ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 21, 22

«Να Αντανακλάτε την Άποψη του Ιεχωβά για τη Ζωή»

Έξοδ. 21:20, 22, 23, 28, 29 Ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμη τη ζωή. Πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι συμμεριζόμαστε την άποψή του;

  • Να καλλιεργείτε εγκάρδια αγάπη και σεβασμό για τους άλλους.​—Ματ 22:39· 1Ιω 3:15
  • Να δείχνετε αυτή την αγάπη αυξάνοντας τον ζήλο σας για τη διακονία.​—1Κο 9:22, 23· 2Πε 3:9
  • Να καλλιεργείτε τη σωστή στάση για το ζήτημα της ασφάλειας.​—Παρ 22:3

Πώς συνδέεται ο σεβασμός για τη ζωή με την απαλλαγή από ενοχή αίματος;

1. Νεαρός αδελφός κουβαλάει τα ψώνια μιας ηλικιωμένης. 2. Αδελφή κηρύττει σε μια κυρία δίπλα σε μια αντλία νερού.

Έξοδ. 21:20​—Ο Ιεχωβά καταδικάζει τον φόνο (it-2 σ. 488 ¶6)

Ο Εβραίος δουλοκτήτης επιτρεπόταν να χτυπήσει το δούλο του ή τη δούλη του με ραβδί αν αυτό το άτομο ήταν ανυπάκουο ή στασιαστικό. Αν όμως ο δούλος πέθαινε στη διάρκεια του ξυλοδαρμού, ο δουλοκτήτης έπρεπε να τιμωρηθεί. Ωστόσο, αν ο δούλος ζούσε μια δυο ημέρες ακόμη, αυτό θα αποτελούσε ένδειξη ότι ο ιδιοκτήτης του δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει. Ο ιδιοκτήτης είχε το δικαίωμα να επιβάλει σωφρονιστική τιμωρία, επειδή ο δούλος ήταν «δικά του χρήματα». Θα ήταν πολύ απίθανο να θέλει κάποιος να καταστρέψει τελείως τη δική του πολύτιμη περιουσία και να υποστεί ζημία. Επίσης, αν ο δούλος πέθαινε μετά την παρέλευση μιας ή περισσότερων ημερών, ίσως να μην ήταν βέβαιο αν ο θάνατός του οφειλόταν στον ξυλοδαρμό ή σε κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν, αν ο δούλος παρέμενε ζωντανός μια δυο ημέρες ακόμη, ο κύριός του δεν τιμωρούνταν.—Εξ 21:20, 21.

Αδελφός χασμουριέται ενώ οδηγάει αργά τη νύχτα.

Έξοδ. 21:22, 23​—Ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμη τη ζωή ενός αγέννητου παιδιού (lvs σ. 95 ¶16)

Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι σημαντική για τον Ιεχωβά. Ακόμη και ένα αγέννητο μωρό είναι πολύτιμο στα μάτια του. Υπό τον Νόμο του Μωυσή, αν κάποιος χτυπούσε κατά λάθος μια έγκυο γυναίκα με αποτέλεσμα να πεθάνει είτε εκείνη είτε το μωρό της, ο Ιεχωβά τον θεωρούσε ένοχο ανθρωποκτονίας. Αυτό σήμαινε ότι, αν και επρόκειτο για ατύχημα, κάποιος είχε σκοτωθεί και έπρεπε να δοθεί αντάλλαγμα για αυτή τη ζωή. (Διαβάστε Έξοδος 21:22, 23) Για τον Θεό, το αγέννητο μωρό είναι ζωντανό άτομο. Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, πώς νομίζετε ότι νιώθει ο Θεός για την έκτρωση; Πώς νομίζετε ότι νιώθει βλέποντας να θανατώνονται εκατομμύρια αγέννητα μωρά κάθε χρόνο;

Έξοδ. 21:28, 29​—Ο Ιεχωβά αναμένει να παίρνουμε μέτρα ασφαλείας (w10 15/4 σ. 29 ¶4)

Ο Νόμος προέβλεπε κυρώσεις και στην περίπτωση τραυματισμού από κατοικίδιο ζώο. Αν κάποιος ταύρος κεράτιζε έναν άνθρωπο και τον σκότωνε, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να θανατώσει τον ταύρο για να μη θέσει και άλλους σε κίνδυνο. Εφόσον δεν μπορούσε ούτε να φάει το κρέας ούτε να το πουλήσει για τροφή, ο θάνατος ενός τέτοιου ζώου ήταν μεγάλη απώλεια. Υποθέστε όμως ότι, αφού ένας ταύρος είχε τραυματίσει κάποιο άτομο, ο ιδιοκτήτης του «δεν τον φύλαγε». Τι θα μπορούσε να συμβεί; Αν εκείνος ο ταύρος σκότωνε αργότερα κάποιον, θα θανατωνόταν όχι μόνο ο ταύρος αλλά και ο ιδιοκτήτης του. Αυτός ο νόμος λειτουργούσε ανασταλτικά για οποιονδήποτε είχε την τάση να είναι απρόσεκτος με τα ζώα του.​—Έξοδ. 21:28, 29.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 21:5, 6​—Πώς δείχνουν αυτά τα εδάφια τα οφέλη της Χριστιανικής αφιέρωσης; (w10 15/1 σ. 4 ¶4, 5)

Η Χριστιανική αφιέρωση είναι σοβαρό ζήτημα. Δεν πρόκειται για απλή δέσμευση. Πώς, όμως, μας ωφελεί η αφιέρωση; Για να το καταλάβουμε αυτό, ας το παραλληλίσουμε με τα οφέλη που απορρέουν από την ανάληψη δέσμευσης σε διάφορες ανθρώπινες σχέσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη φιλία. Για να απολαύσετε τα προνόμια της φιλίας, πρέπει να αποδεχτείτε την ευθύνη τού να είστε φίλος. Αυτό περιλαμβάνει δέσμευση​—νιώθετε την υποχρέωση να νοιάζεστε για το φίλο σας. Μια από τις πιο ξεχωριστές φιλίες που περιγράφονται στην Αγία Γραφή είναι αυτή του Δαβίδ και του Ιωνάθαν, οι οποίοι σύναψαν μάλιστα διαθήκη φιλίας μεταξύ τους. (Διαβάστε 1 Σαμουήλ 17:57· 18:1, 3) Αν και φιλίες με τέτοιο επίπεδο δέσμευσης σπανίζουν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι φιλίες είναι ισχυρές όταν τα δύο μέρη συνδέονται μεταξύ τους με ένα αίσθημα δέσμευσης, δηλαδή νιώθουν κάποια υποχρέωση ο ένας προς τον άλλον.​—Παρ. 17:17· 18:24.

Μια άλλη σχέση στα πλαίσια της οποίας οι άνθρωποι ωφελούνταν από τη δέσμευση που αναλάμβαναν περιγράφεται στο Νόμο που έδωσε ο Θεός στον Ισραήλ. Αν ένας δούλος είχε καλό κύριο και επιθυμούσε να είναι ασφαλής ανήκοντας μόνιμα σε αυτόν, μπορούσε να συνάψει μόνιμη και δεσμευτική συμφωνία μαζί του. Ο Νόμος δηλώνει: «Αν ο δούλος πει επίμονα: “Αγαπώ τον κύριό μου, τη σύζυγό μου και τους γιους μου· δεν θέλω να φύγω ως απελεύθερος”, τότε ο κύριός του θα τον φέρει κοντά στον αληθινό Θεό και θα τον στήσει στην πόρτα ή στον παραστάτη· και ο κύριός του θα του τρυπήσει το αφτί με ένα σουβλί και αυτός θα είναι δούλος του στον αιώνα».​—Έξοδ. 21:5, 6.

Έξοδ. 21:14​—Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το εδάφιο; (it-2 σ. 79 ¶2)

Η δήλωση του εδαφίου Έξοδος 21:14 ίσως σημαίνει ότι ακόμη και ένας ιερέας έπρεπε να εκτελείται για φόνο ή ότι κανένας εκούσιος δολοφόνος δεν θα ήταν προστατευμένος αν πιανόταν από τα κέρατα του θυσιαστηρίου.—Παράβαλε 1Βα 2:28-34.

Έξοδ. 20:1–23:33. Ο Ιεχωβά είναι ο υπέρτατος Νομοθέτης. Όταν υπάκουαν στους νόμους του, οι Ισραηλίτες είχαν τη δυνατότητα να τον λατρεύουν εύτακτα και χαρούμενα. Ο Ιεχωβά έχει σήμερα μια θεοκρατική οργάνωση. Το να συνεργαζόμαστε με αυτήν οδηγεί σε ευτυχία και ασφάλεια.

Έξοδ. 21:35, 22:22-24.Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Επίσης, οι πρεσβύτεροι έκριναν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής​—από την επίλυση δημόσιων αντιπαραθέσεων για περιουσιακά ζητήματα μέχρι την τακτοποίηση ιδιωτικών γαμήλιων διενέξεων.

Έξοδ. 21:9, 10 Να Τιμάτε «Αυτό που ο Θεός Συνέζευξε» Ο Θεός απαιτούσε από εκείνον να την προστατεύει και να τη φροντίζει.

Έξοδ. 22:28 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Ο Νόμος του Ιεχωβά πρόσταζε τα παιδιά να σέβονται τους ηλικιωμένους, ιδίως αν επρόκειτο για κάποιον αρχηγό του λαού.

Έξοδ. 22:26, 27 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Σκεφτείτε τον νόμο που δόθηκε στον Ισραήλ αναφορικά με το να πάρει κάποιος το ένδυμα ενός συνανθρώπου του ως ενέχυρο.

Έξοδ. 22:21 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Όταν ο Ιεχωβά απελευθέρωσε τον λαό του από την Αίγυπτο, τους έδωσε ένα σύνολο νόμων που έδειχναν ιδιαίτερη στοχαστικότητα για τους πολλούς μη Ισραηλίτες οι οποίοι είχαν προσκολληθεί στον λαό του.

Έξοδ. 21:23 Τι Έχει Κάνει ο Θεός για Εσάς Αντίθετα, εφαρμόζοντας τη νομική αρχή “ζωή αντί ζωής”, εξισορρόπησε την πλάστιγγα της δικαιοσύνης και ξανάκανε εφικτή την αιώνια ζωή για τα υπάκουα άτομα.

Έξοδ. 21:29, 30 Λύτρο είναι το αντίτιμο που καταβάλλεται για την απελευθέρωση κάποιου, και εμείς χρειάζεται να ελευθερωθούμε από το θάνατο.

Έξοδ. 22:10, 11 Το Ναι το Οποίο Λέτε ας Σημαίνει Ναι Επίσης, ο Νόμος του Θεού απαιτούσε να δίνονται όρκοι για να διευθετούνται αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Έξοδ. 21:15, 17 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Λόγου χάρη, ο Νόμος πρόσταζε να αποδίδεται τιμή και σεβασμός τόσο στον πατέρα όσο και στη μητέρα.

Έξοδ. 22:21 Ο Ιεχωβά Μισεί την Αδικία Λόγου χάρη, ο Νόμος του Θεού έδινε στους Ισραηλίτες την οδηγία να δείχνουν ιδιαίτερη στοχαστικότητα για τους μη Ισραηλίτες που κατοικούσαν ανάμεσά τους.

Έξοδ. 21:22, 23 Η θανάτωση ενός αγέννητου παιδιού είναι φόνος, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι, υπό το Νόμο, όποιος έβλαπτε ένα αγέννητο παιδί θα έπρεπε να λογοδοτήσει.

Έξοδ. 21:22, 23 Πώς μας Ωφελούν οι Νόμοι του Θεού; Ο Θεός θεωρεί πολύτιμη ακόμη και τη ζωή ενός μωρού που μεγαλώνει στη μήτρα.

Έξοδ. 22:29 Η Επιδοκιμασία του Θεού Οδηγεί σε Αιώνια Ζωή Αν αποδίδαμε ιερή υπηρεσία «με δισταγμό», επιτρέποντας σε κοσμικά ενδιαφέροντα να παρεμποδίζουν τη λατρεία μας, δεν θα κερδίζαμε την επιδοκιμασία του Θεού.

Έξοδ. 22:22, 23 Να Δείχνετε Στοχαστικότητα για τους Μεμονωμένους Γονείς Στο Νόμο τον οποίο έδωσε στον αρχαίο Ισραήλ, ο Ιεχωβά διακήρυξε ότι “δίχως άλλο θα άκουγε την κραυγή” του ατόμου που βρισκόταν σε μειονεκτική θέση.

Έξοδ. 22:7-9 Είναι Πράγματι Ανέντιμο; Αποφεύγουμε την «αόρατη» κλοπή, όπως είναι το να καταχρώμαστε πνευματική ιδιοκτησία που δεν μας ανήκει. {Στην πνευματική ιδιοκτησία υπάγεται κατοχυρωμένο υλικό όπως μουσική, βιβλία ή λογισμικό, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Τα εμπορικά σήματα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, το εμπορικό απόρρητο και τα δικαιώματα δημοσιοποίησης εμπίπτουν επίσης σε αυτή την κατηγορία.}​

Έξοδ. 21:28, 29 Ο Ιεχωβά Θέλει να Είστε “Σώοι και Αβλαβείς” Αυτός ο νόμος λειτουργούσε ανασταλτικά για οποιονδήποτε είχε την τάση να είναι απρόσεκτος με τα ζώα του.​

Έξοδ. 22:9 Πρέπει να Είστε Έντιμοι Πάντοτε; Αν αυτός που έβρισκε κάτι δεν το ανέφερε, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κλοπή.

Έξοδ. 21:10, 11 Επιδοκιμάζει ο Θεός την Πολυγαμία; Την ανέχτηκε για περιορισμένο διάστημα, ενώ παρείχε και αυστηρές ρυθμιστικές διατάξεις για να αποφεύγονται οι παρεκτροπές.

Έξοδ. 22:22-24 Ο Θεός Φροντίζει τους Ηλικιωμένους Μάλιστα, η Γραφή λέει ότι όταν οι χήρες υφίστανται κακομεταχείριση, ο θυμός του ανάβει.

Έξοδ. 22:26, 27 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Η Αγία Γραφή δείχνει ότι η φιλευσπλαχνία του Ιεχωβά περιλαμβάνει στοργικό ενδιαφέρον για τα μέλη του λαού του που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Έξοδ. 22:1, 3, 4, 7 Μήπως ο Ιεχωβά Ζητάει Πάρα Πολλά από Εμάς; Έτσι, το θύμα δεν υφίστατο απώλεια ούτε επωμίζονταν οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι το βάρος της συντήρησης ενός σωφρονιστικού συστήματος.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: