ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 10, 11

«Ο Μωυσής και ο Ααρών Εκδηλώνουν Μεγάλο Θάρρος»

Έξοδ. 10:3-6, 24-26, 28· 11:4-8 Ο Μωυσής και ο Ααρών εκδήλωσαν μεγάλο θάρρος και τόλμη όταν μίλησαν στον Φαραώ, τον πιο ισχυρό άνθρωπο στον κόσμο εκείνη την εποχή. Πώς κατάφεραν να το κάνουν αυτό; Η Γραφή λέει για τον Μωυσή: «Μέσω πίστης έφυγε από την Αίγυπτο, όχι όμως επειδή φοβήθηκε τον θυμό του βασιλιά, διότι παρέμεινε σταθερός σαν να έβλεπε τον Αόρατο». (Εβρ 11:27) Ο Μωυσής και ο Ααρών είχαν ισχυρή πίστη στον Ιεχωβά και βασίζονταν σε εκείνον.

Σε ποιες καταστάσεις απαιτείται θάρρος για να εκφράσετε την πίστη σας σε κάποιον που έχει εξουσία;

Ο Μωυσής και ο Ααρών εμφανίζονται μπροστά στον Φαραώ, ο οποίος κάθεται στον θρόνο του.

Έξοδ. 10:3-6​—Ο Μωυσής και ο Ααρών ανήγγειλαν με τόλμη στον Φαραώ την όγδοη πληγή (w09 15/7 σ. 20 ¶6)

Σκεφτείτε επίσης την τόλμη που έδειξε ο Μωυσής όταν μίλησε στον Φαραώ, έναν ηγεμόνα που θεωρούνταν, όχι απλώς εκπρόσωπος των θεών, αλλά θεός και ο ίδιος​—γιος του Ρα, του θεού-ήλιου. Είναι πιθανό ότι, όπως και άλλοι Φαραώ, αυτός λάτρευε το ίδιο του το ομοίωμα. Ο λόγος του ήταν νόμος. Ως Φαραώ, κυβερνούσε με προσωπικά διατάγματα. Όντας ισχυρός, αλαζόνας και αδιάλλακτος, δεν είχε συνηθίσει να του λένε άλλοι τι να κάνει. Ενώπιον αυτού του ανθρώπου εμφανίστηκε επανειλημμένα ο Μωυσής, ένας πράος βοσκός​—απρόσκλητος και ανεπιθύμητος. Τι προείπε ο Μωυσής; Ερημωτικές πληγές. Τι απαίτησε; Την άδεια να φύγουν από τη χώρα εκατομμύρια δούλοι του Φαραώ! Χρειαζόταν ο Μωυσής τόλμη; Οπωσδήποτε!​—Αριθ. 12:3· Εβρ. 11:27.

Έξοδ. 10:24-26​—Ο Μωυσής και ο Ααρών δεν ενέδωσαν στην πίεση του Φαραώ να συμβιβαστούν

Κολάζ: Καταστάσεις στις οποίες μπορούμε να είμαστε θαρραλέοι. 1. Αγόρι στο σχολείο στέκεται ακίνητο ενώ οι άλλοι χαιρετούν τη σημαία. 2. Αδελφός στέκεται μπροστά στη δικαστική έδρα. 3. Νεαρός αδελφός στη διακονία αγρού προσφέρει φυλλάδιο σε κάποιον οικοδεσπότη ενώ ένας αστυνομικός εκεί κοντά τους παρατηρεί.

Έξοδ. 10:28· 11:4-8​—Ο Μωυσής και ο Ααρών εξήγγειλαν άφοβα τη δέκατη πληγή (it-2 σ. 403 ¶5)

Απαιτούνταν θάρρος και πίστη για να αντιμετωπίσει τον Φαραώ. Μόνο με τη δύναμη του Ιεχωβά και χάρη στην επενέργεια του πνεύματός του σε αυτούς αποδείχτηκαν ο Μωυσής και ο Ααρών αντάξιοι του έργου που είχε τεθεί μπροστά τους. Οραματιστείτε την αυλή του Φαραώ, του βασιλιά της αδιαμφισβήτητης παγκόσμιας δύναμης εκείνης της εποχής. Το μεγαλείο της ήταν απαράμιλλο, και ο υπεροπτικός Φαραώ, ο οποίος θεωρούνταν θεός, ήταν περιστοιχισμένος εδώ από τους συμβούλους του, τους στρατιωτικούς διοικητές του, τους φρουρούς του και τους δούλους του. Επιπλέον, παρόντες ήταν και οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι μάγοι ιερείς, οι μεγαλύτεροι εναντιούμενοι του Μωυσή. Μετά τον Φαραώ, αυτοί ήταν οι ισχυρότεροι άνθρωποι στο βασίλειο. Όλο αυτό το εντυπωσιακό επιτελείο βρισκόταν στο πλευρό του Φαραώ υποστηρίζοντας τους θεούς της Αιγύπτου. Ο δε Μωυσής και ο Ααρών εμφανίστηκαν μπροστά στον Φαραώ, όχι μία, αλλά πολλές φορές, ενώ η καρδιά του Φαραώ γινόταν κάθε φορά σκληρότερη, εφόσον ήταν αποφασισμένος να κρατήσει τους πολύτιμους Εβραίους δούλους του υπό την εξουσία του. Μάλιστα, μετά την εξαγγελία της όγδοης πληγής, ο Μωυσής και ο Ααρών εκδιώχθηκαν μπροστά από τον Φαραώ, και μετά την ένατη πληγή διατάχθηκαν να μην προσπαθήσουν να ξαναδούν το πρόσωπό του, διαφορετικά θα πέθαιναν.—Εξ 10:11, 28.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 10:1, 2​—Τι μαθαίνουν οι γονείς από αυτά τα εδάφια; (w95 1/9 σ. 11 ¶11)

Ενόσω οι Ισραηλίτες βρίσκονταν ακόμη στην Αίγυπτο, ο Ιεχωβά έστειλε τον Μωυσή στον Φαραώ και είπε: ‘Είσελθε προς τον Φαραώ· διότι εγώ εσκλήρυνα την καρδίαν αυτού και την καρδίαν των θεραπόντων αυτού, δια να δείξω τα σημεία μου ταύτα εν μέσω αυτών· και δια να διηγήσαι εις τα ώτα του υιού σου και εις τον υιόν του υιού σου, τα όσα έπραξα εις τους Αιγυπτίους και τα σημεία μου όσα έκαμα εν μέσω αυτών, και να γνωρίσητε ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά’. (Έξοδος 10:1, 2) Οι υπάκουοι Ισραηλίτες θα μιλούσαν στα παιδιά τους για τις κραταιές πράξεις του Ιεχωβά. Τα παιδιά τους, με τη σειρά τους, θα μιλούσαν για αυτές στα δικά τους παιδιά, και αυτό θα έπρεπε να γίνεται από γενιά σε γενιά. Έτσι, θα θυμούνταν τα δυναμικά έργα του Ιεχωβά. Παρόμοια σήμερα, οι γονείς έχουν την ευθύνη να δίνουν μαρτυρία στα παιδιά τους.—Δευτερονόμιον 6:4-7· Παροιμίαι 22:6.

Έξοδ. 11:7​—Τι εννοούσε ο Ιεχωβά όταν είπε ότι «ούτε σκύλος δεν θα γαβγίσει ενάντια στους Ισραηλίτες»; (it-1 σ. 977 ¶3)

Έτσι λοιπόν, με μια θεαματική εκδήλωση δύναμης, ο Ιεχωβά εξύψωσε το όνομά του και απελευθέρωσε τον Ισραήλ. Καθώς ο λαός ήταν πια ασφαλής στην ανατολική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, ο Μωυσής μπήκε επικεφαλής των γιων του Ισραήλ και άρχισαν να ψάλλουν έναν ύμνο, ενώ η αδελφή του η Μαριάμ, η προφήτισσα, πήρε ένα ντέφι στο χέρι της και μπήκε επικεφαλής όλων των γυναικών, οι οποίες άρχισαν να παίζουν ντέφια και να χορεύουν, ενώ παράλληλα αποκρινόταν στους άντρες υμνολογώντας. (Εξ 15:1, 20, 21) Ο Ισραήλ είχε διαχωριστεί πλήρως από τους εχθρούς του. Όταν βγήκαν από την Αίγυπτο, δεν επιτράπηκε να πάθουν κακό ούτε από άνθρωπο ούτε από ζώο—ακόμη και σκύλος δεν γρύλισε προς τους Ισραηλίτες ούτε κίνησε τη γλώσσα του εναντίον τους. (Εξ 11:7) Μολονότι η αφήγηση της Εξόδου δεν αναφέρει ότι ο ίδιος ο Φαραώ μπήκε μαζί με τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη θάλασσα και αφανίστηκε, το εδάφιο Ψαλμός 136:15 δηλώνει ότι ο Ιεχωβά «τίναξε τον Φαραώ και τη στρατιωτική του δύναμη μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα».

Έξοδ. 7:14–12:30. Οι Δέκα Πληγές δεν ήταν απλές συμπτώσεις. Προλέχθηκαν και έλαβαν χώρα ακριβώς όπως ειπώθηκε. Πόσο παραστατικά καταδεικνύουν ότι ο Δημιουργός ασκεί έλεγχο στα νερά, στο φως του ήλιου, στα έντομα, στα ζώα και στους ανθρώπους! Οι πληγές δείχνουν επίσης ότι ο Θεός μπορεί να επιφέρει επιλεκτικά συμφορά στους εχθρούς του ενώ παράλληλα προστατεύει τους λάτρεις του.

Έξοδ. 11:2· 12:36. Ο Ιεχωβά ευλογεί το λαό του. Προφανώς φρόντιζε να λάβουν τώρα οι Ισραηλίτες ανταμοιβή για την κοπιαστική τους εργασία στην Αίγυπτο. Είχαν μπει στη γη ως ελεύθερος λαός, όχι ως αιχμάλωτοι πολέμου που θα γίνονταν δούλοι.

Έξοδ. 10:28, 29 «Είδαν» τις Υποσχέσεις Ακόμα και όταν ο Φαραώ τον απείλησε με θάνατο, η πίστη του, η αγάπη του για τον Θεό, καθώς και το λαμπρό μέλλον που πιθανώς οραματιζόταν, τον ενίσχυσαν για να αντιμετωπίσει τις απειλές με θάρρος.​

Έξοδ., κεφ. 7-12 «Να Είσαι Θαρραλέος και Πολύ Ισχυρός» Μαζί με τον αδελφό του, τον Ααρών, εμφανίστηκε επανειλημμένα ενώπιον του τυραννικού Φαραώ της Αιγύπτου και ανήγγειλε με θάρρος τις Δέκα Πληγές με τις οποίες ο Ιεχωβά κατήσχυνε τους αιγυπτιακούς θεούς και απελευθέρωσε το λαό Του.

Έξοδ. 10:28 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Ασφαλώς, το αξιοσημείωτο υπόμνημα του Μωυσή και του Ααρών αποδείκνυε την οσιότητά τους στον Ιεχωβά και την αγάπη τους για το λαό.

Έξοδ. 10:16, 17 Το Χέρι του Ιεχωβά Υψώνεται Αντιθέτως, σαν τον Φαραώ και τον Ναβουχοδονόσορα, δοξάζουν τον Ιεχωβά όταν αναγκάζονται να αναγνωρίσουν τη συντριπτική του ανωτερότητα.

Έξοδ. 10:21-23 «Πες μας: Πότε θα Γίνουν Αυτά;» Γνωρίζουμε ότι στα αρχαία χρόνια, ο Θεός εκδήλωσε τη δύναμή του για να προκαλέσει τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα, και είναι σε θέση να το επαναλάβει αυτό.

Έξοδ. 10:28 Να Περπατάτε Θαρραλέα στις Οδούς του Ιεχωβά Ο Μωυσής περπατούσε σαν να έβλεπε «τον Αόρατο», τον Ιεχωβά Θεό.

Έξοδ. 10:12-15 Ποιος Είναι ο Ιεχωβά; Το όγδοο πλήγμα, μια πληγή ακρίδων, κατέδειξε την ανωτερότητα του Ιεχωβά σε σχέση με το θεό της γονιμότητας, τον Μην, ο οποίος υποτίθεται ότι προστάτευε τις σοδειές.

Έξοδ. 11:9, 10 Ένας Μόνο Λόγος θα Ήταν Αρκετός Οι πληγές που υπέστη τον έκαναν απλώς να εκδηλώση το πείσμα της καρδιάς του και να σταθεροποιήση την απόφασί του, έως ότου τελικά το αποτέλεσμα ήταν η δική του καταστροφή.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: