ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 22, 23

«Πώς Φανέρωνε ο Νόμος το Ενδιαφέρον του Ιεχωβά για τα Ζώα»

Δεν έπρεπε να αγνοήσουν το ζώο που υπέφερε Δευτ. 22:4· it-1 σ. 452 ¶5)

Στην αρχαιότητα τα ζώα χρησιμοποιούνταν πολλές φορές ως υποζύγια, είχε δε ειπωθεί στους Ισραηλίτες ότι, αν έβλεπαν το γαϊδούρι κάποιου που τους μισούσε πεσμένο κάτω από το φορτίο του, δεν έπρεπε να το εγκαταλείψουν, αλλά “εξάπαντος να το ξαλαφρώσουν”. (Εξ 23:5) Η ποσότητα των υλικών που μπορεί να μεταφέρει ένα ζώο αποκαλείται φορτίο, όπως για παράδειγμα «το φορτίο δύο μουλαριών».—2Βα 5:17.

Δεν έπρεπε να φερθούν άσπλαχνα στο θηλυκό πουλί που προστάτευε τα μικρά του ή τα αβγά του (Δευτ. 22:6, 7· it-1 σ. 725 ¶6)

Στο βιβλίο του Δευτερονομίου εκφράζεται στοργικό, στοχαστικό ενδιαφέρον και για τα ζώα. Οι Ισραηλίτες απαγορευόταν να πάρουν ένα θηλυκό πουλί το οποίο καθόταν πάνω στη φωλιά του, επειδή αυτό που το έκανε ευάλωτο ήταν το προστατευτικό ένστικτο για τους νεοσσούς του. Τη μητέρα την άφηναν να φύγει, αλλά μπορούσαν να πάρουν τα πουλάκια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η μητέρα ήταν ελεύθερη να μεγαλώσει και άλλα πουλάκια. (Δευ 22:6, 7) Ο γεωργός δεν επιτρεπόταν να ζέψει γαϊδούρι μαζί με ταύρο, για να μην ταλαιπωρηθεί το ασθενέστερο ζώο. (22:10) Ο ταύρος δεν έπρεπε να είναι φιμωμένος ενόσω αλώνιζε τα σιτηρά, ώστε να μη βασανίζεται από την πείνα τη στιγμή που είχε τα σιτηρά τόσο κοντά του και κατανάλωνε ενέργεια στο αλώνισμά τους.—25:4.

Δεν έπρεπε να βάζουν στον ίδιο ζυγό διαφορετικά ζώα (Δευτ. 22:10· w03 15/10 σ. 32 ¶1, 2)

ΟΠΩΣ βλέπετε στην απεικόνιση, η καμήλα και ο ταύρος που οργώνουν μαζί δεν φαίνεται να αισθάνονται καθόλου άνετα. Ο ζυγός που τους συνδέει—ο οποίος προορίζεται για δύο ζώα παρόμοιου μεγέθους και δύναμης—κάνει και τα δύο ζώα να υποφέρουν. Από ενδιαφέρον για την ευημερία τέτοιων υποζυγίων, ο Θεός είπε στους Ισραηλίτες: «Δεν πρέπει να οργώνεις με ταύρο και γαϊδούρι μαζί». (Δευτερονόμιο 22:10) Η ίδια αρχή εφαρμόζεται και στην περίπτωση ενός ταύρου και μιας καμήλας.

Κανονικά, ο αγρότης δεν θα υπέβαλλε σε τέτοια ταλαιπωρία τα ζώα του. Αλλά αν δεν είχε δύο ταύρους, ίσως να έζευε δύο άλλα ζώα που είχε διαθέσιμα. Προφανώς, αυτό αποφάσισε να κάνει ο αγρότης του 19ου αιώνα στην απεικόνιση. Λόγω της διαφοράς μεγέθους και βάρους, το πιο αδύναμο ζώο θα έπρεπε να πασχίζει να συμβαδίζει και το πιο δυνατό θα έπρεπε να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος.

Για τον Ιεχωβά, είναι σημαντικό το πώς φερόμαστε στα ζώα. Δεν πρέπει να τα κακομεταχειριζόμαστε ούτε να τα σκοτώνουμε απλώς για διασκέδαση.​—Παρ 12:10.

Ένας ταύρος και ένα γαϊδούρι είναι κάτω από τον ίδιο ζυγό. Ο ζυγός έχει γείρει επειδή τα ζώα έχουν διαφορετικό ύψος.

Πνευματικά Πετράδια

Δευ 23:19, 20​—Γιατί μπορούσε να επιβληθεί τόκος στο δάνειο ενός ξένου αλλά όχι στο δάνειο ενός Ισραηλίτη; (it-2 σ. 1293 ¶1)

Η οφειλή· η υποχρέωση να πληρωθεί ή να αποδοθεί κάτι. Στον αρχαίο Ισραήλ, τα χρέη προέκυπταν κατά κύριο λόγο από οικονομικές αντιξοότητες. Για έναν Ισραηλίτη, το να γίνει χρεώστης ήταν δυστυχία, εφόσον ο δανειολήπτης γινόταν στην ουσία υπηρέτης του δανειοδότη. (Παρ 22:7) Γι’ αυτόν το λόγο, δόθηκε στα μέλη του λαού του Θεού η εντολή να είναι γενναιόδωροι και ανιδιοτελείς όταν δάνειζαν σε ενδεείς ομοεθνείς τους και να μην επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη δυσχερή τους θέση επιβάλλοντάς τους τόκο. (Εξ 22:25· Δευ 15:7, 8· Ψλ 37:26· 112:5) Από τους αλλοεθνείς, όμως, μπορούσαν να απαιτήσουν την καταβολή τόκου. (Δευ 23:20) Κατά την κατανόηση των Ιουδαίων σχολιαστών, αυτή η διάταξη αφορούσε επιχειρηματικά δάνεια, όχι περιπτώσεις ανάγκης. Συνήθως, οι αλλοεθνείς βρίσκονταν στον Ισραήλ προσωρινά μόνο, συχνά ως έμποροι, και εύλογα μπορούσε να αναμένεται από αυτούς να πληρώνουν τόκο, ειδικά εφόσον και εκείνοι δάνειζαν σε άλλους με τόκο.

Δευτ. 22:23-27. Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους άμυνας που διαθέτει μια γυναίκα όταν απειλείται με βιασμό είναι το να φωνάξει.

Δευτ. 22:4, 8 Μπορεί να αναφέρεται σε μια κυριολεκτική πτώση: ένας ταύρος πέφτει στον δρόμο, κάποιος πέφτει από την ταράτσα ή ένα πετραδάκι πέφτει στη γη.

Δευτ. 22:23, 24 Διατήρηση της Ειρήνης και της Καθαρότητας της Εκκλησίας Η κακή του επιρροή απομακρύνεται από την εκκλησία, και έτσι προφυλάσσεται η ηθική και η πνευματική της καθαρότητα και προστατεύεται το καλό της όνομα.

Δευτ. 23:14 «Να Κάνετε τα Πάντα για τη Δόξα του Θεού» Και εμείς επίσης πρέπει να είμαστε καθαροί ώστε ο Ιεχωβά «να μη δει τίποτα το απρεπές» σε εμάς.​

Δευτ. 23:17, 18 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Η ομοφυλοφιλία και άλλες μορφές σεξουαλικής ανηθικότητας, όχι απλώς γίνονταν ανεκτές, αλλά θεωρούνταν και κάτι το φυσιολογικό!

Δευτ. 22:13-19 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Επίσης, οι πρεσβύτεροι έκριναν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής​—από την επίλυση δημόσιων αντιπαραθέσεων για περιουσιακά ζητήματα μέχρι την τακτοποίηση ιδιωτικών γαμήλιων διενέξεων.

Δευτ. 23:7, 8 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Οι δεσμοί Εδωμιτών και Ισραηλιτών ήταν τόσο στενοί ώστε ο Ιεχωβά τούς αποκαλούσε αδέλφια.

Δευτ. 22:6, 7 Οι Ισραηλίτες είχαν λάβει την εντολή να φροντίζουν τα ζώα τους σωστά.​

Δευτ. 23:12, 13 Ο Ιεχωβά Θέλει να Είναι ο Λαός του Καθαρός Οι αρχαίοι Ισραηλίτες, οι οποίοι δεν είχαν αποχετεύσεις, έθαβαν τα περιττώματα μακριά από τα σπίτια και τις πηγές νερού.​

Δευτ. 22:8 Θεωρείτε τη Ζωή Πολύτιμη Όπως ο Θεός; Για παράδειγμα, κάποιος νόμος έλεγε ότι ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού έπρεπε να χτίσει ένα τοιχάκι γύρω από την ταράτσα του για να μην πέσει κανείς.

Δευτ. 23:14 Να Τιμάτε «Αυτό που ο Θεός Συνέζευξε» Θα έπρεπε να είναι κάτι επαίσχυντο ή σοβαρό, όχι κάποιο μικροπταίσμα.

Δευτ. 23:13 Απαρχαιωμένη ή Μπροστά από την Εποχή Της; Ο Μωσαϊκός Νόμος έλεγε ότι τα ανθρώπινα περιττώματα έπρεπε να θάβονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.​

Δευτ. 22:22 Να Απορρίπτετε τον Κοσμικό Τρόπο Σκέψης Αλλά ο νόμος που έδωσε ο Θεός στο έθνος του Ισραήλ έλεγε: «Σε περίπτωση που κάποιος άντρας βρεθεί να πλαγιάζει με γυναίκα που αποτελεί ιδιοκτησία ιδιοκτήτη, τότε θα πεθάνουν και οι δύο μαζί».​

Δευτ. 22:8 Συνεπώς, αν ένας Χριστιανός επιλέξει να πάρει λογικά μέτρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή την ιδιοκτησία του, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να μην αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή και γίνει ένοχος αίματος.​

Δευτ. 23:21, 23 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Επρόκειτο για όσια άτομα που ποτέ δεν θα σκέφτονταν να αθετήσουν μια ευχή που είχαν κάνει στον Ύψιστο Θεό​—άσχετα με το προσωπικό κόστος.

Δευτ. 22:5 Δοξάζει το Ντύσιμό σας τον Θεό; Ο Νόμος έδειχνε τα έντονα αισθήματα του Ιεχωβά εναντίον ρούχων τα οποία δεν καθιστούν σαφή τη διάκριση μεταξύ αρσενικού και θηλυκού​—κάτι που χαρακτηρίζει διάφορα στιλ ντυσίματος στις μέρες μας.

Δευτ. 23:14 Αυτός Είναι ο Χώρος Λατρείας Μας Όποια νοοτροπία ή περιστάσεις και αν επικρατούν στον τόπο σας, η Αίθουσα Βασιλείας μας πρέπει να διατηρείται σε υποδειγματική κατάσταση, εφόσον φέρει το όνομα του Ιεχωβά και είναι χώρος αγνής λατρείας.​

Δευτ. 22:25, 26 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Ο Νόμος περιείχε λεπτομερείς διατάξεις όσον αφορά τη συμπεριφορά των άγαμων ατόμων μεταξύ τους, δείχνοντας έτσι σεβασμό για τις γυναίκες.

Δευτ. 22:10 Ενδιαφέρεται ο Θεός για τα Ζώα; Ακόμη, απαγορευόταν να ζεύουν ταύρο μαζί με γαϊδούρι, για να μην τραυματιστεί κανένα από τα δύο.

Δευτ. 22:8 Πώς μας Ωφελούν οι Νόμοι του Θεού; Επιπλέον, όσοι εκτιμούν την άποψη του Θεού για τη ζωή παίρνουν μέτρα ασφαλείας στην εργασία, στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.

Δευτ. 22:8 Ο Ιεχωβά Θέλει να Είστε “Σώοι και Αβλαβείς” Αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα επειδή δεν είχε τηρηθεί αυτός ο νόμος για την ασφάλεια, ο Ιεχωβά θεωρούσε υπεύθυνο τον οικοδεσπότη.​

Δευτ. 22:1-3 Πρέπει να Είστε Έντιμοι Πάντοτε; Τα εδάφια Δευτερονόμιο 22:1-3 δείχνουν ότι όποιος έβρισκε κάτι δεν έπρεπε να το πάρει για δικό του, αλλά να το κρατήσει «μέχρι να το αναζητήσει» ο ιδιοκτήτης.

Δευτ. 22:8 Υγιείς Μητέρες, Υγιή Μωρά Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια γυναίκα που ζει σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής, η οποία δηλώνει ότι η ανθρώπινη ζωή, περιλαμβανομένης και της ζωής του αγέννητου παιδιού, είναι ιερή.​

Δευτ. 23:13, 14 Ο Μωσαϊκός Νόμος έθιγε ζητήματα όπως η απόθεση των αποβλήτων, ο καθαρισμός των σκευών, καθώς και το πλύσιμο των χεριών, των ποδιών και των ενδυμάτων.

Δευτ. 23:12, 13 Οικοδομήστε Πεποίθηση στην Αγία Γραφή Πολύ καιρό πριν από την ανακάλυψη των μικροοργανισμών και του ρόλου τους στην εξάπλωση των ασθενειών, η Γραφή συνιστούσε συνήθειες υγιεινής που ενδείκνυνται ακόμη και σήμερα.

Δευτ. 22:8 Είναι η Ζωή μας Προκαθορισμένη; Γιατί, όμως, να δώσει ο Θεός μια τέτοια εντολή αν ήταν καθορισμένο ότι ένα άτομο θα έπεφτε από την ταράτσα και θα πέθαινε;​

Δευτ. 22:25-27 Πώς Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου στο Σχολείο; Και αν δεν μπορείς να ξεφύγεις, έχεις το δικαίωμα να προστατέψεις τον εαυτό σου από την κακοποίηση.

Δευτ. 23:21 Να Βρίσκετε Χαρά στο Γάμο Σας Παρότι ένα αντρόγυνο μπορεί να έχει μπροστά του μεγάλες χαρές, οι υποσχέσεις που ανταλλάσσουν την ημέρα του γάμου είναι σοβαρές και συνεπάγονται ευθύνες.

Δευτ. 23:13, 14 Επιστημονική Ακρίβεια Γραμμένος το 1500 Π.Κ.Χ. περίπου, ο Μωσαϊκός Νόμος (ο οποίος βρίσκεται στα πρώτα πέντε βιβλία της Γραφής) περιείχε ωφέλιμους νόμους αναφορικά με την καραντίνα για τους ασθενείς, τη μεταχείριση των πτωμάτων και την απόρριψη των αποβλήτων.​

Δευτ. 22:4 Κατοικίδια—Να Έχετε Ισορροπημένη Άποψη για Αυτά Πράγματι, οι νόμοι που έδωσε ο Θεός στον Ισραήλ τόνιζαν επανειλημμένα την υποχρέωση να λαβαίνονται υπόψη οι ανάγκες των ζώων.

Δευτ. 22:5 Εναλλακτικοί Τρόποι Ζωής—Τους Επιδοκιμάζει ο Θεός; Ο Θεός απαγόρευσε επίσης συγκεκριμένα το να παρουσιάζεται κάποιος ως άτομο του αντίθετου φύλου για ανήθικους σκοπούς.

Δευτ. 22:5 Το Ντύσιμο και η Εμφάνισή Σας—Ενδιαφέρει τον Θεό; Γι’ αυτό, η Αγία Γραφή δεν παρέχει λεπτομερείς νόμους για το ντύσιμο και την εμφάνιση ή τη χρήση καλλυντικών, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις που έθετε στους Ιουδαίους ο Μωσαϊκός Νόμος αναφορικά με το ντύσιμο, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να τους βοηθούν να παραμένουν αποχωρισμένοι από τα γύρω έθνη και την ανήθικη επιρροή τους.

Δευτ. 23:21 Πώς να Προετοιμαστείτε για έναν Επιτυχημένο Γάμο Αν δεν είστε έτοιμος για αυτή τη σοβαρή δέσμευση, τότε δεν είστε έτοιμος για γάμο.

Δευτ. 22:22 Προστατέψτε την Οικογένειά σας από Καταστροφικές Επιρροές Ο Νόμος αναφερόταν ευθέως σε πολλά σεξουαλικά ζητήματα, τα οποία περιλάμβαναν την έμμηνη ρύση, την εκσπερμάτωση, την πορνεία, τη μοιχεία, την ομοφυλοφιλία, την αιμομειξία και την κτηνοβασία.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: