ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 9, 10

«Τι σου Ζητάει ο Ιεχωβά ο Θεός Σου;»

Υπακούμε στον Ιεχωβά επειδή νιώθουμε δέος και αγάπη για εκείνον (Δευ 10:12· w09 1/10 σ. 10 ¶3, 4)

Τι θα μπορούσε να μας υποκινήσει να υπακούμε πρόθυμα στον Θεό; Ο Μωυσής επισημαίνει έναν παράγοντα, λέγοντας: «Να φοβάσαι τον Ιεχωβά τον Θεό σου».* (Εδάφιο 12) Αυτός δεν είναι νοσηρός τρόμος για τις συνέπειες της ανυπακοής, αλλά απεναντίας υγιής, ευλαβικός σεβασμός για τον Θεό και τις οδούς του. Αν μας διακατέχει βαθύ δέος για τον Θεό, θα θέλουμε να μην τον δυσαρεστούμε.

Ποιο πρέπει, όμως, να είναι το πρώτιστο κίνητρό μας για να υπακούμε στον Θεό; Ο Μωυσής δηλώνει: «Να . . . αγαπάς και να υπηρετείς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή». (Εδάφιο 12) Η αγάπη για τον Θεό δεν περιορίζεται στα αισθήματα. Κάποιο σύγγραμμα εξηγεί: «Μερικές φορές, τα εβραϊκά ρήματα που εκφράζουν αισθήματα αναφέρονται και στις πράξεις που προκύπτουν από αυτά». Το ίδιο σύγγραμμα λέει ότι το να αγαπάμε τον Θεό σημαίνει «να ενεργούμε με αγάπη» προς εκείνον. Με άλλα λόγια, αν αγαπάμε αληθινά τον Θεό, θα ενεργούμε με τρόπους οι οποίοι γνωρίζουμε ότι τον ευαρεστούν.​—Παροιμίες 27:11.

Η υπακοή φέρνει ευλογίες (Δευ 10:13· w09 1/10 σ. 10 ¶6)

Η πρόθυμη υπακοή μας θα φέρει ευλογίες. Ο Μωυσής γράφει: «Να τηρείς τις εντολές . . . που σε διατάζω σήμερα, για το καλό σου». (Εδάφιο 13) Ναι, κάθε εντολή του Ιεχωβά​—οτιδήποτε μας ζητάει—​είναι για το καλό μας. Και πώς να μην είναι; «Ο Θεός είναι αγάπη», λέει η Γραφή. (1 Ιωάννη 4:8) Επομένως, όλες οι εντολές που έχει δώσει αποσκοπούν στη διαρκή μας ευημερία. (Ησαΐας 48:17) Αν κάνουμε όλα όσα μας ζητάει ο Ιεχωβά, θα αποφύγουμε πολλές στενοχώριες τώρα, και τελικά θα γευτούμε ατέλειωτες μελλοντικές ευλογίες υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας του.*

Ο Ιεχωβά θέλει να τον πλησιάσουμε (Δευ 10:15· cl σ. 16 ¶2)

Ο Αβραάμ της αρχαιότητας ήταν άτομο που απολάμβανε μια τέτοια στενή σχέση. Ο Ιεχωβά αποκάλεσε αυτόν τον πατριάρχη “φίλο μου”. (Ησαΐας 41:8) Ναι, ο Ιεχωβά θεωρούσε τον Αβραάμ προσωπικό του φίλο. Αυτή η στενή σχέση παραχωρήθηκε στον Αβραάμ επειδή «έθεσε πίστη στον Ιεχωβά». (Ιακώβου 2:23) Και σήμερα επίσης, ο Ιεχωβά αναζητάει ευκαιρίες να “προσκολληθεί” σε εκείνους που τον υπηρετούν από αγάπη. (Δευτερονόμιο 10:15) Ο Λόγος του προτρέπει: «Πλησιάστε τον Θεό, και αυτός θα πλησιάσει εσάς». (Ιακώβου 4:8) Σε αυτά τα λόγια βρίσκουμε μια πρόσκληση και ταυτόχρονα μια υπόσχεση.

Ο Ιεχωβά δεν μας αναγκάζει να τον υπακούμε. Αντίθετα, θέλει να τον αγαπάμε και να τον υπακούμε «από καρδιάς». (Ρω 6:17) Όσοι επιλέγουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά, απολαμβάνουν τον καλύτερο τρόπο ζωής.

Κολάζ: Γυναίκα επιλέγει να υπηρετήσει τον Ιεχωβά. 1. Πίνει και καπνίζει. 2. Την αγγίζει βαθιά κάτι που μαθαίνει στη Γραφική της μελέτη. 3. Συζητάει γεμάτη χαρά με τις φίλες της που υπηρετούν τον Ιεχωβά.

Πνευματικά Πετράδια

Δευτ. 9:1-3​—Αν και οι γιοι του Ανάκ ήταν “μεγάλοι και ψηλοί”, γιατί δεν χρειαζόταν να τους φοβούνται οι Ισραηλίτες; (it-1 σ. 213 ¶2)

Λαός του οποίου τα μέλη ήταν υπερμεγέθη και κατοικούσε στα ορεινά της Χαναάν καθώς και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα προς το Ν. Κάποτε, τρεις εξέχοντες άντρες των Ανακίμ, ο Αχιμάν, ο Σεσαΐ και ο Θαλμαΐ, κατοικούσαν στη Χεβρών. (Αρ 13:22) Εδώ είδαν για πρώτη φορά τους Ανακίμ οι 12 Εβραίοι κατάσκοποι, από τους οποίους οι 10 έδωσαν στη συνέχεια τρομακτική αναφορά για όσα είδαν, υπαινισσόμενοι ότι αυτοί οι άντρες ήταν απόγονοι των προκατακλυσμιαίων Νεφιλείμ και ότι, σε σύγκριση με αυτούς, οι Εβραίοι ήταν σαν «ακρίδες». (Αρ 13:28-33· Δευ 1:28) Λόγω του μεγάλου τους αναστήματος, αυτοί αποτέλεσαν μέτρο σύγκρισης στην περιγραφή και άλλων γιγαντόσωμων αντρών, των Εμίμ και των Ρεφαΐμ. Προφανώς, με αφορμή τη δύναμή τους βγήκε η παροιμιώδης φράση: «Ποιος μπορεί να προβάλει σταθερή αντίσταση μπροστά στους γιους του Ανάκ;»—Δευ 2:10, 11, 20, 21· 9:1-3.

Δευτ. 9:4-6. Πρέπει να φυλαγόμαστε από την αυτοδικαίωση.

Δευτ. 10:13 Ευλογίες για Όσους Υπακούν στον Θεό Ο προφήτης Μωυσής είπε ότι αν υπακούμε στις εντολές του Θεού, θα λάβουμε την ευλογία του Θεού.

Δευτ. 10:12 Να Περπατάτε με τον Θεό σας με Ταπεινοφροσύνη και Μετριοφροσύνη Θέλει να τον υπηρετούμε εμείς οι ασήμαντοι άνθρωποι με την καρδιά μας, επειδή τον αγαπάμε και αναγνωρίζουμε τα οφέλη της υπακοής σε αυτόν.

Δευτ. 10:18 Αγάπη και Δικαιοσύνη στη Χριστιανική Εκκλησία Προωθούσε τη δικαιοσύνη​—δικαιοσύνη για όλους, ακόμα και για τα ευάλωτα άτομα.

Δευτ. 10:17, 18 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Ο Ιεχωβά είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλίτες ότι θα εκτελούσε κρίση εναντίον εκείνων που έβλαπταν ανυπεράσπιστες γυναίκες και παιδιά.

Δευτ. 10:16-18 «Τα Πάντα θα Είναι Ζωντανά Εκεί Όπου θα Πηγαίνει ο Ποταμός» Ας μην ισχύσει ποτέ αυτό στη δική μας περίπτωση!​

Δευτ. 10:17 Ποια Είναι «τα Ζωντανά Πλάσματα με τα Τέσσερα Πρόσωπα»; Ως ο Θεός που «αγαπάει τη δικαιοσύνη», ο Ιεχωβά «δεν φέρεται σε κανέναν με προσωποληψία».

Δευτ. 10:12 Τι Είναι Λατρεία; Ως λάτρεις του Ιεχωβά, θέλουμε πολύ να τον υπηρετούμε.

Δευτ. 10:20 «Ποιος Είναι με το Μέρος του Ιεχωβά;» «Τον Ιεχωβά τον Θεό σου πρέπει να φοβάσαι, αυτόν πρέπει να υπηρετείς, σε αυτόν πρέπει να προσκολλάσαι».​—ΔΕΥΤ. 10:20…. Ας είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ταχθούμε σταθερά με το μέρος του, διότι “τον Ιεχωβά τον Θεό μας πρέπει να φοβόμαστε, αυτόν πρέπει να υπηρετούμε και σε αυτόν πρέπει να προσκολλούμαστε”!​

Δευτ. 10:14 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Δικοί του είναι «οι ουρανοί, οι ουρανοί των ουρανών, καθώς και η γη με όλα όσα υπάρχουν σε αυτήν».

Δευτ. 10:19 «Ας Λάμψει το Φως σας» για να Δοξάζετε τον Ιεχωβά Με αυτόν τον τρόπο, ίσως μπορέσετε να τους κατευθύνετε στον ιστότοπο jw.org και να τους δείξετε την ποικιλία των βίντεο και των εντύπων που είναι διαθέσιμα στη γλώσσα τους.​

Δευτ. 10:12, 13 Πώς σας Επηρεάζουν τα Οράματα του Ζαχαρία Τηρώντας την υπόσχεσή μας ωφελούμαστε εμείς οι ίδιοι, διότι η πιστότητά μας οδηγεί σε ασφαλές μέλλον.​

Δευτ. 10:17-19 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Τι θα μας βοηθήσει να αντανακλούμε το ενδιαφέρον του Ιεχωβά για ανθρώπους ξενικής καταγωγής; Σήμερα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται το ίδιο για ανθρώπους ξενικής καταγωγής που παρακολουθούν τις συναθροίσεις στις εκκλησίες μας.

Δευτ. 9:5 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Για παράδειγμα, τους διέταξε να κάνουν πόλεμο με τους Χαναναίους, των οποίων η πονηρία είχε αγγίξει το έπακρο.

Δευτ. 10:17-19 «Μήπως Υπάρχει Αδικία στον Θεό;» Γιατί μπορούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά είναι αμερόληπτος στους χειρισμούς του;

Δευτ. 10:17,18 «Όλες οι Οδοί του Είναι Δικαιοσύνη» Αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολη μπορεί να ήταν η ζωή για αυτές τις οικογένειες, ο ίδιος ο Ιεχωβά έγινε ο πατρικός τους Κριτής και Προστάτης, αυτός «που εκτελεί κρίση για το αγόρι που είναι ορφανό από πατέρα και για τη χήρα». Ποια είναι μια πραγματικά αξιοσημείωτη απόδειξη της αμεροληψίας του Ιεχωβά;15 Ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει επίσης ότι «δεν συμπεριφέρεται σε κανέναν με προσωποληψία ούτε δέχεται να δωροδοκηθεί».

Δευτ. 10:12, 13 “Να Γίνεστε Μιμητές του Θεού” στη Χρήση της Δύναμής Σας Η Γραφή λοιπόν συνδέει το φόβο με την αγάπη για τον Θεό.

Δευτ. 10:15 Μπορείτε Πράγματι να “Πλησιάσετε τον Θεό”; Και σήμερα επίσης, ο Ιεχωβά αναζητάει ευκαιρίες να “προσκολληθεί” σε εκείνους που τον υπηρετούν από αγάπη.

Δευτ. 10:17-19 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Λίγο πριν διασχίσουν οι Ισραηλίτες τον Ιορδάνη για να πάρουν στην κατοχή τους τη Χαναάν, ο Μωυσής τούς είπε ότι “έπρεπε να αγαπούν τον πάροικο”, δηλαδή τον αλλοεθνή που κατοικούσε ανάμεσά τους.

Δευτ. 10:12 Κάντε Σοφές Επιλογές στα Νεανικά σας Χρόνια Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για να “θυμάστε” τον Ιεχωβά είναι να τον υπηρετείτε πλήρως.

Δευτ. 10:17 Να Αφήνετε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά να σας Διαπλάθει Πόσο παραστατικά δείχνουν αυτά τα δύο παραδείγματα ότι ο Ιεχωβά ο Θεός μας «δεν φέρεται σε κανέναν με προσωποληψία»!​

Δευτ. 10:17 Να Εκτιμάτε τις Ιδιότητες του Ιεχωβά στο Πλήρες Ο Λόγος του δηλώνει ότι «ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης» και ότι «δεν φέρεται σε κανέναν με προσωποληψία».

Δευτ. 10:12, 13 Ο Ιεχωβά «Δεν Είναι Προσωπολήπτης» Ο Ιεχωβά βρίσκει ευχαρίστηση στον άνθρωπο του οποίου η καρδιά είναι γεμάτη ευλαβικό δέος που τον ωθεί να κάνει το ορθό. Όταν ο Ιεχωβά κοιτάζει από τον ουρανό, βλέπει μόνο μία φυλή​—την ανθρώπινη

Δευτ. 10:20 Μη Χάνετε Ποτέ την Ελπίδα Σας! Χρειάζεται να μένετε σταθεροί στην αλήθεια και να προσκολλάστε στον Ιεχωβά.

Δευτ. 10:12, 13 «Τι σου Ζητάει ο Ιεχωβά σε Ανταπόδοση;» Εφαρμόζοντας τις απαιτήσεις του δεν ευαρεστούμε μόνο εκείνον αλλά ωφελούμε και τον εαυτό μας.​

Δευτ. 10:17-19 Καλοσύνη—Ουσιώδης στα Μάτια του Θεού Μάλιστα, ο Μωσαϊκός Νόμος απαιτούσε από τους Ισραηλίτες να μην παραβλέπουν τις ανάγκες των μη Ισραηλιτών που ζούσαν στη γη τους.

Δευτ. 10:17, 18 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Με άλλα λόγια, ήταν ο Προστάτης όσων τα δικαιώματα δεν περιφρουρούνταν από πατέρα ή σύζυγο.

Δευτ. 9:14, 19 Γιατί Δεν Καταλαβαίνουν οι Γονείς Μου; Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά άκουσε τον Μωυσή όταν αυτός του μίλησε για χάρη των ανυπάκουων Ισραηλιτών.​

Δευτ. 10:12, 13 Νεαροί—Αντισταθείτε στην Πίεση των Συνομηλίκων Συνεπώς, αν πιστεύετε ότι οι κανόνες του Ιεχωβά είναι για το καλό σας, τότε το οφείλετε στον εαυτό σας να ζείτε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σας.

Δευτ. 10:20 Να Χειρίζεστε Επιδέξια «το Σπαθί του Πνεύματος» Αν και μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, όπως έκανε ο Ιησούς όταν πειράστηκε από τον Διάβολο, η Γραφή δεν είναι «ρόπαλο» με το οποίο να εκφοβίζουμε αυτούς που μας ακούν.

Δευτ. 10:12, 13 Να Χρησιμοποιείτε την Κάθε Μέρα σας προς Δόξα του Θεού Ο Λόγος του Θεού προσδιορίζει ξεκάθαρα ποιες ευθύνες αναμένει ο Ιεχωβά να εκπληρώνουμε.

Δευτ. 10:13 Γιατί Δεν Κάναμε Έκτρωση Επειδή, ως η Πηγή της ζωής, ο Θεός εκθέτει στη Γραφή τους νόμους και τους κανόνες του «για το [δικό μας] καλό», για την ευημερία μας.​

Δευτ. 10:20 «Εναντιωθείτε στον Διάβολο» Όπως ο Ιησούς Ο Γιος του Θεού δεν επιθυμούσε κανένα τμήμα του κόσμου του Σατανά και δεν υπήρχε περίπτωση να λατρέψει εκείνον τον πονηρό!​

Δευτ. 10:12, 13 Αν ο Αδάμ Ήταν Τέλειος, Πώς Ήταν Δυνατόν να Αμαρτήσει; Άρα, η υπακοή δεν ήταν μια διαδικασία προγραμματισμένη μέσα στις διανοητικές δυνάμεις του ανθρώπου, αλλά θα πήγαζε εθελούσια από την καρδιά του.

Δευτ. 10:12, 13 Να Αποδέχεστε την Εξουσία του Ιεχωβά Πιστεύουμε πως οτιδήποτε απαιτεί ο Θεός από εμάς θα αποβεί τελικά για το καλό μας.

Δευτ. 10:12, 13 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Οι Ισραηλίτες μπορούσαν να αποδείξουν την αγάπη τους για τον Θεό υπακούοντας ολόκαρδα στις εντολές του, προσφέροντας αποδεκτές θυσίες και αινώντας τον με ύμνους.

Δευτ. 10:12 Να Είστε Σοφοί—Να Φοβάστε τον Θεό! Στην πραγματικότητα, εμπερικλείει ολόκληρη τη σχέση μας με τον Θεό και με τους συνανθρώπους μας.

Δευτ. 10:17 Ευνοεί ο Θεός Μερικά Έθνη Περισσότερο από Άλλα; Η Γραφή λέει επίσης ότι ο Ιεχωβά Θεός «δεν συμπεριφέρεται σε κανέναν με προσωποληψία» και ότι «στον Ιεχωβά τον Θεό μας δεν υπάρχει αδικία ούτε προσωποληψία».

Δευτ. 10:18, 19 Άνθρωποι από «Όλες τις Γλώσσες» Ακούν τα Καλά Νέα Ο Ιεχωβά δίδαξε το λαό του να “αγαπάει τον πάροικο”.

Δευτ. 10:12, 13 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Καθώς ο λαός θα εξέφραζε την αφοσίωσή του στον Ιεχωβά, θα αύξανε σε θεοσεβή φόβο και αγάπη και θα βοηθούνταν να περπατάει στις οδούς του.

Δευτ. 9:23 Σας Υποκινεί η Πίστη σας σε Δράση; Αντί να κάνουν το ορθό είδος έργων, οι γιοι του Ισραήλ “δεν άσκησαν πίστη προς αυτόν και δεν άκουσαν τη φωνή του”.

Δευτ. 10:12, 13 Μισούμενοι Χωρίς Αιτία Ή μάλλον θα σας υποκινήσει η αγάπη για τον Ιεχωβά και η βαθιά εκτίμηση για τις υπέροχες ιδιότητές του να συνεχίσετε να περπατάτε σε όλες τις οδούς του;

Δευτ. 10:12 Είναι Δυνατόν να Υπερνικηθούν οι Κακές Συνήθειες; Στοργικά, λοιπόν, ο Ιεχωβά δεν απαιτεί τελειότητα από εμάς.​

Δευτ. 10:17, 18 «Αυτός Είναι ο Θεός Μας» Αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολη μπορούσε να είναι η ζωή για αυτές τις οικογένειες, ο ίδιος ο Ιεχωβά έγινε ο πατρικός τους Κριτής και Προστάτης.

Δευτ. 10:17 Είναι Απλώς ένα Έθιμο ή Δωροδοκία; Θυμήθηκε διάφορα εδάφια που δείχνουν ότι ο Ιεχωβά αποδοκιμάζει έντονα τη δωροδοκία.

Δευτ. 10:12, 13 Ανάπτυξη της Ικανότητάς σας ως Δασκάλου Αυτή η λατρεία περιλαμβάνει επίσης και την καρδιά.

Δευτ. 10:12, 13 Το Άγγελμα που Πρέπει να Διακηρύξουμε Αυτός ο φόβος, λοιπόν, είναι συνυφασμένος με τη βαθιά αγάπη για αυτόν και, κατά συνέπεια, με την έντονη επιθυμία να τον ευαρεστούμε.

Δευτ. 10:12, 13 Ο Ιεχωβά Ευλογεί και Προστατεύει Όσους Είναι Υπάκουοι Αυτό που απαιτεί είναι ειλικρίνεια καρδιάς και υπακοή βασισμένη στην πίστη, στην αγάπη καθώς και στον υγιή φόβο μήπως τον δυσαρεστήσουμε.

Δευτ. 10:17, 18 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Όπως ο Υπέρτατος Κριτής που τους διόρισε, οι πρεσβύτεροι πρέπει να μισούν και αυτοί ό,τι θα μπορούσε να είναι προσωποληψία στην κρίση.​

Δευτ. 10:12 Όλοι οι Αληθινοί Χριστιανοί Είναι Ευαγγελιστές Για να είναι η λατρεία αποδεκτή στον Θεό, πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.​

Δευτ. 10:19 Ο Χρυσός Κανόνας—Είναι Πρακτικός Με άλλα λόγια, οι Ισραηλίτες έπρεπε να εκδηλώνουν συμπόνια και καλοσύνη προς εκείνους που βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση.​

Δευτ. 10:17 Ανισότητα—Ήταν Πρόθεση του Θεού; Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».

Δευτ. 10:12-14 Πώς Μπορείτε να Φοβάστε έναν Θεό Αγάπης; Αν εξακολουθούμε να περπατάμε στο φόβο του Ιεχωβά, θα απολαμβάνουμε τέτοιες ευλογίες για πάντα.

Δευτ. 10:12, 13 Τι Απαιτεί ο Θεός από Εμάς; Είναι βέβαιο ότι οι απαιτήσεις του Ιεχωβά δεν μας στερούν τίποτα από όσα χρειαζόμαστε για να απολαμβάνουμε τη ζωή!

Δευτ. 10:13 Να Εκπαιδεύσετε το Παιδί σας από τη Βρεφική Ηλικία Τέτοιες ερωτήσεις βοηθούν το παιδί να λογικευτεί και να διακρίνει ότι οι νόμοι του Θεού είναι πρακτικοί και καλοί.

Δευτ. 10:17, 18 «Να Ακολουθείτε την Πορεία της Φιλοξενίας» Ιδιαίτερα προς εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο Ιεχωβά είναι καλοσυνάτος και γενναιόδωρος.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: