ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 27, 28

«Όλες Αυτές οι Ευλογίες θα . . . σε Καταφθάσουν»

Εκείνοι που ακούν τη φωνή του Ιεχωβά θα λάβουν πολλές ευλογίες Δευτ. 28:1, 3-6· w10 15/12 σ. 19 ¶18)

Περιλαμβάνει ασφαλώς το να βάζουμε στην καρδιά μας τα όσα λέει ο Λόγος του Θεού καθώς και την πνευματική τροφή που παρέχει Αυτός. (Ματθ. 24:45) Σημαίνει ακόμη να υπακούμε στον Θεό και στον Γιο του. Ο Ιησούς είπε: «Δεν θα μπει στη βασιλεία των ουρανών ο καθένας που μου λέει “Κύριε, Κύριε”, αλλά εκείνος που κάνει το θέλημα του Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς». (Ματθ. 7:21) Επίσης, το να ακούμε τον Θεό σημαίνει να υποτασσόμαστε πρόθυμα στη διευθέτηση που εκείνος έχει θεσπίσει, τη Χριστιανική εκκλησία με τους διορισμένους πρεσβυτέρους της, τα «δώρα σε μορφή ανθρώπων».​—Εφεσ. 4:8.

Μια οικογένεια Ισραηλιτών κάθεται κάτω από ένα δέντρο έξω από το σπίτι τους και κουβεντιάζουν χαρούμενα. Πρόβατα βόσκουν εκεί κοντά.

Οι ευλογίες του Ιεχωβά θα καταφθάσουν τους υπάκουους υπηρέτες του Δευτ. 28:2· w01 15/9 σ. 10 ¶2)

Το εβραϊκό ρήμα που αποδίδεται «ακούς» στο εδάφιο Δευτερονόμιο 28:2 υποδηλώνει συνεχιζόμενη ενέργεια. Ο λαός του Ιεχωβά δεν πρέπει απλώς να τον ακούει περιστασιακά, αλλά διαρκώς, κάνοντάς το αυτό τρόπο ζωής. Μόνο τότε θα τους καταφθάσουν οι θεϊκές ευλογίες. Το εβραϊκό ρήμα που μεταφράζεται «καταφθάσουν» ταυτίζεται με έναν κυνηγετικό όρο που τις περισσότερες φορές σημαίνει «προφταίνω» ή «φτάνω κάποιον».

Αδελφοί και αδελφές από διάφορες φυλές τρώνε ένα γεύμα όλοι μαζί μετά από μια συνέλευση.

Ο Ιεχωβά θέλει να τον υπακούμε «με χαρά και ευφροσύνη στην καρδιά» Δευτ. 28:45-47· w10 15/9 σ. 8 ¶4)

Με τι είδους διάθεση έπρεπε να υπακούν οι Ισραηλίτες; Ο Νόμος του Θεού δήλωνε ότι Εκείνος θα δυσαρεστούνταν αν ο λαός του δεν τον υπηρετούσε «με χαρά και ευφροσύνη στην καρδιά». (Διαβάστε Δευτερονόμιο 28:45-47) Ο Ιεχωβά αξίζει πολύ περισσότερα από μηχανική υπακοή σε συγκεκριμένες εντολές, την οποία μπορούν να δείχνουν ακόμη και ζώα ή δαίμονες. (Μάρκ. 1:27· Ιακ. 3:3) Η γνήσια υπακοή στον Θεό αποτελεί έκφραση αγάπης. Χαρακτηρίζεται από χαρά που πηγάζει από την πίστη ότι οι εντολές του Ιεχωβά δεν είναι βαριές και ότι αυτός «γίνεται μισθαποδότης σε εκείνους που τον αναζητούν ένθερμα».​—Εβρ. 11:6· 1 Ιωάν. 5:3.

Οι υπάκουοι υπηρέτες του Ιεχωβά απολαμβάνουν τις άφθονες ευλογίες του τώρα και σύντομα θα τους καταφθάσουν οι υποσχεμένες μελλοντικές ευλογίες του.

Πνευματικά Πετράδια

Δευτ. 27:17​—Γιατί απαγόρευε ο Νόμος του Ιεχωβά να μετακινήσει κάποιος το οροθέσιο του γείτονά του; (it-2 σ. 527 ¶6)

Ο νόμος του Ιεχωβά απαγόρευε τη μετακίνηση των οροθεσίων προς τα πίσω. Δευτ. 19:14· βλέπε επίσης Παρ 22:28.) Μάλιστα ήταν καταραμένος όποιος μετακινούσε «το οροθέσιο του συνανθρώπου του προς τα πίσω». (Δευ 27:17) Εφόσον γενικά οι ιδιοκτήτες γης εξαρτόνταν από τη σοδειά που απέφεραν τα χωράφια τους, το να μετακινήσει κανείς ένα οροθέσιο προς τα πίσω σήμαινε ότι στερούσε από κάποιον άλλον ένα μέρος των μέσων συντήρησής του. Μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμούσε με κλοπή και έτσι θεωρούνταν στην αρχαιότητα. (Ιωβ 24:2) Ωστόσο, υπήρχαν ασυνείδητοι άνθρωποι που ήταν ένοχοι τέτοιων παραβάσεων, οι δε άρχοντες του Ιούδα στις ημέρες του Ωσηέ παρομοιάστηκαν με εκείνους που μετακινούσαν ένα όριο προς τα πίσω.—Ωσ 5:10.

Δευτ. 27:26 Εξακολουθήστε να Εκτιμάτε το Λύτρο Έπειτα, το νεκρό του σώμα μπορούσε να κρεμαστεί σε ξύλο.

Δευτ. 28:58 «Ενοποίησε την Καρδιά μου για να Φοβάται το Όνομά Σου» Διόλου παράξενο που αργότερα προειδοποίησε τον λαό του Θεού, τον Ισραήλ, να “φοβάται αυτό το ένδοξο όνομα που εμπνέει δέος”.​

Δευτ. 27:19 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Ο Ιεχωβά είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλίτες ότι θα εκτελούσε κρίση εναντίον εκείνων που έβλαπταν ανυπεράσπιστες γυναίκες και παιδιά.

Δευτ. 28:36, 37 «Θα τους Δώσω Ενοποιημένη Καρδιά» Από τις ημέρες του Μωυσή, σχεδόν μια χιλιετία νωρίτερα, ο Ιεχωβά είχε προειδοποιήσει τον λαό του ότι, αν επέμεναν να ακολουθούν στασιαστική πορεία, θα κατέληγαν στην εξορία.

Δευτ. 28:26 «Εγώ Είμαι Εναντίον σου, Γωγ» Ο Θεός έδωσε τέτοιες προειδοποιήσεις στο έθνος του Ισραήλ καθώς και σε άλλα έθνη.

Δευτ. 28:2 Θα Μπορούσε να Έχει την Εύνοια του Θεού Η υπακοή στον Θεό οδηγεί στην εύνοια και στην ευλογία του.​

Δευτ. 28:1-14 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Και όταν οι Ισραηλίτες υπάκουαν στον Ιεχωβά, ευλογούνταν με τάξη, ειρήνη και ενότητα.

Δευτ. 27:25 «Ο Νόμος του Ιεχωβά Είναι Τέλειος» Η διαφθορά και η δωροδοκία απαγορεύονταν επίσης ρητά.

Δευτ. 28:1-4 Οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά Είναι Αξιόπιστες Αν έδιναν προσοχή σε αυτές τις υπενθυμίσεις, ήταν βέβαιο ότι θα λάβαιναν πολλές ευλογίες.​

Δευτ. 28:1, 2 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Όσο πρόσεχαν και υπάκουαν, ήταν «πιο ψηλά από όλα τα άλλα έθνη της γης».

Δευτ. 27:19· 28:15, 45 Ο Ιεχωβά Μισεί την Αδικία Εκείνος θα ευλογούσε το έθνος μόνο αν οι ηγέτες φέρονταν στους ασήμαντους και στους φτωχούς με καλοσύνη και στοχαστικότητα.

Δευτ. 28:1, 2 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Λίγο πριν μπει το έθνος του Ισραήλ στην Υποσχεμένη Γη, ο Ιεχωβά έδειξε ότι θα απολάμβαναν αξιοσημείωτη ευημερία και προστασία αν υπάκουαν στη φωνή του.

Δευτ. 28:2 Στέλνονται Ιεραπόστολοι για να “Κάνουν Μαθητές” Με τον καιρό, η ευλογία του Ιεχωβά θα σας “καταφθάσει”.

Δευτ. 28:1,2,11,12 Τι Ποσό Πρέπει να Συνεισφέρω; Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε ότι, σε ανταπόδοση για την υπακοή στους νόμους του, θα έκανε το έθνος “να ξεχειλίζει από ευημερία”.​

Δευτ. 27:15-26 Στους Βιβλικούς χρόνους, δέσμευε επίσης νομικά εκείνον που τη χρησιμοποιούσε απέναντι σε έναν όρκο ή σε μια διαθήκη και σε ό,τι αυτά συνεπάγονταν.​

Δευτ. 28:47 Να Δέχεστε Πάντοτε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά Ο Θεός θέλει όλοι όσοι έχουν κάνει αφιέρωση σε αυτόν να τον λατρεύουν πιστά και με «ευφροσύνη στην καρδιά».

Δευτ. 28:2 Αιτίες για Χαρά Καθώς Περπατάμε με Ακεραιότητα Η πραγματική ζωή θα είναι τότε απόκτημα όλων όσων “ακούν τη φωνή του Ιεχωβά”.

Δευτ. 27:19 Κάνει η Αγία Γραφή Διακρίσεις Κατά των Γυναικών; Η πραγματικότητα είναι ότι ο Θεός μισεί κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης.

Δευτ. 27:16 Ο Αξιότιμος Ρόλος της Μητέρας Οι Χριστιανοί νέοι προτρέπονταν να “είναι υπάκουοι στους γονείς τους”.​

Δευτ. 28:1 Να Φυλάγεστε από «τη Φωνή των Ξένων» Έτσι λοιπόν, εφαρμόζοντας ό,τι μαθαίνουμε, δείχνουμε ότι όχι μόνο ακούσαμε τη φωνή του Ιεχωβά αλλά επίσης υπακούσαμε σε αυτήν.

Δευτ. 28:15 Ο Ιεχωβά Ευλογεί και Προστατεύει Όσους Είναι Υπάκουοι Πόσο αληθινά αποδείχτηκαν τα λόγια του Ιεχωβά προς τον Ισραήλ: «Αν δεν ακούσεις τη φωνή του Ιεχωβά του Θεού σου, φροντίζοντας να εκτελείς όλες τις εντολές του και τα νομοθετήματά του . . . , τότε θα έρθουν πάνω σου και θα σε καταφθάσουν . . . κατάρες»!​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: