ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 37, 38

«Τα Θυσιαστήρια στη Σκηνή της Μαρτυρίας και ο Ρόλος τους στην Αληθινή Λατρεία»

Έξοδ. 37:25, 29· 38:1 Τα θυσιαστήρια στη σκηνή της μαρτυρίας κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιεχωβά και είχαν ιδιαίτερη σημασία.

Σαν την καύση του επιδέξια αναμειγμένου θυμιάματος, έτσι και οι αποδεκτές προσευχές που προσφέρουν οι υπηρέτες του Ιεχωβά τον ευαρεστούν

Ο Ιεχωβά δεχόταν τις θυσίες που γίνονταν στο θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος. Η θέση του μπροστά στο αγιαστήριο μας υπενθυμίζει ότι, για να γίνει κάποιος αποδεκτός από τον Θεό, είναι απαραίτητο να έχει πίστη στη λυτρωτική θυσία του Ιησού.​—Ιωα 3:16-18· Εβρ 10:5-10

Πώς μπορούμε να ετοιμάζουμε τις προσευχές μας σαν θυμίαμα ενώπιον του Θεού;​—Ψλ 141:2

Η σκηνή της μαρτυρίας με τα καλύμματα τραβηγμένα ώστε να φαίνεται το εσωτερικό και ο σκελετός της. Δίπλα της βρίσκεται η χάλκινη λεκάνη και το θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος.

Έξοδ. 37:25​—Το θυσιαστήριο του θυμιάματος βρισκόταν στα Άγια (it-1 σ. 1185 ¶1)

Το θυσιαστήριο του θυμιάματος. Το θυσιαστήριο του θυμιάματος (αποκαλούμενο και «χρυσό θυσιαστήριο» [Εξ 39:38]) ήταν επίσης φτιαγμένο από ξύλο ακακίας, αλλά η πάνω επιφάνειά του και οι πλευρές του ήταν επικαλυμμένες με χρυσάφι. Στην πάνω επιφάνειά του υπήρχε ένα χρυσό πλαίσιο. Το θυσιαστήριο αυτό ήταν τετράγωνο, με πλευρά 44,5 εκ. και ύψος 89 εκ., και είχε επίσης «κέρατα» που προεξείχαν από τις τέσσερις πάνω γωνίες του. Είχε δύο χρυσούς κρίκους, μέσα από τους οποίους περνούσαν τα ξύλινα κοντάρια από ακακία που χρησίμευαν για τη μεταφορά και τα οποία ήταν επικαλυμμένα με χρυσάφι, και αυτοί οι κρίκοι ήταν τοποθετημένοι κάτω από το χρυσό πλαίσιο σε δύο αντίθετες πλευρές του θυσιαστηρίου. (Εξ 30:1-5· 37:25-28) Σε αυτό το θυσιαστήριο έκαιγαν ένα ειδικό θυμίαμα δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. (Εξ 30:7-9, 34-38) Σε άλλα σημεία αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνταν ένα θυμιατήρι, ή πυροδοχείο, για την καύση του θυμιάματος, οπότε προφανώς ένα τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούνταν και για το θυσιαστήριο του θυμιάματος. (Λευ 16:12, 13· Εβρ 9:4· Απ 8:5· παράβαλε 2Χρ 26:16, 19.) Η θέση του θυσιαστηρίου του θυμιάματος ήταν μέσα στη σκηνή της μαρτυρίας, ακριβώς μπροστά στην κουρτίνα που έκρυβε τα Άγια των Αγίων, γι’ αυτό και αναφέρεται ότι βρισκόταν «μπροστά στην κιβωτό της μαρτυρίας».—Εξ 30:1, 6· 40:5, 26, 27.

Έξοδ. ξ 37:29​—Το ιερό θυμίαμα ήταν επιδέξια αναμειγμένο (it-1 σ. 1180 ¶2)

Το ιερό θυμίαμα που ορίστηκε να χρησιμοποιείται στη σκηνή της μαρτυρίας στην έρημο φτιαχνόταν από ακριβά υλικά τα οποία συνεισέφερε η εκκλησία. (Εξ 25:1, 2, 6· 35:4, 5, 8, 27-29) Ο Ιεχωβά, δίνοντας τη θεϊκή συνταγή για αυτό το μείγμα των τεσσάρων συστατικών, είπε στον Μωυσή: «Πάρε αρώματα: σταγόνες στακτής και όνυχα και αρωματικό γάλβανο και αγνό λιβάνι. Πρέπει να υπάρχει η ίδια ποσότητα από το καθένα. Και πρέπει να φτιάξεις με αυτά θυμίαμα, μείγμα μυρωδικών, έργο μυροποιού, αλατισμένο, αγνό, κάτι άγιο. Και πρέπει να κοπανίσεις λίγο από αυτό κάνοντάς το λεπτή σκόνη και να βάλεις λίγο από αυτό μπροστά στη Μαρτυρία, στη σκηνή της συνάντησης, όπου θα παρουσιάζομαι σε εσένα. Πρέπει να είναι αγιότατο για εσάς». Έπειτα, για να τους εντυπώσει τη μοναδικότητα και την αγιότητα του θυμιάματος, ο Ιεχωβά πρόσθεσε: «Όποιος φτιάξει κάτι όμοιο με αυτό για να απολαύσει τη μυρωδ

Έξοδ. 38:1​—Το θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος βρισκόταν στην αυλή (it-1 σ. 1184 ¶7)

Τα Θυσιαστήρια στη Σκηνή της Μαρτυρίας. Όταν στήθηκε η σκηνή της μαρτυρίας, κατασκευάστηκαν δύο θυσιαστήρια σύμφωνα με το υπόδειγμα που έδωσε ο Θεός. Το θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος (αποκαλούμενο και «χάλκινο θυσιαστήριο» [Εξ 39:39]) ήταν από ξύλο ακακίας και έμοιαζε με κούφιο κιβώτιο—προφανώς δεν είχε οροφή ή πάτο. Ήταν τετράγωνο, με πλευρά 2,2 μ. και ύψος 1,3 μ., και είχε «κέρατα» τα οποία εξείχαν από τις τέσσερις πάνω γωνίες. Όλες του οι επιφάνειες ήταν επικαλυμμένες με χαλκό. Μια σχάρα, ή δικτυωτό, από χαλκό ήταν τοποθετημένη κάτω από το χείλος του θυσιαστηρίου, «κάτω εσωτερικά», «προς το κέντρο». Στις τέσσερις άκρες, κοντά στη σχάρα, ήταν τοποθετημένοι τέσσερις κρίκοι, οι οποίοι φαίνεται πως είναι οι ίδιοι με τους κρίκους μέσα από τους οποίους περνούσαν τα δύο κοντάρια από ξύλο ακακίας που χρησίμευαν για τη μεταφορά του θυσιαστηρίου και τα οποία ήταν επικαλυμμένα με χαλκό. Αυτό ίσως σήμαινε ότι υπήρχε μια σχισμή σε δύο από τις πλευρές του θυσιαστηρίου μέσα από την οποία περνούσε μια επίπεδη σχάρα, με τους κρίκους να προεξέχουν και από τις δυο πλευρές. Οι απόψεις των λογίων διίστανται σημαντικά πάνω σε αυτό το θέμα, και πολλοί πιθανολογούν ότι υπήρχαν δύο ομάδες κρίκων, εκ των οποίων η δεύτερη, μέσα από την οποία περνούσαν τα κοντάρια για τη μεταφορά, ήταν προσαρτημένη απευθείας στο εξωτερικό του θυσιαστηρίου. Ο χάλκινος εξοπλισμός αποτελούνταν από δοχεία και φτυάρια για τις στάχτες, κούπες όπου συνέλεγαν το αίμα των ζώων, πιρούνες για να πιάνουν το κρέας και πυροδοχεία.—Εξ 27:1-8· 38:1-7, 30· Αρ 4:14.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 37:1, 10, 25​—Γιατί ήταν το ξύλο ακακίας καλό δομικό υλικό για τη σκηνή της μαρτυρίας; (it-1 σ. 148 ¶2)

Η ακακία έχει πολλά και μακριά αγκάθια τα οποία προεξέχουν από τα πολύ απλωτά κλαδιά της. Αυτά τα κλαδιά συνήθως μπλέκονται με τα κλαδιά των γειτονικών ακακιών, σχηματίζοντας έτσι πυκνές συστάδες. Το γεγονός αυτό αναμφίβολα εξηγεί το γιατί στη Βιβλική αφήγηση χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ο πληθυντικός αριθμός σιττίμ. Η ακακία μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 6 ως 8 μ. αλλά συνήθως είναι θαμνώδης. Έχει μαλακά φύλλα, όμοια με φτερά, και καλύπτεται από ευωδιαστά κίτρινα άνθη, ο δε καρπός της είναι ένας καμπυλωτός λοβός που στενεύει στην άκρη του. Κάτω από τον τραχύ, μαύρο φλοιό της βρίσκεται ένα πολύ σκληρό, λεπτόινο, βαρύ ξύλο που είναι απρόσβλητο από τα έντομα. Αυτά τα χαρακτηριστικά της ακακίας, καθώς και το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμη στην έρημο, έκαναν το ξύλο της ιδεώδες δομικό υλικό για τη σκηνή της μαρτυρίας και τον εξοπλισμό της. Χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν η κιβωτός της διαθήκης (Εξ 25:10· 37:1), το τραπέζι του ψωμιού της πρόθεσης (Εξ 25:23· 37:10), τα θυσιαστήρια (Εξ 27:1· 37:25· 38:1), τα κοντάρια για τη μεταφορά αυτών των αντικειμένων (Εξ 25:13, 28· 27:6· 30:5· 37:4, 15, 28· 38:6), οι στύλοι για την κουρτίνα και το προπέτασμα (Εξ 26:32, 37· 36:36), καθώς επίσης τα πλαίσια για τη σκηνή (Εξ 26:15· 36:20) και οι ράβδοι που τα συνέδεαν (Εξ 26:26· 36:31).

Έξοδ. 38:8​—Σε τι διέφεραν οι αρχαίοι καθρέφτες από τους σημερινούς; Ανόμοια με τους σημερινούς γυάλινους καθρέφτες, οι καθρέφτες των Βιβλικών χρόνων συνήθως κατασκευάζονταν από εξαιρετικά στιλβωμένο μέταλλο​—κυρίως από μπρούντζο, αλλά ίσως και από χαλκό, ασήμι, χρυσό ή ήλεκτρο. Οι καθρέφτες αναφέρονται πρώτη φορά στη Γραφή σε σχέση με την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας, του πρώτου κέντρου λατρείας στον Ισραήλ. Οι γυναίκες πρόσφεραν καθρέφτες για την κατασκευή της ιερής χάλκινης λεκάνης και της βάσης της. (Έξοδος 38:8) Προφανώς, έπρεπε να τους λιώσουν προτού τους χρησιμοποιήσουν για αυτόν το σκοπό.

Έξοδ. 38:8 Οργανωμένοι σε Αρμονία με το Βιβλίο του Θεού Υπό τον Μωσαϊκό Νόμο, για παράδειγμα, υπήρχαν “υπηρέτριες που εκτελούσαν οργανωμένη υπηρεσία στην είσοδο της σκηνής της συνάντησης”.

Έξοδ. 37:7-9 Έχει Σημασία Ποιος Παρατηρεί το Έργο Σας; Φανταστείτε τη θεσπέσια ομορφιά εκείνων των μορφών που ήταν φτιαγμένες από σφυρήλατο χρυσό!​

Έξοδ. 38:8 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Οργάνωσης Εκτός από τους πολυάριθμους ιερείς και Λευίτες, λόγου χάρη, υπήρχαν στον Ισραήλ γυναίκες «που εκτελούσαν οργανωμένη υπηρεσία στην είσοδο της σκηνής της συνάντησης».

Έξοδ. 38:1, 2 “Να Βλέπετε την Τερπνότητα του Ιεχωβά” Σκεφτείτε το χάλκινο θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος που υπήρχε μπροστά στην είσοδο της σκηνής της μαρτυρίας.

Έξοδος 38:8 Ενδιαφέρεται Πραγματικά ο Θεός για τις Γυναίκες; Για παράδειγμα, μερικές πιθανότατα εκτελούσαν «οργανωμένη υπηρεσία» στη σκηνή της μαρτυρίας, ενώ άλλες συμμετείχαν σε μεικτή χορωδία υμνωδών.​

Έξοδ. 38:8 Ο Αξιοπρεπής Ρόλος των Γυναικών Ανάμεσα στους Αρχαίους Υπηρέτες του Θεού Υπήρχαν γυναίκες που υπηρετούσαν στη σκηνή του μαρτυρίου και γυναίκες ψαλτωδοί στην αυλή του Σολομώντα.

Έξοδ. 38:8 Αληθινή Ευτυχία στην Υπηρεσία του Ιεχωβά Αλλά τι χαρά είχε καθώς υπηρετούσε ολοχρόνια στον οίκο του Ιεχωβά, ίσως μαζί με ‘τις γυναίκες που συναθροίζονταν [πρόσφεραν οργανωμένη υπηρεσία, ΜΝΚ] στη θύρα της σκηνής του μαρτυρίου’!

Έξοδ. 37:7-9 Πώς ο Ιεχωβά Διαφέρει από Όλους τους Άλλους Θεούς; Αυτά τα ισχυρά πνευματικά πρόσωπα, άγγελοι μεγάλης δυνάμεως, υπηρετούν ως ακόλουθοι γύρω από τον θρόνο του Θεού καθώς επίσης και στο «άρμα» του.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: