ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 39, 40

«Ο Μωυσής Ακολούθησε Προσεκτικά τις Οδηγίες»

Έξοδ. 39:32, 43· 40:1, 2, 16 Ο Μωυσής ακολούθησε ευσυνείδητα τις λεπτομερείς οδηγίες του Ιεχωβά για την κατασκευή και την εγκατάσταση της σκηνής της μαρτυρίας. Παρόμοια, πρέπει και εμείς να ακούμε όλες τις οδηγίες που λαβαίνουμε από την οργάνωση του Ιεχωβά και να υπακούμε πρόθυμα και ολόκαρδα. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν οι οδηγίες φαίνονται ασήμαντες ή δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας δόθηκαν.​—Λου 16:10.

Γιατί πρέπει να ακούμε και να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες . . .

  • που δίνονται στις συναθροίσεις για υπηρεσία αγρού;
  • που αφορούν την προετοιμασία για έκτακτα ιατρικά περιστατικά;
  • που αφορούν την προετοιμασία για καταστροφές;
Αδελφοί και αδελφές ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν πάρει. 1. Όμιλος συναθροίζεται για υπηρεσία αγρού σε μια βεράντα. 2. Αδελφή καταγράφει τις ιατρικές της αποφάσεις σε ένα νομικό έγγραφο. 3. Οικογένεια εξοπλίζει ένα σακίδιο με είδη έκτακτης ανάγκης.

Έξοδ. 39:32​—Ο Μωυσής ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες που του έδωσε ο Ιεχωβά για την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας (w11 15/9 σ. 27 ¶13)

Ο Μωυσής, από την άλλη πλευρά, ήταν «πολύ πιο πράος από όλους τους ανθρώπους που υπήρχαν πάνω στην επιφάνεια της γης». (Αριθ. 12:3) Η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη του έγιναν φανερές από την προθυμία με την οποία ακολουθούσε την κατεύθυνση του Ιεχωβά. (Έξοδ. 7:6· 40:16) Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο Μωυσής συνήθιζε να αμφισβητεί τον τρόπο ενέργειας του Ιεχωβά ή να δυσανασχετεί με την τήρηση των διαδικασιών που όριζε Εκείνος. Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά έδωσε εντολές σχετικά με την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας που αφορούσαν και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως τι χρώμα θα είχε η κλωστή και πόσες θα ήταν οι θηλιές για τα υφάσματα της σκηνής. (Έξοδ. 26:1-6) Αν κάποιος επίσκοπος στην οργάνωση του Θεού σάς δίνει οδηγίες που φαίνονται υπερβολικά λεπτομερείς, μπορεί μερικές φορές να δυσφορείτε. Ο Ιεχωβά, ωστόσο, είναι τέλειος επίσκοπος που αναθέτει γενναιόδωρα ευθύνες και εμπιστεύεται τους υπηρέτες του. Όταν παρέχει πολλές λεπτομέρειες, έχει βάσιμους λόγους για αυτό. Παρατηρήστε, όμως, ότι ο Μωυσής δεν εκνευρίστηκε με το γεγονός ότι ο Ιεχωβά τού έδωσε τόσο πολλές λεπτομέρειες, θεωρώντας ότι τον υποβίβαζε ή ότι κατέπνιγε τη δημιουργικότητα ή την ελευθερία του. Αντίθετα, ο Μωυσής φρόντισε να ενεργήσουν οι εργάτες «έτσι ακριβώς», ακολουθώντας τις οδηγίες του Θεού. (Έξοδ. 39:32) Τι ταπεινή πορεία ενέργειας! Ο Μωυσής αναγνώρισε ότι το έργο ήταν του Ιεχωβά και ότι ο ίδιος ήταν απλώς ένα εργαλείο για την επιτέλεση αυτού του έργου.

Έξοδ. 39:43​—Ο Μωυσής επιθεώρησε προσωπικά την ολοκληρωμένη σκηνή της μαρτυρίας

Ο Μωυσής ευλόγησε τον Βεσελεήλ και τους υπόλοιπους εργάτες όταν ολοκλήρωσαν την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας.

Έξοδ. 40:1, 2, 16​—Ο Μωυσής έστησε τη σκηνή της μαρτυρίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιεχωβά (w05 15/7 σ. 27 ¶3)

«Ο Μωυσής ως υπηρέτης υπήρξε πιστός», δηλώνει το εδάφιο Εβραίους 3:5. Τι έκανε τον προφήτη Μωυσή πιστό; Σε σχέση με την κατασκευή και την εγκατάσταση της σκηνής της μαρτυρίας, «ο Μωυσής ενήργησε σύμφωνα με όλα όσα τον είχε διατάξει ο Ιεχωβά. Ενήργησε έτσι ακριβώς». (Έξοδος 40:16) Ως λάτρεις του Ιεχωβά, δείχνουμε πιστότητα υπηρετώντας τον υπάκουα. Αυτό ασφαλώς περιλαμβάνει το να παραμένουμε όσιοι στον Ιεχωβά όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες ή σκληρές δοκιμασίες. Εντούτοις, η επιτυχής αντιμετώπιση μεγάλων δοκιμασιών δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την πιστότητά μας. «Ο πιστός στο ελάχιστο είναι πιστός και στο πολύ», δήλωσε ο Ιησούς, «και ο άδικος στο ελάχιστο είναι άδικος και στο πολύ». (Λουκάς 16:10) Πρέπει να παραμένουμε πιστοί ακόμα και σε φαινομενικά μικρά ζητήματα.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 39:34​—Πώς μπορεί οι Ισραηλίτες να είχαν προμηθευτεί δέρμα φώκιας για τη σκηνή της μαρτυρίας; (it-1 σ. 721 ¶3, 4)

Πώς θα Μπορούσαν να το Προμηθευτούν οι Ισραηλίτες. Αν η λέξη τάχας της Γραφής σημαίνει όντως κάποιο είδος φώκιας, τότε μπορεί να εγερθεί το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν να προμηθευτούν οι Ισραηλίτες τέτοια δέρματα. Ενώ οι φώκιες σχετίζονται γενικά με τις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, ορισμένες προτιμούν θερμότερα κλίματα. Σήμερα, μερικές φώκιες του γένους μοναχός εξακολουθούν να ζουν σε μέρη της Μεσογείου καθώς και σε άλλα θερμότερα νερά. Στο διάβα των αιώνων, ο άνθρωπος έχει μειώσει κατά πολύ τον πληθυσμό αυτών των ζώων, τα οποία στους Βιβλικούς χρόνους πιθανόν να αφθονούσαν στη Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Μάλιστα το 1832, το Λεξικό της Αγίας Γραφής ([Dictionnaire de la Bible] σ. 139) του Καλμέ παρατήρησε: «Φώκιες υπάρχουν σε πολλά από τα μικρά νησιά της Ερυθράς Θάλασσας, γύρω από τη χερσόνησο του Σινά».—Βλέπε επίσης Η Τυπική Διδασκαλία της Σκηνής της Μαρτυρίας (The Tabernacle’s Typical Teaching), του Α. Τζ. Πόλοκ, Λονδίνο, σ. 47.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα και φυσικά προμηθεύονταν αγαθά από πολλές περιοχές της Μεσογείου. Έτσι λοιπόν, θα είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δέρματα φώκιας. Συνεπώς, όταν οι Ισραηλίτες έφυγαν από την Αίγυπτο, μπορεί να πήραν μαζί τους τα δέρματα φώκιας που ήδη είχαν, καθώς και άλλα που απέκτησαν όταν οι Αιγύπτιοι το

Έξοδ. 40:34​—Όταν το σύννεφο άρχισε να καλύπτει τη σκηνή της συνάντησης, τι σήμαινε αυτό; (w15 15/7 σ. 21 ¶1)

Όταν ολοκληρώθηκε η σκηνή της μαρτυρίας, ένα σύννεφο «άρχισε να καλύπτει τη σκηνή της συνάντησης και η δόξα του Ιεχωβά γέμισε τη σκηνή». (Έξοδ. 40:34) Τι ξεκάθαρη ένδειξη της επιδοκιμασίας του! Πώς πιστεύετε ότι ένιωθαν εκείνη τη στιγμή ο Βεσελεήλ και ο Οολιάβ; Αν και τα ονόματά τους δεν ήταν χαραγμένα πάνω στα έργα τους, πρέπει να ένιωθαν ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι ο Θεός είχε ευλογήσει όλες τους τις προσπάθειες. (Παρ. 10:22) Στα χρόνια που ακολούθησαν, ασφαλώς ένιωθαν συγκίνηση βλέποντας ότι το έργο των χεριών τους συνέχιζε να χρησιμοποιείται στην υπηρεσία του Ιεχωβά. Όταν αναστηθούν στον νέο κόσμο, σίγουρα θα ενθουσιαστούν μαθαίνοντας ότι η σκηνή της μαρτυρίας χρησιμοποιούνταν στην αληθινή λατρεία επί 500 χρόνια περίπου!

Ακόμα και αν κανένας άνθρωπος δεν βλέπει την ταπεινή και πρόθυμη υπηρεσία σας, τη βλέπει ο Ιεχωβά!

Έξοδ. 40:34 Έχει Σημασία Ποιος Παρατηρεί το Έργο Σας; Όταν ολοκληρώθηκε η σκηνή της μαρτυρίας, ένα σύννεφο «άρχισε να καλύπτει τη σκηνή της συνάντησης και η δόξα του Ιεχωβά γέμισε τη σκηνή».

Έξοδ. 39:32· 40:12-16 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Προνόμιο της Συνεργασίας σας με τον Ιεχωβά! Ο Μωυσής έλαβε συγκεκριμένες οδηγίες για την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας και την οργάνωση του ιερατείου, τις οποίες τήρησε πιστά.

Έξοδ. 40:6 “Να Βλέπετε την Τερπνότητα του Ιεχωβά” Σκεφτείτε το χάλκινο θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος που υπήρχε μπροστά στην είσοδο της σκηνής της μαρτυρίας.

Έξοδ. 40:36-38 Οι Υπενθυμίσεις του Ιεχωβά Είναι Αξιόπιστες Χρησιμοποιώντας μια στήλη σύννεφου την ημέρα και μια στήλη φωτιάς τη νύχτα, υπενθύμιζε στους Ισραηλίτες ότι τους υποστήριζε ενόσω πορεύονταν μέσα από εκείνη την αφιλόξενη γη.

Έξοδ. 39:32, 40:16 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη του έγιναν φανερές από την προθυμία με την οποία ακολουθούσε την κατεύθυνση του Ιεχωβά. Αντίθετα, ο Μωυσής φρόντισε να ενεργήσουν οι εργάτες «έτσι ακριβώς», ακολουθώντας τις οδηγίες του Θεού.

Έξοδ.39:30 Γιατί Όλα τα Παθήματα θα Τερματιστούν σε Λίγο Η απάντηση περιλαμβάνει μια ιδιότητα που αποτελεί ουσιώδες μέρος της ίδιας της φύσης του Ιεχωβά—την αγιότητά του.

Έξοδ. 40:33-38 Μην Παύετε να Συναθροίζεστε Εκείνη η φορητή σκηνή χρησίμευε ως κεντρικό χαρακτηριστικό της διευθέτησης του Θεού βάσει της οποίας μπορούσαν οι άνθρωποι να τον πλησιάζουν επί τέσσερις και πλέον αιώνες.

Έξοδ. 39:30 Ζείτε Σύμφωνα με την Αφιέρωσή Σας; Αυτό βοηθούσε τον αρχιερέα να θυμάται ότι έπρεπε να αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε θα βεβήλωνε το αγιαστήριο «επειδή το σημείο της αφιέρωσης, το λάδι του χρίσματος του Θεού του, [ήταν] πάνω του».​

Έξοδ. 40:36-38 Ο Ιεχωβά Πρέπει να Είναι η Πεποίθησή Μας Μια έκφραση αυτής της ηγεσίας ήταν το ότι υπήρχε ένα σύννεφο την ημέρα και μια φωτιά τη νύχτα, τα οποία οδηγούσαν τους Ισραηλίτες σε «μια γη όπου [έρρεε] το γάλα και το μέλι».

Έξοδ. 40:38 «Η Ειρήνη του Θεού που Υπερέχει από Κάθε Σκέψη» Αν λάβουμε υπόψη τις γεμάτες ένταση προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν είναι η ειρήνη του Θεού κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες;

Έξοδ. 40:16 Ανταποκρίθηκαν Ανιδιοτελώς στην Αγάπη του Θεού Παρά τα πολλά προνόμια που είχε, ο Μωυσής εξακολούθησε να είναι ο πιο πράος απ’ όλους τους ανθρώπους και να εκτελεί τις εντολές του Ιεχωβά «κατά πάντα».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: