηρία Δεύτερον, να έχετε πάντα καλή επικοινωνία με τα παιδιά σας.
 • Δευτ. 6:5 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Ο Ιεχωβά θεμελίωσε ολόκληρο εκείνον τον κώδικα νόμων σε δύο βασικές εντολές​—να αγαπάς τον Θεό και να αγαπάς τον πλησίον σου.
 • Δευτ. 6:6, 7 Πώς Μπορείτε να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας; Και να θυμάστε ότι τα παιδιά σας θα μάθουν μεν πολλά ακούγοντας τα λόγια σας αλλά θα μάθουν ακόμα περισσότερα βλέποντας τις πράξεις σας.​
 • Δευτ 5:28-33· 6:24 Η Αγάπη του Θεού Είναι Παντοτινή Γιατί είμαστε σίγουροι ότι οι εντολές του Ιεχωβά είναι για το καλό μας; Ο Μωυσής είπε στο έθνος του Ισραήλ ότι ο Ιεχωβά τούς είχε δώσει τις εντολές του για να “ευημερούν πάντοτε” και ότι αν υπάκουαν σε αυτές “θα παρέμεναν ζωντανοί”.
 • Δευτ 6:4-9 Μπορείτε να Έχετε Ευτυχισμένη Οικογένεια Τα παιδιά σας σάς χρειάζονται, και πάνω από όλα χρειάζονται να τα διδάξετε για τον Ιεχωβά.​
 • Δευτ. 5:32, 6:4-6 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Δεν πρέπει να παρεκκλίνετε δεξιά ή αριστερά».​ Έπρεπε να υποκινείται από εγκάρδια αγάπη για τον Ιεχωβά και τους κανόνες του. (Διαβάστε
 • Δευτ 6:5 Πώς Μπορείτε να Γίνετε Φίλοι του Θεού; Η Γραφή λέει: «Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη δύναμη».
 • Δευτ 5:17 Να Σέβεστε το Δώρο της Ζωής Ένας από τους νόμους αναφέρει: «Δεν πρέπει να διαπράξεις φόνο».
 • Δευτε 6:15 Πρέπει να Αφιερώσω τη Ζωή μου στον Θεό και να Βαφτιστώ; Όταν αφιερώνεστε στον Ιεχωβά, κάνετε μια προσευχή στην οποία υπόσχεστε να λατρεύετε μόνο εκείνον και να είναι το θέλημά του το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας.​
 • Δευτ 6:5 Επιπρόσθετα, όταν ένα άτομο κάνει κάτι με “όλη του την ψυχή”, αυτό σημαίνει ότι το κάνει πρόθυμα και όσο καλύτερα μπορεί.
 • Δευτ 5:16 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Όταν δείχνουμε σεβασμό για την εξουσία μέσα στην οικογένεια, μέσα στην εκκλησία και στις επαφές μας με τις κρατικές αρχές, ωφελούνται όλοι.​
 • Δευτ. 6:6, 7 Γονείς—Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Γίνουν “Σοφά για Σωτηρία” Θα χρειαστεί υπομονή για να ενσταλάξετε τον Λόγο του Θεού στο παιδί σας, αλλά αξίζει τον κόπο.​
 • Δευτ 6:6, 7 Να Βοηθάτε τα Παιδιά των “Ξένων Κατοίκων” Προκειμένου να μάθουν τα παιδιά σας τις διδασκαλίες του Ιεχωβά, πρέπει “να μιλάτε για αυτές” σε κάθε κατάλληλη περίσταση.​
 • Δευτ 6:5-7 Να Διατηρείτε την Πνευματική σας Υγεία Ενόσω Υπηρετείτε σε Ξένο Αγρό Σε τέτοιες καταστάσεις, οι Χριστιανοί γονείς ίσως σκεφτούν να επιστρέψουν σε μια εκκλησία η οποία χρησιμοποιεί τη γλώσσα που καταλαβαίνουν καλύτερα τα παιδιά τους ωσότου αυτά πάρουν σταθερή στάση υπέρ της αλήθειας.
 • Δευτ 6:6, 7 Διδάξτε το Παιδί σας για το Σεξ Αφού απαντήσει, θα μπορούσατε να ρωτήσετε: «Εσένα πώς σου φαίνεται αυτό;»—Βιβλική αρχή:Δευτ 6:6, 7
 • Δευτ 6:6-9 Μεγαλώνει στη Ναζαρέτ Σε αρμονία με τον Νόμο του Θεού, ο Ιωσήφ και η Μαρία παρέχουν στα παιδιά τους πνευματική διδασκαλία “όταν κάθονται στο σπίτι τους και όταν περπατούν στον δρόμο και όταν ξαπλώνουν και όταν σηκώνονται”.
 • Δευτ 6:4, 5 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Έπρεπε να τον υπηρετούν, υποτασσόμενοι στην κυριαρχία του.
 • Δευτ 5:15 «Ο Ιεχωβά Είναι Μεγαλοδύναμος» Σωστά, λοιπόν, στη Γραφή το πνεύμα του Θεού αποκαλείται συμβολικά το “δάχτυλό” του, το «ισχυρό χέρι» του ή ο “απλωμένος βραχίονάς” του.
 • Δευτ. 6:4 Οργανωμένοι για να Υπηρετούν “τον Θεό της Ειρήνης” Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, «ο Θεός μας είναι ένας Ιεχωβά».
 • Δευτ. 6:6, 7 Γονείς​—Να Ποιμαίνετε τα Παιδιά Σας Αντί να αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε μεγάλες και σοβαρές συζητήσεις με το γιο ή την κόρη σας, να προσπαθείτε να εκμεταλλεύεστε απλές, καθημερινές ευκαιρίες.
 • Δευτ. 6:6, 7 «Εσείς Είστε Μάρτυρές Μου» Ο Ιεχωβά είπε: «Πρέπει να αποδεικνύεστε άγιοι, επειδή εγώ, ο Ιεχωβά ο Θεός σας, είμαι άγιος».
 • Δευτ. 5:21 Στηρίξτε τους Διαζευγμένους Ομοπίστους Σας​—Πώς; Επομένως, θα ήταν σοβαρό λάθος αν κάποιος σκεφτόταν να πάρει αντιγραφικό διαζύγιο, ίσως σχεδιάζοντας παράλληλα έναν νέο γάμο.​
 • Δευτ. 6:6-9 Συνεχίζετε να Προχωρείτε Μαζί με την Οργάνωση του Ιεχωβά; Ένας από τους σκοπούς του Νόμου ήταν να προστατεύει το λαό του Ισραήλ παρέχοντας ωφέλιμες διατάξεις που ρύθμιζαν ζητήματα όπως η σεξουαλική ηθική, οι επαγγελματικές συναλλαγές, η φροντίδα των παιδιών και οι τρόποι συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους.
 • Δευτ. 6:6 Ο Παντοδύναμος Θεός είναι ο μόνος δικαιωματικός Κυβερνήτης, αλλά θέλει να επιλέγουμε τη διακυβέρνησή του επειδή τον αγαπάμε.
 • Δευτ. 6:5 Να Μιμείστε την Πίστη του Μωυση, Αντίθετα, ήταν αποφασισμένος να αγαπάει τον Ιεχωβά με όλη του την καρδιά, την ψυχή και τη δύναμη.
 • Δευτ 6:6-8 Έβγαζε «Συμπεράσματα Μέσα στην Καρδιά Της» Τόσο η ίδια η Μαρία όσο και ο Ιωσήφ γνώριζαν, επίσης, ότι η πνευματική φροντίδα αυτού του παιδιού του Ιησού ήταν ό,τι πιο σημαντικό είχαν να του προσφέρουν.
 • Δευτ. 5:28, 29 Οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά Είναι Αξιόπιστες Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο Ιεχωβά πρότρεψε τους Ισραηλίτες να τον φοβούνται, να ακούν τη φωνή του και να αγιάζουν το όνομά του.
 • Δευτ 6:6, 7 Οι Σχέσεις με Άτομα Εκτός της Θετής σας Οικογένειας Αν δεν έχετε την επιμέλεια των παιδιών σας, μπορείτε να διατηρείτε τακτική επαφή με τηλεφωνήματα, γράμματα, μηνύματα στο κινητό ή e-mail.
 • Δευτ 6:5 «Ποια Εντολή Είναι Πρώτη από Όλες;» Πρώτον, είπε: «Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη».
 • Δευτ. 6:4 Εκτιμάτε την Πνευματική μας Κληρονομιά; Οι υπηρέτες του Ιεχωβά είναι προστατευμένοι από αυτή την πλάνη επειδή συμφωνούν με τα εξής θεόπνευστα λόγια: «Άκου, Ισραήλ: Ο Ιεχωβά ο Θεός μας είναι ένας Ιεχωβά».
 • Δευτ 6:6, 7 Επικοινωνία με το Παιδί σας στην Εφηβεία Για παράδειγμα, μερικοί γονείς έχουν διαπιστώσει ότι οι έφηβοι έχουν περισσότερη διάθεση να ανοιχτούν την ώρα που κάνουν μικροδουλειές του σπιτιού ή όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο, όπου έχουν το γονέα δίπλα τους και όχι απέναντί τους.​
 • Δευτ 6:6, 7 Παίξτε Σωστά το Ρόλο του Γονέα Οι γονείς στον αρχαίο Ισραήλ προτρέπονταν να μιλάνε τακτικά με τα παιδιά τους προκειμένου να ενσταλάζουν μέσα τους σωστές αξίες.
 • Δευτ 5:17 Έχει Πράγματι Σημασία για τον Θεό αν Κάνω Χρήση Καπνού; Στο Νόμο που έδωσε στο έθνος του Ισραήλ, ο Θεός έδειξε ότι όσοι θέλουν να τον ευαρεστούν πρέπει να σέβονται την ανθρώπινη ζωή.
 • Δευτ 5:7, 6:4 Είναι η Τριάδα διδασκαλία της Αγίας Γραφής; Όταν το έθνος του Ισραήλ έλαβε τη διαθήκη του Νόμου, που αποτελεί τμήμα της Γραφής, τους δόθηκε η εντολή: «Δεν πρέπει ποτέ να έχεις άλλους θεούς εναντίον του προσώπου μου».
 • Δευτ 6:18, 19 Η Αλήθεια για τον Αρμαγεδδώνα Εκείνος τους υποσχέθηκε ότι θα τους υπερασπιζόταν σε περίπτωση που δέχονταν επίθεση, και το έκανε.
 • Δευτ 6:4-9 Ένας Άντρας σε Αρμονία με την Καρδιά του Ιεχωβά Γι’ αυτό, γονείς, παροτρύνετε εσείς τα παιδιά σας να κάνουν στοχασμούς γύρω από πνευματικά πράγματα, να εκτιμούν τη δημιουργία του Θεού και να μελετούν τα όσα λέει η Γραφή για τον Δημιουργό;

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: