ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ 7-12

«Να Θυμάσαι . . . τον Μεγαλειώδη Δημιουργό σου στις Ημέρες της Νεαρής σου Ηλικίας»

Να θυμάστε τον Μεγαλειώδη Δημιουργό σας χρησιμοποιώντας τις ικανότητές σας για να τον υπηρετείτε όσο είστε νέοι Νεαρός στέκεται ευθυτενής και ηλικιωμένος στέκεται με τη βοήθεια μπαστουνιού

Εκκλ 12:1, 13 Πολλοί νεαροί έχουν υγεία και δυνάμεις για να αναλάβουν συναρπαστικούς και απαιτητικούς διορισμούς Οι νεαροί πρέπει να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους και την ενεργητικότητά τους στην υπηρεσία του Θεού προτού τους περιορίσουν τα γηρατειά

Εκκλ 12:1—Οι νεαροί πρέπει να χρησιμοποιούν τον χρόνο και την ενεργητικότητά τους στην υπηρεσία του Θεού (w14 15/1 σ. 18 ¶3· σ. 22 ¶1)

Ποια είναι η πιο σημαντική απόφαση της ζωής σας, και πότε μπορείτε να την πάρετε; Η νεότητα είναι καιρός σημαντικών επιλογών. Υπάρχει όμως μία που είναι πιο σημαντική από όλες τις άλλες—η απόφασή σας να υπηρετείτε τον Ιεχωβά. Πότε είναι ο καλύτερος καιρός για αυτή την επιλογή; Ο Ιεχωβά λέει: «Να θυμάσαι . . . τον Μεγαλειώδη Δημιουργό σου στις ημέρες της νεαρής σου ηλικίας». (Εκκλ. 12:1) Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για να “θυμάστε” τον Ιεχωβά είναι να τον υπηρετείτε πλήρως. (Δευτ. 10:12) Η απόφασή σας να υπηρετείτε τον Θεό με όλη σας την καρδιά είναι η πιο σημαντική επιλογή που θα κάνετε ποτέ. Θα διαμορφώσει ολόκληρο το μέλλον σας.—Ψαλμ. 71:5.

(α) Ποια θεόπνευστη συμβουλή απηύθυνε ο Σολομών στους νεαρούς; (β) Γιατί αφορά η συμβουλή του Σολομώντα και τους Χριστιανούς που είναι άνω των 50 ή ακόμα μεγαλύτεροι; Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝ απηύθυνε στους νεαρούς τα εξής θεόπνευστα λόγια: «Να θυμάσαι . . . τον Μεγαλειώδη Δημιουργό σου στις ημέρες της νεαρής σου ηλικίας, προτού έρθουν οι ημέρες της συμφοράς». Ποιες είναι «οι ημέρες της συμφοράς»; Ο Σολομών περιέγραψε με γλαφυρή ποιητική γλώσσα τα βάσανα των γηρατειών—τρεμάμενα χέρια, ασταθή πόδια, λιγοστά δόντια, θολή όραση, αδύναμη ακοή, άσπρα μαλλιά και κυρτωμένο σώμα. Κανένας δεν πρέπει να περιμένει να φτάσει σε αυτό το στάδιο της ζωής για να αρχίσει να υπηρετεί τον Ιεχωβά.—Διαβάστε Εκκλησιαστής 12:1-5.

Εκκλ 12:2-7—Οι νεαροί δεν περιορίζονται από τις «ημέρες της συμφοράς» που έρχονται με τα γηρατειά (w08 15/11 σ. 23 ¶2· w06 1/11 σ. 16 ¶8)

(α) Πώς περιγράφονται τα γηρατειά στο βιβλίο του Εκκλησιαστή; (β) Ποιος ευθύνεται για τον Αδαμιαίο θάνατο, και πώς θα αναιρεθούν οι συνέπειες του θανάτου; Το 12ο κεφάλαιο του Εκκλησιαστή περιγράφει παραστατικά τις «ημέρες της συμφοράς» που συνοδεύουν τα γηρατειά των ατελών ανθρώπων. (Διαβάστε Εκκλησιαστής 12:1-7.) Τα άσπρα μαλλιά παραβάλλονται με άνθη “αμυγδαλιάς”. Τα πόδια παρομοιάζονται με “σφριγηλούς άντρες” που τώρα λυγίζουν και τρέμουν. Η μειωμένη όραση απεικονίζεται κατάλληλα από γυναίκες που πηγαίνουν στο παράθυρο για να βρουν φως και αντικρίζουν σκοτάδι. Εφόσον κάποια δόντια λείπουν, “αυτές που αλέθουν έχουν σταματήσει να εργάζονται επειδή έχουν λιγοστέψει”.

Οι νεαροί είναι υπόλογοι στον Ιεχωβά. Γι’ αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούν το χρόνο τους και την ενεργητικότητά τους στην υπηρεσία του Θεού προτού τα γηρατειά αφαιρέσουν το σφρίγος τους.

Εκκλ 12:13, 14—Η υπηρεσία στον Ιεχωβά είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσετε νόημα στη ζωή σας (w11 1/11 σ. 21 ¶1-6)

Ας Εκπληρώνουμε την Υποχρέωσή μας προς τον Θεό

ΕΧΕΤΕ αναρωτηθεί ποτέ: “Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής;” Ο Ιεχωβά δεν μας προίκισε μόνο με την ικανότητα να θέτουμε αυτή την ερώτηση, αλλά και με τη βαθιά εσωτερική ανάγκη να γνωρίζουμε την απάντηση. Ευτυχώς, ο στοργικός Θεός μας δεν μας έχει αφήσει στο σκοτάδι. Η απάντηση που αναζητούμε διακαώς βρίσκεται στο Λόγο του, την Αγία Γραφή. Εξετάστε τα λόγια του Βασιλιά Σολομώντα στο εδάφιο Εκκλησιαστής 12:13.

Ο Σολομών βρισκόταν σε μοναδική θέση. Μπορούσε κάλλιστα να εκφέρει άποψη για το πώς να βρει κανείς ευτυχία και νόημα στη ζωή. Καθώς ήταν ευλογημένος με πρωτοφανή σοφία, τεράστια πλούτη και βασιλική εξουσία, είχε τη δυνατότητα να μελετήσει προσεκτικά τις ανθρώπινες επιδιώξεις, όπως το κυνήγι του πλούτου και της εξοχότητας. (Εκκλησιαστής 2:4-9· 4:4) Κατόπιν, υπό θεϊκή έμπνευση, συνόψισε τα συμπεράσματά του, λέγοντας: «Η κατάληξη της υπόθεσης, αφού ακούστηκαν όλα, είναι: Να φοβάσαι τον αληθινό Θεό και να τηρείς τις εντολές του. Διότι αυτή είναι όλη η υποχρέωση του ανθρώπου». Τα παραπάνω λόγια σκιαγραφούν το ανταμειφτικότερο και ευγενέστερο ανθρώπινο εγχείρημα.

«Να φοβάσαι τον αληθινό Θεό». Η ιδέα ότι πρέπει να φοβάται κανείς τον Θεό ίσως στην αρχή δεν φαίνεται ελκυστική. Αλλά αυτός ο φόβος είναι μια υγιής διάθεση της καρδιάς. Δεν πρέπει να μας έρχεται στο νου η εικόνα ενός δούλου ο οποίος τρέμει μήπως εξοργίσει το σκληρό αφέντη του, αλλά ενός παιδιού που θέλει να δίνει χαρά στο στοργικό πατέρα του. Κάποιο εγκυκλοπαιδικό έργο λέει ότι ο φόβος του Θεού είναι «η ευλάβεια και το δέος που δείχνει προς Εκείνον ο λαός Του επειδή Τον αγαπάει και σέβεται την εξουσία και τη μεγαλοσύνη Του». Μια τέτοια νοοτροπία μάς υποκινεί να υποτασσόμαστε στο θέλημα του Θεού επειδή τον αγαπάμε και ξέρουμε ότι και εκείνος μας αγαπάει. Αυτός ο υγιής φόβος δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, αλλά γίνεται φανερός στην πράξη. Πώς;

«Να τηρείς τις εντολές του». Ο φόβος του Θεού μάς υποκινεί να υπακούμε σε αυτόν. Είναι λογικό να δείχνουμε υπακοή στον Ιεχωβά. Όντας ο Πλάστης μας, ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζούμε, όπως ένας κατασκευαστής ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιείται το προϊόν του. Εκτός αυτού, ο Ιεχωβά έχει υπόψη του το καλύτερο για εμάς. Θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι, και οι απαιτήσεις του αποσκοπούν στη δική μας ωφέλεια. (Ησαΐας 48:17) Ο απόστολος Ιωάννης εξέφρασε αυτή τη σκέψη ως εξής: «Αυτό σημαίνει η αγάπη του Θεού: να τηρούμε τις εντολές του· και οι εντολές του δεν είναι βαριές». (1 Ιωάννη 5:3) Η υπακοή μας καταδεικνύει την αγάπη μας για τον Θεό, και οι εντολές του φανερώνουν τη δική του αγάπη για εμάς.

«Αυτή είναι όλη η υποχρέωση του ανθρώπου». Η παραπάνω δήλωση αναδεικνύει έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο πρέπει να φοβόμαστε τον Θεό και να υπακούμε σε αυτόν—είναι υποχρέωση και καθήκον μας. Εφόσον ο Ιεχωβά είναι ο Δημιουργός μας, του οφείλουμε την ίδια μας τη ζωή. (Ψαλμός 36:9) Οφείλουμε επίσης να υπακούμε σε αυτόν. Όταν ζούμε όπως θέλει εκείνος, εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο σκοπός της ζωής; Με απλά λόγια, ο εξής: Υπάρχουμε για να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε νόημα στη ζωή σας. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για το θέλημα του Ιεχωβά και το πώς μπορείτε να εναρμονίσετε τη ζωή σας με αυτό; Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θα χαρούν να σας βοηθήσουν.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Εκκλ 10:1—Τι μπορεί να κάνει «μια μικρή ανοησία σε κάποιον που είναι πολύτιμος σε σοφία»; (w06 1/11 σ. 16 ¶4)

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα λόγια και στις πράξεις μας. Μία και μόνο αστοχία, όπως ένα ξέσπασμα θυμού, η κατάχρηση αλκοόλ σε μία περίπτωση ή κάποιο περιστατικό που περιλαμβάνει σεξουαλικά ακάθαρτη συμπεριφορά αρκεί για να καταστρέψει την καλή φήμη ενός αξιοσέβαστου ατόμου.

Εκκλ 11:1—Τι σημαίνει η φράση «στείλε το ψωμί σου πάνω στην επιφάνεια των νερών»; (w06 1/11 σ. 16 ¶6)

Πρέπει να δείχνουμε ολόκαρδη γενναιοδωρία. Η γενναιοδωρία παράγει γενναιοδωρία.—Λουκάς 6:38.

Απαντήσεις σε Γραφικά Ερωτήματα

Εκκλ 7:19—Πώς είναι η σοφία ισχυρότερη από «δέκα άντρες με εξουσία»; Όταν ο αριθμός δέκα χρησιμοποιείται μεταφορικά στη Γραφή, συμβολίζει πληρότητα. Ο Σολομών λέει ότι η προστατευτική αξία της σοφίας είναι μεγαλύτερη από έναν πλήρη αριθμό πολεμιστών που φρουρούν μια πόλη.

Εκκλ 10:2—Τι σημαίνει το ότι η καρδιά κάποιου είναι «στο δεξί του χέρι» ή «στο αριστερό του χέρι»; Εφόσον το δεξί χέρι υποδηλώνει συνήθως τη θέση εύνοιας, το ότι η καρδιά ενός ατόμου είναι στο δεξί του χέρι σημαίνει ότι τον υποκινεί να κάνει το καλό. Ωστόσο, αν η καρδιά του υποκινεί κάποιο άτομο να ακολουθεί εσφαλμένη πορεία, τότε λέγεται ότι αυτή είναι στο αριστερό του χέρι.

Εκκλ 10:15—Πώς «η σκληρή εργασία των αφρόνων τούς κάνει να αποκάμουν»; Αν κάποιος δεν έχει καλή κρίση, η σκληρή του εργασία δεν παράγει τίποτα πραγματικά αξιόλογο. Ο ίδιος δεν αποκομίζει ικανοποίηση από αυτήν. Μια τέτοια επίπονη προσπάθεια τον κάνει μόνο να αποκάμει.

Εκκλ 11:7, 8—Ποια είναι η σημασία της δήλωσης: «Το φως, επίσης, είναι γλυκό, και είναι καλό για τα μάτια να βλέπουν τον ήλιο»; Το φως και ο ήλιος είναι για την απόλαυση των ζωντανών. Ο Σολομών δηλώνει εδώ ότι είναι καλό να είμαστε ζωντανοί και ότι πρέπει να έχουμε «χαρά» πριν οι ημέρες του σκοταδιού, ή αλλιώς των γηρατειών, αφαιρέσουν τη ζωτικότητά μας.

Εκκλ 11:10—Γιατί είναι «η νεότητα και η άνοιξη της ζωής» ματαιότητα; Αν δεν χρησιμοποιούνται κατάλληλα, είναι ματαιότητα επειδή, όπως ο ατμός, οι ημέρες του νεανικού σφρίγους χάνονται γρήγορα.

Μαθήματα για Εμάς

Εκκλ 7:6. Το γέλιο σε ακατάλληλη στιγμή είναι τόσο ενοχλητικό και ανώφελο όπως η φασαρία που κάνουν τα αγκάθια τα οποία καίγονται κάτω από το τσουκάλι. Είναι καλό να φυλαγόμαστε από αυτό.

Εκκλ 7:21, 22. Δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά για το τι λένε οι άλλοι.

Εκκλ 8:2, 3· 10:4. Όταν μας επικρίνει ή μας διορθώνει κάποιος προϊστάμενος ή εργοδότης, είναι σοφό να παραμένουμε ήρεμοι. Αυτό είναι καλύτερο από το να “βιαστούμε να φύγουμε από μπροστά του”, δηλαδή να παραιτηθούμε βιαστικά.

Εκκλ 8:8· 9:5-10, 12. Η ζωή μας μπορεί να τερματιστεί τόσο αναπάντεχα όπως όταν τα ψάρια πιάνονται σε δίχτυ ή τα πουλιά σε παγίδα. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει τη δύναμη της ζωής κατά το θάνατο, ούτε μπορεί κάποιος να απαλλαχτεί από τον πόλεμο που διεξάγει ο θάνατος ενάντια στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να σπαταλούμε άσκοπα το χρόνο μας. Ο Ιεχωβά θέλει να εκτιμούμε τη ζωή και να την απολαμβάνουμε με σωστό τρόπο. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να βάζουμε την υπηρεσία του Ιεχωβά στην πρώτη θέση στη ζωή μας.

Εκκλ 8:16, 17. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την πλήρη έκταση όλων όσων έχει κάνει και έχει επιτρέψει ο Θεός να συμβούν στην ανθρωπότητα, ακόμη και αν χάσουμε τον ύπνο μας για αυτό. Η ανησυχία για όλες τις αδικίες που έχουν διαπραχθεί απλώς και μόνο μας στερεί τη χαρά της ζωής.

Εκκλ 9:16-18. Η σοφία πρέπει να θεωρείται πολύτιμη ακόμη και όταν γενικά υπάρχει έλλειψη εκτίμησης για αυτήν. Τα ήρεμα λόγια του σοφού ατόμου προτιμούνται από τις δυνατές φωνές του άφρονα.

Εκκλ 10:1. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα λόγια και στις πράξεις μας. Μία και μόνο αστοχία, όπως ένα ξέσπασμα θυμού, η κατάχρηση αλκοόλ σε μία περίπτωση ή κάποιο περιστατικό που περιλαμβάνει σεξουαλικά ακάθαρτη συμπεριφορά αρκεί για να καταστρέψει την καλή φήμη ενός αξιοσέβαστου ατόμου.

Εκκλ 10:5-11. Δεν πρέπει να φθονούμε κάποιο ανίκανο άτομο που κατέχει υψηλό αξίωμα. Η ανικανότητα για την εκτέλεση ακόμη και μιας απλής εργασίας μπορεί να έχει κακές συνέπειες. Αντίθετα, η καλλιέργεια της ικανότητας να «χρησιμοποιεί κάποιος σοφία για να πετύχει» αποτελεί πλεονέκτημα. Πόσο σπουδαίο είναι να γινόμαστε ικανοί στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης!

Εκκλ 11:1, 2. Πρέπει να δείχνουμε ολόκαρδη γενναιοδωρία. Η γενναιοδωρία παράγει γενναιοδωρία.—Λουκάς 6:38.

Εκκλ 11:3-6. Οι αβεβαιότητες της ζωής δεν πρέπει να μας κάνουν αναποφάσιστους.

Εκκλ 11:9· 12:1-7. Οι νεαροί είναι υπόλογοι στον Ιεχωβά. Γι’ αυτό, πρέπει να χρησιμοποιούν το χρόνο τους και την ενεργητικότητά τους στην υπηρεσία του Θεού προτού τα γηρατειά αφαιρέσουν το σφρίγος τους.

Εκκλ 9:5, 10 Ο Ιεχωβά, ο Θεός της ανάστασης, δεν χρειάζεται να συναρμολογήσει ξανά τα άτομα που αποτελούσαν αρχικά ένα ανθρώπινο σώμα.

Εκκλ 12:1-7 Όταν δεν μπορούν πια να τα καταφέρουν μόνοι τους, αυτοί και τα ενήλικα παιδιά τους πρέπει να προσδιορίσουν ποια είναι η καλύτερη βοήθεια και να βρουν εφικτές λύσεις.

Εκκλ 12:1-7 Πολλοί ίσως δεν μπορούν να κάνουν όλα όσα έκαναν κάποτε σε διάφορους τομείς της ζωής, περιλαμβανομένης και της διακονίας.

Εκκλ 12:1-7 Αν ισχύει αυτό, γνωρίζετε ότι, για να μπορείτε να φροντίζετε αποτελεσματικά το αγαπημένο σας πρόσωπο, πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Εκκλ 12:1-7 Γι’ αυτό, οι γέροντες ανάμεσά μας μπορούν να προσεύχονται όπως ο ηλικιωμένος ψαλμωδός, ο οποίος έψαλε: «Εσύ είσαι η ελπίδα μου, Υπέρτατε Κύριε Ιεχωβά . . .

Εκκλ 9:5, 6, 10 Αυτά τα θεόπνευστα Γραφικά εδάφια διασαφηνίζουν πως, όταν κάποιος πεθαίνει, δεν έχει πλέον συνειδητότητα.

Εκκλ 9:5, 10 Έτσι λοιπόν, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το τι μας συμβαίνει μετά το θάνατο, όπως δεν ανησυχούμε όταν βλέπουμε κάποιον να κοιμάται ήσυχα.

Εκκλ 8:16, 17 Η πεποίθησή μας στον Ιεχωβά θα μας βοηθάει, όχι μόνο να αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς μας, αλλά και να τους αποδεχόμαστε.

Εκκλ 9:11 Άρα, όσο αλλόκοτες ή απίθανες και αν είναι οι περιστάσεις υπό τις οποίες συμβαίνουν, τα τραγικά γεγονότα δεν είναι προκαθορισμένα

Εκκλ 7:9, 20-22 Να θυμάστε ότι κανένας φίλος δεν είναι τέλειος, και οι φίλοι που αγαπούν τον Θεό είναι πολύτιμοι για εμάς.

Εκκλ 8:12, 13 Αυτά είναι παρηγορητικά νέα, ιδίως για όσους αγαπούν τη δικαιοσύνη και έχουν υποστεί αδικίες και κακομεταχείριση στα χέρια των πονηρών.

Εκκλ 9:5, 6, 10 Οι αληθινοί λάτρεις του Θεού έχουν ενστερνιστεί αυτή τη βασική Γραφική αλήθεια εδώ και πολύ καιρό.

Εκκλ 12:7 Αυτό σημαίνει ότι κάθε ελπίδα για μελλοντική ζωή αυτού του ατόμου επαφίεται τώρα πλήρως στον Θεό.

Εκκλ 9:5, 10 Προσπαθώντας να κατευθύνουν τα βήματά τους, οι άνθρωποι επέτρεψαν στον εαυτό τους να γίνει θύμα του Σατανά και των δαιμόνων του σε τέτοιο βαθμό ώστε η Γραφή να αποκαλεί τον Σατανά “θεό αυτού του συστήματος πραγμάτων”.

Εκκλ 7:9 Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας όταν κάποιος σας συμπεριφερθεί με τρόπο που ίσως φαίνεται άστοργος ή υποτιμητικός είναι: “Μπορώ να το παραβλέψω;

Εκκλ 9:2, 10 Αν είσαι νεαρός και κάνεις σοβαρές σκέψεις γύρω από το σκοπό της ζωής σου και το πόσο θα μπορούσε αυτή να διαρκέσει, δεν θα ήταν έξυπνο από μέρους σου να μην “περπατάς όπως τα έθνη” αλλά να ζεις μια ζωή γεμάτη νόημα;

Εκκλ 7:20 Συνεχίστε να εμβαθύνετε στον τέλειο νόμο και κάντε προσπάθειες να διατηρείτε το αυτοθυσιαστικό σας πνεύμα.

Εκκλ 12:1 Μη νομίζετε ότι πρέπει πρώτα να βρείτε μια καλή δουλειά για να μπορείτε να υπηρετήσετε τον Ιεχωβά αργότερα.

Εκκλ 9:11 Σε τελική ανάλυση, όμως, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο πρωταρχικός υπαίτιος της πονηρίας είναι ο Σατανάς ο Διάβολος.

Εκκλ 9:2, 11 Μας δείχνει επίσης πως, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια αβάσταχτη απώλεια, είναι σοφό να αναζητούμε παρηγοριά και συμπαράσταση σε άλλους—κυρίως σε όσους ζητούν καταφύγιο στον Ιεχωβά, τον Θεό που λάτρευε η Ναομί.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: