ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 13, 14

«Μείνετε Σταθεροί και Δείτε τη Σωτηρία του Ιεχωβά»

Έξοδ. 14:13, 14, 21, 22, 26-28 Ο Ιεχωβά είναι στοργικός Σωτήρας και σκέφτεται τους άλλους. Πώς έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για τους Ισραηλίτες κατά την Έξοδο από την Αίγυπτο;

  • Τους οργάνωσε.​—Εξ 13:18

  • Τους παρείχε καθοδηγία και προστασία.​—Εξ 14:19, 20

  • Απελευθέρωσε όλο τον λαό του, τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους.​—Εξ 14:29, 30

Για ποιο πράγμα μπορείτε να είστε βέβαιοι καθώς πλησιάζει η μεγάλη θλίψη;​—Ησ 30:15

Οι Ισραηλίτες διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα πατώντας σε ξηρά. Μια στήλη φωτιάς ρίχνει φως στον δρόμο τους.

Έξοδ. 14:13, 14​—Ο Μωυσής εξέφρασε πίστη ότι ο Ιεχωβά θα απελευθέρωνε τον Ισραήλ (w13 1/2 4)

Ο ίδιος ίσως δεν φανταζόταν ότι ο Θεός επρόκειτο να χωρίσει στα δύο την Ερυθρά Θάλασσα, προμηθεύοντας έτσι διέξοδο για τους Ισραηλίτες. Ωστόσο, ήταν βέβαιος ότι ο Θεός θα έκανε κάτι για να προστατέψει το λαό Του. Επίσης, ήθελε να έχουν και οι ομοεθνείς του την ίδια πεποίθηση. Η αφήγηση λέει: «Ο Μωυσής είπε στο λαό: “Μη φοβάστε. Μείνετε σταθεροί και δείτε τη σωτηρία του Ιεχωβά, την οποία θα εκτελέσει για εσάς σήμερα”». (Έξοδος 14:13) Κατάφερε ο Μωυσής να ενισχύσει την πίστη τους; Ναι, διότι η Γραφή αναφέρει, όχι μόνο για εκείνον, αλλά για όλους τους Ισραηλίτες: «Μέσω πίστης πέρασαν αυτοί μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα σαν πάνω σε ξηρά γη». (Εβραίους 11:29) Η πίστη του Μωυσή δεν ωφέλησε μόνο τον ίδιο αλλά και όποιον έμαθε από αυτήν

Έξοδ. 14:21, 22​—Ο Ιεχωβά προμήθευσε θαυματουργική απελευθέρωση (w18.09 σ. 26 ¶13)

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε εκεί, παγιδευμένοι ανάμεσα στις δυνάμεις του Φαραώ και στην Ερυθρά Θάλασσα. Και τότε ο Θεός αναλαμβάνει δράση. Η στήλη του σύννεφου μετακινείται στο πίσω μέρος του στρατοπέδου, εμποδίζοντας τη θέα στους Αιγυπτίους και βυθίζοντάς τους στο σκοτάδι. Το τεράστιο στρατόπεδό σας όμως λούζεται σε ένα θαυματουργικό φως! Τότε βλέπετε τον Μωυσή να απλώνει το χέρι του πάνω από τη θάλασσα, και ένας ισχυρός ανατολικός άνεμος ανοίγει μια πλατιά δίοδο ως την άλλη πλευρά. Με εύτακτο τρόπο, εσείς, η οικογένειά σας και τα ζώα σας προχωρείτε με τον υπόλοιπο λαό προς τον πυθμένα της θάλασσας. Αμέσως, παρατηρείτε κάτι παράδοξο. Ο πυθμένας δεν είναι λασπωμένος ούτε παγωμένος. Αντιθέτως, είναι στεγνός και αρκετά στερεός, πράγμα που διευκολύνει το περπάτημα. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και οι πιο αργοκίνητοι καταφέρνουν να περάσουν με ασφάλεια απέναντι.

Έξοδ. 14:26-28​—Ο Ιεχωβά κατέστρεψε τον Φαραώ και τον στρατό του (w09 15/3 σ. 7 ¶2, 3)

Ενόσω οι Αιγύπτιοι πάλευαν με τα αχρηστευμένα πολεμικά τους οχήματα, όλος ο Ισραήλ έφτασε στην ανατολική ακτή. Ο Μωυσής άπλωσε τώρα το χέρι του πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Τότε, ο Ιεχωβά έκανε τα υδάτινα τείχη που σχημάτιζαν το διάδρομο να καταρρεύσουν. Εκατομμύρια τόνοι νερού καταπλάκωσαν με πάταγο τον Φαραώ και τους πολεμιστές του. Κανένας από εκείνους τους εχθρούς δεν επέζησε. Ο Ισραήλ ήταν ελεύθερος!​—Έξοδ. 14:26-28· Ψαλμ. 136:13-15.

Τα νέα για αυτό το γεγονός άφησαν στα γύρω έθνη ένα μόνιμο αίσθημα τρόμου. (Έξοδ. 15:14-16) Σαράντα χρόνια αργότερα, η Ραάβ από την Ιεριχώ είπε σε δύο Ισραηλίτες: «Ο φόβος σας έχει πέσει πάνω μας . . . διότι ακούσαμε πώς ο Ιεχωβά έκανε να στερέψουν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας όταν βγήκατε από την Αίγυπτο». (Ιησ. Ναυή 2:9, 10) Ούτε καν εκείνα τα ειδωλολατρικά έθνη είχαν ξεχάσει πώς απελευθέρωσε ο Ιεχωβά το λαό του. Είναι σαφές ότι ο Ισραήλ είχε ακόμη περισσότερους λόγους για να τον θυμάται.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 13:17​—Πώς έδειξε στοχαστικότητα ο Ιεχωβά για τους Ισραηλίτες όταν τους οδήγησε έξω από την Αίγυπτο; (it-1 σ. 799 ¶3)

Μεταξύ Πόλεων. Από τους αρχαίους χρόνους, μεγάλοι καθώς και μικρότεροι δρόμοι, περιλαμβανομένων και αρκετών σπουδαίων εμπορικών οδών, συνέδεαν πόλεις και βασίλεια στην περιοχή της Παλαιστίνης. (Αρ 20:17-19· 21:21, 22· 22:5, 21-23· Ιη 2:22· Κρ 21:19· 1Σα 6:9, 12· 13:17, 18· βλέπε ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ.) Κυριότερη οδός θεωρείται αυτή που οδηγούσε από την Αίγυπτο στις φιλισταϊκές πόλεις Γάζα και Ασκαλών και βαθμιαία έστριβε βορειοανατολικά προς την κατεύθυνση της Μεγιδδώ. Έπειτα συνέχιζε προς την Ασώρ, Β της Θάλασσας της Γαλιλαίας, και κατόπιν οδηγούσε στη Δαμασκό. Αυτή η οδός μέσω της Φιλιστίας ήταν η συντομότερη από την Αίγυπτο προς την Υποσχεμένη Γη. Ωστόσο, ο Ιεχωβά οδήγησε στοργικά τους Ισραηλίτες από άλλον δρόμο, ώστε να μην αποκαρδιωθούν από τυχόν επίθεση των Φιλισταίων.—Εξ 13:17.

Έξοδ. 14:2​—Πού χωρίστηκε πιθανότατα η Ερυθρά Θάλασσα ώστε να μπορέσει ο Ισραήλ να περάσει απέναντι; (it-1 σ. 975 ¶5–σ. 976 ¶1)

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφού έφτασαν στο δεύτερο σταθμό της οδοιπορίας τους, στην Εθάμ η οποία βρισκόταν «στις παρυφές της ερήμου», ο Θεός πρόσταξε τον Μωυσή «να γυρίσουν πίσω και να στρατοπεδεύσουν μπροστά στην Πιαϊρώθ . . . δίπλα στη θάλασσα». Αυτός ο ελιγμός θα έκανε τον Φαραώ να πιστέψει ότι οι Ισραηλίτες “περιπλανιούνταν . . . σε κατάσταση σύγχυσης”. (Εξ 13:20· 14:1-3) Οι μελετητές που υποστηρίζουν την οδό ελ Χατζ ως την πιθανότερη υπογραμμίζουν ότι το εβραϊκό ρήμα που αποδίδεται “γυρίζω πίσω” είναι εμφατικό και δεν σημαίνει απλώς «λοξοδρομώ» ή «παρεκκλίνω», αλλά έχει περισσότερο την έννοια της αναστροφής ή τουλάχιστον της σημαντικής παράκαμψης. Υποθέτουν ότι, αφού έφτασαν σε ένα σημείο Β από το μυχό του Κόλπου του Σουέζ, οι Ισραηλίτες έκαναν επί τόπου μεταβολή και κατευθύνθηκαν προς την ανατολική πλευρά του Τζέμπελ Άτακα, μιας οροσειράς που βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής πλευράς του Κόλπου. Ένα τέτοιο τεράστιο πλήθος ανθρώπων, όπως οι Ισραηλίτες, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει γρήγορα από αυτή τη θέση αν καταδιωκόταν από το Β, αλλά θα εγκλωβιζόταν εκεί εφόσον η θάλασσα έφραζε το δρόμο.

Η Ιουδαϊκή παράδοση του πρώτου αιώνα Κ.Χ. μεταδίδει αυτή την εικόνα. (Βλέπε ΠΙΑΪΡΩΘ.) Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το σκηνικό ταιριάζει με τη γενική εικόνα που παρουσιάζει η ίδια η Αγία Γραφή, εικόνα με την οποία δεν ταιριάζουν οι απόψεις που αποδέχονται πολλοί μελετητές. (Εξ 14:9-16) Είναι φανερό ότι η διάβαση πρέπει να έλαβε χώρα αρκετά μακριά από το μυχό του Κόλπου (του δυτικού βραχίονα της Ερυθράς Θάλασσας), αλλιώς οι δυνάμεις του Φαραώ θα μπορούσαν απλώς να περικυκλώσουν την άκρη του Κόλπου και να συναντήσουν εύκολα τους Ισραηλίτες στην άλλη πλευρά.—Εξ 14:22, 23.

Έξοδ. 14:30. Μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά θα απελευθερώσει τους λάτρεις του από την επερχόμενη «μεγάλη θλίψη».—Ματθαίος 24:20-22· Αποκάλυψη 7:9, 14.

Έξοδ. 14:13 Είστε Έτοιμοι να Γίνετε Ψαράδες Ανθρώπων; Εκείνος που πέρασε τον λαό του μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα μπορεί ασφαλώς να βοηθήσει και εσάς να γίνετε μαθητές του Χριστού.

Έξοδ. 14:26-31 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Έπειτα, ο Μωυσής είδε τον Ιεχωβά να χρησιμοποιεί τη δύναμή του όταν έσωσε τους Ισραηλίτες αλλά κατέστρεψε τον Φαραώ και τα στρατεύματά του στην Ερυθρά Θάλασσα.​

Έξοδ. 14:1-4 Ο Αρμαγεδδών Είναι Καλά Νέα! Όπως ο Φαραώ στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι και εκείνος θα μάθει ότι πολεμάει ενάντια στον Ιεχωβά.​

Έξοδ. 13:18 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Κατ’ αρχάς, τους έβγαλε από την Αίγυπτο σε καλά οργανωμένο «σχηματισμό μάχης».

Έξοδ. 14:21-30 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Σκεφτείτε για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ο Ιεχωβά έσωσε τον λαό του στην Ερυθρά Θάλασσα όταν τους καταδίωκε ο ισχυρός στρατός του Φαραώ.

Έξοδ. 14:21 Χριστός—Η Δύναμη του Θεού Παρόμοια, στο εδάφιο Έξοδος 14:21 διαβάζουμε: «Ο Ιεχωβά άρχισε να κάνει τη θάλασσα να αποσύρεται μέσω ενός ισχυρού ανατολικού ανέμου».

Έξοδ. 14:21,22,29,30 Ενωμένοι Καθώς Πλησιάζει το Τέλος Αυτού του Παλιού Κόσμου Αντίθετα, με την προστασία του Ιεχωβά, πέρασε απέναντι ολόκληρη η εκκλησία.

Έξοδ. 14:13, 14 Να Λατρεύετε τον Ιεχωβά, τον Βασιλιά της Αιωνιότητας Ήταν προφανές ότι ο Ιεχωβά παρέμενε Παγκόσμιος Κυρίαρχος και, ως στοργικός Πατέρας, χρησιμοποίησε τη μεγάλη του δύναμη για να προστατέψει το λαό του.

Έξοδ. 12:29-32, 51 Ποτέ Μην “Εξοργιστείτε Εναντίον του Ιεχωβά” Ο Ιεχωβά είχε επιφέρει θαυματουργικά δέκα πληγές σε εκείνο το καταδυναστευτικό έθνος και κατόπιν κατέστρεψε τον Φαραώ και τη στρατιωτική του δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έξοδ. 13:18 Ιεχωβά—Ο Τόπος της Κατοίκησής Μας Για ένα όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι: Σαν τους Ισραηλίτες τον καιρό της Εξόδου, το «μεγάλο πλήθος» θα παραμείνει οργανωμένο, επιζητώντας άγρυπνα τη θεϊκή κατεύθυνση.

Έξοδ. 14:13 Μωυσής—Άνθρωπος Πίστης Μείνετε σταθεροί και δείτε τη σωτηρία του Ιεχωβά, την οποία θα εκτελέσει για εσάς σήμερα”».

Έξοδ. 14:21-31 Μπορείτε να Πιστεύετε στα Θαύματα που Αναφέρει η Αγία Γραφή; Σε κάποιες περιπτώσεις, τα είδαν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άνθρωποι.

Έξοδ. 14:1-4 Ο Ιεχωβά Ξέρει να Ελευθερώνει το Λαό Του Ο Ιεχωβά είπε στον Μωυσή να τους οδηγήσει με τρόπο που θα έκανε τον Φαραώ να πιστέψει ότι περιπλανιούνταν σε κατάσταση σύγχυσης.

Έξοδ. 14:30, 31 Μην Κοιτάζετε «τα Πράγματα που Βρίσκονται Πίσω» Οι Ισραηλίτες χάρηκαν ακόμη περισσότερο όταν είδαν τον αφανισμό του Φαραώ και των στρατιωτικών του δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έξοδ. 13:17 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Αν και δεν είχαν καθόλου πείρα στον πόλεμο, έπρεπε να δώσουν την πρώτη στρατιωτική τους μάχη ως ελεύθερος λαός.

Έξοδ. 13:21, 22 Διακρίνετε τις Αποδείξεις της Θεϊκής Καθοδηγίας; Και τι μπορούμε να μάθουμε εμείς, περίπου 3.500 χρόνια αργότερα, από τη στάση που είχε ο Ισραήλ απέναντι στη «στήλη της φωτιάς και του σύννεφου»;​—Έξοδ. 14:24. … Ο Λόγος του Θεού αποκαλύπτει την προέλευση και το σκοπό της στήλης, δηλώνοντας: «Ο Ιεχωβά πήγαινε μπροστά τους την ημέρα σε στήλη σύννεφου για να τους οδηγεί στο δρόμο, και τη νύχτα σε στήλη φωτιάς για να τους δίνει φως ώστε να πορεύονται την ημέρα και τη νύχτα».

Έξοδ. 13:14 Έχετε Αιτία για Χαρά Όταν θεσπίστηκε αυτή η γιορτή, ο Μωυσής έδωσε την εξής οδηγία στο λαό: «Σε περίπτωση που ο γιος σου σε ρωτήσει αργότερα, λέγοντας: “Τι σημαίνει αυτό;” τότε θα του πεις: “Με την ισχύ του χεριού του μας έβγαλε ο Ιεχωβά από την Αίγυπτο, από το σπίτι των δούλων”».

Έξοδ. 14:29–15:1, 20, 21 Εκτιμάτε Πραγματικά τις Ευλογίες Σας; ΕΧΟΝΤΑΣ απελευθερωθεί θαυματουργικά από τη δουλεία στην Αίγυπτο, οι γιοι του Ισραήλ ήταν αρχικά πανευτυχείς που μπορούσαν πλέον να λατρεύουν τον Ιεχωβά ελεύθερα.

Έξοδ. 14:30, 31 Ο Ιεχωβά Είναι ο Υπέρτατος Κύριός Μας! Ο Σισάρα με το στρατό του, όπως και ο Σενναχειρείμ με τα ασσυριακά στρατεύματά του, στάθηκαν ανίκανοι να αναμετρηθούν με τον Ύψιστο.

Έξοδ.14:25 «Τι Είδους Άτομα Πρέπει να Είστε!» Πράγματι, σαν τον αρχαίο Φαραώ, θα γνωρίσουν ότι ο Ιεχωβά είναι αυτός που αναλαμβάνει δράση εναντίον τους.

Έξοδ. 14:1-9 Δεν Πρέπει να Ξεχάσετε τον Ιεχωβά Στο μεταξύ, ο Ιεχωβά είπε στον Μωυσή να οδηγήσει τους Ισραηλίτες σε ένα μέρος που ονομαζόταν Πιαϊρώθ και βρισκόταν μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και ενός ορεινού όγκου, σημείο που φαινόταν αδιέξοδο.​

Έξοδ. 14:19-28 Ο Ιεχωβά—“Προμήθευε Διαφυγή” στους Βιβλικούς Χρόνους Όταν ο Ιεχωβά κατέστρεψε τον υπερήφανο Φαραώ και τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα, διατήρησε ασφαλή το λαό Του, βοηθώντας τους να διαφύγουν και να μη βρουν φρικτό τέλος.

Έξοδ. 13:21· 14:24-31 Κρατήστε “την Αγάπη που Είχατε Πρώτα” Στα γεγονότα που ακολούθησαν και ανάλογα με το τι απαιτούσαν οι περιστάσεις, οι Ισραηλίτες είδαν τον Ιεχωβά να αποκαλύπτει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του—ως ο Παντοδύναμος, ως Κριτής, ως Ηγέτης, ως Απελευθερωτής, ως Πολεμιστής και ως Προμηθευτής.

Έξοδ. 14:19-28 Ο Λόγος του Ιεχωβά Δεν Αποτυχαίνει Ποτέ Ο Ιεχωβά κατέστρεψε εντελώς την ισχυρή στρατιωτική μηχανή του Φαραώ, προστατεύοντας το λαό Του από βέβαιη ήττα.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: