ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 33, 34

«Οι Ελκυστικές Ιδιότητες του Ιεχωβά»

Έξοδ. 34:5-7 Επειδή ο Μωυσής είχε εκτίμηση για τις ιδιότητες του Ιεχωβά, μπορούσε να συμπεριφέρεται με υπομονή στους Ισραηλίτες. Παρόμοια, αν εμείς βαθαίνουμε την κατανόησή μας για τις ιδιότητες του Ιεχωβά, θα μπορούμε να συμπεριφερόμαστε με έλεος στους συγχριστιανούς μας.

«Ελεήμων και συμπονετικός»: Ο Ιεχωβά φροντίζει τους λάτρεις του με τρυφερή αγάπη και βαθύ ενδιαφέρον, όπως οι γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους

«Μακρόθυμος»: Ο Ιεχωβά είναι υπομονετικός με τους υπηρέτες του​—ανέχεται τα ελαττώματά τους και τους δίνει χρόνο για να κάνουν αλλαγές

«Γεμάτος όσια αγάπη»: Ο Ιεχωβά σφυρηλατεί έναν αδιάρρηκτο δεσμό όσιας αγάπης με τον λαό του

Κολάζ: Μάρτυρες του Ιεχωβά μιμούνται τις ιδιότητες του Ιεχωβά.

  1. Δύο πρεσβύτεροι επισκέπτονται μια οικογένεια και παρέχουν Βιβλική ενθάρρυνση.
  2. Αδελφή παρηγορεί μια συγχριστιανή της που κλαίει.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς μπορώ να μιμούμαι το έλεος και τη συμπόνια του Ιεχωβά;”

Έξοδ. 34:5​—Το να γνωρίζουμε το όνομα του Θεού σημαίνει να γνωρίζουμε τους σκοπούς, τις ενέργειες και τις ιδιότητές του (it-2 σ. 509 ¶9)

Η υλική δημιουργία πιστοποιεί την ύπαρξη του Θεού, αλλά δεν αποκαλύπτει το όνομά του. (Ψλ 19:1· Ρω 1:20) Το να γνωρίζει ένα άτομο το όνομα του Θεού σημαίνει περισσότερα από το να το γνωρίζει απλώς ως λέξη. (2Χρ 6:33) Στην πραγματικότητα σημαίνει να γνωρίζει το Πρόσωπο—τους σκοπούς, τις ενέργειες και τις ιδιότητές του όπως αποκαλύπτονται στο Λόγο του. (Παράβαλε 1Βα 8:41-43· 9:3, 7· Νε 9:10.) Αυτό καταδεικνύεται από την περίπτωση του Μωυσή, ανθρώπου τον οποίο ο Ιεχωβά “γνώριζε ονομαστικά”, δηλαδή στενά. (Εξ 33:12) Ο Μωυσής είχε το προνόμιο να δει μια φανέρωση της δόξας του Ιεχωβά και να ακούσει να “διακηρύττεται το όνομα του Ιεχωβά”. (Εξ 34:5) Εκείνη η διακήρυξη δεν ήταν απλώς μια επανάληψη του ονόματος Ιεχωβά, αλλά μια δήλωση αναφορικά με τις ιδιότητες και τις ενέργειες του Θεού. «Ιεχωβά, Ιεχωβά, Θεός ελεήμων και φιλεύσπλαχνος, που είναι μακρόθυμος και αφθονεί σε στοργική καλοσύνη και αλήθεια, που διατηρεί στοργική καλοσύνη για χιλιάδες, που συγχωρεί σφάλμα και παράβαση και αμαρτία, αλλά δεν πρόκειται να δώσει απαλλαγή από την τιμωρία, ο οποίος επιφέρει τιμωρία για το σφάλμα των πατέρων στους γιους και στους εγγονούς, στην τρίτη γενιά και στην τέταρτη γενιά». (Εξ 34:6, 7) Παρόμοια, ο ύμνος του Μωυσή, που περιέχει τα λόγια «διότι θα διακηρύξω το όνομα του Ιεχωβά», εξιστορεί την πολιτεία του Θεού με τον Ισραήλ και περιγράφει την προσωπικότητά του.—Δευ 32:3-44.

Έξοδ. 34:6​—Οι ιδιότητες του Ιεχωβά μάς ελκύουν κοντά του (w09 1/5 σ. 18 ¶3-5)

Πρώτα από όλα, ο Ιεχωβά αποκαλύπτει για τον εαυτό του ότι είναι «Θεός ελεήμων και φιλεύσπλαχνος». (Εδάφιο 6) Σύμφωνα με κάποιον λόγιο, η εβραϊκή λέξη η οποία αποδίδεται «ελεήμων» φανερώνει την «τρυφερή συμπόνια [που εκδηλώνει ο Θεός], όμοια με αυτήν που εκδηλώνει ένας πατέρας στα παιδιά του». Η λέξη που αποδίδεται «φιλεύσπλαχνος» είναι συγγενική ενός ρήματος το οποίο «δείχνει εγκάρδια ανταπόκριση από κάποιον που έχει να δώσει κάτι σε ένα άτομο το οποίο έχει μια ανάγκη». Σαφώς, ο Ιεχωβά θέλει να γνωρίζουμε ότι φροντίζει τους λάτρεις του όπως φροντίζουν οι γονείς τα παιδιά τους​—με τρυφερή αγάπη και βαθύ ενδιαφέρον για τις ανάγκες τους.​—Ψαλμός 103:8, 13.

Στη συνέχεια, ο Ιεχωβά λέει ότι είναι «μακρόθυμος». (Εδάφιο 6) Δεν είναι οξύθυμος με τους επίγειους υπηρέτες του. Αντίθετα, είναι υπομονετικός μαζί τους, καθώς ανέχεται τα ελαττώματά τους ενώ παράλληλα τους δίνει χρόνο να αλλάξουν τις αμαρτωλές τους οδούς.​—2 Πέτρου 3:9.

Ο Θεός συνεχίζει, λέγοντας ότι «αφθονεί σε στοργική καλοσύνη και αλήθεια». (Εδάφιο 6) Η στοργική καλοσύνη, ή αλλιώς όσια αγάπη, είναι μια πολύτιμη ιδιότητα μέσω της οποίας ο Ιεχωβά σφυρηλατεί ανάμεσα στον ίδιο και στο λαό του έναν σταθερό, αδιάρρηκτο δεσμό. (Δευτερονόμιο 7:9) Ο Ιεχωβά είναι επίσης αστείρευτη πηγή αλήθειας. Δεν μπορεί ούτε να εξαπατήσει ούτε να εξαπατηθεί. Εφόσον είναι ο “Θεός της αλήθειας”, μπορούμε να έχουμε απόλυτη πίστη σε καθετί που λέει, περιλαμβανομένων και των υποσχέσεών του για το μέλλον.​—Ψαλμός 31:5.

Έξοδ. 34:7​—Ο Ιεχωβά συγχωρεί τους μετανοημένους αμαρτωλούς (w09 1/5 σ. 18 ¶6)

Άλλη μια σπουδαία αλήθεια που θέλει ο Ιεχωβά να γνωρίζουμε για τον εαυτό του είναι πως συγχωρεί «σφάλμα και παράβαση και αμαρτία». (Εδάφιο 7) Είναι “πρόθυμος να συγχωρεί” τους μετανοημένους αμαρτωλούς. (Ψαλμός 86:5) Ταυτόχρονα, ο Ιεχωβά δεν ανέχεται ποτέ την κακία. Εξηγεί ότι «δεν πρόκειται να δώσει απαλλαγή από την τιμωρία». (Εδάφιο 7) Ο άγιος και δίκαιος Θεός δεν θα αφήσει ατιμώρητους τους εκούσιους αμαρτωλούς. Αργά ή γρήγορα θα τους καταφθάσουν οι συνέπειες της αμαρτωλής τους συμπεριφοράς.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 33:11, 20​—Πώς μιλούσε ο Θεός στον Μωυσή «πρόσωπο με πρόσωπο»; (w04 15/3 σ. 27 ¶5)

Έξοδ. 33:11, 20—Πώς μιλούσε ο Θεός στον Μωυσή «πρόσωπο με πρόσωπο»; Αυτή η έκφραση υποδηλώνει κατ’ ιδίαν συνομιλία. Ο Μωυσής μιλούσε με τον εκπρόσωπο του Θεού και μέσω αυτού έλαβε προφορικά οδηγίες από τον Ιεχωβά. Ο Μωυσής, όμως, δεν είδε τον Ιεχωβά, εφόσον “κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δει τον Θεό και να ζήσει”. Μάλιστα, ο Ιεχωβά δεν μιλούσε προσωπικά στον Μωυσή. Ο Νόμος «διαβιβάστηκε μέσω αγγέλων με το χέρι ενός μεσίτη», αναφέρει το εδάφιο Γαλάτες 3:19.

Έξοδ. 34:23, 24​—Γιατί χρειαζόταν να έχουν πίστη οι άρρενες Ισραηλίτες για να παρευρίσκονται στις τρεις ετήσιες γιορτές; Κάθε άρρενας Ισραηλίτης και προσήλυτος στη γη είχε λάβει την εντολή να εμφανίζεται τρεις φορές το χρόνο ενώπιον του Ιεχωβά. Πολλοί οικογενειάρχες, κατανοώντας ότι ολόκληρη η οικογένεια θα ωφελούνταν πνευματικά από τέτοιες περιστάσεις, φρόντιζαν να τους συνοδεύουν η σύζυγός τους και τα παιδιά τους. Ποιος όμως θα προστάτευε τα σπίτια τους και τους αγρούς τους από τις επιθέσεις των εχθρών ενόσω θα έλειπε η οικογένεια; Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε: «Κανείς δεν θα επιθυμήσει τη γη σου όταν εσύ θα ανεβαίνεις για να δεις το πρόσωπο του Ιεχωβά του Θεού σου τρεις φορές το χρόνο». (Έξοδος 34:24) Οι Ισραηλίτες έπρεπε να έχουν πίστη για να είναι πεπεισμένοι ότι, αν έβαζαν πρώτα τα πνευματικά ενδιαφέροντα, δεν θα έχαναν από υλική άποψη. Εκπλήρωσε ο Ιεχωβά το λόγο του; Και βέβαια!

Έξοδ. 34:5, 6 Πώς θα Βοηθήσετε τον Σπουδαστή σας να Προοδεύσει ως το Βάφτισμα. Στη διάρκεια της μελέτης, να ζωντανεύετε την προσωπικότητα του Θεού μας.

Έξοδ. 33:11,13 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Δείχνοντας πόσο στενή ήταν εκείνη η σχέση, η Γραφή λέει: «Ο Ιεχωβά μιλούσε στον Μωυσή πρόσωπο με πρόσωπο, όπως θα μιλούσε κάποιος άνθρωπος σε έναν συνάνθρωπό του».​—Έξοδ. 33:11…. Ακόμα και αφού είχε εκτελέσει δυναμικά έργα στο όνομα του Θεού, ζήτησε με σεβασμό να του επιτραπεί να γνωρίσει καλύτερα τον Ιεχωβά.

Έξοδ. 34:14 Να Αποδίδετε στον Ιεχωβά Αποκλειστική Αφοσίωση Δεν θα επιτρέπουμε σε κανέναν και τίποτα να πάρει τη θέση του στην καρδιά μας.​—Διαβάστε

Έξοδ. 34:6 Να Υποτάσσεστε Πρόθυμα στον Ιεχωβά—Γιατί και Πώς; Αλλά ο Ιεχωβά είναι ο σοφότερος και ο πιο στοργικός, ελεήμων και συμπονετικός Άρχοντας.​

Έξοδ. 34:6 Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό Να νιώθετε την αγάπη και τη στοργή του όπως εκφράζονται με τα λόγια και τις πράξεις του.

Έξοδ. 33:19· 34:6, 7 Αγαθότητα—Πώς Μπορείτε να την Καλλιεργήσετε; Καθώς περνούσε η δόξα του Ιεχωβά​—περιλαμβανομένης της αγαθότητάς του—​ο Μωυσής άκουσε τα εξής λόγια: «Ιεχωβά, Ιεχωβά, Θεός ελεήμων και συμπονετικός, μακρόθυμος και γεμάτος όσια αγάπη και αλήθεια, που δείχνει όσια αγάπη σε χιλιάδες, που συγχωρεί σφάλμα και παράβαση και αμαρτία, αλλά δεν πρόκειται να αφήσει ατιμώρητο τον ένοχο».

Έξοδ. 33:12-17 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Όταν ικέτευσε τον Ιεχωβά να του επιτρέψει να γνωρίσει πληρέστερα τις οδούς Του, εκείνος αποκρίθηκε: «Και αυτό επίσης που ζητάς θα το κάνω, επειδή έχεις βρει εύνοια στα μάτια μου και σε γνωρίζω ονομαστικά».

Έξοδ. 34:14 Ανήκουμε στον Ιεχωβά Έτσι χαίρεται και ο Ιεχωβά όταν εμείς αφοσιωνόμαστε με προθυμία αποκλειστικά σε εκείνον.​

Έξοδ. 34:6, 7 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Πάνω από όλα, χρειάζονταν το άγιο πνεύμα του Ιεχωβά, το οποίο θα τους έδινε τη δυνατότητα να αντανακλούν την ενόραση, το έλεος και τη δικαιοσύνη Του.​

Έξοδ. 34:6 Να Κρατάτε τα Μάτια σας στο Μεγάλο Ζήτημα Άρα λοιπόν, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι εκείνος πάντοτε θα αγαπάει, θα θεωρεί πολύτιμους και θα εκτιμάει τους όσιους υπηρέτες του.​

Έξοδ. 34:6 Μπορούμε Όντως να Βρούμε τον Θεό; Είναι απροσωπόληπτος, ελεήμων, φιλεύσπλαχνος και μακρόθυμος.

Έξοδ. 33:13 Πόσο Πραγματική Είναι η Σχέση σας με τον Ιεχωβά; Όταν διαβάζουμε λοιπόν τη Γραφή, στόχος μας πρέπει να είναι, όχι απλώς να μαθαίνουμε πολλά καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά να “γνωρίσουμε” καλύτερα τον Ιεχωβά ως Πρόσωπο.​

Έξοδ. 34:6, 7 Πώς μας Πλησιάζει ο Ιεχωβά Λόγου χάρη, στα εδάφια Έξοδος 34:6, 7, ο Ιεχωβά περιέγραψε τον εαυτό του στον Μωυσή ως “Θεό ελεήμονα και φιλεύσπλαχνο, που είναι μακρόθυμος και αφθονεί σε στοργική καλοσύνη και αλήθεια, που διατηρεί στοργική καλοσύνη για χιλιάδες, που συγχωρεί σφάλμα και παράβαση και αμαρτία”

Έξοδ. 34:6 Πώς Πρέπει να Διαπαιδαγωγείτε τα Παιδιά Σας; Επιπλέον, ο Ιεχωβά είναι “ελεήμων, φιλεύσπλαχνος και μακρόθυμος”.

Έξοδ. 34:5-7 Να Ενεργείτε σε Αρμονία με τη Στοργική Προσευχή του Ιησού Ο Ιησούς τούς βοήθησε επίσης να γνωρίσουν τι αντιπροσώπευε το όνομα του Θεού, δηλαδή τις υπέροχες ιδιότητές του και τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρεται.

Έξοδ. 34:6, 7 Η Αγία Γραφή Αλλάζει Ζωές Παραδείγματος χάρη, στα εδάφια Έξοδος 34:6, 7, η Γραφή χαρακτηρίζει τον Ιεχωβά “Θεό ελεήμονα και φιλεύσπλαχνο, που είναι μακρόθυμος και αφθονεί σε στοργική καλοσύνη και αλήθεια, που διατηρεί στοργική καλοσύνη για χιλιάδες, που συγχωρεί σφάλμα και παράβαση και αμαρτία”

Έξοδ. 34:6 Να Σκέφτεστε και να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Ο Ιεχωβά είναι φιλεύσπλαχνος και καλοσυνάτος απέναντί μας, ιδιαίτερα όταν νιώθουμε αποκαρδιωμένοι και αποθαρρυμένοι.

Έξοδ. 34:6 Βοηθήστε τον Εαυτό σας και Άλλους με το Λόγο του Θεού Έτσι λοιπόν, τα ταπεινά άτομα γνώρισαν τον Ιεχωβά ως “Θεό ελεήμονα και φιλεύσπλαχνο, που είναι μακρόθυμος και αφθονεί σε στοργική καλοσύνη και αλήθεια”.

Έξοδ. 34:5-7 Να Τιμάτε το Μεγάλο Όνομα του Ιεχωβά Ήταν Θεός απαράμιλλης υπομονής και μακροθυμίας.

Έξοδ. 33:17 Χριστιανοί Πρεσβύτεροι—“Συνεργάτες για τη Χαρά Μας” Εντούτοις, όταν καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να το κάνουν αυτό, είναι σαν να λένε στους ομοπίστους τους: “Είσαι πολύτιμος για εμένα”.

Έξοδ. 34:11-16 Παράδειγμα προς Μίμηση ή προς Αποφυγή; Αιώνες νωρίτερα, ο Θεός είχε απαγορεύσει την επιγαμία με ειδωλολάτρες Χαναναίους και μάλιστα είχε κατονομάσει ορισμένους λαούς.

Έξοδ. 34:6 Να Καλλιεργείτε Πνευματικότητα ως Αντρόγυνο Γι’ αυτό, φέρονται στους άλλους με αγάπη, καλοσύνη και πραότητα.

Έξοδ. 34:6 Ο Θεός Είναι Μυστήριο—Αληθεύει; Είναι «ελεήμων και φιλεύσπλαχνος, . . . μακρόθυμος και αφθονεί σε στοργική καλοσύνη και αλήθεια».

Έξοδ. 33:12, 13 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Όταν σκέφτεστε τον Μωυσή, δεν τον θεωρείτε ως άτομο που το γνώριζε ο Ιεχωβά;​

Έξοδ. 33:9 Διακρίνετε τις Αποδείξεις της Θεϊκής Καθοδηγίας; Επιπρόσθετα, το σύννεφο προσδιόριζε τον Μωυσή ως εκείνον που είχε επιλέξει ο Ιεχωβά για να ηγείται του έθνους.

Έξοδ. 34:23 Να Βρίσκετε Αναζωογόνηση σε Πνευματικά Πράγματα. Ποιος είναι ένας τρόπος για να βρούμε αναζωογόνηση στις διακοπές μας; Τρεις φορές το χρόνο οι Ισραηλίτες ταξίδευαν στην Ιερουσαλήμ για να αποδώσουν λατρεία στα πλαίσια των γιορτών τους.

Έξοδ. 34:6, 7 Πώς τα Λόγια του Ιησού Προάγουν την Ευτυχία Οι άνθρωποι εκδηλώνουν έλεος όταν κρίνουν ότι θα συγχωρήσουν εκείνους που κάνουν κάποια παράβαση σε βάρος τους, όπως ο Ιεχωβά συγχωρεί με έλεος τους μετανοημένους.

Έξοδ. 33:13 Βλέπετε τους Άλλους Όπως τους Βλέπει ο Ιεχωβά; Αν μας συμβαίνει αυτό, είναι καιρός να δώσουμε προσοχή στην άποψή μας και να την εναρμονίσουμε με την ξεκάθαρη άποψη του Ιεχωβά.

Έξοδ. 34:12 Μάθετε από τα Λάθη των Ισραηλιτών Πράγματι, στον εκλεκτό λαό του Θεού δόθηκε η προειδοποίηση: «Πρόσεξε να μη συνάψεις διαθήκη με τους κατοίκους της γης στην οποία πηγαίνεις, μήπως και αυτό αποδειχτεί παγίδα στο μέσο σου».

Έξοδ. 34:6, 7 Να Δίνετε Προσοχή στην «Τέχνη της Διδασκαλίας» Σας Ο Ιεχωβά, εκτός του ότι είναι στοργικός Πατέρας καθώς και ο Δημιουργός και ο Ιδιοκτήτης του σύμπαντος, αποκαλύπτει επίσης την προσωπικότητα και τις ικανότητές του σε εκείνους που τον αγαπούν και τον υπηρετούν.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: