ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 7, 8

«Δεν Πρέπει να Συμπεθερέψεις Μαζί Τους»

Ο Ιεχωβά απαιτούσε από τους Ισραηλίτες να παντρεύονται μόνο ομόπιστα άτομα (Δευ 7:3· w12 1/7 σ. 29 ¶2)

Όσον αφορά το έθνος ως σύνολο, ο Ιεχωβά ήξερε ότι ο Σατανάς ήθελε να διαφθείρει το λαό Του στρέφοντάς τον στη λατρεία ψεύτικων θεών. Γι’ αυτό, ο Θεός τούς προειδοποίησε ότι οι μη ομόπιστοι “θα έκαναν τους γιους τους να πάψουν να τον ακολουθούν, και θα υπηρετούσαν άλλους θεούς”. Εδώ διακυβεύονταν πολλά. Αν το έθνος του Ισραήλ άρχιζε να υπηρετεί άλλους θεούς, θα έχανε την εύνοια και την προστασία του Θεού και θα γινόταν εύκολη λεία για τους εχθρούς του. Πώς, λοιπόν, θα ερχόταν από αυτούς ο υποσχεμένος Μεσσίας; Είναι σαφές ότι ο Σατανάς είχε τους λόγους του που ήθελε να δελεάσει τους Ισραηλίτες ώστε να παντρεύονται μη ομόπιστα άτομα.

Ο Ιεχωβά θέλει να προστατέψει τους υπηρέτες του από τον πόνο και τη στενοχώρια (Δευ 7:4· w15 15/3 30, 31)

Και όμως, ο Ιεχωβά διατύπωσε στο Λόγο του την οδηγία να παντρευόμαστε μόνο εν Κυρίω. Γιατί; Επειδή ξέρει τι είναι καλό για το λαό του. Εκτός από το ότι θέλει να προστατέψει τους υπηρέτες του από τον πόνο που φέρνει η επιδίωξη μιας άσοφης πορείας, θέλει να είναι και ευτυχισμένοι. Στις ημέρες του Νεεμία, όταν πολλοί Ιουδαίοι παντρεύονταν αλλοεθνείς που δεν λάτρευαν τον Ιεχωβά, ο Νεεμίας αναφέρθηκε στο κακό παράδειγμα του Σολομώντα. Αν και ο Σολομών «ήταν αγαπημένος του Θεού του, . . . ακόμη και εκείνον οι αλλοεθνείς σύζυγοι τον έκαναν να αμαρτήσει». (Νεεμ. 13:23-26) Επομένως, όταν ο Θεός δίνει στους υπηρέτες του την οδηγία να παντρεύονται μόνο με αληθινούς λάτρεις, το κάνει για το δικό μας καλό. (Ψαλμ. 19:7-10· Ησ. 48:17, 18) Οι αληθινοί Χριστιανοί είναι ευγνώμονες για τη στοργική φροντίδα του Θεού και στηρίζονται στη δική του κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο, υποτάσσονται σε εκείνον ως Άρχοντα, αναγνωρίζοντάς τον έτσι ως Παγκόσμιο Κυρίαρχο.​—Παρ. 1:5.

Η άποψη του Ιεχωβά για τον γάμο δεν έχει αλλάξει (1Κο 7:39· 2Κο 6:14· w15 15/8 σ. 26 ¶12)

Οι άγαμοι Χριστιανοί που θέλουν να παντρευτούν είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχουν τις συναναστροφές τους. Ο Λόγος του Θεού δίνει την ξεκάθαρη συμβουλή: «Μην μπαίνετε άνισα κάτω από τον ίδιο ζυγό με απίστους. Διότι τι σχέση έχουν η δικαιοσύνη και η ανομία; Ή τι συμμετοχή έχει το φως με το σκοτάδι;» (2 Κορ. 6:14) Η Γραφή συμβουλεύει τους υπηρέτες του Θεού που αναζητούν γαμήλιο σύντροφο να παντρεύονται «μόνο εν Κυρίω», δηλαδή να παντρεύονται μόνο κάποιον αφιερωμένο, βαφτισμένο λάτρη του Ιεχωβά που ζει σύμφωνα με τις Γραφικές διδασκαλίες. (1 Κορ. 7:39) Όταν ένας Χριστιανός παντρεύεται κάποιο ομόπιστο άτομο, έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που είναι αφιερωμένος στον Ιεχωβά και θα τον βοηθάει να διακρατεί την ακεραιότητά του σε Αυτόν.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς με ωφελεί η απαίτηση να παντρευόμαστε «μόνο εν Κυρίω»;”

Χαναναία προσκαλεί έναν Ισραηλίτη να προσκυνήσουν μαζί ένα είδωλο ενώ άλλοι γύρω τους συμμετέχουν σε ειδωλολατρικές πράξεις.

Πνευματικά Πετράδια

Δευτ. 8:3​—Τι μπορούμε να μάθουμε από την προμήθεια του Ιεχωβά για το μάννα; (w04 1/2 σ. 13 ¶4)

Η προσευχή μας για το καθημερινό ψωμί πρέπει επίσης να μας υπενθυμίζει την ανάγκη μας για καθημερινή πνευματική τροφή. Αν και πεινούσε πολύ ύστερα από μακρά νηστεία, ο Ιησούς αντιστάθηκε στον πειρασμό που του έθεσε ο Σατανάς να μετατρέψει τις πέτρες σε ψωμί, λέγοντας: «Είναι γραμμένο: “Ο άνθρωπος πρέπει να ζει, όχι μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Ιεχωβά”». (Ματθαίος 4:4) Ο Ιησούς παρέθετε εδώ από τον προφήτη Μωυσή, ο οποίος είπε στους Ισραηλίτες: «[Ο Ιεχωβά] σε ταπείνωσε . . . και σε άφησε να πεινάσεις και σε έθρεψε με το μάννα, το οποίο ούτε εσύ ήξερες ούτε οι πατέρες σου ήξεραν· για να σε κάνει να γνωρίσεις ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε έκφραση από το στόμα του Ιεχωβά ζει ο άνθρωπος». (Δευτερονόμιο 8:3) Ο τρόπος με τον οποίο παρείχε ο Ιεχωβά το μάννα προμήθευε στους Ισραηλίτες όχι μόνο υλική τροφή αλλά και πνευματικά μαθήματα. Ένα από αυτά ήταν το ότι έπρεπε “κάθε ημέρα να μαζεύει ο καθένας όσο του αναλογούσε”. Αν μάζευαν περισσότερο από όσο ήταν αρκετό για την ημέρα, το περίσσευμα άρχιζε να μυρίζει και να βγάζει σκουλήκια. (Έξοδος 16:4, 20) Ωστόσο, δεν συνέβαινε αυτό και την έκτη ημέρα οπότε έπρεπε να μαζεύουν ποσότητα διπλάσια από την ημερήσια ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους για το Σάββατο. (Έξοδος 16:5, 23, 24) Έτσι λοιπόν, το μάννα εντύπωνε στις διάνοιές τους ότι έπρεπε να είναι υπάκουοι, καθώς και ότι η ζωή τους δεν εξαρτόταν μόνο από το ψωμί, αλλά από «κάθε έκφραση από το στόμα του Ιεχωβά».

Δευτ. 8:3, 4—Με ποιον τρόπο δεν φθάρηκαν τα ρούχα των Ισραηλιτών και δεν πρήστηκαν τα πόδια τους κατά την οδοιπορία στην έρημο; Αυτό αποτελούσε θαυματουργική προμήθεια, όπως και η τακτική χορήγηση του μάννα. Οι Ισραηλίτες χρησιμοποιούσαν τα ίδια ενδύματα και υποδήματα με τα οποία είχαν ξεκινήσει, πιθανώς δίνοντάς τα σε άλλους καθώς τα παιδιά μεγάλωναν και οι ενήλικοι πέθαιναν. Εφόσον οι δύο απογραφές που έγιναν στην αρχή και στο τέλος της οδοιπορίας στην έρημο αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των Ισραηλιτών δεν αυξήθηκε, η αρχική ποσότητα αυτών των αντικειμένων πρέπει να ήταν επαρκής.—Αριθμοί 2:32· 26:51.

Δευτ. 8:11-18. Ο υλισμός μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τον Ιεχωβά.

Δευτ. 8:17, 18 «Να Δείχνετε Ευγνωμοσύνη» Αναμφίβολα, κατά καιρούς σκέφτεστε τα πολλά πνευματικά και υλικά δώρα που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει.

Δευτ. 7:21 Συνεχίστε να Λατρεύετε τον Ιεχωβά σε Περίπτωση Απαγόρευσης Εντούτοις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραλύουμε από φόβο!

Δευτ. 7:13 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Οι γονείς έπρεπε να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να βοηθούν τα παιδιά τους να εκτιμήσουν τον Νόμο του Ιεχωβά και να μάθουν να αγαπούν τον Θεό.

Δευτ. 7:9, 10 «Δες τα Φρικτά, Απεχθή Πράγματα που Κάνουν» Ο Ιεχωβά είναι όσιος στις διαθήκες του, και ανέμενε παρόμοια οσιότητα από τον λαό με τον οποίο είχε συνάψει διαθήκη.​

Δευτ. 8:3 “Τον Ιεχωβά τον Θεό σου Πρέπει να Λατρεύεις” Ο Ιησούς εύστοχα παρέθεσε εδάφια που περιέχουν το θεϊκό όνομα, Ιεχωβά.

Δευτ. 7:3, 4 «Ποιος Είναι με το Μέρος του Ιεχωβά;» Επομένως, ο Σολομών παραβίασε και τον νόμο του Θεού που απαγόρευε τον γάμο με ξένες γυναίκες.​

Δευτ. 7:9 Το υπόμνημα του τρόπου με τον οποίο ενεργούσε ο Θεός απέναντι στον λαό του δείχνει ότι προσφέρει την όσια αγάπη του σε “εκείνους που τον αγαπούν και εκείνους που τηρούν τις εντολές του”.

Δευτ. 7:9 Ενισχύστε την Πίστη σας στα Όσα Ελπίζετε Η Χριστιανική πίστη πηγάζει από το γεγονός ότι ο Ιεχωβά είναι «ο πιστός Θεός», ο οποίος κάνει πάντα αυτό που υπόσχεται.

Δευτ. 7:3, 4 Γάμος—Η Προέλευση και ο Σκοπός Του Αυτός ο νόμος συνέβαλλε στην πνευματική προστασία των Ισραηλιτών απαγορεύοντας τον γάμο με εκείνους που ασκούσαν την ψεύτικη λατρεία.

Δευτ. 7:1-4 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Σχεδόν 300 χρόνια νωρίτερα, είχε δοθεί στους προπάτορές τους η εντολή να εξολοθρεύσουν όλους τους ειδωλολάτρες κατοίκους της Υποσχεμένης Γης.

Δευτ. 7:15 Ο Ιεχωβά Θα σας Στηρίξει Από την άλλη, ο Ιεχωβά μπορούσε να απομακρύνει ασθένειες ή να αποτρέπει αρρώστιες.

Δευτ. 7:1, 2 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Άλλες φορές, ο Θεός διέταξε τον λαό του, τον αρχαίο Ισραήλ, να λάβει μέρος σε πολέμους που επιδοκίμαζε ο ίδιος, και συγκεκριμένα σε πολέμους που έγιναν για την κατάκτηση και την υπεράσπιση της Υποσχεμένης Γης τους.​

Δευτ. 8:7-11 Πώς Μπορούμε να Δείχνουμε ότι Αγαπάμε τον Ιεχωβά; Με αυτόν τον τρόπο, θα έδειχναν ότι δεν θεωρούσαν δεδομένη την αγάπη του Ιεχωβά και τις ευλογίες του.​

Δευτ. 7:3, 4 Να Προσέχετε τις Συναναστροφές σας σε Αυτές τις Τελευταίες Ημέρες Διότι θα κάνει το γιο σου να πάψει να με ακολουθεί, και θα υπηρετήσουν άλλους θεούς· και ο θυμός του Ιεχωβά θα ανάψει εναντίον σας και θα σε αφανίσει γρήγορα».​

Δευτ. 8:15 Προστατευτική Δύναμη​—«Ο Θεός Είναι για Εμάς Καταφύγιο» Εμπρός τους βρισκόταν μια τρομακτική διαδρομή, ένα ταξίδι μέσα από μια «μεγάλη και φοβερή έρημο με τα δηλητηριώδη φίδια και τους σκορπιούς».

Δευτ. 7:12, 15 Καθαρότητα Όταν οι Ισραηλίτες προσκολλούνταν σε αυτούς τους λογικούς κανόνες, η υγεία τους βελτιωνόταν και προστατεύονταν από ασθένειες που μάστιζαν άλλα έθνη, όπως η Αίγυπτος, που δεν είχαν έναν τόσο προηγμένο νομικό κώδικα.​

Δευτ. 8:3 Ο Τελευταίος Εχθρός, ο Θάνατος, Εκμηδενίζεται Και το κυριότερο, η ζωή τους εξαρτόταν από τη σχέση τους με τον Ζωοδότη τους.

Δευτ. 7:12, 13 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Αν τον υπακούμε, θα μας δείχνει την αγάπη του.

Δευτ. 7:3, 4 «Όπου Πας Εσύ θα Πάω και Εγώ» Μετέπειτα, ο Μωσαϊκός Νόμος προειδοποιούσε τους Ισραηλίτες να μην αφήνουν τους γιους και τις κόρες τους να παντρεύονται αλλοεθνείς, για να μην οδηγηθεί ο λαός του Θεού στην ειδωλολατρία.​

Δευτ. 7:3 Ενήργησε με Σύνεση, Γενναιότητα και Ανιδιοτέλεια Ως πιστός Ιουδαίος, εκείνος δεν θα επιδοκίμαζε ποτέ έναν τέτοιον γάμο.

Δευτ. 7:3, 4 Γιατί Απαιτούσε ο Θεός από τους Λάτρεις του να Παντρεύονται Μόνο Ομοπίστους; Την κόρη σου δεν πρέπει να τη δώσεις στο γιο του, και την κόρη του δεν πρέπει να την πάρεις για το γιο σου».

Δευτ. 8:1-3 «Προσωρινοί Κάτοικοι» Μέσα σε έναν Πονηρό Κόσμο Δεν έπρεπε να αφήσουν την υλική ευημερία να τους κάνει να ξεχάσουν τον Ιεχωβά.

Δευτ. 8:3 Να Χειρίζεστε Επιδέξια «το Σπαθί του Πνεύματος» Αν και μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, όπως έκανε ο Ιησούς όταν πειράστηκε από τον Διάβολο, η Γραφή δεν είναι «ρόπαλο» με το οποίο να εκφοβίζουμε αυτούς που μας ακούν.

Δευτ. 8:3 Η Καλή Θρησκεία Προάγει το Σεβασμό για το Λόγο του Θεού Ο Ιησούς απέρριψε τον πειρασμό παραθέτοντας τα θεόπνευστα λόγια του Μωυσή τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο εδάφιο

Δευτ. 7:9 Όταν ο Ιεχωβά Περιέγραψε τον Εαυτό Του Η στοργική καλοσύνη, ή αλλιώς όσια αγάπη, είναι μια πολύτιμη ιδιότητα μέσω της οποίας ο Ιεχωβά σφυρηλατεί ανάμεσα στον ίδιο και στο λαό του έναν σταθερό, αδιάρρηκτο δεσμό.

Δευτ. 8:4 Ο Ιεχωβά Αξίζει τον Ενωμένο Αίνο Μας Προμήθευσε τροφή για το σώμα τους και πνευματική τροφή για τη διάνοια και την καρδιά τους.

Δευτ. 8:3 Πρέπει να Εμφανίζεται το Όνομα Ιεχωβά στην Καινή Διαθήκη; Όταν ο Ιησούς παρέθετε ή διάβαζε κάτι από την Παλαιά Διαθήκη, χρησιμοποιούσε το θεϊκό όνομα.

Δευτ. 7:3, 4 «Ο Νόμος Έγινε ο Παιδαγωγός Μας» Παραδείγματος χάρη, το γεγονός ότι ο Θεός απαγόρευε την επιγαμία με ειδωλολάτρες ήταν ουσιώδες για την πνευματική ευημερία όλου του έθνους.

Δευτ. 8:6-10 Η απαίτηση για την προσφορά των πρώτων καρπών του θερισμού έδινε στους Ισραηλίτες μια θαυμάσια ευκαιρία να εκφράζουν την εκτίμησή τους για την ευλογία την οποία εξέχεε ο Θεός στη γη και στη σοδειά τους.

Δευτ. 8:11-17 Προσέξτε να Μην Αναπτύξετε Υπεροπτική Καρδιά Είναι ενδιαφέρον ότι η Γραφή προειδοποιεί ιδιαίτερα τους Χριστιανούς «που είναι πλούσιοι στο παρόν σύστημα πραγμάτων» να μην είναι «υψηλόφρονες», ή αλλιώς «υπερόπτες».

Δευτ. 7:3, 4 Πώς Μπορώ να Αποφύγω τη Συναναστροφή με Λάθος Άτομα; Γι’ αυτόν το λόγο, η Γραφή προειδοποιεί επανειλημμένα να μην παντρεύεται κάποιος ένα άτομο που δεν είναι «εν Κυρίω».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: