ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 31, 32

«Διδαχτείτε από τις Λεκτικές Εικόνες ενός Θεόπνευστου Ύμνου»

Η διδασκαλία μας μπορεί να είναι σαν τη δροσιά Δευτ. 32:2, 3· w20.06 σ. 10 ¶8, 9·)

Σύμφωνα με τα εδάφια Δευτερονόμιο 32:2, 3, τι επιθυμεί ο Ιεχωβά όσον αφορά το όνομά του; Λίγο προτού μπουν οι Ισραηλίτες στην Υποσχεμένη Γη, ο Ιεχωβά δίδαξε στον Μωυσή τα λόγια ενός ύμνου. (Δευτ. 31:19) Ο Μωυσής με τη σειρά του έπρεπε να διδάξει τον ύμνο στον λαό. (Διαβάστε Δευτερονόμιο 32:2, 3) Καθώς στοχαζόμαστε τα εδάφια 2 και 3, είναι φανερό ότι ο Ιεχωβά δεν θέλει να αποκρύπτουν το όνομά του ούτε να αποφεύγουν να το προφέρουν από φόβο μην το βεβηλώσουν. Θέλει να το γνωρίζουν όλα τα νοήμονα πλάσματά του! Τι προνόμιο ήταν για τους Ισραηλίτες να ακούν τον Μωυσή να τους διδάσκει για τον Ιεχωβά και για το ένδοξο όνομά Του! Αυτά που τους δίδαξε ο Μωυσής ήταν ενισχυτικά και αναζωογονητικά, σαν το ψιλόβροχο που πέφτει στη βλάστηση. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ώστε η διδασκαλία μας να έχει παρόμοια επίδραση;

Ο Μωυσής διδάσκει στον λαό του Θεού έναν ύμνο που τιμάει τον Ιεχωβά

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στον αγιασμό του ονόματος του Ιεχωβά; Όταν βρισκόμαστε στο έργο από πόρτα σε πόρτα ή στη δημόσια διακονία, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη Γραφή μας για να δείχνουμε στους ανθρώπους το προσωπικό όνομα του Θεού, Ιεχωβά. Μπορούμε να τους παρουσιάζουμε υπέροχα έντυπα, εξαιρετικά βίντεο και ύλη από τον ιστότοπό μας που φέρνουν τιμή στον Ιεχωβά. Στην εργασία μας, στο σχολείο ή όταν ταξιδεύουμε ίσως βρίσκουμε ευκαιρίες να μιλήσουμε για τον αγαπημένο μας Θεό και για την προσωπικότητά του. Όταν λέμε σε όσους συναντούμε για τον στοργικό σκοπό που έχει ο Ιεχωβά για την ανθρωπότητα και τη γη, τους δίνουμε μια εικόνα για τον Ιεχωβά που μπορεί να τους είναι εντελώς καινούρια. Όταν λέμε στους άλλους την αλήθεια για τον στοργικό μας Πατέρα, συμβάλλουμε στον αγιασμό του ονόματός του. Αντικρούουμε κάποια από τα ψεύδη και τις συκοφαντίες που ίσως έχουν διδαχτεί για τον Ιεχωβά. Τους προσφέρουμε τις πιο ενισχυτικές, αναζωογονητικές διδασκαλίες που υπάρχουν.​—Ησ. 65:13, 14.

Ο Ιεχωβά είναι ο Βράχος Δευτ. 32:4· w09 1/5 σ. 14 ¶4)

Η Γραφή παρομοιάζει επίσης τον Ιεχωβά με άψυχα πράγματα. Ο ίδιος περιγράφεται ως «ο Βράχος του Ισραήλ», ως «απόκρημνος βράχος» και ως «οχυρό». (2 Σαμουήλ 23:3· Ψαλμός 18:2· Δευτερονόμιο 32:4) Ποιο είναι το σημείο της ομοιότητας; Όπως ένας μεγάλος βράχος είναι σταθερός, αμετακίνητος, έτσι και ο Ιεχωβά Θεός μπορεί να αποτελεί σταθερή Πηγή ασφάλειας για εσάς.

Κολάζ: Παραδείγματα που υπάρχουν στο 32ο κεφάλαιο του Δευτερονομίου. 1. Δροσοσταλιές πάνω στο χορτάρι. 2. Ένας σταθερός βράχος σαν βουνό. 3. Ένας αετός προστατεύει τα μικρά του.

Ο Ιεχωβά προστατεύει τον λαό του όπως ο αετός προστατεύει τα μικρά του Δευτ. 32:11, 12· w01 1/10 σ. 9 ¶7)

Αναλογιστείτε την αγάπη που έδειξε ο Ιεχωβά στην πολιτεία του με τους Ισραηλίτες. Ο Μωυσής χρησιμοποίησε μια ωραία παρομοίωση περιγράφοντας την αγάπη του Ιεχωβά για το νεαρό έθνος του Ισραήλ. Διαβάζουμε: «Σαν αετός που ξεσηκώνει τη φωλιά του, φτερουγίζει πάνω από τα μικρά του, απλώνει τις φτερούγες του και τα παίρνει, τα μεταφέρει πάνω στα φτερά του, μόνο ο Ιεχωβά . . . οδηγούσε [τον Ιακώβ]». (Δευτερονόμιο 32:9, 11, 12) Για να διδάξει τα μικρά της να πετάνε, η μητέρα αετός “ξεσηκώνει τη φωλιά της”, χτυπώντας και ανεβοκατεβάζοντας τις φτερούγες της καθώς τα παρακινεί να σηκωθούν στον αέρα. Όταν τελικά ένα πουλάκι βουτήξει έξω από τη φωλιά, η οποία συνήθως βρίσκεται σε κάποιον ψηλό βράχο, η μητέρα «φτερουγίζει πάνω» από το μικρό της. Αν φαίνεται ότι ο νεοσσός θα πέσει στο έδαφος, η μητέρα ορμάει και παίρνει θέση από κάτω του, μεταφέροντάς τον “πάνω στα φτερά της”. Ο Ιεχωβά φρόντιζε στοργικά το νεογέννητο έθνος του Ισραήλ με παρόμοιο τρόπο. Έδωσε στο λαό το Μωσαϊκό Νόμο. (Ψαλμός 78:5-7) Κατόπιν, ο Θεός παρακολουθούσε το έθνος με άγρυπνο μάτι, έτοιμος να σπεύσει για να τους σώσει όταν ο λαός του αντιμετώπιζε προβλήματα.

Πού μπορείτε να βρείτε καλά παραδείγματα για να εμπλουτίσετε τη διδασκαλία σας;

Πνευματικά Πετράδια

Δευτ. 31:12​—Πώς μπορούν οι Χριστιανοί γονείς να εφαρμόζουν αυτή την αρχή; (w04 15/9 σ. 27 ¶11)

Δευτ. 31:12. Τα νεαρά άτομα θα πρέπει να κάθονται μαζί με τους μεγάλους στις συναθροίσεις και να προσπαθούν να ακούν και να μαθαίνουν.

Δευτ. 32:13, 14—Εφόσον απαγορευόταν στους Ισραηλίτες να τρώνε οποιοδήποτε πάχος, τι σημαίνει το ότι έτρωγαν «το πάχος των κριαριών»; Εδώ, η έκφραση χρησιμοποιείται μεταφορικά και υποδηλώνει τα καλύτερα ζώα του ποιμνίου. Η ποιητική χρήση της έκφρασης φαίνεται από το γεγονός ότι το ίδιο εδάφιο μιλάει για το «πάχος των νεφρών του σιταριού» και το «αίμα των σταφυλιών».

Δευτ. 32:4. Όλες οι ενέργειες του Ιεχωβά είναι τέλειες εφόσον αυτός εκδηλώνει με τέλεια ισορροπία τις ιδιότητές του: τη δικαιοσύνη, τη σοφία, την αγάπη και τη δύναμη.

Δευτ. 31:10-12 Να Ενισχύετε την Πίστη σας στον Δημιουργό Ωστόσο, ο βασιλιάς και οι ιερείς είχαν πρόσβαση σε αντίγραφα και, κάθε εφτά χρόνια, γίνονταν διευθετήσεις ώστε “οι άντρες, οι γυναίκες, τα παιδιά” και οι ξένοι κάτοικοι στον Ισραήλ να ακούν μια δημόσια ανάγνωση του Νόμου του Θεού.

Δευτ. 32:4 Η Αλήθεια για τον Θεό και τον Χριστό «Οι ενέργειές του είναι τέλειες», και αυτός «δεν είναι ποτέ άδικος».​

Δευτ. 32:4 Οι Θεϊκές Κρίσεις—Δίνει Πάντα ο Ιεχωβά Επαρκείς Προειδοποιήσεις; Όπως δείχνουν αυτά τα παραδείγματα, ο Ιεχωβά πάντα φρόντιζε να έχουν οι άνθρωποι αρκετό χρόνο για να ενεργήσουν σε αρμονία με τις προειδοποιήσεις του.

Δευτ. 32:4 Έχουμε Σχεδιαστεί να Ζούμε Ο Αδάμ δημιουργήθηκε τέλειος, κατά την εικόνα του Θεού.

Δευτ. 32:4-6 Αν και τα πρότυπα του κόσμου πέφτουν όλο και πιο χαμηλά, τα πρότυπα του Ιεχωβά δεν αλλάζουν.

Δευτ. 32:4 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά και θα Ζήσετε! Παρ’ όλα αυτά, είπε με ταπεινοφροσύνη στον Ιεχωβά ότι Εκείνος εξακολουθούσε να είναι ο «Βράχος» του.

Δευτ. 32:4 Βάσανα—Είναι Τιμωρία από τον Θεό; Η Γραφή είναι ξεκάθαρη: Ο Ιεχωβά Θεός «δεν είναι ποτέ άδικος».

Δευτ. 32:28, 29 Πώς να Κάνετε τη Μελέτη της Γραφής Πιο Αποτελεσματική και Ευχάριστη Δείτε αν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ο Ιεχωβά προτρέπει τον λαό του να αποφεύγει συγκεκριμένες πράξεις ή ποιες θα ήταν πιθανώς οι συνέπειες στην αντίθετη περίπτωση.​

Δευτ. 32:4 Μπορείτε να Ζείτε για Πάντα στη Γη Θεός πιστότητας, που δεν είναι ποτέ άδικος· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».​

Δευτ. 32:4 Τι θα Παρέλθει Όταν Έρθει η Βασιλεία του Θεού; Στην περίπτωση αυτού του κόσμου, όμως, η ποινή έχει καθοριστεί από τον απόλυτα δίκαιο Κυρίαρχο του σύμπαντος.

Δευτ. 32:4, 5 Ο Σκοπός του Ιεχωβά θα Εκπληρωθεί! Κάνοντάς το αυτό, ο Ιεχωβά δικαίως τους έφερε αντιμέτωπους με τις συνέπειες της δικής τους απόφασης.

Δευτ. 31:19, 30· 32:2 Είναι η Διακονία σας Σαν τη Δροσιά; Ο Ιεχωβά είπε στον αρχαίο λαό του: «Τα λόγια μου θα σταλάξουν σαν δροσιά, σαν ψιλόβροχο πάνω στο χορτάρι».

Δευτ. 32:4 Μήπως Έχετε Απογοητευτεί από τον Θεό; Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».

Δευτ. 32:4 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Εφόσον ο Θεός εμφύτευσε στον άνθρωπο το αίσθημα της δικαιοσύνης, οι αποφάσεις των ανθρώπινων κυβερνήσεων μπορεί να προσβάλλουν το αίσθημά μας περί ορθού και δικαίου.

Δευτ. 32:4 Πόσο Πραγματική Είναι η Σχέση σας με τον Ιεχωβά; Ή θα σκεφτόσασταν ότι τα όσα λέει η Γραφή είναι αρκετά για να μας διαβεβαιώσουν ότι ο Ιεχωβά κάνει πάντα το σωστό και ότι αποτελεί μάλιστα το απόλυτο κριτήριο για το τι είναι σωστό και τι λάθος;

Δευτ. 31:8 Αποδώστε Ευχαριστίες στον Ιεχωβά και θα Ευλογηθείτε Ό,τι και αν συμβεί, γνωρίζουμε ότι ο Ιεχωβά δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ.

Δευτ. 32:4 Ήταν Δίκαιος ο Νόμος του Θεού προς τον Ισραήλ; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτόν το Νόμο για να διαπιστώσουμε αν «όλες οι οδοί του [Θεού] είναι δικαιοσύνη».​

Δευτ. 32:29 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Όπου και αν Είστε Ο στοχασμός γύρω από την κατάληξη μιας εσφαλμένης πορείας θα μας βοηθήσει να μην επιτρέψουμε σε τέτοιες τάσεις να καταπνίξουν τη φωνή του Ιεχωβά.

Δευτ. 32:4 Γιατί Συμβαίνουν Άσχημα Πράγματα σε Καλούς Ανθρώπους; Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».​—Δευτερονόμιο 32:4…. Ποτέ δεν επιβάλλει στους ανθρώπους μια συγκεκριμένη πορεία.

Δευτ. 31:12 «Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Οι Ισραηλίτες συγκεντρώνονταν για να ακούν και να μαθαίνουν σχετικά με τον Ιεχωβά ώστε να τον λατρεύουν ευλαβικά και να εκτελούν το Νόμο του.

Δευτ. 31:9-12 “Να Βλέπετε την Τερπνότητα του Ιεχωβά” Μερικές πτυχές της αληθινής λατρείας που μπορούσε να παρατηρήσει ο Δαβίδ στον οίκο του Ιεχωβά ήταν οι μεγάλες συνάξεις των Ισραηλιτών, η δημόσια ανάγνωση και εξήγηση του Νόμου, η καύση του θυμιάματος και η άγια υπηρεσία που απέδιδαν οι ιερείς και οι Λευίτες.

Δευτ. 32:4 Χαιρετίστε τον Χριστό, τον Ένδοξο Βασιλιά! Η δικαιοσύνη την οποία υπερασπίζεται ο Βασιλιάς είναι «η δικαιοσύνη του Θεού»​—οι κανόνες του Ιεχωβά για το τι είναι ορθό και τι εσφαλμένο.

Δευτ. 32:4 Να Παίρνετε Σοφές Προσωπικές Αποφάσεις. Τι θα μας βοηθήσει να καλλιεργούμε σωφροσύνη;6 Μολονότι εμείς είμαστε κάθε άλλο παρά τέλειοι σωματικά και διανοητικά, ο ουράνιος Πατέρας μας, ο Ιεχωβά, είναι τέλειος από κάθε άποψη.

Δευτ. 32:4-6 Ποτέ Μην “Εξοργιστείτε Εναντίον του Ιεχωβά” Επειδή κάποια από τα προβλήματά μας οφείλονται σε δικές μας αστοχίες.

Δευτ. 32:4 Να Αφήνετε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά να σας Διαπλάθει Αυτό δεν ισχύει ποτέ με τον δικό μας Αγγειοπλάστη.

Δευτ. 32:4 Θεϊκές Κρίσεις—Έδειχναν Ασπλαχνία; [Είναι] Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία».

Δευτ. 32:7 Εκτιμάτε την Πνευματική μας Κληρονομιά; Ο ηλικιωμένος Μωυσής, έχοντας δει με τα μάτια του τις θαυμαστές πράξεις του Θεού, πρότρεψε τους Ισραηλίτες: «Θυμήσου τις παλιές ημέρες, σκεφτείτε τα χρόνια που πέρασαν από γενιά σε γενιά· ρώτησε τον πατέρα σου, και θα σε πληροφορήσει· τους ηλικιωμένους σου, και θα σου το πουν».

Δευτ. 31:3-6 Μωυσής—Άνθρωπος Ταπεινοφροσύνης Όταν ο Ιεχωβά επέλεξε τον Ιησού του Ναυή, ο Μωυσής υποστήριξε ολόκαρδα αυτόν το νεότερο άντρα, παροτρύνοντας το λαό να εισέλθει υπό την ηγεσία του στην Υποσχεμένη Γη.

Δευτ. 31:22, 23 Να Είστε Θαρραλέοι—Ο Ιεχωβά Είναι Μαζί Σας! Θα πρέπει επίσης να ασκεί πίστη στον Ιεχωβά και να αποδειχτεί θαρραλέος και ισχυρός.​

Δευτ. 32:4 Ας Υπηρετούμε Χωρίς Ενοχές για το Παρελθόν Εφόσον οι ενέργειες του Θεού είναι τέλειες, η μεταμέλειά του δεν οφείλεται ποτέ σε κάποιο λάθος του, σε τυχόν αισθήματα ενοχής.

Δευτ. 31:12 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Ως συμβαλλόμενο μέρος στη διαθήκη του Νόμου, οι γυναίκες προσκαλούνταν να ακούν την ανάγνωσή του, κάτι που τους παρείχε ευκαιρίες να μαθαίνουν.

Δευτ. 32:4, 5 Γιατί Επιτρέπει τα Παθήματα Αυτός που Ακούει Προσευχή; Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι ο Θεός δημιούργησε το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι τέλειο, αλλά αργότερα οι ίδιοι προξένησαν ζημιά στον εαυτό τους.

Δευτ. 32:4 Ένας Θεός που Απεχθάνεται την Αδικία Το πώς ο Ιεχωβά δείχνει ότι είναι Θεός δικαιοσύνης.

Δευτ. 32:47 «Αυτό Σημαίνει Αιώνια Ζωή» Ο πρώτος Βιβλικός συγγραφέας, ο Μωυσής, δήλωσε: «Αυτά δεν είναι για εσάς λόγια χωρίς αξία, αλλά είναι η ζωή σας, και με αυτά τα λόγια μπορείτε να μακροημερεύσετε».

Δευτ. 32:48-52 Να Περιφρουρείτε το Θετικό Πνεύμα της Εκκλησίας Ακόμη και στον Μωυσή απαγορεύτηκε η είσοδος σε εκείνη τη γη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντέδρασε στο κακό πνεύμα της εκκλησίας του Ισραήλ.

Δευτ. 31:6 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά, “τον Θεό Κάθε Παρηγοριάς” Δεν θα σε αφήσει ούτε θα σε εγκαταλείψει».

Δευτ. 32:9, 10 Αφήνετε Εσείς τον Ιεχωβά να Είναι η Μερίδα Σας; Ως αποτέλεσμα, θα μπορείτε με τη σειρά σας να γίνετε η μερίδα του Ιεχωβά, όπως ίσχυε και για άλλους στο παρελθόν.

Δευτ. 32:4 Ποιος Κυβερνάει Πραγματικά τον Κόσμο; Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».​

Δευτ. 32:4, 5 Ο Θεός Συστήνει την Αγάπη του σε Εμάς Ωστόσο, εκείνοι επέλεξαν να ενεργήσουν καταστροφικά, παραβιάζοντας τη λογική εντολή του Θεού, και με αυτόν τον τρόπο τον απέρριψαν ως Νομοθέτη και Κυρίαρχο.​

Δευτ. 32:35 Η Πλήρης Εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά μάς Γεμίζει Πεποίθηση Ο Βασιλιάς Δαβίδ έχει γράψει ο ίδιος ένα αντίγραφο του Νόμου και ξέρει ότι σε αυτόν ο Ιεχωβά δηλώνει: «Η εκδίκηση είναι δική μου, και η ανταπόδοση».

Δευτ. 32:5 Γιατί Επιτρέπει ο Θεός το Κακό και τα Παθήματα; Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους και τους αγγέλους πλήρως ικανούς να υπακούν στις απαιτήσεις του.

Δευτ. 31:14, 15 Διακρίνετε τις Αποδείξεις της Θεϊκής Καθοδηγίας; Παρόμοια, η τελευταία καταγραμμένη εμφάνιση του σύννεφου επιβεβαίωνε ότι ο Ιεχωβά είχε διορίσει τον Ιησού του Ναυή ως διάδοχο του Μωυσή.

Δευτ. 32:3-5 Δημιούργησε ο Θεός τον Διάβολο; Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».

Δευτ. 32:4 Να Αγαπάτε τη Δικαιοσύνη με Όλη σας την Καρδιά Πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τη δικαιοσύνη του Θεού; Μόνο αν αγωνιζόμαστε με όλη μας την καρδιά να συμμορφωνόμαστε με τους δίκαιους κανόνες του Θεού θα τον ευαρεστούμε πλήρως.

Δευτ. 32:35 Εμείς θα Περπατάμε με Ακεραιότητα! Αυτό μπορεί να κάνει τον Θεό να μας αντιμετωπίσει με ανάλογο τρόπο, διότι εκείνος λέει: «Η εκδίκηση είναι δική μου, και η ανταπόδοση».​

Δευτ. 31:12, 13 Βοηθήστε τα Παιδιά να Εξοικειωθούν με την Οργάνωση του Ιεχωβά Και οι γιοι τους, οι οποίοι δεν ξέρουν, πρέπει να ακούν και να μάθουν να φοβούνται τον Ιεχωβά τον Θεό σας».​

Δευτ. 32:5 Γιατί Πρέπει να Αφιερώσετε τον Εαυτό σας στον Ιεχωβά; Κανείς από εμάς δεν έχει γεννηθεί ως γιος του Θεού, διότι, όταν το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι αμάρτησε, το ανθρώπινο γένος χωρίστηκε από τον στοργικό Πατέρα και Δημιουργό του.

Δευτ. 32:4 Να Καλλιεργείτε Αγάπη που Δεν Χάνεται Ποτέ Η δικαιοσύνη του Ιεχωβά είναι έκδηλη σε όλες τις οδούς του και στον τέλειο νόμο του.

Δευτ. 32:4 Παίρνει ο Θεός Παιδιά για να Γίνουν Άγγελοι στον Ουρανό; Η Γραφή δηλώνει ότι όλες οι ενέργειες του Θεού είναι καλές και τέλειες.

Δευτ. 32:6 Επηρεάζουν τα Λόγια του Ιησού τις Προσευχές Σας; Είναι κατάλληλο να αποκαλούμε τον Ιεχωβά «Πατέρα μας», επειδή είναι ο Δημιουργός μας, ο οποίος κατοικεί «στους ουρανούς», πολύ μακριά από τη γη.

Δευτ. 32:3, 4 Αν ο Αδάμ Ήταν Τέλειος, Πώς Ήταν Δυνατόν να Αμαρτήσει; Στην πραγματικότητα, μόνο ο Θεός είναι τέλειος με την απόλυτη έννοια.

Δευτ. 32:4 Η Απελευθέρωση Μέσω της Βασιλείας του Θεού Πλησιάζει! Αυτό συμβαίνει επειδή η Βασιλεία αντανακλά τις θαυμάσιες ιδιότητες του Θεού, όπως είναι η δικαιοσύνη και η αγάπη.

Δευτ. 32:4, 5 Μπορείτε να Είστε Ευτυχισμένοι Παρά την Απογοήτευση Εντούτοις, όπως το απογοητευτικό ξεκίνημα του ανθρωπίνου γένους δεν σήμαινε ότι ο Θεός ήταν αποτυχημένος, έτσι και εμείς δεν είμαστε αποτυχημένοι απλώς επειδή μας απογοητεύουν στην αρχή οι προσπάθειές μας.

Δευτ. 32:4, 5 Συμβιβάζεται η Εξέλιξη με την Αγία Γραφή; Εκείνοι ενήργησαν καταστροφικά από μόνοι τους· δεν είναι παιδιά του, το ελάττωμα είναι δικό τους».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: