ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 1, 2

«Η Κρίση Ανήκει στον Θεό»

Οι πρεσβύτεροι “πρέπει να κρίνουν με δικαιοσύνη” (Δευ 1:16· w96 15/3 σ. 23 ¶1)

Οι διορισμένοι πρεσβύτεροι της εκκλησίας είναι υποχρεωμένοι να κρίνουν σε περιπτώσεις σοβαρής αδικοπραγίας. (1 Κορινθίους 5:12, 13) Όταν το κάνουν αυτό, θυμούνται ότι η δικαιοσύνη του Θεού επιζητεί να δείχνει έλεος όπου είναι δυνατόν. Αν δεν υπάρχει βάση για αυτό—όπως συμβαίνει με τους αμετανόητους αμαρτωλούς—δεν μπορεί να δειχτεί έλεος. Αλλά οι πρεσβύτεροι δεν αποβάλλουν από την εκκλησία για λόγους εκδίκησης το άτομο που αδικοπραγεί. Εκείνοι ελπίζουν ότι η πράξη της αποκοπής αυτή καθαυτή θα συνεφέρει το άτομο. (Παράβαλε Ιεζεκιήλ 18:23.) Υπό την ηγεσία του Χριστού, οι πρεσβύτεροι υπηρετούν τα συμφέροντα της δικαιοσύνης, και αυτό περιλαμβάνει το να είναι ως «σκέπη από του ανέμου». (Ησαΐας 32:1, 2) Συνεπώς, πρέπει να δείχνουν απροσωποληψία και λογικότητα.—Δευτερονόμιον 1:16, 17, ΜΝΚ.

Οι πρεσβύτεροι “δεν πρέπει να προσωποληπτούν στην κρίση” (Δευ 1:17· w02 1/8 σ. 9 ¶4)

Ωστόσο, για να είναι κάποιος κριτής απαιτούνταν περισσότερα από το να γνωρίζει απλώς το Νόμο. Όντας ατελείς, οι πρεσβύτεροι έπρεπε να προσέχουν ώστε να χαλιναγωγούν τις δικές τους ακατάλληλες τάσεις​—όπως ήταν η ιδιοτέλεια, η προσωποληψία και η απληστία—​οι οποίες θα μπορούσαν να διαστρέψουν την κρίση τους. Ο Μωυσής τούς είπε: «Δεν πρέπει να προσωποληπτείτε στην κρίση. Πρέπει να ακούτε τον μικρό εξίσου με τον μεγάλο. Δεν πρέπει να φοβηθείτε εξαιτίας κάποιου ανθρώπου, γιατί η κρίση ανήκει στον Θεό». Ναι, οι κριτές του Ισραήλ έκριναν εκ μέρους του Θεού. Τι φοβερό προνόμιο ήταν αυτό!​—Δευτερονόμιο 1:16, 17.

Πώς μπορούμε όλοι να δείχνουμε ότι είμαστε ευγνώμονες για τους πρεσβυτέρους των εκκλησιών μας;​—Εβρ 13:17· Ιακ 5:13-15

Νεαρός συναντιέται με τους πρεσβυτέρους.

Πνευματικά Πετράδια

Δευ 1:19· 2:7​—Πώς φρόντισε ο Ιεχωβά τον λαό του στη διάρκεια της 40χρονης οδοιπορίας τους μέσα από μια «μεγάλη και φοβερή έρημο»; (w13 15/9 σ. 9 ¶9)

Όταν οι Ισραηλίτες ξεκίνησαν τη 40χρονη, όπως αποδείχτηκε, οδοιπορία τους στη «φοβερή έρημο», ο Ιεχωβά δεν τους έδωσε εκ των προτέρων συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα τους καθοδηγούσε, θα τους προστάτευε και θα τους φρόντιζε. Παρ’ όλα αυτά, τους έδειξε επανειλημμένα ότι μπορούσαν να εμπιστεύονται σε αυτόν και στις οδηγίες του. Χρησιμοποιώντας μια στήλη σύννεφου την ημέρα και μια στήλη φωτιάς τη νύχτα, υπενθύμιζε στους Ισραηλίτες ότι τους υποστήριζε ενόσω πορεύονταν μέσα από εκείνη την αφιλόξενη γη. (Δευτ. 1:19· Έξοδ. 40:36-38) Μεριμνούσε επίσης για τις βασικές τους ανάγκες. «Τα ενδύματά τους δεν φθάρηκαν και τα πόδια τους δεν πρήστηκαν». Πράγματι, «δεν τους έλειψε τίποτα».​—Νεεμ. 9:19-21.

Δευτ. 1:2, 19. Οι γιοι του Ισραήλ περιπλανιούνταν στην έρημο επί 38 περίπου χρόνια, αν και η Κάδης-βαρνή βρισκόταν μόνο «έντεκα ημέρες μακριά από το Χωρήβ [την ορεινή περιοχή γύρω από το Όρος Σινά όπου δόθηκαν οι Δέκα Εντολές], από το δρόμο του Όρους Σηείρ». Πόσο μεγάλο τίμημα πλήρωσαν επειδή παρήκουσαν τον Ιεχωβά Θεό!—Αριθμοί 14:26-34.

Δευτ. 1:16, 17. Οι κανόνες κρίσης του Θεού είναι οι ίδιοι σήμερα. Τα άτομα στα οποία είναι εμπιστευμένη η ευθύνη να υπηρετούν σε κάποια δικαστική επιτροπή δεν πρέπει να επιτρέπουν στη μεροληψία ή στο φόβο του ανθρώπου να διαστρέφει την κρίση τους.

Δευτ. 2:4-6,9,19,24,31-35· Γιατί αφάνισαν οι Ισραηλίτες ορισμένους από τους λαούς που ζούσαν ανατολικά του Ιορδάνη αλλά όχι κάποιους άλλους; Ο Ιεχωβά διέταξε τον Ισραήλ να μην εμπλακεί σε σύγκρουση με τους γιους του Ησαύ. Γιατί; Επειδή ήταν απόγονοι του αδελφού του Ιακώβ. Οι Ισραηλίτες δεν έπρεπε να πειράξουν ή να πολεμήσουν τους Μωαβίτες και τους Αμμωνίτες, επειδή ήταν απόγονοι του ανιψιού του Αβραάμ, του Λωτ. Ωστόσο, οι Αμορραίοι Βασιλιάδες Σηών και Ωγ δεν μπορούσαν να προβάλουν τέτοιους ισχυρισμούς για τη γη που κατείχαν. Επομένως, όταν ο Σηών αρνήθηκε να επιτρέψει στους Ισραηλίτες να διασχίσουν τη γη του και ο Ωγ βγήκε να τους αντιμετωπίσει σε μάχη, ο Ιεχωβά διέταξε τους Ισραηλίτες να κατεδαφίσουν τις πόλεις τους και να μην αφήσουν επιζώντες.

Δευτ. 2:7 «Η Κεφαλή του Κάθε Άντρα Είναι ο Χριστός» Ο Ιεχωβά φρόντιζε για τις βασικές ανάγκες των Ισραηλιτών ακόμα και όταν τους τιμωρούσε για την ανυπακοή τους.

Δευτ. 1:19 Να Ανταποκρίνεστε στα Σύγχρονα Σαλπίσματα Αυτό θα ήταν πολύ ευχάριστο μέσα στη «μεγάλη και φοβερή έρημο».

Δευτ. 1:13 Επίσκοποι για να Ποιμαίνουν το Ποίμνιο Τέτοιοι άντρες με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να υπηρετούν τη Χριστιανική εκκλησία έχοντας ρόλο παρόμοιο με εκείνον των πρεσβυτέρων του Ισραήλ οι οποίοι περιγράφτηκαν ως “σοφοί, συνετοί και έμπειροι”.

Δευτ. 1:29, 30 Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό Απεναντίας, πρέπει να πιστεύουμε ότι ο Ιεχωβά είναι μαζί μας και ότι πολεμάει για εμάς.

Δευτ. 1:13-17 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Απεναντίας, έπρεπε να αγαπούν τη δικαιοσύνη.​

Δευτ. 1:30, 31 «Μην Ανησυχείς, Γιατί Εγώ Είμαι ο Θεός Σου» Χρησιμοποίησε την ακατανίκητη δύναμή του για να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί τους υπηρέτες του στο παρελθόν, και εξακολουθεί να ενισχύει και να προστατεύει όσους εμπιστεύονται σε αυτόν σήμερα.​

Δευτ. 2:9,19 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Λόγω αυτού του οικογενειακού δεσμού, ο Ιεχωβά είπε στους Ισραηλίτες να μην ανοίξουν πόλεμο με τον Αμμών. Ο Ιεχωβά είπε στους Ισραηλίτες να μην αρχίσουν πόλεμο με τον Μωάβ.

Δευτ. 1:13 Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί τους πρεσβυτέρους, οι οποίοι είναι έμπειροι αδελφοί, για να φροντίζουν την εκκλησία.

Δευτ. 1:37 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Πώς αντέδρασε ο Ιεχωβά στις ενέργειες του Μωυσή; Ο Ιεχωβά θύμωσε, μάλιστα εξοργίστηκε, με τον Μωυσή.

Δευτ. 1:16, 17 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Από την άλλη μεριά, εκείνοι που είχαν εξουσία κινδύνευαν να αντιμετωπίσουν την οργή του Ιεχωβά αν φέρονταν άδικα ή αλαζονικά στο λαό του.

Δευτ. 1:13-17 Ήταν Δίκαιος ο Νόμος του Θεού προς τον Ισραήλ; Έπειτα από σαράντα χρόνια, ο Μωυσής υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη για «σοφούς και φρόνιμους και έμπειρους άντρες» που θα έκριναν το λαό.​

Δευτ. 1:16, 17 Πρέπει να Προσεύχεστε; Στους Βιβλικούς χρόνους, ο Θεός ανέμενε από τους κριτές στον Ισραήλ να μεριμνούν ιδιαίτερα για τις χήρες και τα ορφανά.​

Δευτ. 1:19 Οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά Είναι Αξιόπιστες Χρησιμοποιώντας μια στήλη σύννεφου την ημέρα και μια στήλη φωτιάς τη νύχτα, υπενθύμιζε στους Ισραηλίτες ότι τους υποστήριζε ενόσω πορεύονταν μέσα από εκείνη την αφιλόξενη γη. Μεριμνούσε επίσης για τις βασικές τους ανάγκες.

Δευτ. 2:7 Πρόθυμοι να Υπηρετούμε τον Ιεχωβά Οπουδήποτε Έχουμε γευτεί από πρώτο χέρι πόσο αληθινή είναι η υπόσχεση του Ιεχωβά ότι “δεν πρόκειται να μας αφήσει” και ότι, αν τον υπηρετούμε πιστά, “δεν θα μας λείψει τίποτα”.​

Δευτ. 1:19 Να Τιμάτε το Μεγάλο Όνομα του Ιεχωβά Έκανε μάλιστα τα ενδύματα και τα σανδάλια τους να μη φθαρούν.

Δευτ. 1:30-33 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Ως απόδειξη αυτού του γεγονότος, ο Θεός παρείχε στους Ισραηλίτες τα αναγκαία τόσο από υλική όσο και από πνευματική άποψη στη διάρκεια της οδοιπορίας τους προς την Υποσχεμένη Γη.

Δευτ. 1:15-17 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Υπήρχαν αρχηγοί, κεφαλές των πατρικών οίκων και πρεσβύτεροι που υπηρετούσαν το λαό ως σύμβουλοι και κριτές.

Δευτ. 1:13 Έχετε Εσείς Φρόνηση; ΟΤΑΝ ο Μωυσής διόρισε κριτές στον Ισραήλ, προσπάθησε να βρει «σοφούς και φρόνιμους και έμπειρους άντρες».

Δευτ. 2:17-22 Οι Χρόνοι και οι Καιροί Είναι στα Χέρια του Ιεχωβά Σε αρμονία με την επεξεργασία του σκοπού του, ο Θεός κατά καιρούς όριζε εθνικά σύνορα καθώς και το χρονικό σημείο κατά το οποίο κάποιο συγκεκριμένο έθνος θα δέσποζε τοπικά ή ως παγκόσμια δύναμη.

Δευτ. 2:7 Ο Ιεχωβά Πρέπει να Είναι η Πεποίθησή Μας Πώς απέδειξε ο Θεός στους Ισραηλίτες ότι μπορούσαν να εμπιστεύονται σε αυτόν; Στη διάρκεια των 40 ετών στα οποία ο Ισραήλ χρειάστηκε να περιπλανιέται στην έρημο, ο Θεός αποδείχτηκε πιστός ως προς την παροχή των αναγκαίων της ζωής.

Δευτ. 1:22 Ισχυρή Βάση για Αισιοδοξία Σήμερα Ο Μωυσής έστειλε 12 αρχηγούς “για να εξερευνήσουν τη γη και να φέρουν νέα σχετικά με το δρόμο από τον οποίο έπρεπε να ανεβούν και τις πόλεις στις οποίες θα πήγαιναν”.

Δευτ. 1:34-36 Ευτυχισμένοι Είναι Εκείνοι που Μένουν Άγρυπνοι! Ακόμη και αν εμείς δεχτήκαμε πιο πρόσφατα την αληθινή λατρεία, ας είμαστε σαν τον Ισραηλίτη Χάλεβ, ο οποίος ‘ακολούθησε τον Ιεχωβά πλήρως’.

Δευτ. 1:16, 17 Ο Ιεχωβά Αγαπάει τη Δικαιοσύνη και την Κρίση Συνεπώς, πρέπει να δείχνουν απροσωποληψία και λογικότητα.

Δευτ. 1:1 Πώς Μπορώ να Αντιμετωπίσω την Αναπηρία Μου; Με τον καιρό, αποδείχτηκε ότι ήταν ικανός να μιλάει με ευχέρεια—απευθυνόμενος σε ολόκληρο το έθνος Ισραήλ.

Δευτ. 1:3, 5 Η Εκπαίδευση στους Βιβλικούς Χρόνους Ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε τον Μωυσή ως τον πρώτο άνθρωπο που δίδαξε τον Ισραήλ.

Δευτ. 1:10 Τεκνοποίηση με Συναίσθηση της Ευθύνης σ’ Αυτόν τον Καιρό του Τέλους Ο Ιεχωβά ήθελε να γίνουν οι γιοι του Ισραήλ πολυάριθμοι μέσω τεκνοποίησης.

Δευτ. 1:19-4 Περπατάτε με Εμπιστοσύνη στην Ηγεσία του Ιεχωβά Αλλά ο Ισραήλ δεν ενήργησε με πίστη στον Θεό, γι’ αυτό ο Θεός αποφάσισε να πεθάνουν στη διάρκεια μιας 40χρονης περιόδου στην έρημο όλοι οι άντρες «από είκοσι ετών και επάνω», εκτός από τη φυλή του Λευί και τους πιστούς Χάλεβ και Ιησού του Ναυή.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: