ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 25, 26

«Το Βασικότερο Αντικείμενο στη Σκηνή της Μαρτυρίας»

Έξοδ. 25:9, 21, 22 Η Κιβωτός ήταν το σημαντικότερο αντικείμενο της σκηνής της μαρτυρίας και ολόκληρου του στρατοπέδου του Ισραήλ. Η παρουσία του Θεού αντιπροσωπευόταν από ένα σύννεφο ανάμεσα στα δύο χερουβείμ πάνω από το εξιλαστήριο κάλυμμα της Κιβωτού. Την ετήσια Ημέρα της Εξιλέωσης, ο αρχιερέας έμπαινε στα Άγια των Αγίων και έσταζε το αίμα ενός ταύρου και ενός κατσικιού μπροστά στο κάλυμμα προκειμένου να γίνει εξιλέωση για τις αμαρτίες του Ισραήλ. (Λευ 16:14, 15) Αυτό προσκίαζε την είσοδο του Ιησού, του μεγαλύτερου Αρχιερέα, στην ίδια την παρουσία του Ιεχωβά στον ουρανό ώστε να παρουσιάσει την αξία της λυτρωτικής του θυσίας.​—Εβρ 9:24-26.

Αντιστοιχίστε τα παρακάτω εδάφια με τα οφέλη που μας χαρίζει το λύτρο:

ΕΔΑΦΙΑ

1Ιω 1:8, 9

Εβρ 9:13, 14

Ρω 6:23

ΟΦΕΛΗ

ελπίδα για αιώνια ζωή

συγχώρηση αμαρτιών

καθαρή συνείδηση

Τι πρέπει να κάνουμε για να γευτούμε αυτά τα οφέλη;

Έξοδ. 25:9​—Ο Ιεχωβά παρείχε το υπόδειγμα για την κιβωτό της διαθήκης (it-2 σ. 91 ¶6)

Υπόδειγμα και Σχέδιο. Το πρώτο πράγμα που έδωσε ο Ιεχωβά στον Μωυσή, όταν τον διέταξε να κατασκευάσει τη σκηνή της μαρτυρίας, ήταν το υπόδειγμα και το σχέδιο της Κιβωτού, διότι αυτή ήταν πράγματι το βασικότερο και σημαντικότερο αντικείμενο της σκηνής και ολόκληρου του στρατοπέδου του Ισραήλ. Αυτή καθαυτή η Κιβωτός είχε μήκος 2,5 πήχεις, πλάτος 1,5 πήχη και ύψος 1,5 πήχη (περ. 111 × 67 × 67 εκ.). Κατασκευάστηκε από ξύλο ακακίας και επικαλύφθηκε εσωτερικά και εξωτερικά με καθαρό χρυσάφι. Τη στεφάνωνε ένα περίτεχνο «χρυσό πλαίσιο» που ήταν τοποθετημένο “γύρω γύρω πάνω της”. Το δεύτερο τμήμα της Κιβωτού, το κάλυμμά της, φτιάχτηκε από ατόφιο χρυσάφι, όχι απλώς ξύλο επικαλυμμένο με χρυσάφι, και είχε ακριβώς το μήκος και το πλάτος της. Δύο σφυρήλατα χρυσά χερουβείμ ήταν τοποθετημένα πάνω σε αυτό το κάλυμμα, ένα στη μια του άκρη και ένα στην άλλη, με τα πρόσωπά τους αντικριστά, τα κεφάλια τους σε υπόκλιση και τις φτερούγες τους να εκτείνονται προς τα πάνω και να σκεπάζουν την Κιβωτό. (Εξ 25:10, 11, 17-22· 37:6-9) Το κάλυμμα αυτό ήταν επίσης γνωστό ως ἱλαστήριον ή «εξιλαστήριο κάλυμμα».—Εξ 25:17· Εβρ 9:5,

Έξοδ. 25:21​—Η Κιβωτός ήταν μια άγια αρχειοθήκη για την ιερή Μαρτυρία (it-2 σ. 91 ¶9)

Η Κιβωτός χρησίμευε ως άγια αρχειοθήκη για τη φύλαξη ιερών υπενθυμίσεων, ή αλλιώς μαρτυριών, τα δε κυριότερα περιεχόμενά της ήταν οι δύο πλάκες της μαρτυρίας, δηλαδή οι Δέκα Εντολές. (Εξ 25:16) Μια «χρυσή στάμνα που είχε το μάννα και το ραβδί του Ααρών που βλάστησε» προστέθηκαν στην Κιβωτό, αλλά αργότερα, κάποια στιγμή πριν από την οικοδόμηση του ναού του Σολομώντα, αφαιρέθηκαν. (Εβρ 9:4· Εξ 16:32-34· Αρ 17:10· 1Βα 8:9· 2Χρ 5:10) Ο Μωυσής, λίγο πριν πεθάνει, έδωσε ένα αντίγραφο “του βιβλίου του νόμου” στους Λευίτες ιερείς καθώς και οδηγίες για τη φύλαξή του, όχι μέσα, αλλά “δίπλα στην κιβωτό της διαθήκης του Ιεχωβά του Θεού τους, για να είναι μάρτυρας εκεί εναντίον τους”.—Δευ 31:24-26.

Έξοδ. 25:22​—Η Κιβωτός συνδεόταν με την παρουσία του Θεού (it-2 σ. 92 ¶1)

Συνδεόταν με την παρουσία του Θεού. Η Κιβωτός συνδεόταν με την παρουσία του Θεού σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε: «Θα παρουσιάζομαι εκεί σε εσένα και θα μιλώ μαζί σου πάνω από το κάλυμμα, ανάμεσα από τα δύο χερουβείμ που βρίσκονται πάνω στην κιβωτό της μαρτυρίας». «Σε σύννεφο θα εμφανίζομαι πάνω από το κάλυμμα». (Εξ 25:22· Λευ 16:2) Ο Σαμουήλ έγραψε ότι ο Ιεχωβά «κάθεται πάνω στα χερουβείμ» (1Σα 4:4), άρα τα χερουβείμ αποτελούσαν «παράσταση του άρματος» του Ιεχωβά. (1Χρ 28:18) Συνεπώς, «όποτε ο Μωυσής έμπαινε στη σκηνή της συνάντησης για να μιλήσει μαζί [με τον Ιεχωβά], άκουγε τη φωνή να συνομιλεί με αυτόν πάνω από το κάλυμμα που βρισκόταν πάνω στην κιβωτό της μαρτυρίας, ανάμεσα από τα δύο χερουβείμ· και του μιλούσε». (Αρ 7:89) Αργότερα, ο Ιησούς του Ναυή και ο Αρχιερέας Φινεές ρώτησαν επίσης τον Ιεχωβά μπροστά στην Κιβωτό. (Ιη 7:6-10· Κρ 20:27, 28) Εντούτοις, μόνο ο αρχιερέας έμπαινε στα Άγια των Αγίων και έβλεπε την Κιβωτό, μία ημέρα το χρόνο, όχι για να επικοινωνήσει με τον Ιεχωβά, αλλά για να εκτελέσει το τελετουργικό της Ημέρας της Εξιλέωσης.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 25:20​—Πώς ήταν τοποθετημένα τα χερουβείμ πάνω στο κάλυμμα της Κιβωτού, και τι σήμαινε προφανώς αυτό; (it-2 σ. 1273 ¶9)

Παραστάσεις που απεικόνιζαν χερουβείμ περιλαμβάνονταν στον εξοπλισμό της σκηνής της μαρτυρίας η οποία στήθηκε στην έρημο. Στις άκρες του καλύμματος της Κιβωτού υπήρχαν δύο χερουβείμ από σφυρήλατο χρυσό. Βρίσκονταν αντικριστά το ένα από το άλλο και ήταν σκυμμένα προς το κάλυμμα σε στάση προσκύνησης. Το καθένα είχε δύο φτερούγες που ήταν απλωμένες προς τα πάνω και σκέπαζαν το κάλυμμα με τέτοιον τρόπο ώστε να το προφυλάσσουν και να το προστατεύουν. (Εξ 25:10-21· 37:7-9) Επίσης, τα υφάσματα της σκηνής από τα οποία αποτελούνταν το εσωτερικό κάλυμμα της σκηνής και η κουρτίνα που χώριζε τα Άγια από τα Άγια των Αγίων είχαν κεντημένα χερουβείμ.—Εξ 26:1, 31· 36:8, 35.

Έξοδ. 25:30​—Τι ήταν το ψωμί της πρόθεσης; (it-2 σ. 1355 ¶6)

Δώδεκα ψωμιά που τοποθετούνταν πάνω σε τραπέζι στα Άγια της σκηνής της μαρτυρίας ή του ναού και αντικαθίσταντο με φρέσκα κάθε Σάββατο. (Εξ 35:13· 39:36· 1Βα 7:48· 2Χρ 13:11· Νε 10:32, 33) Η εβραϊκή έκφραση που αποδίδεται «ψωμί της πρόθεσης» σημαίνει κατά κυριολεξία «ψωμί του προσώπου». Η λέξη που μεταφράζεται «πρόσωπο» υποδηλώνει μερικές φορές την «παρουσία» κάποιου. (2Βα 13:23) Έτσι λοιπόν, το ψωμί της πρόθεσης βρισκόταν μπροστά στο πρόσωπο του Ιεχωβά ως προσφορά ενώπιόν του μόνιμα. (Εξ 25:30, υποσ.) Άλλες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για το ίδιο πράγμα είναι “ψωμί που τοποθετείται σε στοίβες” (2Χρ 2:4), «ψωμιά της παρουσίασης» (Μαρ 2:26) και απλώς “τα ψωμιά” (Εβρ 9:2).

Έξοδ. 25:2,8 Αυτός Είναι ο Χώρος Λατρείας Μας Υπό την κατεύθυνση του Ιεχωβά, οι Ισραηλίτες κατασκεύασαν τη σκηνή της μαρτυρίας. (Έξοδ. 25:8) … Ο ζήλος για την αγνή λατρεία προμήθευσε τους πόρους για θεοκρατικά προγράμματα στους Βιβλικούς χρόνους, και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα​—προς δόξα του Ιεχωβά.​

Έξοδ. 26:1-6 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά έδωσε εντολές σχετικά με την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας που αφορούσαν και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως τι χρώμα θα είχε η κλωστή και πόσες θα ήταν οι θηλιές για τα υφάσματα της σκηνής.

Έξοδ. 25:22 Θεωρείτε Πολύτιμα Όσα Έχει Κάνει ο Ιεχωβά για να σας Απελευθερώσει; Πάνω από εκείνο το ιερό κιβώτιο εμφανιζόταν μερικές φορές ένα λαμπερό, φωτεινό σύννεφο, το οποίο αντιπροσώπευε την παρουσία του Ιεχωβά Θεού.​

Έξοδ. 25:8,9 Οικοδομώντας με Ενότητα προς Αίνο του Θεού Ο Ιεχωβά είχε υπόψη του το έθνος του Ισραήλ όταν πριν από 3.500 χρόνια είπε στον Μωυσή: «Θα φτιάξουν αγιαστήριο για εμένα». (Έξοδος 25:8) … Αναφορικά με το σχέδιο για αυτό το κατασκευαστικό έργο, ο Ιεχωβά είπε επίσης: «Σύμφωνα με όλα όσα σου δείχνω ως το υπόδειγμα της σκηνής και το υπόδειγμα όλου του εξοπλισμού της, με αυτόν τον τρόπο θα τη φτιάξεις».

Έξοδ. 25:22 Να Εκτιμάτε Δεόντως το Δώρο της Ζωής Σας Κατόπιν ο αρχιερέας πήγαινε λίγο από το αίμα τους στα Άγια των Αγίων της σκηνής της μαρτυρίας ή του ναού και το παρουσίαζε στον Θεό, σαν να βρισκόταν στην παρουσία του.

Έξοδ. 26:34 Ο Χριστός Μιλάει στις Εκκλησίες Κάποια ποσότητα από εκείνο το «ψωμί» φυλασσόταν σε μια χρυσή στάμνα μέσα στην κιβωτό της διαθήκης και ως εκ τούτου ήταν κρυμμένη στα Άγια των Αγίων της σκηνής, όπου ένα θαυματουργικό φως συμβόλιζε την παρουσία του Ιεχωβά.

Έξοδ. κεφάλαια 25-26 Μην Παύετε να Συναθροίζεστε Εκείνη η φορητή σκηνή χρησίμευε ως κεντρικό χαρακτηριστικό της διευθέτησης του Θεού βάσει της οποίας μπορούσαν οι άνθρωποι να τον πλησιάζουν επί τέσσερις και πλέον αιώνες.

Έξοδ. 25:18· 26:1,31,33 «Η Σωτηρία Ανήκει στον Ιεχωβά» Οι παραστάσεις των χερουβείμ στη σκηνή της μαρτυρίας και στο ναό του Σολομώντα χρησίμευαν πρωτίστως ως απεικόνιση των ουράνιων χερουβείμ.

Έξοδ. 25:2 Αποκτήστε Καρδιά που να Είναι σε Αρμονία με τον Ιεχωβά Και εκείνοι που συνεισέφεραν «ήρθαν, ο καθένας που τον ωθούσε η καρδιά του».

Έξοδ. 25:1-9 Ο Πλούτος της Γενναιοδωρίας Φέρνει Χαρά Στ’ αλήθεια, αυτή ήταν μια «εθελοντική προσφορά στον Ιεχωβά».​

Έξοδ. 25:1,18· 26:1,31-33 Γιατί Πρέπει να Φυλαγόμαστε από την Ειδωλολατρία; Ο ίδιος ο Θεός είπε στους Ισραηλίτες να φτιάξουν δυο χρυσά χερουβείμ για την κιβωτό της διαθήκης και να κεντήσουν αναπαραστάσεις αυτών των πνευματικών πλασμάτων στο εσωτερικό κάλυμμα της σκηνής του μαρτυρίου, το οποίο αποτελούνταν από δέκα παραπετάσματα, και στο καταπέτασμα που χώριζε τα Άγια από τα Άγια των Αγίων.

Έξοδ. 25:1-8 Πώς Προωθεί ο Ιεχωβά το Έργο Του Παράλληλα, οι πιστοί Ισραηλίτες ήταν ελεύθεροι να δίνουν εθελοντικές συνεισφορές για ειδικά έργα, όπως ήταν η κατασκευή της σκηνής του μαρτυρίου και, αργότερα, του ναού.

Έξοδ. 25:22 Εκτίμησις της Ιερότητος της Ζωής και του Αίματος Ο αρχιερεύς ελάμβανε ένα μέρος του αίματος κάθε ζώου και το εισήγε στα Άγια των Αγίων της σκηνής του μαρτυρίου (αργότερα, του ναού) και το ερράντιζε μπροστά στην Κιβωτό, η οποία παρίστανε την παρουσία του Θεού.

Έξοδ. 25:18· 26:1 Τα Χερουβείμ στη Λατρεία του Ισραήλ—Γιατί Δεν Είναι Ειδωλολατρία; Επί πλέον, ολόκληρος ο σκελετός του οικοδομήματος καλύπτετο με λινά υφάσματα, κεντημένα στην εσωτερική πλευρά με χρωματιστές σιλουέτες χερουβείμ.

Έξοδ. 25:2 Συμβουλεύεσθε τον Καλύτερο Καρδιολόγο για την Εποχή Μας Ο Ιεχωβά είπε στον Μωυσή: «Παρά παντός ανθρώπου προαιρουμένου εν τη καρδία αυτού θέλετε λάβει την προσφοράν μου.»

Έξοδ. 25:18-22 Πώς ο Ιεχωβά Διαφέρει από Όλους τους Άλλους Θεούς; Αυτά τα ισχυρά πνευματικά πρόσωπα, άγγελοι μεγάλης δυνάμεως, υπηρετούν ως ακόλουθοι γύρω από τον θρόνο του Θεού καθώς επίσης και στο «άρμα» του.

Έξοδ. 25:10 Πρέπει οι Χριστιανοί να Λατρεύουν Λείψανα; Οι Ισραηλίτες διατηρούσαν μερικά πράγματα, όπως τη στάμνα του μάννα, τη ράβδο του Ααρών που εβλάστησε, τις λίθινες πλάκες του Νόμου, αλλ’ αυτά ετηρούντο σαν ένα νομικόν αρχείον, σαν μια μαρτυρία μπροστά στο λαό, και σε καμμιά περίπτωσι δεν εσύρθηκαν έξω για λατρεία ή για να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία των πόνων του λαού.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: