ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 12

«Το Πάσχα​—Η Σημασία του για τους Χριστιανούς»

Έξοδ. 12:5-7, 12, 13, 24-27 Για να μην επηρεαστούν οι Ισραηλίτες από τη δέκατη πληγή, ήταν ζωτικό να υπακούσουν σε οδηγίες. (Εξ 12:28) Τη νύχτα της 14ης Νισάν, οι οικογένειες έπρεπε να μαζευτούν στα σπίτια τους. Έπρεπε να θανατώσουν ένα υγιές μονοετές αρσενικό αρνί ή κατσίκι και με το αίμα του να ραντίσουν τους παραστάτες και το ανώφλι της πόρτας. Μετά έπρεπε να ψήσουν όλο το ζώο και να το φάνε βιαστικά. Κανείς δεν έπρεπε να βγει από το σπίτι μέχρι το πρωί.​—Έξοδος 12:9-11, 22.

Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους προστατεύει εμάς σήμερα η υπακοή;

Οικογένεια Ισραηλιτών τρώνε όρθιοι το πασχαλινό γεύμα προτού φύγουν από την Αίγυπτο.

Έξοδ. 12:5-7​—Η σημασία του αρνιού του Πάσχα (w07 1/1 σ. 20 ¶4)

Ο Ιησούς πέθανε στις 14 Νισάν του 33 Κ.Χ.* Στον Ισραήλ, η 14η Νισάν ήταν η χαρωπή ημέρα του εορτασμού του Πάσχα. Κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα, οι οικογένειες έτρωγαν μαζί ένα γεύμα το οποίο περιλάμβανε ένα νεαρό αρνί χωρίς ψεγάδια. Με αυτόν τον τρόπο, θυμούνταν το ρόλο που είχε παίξει το αίμα ενός αρνιού στην απελευθέρωση των πρωτοτόκων των Ισραηλιτών όταν ο άγγελος του θανάτου πάταξε τα πρωτότοκα των Αιγυπτίων στις 14 Νισάν του 1513 Π.Κ.Χ. (Έξοδος 12:1-14) Το αρνί του Πάσχα προσκίαζε τον Ιησού, σχετικά με τον οποίο ο απόστολος Παύλος είπε: «Ο Χριστός, το πάσχα μας, έχει θυσιαστεί». (1 Κορινθίους 5:7) Όπως το αίμα του αρνιού του Πάσχα, έτσι και το χυμένο αίμα του Ιησού παρέχει σωτηρία σε πολλούς.—Ιωάννης 3:16, 36.

Έξοδ. 12:12, 13​—Η σημασία του αίματος στους παραστάτες της πόρτας (it-2 σ. 616 ¶2)

Ορισμένα χαρακτηριστικά του εορτασμού του Πάσχα εκπληρώθηκαν από τον Ιησού. Μια εκπλήρωση έγκειται στο γεγονός ότι το αίμα που υπήρχε στα σπίτια, στην Αίγυπτο, διέσωσε τα πρωτότοκα από το χέρι του εξολοθρευτή αγγέλου. Ο Παύλος χαρακτηρίζει τους χρισμένους Χριστιανούς ως την εκκλησία των πρωτοτόκων (Εβρ 12:23) και τον Χριστό ως τον απελευθερωτή τους μέσω του αίματός του. (1Θε 1:10· Εφ 1:7) Δεν έπρεπε να σπάζουν κανένα κόκαλο από το αρνί του Πάσχα. Είχε προφητευτεί ότι δεν θα έσπαζε κανένα από τα κόκαλα του Ιησού, και αυτό εκπληρώθηκε κατά το θάνατό του. (Ψλ 34:20· Ιωα 19:36) Επομένως, το Πάσχα που γιόρταζαν οι Ιουδαίοι επί αιώνες ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα μέσω των οποίων ο Νόμος παρείχε σκιά των μελλοντικών πραγμάτων και έστρεφε την προσοχή στον Ιησού Χριστό, «το Αρνί του Θεού».—Εβρ 10:1· Ιωα 1:29.

Έξοδ. 12:24-27​—Ένα πρακτικό δίδαγμα που παίρνουμε από το Πάσχα (w13 15/12 σ. 20 ¶13, 14)

Καθώς οι νέες γενιές θα μεγάλωναν, θα διδάσκονταν σημαντικά μαθήματα, τα οποία θα μεταδίδονταν από πατέρα σε γιο. Ένα τέτοιο μάθημα ήταν ότι ο Ιεχωβά μπορούσε να προστατεύει τους λάτρεις του. Τα παιδιά μάθαιναν ότι αυτός δεν είναι μια αόριστη, αφηρημένη θεότητα. Είναι πραγματικός, ζωντανός Θεός που ενδιαφέρεται για το λαό του και αναλαμβάνει δράση για χάρη τους. Το απέδειξε αυτό όταν «έπληξε τους Αιγυπτίους» αλλά προστάτεψε τα πρωτότοκα των Ισραηλιτών, αφήνοντάς τα ζωντανά.

Ποιο μάθημα μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους οι Χριστιανοί γονείς μέσα από την αφήγηση του Πάσχα; Οι Χριστιανοί γονείς δεν εξηγούν κάθε χρόνο στους γιους και στις κόρες τους το νόημα εκείνου του Πάσχα. Διδάσκετε, όμως, εσείς στα παιδιά σας το ίδιο αυτό μάθημα​—ότι ο Θεός προστατεύει το λαό του; Τους μεταδίδετε τη βαθιά σας πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά εξακολουθεί να ενεργεί ως αληθινός Προστάτης του λαού του; (Ψαλμ. 27:11· Ησ. 12:2) Και το κάνετε αυτό, όχι υπό μορφή κηρύγματος, αλλά συζητώντας μαζί τους μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα; Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε αυτό το μάθημα ώστε να ενισχύσετε την πνευματικότητα της οικογένειάς σας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 12:12​—Με ποια έννοια αποτέλεσαν οι πληγές στους Αιγυπτίους, ειδικά η δέκατη πληγή, κρίση εναντίον των ψεύτικων θεών τους; (it-2 σ. 614 ¶3)

Οι Δέκα Πληγές που επήλθαν στην Αίγυπτο αποδείχτηκαν όλες τους εκφράσεις κρίσης εναντίον των θεών της, ιδιαίτερα όμως η δέκατη, ο θάνατος των πρωτοτόκων. (Εξ 12:12) Εφόσον το κριάρι (αρσενικό πρόβατο) ήταν το ιερό ζώο του θεού Ρα, το αίμα του πασχαλινού αρνιού πάνω στους παραστάτες αποτελούσε βλασφημία για τους Αιγυπτίους. Ιερός ήταν και ο ταύρος, γι’ αυτό και η εξολόθρευση των πρωτοτόκων των ταύρων συνιστούσε πλήγμα για τον θεό Όσιρι. Ο ίδιος ο Φαραώ λατρευόταν ως γιος του Ρα. Έτσι λοιπόν, ο θάνατος του πρωτότοκου γιου του Φαραώ κατέδειξε την αδυναμία τόσο του Ρα όσο και του Φαραώ.

Έξοδ. 12:14-16​—Ποιο μοναδικό χαρακτηριστικό είχε η Γιορτή των Άζυμων Άρτων, όπως και άλλες άγιες συνελεύσεις, και πώς ωφελούσε αυτό τους Ισραηλίτες; (it-2 σ. 1075 ¶1)

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό όλων αυτών των “αγίων συνελεύσεων” ήταν ότι κατά τη διάρκειά τους ο λαός δεν έπρεπε να κάνει καμιά κοπιαστική εργασία. Για παράδειγμα, η πρώτη και η έβδομη ημέρα της Γιορτής των Άζυμων Άρτων ήταν “άγιες συνελεύσεις”, σχετικά με τις οποίες ο Ιεχωβά δήλωσε: «Καμιά εργασία δεν θα γίνεται στη διάρκειά τους. Μόνο ό,τι χρειάζεται κάθε ψυχή για να φάει, εκείνο μόνο μπορεί να γίνεται για εσάς». (Εξ 12:15, 16) Ωστόσο, τις ημέρες των “αγίων συνελεύσεων” οι ιερείς ήταν απασχολημένοι με την προσφορά θυσιών στον Ιεχωβά (Λευ 23:37, 38), κάτι το οποίο ασφαλώς δεν αποτελούσε παραβίαση της εντολής που απαγόρευε τις συνηθισμένες καθημερινές εργασίες. Επίσης, αυτές οι περιστάσεις δεν ήταν περίοδοι απραξίας για το λαό γενικά αλλά ήταν ευκαιρίες μεγάλης πνευματικής ωφέλειας. Την ημέρα του εβδομαδιαίου Σαββάτου, ο λαός συναθροιζόταν για να αποδώσει δημόσια λατρεία και να διδαχτεί. Στη συνέχεια εποικοδομούνταν από τη δημόσια ανάγνωση και την εξήγηση του γραπτού Λόγου του Θεού, κάτι το οποίο γινόταν και στις συναγωγές που ήρθαν σε ύπαρξη αργότερα. (Πρ 15:21) Έτσι λοιπόν, ενώ ο λαός δεν έκανε καμιά κοπιαστική εργασία στη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου ή των άλλων “αγίων συνελεύσεων”, αφοσιωνόταν στην προσευχή και στο στοχασμό γύρω από τον Δημιουργό και τους σκοπούς του.

Έξοδ. 12:29—Ποιοι υπολογίστηκαν ως πρωτότοκα; Τα πρωτότοκα περιλάμβαναν μόνο τα αρσενικά. (Αριθμοί 3:40-51) Ο Φαραώ, ο οποίος ήταν πρωτότοκος, δεν θανατώθηκε. Είχε το δικό του σπιτικό. Αυτός που πέθανε ως αποτέλεσμα της δέκατης πληγής δεν ήταν η κεφαλή της οικογένειας, αλλά ο πρωτότοκος γιος του σπιτικού.

Έξοδ. 12:40—Πόσο καιρό κατοίκησαν στη γη της Αιγύπτου οι Ισραηλίτες; Τα 430 χρόνια που αναφέρονται εδώ περιλαμβάνουν τον καιρό που πέρασαν οι γιοι του Ισραήλ “στη γη της Αιγύπτου και στη γη Χαναάν”. (Υποσημείωση στη ΜΝΚ.) Ο 75χρονος Αβραάμ διέσχισε τον ποταμό Ευφράτη το 1943 Π.Κ.Χ. καθ’ οδόν προς τη Χαναάν. (Γένεση 12:4) Από τότε μέχρι τον καιρό που ο 130χρονος Ιακώβ μπήκε στην Αίγυπτο πέρασαν 215 χρόνια. (Γένεση 21:5· 25:26· 47:9) Αυτό σημαίνει ότι οι Ισραηλίτες έζησαν κατόπιν άλλα 215 χρόνια στην Αίγυπτο.

Έξοδ. 12:36. Ο Ιεχωβά ευλογεί το λαό του. Προφανώς φρόντιζε να λάβουν τώρα οι Ισραηλίτες ανταμοιβή για την κοπιαστική τους εργασία στην Αίγυπτο. Είχαν μπει στη γη ως ελεύθερος λαός, όχι ως αιχμάλωτοι πολέμου που θα γίνονταν δούλοι.

Έξοδ. 12:21-28 Οι Θεϊκές Κρίσεις—Δίνει Πάντα ο Ιεχωβά Επαρκείς Προειδοποιήσεις; Τι τραγικό! (Έξοδ. 11:4-10· 12:29) … Ο Μωυσής προειδοποίησε αμέσως τους Ισραηλίτες για την επικείμενη δέκατη πληγή και τους έδωσε οδηγίες για το πώς να σώσουν τις οικογένειές τους.

Έξοδ. 12:40-42 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Χρειάστηκε να περάσουν 430 χρόνια από τότε που ο Αβραάμ διέσχισε τον Ευφράτη για να οργανωθούν οι απόγονοί του σε έθνος που θα έπαιρνε στην κατοχή του αυτή τη γη.​

Έξοδ. 12:38, 49 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Σύμφωνα με το εδάφιο Έξοδος 23:9, πώς αναμενόταν να μεταχειρίζεται τους ξένους ο αρχαίος λαός του Θεού, και γιατί; Όταν ο Ιεχωβά απελευθέρωσε τον λαό του από την Αίγυπτο, τους έδωσε ένα σύνολο νόμων που έδειχναν ιδιαίτερη στοχαστικότητα για τους πολλούς μη Ισραηλίτες οι οποίοι είχαν προσκολληθεί στον λαό του.

Έξοδ. 12:40, 41 «Ο Ιεχωβά ο Θεός μας Είναι Ένας Ιεχωβά» Παρότι πέρασαν 430 χρόνια, η αποφασιστικότητα του Ιεχωβά να το πραγματοποιήσει αυτό δεν μειώθηκε.​

Έξοδ. 12:38 Ενωμένοι Καθώς Πλησιάζει το Τέλος Αυτού του Παλιού Κόσμου Εκδήλωσαν πνεύμα ενότητας, και μάλιστα τους ακολούθησε «μια τεράστια μεικτή ομάδα» μη Ισραηλιτών που είχαν ταχθεί στο πλευρό τους.

Έξοδ. 12:48, 49 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Επέτρεψε σε «μια τεράστια μεικτή ομάδα» μη Ισραηλιτών, περιλαμβανομένων και Αιγυπτίων, να φύγουν μαζί με το λαό του όταν τον απελευθέρωσε από την Αίγυπτο. (Έξοδ. 12:38) … Αυτοί οι πάροικοι γίνονταν προσήλυτοι και οι άρρενες υποβάλλονταν σε περιτομή.

Έξοδ. 12:5-7 Εσείς Βλέπετε «τον Αόρατο»; Έπειτα, είπε σε κάθε οικογένεια Ισραηλιτών να σφάξουν ένα κατσίκι ή ένα κριάρι​—το ιερό ζώο του αιγυπτιακού θεού Ρα—​και να τινάξουν το αίμα του στους παραστάτες και στο ανώφλι της πόρτας τους.

Έξοδ. 12:35, 36 Να Μιμείστε την Πίστη του Μωυσή Τελικά, πολλοί από τους θησαυρούς της Αιγύπτου που άφησε πίσω του έγιναν λάφυρα​—στα χέρια των ίδιων των Ισραηλιτών!

Έξοδ. 12:1-7, 21-23, 29 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Έπρεπε να ακούσουν τους πρεσβυτέρους του Ισραήλ, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από τον Μωυσή.

Έξοδ. 12:29-32, 51 Ποτέ Μην “Εξοργιστείτε Εναντίον του Ιεχωβά” Ο Ιεχωβά είχε επιφέρει θαυματουργικά δέκα πληγές σε εκείνο το καταδυναστευτικό έθνος και κατόπιν κατέστρεψε τον Φαραώ και τη στρατιωτική του δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έξοδ. 12:12 Να Τιμάτε το Μεγάλο Όνομα του Ιεχωβά Ταπείνωσε την Αίγυπτο με δέκα συντριπτικές πληγές, εκθέτοντας παράλληλα την ανικανότητα των αιγυπτιακών θεών​—περιλαμβανομένου και του Φαραώ.

Έξοδ. 12:26, 27 Εκτιμάτε την Πνευματική μας Κληρονομιά; Η ισορροπημένη εξέταση της ιστορίας της οργάνωσης του Ιεχωβά μάς ωφελεί, όπως ωφελούσαν και το λαό του Ισραήλ οι συλλογισμοί γύρω από το πώς τους απελευθέρωσε ο Θεός από την αιγυπτιακή δουλεία.

Έξοδ. 12:5-7 «Εκείνος, αν και Πέθανε, Ακόμη Μιλάει» Πολλούς αιώνες μετά την εποχή του, ο Θεός εξεικόνισε με τη θυσία ενός άψογου αρνιού τη θυσία του τέλειου Γιου Του, “του Αρνιού του Θεού”, το αθώο αίμα του οποίου επρόκειτο να χυθεί.

Έξοδ. 12:33-36 Μην Κοιτάζετε «τα Πράγματα που Βρίσκονται Πίσω» Οι Αιγύπτιοι, στην πραγματικότητα, όχι μόνο επέτρεψαν τελικά στους Ισραηλίτες να φύγουν ελεύθεροι, αλλά τους πίεσαν κιόλας, δίνοντάς τους μάλιστα τόσο χρυσάφι και ασήμι ώστε μπορούσε να λεχθεί ότι ο λαός του Θεού “απογύμνωσε τους Αιγυπτίους”.

Έξοδ. 12:5-7, 13, 17 Πώς Πρέπει να Θυμόμαστε το Θάνατο του Ιησού; Σήμερα, ο λαός του Θεού τηρεί την ανάμνηση του τι προμήθευσε ο Θεός μέσω του Ιησού για να ελευθερώσει όλο τον κόσμο από την αμαρτία και το θάνατο.

Έξοδ. 12:48, 49 Οι Αληθινοί Χριστιανοί Σέβονται το Λόγο του Θεού Δεν θεωρούσαν τους περιτμημένους Εθνικούς ως “άτομα από τα έθνη” αλλά ως αδελφούς.

Έξοδ. 12:24-27 Βοηθήστε τα Παιδιά να Εξοικειωθούν με την Οργάνωση του Ιεχωβά Σχετικά με τους μελλοντικούς εορτασμούς του Πάσχα, τους είπε: «Όταν οι γιοι σας σάς λένε: “Τι σημαίνει για εσάς αυτή η υπηρεσία;” τότε θα λέτε: “Είναι η θυσία του πάσχα για τον Ιεχωβά, ο οποίος προσπέρασε τα σπίτια των γιων του Ισραήλ στην Αίγυπτο όταν έπληξε τους Αιγυπτίους, αλλά απελευθέρωσε τα σπίτια μας”».

Έξοδ. 12:29-32 Αυτός Εκπληρώνει τις Υποσχέσεις Του Ο Ιεχωβά θα απελευθέρωνε τον Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Έξοδ. 12:22, 23, 29 Πού Πρέπει να Βρίσκεστε Όταν Έρθει το Τέλος; Τα πρωτότοκα των Ισραηλιτών σώθηκαν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς.​

Έξοδ. 12:29-37 Ας Εκτιμούμε τον Μεγαλύτερο Μωυσή Τα λόγια του Ωσηέ έστρεφαν την προσοχή στο παρελθόν, όταν το έθνος του Ισραήλ υπό την κατεύθυνση του θεϊκά διορισμένου ηγέτη του, του Μωυσή, οδηγήθηκε έξω από την Αίγυπτο.

Έξοδ. 12:12 Κρατήστε “την Αγάπη που Είχατε Πρώτα” Στα γεγονότα που ακολούθησαν και ανάλογα με το τι απαιτούσαν οι περιστάσεις, οι Ισραηλίτες είδαν τον Ιεχωβά να αποκαλύπτει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του—ως ο Παντοδύναμος, ως Κριτής, ως Ηγέτης, ως Απελευθερωτής, ως Πολεμιστής και ως Προμηθευτής.

Έξοδ. 12:31 Η Έλευση του Χριστού—Τι θα Επιτελέσει Οι άνθρωποι τότε δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ο Ιεχωβά προξενούσε τις πληγές, και αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τη δύναμή του.

Έξοδ. 12:24-27 «Παιδιά, να Είστε Υπάκουα στους Γονείς Σας» Ασφαλώς ο Ιησούς είχε ευλογηθεί με θεοφοβούμενους γονείς οι οποίοι από την παιδική του ηλικία τού παρείχαν θεϊκή διδασκαλία.

Έξοδ. 12:7, 22 Είστε Έτοιμοι για Επιβίωση; Και κανείς από εσάς να μη βγει από την είσοδο του σπιτιού του μέχρι το πρωί».

Έξοδ. 12:37, 38 Πρέπει να Ανήκετε σε Κάποια Εκκλησία; Όταν οι Ισραηλίτες έφυγαν από την Αίγυπτο, τα άτομα αυτά τους ακολούθησαν, αποκτώντας έτσι την προοπτική να λάβουν την ευλογία του Θεού.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: