ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 17, 18

«Οι Μετριόφρονες Άντρες Εκπαιδεύουν και Αναθέτουν Ευθύνες»

Έξοδ. 18:17, 18, 21, 22, 24, 25 Οι έμπειροι αδελφοί δείχνουν μετριοφροσύνη, αγάπη και προνοητικότητα όταν εκπαιδεύουν νεότερους και στη συνέχεια τους αναθέτουν ευθύνες. Πώς το κάνουν αυτό;

Επιλέξτε εκείνους που έχουν τις δυνατότητες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες

Εξηγήστε τους ξεκάθαρα τι απαιτείται για να ολοκληρώσουν μια εργασία

Δώστε τους οτιδήποτε χρειάζονται για να φέρουν σε πέρας την εργασία

Παρακολουθήστε την πρόοδό τους και εκφράστε τους την εμπιστοσύνη σας στις ικανότητές τους

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Ποιες ευθύνες μπορώ εγώ να εμπιστευτώ σε άλλους;”

Κολάζ: Έμπειρος πρεσβύτερος εκπαιδεύει προοδευτικά έναν αδελφό για να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στην εκκλησία. 1. Ο αδελφός κρατάει το μικρόφωνο καθώς ο έμπειρος πρεσβύτερος σχολιάζει στη συνάθροιση. 2. Ο αδελφός συνοδεύει τον έμπειρο πρεσβύτερο σε μια ποιμαντική επίσκεψη. 3. Ο αδελφός, που είναι τώρα πρεσβύτερος, μιλάει σε μια συνάθροιση πρεσβυτέρων. 4. Ο νέος πρεσβύτερος διεξάγει τη Μελέτη “Σκοπιάς”. Ο έμπειρος πρεσβύτερος είναι ο αναγνώστης.

Έξοδ. 18:17, 18​—Ο Ιοθόρ αναγνώρισε ότι ο Μωυσής σήκωνε βαρύ φορτίο (w13 1/2 6)

Ο Μωυσής έδειχνε αγάπη για τους ομοεθνείς του. Επειδή αυτοί αναγνώριζαν ότι ο Ιεχωβά τούς καθοδηγούσε μέσω εκείνου, τον πλησίαζαν για να του πουν ό,τι προβλήματα είχαν. Η αφήγηση λέει: «Ο λαός στεκόταν μπροστά στον Μωυσή από το πρωί μέχρι το βράδυ». (Έξοδος 18:13-16) Φανταστείτε πόσο εξουθενωτικό πρέπει να ήταν να ακούει τους Ισραηλίτες​—ώρες ολόκληρες—​να του λένε τα βάσανά τους! Εκείνος, όμως, βοηθούσε ευχαρίστως το λαό επειδή τους αγαπούσε.

Έξοδ. 18:21, 22​—Ο Ιοθόρ παρότρυνε τον Μωυσή να αναθέσει ένα μέρος της εργασίας του σε άντρες με τα κατάλληλα προσόντα (w03 1/11 σ. 6 ¶2)

Εκείνοι ήταν άντρες που εκδήλωναν συγκεκριμένες θεοσεβείς ιδιότητες προτού διοριστούν σε θέσεις εμπιστοσύνης. Είχαν ήδη αποδείξει ότι φοβούνταν τον Θεό, εκδήλωναν βαθιά ευλάβεια για τον Δημιουργό και φοβούνταν μήπως τον δυσαρεστήσουν. Ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτοί οι άντρες έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να υποστηρίζουν τους κανόνες του Θεού. Μισούσαν το άδικο κέρδος, γεγονός που έδειχνε ότι διέθεταν ηθική δύναμη η οποία θα τους εμπόδιζε να διαφθαρούν από την εξουσία. Δεν θα έκαναν κατάχρηση της εμπιστοσύνης ώστε να προωθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα ή αυτά των συγγενών και των φίλων τους.

Έξοδ. 18:24, 25​—Ο Μωυσής εφάρμοσε τη συμβουλή του Ιοθόρ (w02 15/5 σ. 25 ¶6)

Ο Μωυσής, επίσης, ήταν μετριόφρων και ταπεινός. Βλέποντάς τον να εξαντλεί τον εαυτό του καθώς φρόντιζε για τα προβλήματα των άλλων, ο πεθερός του, ο Ιοθόρ, πρότεινε μια πρακτική λύση: Να μοιραστεί ένα μέρος της ευθύνης με άλλους ικανούς άντρες. Αναγνωρίζοντας τους προσωπικούς του περιορισμούς, ο Μωυσής ενήργησε σοφά και δέχτηκε την εισήγηση. (Έξοδος 18:17-26· Αριθμοί 12:3) Ο μετριόφρων δεν διστάζει να αναθέτει εξουσία σε άλλους ούτε φοβάται ότι θα χάσει κάπως τον έλεγχο αν μοιραστεί κατάλληλες ευθύνες με άλλα ικανά άτομα. (Αριθμοί 11:16, 17, 26-29) Τουναντίον, επιθυμεί ένθερμα να τους βοηθάει να προοδεύουν πνευματικά. (1 Τιμόθεο 4:15) Δεν πρέπει να αληθεύει αυτό και για εμάς;

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 17:11-13​—Πώς μπορούμε να μιμούμαστε την αποφασιστική ενέργεια του Ααρών και του Χουρ; (w16.09 σ. 6 ¶14)

Ο Ααρών και ο Χουρ στήριξαν κυριολεκτικά τα χέρια του Μωυσή στη διάρκεια της μάχης. Όσο για εμάς, μπορούμε να αναζητούμε τρόπους για να στηρίζουμε και να βοηθάμε με πρακτικό τρόπο τους άλλους. Ποιους; Εκείνους που παλεύουν με τις συνέπειες των γηρατειών, την κλονισμένη υγεία, την εναντίωση από την οικογένειά τους, τη μοναξιά ή την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Μπορούμε επίσης να ενισχύουμε τους νεαρούς που υφίστανται πίεση για να αναμειχθούν σε αδικοπραγία ή για να επιδιώξουν την «επιτυχία» σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, είτε ακαδημαϊκή είτε οικονομική είτε επαγγελματική. (1 Θεσ. 3:1-3· 5:11, 14) Να αναζητάτε τρόπους ώστε να δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους στην Αίθουσα Βασιλείας, στη διακονία, ενώ απολαμβάνετε κάποιο γεύμα μαζί τους ή καθώς συζητάτε στο τηλέφωνο.

Έξοδ. 17:14​—Γιατί είναι τα συγγράμματα του Μωυσή μέρος του Βιβλικού κανόνα; (it-2 σ. 41 ¶6)

Υπό το φως των εσωτερικών αποδείξεων, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αμφιβολία ότι αυτά τα συγγράμματα του Μωυσή είναι θεϊκής προέλευσης, θεόπνευστα και κανονικά, ένας ασφαλής οδηγός για την αγνή λατρεία. Ο Μωυσής δεν έγινε ηγέτης και διοικητής των Ισραηλιτών με δική του πρωτοβουλία—μάλιστα στην αρχή δίστασε όταν του προτάθηκε κάτι τέτοιο. (Εξ 3:10, 11· 4:10-14) Απεναντίας, ο Θεός ήγειρε τον Μωυσή και του χορήγησε τέτοιες θαυματουργικές δυνάμεις ώστε ακόμη και οι μάγοι ιερείς του Φαραώ αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι αυτά που έκανε ο Μωυσής προέρχονταν από τον Θεό. (Εξ 4:1-9· 8:16-19) Άρα λοιπόν, δεν ήταν προσωπική φιλοδοξία του Μωυσή να γίνει ρήτορας και συγγραφέας. Τουναντίον, υπακούοντας στην εντολή του Θεού και με τα θεϊκά διαπιστευτήρια του αγίου πνεύματος υποκινήθηκε ο Μωυσής πρώτα να μιλήσει και κατόπιν να καταγράψει μέρος του Βιβλικού κανόνα.—Εξ 17:14.

Έξοδ. 18:21. Οι άντρες που επιλέγονται για υπεύθυνες θέσεις στη Χριστιανική εκκλησία πρέπει επίσης να είναι ικανοί, θεοφοβούμενοι, αξιόπιστοι και ανιδιοτελείς.

Έξοδ. 18:13-24 Ο Ιεχωβά Θεωρεί Πολύτιμους τους Ταπεινούς Υπηρέτες Του Επέτρεψε ταπεινά σε άλλους να αναλάβουν ένα μέρος της εργασίας του όσον αφορά την κρίση του λαού.

Έξοδ. 17:4,5,6 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Λίγο ακόμη και θα με λιθοβολήσουν!» (Έξοδ. 17:4) … Οι Ισραηλίτες ξεδίψασαν και το πρόβλημα λύθηκε.​

Έξοδ. 17:8-13 «Ας Μην Ατονήσουν τα Χέρια Σου» Ναι, το κραταιό χέρι του Θεού έδωσε στους Ισραηλίτες τη δυνατότητα να κερδίσουν τη μάχη.

Έξοδ. 17:15 Αυτός Είναι ο Χώρος Λατρείας Μας Ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ και ο Μωυσής έχτισαν και αυτοί θυσιαστήρια.

Έξοδ. 18:26 «Να Κρατάτε το Νου σας Προσηλωμένο σε Αυτά που Βρίσκονται Πάνω» Είχε καλλιεργήσει ταπεινοφροσύνη, κάτι που τον βοήθησε να είναι υπομονετικός καθώς ερχόταν σε επαφή με κάθε λογής ανθρώπους και με τα δύσκολα προβλήματά τους.

Έξοδ. 18:21, 22 Ήταν Δίκαιος ο Νόμος του Θεού προς τον Ισραήλ; Στην αρχή της πορείας στην έρημο, ειπώθηκε στον Μωυσή να διαλέξει ως κριτές «ικανούς άντρες, που να φοβούνται τον Θεό, αξιόπιστους άντρες, που να μισούν το άδικο κέρδος».

Έξοδ. 18:13-24 Μωυσής—Άνθρωπος Ταπεινοφροσύνης Όταν ο πεθερός του τού υπέδειξε να αναθέσει μέρος της εργασίας του σε άλλους, εφάρμοσε ταπεινά την υπόδειξη.

Έξοδ. 17:9-13 Πιστά Άτομα της Αρχαιότητας που Καθοδηγούνταν από το Πνεύμα του Θεού Αν και δεν είχαν καθόλου πείρα στον πόλεμο, έπρεπε να δώσουν την πρώτη στρατιωτική τους μάχη ως ελεύθερος λαός. (Έξοδ. 13:17· 17:8) … Χάρη στην ανεπιφύλακτη υπακοή και στη βαθιά εκτίμηση του Ιησού του Ναυή για την καθοδηγία του αγίου πνεύματος του Θεού, ο Ισραήλ κατάφερε να νικήσει.​

Έξοδ. 17:1-3,7 Διακρίνετε τις Αποδείξεις της Θεϊκής Καθοδηγίας; Έπειτα από τη διάσωσή τους διαμέσου της Ερυθράς Θάλασσας, γόγγυσαν εναντίον του Μωυσή, του Ααρών και του Ιεχωβά εξαιτίας της υποτιθέμενης έλλειψης τροφίμων και νερού.

Έξοδ. 17:8 «Το να Υπακούει Κανείς Είναι Καλύτερο από τη Θυσία» Ο Θεός είχε καταδικάσει το λαό του Αμαλήκ λόγω της απρόκλητης επίθεσής του εναντίον των Ισραηλιτών μετά την Έξοδό τους από την Αίγυπτο.

Έξοδ. 17:8-13 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Λόγου χάρη, αμέσως μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο, το πνεύμα του Θεού ικάνωσε ποιμένες και δούλους να κατατροπώσουν τους εχθρούς τους παρότι ήταν άπειροι στον πόλεμο.

Έξοδ. 17:5-7 Ας Εκτιμούμε τον Μεγαλύτερο Μωυσή Παραδείγματος χάρη, ο Μωυσής έκανε θαύματα τα οποία περιλάμβαναν νερό όταν κατόπιν εντολής του τα νερά στον Νείλο και στους υγρότοπους των καλαμιών του έγιναν αίμα, όταν η Ερυθρά Θάλασσα χωρίστηκε και όταν ανάβλυσε νερό από έναν βράχο στην έρημο.

Έξοδ. 18:21 Να Έχετε Μόνιμα τον Ιεχωβά Μπροστά Σας Αναμφίβολα, αυτοί ήταν ικανοί, θεοφοβούμενοι, αξιόπιστοι και έντιμοι, όπως οι άντρες που είχαν επιλεχθεί νωρίτερα.

Έξοδ. 18:13-16 Όταν ένας Προσφιλής σας Εγκαταλείπει τον Ιεχωβά Μετά την απελευθέρωση του Ισραήλ από την Αίγυπτο, ο Μωυσής υπηρετούσε τακτικά ως κριτής.

Έξοδ. 18:21 Η Εμπιστοσύνη Είναι Ζωτική για μια Ευτυχισμένη Ζωή Όταν κρίθηκε αναγκαίο να διοριστούν άτομα για να επωμιστούν βαριές ευθύνες στον Ισραήλ, ο Μωυσής έλαβε τη συμβουλή να “διαλέξει από όλο το λαό ικανούς άντρες, που να φοβούνται τον Θεό, αξιόπιστους άντρες, που να μισούν το άδικο κέρδος”.

Έξοδ. 18:25, 26 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Υπήρχαν αρχηγοί, κεφαλές των πατρικών οίκων και πρεσβύτεροι που υπηρετούσαν το λαό ως σύμβουλοι και κριτές.

Έξοδ. 18:17-26 Η Ακεραιότητα Οδηγεί τους Ευθείς Αναγνωρίζοντας τους προσωπικούς του περιορισμούς, ο Μωυσής ενήργησε σοφά και δέχτηκε την εισήγηση.

Έξοδ. 18:13-23 Πώς Μπορεί η Ειρήνη του Χριστού να Κυριαρχεί στις Καρδιές Μας; Αν είμαστε καταβαρημένοι από πολλές ευθύνες, ίσως είναι δυνατόν να αναθέσουμε μερικές από αυτές σε άλλους.

Έξοδ. 17:2 Να Φυλάγεστε από τη Σκλήρυνση της Αμαρτίας! Εκεί, λίγο μετά τη θαυματουργική απελευθέρωσή τους από την Αίγυπτο, «ο λαός άρχισε να φιλονικεί με τον Μωυσή και να λέει: “Δώσε μας νερό να πιούμε”».

Έξοδ. 18:13-22 Στον αρχαίο Ισραήλ, έμπειροι άντρες που ήταν ευθείς και απροσωπόληπτοι υπηρετούσαν ως κριτές για να επιλύουν διενέξεις και να αποφασίζουν σχετικά με ζητήματα του νόμου.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: