ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 35, 36

«Εξοπλισμένοι για να Κάνουμε το Έργο του Ιεχωβά»

Έξοδ. 35:25, 26, 30-35· 36:1, 2 Το άγιο πνεύμα του Ιεχωβά εξόπλισε τον Βεσελεήλ και τον Οολιάβ ώστε να υλοποιήσουν τα λεπτομερή σχέδια για τη σκηνή της μαρτυρίας. (Βλέπε εικόνα εξωφύλλου.) Το πανίσχυρο άγιο πνεύμα του Ιεχωβά είναι διαθέσιμο και στους υπηρέτες του σήμερα. Πώς μπορούμε να ωφελούμαστε από αυτό;

  • Πρέπει να προσευχόμαστε ώστε το άγιο πνεύμα να επαυξάνει τις όποιες ικανότητες έχουμε στην υπηρεσία του Ιεχωβά

  • Πρέπει να τρεφόμαστε επιμελώς από τον Λόγο του Θεού

  • Πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε όποιον διορισμό έχουμε

Για ποιους διορισμούς μπορεί να σας εξοπλίσει ο Ιεχωβά;

Ο Βεσελεήλ και ο Οολιάβ κατεργάζονται διάφορα αντικείμενα από χρυσό για τη σκηνή της μαρτυρίας. Ο ένας σφυρηλατεί μικρολεπτομέρειες στο φτερό ενός χερούβ και ο άλλος σφυρηλατεί ένα φύλλο χρυσού.

Έξοδ. 35:25, 26​—Ο Ιεχωβά ευλόγησε το πρόθυμο πνεύμα του λαού του (w14 15/12 σ. 4 ¶4)

Αυτό που έδωσε στον Ιεχωβά τη μεγαλύτερη χαρά δεν ήταν οι υλικές προσφορές αλλά το πρόθυμο πνεύμα όσων υποστήριξαν με αυτόν τον τρόπο την αγνή λατρεία. Υποκινήθηκαν επίσης να προσφέρουν το χρόνο και τον κόπο τους. «Όλες οι γυναίκες που είχαν σοφή καρδιά έκλωθαν με τα χέρια τους», λέει η αφήγηση. Πράγματι, «όλες οι γυναίκες που η καρδιά τους τις ωθούσε με σοφία, αυτές έκλωθαν τις τρίχες κατσικιού». Επιπρόσθετα, ο Ιεχωβά έδωσε στον Βεσελεήλ “σοφία, κατανόηση και γνώση σε κάθε είδους τεχνική εργασία”. Στην πραγματικότητα, ο Θεός γέμισε τον Βεσελεήλ και τον Οολιάβ με τις δεξιότητες τις οποίες χρειάζονταν για να κάνουν όλο το έργο που τους ανατέθηκε.​—Έξοδ. 35:25, 26, 30-35.

Κολάζ: Μάρτυρες του Ιεχωβά χειρίζονται διάφορους θεοκρατικούς διορισμούς. 1. Αδελφές συμμετέχουν σε ένα οικοδομικό έργο. 2. Αδελφός προετοιμάζεται για να διεξαγάγει το μάθημα της Μελέτης “Σκοπιάς”. 3. Αδελφός κηρύττει σε έναν μαγαζάτορα ενώ ο συνεργάτης του αδελφού προσέχει για εναντιουμένους. 4. Ζευγάρι παρακολουθεί τη σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας.

Έξοδ. 35:30-35​—Το άγιο πνεύμα εξόπλισε τον Βεσελεήλ και τον Οολιάβ για «κάθε είδους εργασία» (w11 15/12 σ. 18 ¶6)

Η περίπτωση του Βεσελεήλ, ενός συγχρόνου του Μωυσή, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενεργεί το πνεύμα του Θεού. (Διαβάστε Έξοδος 35:30-35) Ο Βεσελεήλ διορίστηκε επικεφαλής στην κατασκευή του εξοπλισμού που ήταν αναγκαίος για τη σκηνή της μαρτυρίας. Είχε άραγε τεχνικές γνώσεις προτού επωμιστεί αυτό το τεράστιο έργο; Ίσως, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η πιο πρόσφατη εργασία του ήταν να φτιάχνει πλίθους για τους Αιγυπτίους. (Έξοδ. 1:13, 14) Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, ο Βεσελεήλ να φέρει σε πέρας αυτόν τον περίπλοκο διορισμό; Ο Ιεχωβά «τον γέμισε με το πνεύμα του . . . σε σοφία, σε κατανόηση και σε γνώση και σε κάθε είδους τεχνική εργασία, και για να επινοεί έντεχνα έργα . . . [και] να φτιάχνει ευρηματικές κατασκευές κάθε είδους». Όποια φυσική ικανότητα και αν είχε ο Βεσελεήλ, το άγιο πνεύμα την επαύξησε. Το ίδιο ίσχυε και για τον Οολιάβ. Ο Βεσελεήλ και ο Οολιάβ πρέπει να έμαθαν καλά τη δουλειά τους, διότι, όχι μόνο επιτελούσαν τα καθήκοντά τους, αλλά δίδασκαν και άλλους τι να κάνουν. Ναι, ο Θεός “έβαλε στην καρδιά τους το να διδάσκουν”.

Έξοδ. ξ 36:1, 2​—Ο Ιεχωβά έλαβε δικαίως την τιμή για το έργο τους (w11 15/12 σ. 19 ¶7)

Κάτι άλλο που αποδεικνύει ότι ο Βεσελεήλ και ο Οολιάβ καθοδηγούνταν από το πνεύμα του Θεού είναι η εκπληκτική μακροβιότητα του έργου τους. Οι κατασκευές τους εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται έπειτα από 500 χρόνια περίπου. (2 Χρον. 1:2-6) Ανόμοια με τους σημερινούς κατασκευαστές, ο Βεσελεήλ και ο Οολιάβ δεν είχαν την επιθυμία να αφήσουν την υπογραφή ή τη σφραγίδα τους στο έργο τους. Όλη η τιμή για τα επιτεύγματά τους δόθηκε στον Ιεχωβά.​—Έξοδ. 36:1, 2.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 35:1-3​—Τι μαθαίνουμε από τον νόμο του Σαββάτου; (w05 15/5 σ. 23 ¶14)

Να δίνετε προτεραιότητα στα πνευματικά ζητήματα. Το έθνος του Ισραήλ δεν έπρεπε να επιτρέψει στη φροντίδα για τις υλικές ανάγκες να παραγκωνίσει την προσοχή που όφειλαν να δίνουν στις πνευματικές δραστηριότητες. Η ζωή των Ισραηλιτών δεν έπρεπε να είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στις καθημερινές επιδιώξεις. Ο Ιεχωβά ξεχώρισε κάποιον χρόνο κάθε εβδομάδα τον οποίο όρισε ως ιερό, ως χρόνο που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για δραστηριότητες σχετικές με τη λατρεία του αληθινού Θεού. (Έξοδος 35:1-3· Αριθμοί 15:32-36) Κάθε έτος έπρεπε να ξεχωρίζουν επιπλέον χρόνο για συγκεκριμένες άγιες συνελεύσεις. (Λευιτικό 23:4-44) Αυτές θα τους παρείχαν την ευκαιρία να αφηγούνται τις κραταιές πράξεις του Ιεχωβά, να λαβαίνουν υπενθυμίσεις για τις οδούς του και να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους σε αυτόν για όλη του την αγαθότητα. Καθώς ο λαός θα εξέφραζε την αφοσίωσή του στον Ιεχωβά, θα αύξανε σε θεοσεβή φόβο και αγάπη και θα βοηθούνταν να περπατάει στις οδούς του. (Δευτερονόμιο 10:12, 13) Οι ωφέλιμες αρχές που εμπεριέχονται σε εκείνες τις οδηγίες αποδεικνύονται ευεργετικές για τους υπηρέτες του Ιεχωβά σήμερα.—Εβραίους 10:24, 25.

Έξοδ. 35:21​—Πώς αποτελεί το γενναιόδωρο πνεύμα των Ισραηλιτών εξαιρετικό παράδειγμα για εμάς; (w00 1/11 σ. 29 ¶2)

Φανταστείτε λοιπόν πώς ένιωθαν οι Ισραηλίτες. Γενιές ολόκληρες είχαν υποφέρει πικρή δουλεία και στέρηση. Τώρα ήταν ελεύθεροι και είχαν πλούσια υλικά αποκτήματα. Πώς θα ένιωθαν για το ενδεχόμενο να αποχωριστούν κάποια από αυτά τα αποκτήματα; Θα μπορούσαν να πιστεύουν ότι τα είχαν κερδίσει και ότι είχαν δικαίωμα να τα κρατήσουν. Ωστόσο, όταν κλήθηκαν να συνεισφέρουν για την υποστήριξη της αγνής λατρείας, το έκαναν—και όχι απρόθυμα ούτε με τσιγκουνιά! Δεν ξέχασαν ότι χάρη στον Ιεχωβά μπορούσαν να έχουν αυτά τα υλικά πράγματα. Έτσι, έδωσαν με αφθονία από το ασήμι, το χρυσάφι και τα ζωντανά τους. Είχαν «πρόθυμη καρδιά». Η “καρδιά τους τούς ωθούσε”. “Το πνεύμα τους τούς παρακινούσε”. Στ’ αλήθεια, αυτή ήταν μια «εθελοντική προσφορά στ

Έξοδ. 35:20-29 Πώς Υποστηρίζεται το Έργο της Βασιλείας Τοπικά και Παγκόσμια Εκδηλώνουν πρόθυμο πνεύμα παρόμοιο με εκείνο των αρχαίων υπηρετών του Θεού, οι οποίοι υποστήριξαν γενναιόδωρα την κατασκευή ενός χώρου για τη λατρεία του Ιεχωβά.

Έξοδ. 35:30-35 Τι θα σας Κάνει ο Ιεχωβά να Γίνετε; Μπορεί να επαυξήσει τις φυσικές μας ικανότητες με το άγιο πνεύμα του.

Έξοδος 35:21 Η Αγία Γραφή δεν διδάσκει ότι κάποιο ξεχωριστό μέρος του ανθρώπου συνεχίζει να ζει μετά τον θάνατό του.​

Έξοδ. 36:3-7 Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα; Ωστόσο, καλεί τους υπηρέτες του να χρησιμοποιούν τα υλικά τους πράγματα για να υποστηρίζουν το έργο της οργάνωσής του.

Έξοδ. 35:30-35· 36:1, 4-7 Οικοδομικό Έργο που Τιμάει τον Ιεχωβά Οι Ισραηλίτες, για παράδειγμα, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας και πρόσφεραν με γενναιοδωρία τα υλικά που χρειάζονταν.​

Έξοδ. 35:5, 36:4-7 Πώς Χρηματοδοτούνται οι Δραστηριότητες της Βασιλείας Ο Ιεχωβά πρόσταξε τον Μωυσή να δώσει την ευκαιρία στο λαό να υποστηρίξει το εγχείρημα καλώντας τον καθένα που είχε πρόθυμη καρδιά να φέρει συνεισφορά για τον Ιεχωβά. Οι Ισραηλίτες πρόσφεραν πολύ περισσότερα από ό,τι ήταν αναγκαίο και χρειάστηκε να “εμποδιστούν να φέρουν” άλλα.​

Έξοδ. 35:5· 36:3, 6 Άνθρωποι που Κηρύττουν—Διάκονοι Προσφέρουν τον Εαυτό τους Πρόθυμα Έφερναν μάλιστα τόσο πολλά ώστε χρειάστηκε να “εμποδιστούν να φέρνουν”!

Έξοδ. 35:5 Ο Ιεχωβά Ευλογεί Πλούσια το Πρόθυμο Πνεύμα Ο καθένας που έχει πρόθυμη καρδιά ας φέρει αυτή τη συνεισφορά ως συνεισφορά του Ιεχωβά».

Έξοδ. 35:30-35 Να Αναζητάτε Ένθερμα την Ευλογία του Ιεχωβά Λίγο αργότερα, το ίδιο πνεύμα εξάρτισε τον Βεσελεήλ και τον Οολιάβ ώστε να υλοποιήσουν τα θεσπέσια και θεόπνευστα αρχιτεκτονικά σχέδια για τη σκηνή της μαρτυρίας.​

Έξοδ. 35:5 Να Έχετε Μόνιμα τον Ιεχωβά Μπροστά Σας Επιπρόσθετα, το πνεύμα του Ιεχωβά υποκίνησε άτομα με πρόθυμη καρδιά να κάνουν γενναιόδωρες συνεισφορές.

Έξοδ. 35:35 “Ας Κυλάει η Δικαιοσύνη”—Κλειδί για Γνώση του Θεού Ή μερικοί μπορεί να παρείχαν διάφορες υπηρεσίες—ίσως επισκεύαζαν στέγες ή έπαιζαν μουσικά όργανα.

Έξοδ. 35:1-3 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά ξεχώρισε κάποιον χρόνο κάθε εβδομάδα τον οποίο όρισε ως ιερό, ως χρόνο που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για δραστηριότητες σχετικές με τη λατρεία του αληθινού Θεού.

Έξοδος 36:1 Η επικείμενη ανάσταση των πιστών θα μας δώσει συναρπαστικές ευκαιρίες να πάρουμε πληροφορίες από ανθρώπους όπως ο Μωυσής, ο Ααρών, ο Βεσελεήλ, καθώς και από άλλους οι οποίοι γνώριζαν προσωπικά το σχέδιο και τη λειτουργία της σκηνής.​

Έξοδ. 35:21 Να Υπηρετείτε τον Θεό με Πρόθυμο Πνεύμα Ωστόσο, το πρώτιστο κίνητρο με το οποίο υπηρετούμε τον Θεό είναι η αγάπη μας για αυτόν.​

Έξοδ. 35:5, 21, 22 Οι θυσίες μας θα μπορούσαν να γίνουν «κουραστικό πράγμα» για εμάς αν η καρδιά και το πνεύμα μας δεν είναι στ’ αλήθεια πρόθυμα.

Έξοδ. 35:21, 22 Οι Γυναίκες Είχαν Μεγάλη Συμμετοχή «Ήρθαν, ο καθένας που τον ωθούσε η καρδιά του», λέει η Αγία Γραφή για τους Ισραηλίτες, «και έρχονταν συνεχώς, άντρες και γυναίκες μαζί».

Έξοδ. 35:21 Η Μεγαλύτερη Δόξα του Οίκου του Ιεχωβά Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι εκκλησίες και άτομα ανταποκρίνονται ολόκαρδα, σύμφωνα με το πνεύμα του εδαφίου

Έξοδ. 35:21 Γιατί Πρέπει να Δίνουμε στον Ιεχωβά; Όπως είχε συμβεί με την οικοδόμηση της σκηνής του μαρτυρίου και, αργότερα, του ναού, ο καθένας έδωσε ό,τι τον ωθούσε η καρδιά του να δώσει.

Έξοδ. 35:25, 26 Δημιουργικότητα—Ένα Δώρο που Δίνει Απλόχερα ο Θεός Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, το γεγονός ότι η Αγία Γραφή εξυμνεί το τραγούδι, το χορό, το κλώσιμο, το μαγείρεμα, τις τέχνες και άλλα δημιουργικά εγχειρήματα.

Έξοδ. 35:21 Να Είστε Ευτυχισμένοι και Οργανωμένοι Όταν υπάρχει τέτοια στενή σχέση, το ευτυχισμένο ποίμνιο, που υποκινείται πλήρως από αγάπη για τον Θεό, θα ανταποκρίνεται με καλό τρόπο και χωρίς εξαναγκασμό στην κατεύθυνση που του δίνεται και θα κάνει το καλύτερο που μπορεί στην υπηρεσία του προς τον Θεό.

Έξοδ. 35:30-35· 36:1-3 Ας Βρίσκουμε Χαρά στον Μεγαλειώδη Δημιουργό Μας Η πνευματικότητα είναι η εξέχουσα ιδιότητα που απαιτείται από αυτούς τους εργάτες.

Έξοδ. 35:4-35 Ο Ιεχωβά Αγαπάει Εκείνους που Δίνουν με Χαρά Ο λαός έδωσε με χαρά χρυσό, ασήμι, ξύλο, λινό ύφασμα και άλλα πράγματα ως εθελοντική ‘προσφορά στον Ιεχωβά’.

Έξοδ. 35:21 Εκτιμάτε τα Ιερά Πράγματα; Και αφού οι περισσότερες συναθροίσεις μας διεξάγονται στην Αίθουσα Βασιλείας, συνεισφέρετε εσείς τακτικά από χρηματική άποψη και εργάζεστε σκληρά για την κατάλληλη συντήρησή της;

Έξοδ. 36:3-7 Αποτελεί Θυσία Αυτό που Δίνετε; Το Βιβλικό υπόμνημα δείχνει ότι ο λαός πρόσφερε πολύ απλόχερα και γενναιόδωρα την εποχή του Μωυσή και του Δαβίδ και αργότερα, τον καιρό που βασίλευαν ο Ιωάς και ο Ιωσίας.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: