ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 31, 32

«Να Φεύγετε από την Ειδωλολατρία»

Έξοδ. 32:1, 4-6, 9, 10 Φαίνεται ότι η άποψη των Ισραηλιτών για την ειδωλολατρία είχε επηρεαστεί από τον αιγυπτιακό τρόπο σκέψης. Σήμερα, η ειδωλολατρία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, και κάποιες από αυτές αναγνωρίζονται δύσκολα. Αν και δεν θα στρεφόμασταν σε ξεκάθαρη λατρεία ειδώλων, θα μπορούσαμε να γίνουμε ειδωλολάτρες αν αφήναμε τις ιδιοτελείς μας επιθυμίες να μας απομακρύνουν από την ολόψυχη λατρεία προς τον Ιεχωβά.

Ποιες πτυχές της καθημερινής μου ζωής θα μπορούσαν να με απομακρύνουν από τη λατρεία προς τον Ιεχωβά, και πώς μπορώ να τις κρατάω υπό έλεγχο;

Οι Ισραηλίτες χορεύουν γύρω από το χρυσό μοσχάρι.

Έξοδ. 32:1​—Οι δύσκολες περιστάσεις δεν αποτελούν δικαιολογία για να υπηρετούμε άλλους θεούς (w09 15/5 σ. 11 ¶11)

Η εφαρμογή των όσων έχουμε μάθει από τις Γραφές μπορεί να αποτελεί πρόκληση, ιδίως όταν οι περιστάσεις είναι δύσκολες. Για παράδειγμα, λίγο καιρό αφότου ο Ιεχωβά απελευθέρωσε τους γιους του Ισραήλ από τη δουλεία στην Αίγυπτο, εκείνοι “άρχισαν να φιλονικούν με τον Μωυσή” και συνεχώς “υπέβαλλαν τον Ιεχωβά σε δοκιμή”. Γιατί; Λόγω έλλειψης πόσιμου νερού. (Έξοδ. 17:1-4) Προτού περάσουν δύο μήνες αφότου σύναψαν διαθήκη με τον Θεό και συμφώνησαν να εκτελούν “όλα τα λόγια που είχε πει ο Ιεχωβά”, παραβίασαν το νόμο του σχετικά με την ειδωλολατρία. (Έξοδ. 24:3, 12-18· 32:1, 2, 7-9) Συνέβη άραγε αυτό επειδή τους φόβισε η παρατεταμένη απουσία του Μωυσή ενόσω αυτός έπαιρνε οδηγίες στο Όρος Χωρήβ; Σκέφτηκαν μήπως ότι οι Αμαληκίτες θα ξαναχτυπούσαν και ότι οι ίδιοι θα ήταν αβοήθητοι χωρίς τον Μωυσή, τα υψωμένα χέρια του οποίου τους είχαν δώσει τη νίκη πρωτύτερα; (Έξοδ. 17:8-16) Αυτό είναι πιθανό, αλλά όπως και αν είχαν τα πράγματα, οι Ισραηλίτες «αρνήθηκαν να γίνουν υπάκουοι». (Πράξ. 7:39-41) Ο Παύλος παρότρυνε τους Χριστιανούς να “κάνουν το καλύτερο που μπορούν” για να μην “πέσουν στο ίδιο παράδειγμα ανυπακοής” που έδειξαν οι Ισραηλίτες όταν φοβήθηκαν να εισέλθουν στην Υποσχεμένη Γη.​—Εβρ. 4:3, 11.

Κολάζ: Μέλη της ίδιας οικογένειας κάνουν διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. 1. Ο πατέρας κάνει υπερωρίες σε ένα ξυλουργείο. 2. Ο γιος παίζει βιντεοπαιχνίδια. 3. Η μητέρα αγοράζει διάφορα πράγματα από μια μπουτίκ.

Έξοδ. 32:4-6​—Οι Ισραηλίτες ανέμειξαν την αληθινή λατρεία με την ψεύτικη (w12 15/10 σ. 25 ¶12)

Ο Ιεχωβά άρχισε αμέσως να εκπληρώνει το δικό του μέρος στη διαθήκη του Νόμου, διευθετώντας να υπάρχει μια σκηνή για την απόδοση λατρείας και ένα ιερατείο για να μπορούν οι αμαρτωλοί άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Οι Ισραηλίτες, από την άλλη πλευρά, ξέχασαν γρήγορα την αφιέρωσή τους στον Θεό και «πόνεσαν τον Άγιο του Ισραήλ». (Ψαλμ. 78:41) Για παράδειγμα, ενώ ο Μωυσής βρισκόταν στο Όρος Σινά και λάβαινε επιπλέον οδηγίες, οι Ισραηλίτες κυριεύτηκαν από ανυπομονησία και άρχισαν να χάνουν την πίστη τους στον Θεό, νομίζοντας ότι ο Μωυσής τούς είχε εγκαταλείψει. Έτσι λοιπόν, έφτιαξαν ένα χρυσό μοσχάρι και είπαν: «Αυτός είναι ο Θεός σου, Ισραήλ, ο οποίος σε ανέβασε από τη γη της Αιγύπτου». (Έξοδ. 32:1, 4) Έπειτα έκαναν μια «γιορτή για τον Ιεχωβά», όπως την αποκάλεσαν, και προσκύνησαν εκείνο το ανθρωποποίητο είδωλο προσφέροντας θυσίες. Μόλις το είδε αυτό ο Ιεχωβά, είπε στον Μωυσή: «Παρέκκλιναν γρήγορα από την οδό στην οποία τους διέταξα να πηγαίνουν». (Έξοδ. 32:5, 6, 8) Δυστυχώς, οι Ισραηλίτες έκαναν έκτοτε πολλές ευχές στον Θεό τις οποίες αργότερα αθέτησαν.​—Αριθ. 30:2.

Έξοδ. 32:9, 10​—Ο θυμός του Ιεχωβά άναψε εναντίον των Ισραηλιτών (w18.07 σ. 20 ¶14)

Ο λαός ήξερε ότι η ειδωλολατρία αποτελούσε σοβαρό παράπτωμα εναντίον του Ιεχωβά. (Έξοδ. 20:3-5) Και όμως σύντομα βρέθηκαν να λατρεύουν ένα χρυσό μοσχάρι! Παρά την κραυγαλέα αυτή πράξη ανυπακοής, οι Ισραηλίτες έτρεφαν την αυταπάτη ότι εξακολουθούσαν να είναι με το μέρος του Ιεχωβά. Μάλιστα ο Ααρών αποκάλεσε τη μοσχολατρία τους «γιορτή για τον Ιεχωβά»! Πώς αντέδρασε ο Ιεχωβά; Ένιωσε προδομένος. Είπε στον Μωυσή ότι ο λαός είχε «διαφθαρεί» και ότι είχαν “παρεκκλίνει από την οδό στην οποία τους διέταξε να πηγαίνουν”. Μέσα στον «φλογερό θυμό» του, ο Ιεχωβά σκέφτηκε ακόμα και να αφανίσει το νεοσύστατο έθνος του Ισραήλ.​—Έξοδ. 32:5-10.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 31:17​—Με ποια έννοια άρχισε να αναπαύεται ο Ιεχωβά την έβδομη δημιουργική ημέρα; (w19.12 σ. 3 ¶4)

Μήπως το παράδειγμα που έθεσαν ο Ιεχωβά και ο Ιησούς σε σχέση με τη σκληρή εργασία υποδηλώνει ότι δεν είναι απαραίτητο να ξεκουραζόμαστε; Κάθε άλλο. Ο Ιεχωβά ποτέ δεν κουράζεται, οπότε δεν έχει ανάγκη σωματικής ανάπαυσης. Βέβαια η Γραφή λέει ότι, αφού ο Ιεχωβά δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη, «άρχισε να αναπαύεται και να ξεκουράζεται». (Έξοδ. 31:17) Ωστόσο, αυτό προφανώς σημαίνει ότι ο Ιεχωβά σταμάτησε να εργάζεται και ένιωσε ικανοποίηση για όσα είχε δημιουργήσει. Όσο δε για τον Ιησού, παρότι εργαζόταν σκληρά όταν ζούσε στη γη, έβρισκε χρόνο για να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει γεύματα μαζί με τους φίλους του.​—Ματθ. 14:13· Λουκ. 7:34.

Έξοδ. 32:32, 33​—Πώς γνωρίζουμε ότι είναι ψεύτικη η διδασκαλία «άπαξ εσώθης, διά παντός εσώθης»; (w87 1/9 29)

Το ότι ένα άτομο παρατηρείται με ενθύμηση και επιδοκιμασία (έχοντας το όνομά του γραμμένο ‘στο βιβλίο της ζωής’) δεν σημαίνει ότι το έχει εγγυημένο πως θα αποκτήσει αιώνια ζωή, σαν να ήταν αυτό προκαθορισμένο ή αμετάβλητο. Ο Μωυσής ρώτησε τον Ιεχωβά σχετικά με τους Ισραηλίτες: «Πλην τώρα εάν συγχωρήσης την αμαρτίαν αυτών—ει δε μη, εξάλειψόν με, δέομαι, εκ της βίβλου σου [από το βιβλίο σου (ΜΝΚ)], την οποίαν έγραψας». Ο Θεός απάντησε: «Όστις ημάρτησεν εναντίον εμού, τούτον θέλω εξαλείψει εκ της βίβλου μου [από το βιβλίο μου (ΜΝΚ)]». (Έξοδος 32:32, 33) Ναι, ακόμα και αν ο Θεός επιδοκίμασε κάποιον καταγράφοντάς τον στο ‘βιβλίο του’, αυτό το άτομο θα μπορούσε να γίνει ανυπάκουος ή να εγκαταλείψει την πίστη του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Θεός θα «εξαλείψει το όνομα αυτού εκ του βιβλίου της ζωής».—Αποκάλυψις 3:5.

Έξοδ. 32:1-8, 25-35—Γιατί δεν τιμωρήθηκε ο Ααρών για την κατασκευή του χρυσού μοσχαριού; Η καρδιά του Ααρών δεν έκλινε προς την ειδωλολατρία. Αργότερα, προφανώς ενώθηκε με τους υπόλοιπους Λευίτες παίρνοντας στάση υπέρ του Θεού και εναντίον όσων αντιτάσσονταν στον Μωυσή. Αφού θανατώθηκαν οι ένοχοι, ο Μωυσής υπενθύμισε στο λαό ότι είχαν διαπράξει μεγάλη αμαρτία, γεγονός που δείχνει ότι και άλλοι εκτός από τον Ααρών έλαβαν το έλεος του Ιεχωβά.

Έξοδ. 31:17 «Υπάρχει Ορισμένος Καιρός» για Εργασία και για Ανάπαυση Βέβαια η Γραφή λέει ότι, αφού ο Ιεχωβά δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη, «άρχισε να αναπαύεται και να ξεκουράζεται».

Έξοδ. 32:9-14 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Ο Μωυσής είδε επίσης τον Ιεχωβά να εκδηλώνει αξιοσημείωτη ταπεινοφροσύνη όταν ο ίδιος του ζήτησε να αλλάξει γνώμη για κάποιο ζήτημα και ο Ιεχωβά το έκανε αυτό.​

Έξοδ. 32:1 «Ποιος Είναι με το Μέρος του Ιεχωβά;» Άρχισαν να ανησυχούν και είπαν στον Ααρών: «Φτιάξε μας έναν θεό που θα πηγαίνει μπροστά μας, επειδή δεν ξέρουμε τι απέγινε αυτός ο Μωυσής, που μας ανέβασε από τη γη της Αιγύπτου».​

Έξοδ. 32:33 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Η λατρευτική αφοσίωση σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε στη διαγραφή του ονόματός μας από το συμβολικό βιβλίο της ζωής που έχει ο Ιεχωβά.​

Έξοδ. 31:1-11 Έχει Σημασία Ποιος Παρατηρεί το Έργο Σας; Τώρα που τους ανατέθηκε να ηγηθούν στην κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας, θα γίνονταν τεχνίτες πρώτης τάξεως.

Έξοδ. 32:7-14 Μήπως Πρέπει να Αλλάξετε Γνώμη; Για παράδειγμα, αν και ο Θεός σκόπευε να εξοντώσει τους Ισραηλίτες όταν έφτιαξαν το χρυσό μοσχάρι, επέτρεψε στον Μωυσή να Τον ικετεύσει να επανεξετάσει την απόφασή Του.​

Έξοδ. 32:21-24 Βλέπετε τις Ανθρώπινες Αδυναμίες Όπως ο Ιεχωβά; Λόγου χάρη, αν βρισκόσασταν δίπλα στον Μωυσή όταν ο Ααρών έφτιαξε το χρυσό μοσχάρι, τι γνώμη θα είχατε για τις φτωχές δικαιολογίες του Ααρών;

Έξοδ. 31:1-6 Θα Κάνετε Εσείς Θυσίες για τη Βασιλεία; Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά είναι σε θέση να επαυξήσει τις φυσικές ικανότητες οποιουδήποτε από εμάς, όπως έκανε στην περίπτωση του Βεσελεήλ και του Οολιάβ.​

Έξοδ. 31:13 Έχετε Αγιαστεί Σύμφωνα με το εδάφιο Έξοδος 31:13, το εβδομαδιαίο Σάββατο έπρεπε να υπενθυμίζει στους Ισραηλίτες ότι ήταν αγιασμένος λαός

Έξοδ. 32:32, 33 «Θυμήσου με, Θεέ μου, για Καλό» Αναμφίβολα, ο Νεεμίας γνωρίζει τι είπαν προηγούμενοι Βιβλικοί συγγραφείς για το βαθύ ενδιαφέρον του Ιεχωβά προς τους πιστούς λάτρεις του και τις καλές τους πράξεις.

Έξοδ. 31:2-6 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Λίγο αργότερα, το ίδιο πνεύμα εξάρτισε τον Βεσελεήλ και τον Οολιάβ ώστε να υλοποιήσουν τα θεσπέσια και θεόπνευστα αρχιτεκτονικά σχέδια για τη σκηνή της μαρτυρίας.​

Έξοδ. 32:25-29 Και μολονότι ο λαός έπεισε τον Ααρών να φτιάξει το μοσχάρι, εκείνος έδειξε αργότερα ότι δεν συμφωνούσε από καρδιάς μαζί τους, διότι συντάχθηκε με τους γιους του Λευί στο πλευρό του Ιεχωβά.

Έξοδ. 31:18 Ο Ρόλος του Αγίου Πνεύματος στην Επεξεργασία του Σκοπού του Ιεχωβά Χρησιμοποιώντας το πνεύμα του, ο Ιεχωβά έδωσε στον Ισραήλ το Νόμο Του, ο οποίος διαφύλαττε την αληθινή λατρεία και προστάτευε τους Ιουδαίους από πνευματική, ηθική και σωματική μόλυνση.

Έξοδ. 32:1, 2 Προχωρείτε Εντατικά προς την Ωριμότητα—«Η Μεγάλη Ημέρα του Ιεχωβά Είναι Κοντά» Προτού περάσουν δύο μήνες αφότου σύναψαν διαθήκη με τον Θεό και συμφώνησαν να εκτελούν “όλα τα λόγια που είχε πει ο Ιεχωβά”, παραβίασαν το νόμο του σχετικά με την ειδωλολατρία.

Έξοδ. 31:18 Ο Ιεχωβά Αξίζει τον Ενωμένο Αίνο Μας Στα «έργα των χεριών του [Ιεχωβά]» περιλαμβάνονταν και δύο πέτρινες πλάκες πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένοι δέκα σημαντικοί νόμοι για τον Ισραήλ.

Έξοδ. 32:26-28 Ο Ιεχωβά Δεν θα Εγκαταλείψει τους Οσίους Του Όπως οι πιστοί προπάτορές τους, έτσι και όσοι Λευίτες ζούσαν στις πόλεις που τους είχαν δοθεί στην επικράτεια του βόρειου βασιλείου αντέδρασαν χωρίς καθυστέρηση.

Έξοδ. 31:3-5 Να Έχετε Μόνιμα τον Ιεχωβά Μπροστά Σας Ο Ιεχωβά διόρισε τον Βεσελεήλ κύριο τεχνίτη και κατασκευαστή της σκηνής, υποσχόμενος να “τον γεμίσει με το πνεύμα του Θεού σε σοφία και σε κατανόηση και σε γνώση και σε κάθε είδους τεχνική εργασία”.

Έξοδ. 31:1-11 Να Καλλιεργείτε Ιδιότητες που Μπορούν να σας Βοηθήσουν να Κάνετε Μαθητές Επίσης, όποιες επιδεξιότητες και αν είχαν ήδη ο Βεσελεήλ και ο Οολιάβ, αυτές ασφαλώς επαυξήθηκαν ή αναπτύχθηκαν περαιτέρω μέσω του πνεύματος του Θεού ώστε εκείνοι οι άντρες να μπορέσουν να συμμετάσχουν επιτυχώς και να ασκήσουν επίβλεψη στην κατασκευή της σκηνής και στις συναφείς εργασίες.

Έξοδ. 32:15-17 Ηλικιωμένοι—Ευλογία για τους Νέους Συνόδευσε τον Μωυσή στο Όρος Σινά και ήταν εκεί για να τον συναντήσει όταν αυτός κατέβηκε από το βουνό με τις πλάκες της Μαρτυρίας.

Έξοδ. 32:1-4 Να Περπατάτε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης! Έχασαν την υπομονή τους και κουράστηκαν να περιμένουν τον Μωυσή, ο οποίος «αργούσε να κατεβεί από το βουνό».

Έξοδ. 32:3, 4 Αντισταθείτε στον Εσφαλμένο Τρόπο Σκέψης! Εντούτοις, ο Ιεχωβά διέκρινε το καλό σε αυτόν και του επέτρεψε να συνεχίσει να υπηρετεί ως αρχιερέας μέχρι το θάνατό του.

Έξοδ. 32:4, 35 Οι Χριστιανοί Αντανακλούν τη Δόξα του Ιεχωβά Όταν παρήκουσαν εσκεμμένα τον Ιεχωβά κατασκευάζοντας ένα χρυσό μοσχάρι, εκείνος τους διαπαιδαγώγησε.

Έξοδ. 31:1-11 Εργασία—Ευλογία ή Κατάρα; Παραδείγματος χάρη, όταν κατασκευαζόταν η σκηνή της μαρτυρίας στον αρχαίο Ισραήλ, ο Ιεχωβά γέμισε ανθρώπους όπως ο Βεσελεήλ και ο Οολιάβ με σοφία, κατανόηση και γνώση, καθιστώντας τους ικανούς να επιτελούν συγκεκριμένες εργασίες καλλιτεχνικής και πρακτικής φύσης.

Έξοδ. 32:19, 20 Οι Προαναλαμπές της Βασιλείας του Θεού Γίνονται Πραγματικότητα Σαν τον Μωυσή και τον Ηλία, εκθέτουν και εκείνοι θαρραλέα την ψεύτικη θρησκεία ενώ παροτρύνουν τους ειλικρινείς ανθρώπους να δίνουν αποκλειστική αφοσίωση στον Θεό.

Έξοδ. 31:18 Μπορείτε να Κάνετε τον Θεό να Χαίρεται Γι’ αυτό, αν και δεν γνωρίζουμε τι όψη έχει το πνευματικό σώμα του Θεού, η Αγία Γραφή αναφέρει ότι ο Θεός έχει μάτια, αφτιά, χέρια, βραχίονες, δάχτυλα, πόδια και καρδιά.​

Έξοδ. 32:1-5 Να Υποτάσσεστε Όσια στη Θεϊκή Εξουσία Μα αυτοί έδειξαν τέτοια κατάφωρη έλλειψη σεβασμού για τα προνόμια υπηρεσίας τους ώστε ο Ιεχωβά χρειάστηκε να τους θανατώσει!”

Έξοδ. 32:4-7 Να Λατρεύετε τον Θεό «με Πνεύμα» Όταν οι Ισραηλίτες έστησαν ένα ομοίωμα μοσχαριού, για να αποδώσουν δήθεν λατρευτικό σεβασμό στον Ιεχωβά, εκείνος εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του λέγοντας ότι είχαν αποστατήσει.​

Έξοδ. 32:32 Νιώστε Ασφάλεια Τώρα—Ζήστε με Ασφάλεια για Πάντα Αυτό περιλαμβάνει το να γραφτεί το όνομά μας, όχι σε κάποιον κατάλογο διασημοτήτων, αλλά στο βιβλίο της ζωής το οποίο έχει ο Θεός.​

Έξοδ. 31:16, 17 Ο Ιεχωβά μάς Δείχνει Πώς να Μετράμε τις Ημέρες Μας Οι λέξεις «αιώνες» ή «στον αιώνα» μπορεί να αναφέρονται σε πράγματα που έχουν ένα τέλος αλλά χωρίς καθορισμένη διάρκεια.

Έξοδ. 32:4 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Μακροθυμίας Μερικές μόλις εβδομάδες μετά τη θαυματουργική τους απελευθέρωση από την Αίγυπτο, στράφηκαν στην ειδωλολατρία, δείχνοντας χονδροειδή έλλειψη σεβασμού για τον Σωτήρα τους.

Έξοδ. 32:26 Η Αυθάδεια Οδηγεί στην Ατίμωση Ο Κορέ είχε το προνόμιο να είναι ανάμεσα σε εκείνους που ελευθερώθηκαν θαυματουργικά μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα, και πιθανότατα έλαβε μέρος στην εκτέλεση της κρίσης του Ιεχωβά εναντίον των Ισραηλιτών που συμμετείχαν στη μοσχολατρία στο Όρος Σινά.

Έξοδ. 32:18 Μουσική που Ευαρεστεί τον Θεό Αυτή η μουσική ήταν συνδεδεμένη με την ειδωλολατρία, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Θεού και οδήγησε στο θάνατο περίπου 3.000 από αυτούς που συμμετείχαν στο μουσικό ξεφάντωμα.​

Έξοδ. 32:17-19 Νεαροί—Αντισταθείτε στο Πνεύμα του Κόσμου Από τη Βιβλική εποχή, η ακατάλληλη μουσική είναι ένα μέσο με το οποίο ο Σατανάς υποκινεί σε ακάθαρτη συμπεριφορά.

Έξοδ. 32:1-6 Τοπικοί Πολιτισμοί και Χριστιανικές Αρχές—Εναρμονίζονται Μεταξύ Τους; Δυστυχώς, ενώ περίμεναν να επιστρέψει ο Μωυσής από το Όρος Σινά, οι Ισραηλίτες καταλήφθηκαν από ανυπομονησία, έφτιαξαν ένα χρυσό μοσχάρι και, αφού έφαγαν και ήπιαν, «σηκώθηκαν να διασκεδάσουν».

Έξοδ. 31:1-11 Ένδοξη Ελευθερία για τα Παιδιά του Θεού Σύντομα Υπό την επιρροή του αγίου πνεύματος, ο Βεσελεήλ υπηρέτησε ως επιδέξιος τεχνίτης σε σχέση με τη σκηνή του Ισραήλ.

Έξοδ. 31:18 Πώς Ενέπνευσε ο Θεός την Αγία Γραφή; Κατόπιν ο Μωυσής απλώς αντέγραψε εκείνα τα λόγια σε ρόλους ή άλλα υλικά.

Έξοδ. 31:14 Μια Καλύτερη Ελπίδα για την Ψυχή Αντί να μιλούν για αθανασία, οι Εβραϊκές Γραφές λένε ότι οι ανθρώπινες ψυχές μπορούν να ‘εξολοθρευθούν’ εξαιτίας αδικοπραγίας, να χτυπηθούν θανάσιμα, να δολοφονηθούν, να καταστραφούν και να κατασπαραχτούν.

Έξοδ. 31:3, 4 Δημιουργικότητα—Ένα Δώρο που Δίνει Απλόχερα ο Θεός Ο Βεσελεήλ, ένας τεχνίτης, χρησιμοποίησε το ταλέντο του ‘επινοώντας έντεχνα έργα’ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της σκηνής του μαρτυρίου.

Έξοδ. 32:7-14 Ο Ιεχωβά Είναι Λογικός! Επίσης, ο ίδιος άφησε τον Μωυσή να προβάλει αντιρρήσεις στην πρόταση που έκανε να καταστρέψει τους στασιαστικούς Ισραηλίτες, και στη θέση τους να δημιουργήσει ένα ισχυρό έθνος από τον Μωυσή.

Έξοδ. 32:9-14 Παραδείγματα Ταπεινοφροσύνης τα Οποία Πρέπει να Μιμούμαστε Έδειχνε ταπεινοφροσύνη από μέρους του το να δέχεται τις εκκλήσεις τού Μωυσή σε σχέση με το λαό Του τον Ισραήλ.

Έξοδ. 32:1-35 Αρχές ή Δημοτικότητα—Τι σας Κατευθύνει; Αλλά και πολλοί άλλοι δοκίμασαν την πληγή του Ιεχωβά επειδή απερίσκεπτα ακολούθησαν τους πολλούς.

Έξοδ. 32:5, 6, 17-19 Συγκεντρώσεις για Ψυχαγωγία—Να Απολαμβάνετε τα Οφέλη, να Αποφεύγετε τις Παγίδες Γνωρίζουμε πώς θεωρούσαν ο Θεός και ο ώριμος δούλος του, ο Μωυσής, αυτού του είδους την ψυχαγωγία.

Έξοδ. 31:14, 15 Μη σας Διαφύγει ο Σκοπός της Θεόδοτης Ελευθερίας Στον αρχαίο Ισραήλ υπό το Μωσαϊκό Νόμο, ο Θεός απαιτούσε να θανατώνονται τα άτομα που έκαναν κακή χρήση του ονόματός του ή παραβίαζαν το νόμο του Σαββάτου.

Έξοδ. κεφάλαιο 32 Λατρευτικός Σεβασμός Προς τις Θρησκευτικές Αναπαραστάσεις—Ένα Αμφιλεγόμενο Ζήτημα Για παράδειγμα, το έτος 1513 Π.Κ.Χ., ο Εβραίος ηγέτης Μωυσής κατέστρεψε τη χρυσή εικόνα ενός μόσχου και διέταξε να σφαγούν περίπου 3.000 άντρες οι οποίοι απέδιδαν λατρευτικό σεβασμό σ’ αυτήν.

Έξοδ. 32:2, 3 Η Αγία Γραφή δεν απαγορεύει τη χρήση τέτοιων μέσων βελτίωσης της ομορφιάς.

Έξοδ. 32:10-14 Να Συλλογίζεστε τα Υποδείγματα Μακροθυμίας Ναι, ο Ιεχωβά εκδήλωσε μακροθυμία για χάρη του ονόματός του.

Έξοδ. 32:11-14 Ανταποκρίθηκαν Ανιδιοτελώς στην Αγάπη του Θεού Έτσι, σε δυο περιπτώσεις ο Μωυσής ικέτευσε επιτυχώς τον Ιεχωβά να δείξει έλεος στον Ισραήλ γιατί περιλαμβανόταν το όνομα του Θεού.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: