ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 4-6

«Να Κάνετε το Καλύτερο που Μπορείτε για να Εισέλθετε στην Ανάπαυση του Θεού»

Εβρ 4:11 Μπορούμε να αναπαυτούμε μαζί με τον Ιεχωβά αν εργαζόμαστε σε αρμονία με τον σκοπό του όπως αποκαλύπτεται μέσω της οργάνωσής του. Πρέπει να αναρωτηθούμε: “Ποια είναι η στάση μου όταν λαβαίνω συμβουλή; Πώς αντιδρώ όταν παρουσιάζεται μια προσαρμογή στη Γραφική μας κατανόηση;” Με ποιους τρόπους δοκιμάζεται η δική μου υπακοή;

Εβρ 4:1, 4​—Προσδιορίστε την ημέρα ανάπαυσης του Θεού (w11 15/7 σ. 24, 25 ¶3-5)

Με βάση δύο αποδεικτικούς συλλογισμούς, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η έβδομη ημέρα βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη τον πρώτο αιώνα Κ.Χ. Πρώτα, εξετάστε τι είπε ο Ιησούς σε κάποιους εναντιουμένους οι οποίοι τον επέκριναν επειδή έκανε θεραπείες την ημέρα του Σαββάτου, κάτι που εκείνοι εκλάμβαναν ως εργασία. Ο Κύριος τούς είπε: «Ο Πατέρας μου εργάζεται ως τώρα, και εγώ εργάζομαι». (Ιωάν. 5:16, 17) Τι ήθελε να τονίσει; Ο Ιησούς κατηγορούνταν ότι εργαζόταν την ημέρα του Σαββάτου. Η δήλωσή του «ο Πατέρας μου εργάζεται» ήταν η απάντησή του σε εκείνη την κατηγορία. Στην ουσία, ο Ιησούς έλεγε στους επικριτές του: “Ο Πατέρας μου και εγώ ασχολούμαστε με το ίδιο έργο. Εφόσον ο Πατέρας μου εξακολουθεί να εργάζεται στο δικό του Σάββατο, που διαρκεί χιλιετίες, είναι απολύτως θεμιτό να εργάζομαι και εγώ, ακόμη και το Σάββατο”. Άρα λοιπόν, ο Ιησούς άφησε να εννοηθεί ότι, αναφορικά με τη γη, η μεγάλη ημέρα ανάπαυσης του Σαββάτου του Θεού, η έβδομη ημέρα, δεν είχε λήξει στη δική του εποχή.

Ο απόστολος Παύλος παρέχει έναν δεύτερο αποδεικτικό συλλογισμό. Παραθέτοντας το εδάφιο Γένεση 2:2 αναφορικά με την ανάπαυση του Θεού, ο Παύλος έγραψε υπό θεϊκή έμπνευση: «Εμείς που έχουμε ασκήσει πίστη εισερχόμαστε στην ανάπαυση». (Εβρ. 4:3, 4, 6, 9) Επομένως, η έβδομη ημέρα εξακολουθούσε να υφίσταται στην εποχή του Παύλου. Πόσο ακόμη θα συνεχιζόταν εκείνη η ημέρα ανάπαυσης;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να θυμηθούμε το σκοπό της έβδομης ημέρας. Το εδάφιο Γένεση 2:3 εξηγεί ποιος είναι αυτός: «Ο Θεός ευλόγησε την έβδομη ημέρα και την κατέστησε ιερή». Ο Ιεχωβά κατέστησε εκείνη την ημέρα «ιερή»​—αγιασμένη, ή αλλιώς ξεχωρισμένη—​για να φέρει το σκοπό του σε πέρας. Ο σκοπός του Θεού είναι να κατοικείται η γη από υπάκουους άντρες και γυναίκες που θα φροντίζουν τόσο τη γη όσο και κάθε μορφή ζωής πάνω σε αυτήν. (Γέν. 1:28) Για την πραγματοποίηση αυτού ακριβώς του σκοπού “εργάζονται ως τώρα” ο Ιεχωβά Θεός και ο Ιησούς Χριστός, ο «Κύριος του σαββάτου». (Ματθ. 12:8) Η ημέρα ανάπαυσης του Θεού θα συνεχιστεί μέχρις ότου πραγματοποιηθεί πλήρως ο σκοπός του για αυτήν στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας του Χριστού.

Δύο αδελφοί δίνουν Γραφική συμβουλή σε αδελφή· αδελφός κάνει προσωπική μελέτη και εξετάζει μια προσαρμογή στην κατανόησή μας γύρω από Γραφική περικοπή

Εβρ 4:6​—Να είστε υπάκουοι στον Ιεχωβά (w11 15/7 σ. 25 ¶6)

Ο σκοπός του Θεού είχε διασαφηνιστεί πλήρως στον Αδάμ και στην Εύα, αλλά εκείνοι δεν συνεργάστηκαν με αυτόν το σκοπό. Βέβαια, ο Αδάμ και η Εύα δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που ακολούθησαν πορεία ανυπακοής. Έκτοτε τους μιμήθηκαν εκατομμύρια άλλοι. Ακόμη και ο εκλεκτός λαός του Θεού, το έθνος του Ισραήλ, εκδήλωσε στάση ανυπακοής. Ο Παύλος προειδοποίησε μάλιστα τους Χριστιανούς του πρώτου αιώνα ότι ακόμη και μερικοί από αυτούς θα μπορούσαν να πέσουν στην ίδια παγίδα όπως οι αρχαίοι Ισραηλίτες. Έγραψε τα εξής: «Ας κάνουμε, λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε για να εισέλθουμε σε εκείνη την ανάπαυση, μήπως πέσει κανείς στο ίδιο παράδειγμα ανυπακοής». (Εβρ. 4:11) Προσέξτε ότι ο Παύλος συσχετίζει την ανυπακοή με τον αποκλεισμό από την ανάπαυση του Θεού. Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Αν με κάποιον τρόπο ενεργούσαμε αντίθετα με το σκοπό του Θεού, μήπως θα κινδυνεύαμε να μην εισέλθουμε στην ανάπαυση του Θεού; Ασφαλώς, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει μεγάλη σημασία για εμάς, και θα την εξετάσουμε πιο κάτω. Τώρα, όμως, ας δούμε τι άλλο μπορούμε να μάθουμε από το κακό παράδειγμα των Ισραηλιτών όσον αφορά την είσοδο στην ανάπαυση του Θεού.

Εβρ 4:9-11​—Μην ακολουθείτε ανεξάρτητη πορεία (w11 15/7 σ. 28 ¶16, 17)

Ελάχιστοι Χριστιανοί σήμερα θα ισχυρίζονταν ότι η τήρηση κάποιας πτυχής του Μωσαϊκού Νόμου είναι αναγκαία για σωτηρία. Τα θεόπνευστα λόγια του Παύλου προς τους Εφεσίους είναι απολύτως ξεκάθαρα: «Με αυτή την παρ’ αξία καλοσύνη έχετε σωθεί μέσω πίστης· και αυτό δεν οφείλεται σε εσάς, είναι δώρο του Θεού. Όχι, δεν οφείλεται σε έργα, για να μην έχει κανείς βάση να καυχηθεί». (Εφεσ. 2:8, 9) Τι σημαίνει, λοιπόν, για τους Χριστιανούς η είσοδος στην ανάπαυση του Θεού; Ο Ιεχωβά ξεχώρισε την έβδομη ημέρα​—την ημέρα ανάπαυσής του—​για να οδηγήσει το σκοπό του σχετικά με τη γη σε ένδοξη εκπλήρωση. Μπορούμε να εισέλθουμε στην ανάπαυση του Ιεχωβά​—ή αλλιώς να αναπαυτούμε μαζί του​—αν εργαζόμαστε υπάκουα σε αρμονία με τον προοδευτικό σκοπό του όπως αποκαλύπτεται σε εμάς μέσω της οργάνωσής Του.

Από την άλλη πλευρά, αν υποτιμούσαμε τις Γραφικές συμβουλές που λαβαίνουμε μέσω της τάξης του πιστού και φρόνιμου δούλου, επιλέγοντας ανεξάρτητη πορεία, θα αντιβαίναμε στον εξελισσόμενο σκοπό του Θεού. Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την ειρηνική σχέση μας με τον Ιεχωβά. Στο επόμενο άρθρο, θα εξετάσουμε ορισμένες συνήθεις καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν το λαό του Θεού και θα δούμε πώς οι αποφάσεις που παίρνουμε, είτε να υπακούσουμε είτε να ακολουθήσουμε ανεξάρτητη πορεία, μπορούν να φανερώσουν αν έχουμε όντως εισέλθει στην ανάπαυση του Θεού.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Εβρ 4:12​—Ποιος είναι «ο λόγος του Θεού» σε αυτά τα συμφραζόμενα; (w16.09 13)

Τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι ο απόστολος Παύλος αναφερόταν στο άγγελμα, ή στην έκφραση του σκοπού του Θεού, που βρίσκουμε στην Αγία Γραφή.

Το εδάφιο Εβραίους 4:12 παρατίθεται συχνά στα έντυπά μας για να δείξει ότι η Γραφή έχει τη δύναμη να αλλάζει ζωές, και είναι απολύτως κατάλληλο να κάνουμε αυτή την εφαρμογή. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να δούμε το εδάφιο Εβραίους 4:12 στα ευρύτερα συμφραζόμενά του. Ο Παύλος πρότρεπε τους Εβραίους Χριστιανούς να συνεργάζονται με τους σκοπούς του Θεού, πολλοί εκ των οποίων διατυπώνονταν στα άγια συγγράμματα. Ο Παύλος χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους Ισραηλίτες που είχαν σωθεί από την Αίγυπτο. Εκείνοι είχαν την προοπτική να μπουν στην υποσχεμένη γη “όπου έρρεε το γάλα και το μέλι”, εκεί που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν αληθινή ανάπαυση.—Έξοδ. 3:8· Δευτ. 12:9, 10.

Αυτός ήταν ο δηλωμένος σκοπός του Θεού. Εντούτοις, οι Ισραηλίτες αργότερα σκλήρυναν τις καρδιές τους και δεν άσκησαν πίστη. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι δεν εισήλθαν σε εκείνη την ανάπαυση. (Αριθ. 14:30· Ιησ. Ναυή 14:6-10) Ωστόσο, ο Παύλος πρόσθεσε ότι εξακολουθούσε να υπάρχει «μια υπόσχεση για είσοδο στην ανάπαυση του [Θεού]». (Εβρ. 3:16-19· 4:1) Η συγκεκριμένη «υπόσχεση» είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί μέρος του δηλωμένου σκοπού του Θεού. Όπως οι Εβραίοι Χριστιανοί, έτσι και εμείς μπορούμε να διαβάζουμε για αυτόν τον σκοπό και να συνεργαζόμαστε μαζί του. Για να υπογραμμίσει ότι αυτή η υπόσχεση βασίζεται στις Γραφές, ο Παύλος παρέθεσε τμήματα των εδαφίων Γένεση 2:2 και Ψαλμός 95:11.

Ασφαλώς, πρέπει να μας αγγίζει το γεγονός ότι «απομένει μια υπόσχεση για είσοδο στην ανάπαυση του [Θεού]». Έχουμε την πεποίθηση ότι η βασισμένη στη Γραφή προοπτική να εισέλθουμε στην ανάπαυση του Θεού είναι όντως εφικτή, και έχουμε κάνει ενέργειες για να εισέλθουμε σε αυτήν. Δεν το έχουμε κάνει αυτό πασχίζοντας να τηρήσουμε τον Μωσαϊκό Νόμο ή να κερδίσουμε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά με άλλα έργα. Απεναντίας, με πίστη, έχουμε συνεργαστεί χαρούμενα με τον αποκαλυμμένο σκοπό του Θεού και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη γη έχουν αρχίσει να μελετούν τη Γραφή και να μαθαίνουν για τις εκφράσεις του σκοπού του Θεού. Πολλοί από αυτούς υποκινούνται να αλλάξουν τρόπο ζωής, να ασκήσουν πίστη και να γίνουν βαφτισμένοι Χριστιανοί. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι «ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και ασκεί δύναμη». Ο δηλωμένος σκοπός του Θεού, όπως εκτίθεται στη Γραφή, έχει ήδη επηρεάσει τη ζωή μας, και θα συνεχίσει να ασκεί δύναμη σε αυτήν.

Εβρ 6:17, 18​—Ποια είναι τα “δύο αμετάβλητα πράγματα” που αναφέρονται σε αυτά τα εδάφια; (it-1 σ. 937 ¶3)

Αυτή η ελπίδα της αιώνιας ζωής και της αφθαρσίας για όσους είναι «μέτοχοι της ουράνιας κλήσης» (Εβρ 3:1) είναι σταθερά εδραιωμένη και αποτελεί κάτι στο οποίο μπορεί κανείς να βασιστεί με πεποίθηση. Στηρίζεται σε δύο πράγματα για τα οποία είναι αδύνατον να πει ψέματα ο Θεός—στην υπόσχεσή του και στον όρκο του. Επιπλέον, αυτή η ελπίδα κατοικεί με τον Χριστό, ο οποίος είναι τώρα αθάνατος στους ουρανούς. Επομένως, η ελπίδα αυτή αναφέρεται ως «άγκυρα για την ψυχή, σίγουρη και σταθερή, και αυτή μπαίνει στο εσωτερικό μέρος της κουρτίνας [όπως ο αρχιερέας έμπαινε στα Άγια των Αγίων την Ημέρα της Εξιλέωσης], εκεί που ένας πρόδρομος έχει μπει για χάρη μας, ο Ιησούς, ο οποίος έχει γίνει αρχιερέας για πάντα σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ήταν ο Μελχισεδέκ».—Εβρ 6:17-20.

Εβρ 4:9-11​—Πώς “εισερχόμαστε στην ανάπαυση του Θεού”; Στο τέλος των έξι ημερών της δημιουργίας, ο Θεός αναπαύτηκε από τα δημιουργικά του έργα, όντας πεπεισμένος ότι ο σκοπός του όσον αφορά τη γη και την ανθρωπότητα θα εκπληρωνόταν. (Γέν. 1:28· 2:2, 3) Εμείς “εισερχόμαστε σε εκείνη την ανάπαυση” όταν εγκαταλείπουμε τα έργα αυτοδικαίωσης και αποδεχόμαστε την προμήθεια του Θεού για τη σωτηρία μας. Όταν ασκούμε πίστη στον Ιεχωβά και ακολουθούμε υπάκουα τον Γιο του αντί να επιδιώκουμε ιδιοτελή συμφέροντα, απολαμβάνουμε καθημερινά ευλογίες που μας προσφέρουν αναζωογόνηση και ανάπαυση.​—Ματθ. 11:28-30.

Εβρ 5:14. Πρέπει να είμαστε επιμελείς σπουδαστές του Λόγου του Θεού, της Αγίας Γραφής, και να εφαρμόζουμε όσα μαθαίνουμε από αυτόν. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να έχουμε τις “δυνάμεις της αντίληψής μας γυμνασμένες για να διακρίνουμε και το ορθό και το εσφαλμένο”.​—1 Κορ. 2:10.

Εβρ 6:17-19. Το να βασίζουμε γερά την ελπίδα μας στην υπόσχεση του Θεού και στον όρκο του θα μας βοηθάει να μην παρεκκλίνουμε από το να περπατάμε στην οδό της αλήθειας.

Εβρ. 6:10 «Ελάτε σε Εμένα, . . . και Εγώ θα σας Αναζωογονήσω» Εκτιμάει το έργο που κάνουμε.

Εβρ. 6:10-12 Πώς να Προσαρμοστείτε σε έναν Καινούριο Διορισμό «Ο Θεός δεν είναι άδικος ώστε να ξεχάσει το έργο σας και την αγάπη που δείξατε για το όνομά του».​—ΕΒΡ. 6:10. … Ο Ιεχωβά θυμάται εκείνους που εξακολουθούν να τον υπηρετούν πιστά, ακόμα και αν δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα έκαναν άλλοτε.​

Εβρ. 4:15, 16 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Χάρη στο λύτρο, μπορούμε να προσευχόμαστε στον Ιεχωβά «με παρρησία, ώστε να λάβουμε έλεος και να βρούμε παρ’ αξίαν καλοσύνη όταν έχουμε ανάγκη για βοήθεια».

Εβρ. 6:10 «Δεν Παραιτούμαστε»! Να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμη την πιστή υπηρεσία που προσφέρατε στο παρελθόν.

Εβρ. 4:12 Να Ανατρέπετε Κάθε Συλλογισμό που Είναι Εναντίον της Γνώσης του Θεού! Καθώς διαβάζουμε καθημερινά τον Λόγο του Θεού, χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο για να στοχαζόμαστε, ή αλλιώς να σκεφτόμαστε βαθιά, ποιες σκέψεις και αισθήματα χρειάζεται να αλλάξουμε.

Εβρ. 5:14 Βελτιώστε τις Συνήθειες Μελέτης Σας! Για παράδειγμα, χρειάζεται να μάθουν πώς να προετοιμάζονται για τις συναθροίσεις ή πώς να κάνουν έρευνα για κάποιο ζήτημα που προέκυψε στο σχολείο. Σύμφωνα με το εδάφιο Εβραίους 5:14, γιατί πρέπει οι γονείς στα πλαίσια της οικογενειακής λατρείας να αφιερώνουν χρόνο για να διδάσκουν τα παιδιά πώς να μελετούν και πώς να κάνουν έρευνα

Εβρ. 4:12 Παρηγοριά για Θύματα Κακοποίησης Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν πιο δυναμικά λόγια από τις εκφράσεις του ίδιου του Ιεχωβά που περιέχονται στη Γραφή.​

Εβρ. 6:10-12 Επιτελείτε Εσείς Πλήρως τη Διακονία Σας; Ο Ιεχωβά εκτιμάει πολύ όλα όσα κάνουμε στην υπηρεσία του, αρκεί να κάνουμε ό,τι καλύτερο επιτρέπουν οι δυνατότητές μας.

Εβρ. 5:14 Να Υποστηρίζετε την Αλήθεια Σχετικά με τον Θάνατο Καθώς κάνετε τα συγκεκριμένα βήματα, γυμνάζετε «τις δυνάμεις διάκρισής» σας, και αυτές οι δυνάμεις θα σας βοηθήσουν να “ξεχωρίζετε το ορθό από το εσφαλμένο”.​

Εβρ. 4:15, 16 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Πράγματι, είναι ευλογία να έχουμε έναν Άρχοντα ο οποίος μπορεί «να μας συμπονέσει για τις αδυναμίες μας».​

Εβρ. 4:13 Παρατηρεί τι λέμε και κάνουμε, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι στο σπίτι μας.​—

Εβρ. 6:19 Πώς θα Ωφεληθείτε αν Γνωρίσετε τον Θεό; Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, η ελπίδα που μας δίνει ο Θεός είναι για εμάς άγκυρα «σίγουρη και σταθερή».​

Εβρ. 5:14 Πώς Μπορείτε να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας; Καθώς μεγαλώνουν, εκπαιδεύστε τα να διακρίνουν μόνα τους τι είναι σωστό και τι λάθος σύμφωνα με τους κανόνες του Ιεχωβά.

Εβρ. 6:10 Νεαροί, ο Δημιουργός σας Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι Ναι, ο Ιεχωβά ποτέ δεν θα ξεχάσει “την αγάπη που έδειξες για το όνομά του”.

Εβρ. 4:13 Να Λέτε την Αλήθεια Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι τέτοιοι δόλιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από τον Ιεχωβά, επειδή «τα πάντα είναι γυμνά και τελείως εκτεθειμένα ενώπιόν» του.​

Εβρ. 4:16 Να Διατηρείτε την Εσωτερική σας Ειρήνη Παρά τις Μεταβαλλόμενες Περιστάσεις Αν προσπαθούμε να αξιοποιούμε τις τωρινές μας περιστάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα, ποια βεβαιότητα μπορούμε να έχουμε; Αν η ζωή σας πάρει απροσδόκητη τροπή​—λόγω αλλαγής στους θεοκρατικούς σας διορισμούς, προβλημάτων υγείας ή νέων οικογενειακών ευθυνών—​να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται για εσάς και θα σας βοηθήσει την κατάλληλη στιγμή.

Εβρ. 6:10 Ηλικιωμένοι Χριστιανοί—Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Οσιότητά Σας Εκείνος δεν θα «ξεχάσει το έργο σας και την αγάπη που δείξατε για το όνομά του, διακονώντας τους αγίους και συνεχίζοντας να τους διακονείτε».

Εβρ. 6:10-12 Μακροθυμία—Υπομονή με Σκοπό Αν εργαζόμαστε σκληρά να καλλιεργούμε μακροθυμία, αυτή την πολύτιμη ιδιότητα που υπομένει με σκοπό, τιμούμε τον στοργικό και μακρόθυμο ουράνιο Πατέρα μας, και θα συγκαταλεχθούμε σε «εκείνους οι οποίοι μέσω πίστης και υπομονής κληρονομούν τις υποσχέσεις».​

Εβρ. 6:1 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Όλοι οι Χριστιανοί πρέπει να θέλουν να προχωρούν «πέρα από τα αρχικά δόγματα σχετικά με τον Χριστό» και να “οδεύουν εντατικά προς την ωριμότητα”.

Εβρ. 5:14 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Ο καθένας μας χρειάζεται να εκπαιδεύει τη δική του συνείδηση ώστε να εναρμονίζεται με τους κανόνες του Θεού.

Εβρ. 6:10 Νεαροί, Είστε Προσηλωμένοι σε Πνευματικούς Στόχους; Ο απόστολος Παύλος κατέγραψε την εξής υπόσχεση: «Ο Θεός δεν είναι άδικος ώστε να ξεχάσει το έργο σας και την αγάπη που δείξατε για το όνομά του».

Εβρ. 5:14 Προκειμένου να παραμένουμε άμεμπτοι στον σημερινό περίπλοκο και πονηρό κόσμο, πρέπει να εκπαιδεύουμε “τις δυνάμεις της διάκρισής” μας ώστε να ξεχωρίζουμε, όχι μόνο το ορθό από το εσφαλμένο, αλλά και το σοφό από το άσοφο.​

Εβρ. 5:14 Γονείς—Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Γίνουν “Σοφά για Σωτηρία” Απεναντίας, κάνουν πρόοδο προσπαθώντας να έχουν «τις δυνάμεις της αντίληψής τους γυμνασμένες για να διακρίνουν και το ορθό και το εσφαλμένο».

Εβρ. 4:13 Ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να αποκρύψει την κλοπή από αρχές, εργοδότες, πρεσβυτέρους ή γονείς, δεν μπορεί να την αποκρύψει από τον Θεό, ο οποίος εγγυάται ότι κάθε κλοπή θα αποκαλυφτεί.

Εβρ. 6:12, 15 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Οι Γραφές μάς λένε ότι, «αφού πρώτα ο Αβραάμ έδειξε υπομονή», έλαβε την υπόσχεση πως ο Ιεχωβά θα τον ευλογούσε και θα πλήθαινε το σπέρμα του.

Εβρ. 4:12 Πώς Βγάζουμε από Πάνω μας την Παλιά Προσωπικότητα και την Κρατάμε Μακριά Μας Κέρδισαν τη νίκη ανοίγοντας τη διάνοια και την καρδιά τους στη δύναμη του Λόγου του Θεού και του αγίου του πνεύματος.

Εβρ. 4:15, 16 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» Γι’ αυτό, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Χριστός συνεχίζει να συγκινείται από την οδύνη των άλλων, να κατανοεί τη θλίψη τους και να τους δίνει παρηγοριά «στον κατάλληλο καιρό».​

Εβρ. 5:11-14 «Με Αγαπάς Περισσότερο από Αυτά;» Εφόσον οι δυνάμεις της αντίληψής τους έχουν θολώσει, γίνεται πιο δύσκολο για αυτούς να διακρίνουν το ορθό από το εσφαλμένο.

Εβρ. 6:11, 12 Να Βοηθάτε τους «Ξένους Κατοίκους» να “Υπηρετούν τον Ιεχωβά με Χαρά” Για να αντισταθούν στις κακές επιρροές, οι Μάρτυρες στα στρατόπεδα έπρεπε να είναι πλήρως απασχολημένοι με τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες.

Εβρ. 6:16, 17 «Ό,τι Ευχηθείς Εκπλήρωσέ Το» Ωστόσο, είναι ιερές και δεσμευτικές στα μάτια του Θεού επειδή έχουν την ισχύ ενός όρκου—μιας ένορκης δήλωσης—σύμφωνα με τον οποίο κάποιος υπόσχεται ότι θα κάνει ή δεν θα κάνει κάτι συγκεκριμένο.

Εβρ. 6:10 Ας Φέρνει Αίνο στον Ιεχωβά το Εθελοντικό σας Πνεύμα! Να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά εκτιμάει βαθιά το πρόθυμο πνεύμα σας, και δεν θα το ξεχάσει.

Εβρ. 4:12 Πώς Μπορεί η Αγία Γραφή να Βελτιώσει τη Ζωή Μου; Μάλιστα, η Γραφή δηλώνει: «Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και ασκεί δύναμη».

Εβρ. 6:10 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Έχει μόνο λογικές προσδοκίες από εμάς, και εκτιμάει βαθιά οτιδήποτε κάνουμε.

Εβρ. 6:17-20 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα Είτε ουράνια είτε επίγεια, η ελπίδα μας μπορεί να είναι σαν «άγκυρα για την ψυχή, σίγουρη και σταθερή».

Εβρ. 4:16 Να Ρίχνετε Κάθε Ανησυχία σας στον Ιεχωβά Ναι, ο Ιησούς μπορεί να σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα με τη στενοχώρια, καθώς επίσης να γεμίσει την καρδιά σας με ελπίδα και θάρρος.

Εβρ. 6:1 Να Ασκείτε την Πίστη σας στις Υποσχέσεις του Ιεχωβά Ο Λόγος του Θεού περιγράφει την «πίστη προς τον Θεό» ως μέρος του “θεμελίου” το οποίο είναι απαραίτητο ώστε κάποιος να γίνει και να παραμείνει αληθινός Χριστιανός.

Εβρ. 4:12 Γονείς, Βοηθήστε τα Παιδιά σας να Οικοδομήσουν Πίστη Τέτοια παραδείγματα δίνουν σάρκα και οστά στις Γραφικές αρχές!

Εβρ. 6:1, 2 Να Αναζητάτε Κάτι Πολύ Καλύτερο από το Χρυσάφι Προσπάθεια απαιτείται και αφού κάποιος έχει προχωρήσει πέρα από «τα αρχικά δόγματα σχετικά με τον Χριστό».

Εβρ. 4:13 Πώς να Κάνετε τον Χριστιανικό Γάμο να Πετύχει Το να θυμόμαστε ότι ο Θεός γνωρίζει όλες μας τις σκέψεις και τις πράξεις θα ενισχύει την επιθυμία μας να τον ευαρεστούμε και να παραμένουμε αγνοί.​

Εβρ. 4:16 Διαδώστε τα Καλά Νέα της Παρ’ Αξία Καλοσύνης Πόσο καλό είναι να διδάσκουμε τους άλλους ότι η προσευχή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ψυχολογικό δεκανίκι, αλλά είναι ένα θαυμάσιο μέσο για να πλησιάζουμε «το θρόνο της παρ’ αξία καλοσύνης» του Ιεχωβά!

Εβρ. 5:14 Πώς Παίρνετε Προσωπικές Αποφάσεις; Οι Χριστιανοί πρέπει να γυμνάζουν και να εξασκούν τις δυνάμεις της αντίληψής τους.

Εβρ. 4:12 Εξακολουθεί να Αλλάζει η Γραφή τη Ζωή Σας; Το έκανε αυτό στηριζόμενος στον Ιεχωβά και στη δύναμη που έχει ο γραπτός του Λόγος να μεταμορφώνει ανθρώπους.​

Εβρ. 6:10 Γιατί Πρέπει να Συναθροιζόμαστε για Λατρεία; Παρατηρεί και εκτιμάει την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να παρακολουθήσουμε την κάθε συνάθροιση.​

Εβρ. 5:14 Νεαροί—Είστε Έτοιμοι να Βαφτιστείτε; Η Γραφή λέει ότι οι ώριμοι άνθρωποι «έχουν τις δυνάμεις της αντίληψής τους γυμνασμένες για να διακρίνουν και το ορθό και το εσφαλμένο».

Εβρ. 5:14 Νεαροί—Πώς Μπορείτε να Προετοιμαστείτε για το Βάφτισμα; Πώς έχεις δείξει ότι οι «δυνάμεις της αντίληψής» σου είναι γυμνασμένες για να διακρίνεις το ορθό από το εσφαλμένο;

Εβρ. 6:11, 12 Να Μιμείστε τους Στενούς Φίλους του Ιεχωβά Ας συνεχίσουμε να μιμούμαστε τέτοια παραδείγματα πίστης.

Εβρ. 6:1, 2 «Δώσε μας Περισσότερη Πίστη» Μην αρκείστε σε αυτά που μάθατε μέχρι το βάφτισμά σας.

Εβρ. 5:14· 6:1 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Ο στοχασμός γύρω από πνευματικά πράγματα μας βοηθάει να προοδεύουμε σε Χριστιανική ωριμότητα.

Εβρ. 6:10-12 «Να Στέκεστε Σταθεροί στην Πίστη» Η πίστη μας ίσως εξασθενούσε και εμείς ίσως γινόμασταν «οκνηροί», κάνοντας για τον Ιεχωβά λιγότερα από όσα επιτρέπουν οι περιστάσεις μας.​

Εβρ. 5:14 Φτάνετε Εσείς στο Ανάστημα που Αντιστοιχεί στον Χριστό; Θα σκάβει τακτικά και βαθιά μέσα σε αυτήν, αναγνωρίζοντας ότι «η στερεή τροφή είναι για ώριμους ανθρώπους». (Εβρ. 5:14) … Η ζεστή, εποικοδομητική συναναστροφή με τέτοιους αδελφούς και αδελφές μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τις δικές σας σοφές αποφάσεις και να προχωρήσετε εντατικά προς την ωριμότητα.​

Εβρ. 4:12 Πώς Εκπαιδεύουν οι Πρεσβύτεροι Άλλους για να Αποκτήσουν τα Προσόντα Ποτέ μην υποτιμάτε το πόσο βαθιά μπορεί να επηρεάσει έναν αδελφό η ανάγνωση προσεκτικά επιλεγμένων Γραφικών περικοπών.​

Εβρ. 6:10 Να Θυμάστε τους Ολοχρόνιους Υπηρέτες Και ο Ιεχωβά επίσης θυμάται τους γεμάτους αγάπη κόπους όλων όσων τον υπηρετούν πιστά, είτε οι περιστάσεις τους τούς επιτρέπουν να κάνουν πολλά είτε λίγα.​

Εβρ. 4:16 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Όπου και αν Είστε Χρειάζεται να παίρνουμε όλη αυτή την καθοδηγία στα σοβαρά, διότι η προοπτική μας για αιώνια ζωή εξαρτάται από την υπακοή μας.​—Εβρ. 5:9. … Παρέχει άφθονη καθοδηγία ακριβώς όταν τη χρειαζόμαστε.

Εβρ. 4:13 Λαβαίνετε Εσείς “Τροφή στον Κατάλληλο Καιρό”; Και επειδή «δεν υπάρχει δημιουργία που να μην είναι φανερή ενώπιον του [Ιεχωβά]», μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ελκύσει στην οργάνωσή του όσους έχουν «συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης» και θα τους παρέχει πνευματική τροφή.​

Εβρ. 5:14 Ο Λαός του Ιεχωβά “Αποκηρύττει την Αδικία” Η Γραφή παροτρύνει τον καθένα μας να γυμνάζει “τις δυνάμεις της αντίληψής του . . . για να διακρίνει και το ορθό και το εσφαλμένο”.

Εβρ. 6:10 Να Τιμάτε τους Ηλικιωμένους Ανάμεσά Σας Ο Ιεχωβά δεν ξεχνάει όσα έχουν κάνει για να τον υπηρετήσουν, όπως δεν τα ξεχνούν ούτε και οι αδελφοί τους.​

Εβρ. 6:10-15 Αντιμετωπίστε την Απώλεια του Συντρόφου Σας Ο πιστός αυτός άνθρωπος δεν απογοητεύτηκε.​

Εβρ. 5:14 Να Μιλάτε στους Εφήβους Χωρίς να Μαλώνετε Μάλιστα, προτρέπει όλους τους Χριστιανούς να χρησιμοποιούν «τη δύναμη της λογικής» τους.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: