ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥΣ 1-3

«Να Αγαπάτε τη Δικαιοσύνη και να Μισείτε την Ανομία»

Εβρ 1:9 Ο Ιησούς αγαπάει τη δικαιοσύνη και μισεί οτιδήποτε θα ατίμαζε τον Πατέρα του.

Πώς μπορούμε να μιμούμαστε την αγάπη του Ιησού για τη δικαιοσύνη . . .

Εβρ 1:8​—Ο Ιησούς κυβερνάει με «το σκήπτρο της ευθύτητας» (w14 15/2 σ. 5 ¶8)

Ο Ιεχωβά ενθρόνισε τον Γιο του ως Μεσσιανικό Βασιλιά στους ουρανούς το 1914. “Το σκήπτρο της βασιλείας του είναι σκήπτρο ευθύτητας”, άρα είναι εγγυημένο ότι θα υπάρχει δικαιοσύνη και ισονομία στη διακυβέρνησή του. Η εξουσία του είναι νόμιμη, εφόσον “ο Θεός είναι ο θρόνος του”. Με άλλα λόγια, ο Ιεχωβά είναι το θεμέλιο της βασιλείας του. Επιπλέον, ο θρόνος του Ιησού θα διαρκέσει «στον αιώνα, και μάλιστα για πάντα». Δεν είστε περήφανοι που υπηρετείτε τον Ιεχωβά υπό την εξουσία ενός τόσο κραταιού Βασιλιά, διορισμένου από τον ίδιο τον Θεό;

Εβρ 1:9​—Ο Ιησούς αγαπάει τη δικαιοσύνη και μισεί την ανομία (w14 15/2 σ. 4, 5 ¶7)

Λόγω της βαθιάς αγάπης του Ιησού για τη δικαιοσύνη και του μίσους του για οτιδήποτε μπορεί να ατιμάσει τον Πατέρα του, ο Ιεχωβά τον έχρισε Βασιλιά της Μεσσιανικής Βασιλείας. Ο Ιησούς χρίστηκε με «το λάδι της αγαλλίασης» πιο πολύ από ό,τι οι “εταίροι” του, δηλαδή οι βασιλιάδες του Ιούδα από τη γραμμή του Δαβίδ. Με ποιους τρόπους; Πρώτον, ο Ιησούς χρίστηκε από τον ίδιο τον Ιεχωβά. Επίσης, ο Ιεχωβά τον έχρισε τόσο ως Βασιλιά όσο και ως Αρχιερέα. (Ψαλμ. 2:2· Εβρ. 5:5, 6) Επιπλέον, ο Ιησούς δεν χρίστηκε με λάδι αλλά με άγιο πνεύμα, η δε βασιλεία του δεν είναι επίγεια αλλά ουράνια.

Αδελφός απομακρύνει το βλέμμα του από την οθόνη του κομπιούτερ όταν αντιμετωπίζουμε ανήθικους πειρασμούς;
Η φωτογραφία κάποιου αποκομμένου συγγενή εμφανίζεται στο κινητό αδελφής όταν αποκόπτεται κάποιος συγγενής μας;

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Εβρ 1:3​—Αντανακλούσε πάντοτε ο Ιησούς στον ίδιο βαθμό την ομοιότητα με τον Πατέρα του; (it-1 σ. 875 ¶9)

Ο πρωτότοκος Γιος του Θεού, ο οποίος έγινε αργότερα ο άνθρωπος Ιησούς, είναι κατά την εικόνα του Πατέρα του. (2Κο 4:4) Εφόσον ο Θεός μιλούσε προφανώς σε αυτόν τον Γιο όταν είπε: «Ας κάνουμε άνθρωπο κατά την εικόνα μας», η ομοιότητα του Γιου με τον Πατέρα του, τον Δημιουργό, υπήρχε από τότε που δημιουργήθηκε ο Γιος. (Γε 1:26· Ιωα 1:1-3· Κολ 1:15, 16) Όταν ήταν στη γη ως τέλειος άνθρωπος, αντανακλούσε τις ιδιότητες και την προσωπικότητα του Πατέρα του στον πληρέστερο δυνατό βαθμό που του επέτρεπαν οι ανθρώπινοι περιορισμοί. Συνεπώς, μπορούσε να πει ότι «αυτός που έχει δει εμένα έχει δει και τον Πατέρα». (Ιωα 14:9· 5:17, 19, 30, 36· 8:28, 38, 42) Εντούτοις, αυτή η ομοιότητα ασφαλώς επιτάθηκε κατά την ανάσταση του Ιησού σε πνευματική ζωή, οπότε του δόθηκε «όλη η εξουσία στον ουρανό και στη γη» από τον Πατέρα του, τον Ιεχωβά Θεό. (1Πε 3:18· Ματ 28:18) Εφόσον τότε ο Θεός εξύψωσε τον Ιησού σε «ανώτερη θέση», ο Γιος του Θεού αντανακλούσε πλέον τη δόξα του Πατέρα του σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από όσο προτού αφήσει τους ουρανούς για να έρθει στη γη. (Φλπ 2:9· Εβρ 2:9) Αυτός είναι τώρα «η ακριβής απεικόνιση της ίδιας της οντότητας [του Θεού]».—Εβρ 1:2-4.

Εβρ 1:10-12​—Γιατί εφάρμοσε ο απόστολος Παύλος τα εδάφια Ψαλμός 102:25-27 στον Ιησού Χριστό; (it-2 σ. 555 ¶8)

Τα λόγια των εδαφίων Ψαλμός 102:25, 26 εφαρμόζονται στον Ιεχωβά Θεό, αλλά ο απόστολος Παύλος τα παραθέτει αναφερόμενος στον Ιησού Χριστό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μονογενής Γιος του Θεού ήταν ο Παράγοντας που χρησιμοποίησε προσωπικά ο Θεός για τη δημιουργία του φυσικού σύμπαντος. Ο Παύλος αντιδιαστέλλει τη μονιμότητα του Γιου με τη μονιμότητα της φυσικής δημιουργίας, την οποία ο Θεός, αν ήθελε, θα μπορούσε να “τυλίξει σαν μανδύα” και να την απομακρύνει.

Εβρ 2:14, 15​—Μήπως το γεγονός ότι ο Σατανάς «έχει τα μέσα να προξενεί το θάνατο» δείχνει ότι αυτός μπορεί να προκαλέσει τον πρόωρο θάνατο οποιουδήποτε ατόμου επιλέξει; Όχι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εντούτοις, από το ξεκίνημα της πονηρής πορείας του Σατανά στην Εδέμ, τα ψέματά του προξενούν το θάνατο επειδή ο Αδάμ αμάρτησε και κληροδότησε την αμαρτία και το θάνατο στην ανθρώπινη οικογένεια. (Ρωμ. 5:12) Επιπλέον, τα επίγεια όργανα του Σατανά έχουν επιφέρει διωγμό στους υπηρέτες του Θεού μέχρι θανάτου, όπως έκαναν και στον Ιησού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Σατανάς κατέχει απεριόριστη δύναμη για να θανατώνει οποιονδήποτε θέλει. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα είχε αναμφίβολα εξαλείψει τους λάτρεις του Ιεχωβά εδώ και πολύ καιρό. Ο Ιεχωβά προστατεύει το λαό του ως ομάδα και δεν επιτρέπει στον Σατανά να τους εξοντώσει. Ακόμη και αν ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν ορισμένοι από εμάς εξαιτίας των επιθέσεων του Σατανά, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Θεός θα αναιρέσει οποιαδήποτε βλάβη υποστούμε.

Εβρ. 2:15 Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό Αν η πίστη σας σε αυτές τις υποσχέσεις είναι αδύναμη, τότε θα είναι ευκολότερο για τον Σατανά και τα υποχείριά του να σας τρομοκρατήσουν.

Εβρ. 1:8, 9· 2:17 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Τότε, ο Θεός έδειξε ότι ο Ιησούς, ως ο χρισμένος Γιος του, είχε πλέον την ελπίδα να επιστρέψει στον ουρανό για να γίνει ο διορισμένος από τον Θεό Βασιλιάς και Αρχιερέα.

Εβρ. 2:17, 18 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Πράγματι, είναι ευλογία να έχουμε έναν Άρχοντα ο οποίος μπορεί «να μας συμπονέσει για τις αδυναμίες μας».​

Εβρ. 2:14 Τι θα Κάνει ο Θεός; Ο Ιεχωβά Θεός θα αναλάβει σύντομα δράση μέσω του Γιου του, του Ιησού Χριστού, για «να εκμηδενίσει εκείνον που έχει τη δυνατότητα να προξενεί τον θάνατο, δηλαδή τον Διάβολο».

Εβρ. 1:9 Νεαροί, ο Δημιουργός σας Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι Ως Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού, ο Χριστός θα συνεχίσει να μας εκπαιδεύει στον νέο κόσμο ώστε η στάση μας απέναντι στη δικαιοσύνη και στην ανομία να αντικατοπτρίζει τέλεια τη δική του.

Εβρ. 3:12-14 «Θα Περπατώ στην Αλήθεια Σου» Ως αποτέλεσμα, μερικοί άρχισαν εσκεμμένα να “αποτραβιούνται” από τον Ιεχωβά και την εκκλησία.

Εβρ. 3:8-10 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά, τον Θεό της Ελευθερίας Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να χρησιμοποιήσουν τη νεοαποκτημένη τους ελευθερία από την Αίγυπτο με σαρκικό τρόπο.​

Εβρ. 3:4 Νεαροί, Είστε Προσηλωμένοι σε Πνευματικούς Στόχους; Αναφέρει εδάφιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξηγήσετε την πεποίθησή σας​

Εβρ. 3:12, 13 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Πώς αντιδρούν μερικοί στη θεϊκή διαπαιδαγώγηση; Πώς βοήθησε ο Λόγος του Θεού έναν αδελφό να διορθώσει τη στάση του, και με ποια αποτελέσματα; Δυστυχώς, αφού λάβουν διαπαιδαγώγηση, μερικοί επικεντρώνονται μόνο στον πόνο που προκαλεί αυτή και φτάνουν στο σημείο να απομακρυνθούν από τον Θεό και τον λαό του.

Εβρ. 3:14 Η Ευχάριστη Ενότητά μας και η Ανάμνηση Έχω τώρα την ίδια πεποίθηση στον Ιεχωβά και στον Ιησού που είχα όταν αφιέρωσα τη ζωή μου στον Ιεχωβά Θεό;

Εβρ. 3:4 Να Απορρίπτετε τον Κοσμικό Τρόπο Σκέψης Η Αγία Γραφή απαντάει: «Κάθε οίκος κατασκευάζεται από κάποιον, αλλά εκείνος που κατασκεύασε τα πάντα είναι ο Θεός».​

Εβρ. 1:7, 14 Η Αλήθεια για τους Αγγέλους Μυριάδες άλλοι ουράνιοι αγγελιοφόροι υπηρετούν ως εκπρόσωποι και απεσταλμένοι του Υψίστου εκτελώντας το θεϊκό θέλημα.

Εβρ. 1:14 Πώς σας Βοηθούν οι Άγγελοι Νοιάζονται βαθιά για το καλό όσων θέλουν να υπηρετούν τον Θεό, και ο Ιεχωβά τούς έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα για να ενδυναμώσει και να προστατέψει τους πιστούς υπηρέτες του στη γη.​

Εβρ. 2:10, 18 «Να Κλαίτε με Όσους Κλαίνε» Ως εκ τούτου, τον χαρακτήριζε η βαθιά συμπόνια​—η σπλαχνική συναίσθηση του πόνου των ανθρώπων και η εγκάρδια επιθυμία να απαλύνει τον πόνο τους.​—Εβρ. 2:17. … Εφόσον “ο Πρώτιστος Παράγοντας της ζωής” κατανοεί προσωπικά τι σημαίνει να νιώθει κάποιος θλίψη, «είναι ικανός να προστρέξει σε βοήθεια εκείνων που υποβάλλονται σε δοκιμή».

Εβρ. 2:15 Η Μάχη για τη Διάνοιά Σας—Πώς να την Κερδίσετε Ο Σατανάς θα χρησιμοποιήσει τον φόβο του ανθρώπου, τον φόβο του διωγμού, τον φόβο του θανάτου και κάθε άλλο είδος αρνητικού φόβου προσπαθώντας να κυριαρχήσει πάνω σας και να σας κάνει να διστάζετε να υπηρετείτε τον Ιεχωβά.​

Εβρ. 3:12 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Αν δώσουμε σημασία σε τέτοιες διδασκαλίες, θα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε από τον Ιεχωβά, και η αγάπη μας θα μπορούσε να ψυχρανθεί.​

Εβρ. 1:8, 9 Το Λύτρο—Ένα «Τέλειο Δώρημα» από τον Πατέρα Η προθυμία που είχε ο Ιησούς να πεθάνει ενώ υποστήριζε τη δικαιοσύνη του Ιεχωβά τακτοποιεί ορισμένα ζητήματα παγκόσμιας σπουδαιότητας.

Εβρ. 1:14 Μπορεί να χρησιμοποιήσει τους αγγέλους του προς όφελός μας.

Εβρ. 2:9 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Έπειτα από τον θυσιαστικό του θάνατο, επέστρεψε σε ουράνια πνευματική ζωή για να γίνει ο Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού το 1914.

Εβρ. 2:17, 18 Να Ρίχνετε Κάθε Ανησυχία σας στον Ιεχωβά Ναι, ο Ιησούς μπορεί να σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα με τη στενοχώρια, καθώς επίσης να γεμίσει την καρδιά σας με ελπίδα και θάρρος.

Εβρ. 3:12 Να Ασκείτε την Πίστη σας στις Υποσχέσεις του Ιεχωβά Θα μαραθεί και θα πεθάνει αν την παραμελήσουμε.

Εβρ. 2:9 Ευγνώμονες Αποδέκτες της Παρ’ Αξία Καλοσύνης του Θεού Ο Παύλος λοιπόν έγραψε αναφορικά με τον Ιησού ότι τώρα είναι “στεφανωμένος με δόξα και τιμή επειδή υπέστη θάνατο, ώστε με την παρ’ αξία καλοσύνη του Θεού να γευτεί θάνατο για κάθε άνθρωπο”.

Εβρ. 3:13, 18, 19 Αφήνετε Εσείς τον Μεγάλο Αγγειοπλάστη να σας Διαπλάθει; Αυτά θα μπορούσαν να προάγουν ένα ανυπάκουο, στασιαστικό πνεύμα.

Εβρ. 2:9 Η «Απερίγραπτη Δωρεά» του Θεού μάς Αναγκάζει Στοργικά, ο Ιεχωβά διευθέτησε να έρθει ο Ιησούς στη γη και «να γευτεί θάνατο για κάθε άνθρωπο».

Εβρ. 2:1· 3:12 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Ένα τέτοιο άτομο κινδυνεύει να ξεμακρύνει ή να αποτραβηχτεί από την αλήθεια.

Εβρ. 2:5 Προετοιμαστείτε Τώρα για τη Ζωή στον Νέο Κόσμο Κάνουμε πιο ισχυρή την πίστη μας στο ότι η «κατοικημένη γη που θα έρθει» είναι κάτι το πραγματικό.

Εβρ. 3:12, 13 Μπορούμε να Παραμείνουμε Αγνοί Αλλά αν βρούμε το θάρρος να ανοίξουμε την καρδιά μας σε έναν ώριμο Χριστιανό και να δεχτούμε την καλοσυνάτη διερευνητική του ματιά, μπορεί να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τις εσφαλμένες επιθυμίες μας.

Εβρ. 3:13 Μπορείτε να Πολεμήσετε τον Σατανά—Και να Νικήσετε! Ένα τέτοιο σκεπτικό παγιδεύει τους ανθρώπους στην «απατηλή δύναμη της αμαρτίας».​

Εβρ. 2:14 Να Είστε σε Εγρήγορση—Ο Σατανάς Θέλει να σας Καταβροχθίσει! Ο Σατανάς ο Διάβολος έχει μάλιστα «τα μέσα να προξενεί το θάνατο».

Εβρ. 3:4 Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν το σχεδιασμό των ζωντανών πλασμάτων σε έναν Δημιουργό.​

Εβρ. 3:12, 13 «Ο Ιεχωβά Γνωρίζει Εκείνους που Ανήκουν σε Αυτόν» Εξαιτίας των αμαρτωλών μας τάσεων, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υιοθετήσουμε άθελά μας χαρακτηριστικά που δεν είναι τόσο ειλικρινή.

Εβρ. 2:1· 3:12 «Μην Κλονιστείτε Γρήγορα από τη Λογική Σας»! Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να επηρεαστούν κάποιοι από την απάτη; Γράφοντας στους Εβραίους, ο Παύλος επισήμανε δύο τρόπους με τους οποίους ένας Χριστιανός θα μπορούσε να χάσει την πίστη του και να μην καταφέρει να μείνει σταθερός.

Εβρ. 2:14, 15 Αντιμετωπίστε την Απώλεια του Συντρόφου Σας Ο Σατανάς χρησιμοποιεί το θάνατο και το φόβο που συνδέεται με αυτόν για να κρατάει πολλούς ανθρώπους υπόδουλους και να τους βυθίζει στην απελπισία.

Εβρ. 1:4 Να Ενεργείτε σε Αρμονία με τη Στοργική Προσευχή του Ιησού Ο Ιεχωβά ανταμείβει τον πιστό Γιο του δίνοντάς του ακόμα περισσότερα​—«όνομα εξοχότερο από» όλων των αγγέλων.​

Εβρ. 1:14 Μαθήματα από μια Καλά Προετοιμασμένη Προσευχή Επιπλέον, οι άγγελοι εκτελούν ταπεινά το θέλημα του Θεού διακονώντας αμαρτωλούς ανθρώπους «που πρόκειται να κληρονομήσουν σωτηρία».

Εβρ. 3:12 Μην Αφήνετε Τίποτα να σας Απομακρύνει από τον Ιεχωβά Σε τέτοιες περιπτώσεις, να έχετε κατά νου τον προορισμό, ή αλλιώς το στόχο σας​—να φέρνετε δόξα στον Ιεχωβά με όλες τις ενέργειές σας και να αποφεύγετε οτιδήποτε θα σας έκανε να αποτραβηχτείτε από εκείνον.

Εβρ. 3:4 Αν δεχτούμε ότι υπάρχει Θεός και ότι είναι ο Δημιουργός των πάντων, τότε έχουμε κάθε λόγο να πιστέψουμε ότι ήταν σε θέση να εγείρει τον Γιο του από τους νεκρούς.​

Εβρ. 2:1 Χαιρόμαστε σε Σχέση με την Ελπίδα Μας Η ελπίδα μας είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να αγκιστρωθούμε όταν χτυπούν οι θύελλες της ζωής, κάτι που θα μας βοηθήσει να μην ξεμακρύνουμε εξαιτίας αμφιβολιών ή έλλειψης πίστης.​

Εβρ. 2:6, 7 Τι Κακό Υπάρχει στον Πνευματισμό; Οι άγγελοι είναι ανώτερη μορφή ζωής από τους ανθρώπους.

Εβρ. 2:1· 3:12, 13 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Θυμηθείτε ότι, όπως δείχνει η Γραφή, είναι δυνατόν να ξεμακρύνουμε ή να αποτραβηχτούμε από τον Θεό.

Εβρ. 2:17, 18 Λάβετε Ευλογίες Μέσω του Βασιλιά που Καθοδηγείται από το Πνεύμα του Θεού! Διότι εφόσον ο ίδιος υπέφερε όταν υποβαλλόταν σε δοκιμή, είναι ικανός να προστρέξει σε βοήθεια εκείνων που υποβάλλονται σε δοκιμή».

Εβρ. 1:14 Ο Ιεχωβά Είναι ο Υπέρτατος Κύριός Μας! Μάλιστα, αυτός χρησιμοποιεί για χάρη μας και τους πιστούς αγγέλους του ως δημόσιους υπηρέτες “απεσταλμένους να διακονούν για εκείνους που πρόκειται να κληρονομήσουν σωτηρία”.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: