ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 29, 30

«Δεν Είναι Τόσο Δύσκολο να Υπηρετούμε τον Ιεχωβά»

Δεν είναι ανέφικτο να μάθουμε τις εντολές του Θεού και να υπακούμε σε αυτές Δευτ. 30:11-14· w09 1/11 σ. 31 ¶2)

Μήπως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι απαιτεί ο Θεός από εμάς και κατόπιν να το κάνουμε;* Ο Μωυσής δηλώνει: «Αυτή η εντολή που σε διατάζω σήμερα δεν είναι πολύ δύσκολη για εσένα ούτε είναι πολύ μακριά». (Εδάφιο 11) Ο Ιεχωβά δεν ζητάει κάτι το ακατόρθωτο. Οι απαιτήσεις του είναι λογικές και πραγματοποιήσιμες. Επίσης, είμαστε σε θέση να τις γνωρίζουμε. Δεν χρειάζεται να ανεβούμε «στους ουρανούς» ούτε να πάμε ως την «άλλη πλευρά της θάλασσας» για να μάθουμε τι αναμένει ο Θεός από εμάς. (Εδάφια 12, 13) Η Γραφή μάς εξηγεί με σαφήνεια πώς πρέπει να ζούμε.​—Μιχαίας 6:8.

Ο Ιεχωβά έχει δώσει στον καθέναν μας τη δυνατότητα επιλογής Δευτ. 30:15· w09 1/11 σ. 31 ¶1)

«ΠΟΛΛΕΣ φορές με κυρίευε ο παράλογος φόβος ότι δεν θα έμενα πιστή στον Ιεχωβά». Έτσι εκφράστηκε μια Χριστιανή που θεωρούσε ότι οι κακές εμπειρίες της παιδικής της ηλικίας την είχαν καταδικάσει σε αποτυχία. Είναι έτσι τα πράγματα; Είμαστε όντως αβοήθητα θύματα των περιστάσεων; Όχι. Ο Ιεχωβά Θεός μάς έχει δώσει το δώρο της ελεύθερης βούλησης, άρα μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές για το πώς θα ζήσουμε. Ο Ιεχωβά θέλει να κάνουμε τις σωστές επιλογές, και ο Λόγος του, η Αγία Γραφή, μας εξηγεί το πώς. Εξετάστε τα λόγια του Μωυσή, τα οποία αναγράφονται στο βιβλίο Δευτερονόμιο, κεφάλαιο 30.

Ο Ιεχωβά μάς προτρέπει να διαλέξουμε τη ζωή Δευτ. 30:19· w09 1/11 σ. 31 ¶4)

Έχει άραγε σημασία για τον Ιεχωβά ποια πορεία επιλέγουμε; Και βέβαια έχει! Υπό θεϊκή έμπνευση, ο Μωυσής είπε: «Να διαλέξεις τη ζωή». (Εδάφιο 19) Πώς, όμως, διαλέγουμε τη ζωή; Ο Μωυσής εξήγησε: «Με το να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου, με το να ακούς τη φωνή του και με το να προσκολλάσαι σε αυτόν». (Εδάφιο 20) Αν αγαπήσουμε τον Ιεχωβά, θα θέλουμε να τον ακούμε εκδηλώνοντας υπακοή και να προσκολλούμαστε όσια σε αυτόν, ό,τι και αν συμβεί. Ακολουθώντας μια τέτοια πορεία, διαλέγουμε τη ζωή​—την καλύτερη οδό ζωής τώρα με την προοπτική της αιώνιας ζωής στον ερχόμενο νέο κόσμο του Θεού.​—2 Πέτρου 3:11-13· 1 Ιωάννη 5:3.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να υπηρετούμε τον Ιεχωβά αν βασιζόμαστε σε αυτόν για κατεύθυνση και δύναμη.

Ένας νεαρός αδελφός φεύγει για να πάει στη συνάθροιση ενώ οι δικοί του που δεν είναι Μάρτυρες χαλαρώνουν στο σπίτι.

Πνευματικά Πετράδια

Δευτ. 29:4​—Πώς αποτελούν οι Ισραηλίτες προειδοποιητικό παράδειγμα για εμάς; (it-1 σ. 405 ¶3)

Ο Ιεχωβά, μέσω των υπηρετών του, είπε ότι οι πεισματικοί, ανυπάκουοι Ισραηλίτες είχαν “απερίτμητα αφτιά”. (Ιερ 6:10· Πρ 7:51) Αυτά τα αφτιά είναι σαν να έχουν φράξει με κάτι που εμποδίζει την ακοή. Είναι αφτιά που δεν έχουν ανοιχτεί από τον Ιεχωβά, ο οποίος δίνει αφτιά κατανόησης και υπακοής σε όσους τον εκζητούν, αλλά αφήνει την πνευματική ακοή των ανυπάκουων να γίνει νωθρή. (Δευ 29:4· Ρω 11:8) Ο απόστολος Παύλος προείπε ότι θα ερχόταν ένας καιρός κατά τον οποίο ορισμένοι που θα πρέσβευαν ότι είναι Χριστιανοί θα αποστατούσαν από την αληθινή πίστη, μη θέλοντας να ακούν την αλήθεια του Λόγου του Θεού, αλλά επιθυμώντας να τους «γαργαλούν» τα αφτιά με πράγματα που τους είναι ευχάριστα, και επομένως θα άκουγαν ψευδοδιδασκάλους. (2Τι 4:3, 4· 1Τι 4:1) Επίσης, τα αφτιά κάποιου μπορεί να «κουδουνίσουν» στο άκουσμα αναπάντεχων ειδήσεων, ιδίως ειδήσεων για συμφορές.—1Σα 3:11· 2Βα 21:12· Ιερ 19:3.

Δευτ. 30:19 Στην τρίτη του ομιλία, ο Μωυσής δηλώνει ότι ύστερα από το πέρασμα του Ιορδάνη, οι Ισραηλίτες πρέπει να γράψουν το Νόμο σε μεγάλες πέτρες, καθώς και να προφέρουν κατάρες για την ανυπακοή και ευλογίες για την υπακοή. Η τέταρτη ομιλία ξεκινάει με την ανανέωση της διαθήκης μεταξύ του Ιεχωβά και του Ισραήλ. Ο Μωυσής προειδοποιεί και πάλι εναντίον της ανυπακοής και παροτρύνει το λαό να “διαλέξει τη ζωή”.

Δευτ. 29:5 «Η Κεφαλή του Κάθε Άντρα Είναι ο Χριστός» Ο Ιεχωβά φρόντιζε για τις βασικές ανάγκες των Ισραηλιτών ακόμα και όταν τους τιμωρούσε για την ανυπακοή τους.

Δευτ. 30:11 Πώς να Βοηθάτε Άλλους να Τηρούν τις Εντολές του Χριστού Τέτοια παραδείγματα τον διδάσκουν ότι οι αλλαγές που χρειάζεται να κάνει για να γίνει μαθητής του Χριστού είναι εφικτές.

Δευτ. 30:19, 20 Τι Μπορεί να Κάνει η Αλήθεια για Εσάς Επιλέξτε να υπακούτε στον Θεό.​

Δευτ. 30:11 Επιτελείτε Εσείς Πλήρως τη Διακονία Σας; Θέλει να απολαμβάνουμε όλοι μας την ιερή υπηρεσία καθώς διακηρύττουμε «τα ένδοξα καλά νέα του ευτυχισμένου Θεού».​

Δευτ. 30:15,16,19,20 Η Αγάπη του Θεού Είναι Παντοτινή Ο Ιεχωβά θέλει να παίρνουμε καλές αποφάσεις επειδή τον αγαπάμε, και έτσι να έχουμε την καλύτερη δυνατή ζωή.​

Δευτ. 30:11-14 Πώς Μπορείτε να Γίνετε Φίλοι του Θεού; Ο Ιεχωβά δεν μας ζητάει ποτέ να κάνουμε κάτι που δεν μπορούμε.

Δευτ. 30:15 «Θα σας Δούμε στον Παράδεισο!» Εκείνος είπε: «Αυτά τα λόγια τα οποία σε προστάζω σήμερα πρέπει να είναι στην καρδιά σου».​

Δευτ. 30:15, 19, 20 Το Μέλλον Σας Είναι Επιλογή Σας! Ο Μωυσής, ο ηγέτης του αρχαίου έθνους του Ισραήλ, είπε στον λαό καθώς ετοιμάζονταν να μπουν στην Υποσχεμένη Γη: «Έθεσα μπροστά σου τη ζωή και τον θάνατο, την ευλογία και την κατάρα· και πρέπει να διαλέξεις τη ζωή για να συνεχίσεις να ζεις, εσύ και οι απόγονοί σου, αγαπώντας τον Ιεχωβά τον Θεό σου, ακούγοντας τη φωνή του και μένοντας προσκολλημένος σε αυτόν».​

Δευτ. 30:19,20 Γονείς—Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Γίνουν “Σοφά για Σωτηρία” Για το ότι οι Γραφικοί κανόνες είναι πάντα για το καλό τους.​

Δευτ. 30:19,20 Η Αλήθεια Δεν Φέρνει Ειρήνη, Αλλά Σπαθί Φυσικά, τα παιδιά θα πρέπει τελικά να πάρουν τη δική τους απόφαση στο θέμα της θρησκείας.​

Δευτ. 30:19, 20 Θέλει να επιλέξουμε τη δική μας πορεία στη ζωή.

Δευτ. 30:19, 20 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Δώρο της Ελεύθερης Βούλησής Σας Αυτή η ευλογία αναφέρεται στα εδάφια

Δευτ. 30:16 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Το Βιβλίο του Ιεχωβά δίνει σε όλους μας την εντολή να είμαστε υπάκουοι και υποτακτικοί.

Δευτ. 30:19 Να Μιμείστε τους Στενούς Φίλους του Ιεχωβά Αντίθετα, ο Ιεχωβά έχει χαρίσει σε όλους μας ένα πολύτιμο δώρο​—την ικανότητα να επιλέγουμε τι θα κάνουμε και τι άτομα θα γίνουμε.

Δευτ. 30:19 Εσείς θα «Είστε σε Εγρήγορση»; Υπό θεϊκή έμπνευση, ο απόστολος Παύλος τόνισε κάτι παρόμοιο απευθυνόμενος στους χρισμένους συγχριστιανούς του. (Εβραίους 6:4-9)

Δευτ. 30:19, 20 “Ω! Βάθος Σοφίας του Θεού!” Αν το έκανε αυτό, θα περιόριζε τη δική μας ελεύθερη βούληση, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο ο Ιεχωβά δεν θα μας στερήσει ποτέ.

Δευτ. 30:19, 20 Γιατί Συμβαίνουν Άσχημα Πράγματα σε Καλούς Ανθρώπους; Μας έχει δοθεί το δώρο της ελεύθερης βούλησης και έχουμε την επιλογή να αγαπάμε τον Θεό και να προσκολλούμαστε σε εκείνον κάνοντας το σωστό στα μάτια του.

Δευτ. 30:16,19 Ο Παντοδύναμος Θεός είναι ο μόνος δικαιωματικός Κυβερνήτης, αλλά θέλει να επιλέγουμε τη διακυβέρνησή του επειδή τον αγαπάμε.

Δευτ. 30:19, 20 Κάντε Σοφές Επιλογές στα Νεανικά σας Χρόνια Αυτές είναι ζωτικές αποφάσεις, αλλά είναι σοφό να αποφασίσετε πρώτα αν θέλετε να υπηρετήσετε τον Ιεχωβά όσο το δυνατόν πληρέστερα.

Δευτ. 30:19 Υπέμεινε Παρά τις Απογοητεύσεις Εκτός από αυτά τα χαρίσματα, διέθετε και ένα πολύτιμο δώρο​—ελεύθερη βούληση, τη δυνατότητα να διαλέγει όποια πορεία ζωής ήθελε και να παίρνει τις δικές του αποφάσεις.

Δευτ 30:19. “Γεμίζει τις Καρδιές μας στο Πλήρες” Μας έχει προικίσει με ελεύθερη βούληση​—την ικανότητα να διαλέγουμε τη δική μας πορεία ζωής.​

Δευτ. 30:19, 20 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Ιεχωβά για Εσάς; Εφόσον μας έδωσε ελεύθερη βούληση, δεν ανοίγει την καρδιά μας διά της βίας.

Δευτ. 30:15,16,19,20 Γιατί Επιτρέπει τα Παθήματα Αυτός που Ακούει Προσευχή; Σε αυτόν θα επιτραπεί να ζήσουν μόνο όσοι επιλέγουν με τη δική τους ελεύθερη βούληση να δείχνουν αγάπη προς τους άλλους και προς τον Θεό.​

Δευτ. 30:19,20 Πώς Δίνετε Εσείς Συμβουλές; Ο Ιεχωβά δίνει σε όλους μας την ελευθερία να αποφασίσουμε αν θα υπακούμε στις αρχές του ή όχι.

Δευτ. 30:19 Πώς θα Εξηγήσω την Άποψη της Αγίας Γραφής για την Ομοφυλοφιλία; Όσοι έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις μπορούν να κάνουν το ίδιο αν θέλουν πραγματικά να ευαρεστούν τον Θεό.​

Δευτ.30:19, 20 Γνώριζε ο Θεός ότι ο Αδάμ και η Εύα θα Αμάρταναν; Η ικανότητα της επιλογής έδινε στο πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι τη δυνατότητα να υπακούει στον Ιεχωβά από αγάπη.​

Δευτ. 30:16 Να Είστε Ζηλωτές για τον Οίκο του Ιεχωβά! Ο ζήλος μας για τον οίκο του Θεού θα μας βοηθήσει να “μείνουμε προσκολλημένοι στον Ιεχωβά” έχοντας μπροστά μας την προοπτική της αιώνιας ζωής.​

Δευτ. 29:17 Πράγματα από τα Οποία Πρέπει να Φεύγουμε Ο Θεός τα αποκαλεί αυτά “αηδιαστικά πράγματα” και “κοπρώδη είδωλα”.

Δευτ. 30:19,20 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Οι Ισραηλίτες μπορούσαν να αποδείξουν την αγάπη τους για τον Θεό υπακούοντας ολόκαρδα στις εντολές του, προσφέροντας αποδεκτές θυσίες και αινώντας τον με ύμνους.

Δευτ. 30:15-20 Νεαροί, Διαλέξτε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Ελπίζουμε αληθινά και προσευχόμαστε να αποφασίσετε εσείς νεαροί να ενταχθείτε στο λαό του Θεού και έτσι να “διαλέξετε τη ζωή”—αιώνια ζωή στο νέο κόσμο του Ιεχωβά.

Δευτ. 30:15-20 Πώς θα Παίρνετε Αποφάσεις με τον Τρόπο του Θεού; Ωστόσο, μπορούμε να διαβάζουμε πώς υπάκουσαν μερικοί άνθρωποι στη θεϊκή καθοδηγία και πώς αγνόησαν άλλοι τις θεϊκές προειδοποιήσεις.

Δευτ. 30:20 Πώς Μπορούμε να Κάνουμε τις Ημέρες μας να Έχουν Αξία Ενώπιον του Ιεχωβά; Εντούτοις, αντλούμε παρηγοριά από τη διακήρυξη που απευθύνθηκε στους Ισραηλίτες, σύμφωνα με την οποία, αν “αγαπούσαν τον Ιεχωβά ακούγοντας τη φωνή του και προσκολλούμενοι σε αυτόν, εκείνος θα ήταν η ζωή τους και η μακρότητα των ημερών τους”.

Δευτ. 30:2,8-10 Γιατί Είναι Αναγκαίο το Βάφτισμα; Επιβάλλει να εγκαταλείψουμε την ψεύτικη λατρεία, να ενεργούμε σε αρμονία με τις εντολές του Θεού και να αποδίδουμε αποκλειστική αφοσίωση στον Ιεχωβά.

Δευτ. 30:11-14 Έχει η Αγία Γραφή Κάποιον Κρυμμένο Κώδικα; Το σαφές και άμεσο άγγελμα που υπάρχει στην Αγία Γραφή δεν είναι υπερβολικά δυσνόητο ή δυσεφάρμοστο, αλλά πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το αγνοήσουν.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: