ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 23, 24

«Μην Ακολουθείτε τους Πολλούς»

Έξοδ. 23:1-3 Ο Ιεχωβά προειδοποιούσε τους μάρτυρες και τους δικαστές σε νομικές υποθέσεις να μην παρασύρονται από τους πολλούς και δίνουν ψεύτικη μαρτυρία ή διαστρέφουν την κρίση. Αλλά αυτή η προειδοποίηση εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς της ζωής. Οι Χριστιανοί βρίσκονται σε συνεχή πίεση να συμμορφώνονται με τον ασεβή τρόπο σκέψης και τη διαγωγή αυτού του κόσμου.​—Ρω 12:2.

Γιατί είναι άσοφο να ακολουθούμε τους πολλούς όταν

  • ακούμε ανυπόστατες φήμες ή κουτσομπολιά;
  • επιλέγουμε ντύσιμο, κούρεμα ή χτένισμα και διασκέδαση;
  • κάνουμε σκέψεις για ανθρώπους διαφορετικής φυλής, κουλτούρας ή οικονομικής κατάστασης και έχουμε επαφές μαζί τους;
Άντρες και γυναίκες βλέπουν ειδήσεις στα κινητά τους και σε μεγάλες οθόνες σε κάποιον δημόσιο χώρο.

Έξοδ. 23:1​—Μη διαδίδετε ψεύτικες πληροφορίες (w18.08 σ. 4 ¶7, 8)

Σας αρέσει να στέλνετε e-mail και μηνύματα σε φίλους και γνωστούς; Αν ναι, τότε όταν βλέπετε ένα καινούριο δημοσίευμα στα μέσα ενημέρωσης ή όταν ακούτε μια εμπειρία ίσως νιώθετε σαν έναν δημοσιογράφο που θέλει να προλάβει να πει πρώτος και καλύτερος τα συναρπαστικά νέα. Προτού όμως στείλετε εκείνο το μήνυμα ή το e-mail, αναρωτηθείτε: “Είμαι βέβαιος ότι οι πληροφορίες που σκοπεύω να διαδώσω είναι έγκυρες; Γνωρίζω όντως τα γεγονότα;” Αν δεν είστε βέβαιοι, μπορεί άθελά σας να διαδώσετε ψευδείς πληροφορίες στην αδελφότητά μας. Αν έχετε αμφιβολίες, πατήστε «διαγραφή», όχι «αποστολή».

Η βιαστική προώθηση e-mail και μηνυμάτων εγκυμονεί έναν ακόμα κίνδυνο. Σε μερικές χώρες, το έργο μας είναι υπό περιορισμό ή υπό ολοκληρωτική απαγόρευση. Οι ενάντιοί μας σε αυτές τις χώρες μπορεί να διαδίδουν σκόπιμα πληροφορίες σχεδιασμένες να σπείρουν τον φόβο ή να δημιουργήσουν δυσπιστία μεταξύ μας. Θυμηθείτε τι συνέβη στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Η μυστική αστυνομία, γνωστή ως Κα-Γκε-Μπε, διέδιδε φήμες ότι διάφοροι εξέχοντες αδελφοί είχαν προδώσει τον λαό του Ιεχωβά.* Πολλοί πίστεψαν αυτές τις ψευδείς φήμες και ως αποτέλεσμα αποχωρίστηκαν από την οργάνωση του Ιεχωβά. Τι κρίμα! Ευτυχώς, πολλοί επέστρεψαν αργότερα, αλλά κάποιοι όχι. Η πίστη τους ναυάγησε. (1 Τιμ. 1:19) Πώς μπορεί να αποφευχθεί μια τέτοια ολέθρια κατάληξη; Μη διαδίδετε αρνητικές ή ανυπόστατες ειδήσεις. Μην είστε αφελείς, εύπιστοι. Να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τα γεγονότα.

Έξοδ. 23:2​—Μην παρασύρεστε από τους πολλούς και κάνετε το κακό (it-1 σ. 12 ¶1)

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε καθεμιά από τις τρεις περιπτώσεις που παρέκκλινε ο Ααρών δεν εμφανίζεται ως ο κύριος υποκινητής της εσφαλμένης πράξης, αλλά απεναντίας φαίνεται ότι επέτρεψε στην πίεση των καταστάσεων ή στην επιρροή των υπολοίπων να τον κλονίσει από μια πορεία ευθύτητας. Ιδιαίτερα σε σχέση με το πρώτο του παράπτωμα, θα μπορούσε να είχε εφαρμόσει την αρχή που διέπει την εντολή: «Δεν πρέπει να ακολουθήσεις τους πολλούς για κακούς σκοπούς». (Εξ 23:2) Παρ’ όλα αυτά, το όνομά του χρησιμοποιείται έκτοτε στις Γραφές με τιμητικό τρόπο, και ο Γιος του Θεού, στην επίγεια ζωή του, αναγνώρισε τη νομιμότητα του Ααρωνικού ιερατείου

Έξοδ. 23:3​—Μη δείχνετε μεροληψία (it-2 σ. 1151 ¶4)

Η κακοδικία λόγω διαφθοράς των κριτών συμβολιζόταν από την τύφλωση, ο δε Νόμος περιέχει πολλές παραινέσεις εναντίον της δωροδοκίας, των δώρων ή της προκατάληψης, καθόσον αυτά τα πράγματα μπορούν να τυφλώσουν τον κριτή και να παρεμποδίσουν την αμερόληπτη απόδοση δικαιοσύνης. «Η δωροδοκία τυφλώνει ανθρώπους που βλέπουν καθαρά». (Εξ 23:8) «Η δωροδοκία τυφλώνει τα μάτια των σοφών». (Δευ 16:19) Όσο ευθύς και διορατικός και αν είναι ο κριτής, μπορεί να επηρεαστεί, συνειδητά ή μη, από το δώρο που ίσως του κάνουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Ο νόμος του Θεού δείχνει με βαθυστόχαστο τρόπο ότι δεν τυφλώνει μόνο το δώρο αλλά και το συναίσθημα, εφόσον δηλώνει: «Δεν πρέπει να συμπεριφερθείς στον ασήμαντο με προσωποληψία και δεν πρέπει να προτιμήσεις το πρόσωπο κάποιου σπουδαίου». (Λευ 19:15) Έτσι λοιπόν, ο κριτής δεν έπρεπε να εκφέρει ετυμηγορία εναντίον των πλουσίων μόνο και μόνο επειδή ήταν πλούσιοι, υποκινούμενος από συναισθηματισμό ή από την επιθυμία να είναι δημοφιλής στο πλήθος.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 23:9​—Πώς έκανε ο Ιεχωβά έκκληση στη συμπόνια των Ισραηλιτών; (w16.10 σ. 9 ¶4)

Αντί να διατάξει τους Ισραηλίτες να σέβονται τους ξένους, ο Ιεχωβά έκανε έκκληση στη συμπόνια τους. (Διαβάστε Έξοδος 23:9) Εκείνοι ήξεραν πώς νιώθει ένας ξένος, ένας “πάροικος”. Ακόμα και προτού υποδουλωθούν οι Εβραίοι, οι Αιγύπτιοι πιθανότατα τους απέφευγαν εξαιτίας φυλετικής υπερηφάνειας ή θρησκευτικής προκατάληψης. (Γέν. 43:32· 46:34· Έξοδ. 1:11-14) Οι Ισραηλίτες είχαν ζήσει πικρή ζωή ως πάροικοι, αλλά ο Ιεχωβά ανέμενε από αυτούς να μεταχειρίζονται τον πάροικο “σαν έναν αυτόχθονα” ανάμεσά τους

Έξοδ. 23:20, 21​—Ποια στοιχεία μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο άγγελος που αναφέρεται εδώ είναι ο Μιχαήλ; (it-2 σ. 370 ¶4)

Ο μόνος άγιος άγγελος εκτός του Γαβριήλ ο οποίος κατονομάζεται στην Αγία Γραφή και ο μόνος που αποκαλείται «αρχάγγελος». (Ιου 9) Το όνομα εμφανίζεται πρώτη φορά στο δέκατο κεφάλαιο του Δανιήλ, όπου ο Μιχαήλ περιγράφεται ως «ένας από τους κορυφαίους άρχοντες». Αυτός πρόστρεξε σε βοήθεια ενός κατώτερου αγγέλου στον οποίο εναντιωνόταν «ο άρχοντας της βασιλικής επικράτειας της Περσίας». Ο Μιχαήλ αποκλήθηκε «ο άρχοντας» του λαού του Δανιήλ, «ο μεγάλος άρχοντας που στέκεται υπέρ των γιων του λαού» του Δανιήλ. (Δα 10:13, 20, 21· 12:1) Αυτό υποδεικνύει ότι ο Μιχαήλ ήταν ο άγγελος που οδηγούσε τους Ισραηλίτες μέσα στην έρημο. (Εξ 23:20, 21, 23· 32:34· 33:2) Κάτι που υποστηρίζει αυτό το συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι «ο Μιχαήλ, ο αρχάγγελος, είχε μια διαφορά με τον Διάβολο και ήρθε σε αντιλογία για το σώμα του Μωυσή».

Έξοδ. 23:19· 34:26—Ποια ήταν η σημασία της εντολής να μη βράζει κάποιος ένα κατσικάκι στο γάλα της μητέρας του; Το να βράσει κάποιος ένα κατσικάκι (ή το μικρό ενός άλλου ζώου) στο γάλα της μητέρας του αναφέρεται ότι αποτελούσε ειδωλολατρική τελετουργία η οποία θεωρούνταν ότι έφερνε βροχή. Επιπλέον, εφόσον το γάλα της μητέρας είναι τροφή για το μικρό της, το να βράσει κάποιος τον απόγονό της σε αυτό θα ήταν μια βάναυση πράξη. Αυτός ο νόμος βοηθούσε να δειχτεί στα μέλη του λαού του Θεού ότι έπρεπε να είναι συμπονετικοί.

Έξοδ. 23:20-23—Ποιος ήταν ο άγγελος που αναφέρεται εδώ, και πώς ήταν το όνομα του Ιεχωβά «σε αυτόν»; Πιθανώς, αυτός ο άγγελος ήταν ο Ιησούς στην προανθρώπινη μορφή του. Χρησιμοποιήθηκε για να οδηγήσει τους Ισραηλίτες στο δρόμο τους προς την Υποσχεμένη Γη. (1 Κορινθίους 10:1-4) Το όνομα του Ιεχωβά είναι «σε αυτόν» με την έννοια ότι ο Ιησούς είναι το κύριο πρόσωπο που υποστηρίζει και αγιάζει το όνομα του Πατέρα του.

Έξοδ. 20:1–23:33. Ο Ιεχωβά είναι ο υπέρτατος Νομοθέτης. Όταν υπάκουαν στους νόμους του, οι Ισραηλίτες είχαν τη δυνατότητα να τον λατρεύουν εύτακτα και χαρούμενα. Ο Ιεχωβά έχει σήμερα μια θεοκρατική οργάνωση. Το να συνεργαζόμαστε με αυτήν οδηγεί σε ευτυχία και ασφάλεια.

Έξοδ. 23:20-23 Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο άγγελος ήταν ο Λόγος, ο πρωτότοκος Γιος του Θεού.​

Έξοδ. 24:3 «Ποιος Είναι με το Μέρος του Ιεχωβά;» Ασφαλώς όπως και οι Ισραηλίτες, οι οποίοι απάντησαν με μια φωνή: «Όλα τα λόγια που είπε ο Ιεχωβά είμαστε πρόθυμοι να τα εκτελούμε».

Έξοδ. 23:2 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Ο Ιεχωβά τούς είχε προειδοποιήσει πριν από πολύ καιρό ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί.

Έξοδ. 23:9 «Μην Ξεχνάτε την Καλοσύνη προς τους Ξένους» Αντί να διατάξει τους Ισραηλίτες να σέβονται τους ξένους, ο Ιεχωβά έκανε έκκληση στη συμπόνια τους.

Έξοδ. 23:19 Η Πιστότητα Οδηγεί στην Επιδοκιμασία του Θεού Ο Νόμος δίδασκε επίσης ότι κανένας δεν έπρεπε να αγνοεί τις ανάγκες των άλλων, ακόμα και αν επρόκειτο για κάποιον που τον “μισούσε”.​—Διαβάστε Έξοδος 23:5· Λευιτικό 19:17, 18…. Ίσως θυμήθηκε τα λόγια του εδαφίου Έξοδος 23:19, όπου δινόταν στον λαό του Θεού η εντολή να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν ό,τι καλύτερο είχαν στον Ιεχωβά

Έξοδ. 23:25 Ο Ιεχωβά Θα σας Στηρίξει Από την άλλη, ο Ιεχωβά μπορούσε να απομακρύνει ασθένειες ή να αποτρέπει αρρώστιες.

Έξοδ. 23:19 Πώς Μπορούμε να Δείχνουμε ότι Αγαπάμε τον Ιεχωβά Για να συνεχίσουν, όμως, να λαβαίνουν αυτές τις ευλογίες χρειαζόταν να υπακούν στον Νόμο του Θεού, κάτι που μεταξύ άλλων σήμαινε ότι έπρεπε να προσφέρουν τακτικά στον Ιεχωβά «τους καλύτερους από τους πρώτους ώριμους καρπούς της γης».

Έξοδ. 23:24, 25 Να Προσέχετε τις Συναναστροφές σας σε Αυτές τις Τελευταίες Ημέρες Και πρέπει να υπηρετείτε τον Ιεχωβά τον Θεό σας».

Έξοδ. 23:8 Το Δηλητήριο της Κυβερνητικής Διαφθοράς Λόγου χάρη, η Αγία Γραφή περιέχει έναν νόμο που απαγόρευε τη δωροδοκία σε δικαστικές υποθέσεις, αποδεικνύοντας ότι αυτή η πράξη ήταν ήδη διαδεδομένη πριν από 3.500 και πλέον χρόνια.

Έξοδ. 23:1 Ήταν Δίκαιος ο Νόμος του Θεού προς τον Ισραήλ; Μη συνεργαστείς με κάποιον πονηρό με το να γίνεις μάρτυρας που σχεδιάζει βία».​

Έξοδ. 23:5 «Πρέπει να Αγαπάς τον Πλησίον σου Όπως τον Εαυτό Σου» Σύμφωνα με το Μωσαϊκό Νόμο, αν κάποιος έβλεπε το ζώο του εχθρού του πεσμένο κάτω εξαιτίας του φορτίου του, έπρεπε να τον βοηθήσει.

Έξοδ. 23:15, 16 Συνεχίζετε να Προχωρείτε Μαζί με την Οργάνωση του Ιεχωβά; Επιπλέον, τέτοιες εκδηλώσεις ήταν χαρωπές περιστάσεις, όπως η ξεχωριστή Γιορτή των Σκηνών που τελέστηκε την εποχή του Νεεμία.

Έξοδ. 23:2 Κανείς Δεν Μπορεί να Υπηρετεί Δύο Κυρίους Ο Ιησούς είπε ξεκάθαρα: «Κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί ως δούλος δύο κυρίους», τον Θεό και τον Πλούτο.​

Έξοδ. 23:14-17 Ο Ιεχωβά Συγκεντρώνει το Χαρούμενο Λαό Του Ο Θεός διέταξε σχετικά με αυτές: «Σε τρεις περιπτώσεις το χρόνο κάθε αρσενικό σου θα εμφανίζεται μπροστά στο πρόσωπο του αληθινού Κυρίου, του Ιεχωβά».

Έξοδ. 23:9 Ο Ιεχωβά Μισεί την Αδικία Λόγου χάρη, ο Νόμος του Θεού έδινε στους Ισραηλίτες την οδηγία να δείχνουν ιδιαίτερη στοχαστικότητα για τους μη Ισραηλίτες που κατοικούσαν ανάμεσά τους.

Έξοδ. 23:2 Θα Ακολουθήσετε τη Στοργική Καθοδηγία του Ιεχωβά; Όσοι ήταν κριτές ή μάρτυρες σε δικαστικά ζητήματα λάβαιναν την προειδοποίηση να μην “ακολουθούν τους πολλούς”.

Έξοδ. 23:2 Να Παίρνετε Αποφάσεις που Τιμούν τον Θεό Μπορεί να πουν ψέματα, να εξαπατήσουν ή να κλέψουν και κατόπιν ίσως προσπαθήσουν να μας πείσουν “να ακολουθήσουμε τους πολλούς” κάνοντας και εμείς τα ίδια ή έστω καλύπτοντάς τους.

Έξοδ. 23:23 Βρείτε Ασφάλεια Ανάμεσα στο Λαό του Θεού Απεναντίας, αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι συνήθειες των Χαναναίων είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσει η γη τους με ειδωλολατρία, ανηθικότητα, εξαχρειωμένη σεξουαλική λατρεία και βία.

Έξοδ. 23:2 Πρέπει να Είστε Έντιμοι Πάντοτε; Αντιθέτως, η Γραφή δηλώνει: «Δεν πρέπει να ακολουθήσεις τους πολλούς για κακούς σκοπούς».

Έξοδ. 23:2 Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους οι Χριστιανοί δεν συμμετέχουν στις προπόσεις, οι οποίες έχουν θρησκευτική προέλευση και μπορούν ακόμα και τώρα να θεωρηθούν αίτημα για ευλογία από τον “ουρανό”, σαν να ζητάει κάποιος βοήθεια από μια υπερανθρώπινη δύναμη.

Έξοδ. 23:19 Τι μπορούμε να μάθουμε από το ότι ο Νόμος απαγόρευε να βράζουν κατσικάκι στο γάλα της μητέρας του; Αυτό το βράσιμο ίσως ήταν ειδωλολατρική τελετουργία την οποία έκαναν για να πέσει βροχή. Ο Θεός προμήθευσε το γάλα της μητέρας για να τρέφει το κατσικάκι και να το βοηθήσει να μεγαλώσει. Αν κάποιος μαγείρευε το κατσικάκι μέσα σε εκείνο το γάλα θα έδειχνε περιφρόνηση για τη σχέση που θέσπισε ο Θεός ανάμεσα στο γονέα και στο μικρό του. Ο νόμος που απαγόρευε αυτή την πράξη δείχνει την τρυφερή συμπόνια του Θεού

Έξοδ. 23:10, 11 Ας σας Διαφυλάττουν τα «Λόγια» του Ιεχωβά Ο Νόμος του Ιεχωβά βοηθούσε ακόμη και στη διατήρηση του εδάφους του Ισραήλ σε καλή κατάσταση!

Έξοδ. 23:14-17 Συνελεύσεις—Χαρωπές Συνάξεις που Πιστοποιούν την Αδελφοσύνη Μας Ο λαός του Ιεχωβά διεξήγε συνελεύσεις από την εποχή του αρχαίου Ισραήλ.

Έξοδ. 23:19 Να Υπηρετείτε τον Θεό με Πρόθυμο Πνεύμα Οποιεσδήποτε προσφορές γίνονταν στον Θεό θα έπρεπε πάντα να είναι “υγιείς”, χωρίς ελάττωμα, οι “καλύτερες” δυνατές.

Έξοδ. 23:6 Πόσο Αγαπάτε το Λόγο του Θεού; Ο Νόμος προωθούσε την εντιμότητα στις επαγγελματικές συνήθειες και παρότρυνε τους Ισραηλίτες να δείχνουν συμπόνια στους συλλάτρεις τους που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Έξοδ. 23:2 Οι Βανδαλισμοί Μπορούν να Εξαλειφθούν Ακολουθώντας την, άνθρωποι που ήταν βάνδαλοι υποκινήθηκαν να υπακούσουν στον εξής νόμο του Θεού: «Δεν πρέπει να ακολουθήσεις τους πολλούς για κακούς σκοπούς».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: