ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 1-3

«Θα Γίνω Αυτό που Επιλέγω να Γίνω»

Έξοδ. 3:13, 14 Ο Ιεχωβά αποκάλυψε στον Μωυσή μια συναρπαστική πτυχή της ίδιας Του της φύσης. Μέσα στα όρια των τέλειων κανόνων του, γίνεται οτιδήποτε είναι αναγκαίο σε κάθε περίπτωση για να επιτελέσει το θέλημά του. Όπως ένας ανθρώπινος γονέας, ο Ιεχωβά αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο είναι απαραίτητος για να φροντίσει τα παιδιά του.

Ο Μωυσής πέφτει κάτω και κρύβει το πρόσωπό του από την καιόμενη βάτο.

Ποιους ρόλους έχει αναλάβει ο Ιεχωβά στη δική μου ζωή;

Ένας πατέρας φροντίζει την οικογένειά του με πολλούς τρόπους. 1. Μιλάει με τον γιο του προτού τον βάλει για ύπνο. 2. Εξετάζει το εδάφιο της ημέρας με τη γυναίκα και τον γιο του. 3. Μαθαίνει στον γιο του να κάνει ποδήλατο.

Έξοδ. 3:13​—Ο Μωυσής ήθελε να μάθει περισσότερα για το πρόσωπο που έφερε το όνομα Ιεχωβά (w13 15/3 σ. 25 ¶4)

Όταν ο Μωυσής ήταν 80 ετών, ο Θεός τού έδωσε μια βαρυσήμαντη εντολή: «Θα βγάλεις το λαό μου, τους γιους του Ισραήλ, από την Αίγυπτο». Ο Μωυσής αποκρίθηκε με σεβασμό θέτοντας μια ερώτηση, η οποία είχε καίρια σημασία. Στην ουσία, ρώτησε: “Ποιο είναι το όνομά σου;” Δεδομένου ότι το όνομα του Θεού ήταν γνωστό από παλιά, τι σήμαινε αυτή η ερώτηση; Προφανώς, ο Μωυσής ήθελε να μάθει περισσότερα για το πρόσωπο που έφερε αυτό το όνομα​—πληροφορίες που θα έπειθαν το λαό του Θεού ότι όντως θα τους απελευθέρωνε. Η ανησυχία του ήταν βάσιμη, διότι οι Ισραηλίτες βρίσκονταν υπό δουλεία αρκετό καιρό. Πιθανότατα θα αναρωτιούνταν αν ο Θεός των προπατόρων τους μπορούσε να τους απελευθερώσει. Μερικοί είχαν μάλιστα υιοθετήσει τη λατρεία των θεών της Αιγύπτου!​—Ιεζ. 20:7, 8.

Έξοδ. 3:14​—Ο Ιεχωβά γίνεται οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να εκπληρώσει τον σκοπό του (kr σ. 43, πλαίσιο)

ΤΟ ΟΝΟΜΑ «Ιεχωβά» προέρχεται από ένα εβραϊκό ρήμα που σημαίνει «γίνομαι». Μερικοί λόγιοι πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση το ρήμα χρησιμοποιείται στην έμμεση ενεργητική διάθεση. Ως εκ τούτου, πολλοί συμπεραίνουν ότι το όνομα του Θεού σημαίνει «Αυτός Κάνει να Γίνεται». Αυτός ο ορισμός ταιριάζει πολύ καλά στο ρόλο του Ιεχωβά ως Δημιουργού. Εκείνος έκανε να έρθουν σε ύπαρξη το σύμπαν και τα νοήμονα πλάσματα, και συνεχίζει να κάνει το θέλημα και το σκοπό του να γίνονται πραγματικότητα.

Τότε, λοιπόν, πώς πρέπει να καταλάβουμε την απάντηση του Ιεχωβά στην ερώτηση του Μωυσή που έχει καταγραφεί στα εδάφια Έξοδος 3:13, 14; Ο Μωυσής ρώτησε: «Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι πηγαίνω στους γιους του Ισραήλ και τους λέω: “Ο Θεός των προπατόρων σας με έστειλε σε εσάς” και αυτοί μου λένε: “Ποιο είναι το όνομά του;” Τι θα τους πω;» Ο Ιεχωβά απάντησε: «Θα Αποδειχτώ Αυτό που θα Αποδειχτώ», ή αλλιώς «Θα Γίνω Αυτό που Επιλέγω να Γίνω».

Σημειώστε ότι ο Μωυσής δεν ζητούσε από τον Ιεχωβά να αποκαλύψει το όνομά του. Τόσο ο ίδιος όσο και οι Ισραηλίτες ήξεραν καλά το όνομα του Θεού. Ζητούσε από τον Ιεχωβά να του αποκαλύψει κάποια ενισχυτική για την πίστη πληροφορία ως προς το τι είδους Θεός είναι, κάτι που θα μπορούσε επίσης να αντανακλάται στη σημασία του ονόματός του. Επομένως, όταν ο Ιεχωβά έδωσε στον Μωυσή την παραπάνω απάντηση, αποκάλυψε μια συναρπαστική πτυχή της ίδιας του της φύσης: Σε κάθε περίπτωση, γίνεται οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να εκπληρώσει το σκοπό του. Παραδείγματος χάρη, για τον Μωυσή και τους Ισραηλίτες ο Ιεχωβά έγινε Σωτήρας, Νομοθέτης, Προμηθευτής και πολλά άλλα. Συνεπώς, ο ίδιος ο Ιεχωβά αποδεικνύεται ή επιλέγει να γίνεται οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο λαό του. Εντούτοις, ενώ μεν το όνομα Ιεχωβά εμπεριέχει αυτή την ιδέα, αυτό το όνομα δεν περιορίζεται στα όσα επιλέγει Εκείνος να γίνεται. Περιλαμβάνει επίσης και ό,τι κάνει τη δημιουργία του να γίνεται για την εκπλήρωση του σκοπού του.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 2:10​—Γιατί είναι λογικό να πιστέψουμε ότι η κόρη του Φαραώ υιοθέτησε τον Μωυσή; (g04 8/4 σ. 6 ¶4)

Δεν είναι παράδοξο, όμως, να πιστεύουμε ότι μια Αιγύπτια πριγκίπισσα θα κρατούσε ένα τέτοιο παιδί; Όχι, επειδή η αιγυπτιακή θρησκεία δίδασκε πως οι καλές πράξεις αποτελούσαν προϋπόθεση για την είσοδο στον ουρανό. Όσον αφορά αυτή καθαυτή την πράξη της υιοθεσίας, η αρχαιολόγος Τζόις Τίλντζλι παρατηρεί: «Οι γυναίκες στην Αίγυπτο είχαν ισότητα με τους άντρες. Απολάμβαναν τα ίδια νομικά και οικονομικά δικαιώματα, τουλάχιστον θεωρητικά, και . . . οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν υιοθεσίες». Ο αρχαίος Πάπυρος των Υιοθεσιών στην πραγματικότητα τεκμηριώνει την υιοθεσία κάποιων δούλων από την Αιγύπτια ιδιοκτήτριά τους. Σε ό,τι αφορά τη μίσθωση της μητέρας του Μωυσή ως τροφού, Το Λεξικό της Βίβλου Άγκυρα (The Anchor Bible Dictionary) αναφέρει: «Η πληρωμή της φυσικής μητέρας του Μωυσή για να τον θηλάζει . . . φέρνει στο νου παρόμοιες συνήθειες που ακολουθήθηκαν σε συμφωνίες υιοθεσίας στη Μεσοποταμία».

Έξοδ. 3:1​—Τι είδους ιερέας ήταν ο Ιοθόρ; (w04 15/3 σ. 24 ¶4)

Τι είδους ιερέας ήταν ο Ιοθόρ; Στους πατριαρχικούς χρόνους η κεφαλή της οικογένειας υπηρετούσε ως ιερέας για την οικογένειά του. Ο Ιοθόρ ήταν προφανώς η πατριαρχική κεφαλή μιας φυλής των Μαδιανιτών. Εφόσον οι Μαδιανίτες ήταν απόγονοι του Αβραάμ από τη Χετούρα, ίσως είχαν επαφή με τη λατρεία του Ιεχωβά.—Γένεση 25:1, 2.

Έξοδ. 1:7, 14. Ο Ιεχωβά υποστήριξε τα μέλη του λαού του όταν καταδυναστεύονταν στην Αίγυπτο. Παρόμοια, στηρίζει τους σύγχρονους Μάρτυρές του, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν σφοδρό διωγμό.

Έξοδ. 1:17-21. Ο Ιεχωβά μάς θυμάται «για καλό».—Νεεμίας 13:31.

Έξοδ. 3:7-10. Ο Ιεχωβά εκδηλώνει ευαισθησία απέναντι στην κραυγή του λαού του.

Έξοδ. 3:14. Ο Ιεχωβά εκπληρώνει με συνέπεια τους σκοπούς του. Επομένως, μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πραγματοποιήσει τις ελπίδες μας που βασίζονται στη Γραφή.

Έξοδ. 3:14, 15 Να Είστε Πεπεισμένοι ότι Έχετε την Αλήθεια Πρώτον, χρειάζεται να είστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά Θεός είναι ο Δημιουργός των πάντων.

Έξοδ. 3:13, 14 «Ενοποίησε την Καρδιά μου για να Φοβάται το Όνομά Σου» Ο Ιεχωβά πραγματοποιεί οτιδήποτε θελήσει με το να γίνεται ο ίδιος οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να εκπληρώσει τον σκοπό του.

Έξοδ. 3:7 Να Ακούτε, να Μαθαίνετε και να Δείχνετε Συμπόνια Ο Ιεχωβά γνωρίζει τα πρόβατά του και το πόσο υποφέρουν.

Έξοδ. 3:7, 8 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Θα κατεβώ για να τους σώσω από το χέρι των Αιγυπτίων».

Έξοδ. 2:11, 12 Να Εκζητείτε Πραότητα και να Ευαρεστείτε τον Ιεχωβά Ο Μωυσής πήρε το μάθημά του και έγινε ένας εξαίρετος ηγέτης.​

Έξοδος 3:14,15 Ποιο Είναι το Όνομα του Θεού; Ο Ιεχωβά διακήρυξε: «Αυτό είναι το όνομά μου παντοτινά και έτσι πρέπει να με θυμούνται από γενιά σε γενιά». (Έξοδος 3:15) … Ο Ιεχωβά Θεός έριξε φως στη σημασία του ονόματός του όταν είπε στον Μωυσή τα εξής λόγια σχετικά με τον εαυτό του: «Θα γίνω αυτό που επιλέγω να γίνω».

Έξοδ. 3:2-4 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Μολονότι η αφήγηση σε άλλα σημεία παρουσιάζει τον Ιεχωβά να μιλάει απευθείας στον Ιησού του Ναυή, αναμφίβολα του μιλούσε μέσω του αγγελικού εκπροσώπου του, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν.​

Έξοδ. 3:10, 11, 12 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Έπρεπε να ελευθερώσει τον Ισραήλ από τη δουλεία στην Αίγυπτο. (Έξοδ. 3:10) … Αλλά ο Θεός τον καθησύχασε: «Εγώ θα είμαι μαζί σου».

Έξοδ. 3:21, 22 Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα; Όταν οι Ισραηλίτες συνεισέφεραν για την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας στην έρημο, πιθανότατα έδωσαν πράγματα που είχαν φέρει από την Αίγυπτο.

Έξοδ. 2:5, 6 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Παρότι κατάλαβε ότι το μωρό που είχε βρει ήταν παιδί Εβραίων και έπρεπε να θανατωθεί, «ένιωσε συμπόνια για αυτό» και αποφάσισε να το μεγαλώσει σαν δικό της παιδί.​

Έξοδ. 3:11 «Να Είσαι Θαρραλέος . . . και να Αναλάβεις Δράση» Θυμηθείτε ότι κάποτε ο Μωυσής πίστευε πως δεν είχε τα προσόντα για κάποιον διορισμό.

Εξοδ. 1:11-14 Απόδραση από τη Δουλεία—Τότε και Τώρα Περιγράφοντας τη ζωή τους εκεί, η Αγία Γραφή λέει ότι υπηρετούσαν σε «κάθε μορφή δουλείας στην οποία τους χρησιμοποιούσαν ως δούλους υπό τυραννία».

Έξοδ. 3:14 Να Ρίχνετε Κάθε Ανησυχία σας στον Ιεχωβά Το ίδιο το όνομά του θεωρείται ότι σημαίνει «Αυτός Κάνει να Γίνεται».

Έξοδ. 1:11-14 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Ακόμα και προτού υποδουλωθούν οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι πιθανότατα τους απέφευγαν εξαιτίας φυλετικής υπερηφάνειας ή θρησκευτικής προκατάληψης.

Έξοδ. 3:7 Χρησιμοποιείτε τη Φαντασία σας Σοφά; Εφόσον και ο Ιεχωβά και ο Ιησούς δείχνουν συμπόνια, εμείς πρέπει να τους μιμούμαστε.

Έξοδος 3:7 Τώρα Νιώθω ότι Μπορώ να Βοηθάω Άλλους Όσον αφορά τους λάτρεις του που υφίσταντο κακομεταχείριση, ο Θεός είπε: «Ασφαλώς έχω δει την ταλαιπωρία του λαού μου . . . γνωρίζω καλά τους πόνους που υποφέρουν».

Έξοδ. 3:9-12 Να Χρησιμοποιείτε το Λόγο του Θεού​—Είναι Ζωντανός! «Εγώ θα είμαι μαζί σου», του είπε.​

Έξοδ. 1:15-21 Ποιος Είναι ο Ρόλος των Γυναικών στο Σκοπό του Ιεχωβά; Γι’ αυτό και εκείνος τις αντάμειψε χαρίζοντάς τους δικές τους οικογένειες.​

Έξοδ. 3:13-15 Η Χήρα από τα Σαρεπτά Ανταμείφθηκε για την Πίστη Της Θα αποδειχτεί Προμηθευτής, Προστάτης και Φίλος προκειμένου να σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα με τη δοκιμασία σας.​

Έξοδ. 3:14 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά Καθώς το Τέλος Πλησιάζει Ο Ιεχωβά εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, όχι μόνο από αγάπη για τους υπηρέτες του, αλλά κυρίως για χάρη του ίδιου του ονόματός του.

Έξοδ. 3:14 Τι Περιλαμβάνει το να Γνωρίζουμε το Όνομα του Θεού Όταν ο Μωυσής ρώτησε τον Θεό ποιο είναι το όνομά Του, ο Ιεχωβά απάντησε: «Θα αποδειχτώ αυτό που θα αποδειχτώ».

Έξοδ. 3:5 Να Τιμάτε τον Ιεχωβά Εκδηλώνοντας Αξιοπρέπεια Τόσο στον Μωυσή όσο και στον Ιησού του Ναυή δόθηκε η εντολή να βγάλουν τα σανδάλια τους όταν βρέθηκαν σε άγιο τόπο.

Έξοδ. 3:15 Είναι Εσφαλμένο να Χρησιμοποιούμε το Όνομα του Θεού; Με αυτό το όνομα θα με επικαλούνται σε όλες τις μετέπειτα γενιές».​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: