ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟ 33, 34

«Να Αναζητάτε Καταφύγιο “στους Αιώνιους Βραχίονες” του Ιεχωβά»

Ο Ιεχωβά θέλει να παραμένουμε ηθικά ακέραιοι Δευτ. 33:26· it-1 1258)

Τιμητικός τίτλος του Ισραήλ. Στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα το όνομα «Ιεσουρούν» γίνεται έκφραση στοργής και αποδίδεται ἠγαπημένος. Ο χαρακτηρισμός «Ιεσουρούν» θα έπρεπε να υπενθυμίζει στον Ισραήλ ότι είχε κληθεί να είναι ο λαός με τον οποίο είχε συνάψει διαθήκη ο Ιεχωβά και ότι επομένως είχε την υποχρέωση να παραμένει ευθύς. (Δευ 33:5, 26· Ησ 44:2) Στο εδάφιο Δευτερονόμιο 32:15 το όνομα Ιεσουρούν χρησιμοποιείται ειρωνικά. Αντί να ζει σε αρμονία με το όνομά του, Ιεσουρούν, ο Ισραήλ έγινε ανυπότακτος, εγκατέλειψε τον Πλάστη του και καταφρόνησε τον Σωτήρα του.

Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί πρόθυμα την ισχύ του για χάρη μας Δευτ. 33:27· rr σ. 120, πλαίσιο)

Αυτό ίσως μας θυμίζει ότι, πολλούς αιώνες πριν από την εποχή του Ιεζεκιήλ, ο προφήτης Μωυσής δήλωσε πως ο Ιεχωβά έχει, όχι μόνο τη δύναμη, αλλά και την επιθυμία να χρησιμοποιεί την ισχύ του για χάρη του λαού του. Ο Μωυσής έγραψε: «Ο Θεός είναι καταφύγιο από τους αρχαίους χρόνους, σε βαστάζει στους αιώνιους βραχίονές του». (Δευτ. 33:27) Ναι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, αν στραφούμε στον Θεό μας σε καιρούς στενοχώριας, ο Ιεχωβά θα μας βαστάξει στους στοργικούς του βραχίονες, θα μας σηκώσει με τρυφερότητα και θα μας βοηθήσει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.​—Ιεζ. 37:10.

Όπως ο Μωυσής, έτσι και εμείς πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα μας σώσει Δευτ. 33:29· w11 15/9 σ. 19 ¶16)

Όπως ο Αβραάμ, έτσι και ο Μωυσής δεν είδε την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού στη διάρκεια της ζωής του. Όταν οι Ισραηλίτες ήταν έτοιμοι να μπουν στην Υποσχεμένη Γη, του ειπώθηκαν τα εξής: «Από απόσταση θα δεις τη γη, αλλά δεν θα μπεις εκεί, στη γη που δίνω στους γιους του Ισραήλ». Αυτό συνέβη επειδή πρωτύτερα ο ίδιος και ο Ααρών, αγανακτισμένοι από το στασιαστικό πνεύμα του λαού, “απείθησαν [προς τον Θεό] στο μέσο των γιων του Ισραήλ, στα νερά της Μεριβά”. (Δευτ. 32:51, 52) Μήπως ο Μωυσής αποκαρδιώθηκε ή κυριεύτηκε από πικρία; Όχι. Ευλόγησε το λαό και ολοκλήρωσε με τα ακόλουθα λόγια: «Ευτυχισμένος είσαι, Ισραήλ! Ποιος είναι σαν εσένα, λαός που απολαμβάνει σωτηρία από τον Ιεχωβά, την ασπίδα της βοήθειάς σου και Εκείνον που είναι για εσένα σπαθί γεμάτο εξοχότητα;»​—Δευτ. 33:29.

Οι αιώνιοι βραχίονες του Ιεχωβά μάς υποστηρίζουν όταν περνάμε διάφορες δοκιμασίες​—μεταξύ άλλων όταν είμαστε άρρωστοι, καταθλιμμένοι, όταν πενθούμε ή όταν κάνουμε λάθη για τα οποία μετανιώνουμε.

Ένας ηλικιωμένος αδελφός διαβάζει τη Γραφή και φαντάζεται την καταστροφή του αιγυπτιακού στρατού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πνευματικά Πετράδια:

Δευτ. 34:6​—Για ποιον πιθανό λόγο δεν αποκάλυψε ο Ιεχωβά τον τάφο του Μωυσή; (it-2 σ. 407 ¶1)

Ο Μωυσής ήταν 120 χρονών την εποχή του θανάτου του. Ως πιστοποίηση της σωματικής του δύναμης, η Αγία Γραφή κάνει το εξής σχόλιο: «Τα μάτια του δεν είχαν θαμπώσει και το σφρίγος του δεν είχε χαθεί». Θάφτηκε από τον Ιεχωβά σε μια τοποθεσία που δεν ανακαλύφτηκε ποτέ. (Δευ 34:5-7) Πιθανώς, αυτό έγινε για να προφυλαχτούν οι Ισραηλίτες από την παγίδα της ψεύτικης λατρείας στην οποία θα έπεφταν αν έκαναν τον τάφο του τόπο προσκυνήματος. Προφανώς ο Διάβολος ήθελε να χρησιμοποιήσει το σώμα του Μωυσή για έναν τέτοιον σκοπό, διότι ο Ιούδας, ο Χριστιανός μαθητής και ετεροθαλής αδελφός του Ιησού Χριστού, γράφει: «Όταν ο Μιχαήλ, ο αρχάγγελος, είχε μια διαφορά με τον Διάβολο και ήρθε σε αντιλογία για το σώμα του Μωυσή, δεν τόλμησε να επιφέρει εναντίον του κρίση με υβριστικά λόγια, αλλά είπε: “Ο Ιεχωβά ας σε επιπλήξει”». (Ιου 9) Προτού ο Ισραήλ περάσει στη Χαναάν υπό την ηγεσία του Ιησού του Ναυή, τήρησε πένθος 30 ημερών για τον Μωυσή.—Δευ 34:8.

Δευτ. 33:1-29—Γιατί δεν μνημονεύτηκε συγκεκριμένα ο Συμεών στην ευλογία με την οποία ο Μωυσής ευλόγησε τους γιους του Ισραήλ; Αυτό συνέβη διότι ο Συμεών καθώς και ο Λευί είχαν ενεργήσει «με σκληρότητα», και ο θυμός τους ήταν «αμείλικτος». (Γένεση 34:13-31· 49:5-7) Η κληρονομιά τους δεν ήταν ακριβώς ίδια με εκείνη των άλλων φυλών. Ο Λευί έλαβε 48 πόλεις, και το μερίδιο του Συμεών βρισκόταν εντός της περιοχής του Ιούδα. (Ιησούς του Ναυή 19:9· 21:41, 42) Γι’ αυτό, ο Μωυσής δεν ευλόγησε συγκεκριμένα τον Συμεών. Ωστόσο, η ευλογία του Συμεών περιλαμβανόταν στη γενική ευλογία του Ισραήλ.

Δευτ. 33:27 Τι Σημαίνει για Εσάς η Όσια Αγάπη του Ιεχωβά; Έγραψε: «Ο Θεός είναι καταφύγιο από τους αρχαίους χρόνους, σε βαστάζει στους αιώνιους βραχίονές του».

Δευτ. 34:10 Εγκράτεια—Απαραίτητη για την Επιδοκιμασία του Ιεχωβά Και ο Λόγος του Θεού παρουσιάζει τον Μωυσή ως εξαίρετο παράδειγμα πίστης.

Δευτ. 34:8, 10-12 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Καθώς ο Μωυσής ήταν ηγέτης του Ισραήλ για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, ο Ιησούς του Ναυή ίσως αναρωτιόταν πώς θα αντιδρούσε ο λαός του Θεού στη δική του ηγεσία.

Δευτ. 34:10 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Το Γραφικό υπόμνημα αναφέρει ότι «ποτέ ξανά δεν εμφανίστηκε στον Ισραήλ προφήτης σαν τον Μωυσή, τον οποίο ο Ιεχωβά γνώριζε πρόσωπο με πρόσωπο».

Δευτ.34:5, 6 «Είχε Ευαρεστήσει τον Θεό» Παρόμοια, ο Θεός πιθανότατα φρόντισε ώστε τα σώματα του Μωυσή και του Ιησού να μην μπορούν να βρεθούν και να μην υποστούν τέτοια μεταχείριση.

Δευτ. 33:13 Είναι η Διακονία σας Σαν τη Δροσιά; Η δροσιά είναι ευλογία από τον Ιεχωβά.

Δευτ. 34:5, 6 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Θυμηθείτε πως, μετά το θάνατο του Μωυσή, ο Ιεχωβά έθαψε το σώμα του σε μια άγνωστη τοποθεσία.

Δευτ. 34:10-12 Να Μιμείστε την Πίστη του Μωυσή Απόλαυσε πολύ στενή σχέση με τον Ιεχωβά, ο οποίος του έδωσε τη δύναμη να κάνει «φοβερά έργα» οδηγώντας τους Ισραηλίτες στην Υποσχεμένη Γη.​

Δευτ. 34:10 Εσείς Βλέπετε «τον Αόρατο»; Ο Μωυσής είχε τόσο στενή φιλία με τον Ιεχωβά και χρησιμοποιήθηκε με τόσο δυναμικό τρόπο από Εκείνον ώστε η Γραφή λέει ότι ο Ιεχωβά τον γνώριζε «πρόσωπο με πρόσωπο».

Δευτ. 33:27 Πώς Μπορούμε να Διατηρούμε «Στάση Προσμονής»; Τώρα είναι ο καιρός να επιστρέψετε στη στοργική αγκαλιά του ουράνιου Πατέρα μας και στην εκκλησία​—το μόνο απάνεμο λιμάνι σε αυτές τις τελευταίες ημέρες.​

Δευτ. 34:10-12 Ποιος Ήταν ο Μωυσής; Αναμφίβολα, ο Μωυσής υπήρξε προφήτης που εκτέλεσε «μεγάλα και φοβερά έργα».

Δευτ. 34:7 Μωυσής—Άνθρωπος Ταπεινοφροσύνης Όταν ο Ιεχωβά επέλεξε τον Ιησού του Ναυή, ο Μωυσής υποστήριξε ολόκαρδα αυτόν το νεότερο άντρα, παροτρύνοντας το λαό να εισέλθει υπό την ηγεσία του στην Υποσχεμένη Γη.

Δευτ. 33:27 «Να Είσαι Θαρραλέος και Πολύ Ισχυρός» Ο Μωυσής εκδήλωσε πίστη και θάρρος επειδή είχε την αστείρευτη υποστήριξη του Θεού, όπως την έχουμε και εμείς.​

Δευτ. 33:29 Να Τρέχετε τον Αγώνα με Υπομονή Ποιος είναι σαν εσένα, λαός που απολαμβάνει σωτηρία από τον Ιεχωβά, την ασπίδα της βοήθειάς σου και Εκείνον που είναι για εσένα σπαθί γεμάτο εξοχότητα;»

Δευτ. 33:27 “Να Νικάτε Το Κακό” Ελέγχοντας το Θυμό Αντί να απομακρυνόμαστε από τους αδελφούς μας όταν ανακύπτουν προβλήματα, οφείλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να παραμένουμε στο λαό του Θεού, ασφαλείς στην αγκαλιά των “αιώνιων βραχιόνων” του Ιεχωβά.​

Δευτ. 34:5,6,8 Χριστιανικές Κηδείες—Αξιοπρεπείς, Σεμνές και Ευάρεστες στον Θεό Ακόμη και χωρίς τη σορό του εκλιπόντος, μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν αξιοπρεπής και απολύτως αποδεκτή.

Δευτ. 33:27 Βοηθήστε τους να Επιστρέψουν Χωρίς Καθυστέρηση! Θέλουν και αυτοί να δουν το άτομο να επιστρέφει στην ποίμνη και να απολαμβάνει την υποστήριξη, την προστασία και την ευλογία του Θεού.

Δευτ. 33:27 Ο Ιεχωβά—“Προμήθευε Διαφυγή” στους Βιβλικούς Χρόνους Ο Δαβίδ είχε διαπιστώσει αυτοπροσώπως ότι «οι αιώνιοι βραχίονες» του Ιεχωβά μπορούν να απελευθερώσουν εκείνους που Τον υπηρετούν.

Δευτ. 33:8, 9 Ο Ιεχωβά Δεν θα Εγκαταλείψει τους Οσίους Του Όπως οι πιστοί προπάτορές τους, έτσι και όσοι Λευίτες ζούσαν στις πόλεις που τους είχαν δοθεί στην επικράτεια του βόρειου βασιλείου αντέδρασαν χωρίς καθυστέρηση.

Δευτ. 33:19 “Ο Άφθονος Πλούτος των Θαλασσών” Πόσο πολύ ταιριάζει αυτό με την αναφορά της Γραφής στον «άφθονο πλούτο των θαλασσών»!

Δευτ. 33:27 Έχετε Πραγματικά Πίστη στα Καλά Νέα; Λόγω της πίστης τους, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι έχουν την αστείρευτη υποστήριξη των αιώνιων βραχιόνων του Ιεχωβά.

Δευτ. 34:10-12 Μη Γίνεστε Ακροατές που Ξεχνούν Εκείνα τα πλήγματα ακολουθήθηκαν από την εκπληκτική απελευθέρωση του λαού του Ισραήλ μέσα από τα διαχωρισμένα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.

Δευτ. 34:9 Να Συμβαδίζετε με την Οργάνωση του Ιεχωβά Ο Θεός δίνει επίσης διάκριση και ενόραση στους υπεύθυνους αδελφούς ώστε να προετοιμάζονται για περαιτέρω πρόοδο και εκλεπτύνσεις στη θεοκρατική οργάνωση.

Δευτ. 34:7 Πόσο Καιρό Μπορούμε να Ζούμε; Και η Αγία Γραφή αναφέρει για τον Μωυσή πως, όταν ήταν 120 χρονών, «τα μάτια του δεν είχαν θαμπώσει και το σφρίγος του δεν είχε χαθεί».

Δευτ. 33:13, 28 «Ποιος Γέννησε τις Δροσοσταλιές;» Εκτός από την αστραφτερή ομορφιά της, όμοια με αυτήν που έχει ένα κόσμημα, η δροσιά συνδέεται στην Αγία Γραφή με την ευλογία, τη γονιμότητα, την αφθονία και τη διατήρηση της ζωής.

Δευτ. 34:10 Γνωρίστε τον Ιεχωβά—Τον Θεό που Είναι Πραγματικός Ο Ιεχωβά και ο υπηρέτης του Μωυσής είχαν μια στενή σχέση, «πρόσωπο με πρόσωπο», αν και ο Μωυσής δεν μπορούσε να δει με τα μάτια του τον Θεό.

Δευτ. 34:5-7, 9 Θεοκρατική Διαχείριση στη Χριστιανική Εποχή Ο Ιεχωβά τού είπε να διορίσει τον Ιησού του Ναυή ενώπιον όλου του λαού, και ο Μωυσής το έκανε, μολονότι ήταν ακόμη σωματικά δυνατός και δεν έπαψε αμέσως να υπηρετεί τον Ισραήλ.

Δευτ. 34:1-8 Ευαρεστεί τον Θεό η Αφοσίωση σε Λείψανα; Στην πραγματικότητα, ο Θεός το κατέστησε αδύνατον αυτό με το να θάψει τον Μωυσή σ’ έναν τάφο χωρίς κάποιο εξωτερικό σημάδι, σε μια τοποθεσία άγνωστη στους ανθρώπους.

Δευτ. 33:27 Να Περπατάτε με το Φόβο για τον Ιεχωβά Γι’ αυτό, ας περπατάμε με ευλαβικό φόβο για τον Θεό όταν διωκόμαστε ή ας χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε ανάπαυλα από το διωγμό για να εποικοδομούμαστε πνευματικά και να γινόμαστε πιο δραστήριοι στην υπηρεσία του.

Δευτ. 33:27 Ο Ιεχωβά μάς Γνωρίζει Καλά! Επιπλέον, επειδή ο Ιεχωβά μάς γνωρίζει καλύτερα απ’ ό,τι γνωρίζουμε εμείς τον εαυτό μας, είμαστε ασφαλείς με τη στοργική του φροντίδα.

Δευτ. 33:8, 10 Να Αποβλέπετε στον Ιεχωβά για Ενόραση Στον αρχαίο Ισραήλ, πώς έδινε ο Ιεχωβά ενόραση στο λαό; Στον αρχαίο Ισραήλ, ο Ιεχωβά ανέθεσε στους Λευίτες την αποστολή να διδάσκουν το Νόμο του στο έθνος.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: