ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 15, 16

«Να Αινείτε τον Ιεχωβά με Ύμνους»

Έξοδ. 15:1, 2, 11, 18, 20, 21 Η μουσική μπορεί να ασκήσει ισχυρή επίδραση στη διάνοια και στο σώμα. Η υμνολογία αποτελεί σημαντικό μέρος της λατρείας μας προς τον Ιεχωβά.

Ο Μωυσής και μια ομάδα Ισραηλιτών ψάλλουν έναν επινίκιο ύμνο στον Ιεχωβά.

Ο βασιλιάς Δαβίδ διόρισε 4.000 άντρες να υπηρετούν ως μουσικοί και υμνωδοί στον ναό

Ο Ιησούς και οι πιστοί του απόστολοι ψάλλουν αίνους στον Ιεχωβά.

Ποιες ευκαιρίες έχω εγώ για να ψάλλω αίνους στον Ιεχωβά;

Ο Μωυσής και οι Ισραηλίτες έψαλαν αίνους στον Ιεχωβά για τη θαυματουργική τους απελευθέρωση από την Ερυθρά Θάλασσα
Λευίτες σαλπίζουν και ψάλλουν λατρεύοντας τον Ιεχωβά.
Τη νύχτα προτού πεθάνει ο Ιησούς, εκείνος και οι πιστοί του απόστολοι έψαλαν αίνους στον Ιεχωβά

Έξοδ. 15:1, 2​—Ο Μωυσής και οι Ισραηλίτες έψαλαν αίνους στον Ιεχωβά (w95 15/10 σ. 11 ¶11)

Η καταστροφή που επέφερε ο Ιεχωβά στις αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις τον εξύψωσε στα μάτια των λάτρεών του και έκανε το όνομά του ευρέως γνωστό. (Ιησούς του Ναυή 2:9, 10· 4:23, 24) Ναι, το όνομά του υψώθηκε πάνω από τους ανίσχυρους, ψεύτικους θεούς της Αιγύπτου, οι οποίοι αποδείχτηκαν ανίκανοι να απελευθερώσουν τους λάτρεις τους. Η εμπιστοσύνη στις θεότητές τους, στο θνητό άνθρωπο καθώς και στη στρατιωτική δύναμη οδήγησε σε πικρή απογοήτευση. (Ψαλμός 146:3) Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι οι Ισραηλίτες υποκινήθηκαν να ψάλουν αίνους που αντανακλούσαν υγιή φόβο για τον ζωντανό Θεό, ο οποίος απελευθερώνει δυναμικά το λαό Του!

Έξοδ. 15:11, 18​—Ο Ιεχωβά αξίζει τον αίνο μας (w95 15/10 σ. 11, 12 ¶15, 16)

Αν βρισκόμασταν ασφαλείς μαζί με τον Μωυσή, σίγουρα θα υποκινούμασταν να ψάλουμε: ‘Τις όμοιός σου Ιεχωβά, μεταξύ των θεών; Τις όμοιός σου, ένδοξος εις αγιότητα, θαυμαστός εις ύμνους [Εκείνος τον οποίο πρέπει να φοβάται κάποιος με ύμνους αίνου, ΜΝΚ], ενεργών τεράστια;’ (Έξοδος 15:11) Τέτοια συναισθήματα έχουν αντηχήσει επανειλημμένα σε όλους τους αιώνες από τότε και έπειτα. Στο τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, ο απόστολος Ιωάννης περιγράφει μια ομάδα πιστών χρισμένων υπηρετών του Θεού: «Ψάλλουν τον ύμνο του Μωυσή, του δούλου του Θεού, και τον ύμνο του Αρνιού». Ποιος είναι αυτός ο μεγαλειώδης ύμνος; «Μεγάλα και θαυμαστά είναι τα έργα σου, Ιεχωβά Θεέ, Παντοδύναμε. Δίκαιες και αληθινές είναι οι οδοί σου, Βασιλιά της αιωνιότητας. Ποιος, πράγματι, δεν θα σε φοβηθεί, Ιεχωβά, και δεν θα δοξάσει το όνομά σου, επειδή εσύ είσαι ο μόνος όσιος;»—Αποκάλυψη 15:2-4.

Έτσι, και σήμερα επίσης υπάρχουν λάτρεις που έχουν ελευθερωθεί και οι οποίοι εκτιμούν, όχι μόνο τα δημιουργικά έργα των χεριών του Θεού, αλλά και τα διατάγματά του. Άνθρωποι από όλα τα έθνη ελευθερώνονται πνευματικά, διαχωρίζονται από αυτόν το μολυσμένο κόσμο επειδή αναγνωρίζουν και θέτουν σε εφαρμογή τα δίκαια διατάγματα του Θεού. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαφεύγουν από αυτόν το διεφθαρμένο κόσμο για να ζήσουν με την καθαρή οργάνωση των λάτρεων του Ιεχωβά, η οποία διακρίνεται από ευθύτητα. Σύντομα, αφού θα έχουν εκτελεστεί οι πύρινες κρίσεις του Θεού ενάντια στην ψεύτικη θρησκεία και στο υπόλοιπο αυτού του πονηρού συστήματος, εκείνοι θα ζουν για πάντα σε ένα δίκαιο νέο κόσμο.

Έξοδ. 15:20, 21​—Η Μαριάμ και οι Ισραηλίτισσες έψαλαν αίνους στον Ιεχωβά (it-2 σ. 389 ¶1· σ. 800 ¶3)

Μεγάλο μέρος της ομαδικής υμνολογίας στον Ισραήλ φαίνεται πως γινόταν σε αντιφωνία: τα δύο ημίσεα μιας χορωδίας έψαλλαν εναλλάξ παράλληλους στίχους ή εναλλάσσονταν ένας σολίστας και μια χορωδία που αποκρινόταν. Προφανώς αυτό εννοείται στις Γραφές με τη λέξη «αποκρίνονταν». (Εξ 15:21· 1Σα 18:6, 7) Το συγκεκριμένο είδος υμνολογίας διαφαίνεται και από αυτόν καθαυτόν τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένοι μερικοί από τους ψαλμούς, όπως ο 136ος Ψαλμός. Η περιγραφή που έχουμε για τις δύο μεγάλες χορωδίες ευχαριστήριων ύμνων στην εποχή του Νεεμία, καθώς και για το ρόλο τους στην εγκαινίαση του τείχους της Ιερουσαλήμ, υποδηλώνει ότι έψαλαν με αυτόν τον τρόπο.

Η Μαριάμ είναι η πρώτη γυναίκα που προσδιορίζεται ως προφήτισσα στην Αγία Γραφή. Προφανώς ο Θεός μετέδωσε κάποιο άγγελμα ή αγγέλματα μέσω αυτής, ίσως σε θεόπνευστη υμνωδία. (Εξ 15:20, 21) Γι’ αυτό, αναφέρεται ότι εκείνη και ο Ααρών είπαν στον Μωυσή: «Δεν χρησιμοποίησε και εμάς [ο Ιεχωβά] για να μιλήσει;» (Αρ 12:2) Ο ίδιος ο Ιεχωβά είπε, μέσω του προφήτη Μιχαία, ότι είχε στείλει «τον Μωυσή, τον Ααρών και τη Μαριάμ» μπροστά από τους Ισραηλίτες, όταν τους ανέβασε από την Αίγυπτο. (Μιχ 6:4) Παρότι η Μαριάμ είχε το προνόμιο να χρησιμοποιηθεί ως όργανο θεϊκής επικοινωνίας, η σχέση της με τον Θεό υπό αυτή την ιδιότητα ήταν κατώτερη σε σύγκριση με του αδελφού της, του Μωυσή. Όταν δεν κράτησε τη θέση που της άρμοζε, ο Θεός την τιμώρησε με αυστηρότητα.—Αρ 12:1-15.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 16:13​—Γιατί μπορεί να έθρεψε ο Ιεχωβά με ορτύκια τους Ισραηλίτες στην έρημο; (w11 1/9 14)

Μετά την Έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, ο Θεός τούς προμήθευσε δύο φορές άφθονο κρέας στέλνοντάς τους ορτύκια.​—Έξοδος 16:13· Αριθμοί 11:31.

Τα ορτύκια είναι μικρά πουλιά, με μήκος περίπου 18 εκατοστά και βάρος γύρω στα 100 γραμμάρια. Αναπαράγονται σε πολλά μέρη της Δυτικής Ασίας και της Ευρώπης. Εφόσον είναι αποδημητικά, παραχειμάζουν στη Βόρεια Αφρική και στην Αραβία. Κατά την αποδήμησή τους, τεράστια σμήνη περνούν τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και πετούν πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με Το Νέο Λεξικό της Αγίας Γραφής, του Γουεστμίνστερ (The New Westminster Dictionary of the Bible), τα ορτύκια «πετούν με ταχύτητα και δεξιοτεχνία, και αξιοποιούν τον άνεμο. Αλλά αν αυτός αλλάξει διεύθυνση, ή αν τα πουλιά εξαντληθούν από το μεγάλο ταξίδι, ολόκληρο το τεράστιο σμήνος μπορεί να πέσει στο έδαφος, όπου κείτονται εντελώς αποκαμωμένα». Για να συνεχίσουν την αποδήμησή τους, πρέπει να ξεκουραστούν μια δυο μέρες στο έδαφος, κάτι που τα κάνει εύκολη λεία των κυνηγών. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Αίγυπτος εξήγε περίπου τρία εκατομμύρια ορτύκια το χρόνο ως τρόφιμο.

Και τις δύο φορές που οι Ισραηλίτες τράφηκαν με ορτύκια ήταν άνοιξη. Μολονότι τα ορτύκια πετούσαν τακτικά πάνω από την περιοχή του Σινά εκείνη την εποχή του χρόνου, ο Ιεχωβά ήταν αυτός που “σήκωσε άνεμο” για να τα οδηγήσει στο στρατόπεδο των Ισραηλιτών.​—Αριθμοί 11:31.

Έξοδ. 16:32-34​—Πού φυλασσόταν η στάμνα με το μάννα; (w06 15/1 31)

Λίγο μετά την απελευθέρωσή τους από την Αίγυπτο, οι Ισραηλίτες άρχισαν να γογγύζουν για την τροφή. Γι’ αυτό ο Ιεχωβά τούς προμήθευσε το μάννα. (Έξοδος 12:17, 18· 16:1-5) Εκείνον τον καιρό, ο Μωυσής έδωσε στον Ααρών την οδηγία: «Πάρε μια στάμνα και βάλε σε αυτήν ένα ολόκληρο γομόρ μάννα και απόθεσέ την ενώπιον του Ιεχωβά ως κάτι που θα φυλάσσεται σε όλες τις γενιές σας». Η αφήγηση αναφέρει: «Ακριβώς όπως είχε διατάξει ο Ιεχωβά τον Μωυσή, ο Ααρών την απέθεσε μπροστά στη Μαρτυρία [μια αρχειοθήκη για τη φύλαξη σημαντικών εγγράφων] ως κάτι που θα φυλασσόταν». (Έξοδος 16:33, 34) Αν και ο Ααρών αναμφίβολα μάζεψε τότε μάννα και το έβαλε σε μια στάμνα, η απόθεσή της μπροστά στη Μαρτυρία έπρεπε να περιμένει μέχρις ότου ο Μωυσής κατασκεύασε την Κιβωτό και έβαλε μέσα τις πλάκες.

Έξοδ. 15:8—Μήπως το ότι τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας «έπηξαν» σημαίνει πως είχαν στην πραγματικότητα παγώσει; Το εβραϊκό ρήμα που μεταφράζεται «έπηξαν» σημαίνει συρρικνώνω ή συμπυκνώνω. Στο εδάφιο Ιώβ 10:10, αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται σε σχέση με την πήξη του γάλακτος. Συνεπώς, το ότι τα νερά «έπηξαν» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι πάγωσαν, ότι στερεοποιήθηκαν ως πάγος. Αν ο “ισχυρός ανατολικός άνεμος” που αναφέρεται στο εδάφιο Έξοδος 14:21 ήταν τόσο ψυχρός ώστε να κάνει τα νερά να παγώσουν, αναμφίβολα θα υπήρχαν κάποιες αναφορές για το δριμύτατο ψύχος. Επειδή τίποτα το ορατό δεν συγκρατούσε τα νερά, αυτά έμοιαζαν πηγμένα, συμπαγή ή συμπυκνωμένα.

Έξοδ. 15:25· 16:12. Ο Ιεχωβά προμηθεύει για τις ανάγκες του λαού του.

Έξοδ. 16:2, 8 Γιατί Πρέπει να Εκφράζουμε Εκτίμηση; Στην πραγματικότητα, γόγγυζαν εναντίον του Ιεχωβά.

Έξοδ. 15:8-10 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Ο Φαραώ και οι ορδές του δεν έχουν καμιά ελπίδα!​

Έξοδ. 16:35 Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα; Επί 40 χρόνια, ενόσω οι Ισραηλίτες βρίσκονταν στην έρημο, ο Ιεχωβά τούς παρείχε μάννα και νερό.

Έξοδ. 15:3, 4 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Ο Ιεχωβά Θεός αποδείχτηκε «ανδρείος πολεμιστής» για τον λαό του.​

Έξοδ. 15:20 Βρήκαμε μια Πιο Ανταμειφτική Σταδιοδρομία Μαζί με πολλούς άλλους, λοιπόν, λαχταρούμε να έρθει ο καιρός που θα χορεύουμε από χαρά στο νέο κόσμο του Ιεχωβά.​

Έξοδ. 15:1-21 Αποδώστε Ευχαριστίες στον Ιεχωβά και θα Ευλογηθείτε Παραδείγματος χάρη, όταν οι Ισραηλίτες απελευθερώθηκαν από τον Φαραώ και τα στρατεύματά του στην Ερυθρά Θάλασσα, εξέφρασαν τη χαρά τους με ύμνους αίνου και ευχαριστιών.

Έξοδ. 15:18 «Ο Ιεχωβά Γνωρίζει Εκείνους που Ανήκουν σε Αυτόν» Σε άλλα εδάφια διαβάζουμε ότι η βασιλεία, η στοργική καλοσύνη, η πιστότητα και η δικαιοσύνη του Ιεχωβά παραμένουν για πάντα.

Έξοδ. 16:1-3 Έχετε Δοκιμάσει το Ψωμί της Ζωής; Επειδή φοβήθηκαν ότι θα πέθαιναν από την πείνα στην κατάξερη έρημο, παραπονέθηκαν με πικρία: “Στην Αίγυπτο τρώγαμε ψωμί μέχρι χορτασμού”.​

Έξοδ. 15:18 Να Λατρεύετε τον Ιεχωβά, τον Βασιλιά της Αιωνιότητας Αυτός ο ύμνος, που είναι καταγραμμένος στο 15ο κεφάλαιο της Εξόδου, περιλαμβάνει και τη διακήρυξη του εδαφίου 18: «Ο Ιεχωβά θα βασιλεύει στον αιώνα».

Έξοδ. 16:2, 8 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά αναμένει από εμάς να σεβόμαστε αυτούς τους αδελφούς και να τους υπακούμε.​

Έξοδ. 16:4 Επηρεάζουν τα Λόγια του Ιησού τις Προσευχές Σας; Το συγκεκριμένο αίτημα για τις καθημερινές μας ανάγκες μπορεί να μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός πρόσταξε τους Ισραηλίτες να μαζεύουν μάννα «κάθε ημέρα . . . ο καθένας όσο του αναλογεί».​

Έξοδ. 15:13 Η Απάντηση του Ιεχωβά σε μια Εγκάρδια Προσευχή Θυμηθείτε τον ύμνο νίκης που έψαλαν οι Ισραηλίτες όταν απελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο: «Οδήγησες με τη στοργική σου καλοσύνη το λαό τον οποίο ανέκτησες· θα τους φέρεις με την ισχύ σου στον άγιο τόπο της κατοίκησής σου».

Έξοδ. 16:4 Κρατήστε “την Αγάπη που Είχατε Πρώτα” Στα γεγονότα που ακολούθησαν και ανάλογα με το τι απαιτούσαν οι περιστάσεις, οι Ισραηλίτες είδαν τον Ιεχωβά να αποκαλύπτει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του—ως ο Παντοδύναμος, ως Κριτής, ως Ηγέτης, ως Απελευθερωτής, ως Πολεμιστής και ως Προμηθευτής.

Έξοδ. 15:2, 3· 16:2-5 Να Δίνετε Προσοχή στην «Τέχνη της Διδασκαλίας» Σας Έτσι λοιπόν, οι Ισραηλίτες γνώρισαν τον Ιεχωβά στους ρόλους του Σωτήρα, του Πολεμιστή, του Προμηθευτή και του Εκπληρωτή υποσχέσεων, καθώς και με άλλες ιδιότητες.

Έξοδ. 16:1-3 Να Αποφεύγετε τους Γογγυσμούς Οι Ισραηλίτες παραπονιούνταν για την τροφή, λέγοντας: «Μακάρι να είχαμε πεθάνει από το χέρι του Ιεχωβά στη γη της Αιγύπτου ενόσω καθόμασταν δίπλα στα τσουκάλια με το κρέας, ενόσω τρώγαμε ψωμί μέχρι χορτασμού, επειδή μας φέρατε έξω σε αυτή την έρημο για να θανατώσετε όλη αυτή την εκκλησία με πείνα».

Έξοδ. 15:22-24· 16:2-12 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Ο Μωυσής τούς προειδοποίησε ότι ο γογγυσμός τους δεν στρεφόταν απλώς εναντίον του ίδιου και του Ααρών αλλά εναντίον του Ιεχωβά.

Έξοδ. 15:26 Να Εκτιμάτε Δεόντως το Δώρο της Ζωής Σας Αυτή η παροιμία σημαίνει να ακούει κάποιος και κατόπιν να υπακούει.

Έξοδ. 15:2 Να Ενισχύετε ο Ένας τον Άλλον Όταν οι δοκιμασίες της ζωής φαίνονται ανίκητες σαν “ισχυρός εχθρός”, ο Ιεχωβά μπορεί να είναι η ισχύς και η δύναμή μας.

Έξοδ. 16:4, 20 Ο Ιεχωβά Προμηθεύει για τις Καθημερινές μας Ανάγκες Αν μάζευαν περισσότερο από όσο ήταν αρκετό για την ημέρα, το περίσσευμα άρχιζε να μυρίζει και να βγάζει σκουλήκια.

Έξοδ. 15:1-19 Γιατί Πρέπει να Προσευχόμαστε Ακατάπαυστα; Γιατί πρέπει να περιλαμβάνουν οι προσευχές μας αίνο και ευχαριστίες για όλα όσα κάνει ο Ιεχωβά για εμάς; Πολλές προσευχές στη Γραφή εκφράζουν εγκάρδια εκτίμηση για την υπέρτατη θέση του Ιεχωβά και για τα θαυμαστά του έργα.

Έξοδ. 15:1-19 Σταθείτε και Δείτε τη Σωτηρία του Ιεχωβά! Ο Ιεχωβά θα βασιλεύει στον αιώνα, και μάλιστα για πάντα».​

Έξοδ. 15:1, 20, 21 Πρέπει οι Χριστιανοί να Είναι Ζηλότυποι; Υποκινούμενη από ιδιοτελή ζήλια, διήγειρε φιλονικία εναντίον του Μωυσή, του διορισμένου του Ιεχωβά.​

Έξοδ. 15:4, 5 ΜΕ ΑΥΤΑ τα λόγια, ο Μωυσής και οι Ισραηλίτες ύμνησαν γιορτάζοντας την απελευθέρωσή τους μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα και τον αφανισμό των Αιγύπτιων εχθρών τους που τους καταδίωκαν—του Φαραώ και των στρατιωτικών του δυνάμεων.​

Έξοδ. 15:1-21 Ποιοι θα Επιζήσουν από την Ημέρα του Ιεχωβά; Μια μεγάλη γιορτή ακολούθησε την καταστροφή των στρατευμάτων του Φαραώ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έξοδ. 16:2, 3 Να Έχετε Πίστη σαν του Αβραάμ! Άραγε, θα αποδεικνυόταν ο Ιεχωβά πιστός στις υποσχέσεις του και θα προστάτευε τον Άβραμ από βλάβη;​

Έξοδ.15:1, 20 Μη Γίνεστε Ακροατές που Ξεχνούν Οι άντρες του Ισραήλ ενώθηκαν με τον Μωυσή σε έναν ύμνο νίκης προς τον Ιεχωβά, και η Μαριάμ μαζί με τις άλλες γυναίκες αποκρίνονταν παίζοντας ντέφι και χορεύοντας.

Έξοδ. 16:3 Ο Πλούτος της Γενναιοδωρίας Φέρνει Χαρά Αλλά αυτά μπορεί να μην ήταν πολλά, εφόσον λίγο καιρό μετά την αναχώρησή τους από την Αίγυπτο παραπονιούνταν ότι δεν είχαν ούτε κρέας ούτε ψωμί να φάνε.​

Έξοδ. 15:3 Πώς να Αναγνωρίζετε και να Υπερνικάτε τις Πνευματικές Αδυναμίες Προφανώς, αυτή η μάχη θα ήταν άνιση αν δεν είχαμε τη βοήθεια που μας δίνει ο Ιεχωβά Θεός, ο οποίος περιγράφεται ως «ανδρείος πολεμιστής».

Έξοδ. 15:1, 20 Τοπικοί Πολιτισμοί και Χριστιανικές Αρχές—Εναρμονίζονται Μεταξύ Τους; Το τραγούδι και ο χορός είχαν τη θέση τους στον ισραηλιτικό πολιτισμό, και όταν οι Ισραηλίτες απελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο στην Ερυθρά Θάλασσα, ο εορτασμός τους περιλάμβανε και τραγούδι και χορό.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: