ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ 1-6

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΣ 1-6

«Να Απολαμβάνετε το Καλό για Όλη τη Σκληρή σας Εργασία»

Να Απολαμβάνετε το Καλό για Όλη τη Σκληρή σας Εργασία Ο Ιεχωβά θέλει να απολαμβάνουμε την εργασία μας και μας διδάσκει πώς να το πετύχουμε. Κάποιος μπορεί να μάθει να απολαμβάνει την εργασία αν τη βλέπει με τη σωστή στάση. Θα απολαμβάνετε την εργασία σας αν . . .

Εκκλ 3:13· 4:6 καλλιεργείτε θετική στάση σκέφτεστε πώς η εργασία σας βοηθάει άλλους κατά τη διάρκειά της κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, αλλά όταν έχετε τελειώσει επικεντρώνεστε στην οικογένειά σας και στη λατρεία σας

Εκκλ 3:12, 13—Η ικανότητα που έχετε να απολαμβάνετε τη σκληρή εργασία είναι δώρο από τον Θεό (w15 1/2 4-6)

Πώς να Απολαμβάνετε τη Σκληρή Εργασία

«Κάθε άνθρωπος πρέπει να τρώει και να πίνει και να απολαμβάνει το καλό για όλη τη σκληρή εργασία του. Αυτό είναι δώρο Θεού». (Εκκλησιαστής 3:13) Εφόσον ο Θεός επιθυμεί να απολαμβάνουμε την εργασία μας, δεν είναι λογικό ότι θα μας έδειχνε πώς να το πετύχουμε αυτό; (Ησαΐας 48:17) Είμαστε ευγνώμονες που το κάνει—μέσα από τις σελίδες του Λόγου του, της Αγίας Γραφής. Εξετάστε τις παρακάτω Γραφικές συμβουλές ώστε να βρίσκετε ικανοποίηση στην εργασία σας.

ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανεξάρτητα από το αν η εργασία σας είναι κατά κύριο λόγο πνευματική, χειρωνακτική ή συνδυασμός και των δύο, να αναγνωρίζετε ότι «από κάθε είδους μόχθο απορρέει όφελος». (Παροιμίες 14:23) Τι είδους όφελος; Πρώτα από όλα, η σκληρή εργασία μάς βοηθάει να καλύπτουμε τις υλικές μας ανάγκες. Είναι αλήθεια πως ο Θεός υπόσχεται ότι θα προμηθεύει τα αναγκαία σε όσους τον λατρεύουν με ειλικρίνεια. (Ματθαίος 6:31, 32) Αναμένει όμως ότι και εμείς θα κάνουμε το δικό μας μέρος προσπαθώντας επιμελώς να βγάζουμε έντιμα τα προς το ζην.—2 Θεσσαλονικείς 3:10.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να θεωρούμε την εργασία μέσο επίτευξης κάποιου στόχου. Η εργασία είναι ένας αξιοπρεπής τρόπος για να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας. «Το να συντηρείς τον εαυτό σου είναι κατόρθωμα», λέει ο 25χρονος Τζόσουα. «Αν μπορείς να καλύπτεις τα έξοδά σου, τότε η δουλειά σου πετυχαίνει το σκοπό της».

Επιπλέον, η σκληρή εργασία αυξάνει τον αυτοσεβασμό μας. Εξάλλου η σκληρή εργασία είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη—σκληρή. Όταν ασκούμε αυτοπειθαρχία και προσκολλούμαστε στην εργασία μας—ακόμη και αν μας φαίνεται βαρετή ή δύσκολη—έχουμε την ικανοποίηση ότι τηρούμε υψηλά πρότυπα. Έχουμε θριαμβεύσει ενάντια στην τάση να ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο. (Παροιμίες 26:14) Με αυτή την έννοια, η εργασία χαρίζει έντονο αίσθημα ικανοποίησης. «Νιώθω ωραία μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά», λέει ο Άαρον που αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο. «Μπορεί να είμαι εξουθενωμένος—και η δουλειά μου ίσως να έχει περάσει απαρατήρητη από τους άλλους—ξέρω όμως ότι έχω πετύχει κάτι».

ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ

Η Γραφή μιλάει επαινετικά για τον “άνθρωπο που είναι επιδέξιος στην εργασία του” και για τη γυναίκα που «φτιάχνει ό,τι είναι ευχάριστο στα χέρια της». (Παροιμίες 22:29· 31:13) Φυσικά κάποιος δεν γίνεται επιδέξιος από τη μια στιγμή στην άλλη. Και στους περισσότερους δεν αρέσει να κάνουν πράγματα στα οποία δεν είναι καλοί. Ίσως γι’ αυτό πολλοί δεν απολαμβάνουν την εργασία τους. Απλώς δεν έχουν καταβάλει αρκετή προσπάθεια για να γίνουν καλοί σε αυτήν.

Στην πραγματικότητα, κάποιος μπορεί να μάθει να απολαμβάνει σχεδόν κάθε είδους εργασία αν τη δει υπό το σωστό πρίσμα—δηλαδή αν επικεντρωθεί στο να μάθει να την κάνει καλά. «Νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση όταν δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε μια δουλειά και βλέπεις τα αποτελέσματα», λέει ο 24χρονος Γουίλιαμ. «Αποκλείεται να αισθανθείς έτσι όταν ακολουθείς την οδό της ελάχιστης αντίστασης ή κάνεις το λιγότερο που μπορείς».

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΩΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ

Αποφύγετε την παγίδα τού να σκέφτεστε μόνο πόσα χρήματα κερδίζετε. Αντιθέτως, αναρωτηθείτε: “Γιατί είναι απαραίτητη αυτή η εργασία; Τι θα συμβεί αν δεν γίνει καθόλου—ή αν δεν γίνει καλά; Πώς ωφελεί τους άλλους η εργασία μου;”

Είναι πολύ καλό να κάνετε σκέψεις γύρω από αυτή την τελευταία ερώτηση, επειδή η εργασία γίνεται πιο ικανοποιητική όταν βλέπουμε πώς ωφελεί τους άλλους. Ο ίδιος ο Ιησούς είπε: «Υπάρχει περισσότερη ευτυχία στο να δίνει κανείς παρά στο να λαβαίνει». (Πράξεις 20:35) Εκτός από όσους ωφελούνται άμεσα από τις υπηρεσίες μας—όπως οι πελάτες και οι εργοδότες—υπάρχουν και άλλοι που ωφελούνται από τη σκληρή μας εργασία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειάς μας καθώς και εκείνοι που έχουν ανάγκη.

Τα μέλη της οικογένειάς μας. Όταν ένας οικογενειάρχης εργάζεται σκληρά για να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του, τους ωφελεί με τουλάχιστον δύο τρόπους. Πρώτον, διασφαλίζει ότι καλύπτονται οι βασικές υλικές τους ανάγκες—τροφή, ρουχισμός και στέγη. Συνεπώς, εκπληρώνει τη θεϊκή ευθύνη να «προμηθεύει για τους δικούς του». (1 Τιμόθεο 5:8) Δεύτερον, ο φιλόπονος οικογενειάρχης διδάσκει τη σημασία της σκληρής εργασίας με το παράδειγμά του. «Ο πατέρας μου αποτελεί υπέροχο παράδειγμα εργατικότητας», λέει ο Σέιν που αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο. «Είναι ένας τίμιος άνθρωπος που δούλεψε σκληρά όλη του τη ζωή, κυρίως ως μαραγκός. Από το παράδειγμά του έμαθα πόση αξία έχει η χειρωνακτική εργασία—η κατασκευή χρήσιμων πραγμάτων για τους άλλους».

Εκείνοι που έχουν ανάγκη. Ο απόστολος Παύλος συμβούλεψε τους Χριστιανούς να “εργάζονται σκληρά . . . για να έχουν να δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη”. (Εφεσίους 4:28) Πράγματι, όταν εργαζόμαστε σκληρά για να καλύπτουμε τόσο τις δικές μας ανάγκες όσο και της οικογένειάς μας, ίσως είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και αυτούς που μειονεκτούν. (Παροιμίες 3:27) Έτσι λοιπόν, η σκληρή εργασία μάς δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε τη μεγάλη χαρά τού να δίνουμε.

“ΝΑ ΔΙΑΝΥΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΙΛΙ”

Στη φημισμένη Επί του Όρους Ομιλία του, ο Ιησούς είπε: «Αν κάποιος που έχει εξουσία σου επιβάλει αγγαρεία για ένα μίλι, πήγαινε μαζί του δύο μίλια». (Ματθαίος 5:41) Πώς θα εφαρμόσετε στην εργασία σας την αρχή που εμπερικλείεται σε αυτά τα λόγια; Αντί να κάνετε το λιγότερο που μπορείτε, να αναζητάτε τρόπους να κάνετε περισσότερα από όσα απαιτούνται. Θέστε προσωπικούς στόχους. Αντιμετωπίστε ως πρόκληση το να επιτελείτε την εργασία σας καλύτερα ή γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται. Να καμαρώνετε ακόμη και για τις μικρές λεπτομέρειες της εργασίας σας.

Όταν “διανύετε το επιπλέον μίλι” είναι πιο πιθανό ότι θα απολαμβάνετε την εργασία σας. Γιατί; Επειδή εσείς θα έχετε τον έλεγχο των ενεργειών σας. Θα δίνετε περισσότερα επειδή το θέλετε εσείς, όχι επειδή σας αναγκάζει κάποιος. (Φιλήμονα 14) Ίσως αυτό μας θυμίζει την αρχή που είναι καταγραμμένη στο εδάφιο Παροιμίες 12:24: «Το χέρι των επιμελών θα κυβερνήσει, αλλά το νωθρό χέρι θα καταντήσει να είναι για καταναγκαστική εργασία». Είναι αλήθεια ότι ελάχιστοι θα υποδουλωθούμε κυριολεκτικά ή θα κάνουμε καταναγκαστική εργασία. Εντούτοις, όταν κάποιος κάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα μπορεί να νιώθει υπόδουλος, σαν να βρίσκεται συνεχώς υπό το ζυγό των απαιτήσεων τρίτων. Όποιος όμως “διανύει το επιπλέον μίλι”—κάνοντας περισσότερα επειδή το επιλέγει—νιώθει ότι είναι ο ίδιος κύριος της ζωής του. Διατηρεί τον έλεγχο των ενεργειών του.

ΝΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ

Η σκληρή εργασία προκαλεί θαυμασμό, εντούτοις είναι καλό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από την εργασία. Είναι αλήθεια ότι η Γραφή ενθαρρύνει την επιμέλεια. (Παροιμίες 13:4) Δεν ενθαρρύνει όμως την εργασιομανία. Το εδάφιο Εκκλησιαστής 4:6 αναφέρει: «Καλύτερα μία χούφτα ανάπαυση παρά δύο χούφτες σκληρή εργασία και κυνήγι του ανέμου». Ποιο σημείο τονίζει; Ο εργασιομανής ίσως να μην απολαύσει ποτέ τους καρπούς των κόπων του αν καταναλώνει όλο το χρόνο και την ενέργειά του στην εργασία. Ουσιαστικά η ζωή του γίνεται τόσο άσκοπη όσο το «κυνήγι του ανέμου».

Η Γραφή μάς βοηθάει να καλλιεργούμε ισορροπημένη άποψη για την εργασία. Παρότι αναφέρει ότι πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά την εργασία, μας συμβουλεύει επίσης “να βεβαιωνόμαστε για τα πιο σπουδαία πράγματα”. (Φιλιππησίους 1:10) Ποια είναι τα πιο σπουδαία πράγματα; Σε αυτά περιλαμβάνεται το να περνάμε χρόνο με συγγενείς και φίλους. Ακόμη πιο σημαντικές είναι οι πνευματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ανάγνωση και ο στοχασμός του Λόγου του Θεού.

Όσοι έχουν ισορροπημένη ζωή πιθανότατα θα απολαμβάνουν την εργασία τους ακόμη περισσότερο. «Κάποιος πρώην εργοδότης μου αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ισορροπημένης εργατικότητας», λέει ο Γουίλιαμ που αναφέρθηκε νωρίτερα. «Εργάζεται σκληρά και έχει καλές σχέσεις με τους πελάτες του χάρη στην ποιότητα της δουλειάς του. Ωστόσο, στο τέλος της μέρας, ολοκληρώνοντας τη δουλειά του, ξέρει πώς να την αφήνει πίσω και να επικεντρώνεται στην οικογένειά του και στη λατρεία του. Το αποτέλεσμα; Είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους που ξέρω!»

Η Άποψή τους για τη Σκληρή Εργασία

«Όταν είμαι κουρασμένος στο τέλος της μέρας, νιώθω πραγματική ικανοποίηση και χαρά. Ξέρω ότι πράγματι δούλεψα εκείνη τη μέρα».—Νικ.

«Η καλύτερη εργασία είναι η σκληρή εργασία. Αν θέλεις να κάνεις κάτι που αξίζει, κάνε το σωστά».—Κρίστιαν.

«Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάνει εξαιρετικά πράγματα. Μου αρέσει να δείχνω την εκτίμησή μου για το δώρο της ζωής χρησιμοποιώντας το για να εργάζομαι σκληρά και να βοηθάω άλλους».—Ντέιβιντ.

Εκκλ 4:6—Να καλλιεργείτε ισορροπημένη άποψη για την εργασία (w15 1/2 σ. 6 ¶3-5)

Η σκληρή εργασία προκαλεί θαυμασμό, εντούτοις είναι καλό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από την εργασία. Είναι αλήθεια ότι η Γραφή ενθαρρύνει την επιμέλεια. (Παροιμίες 13:4) Δεν ενθαρρύνει όμως την εργασιομανία. Το εδάφιο Εκκλησιαστής 4:6 αναφέρει: «Καλύτερα μία χούφτα ανάπαυση παρά δύο χούφτες σκληρή εργασία και κυνήγι του ανέμου». Ποιο σημείο τονίζει; Ο εργασιομανής ίσως να μην απολαύσει ποτέ τους καρπούς των κόπων του αν καταναλώνει όλο το χρόνο και την ενέργειά του στην εργασία. Ουσιαστικά η ζωή του γίνεται τόσο άσκοπη όσο το «κυνήγι του ανέμου».

Η Γραφή μάς βοηθάει να καλλιεργούμε ισορροπημένη άποψη για την εργασία. Παρότι αναφέρει ότι πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά την εργασία, μας συμβουλεύει επίσης “να βεβαιωνόμαστε για τα πιο σπουδαία πράγματα”. (Φιλιππησίους 1:10) Ποια είναι τα πιο σπουδαία πράγματα; Σε αυτά περιλαμβάνεται το να περνάμε χρόνο με συγγενείς και φίλους. Ακόμη πιο σημαντικές είναι οι πνευματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ανάγνωση και ο στοχασμός του Λόγου του Θεού.

Όσοι έχουν ισορροπημένη ζωή πιθανότατα θα απολαμβάνουν την εργασία τους ακόμη περισσότερο. «Κάποιος πρώην εργοδότης μου αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ισορροπημένης εργατικότητας», λέει ο Γουίλιαμ που αναφέρθηκε νωρίτερα. «Εργάζεται σκληρά και έχει καλές σχέσεις με τους πελάτες του χάρη στην ποιότητα της δουλειάς του. Ωστόσο, στο τέλος της μέρας, ολοκληρώνοντας τη δουλειά του, ξέρει πώς να την αφήνει πίσω και να επικεντρώνεται στην οικογένειά του και στη λατρεία του. Το αποτέλεσμα; Είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους που ξέρω!»

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Εκκλ 2:10, 11—Τι ανακάλυψε ο Σολομών όσον αφορά τον πλούτο; (w08 15/4 σ. 22 ¶9, 10)

Τι ανακάλυψε ο Σολομών όσον αφορά την κατοχή πλούτου; Ο Σολομών ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη γη όταν έγραψε το βιβλίο του Εκκλησιαστή. (2 Χρον. 9:22) Είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει οτιδήποτε ήθελε. «Ό,τι ζήτησαν τα μάτια μου δεν τους το στέρησα», έγραψε. (Εκκλ. 2:10) Μολαταύτα, ανακάλυψε ότι τα αποκτήματα από μόνα τους δεν φέρνουν ικανοποίηση. «Αυτός που αγαπάει το ασήμι δεν θα χορτάσει ασήμι, ούτε θα χορτάσει εισόδημα αυτός που αγαπάει τον πλούτο», συμπέρανε.—Εκκλ. 5:10.

Τι οδηγεί σε αληθινή ικανοποίηση και αληθινό πλούτο; Παρά την εφήμερη αξία των αποκτημάτων, ο πλούτος μπορεί να ασκεί ισχυρή έλξη. Σε μια πρόσφατη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 75 τοις εκατό όλων των πρωτοετών φοιτητών δήλωσαν ότι κύριος στόχος τους στη ζωή είναι η «πολύ καλή οικονομική κατάσταση». Ακόμα και αν πετύχαιναν το στόχο τους, θα ήταν αληθινά ευτυχισμένοι; Όχι απαραιτήτως. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το να δίνουμε έμφαση στον υλισμό αποτελεί ουσιαστικά εμπόδιο για την ευτυχία και την ικανοποίηση. Πριν από πολύ καιρό, ο Σολομών είχε ήδη καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, και έγραψε: «Επίσης, συσσώρευσα ασήμι και χρυσάφι για τον εαυτό μου, και περιουσία τέτοια που έχουν οι βασιλιάδες . . . Και ορίστε! τα πάντα ήταν ματαιότητα και κυνήγι του ανέμου».* (Εκκλ. 2:8, 11) Αντίθετα, αν χρησιμοποιούμε τη ζωή μας για να υπηρετούμε τον Ιεχωβά ολόκαρδα λαβαίνοντας έτσι την ευλογία του, θα αποκτήσουμε αληθινό πλούτο.—Διαβάστε το εδάφιο Παροιμίες 10:22.

Εκκλ 3:16, 17—Πώς πρέπει να βλέπουμε τις αδικίες που υπάρχουν στον κόσμο; (w06 1/11 σ. 14 ¶9)

Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση. Αντί να ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα, πρέπει να περιμένουμε να τακτοποιήσει ο Ιεχωβά τα ζητήματα.

Απαντήσεις σε Γραφικά Ερωτήματα

Εκκλ 1:4-10—Από ποια άποψη είναι “κουραστικοί” οι φυσικοί κύκλοι; Ο συναθροιστής αναφέρει μόνο τρεις από τις βασικές λειτουργίες που καθιστούν δυνατή τη ζωή στη γη και αφορούν τον ήλιο, τον άνεμο και τον κύκλο του νερού. Στην πραγματικότητα, οι φυσικοί κύκλοι είναι πολλοί και ιδιαίτερα περίπλοκοι. Κάποιος μπορεί να αφιερώσει μια ζωή μελετώντας τους και παρ’ όλα αυτά να μην τους κατανοεί πλήρως. Αυτό μπορεί να είναι πράγματι “κουραστικό”. Είναι επίσης απογοητευτικό να συγκρίνουμε το δικό μας σύντομο μήκος ζωής με την ατέρμονη επανάληψη αυτών των κύκλων. Ακόμη και οι προσπάθειες για νέες ανακαλύψεις είναι κουραστικές. Εξάλλου, οι νέες εφευρέσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από εφαρμογή των αρχών που ο αληθινός Θεός έχει θεσπίσει και έχει ήδη χρησιμοποιήσει στη δημιουργία.

Εκκλ 2:1, 2—Γιατί λέγεται ότι το γέλιο είναι «παραλογισμός»; Το γέλιο ίσως μας βοηθάει να ξεχνάμε προς στιγμήν τις στενοχώριες μας και η διασκέδαση μπορεί να μας κάνει να παίρνουμε τα προβλήματά μας στα ελαφρά. Εντούτοις, το γέλιο δεν εξαφανίζει τις δυσκολίες μας. Γι’ αυτό, η επιδίωξη ευτυχίας μέσω του γέλιου λέγεται ότι είναι «παραλογισμός».

Εκκλ 3:11—Ποια είναι αυτά που ο Θεός έκανε «ωραία, το καθένα στον καιρό του»; Μερικά από τα πράγματα που ο Ιεχωβά Θεός έκανε «ωραία», δηλαδή ορθά και ωφέλιμα, στον κατάλληλο καιρό είναι η δημιουργία του Αδάμ και της Εύας, η διαθήκη του ουράνιου τόξου, η διαθήκη με τον Αβραάμ, η Δαβιδική διαθήκη, η έλευση του Μεσσία και η ενθρόνιση του Ιησού Χριστού ως Βασιλιά της Βασιλείας του Θεού. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο που ο Ιεχωβά θα κάνει “ωραίο” στο εγγύς μέλλον. Μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δίκαιος νέος κόσμος θα γίνει πραγματικότητα στον κατάλληλο καιρό.—2 Πέτρου 3:13.

Εκκλ 3:15β—Πώς «ο αληθινός Θεός ζητάει αυτό που καταδιώκεται»; Η φράση «αυτό που καταδιώκεται» ίσως αναφέρεται σε ό,τι σκοπεύει να κάνει ο Θεός. Αν και οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι της γέννησης και του θανάτου καθώς και του πολέμου και της ειρήνης ίσως κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει ανίσχυρος και να σκέφτεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο αληθινός Θεός μπορεί να ζητάει και να επιτελεί όλα όσα θέλει. (Εκκλησιαστής 3:1-10, 15α) «Αυτό που καταδιώκεται» ίσως αναφέρεται επίσης στους δίκαιους, οι οποίοι καταδιώκονται συχνά από τους πονηρούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιεχωβά ζητάει τα δίκαια άτομα ώστε «να δείξει την ισχύ του» υπέρ εκείνων.—2 Χρονικών 16:9.

Εκκλ 5:9—Πώς “έχουν όφελος από τη γη όλοι τους”; Όλοι οι κάτοικοι της γης βασίζονται στο «όφελος από τη γη»—σε ό,τι παράγει η γη. Ο βασιλιάς δεν αποτελεί εξαίρεση. Για να λάβει τα προϊόντα του αγρού του, ο βασιλιάς πρέπει να υπηρετείται από τη σκληρή εργασία των υπηρετών του οι οποίοι καλλιεργούν τη γη.

Μαθήματα για Εμάς

Εκκλ 1:15. Είναι μάταιο να δαπανάμε χρόνο και ενεργητικότητα προσπαθώντας να διορθώσουμε την καταδυνάστευση και την αδικία που βλέπουμε σήμερα. Μόνο η Βασιλεία του Θεού μπορεί να εξαλείψει την πονηρία.—Δανιήλ 2:44.

Εκκλ 2:4-11. Δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η αρχιτεκτονική, η κηπουρική και η μουσική, καθώς και η πολυτελής διαβίωση είναι «κυνήγι του ανέμου» επειδή ούτε δίνουν πραγματικό νόημα στη ζωή ούτε φέρνουν διαρκή ευτυχία.

Εκκλ 2:12-16. Η σοφία πλεονεκτεί σε σχέση με την παραφροσύνη στο ότι μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων. Όσον αφορά το θάνατο, όμως, η ανθρώπινη σοφία δεν έχει κανένα πλεονέκτημα. Ακόμη και αν κάποιος απέκτησε ίσως φήμη επειδή είχε τέτοια σοφία, αυτός σύντομα ξεχνιέται.

Εκκλ 2:24· 3:12, 13, 22. Το να απολαμβάνουμε τους καρπούς του κόπου μας δεν είναι εσφαλμένο.

Εκκλ 2:26. Η θεϊκή σοφία, η οποία φέρνει χαρά, δίνεται στον “άνθρωπο που είναι αγαθός ενώπιον του Ιεχωβά”. Είναι αδύνατον να αποκτήσει κάποιος αυτή τη σοφία χωρίς να έχει καλή σχέση με τον Θεό.

Εκκλ 3:16, 17. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση. Αντί να ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα, πρέπει να περιμένουμε να τακτοποιήσει ο Ιεχωβά τα ζητήματα.

Εκκλ 4:4. Η σκληρή εργασία που γίνεται επιδέξια μπορεί να φέρει ικανοποίηση. Ωστόσο, το να εργαζόμαστε σκληρά απλώς για να επισκιάσουμε άλλους προωθεί τον ανταγωνισμό και είναι δυνατόν να δημιουργήσει αισθήματα έχθρας και ζήλιας. Η σκληρή μας εργασία στη Χριστιανική διακονία πρέπει να πηγάζει από σωστά κίνητρα.

Εκκλ 4:7-12. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τα υλικά αποκτήματα και δεν πρέπει να θυσιάζονται για την επιδίωξη πλούτου.

Εκκλ 4:13. Η θέση και η ηλικία δεν κερδίζουν πάντοτε το σεβασμό. Όσοι βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις πρέπει να ενεργούν σοφά.

Εκκλ 4:15, 16. «Το παιδί, που είναι δεύτερο»—ο διάδοχος του βασιλιά—ίσως έχει στην αρχή την υποστήριξη “όλου του λαού που είναι ενώπιόν του” αλλά “δεν θα χαίρονται για αυτόν μετά”. Πράγματι, η δημοτικότητα είναι συνήθως βραχύβια.

Εκκλ 5:2. Οι προσευχές μας πρέπει να είναι στοχαστικές και ευλαβικές, όχι φλύαρες.

Εκκλ 5:3-7. Αν κάποιος είναι υπερβολικά απορροφημένος από τις υλικές μέριμνες μπορεί να ονειροπολεί την ημέρα για ιδιοτελή συμφέροντα. Μπορεί επίσης να ανησυχεί και να πλάθει όνειρα τη νύχτα, με αποτέλεσμα να μην κοιμάται καλά. Τα πολλά λόγια είναι δυνατόν να κάνουν κάποιο άτομο να φαίνεται ανόητο στους άλλους και να κάνει μια βιαστική ευχή ενώπιον του Θεού. “Ο φόβος του αληθινού Θεού” μάς εμποδίζει να κάνουμε είτε το ένα είτε το άλλο.

Εκκλ 6:1-9. Τι ωφελούν τα πλούτη, η δόξα, η μακροζωία, ακόμη δε και μια μεγάλη οικογένεια αν οι περιστάσεις μάς εμποδίζουν να απολαύσουμε αυτά τα πράγματα; Επίσης «καλύτερα να βλέπει κανείς με τα μάτια», δηλαδή να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, παρά «να περιπλανιέται η ψυχή», δηλαδή, να αγωνίζεται να ικανοποιήσει επιθυμίες που είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν. Ο καλύτερος τρόπος ζωής, λοιπόν, είναι να είμαστε ικανοποιημένοι «έχοντας διατροφή, ενδύματα και στέγη» ενόσω απολαμβάνουμε ωφέλιμα πράγματα στη ζωή και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη διατήρηση στενής σχέσης με τον Ιεχωβά.—1 Τιμόθεο 6:8.

Εκκλ 3:12, 13 Αντιλαμβανόταν δε ότι αυτές οι χαρές έχουν πραγματικό νόημα μόνο αν κάποιος απολαμβάνει την επιδοκιμασία του Θεού, αν έχει καλή σχέση μαζί Του.

Εκκλ 4:9, 10 Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εργάζεστε σκληρά για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη.

Εκκλ 2:10,11,17-19 Όταν ένας Χριστιανός πεθαίνει, το μόνο πράγμα που έχει αληθινή αξία είναι η σχέση του με τον Ιεχωβά και με τον Ιησού Χριστό.

Εκκλ 4:9, 10 Αυτός ο σοφός παρατηρητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς τονίζει έτσι την ανάγκη που έχουμε για συντροφιά καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να μην απομονωνόμαστε.

Εκκλ 3:10-13 Συνεπώς, τα όσα μπορεί να ανακαλύψει η ανθρωπότητα σχετικά με τον Θεό και τη δημιουργία του δεν θα έχουν τέλος.

Εκκλ 3:13 Ο Ιεχωβά, ο οποίος μας αγαπάει και επιθυμεί πάντα το καλύτερο για εμάς, θέλει να βρίσκουμε ικανοποίηση στην εργασία μας και να απολαμβάνουμε τους καρπούς του κόπου μας.

Εκκλ 3:12,13 Απολαμβάνουμε τη συναναστροφή με τους προσφιλείς μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά λόγω της αγάπης μας για τον Θεό και για τους δίκαιους κανόνες του, δεν θέλουμε να αμαυρώνουμε τέτοιες χαρούμενες περιστάσεις με έθιμα που τον προσβάλλουν.

Εκκλ 5:10 Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον κνησμό που προκαλείται από το τσίμπημα ενός κουνουπιού—όσο περισσότερο ξύνετε το σπυράκι, τόσο αυξάνεται ο κνησμός, μέχρι που δημιουργείται ανοιχτή πληγή.

Εκκλ 4:6 Ο εργασιομανής συχνά στερεί από τον εαυτό του τον καρπό που αποφέρουν οι «δύο χούφτες σκληρή εργασία» που κάνει

Εκκλ 3:7 Προσπάθησε, λοιπόν, να διακρίνεις την κατάλληλη στιγμή για να συζητήσεις με τους γονείς σου τους φόβους που προσδιόρισες παραπάνω.

Εκκλ 3:12 Αυτοί που θα εργάζονται στον Παράδεισο δεν θα νιώθουν σαν ασήμαντα γρανάζια μιας τεράστιας μηχανής

Εκκλ 2:14 Είναι συνετό να προσέχετε ποιος είναι γύρω σας και να αποφεύγετε τα σκοτεινά μέρη όταν είναι δυνατόν.

Εκκλ 3:1,7 Λαβαίνοντάς το αυτό υπόψη, θα μπορούσατε να αποφύγετε να θίξετε ένα λεπτό θέμα όταν ο σύντροφός σας είναι κουρασμένος ή αγχωμένος.

Εκκλ 3:13· 5:18, 19 Για να λάβουμε, όμως, ευλογία από τον Θεό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι οι προσπάθειές μας κατευθύνονται σωστά.

Εκκλ 4:9,10 Όταν παρουσιάζεται κάποια κατάλληλη ευκαιρία, την εκμεταλλευόμαστε ώστε να πούμε στους άλλους γιατί τους αγαπούμε και τους εκτιμούμε;

Εκκλ 3:1 μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι, εφόσον υπάρχει «καιρός για κάθε υπόθεση», είναι πιθανό να ασχολούμαστε με μερικές δραστηριότητες τη λάθος στιγμή.

Εκκλ 3:1,6 Αν δεν προσέχουμε πόσο χρόνο δαπανούμε σε επουσιώδη πράγματα, μπορεί να παραμελήσουμε την πιο σημαντική δραστηριότητα—τη λατρεία μας στον Ιεχωβά.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: