ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 4, 5

«Εγώ θα Είμαι Μαζί σου Καθώς θα Μιλάς»

Έξοδ. 4:10-15 Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, ο Μωυσής ξεπέρασε τους φόβους του. Τι μαθαίνουμε από τη συνομιλία του Ιεχωβά με τον Μωυσή;

  • Δεν πρέπει να εστιάζουμε στις δικές μας ανεπάρκειες
  • Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο Ιεχωβά θα μας δώσει ό,τι χρειαζόμαστε για να φέρουμε σε πέρας τους διορισμούς μας
  • Η πίστη στον Θεό είναι το αντίδοτο για τον φόβο του ανθρώπου

Πώς με έχει βοηθήσει ο Ιεχωβά να ξεπεράσω εμπόδια στη διακονία;

Ο Μωυσής και ο Ααρών εμφανίζονται μπροστά στον Φαραώ και σε μέλη της αιγυπτιακής βασιλικής αυλής.

Έξοδ. 4:10, 13​—Ο Μωυσής ένιωθε ανεπαρκής για τον διορισμό του (w10 15/10 13, 14)

«Δεν τα καταφέρνω καλά». Ίσως νιώθετε ότι δεν έχετε τα προσόντα για να είστε διάκονοι των καλών νέων. Μερικοί πιστοί υπηρέτες του Ιεχωβά στους Βιβλικούς χρόνους ένιωθαν ότι δεν θα κατάφερναν να επιτελέσουν το έργο που τους είχε αναθέσει ο Ιεχωβά. Πάρτε για παράδειγμα τον Μωυσή. Όταν έλαβε μια ειδική αποστολή από τον Ιεχωβά, ο Μωυσής είπε: «Συγχώρησέ με, Ιεχωβά, αλλά εγώ δεν έχω ευχέρεια λόγου ούτε από χθες ούτε από πρωτύτερα ούτε από τότε που μίλησες στον υπηρέτη σου, γιατί είμαι βραδύστομος και βραδύγλωσσος». Αν και έλαβε τη διαβεβαίωση του Ιεχωβά, ο Μωυσής απάντησε: «Συγχώρησέ με, Ιεχωβά, αλλά στείλε, σε παρακαλώ, όποιον πρόκειται να στείλεις». (Έξοδ. 4:10-13) Ποια ήταν η αντίδραση του Ιεχωβά;

Αδελφός υπερασπίζεται την πίστη του μπροστά στους δικαστές.

Έξοδ. 4:11, 12​—Ο Ιεχωβά τον διαβεβαίωσε ότι θα τον βοηθούσε (w14 15/4 σ. 9 ¶5, 6)

Προτού γυρίσει ο Μωυσής στην Αίγυπτο, ο Θεός τού δίδαξε μια ζωτική αρχή, αυτή που κατέγραψε αργότερα ο ίδιος ο Μωυσής στο βιβλίο του Ιώβ: «Ο φόβος του Ιεχωβά​—αυτό είναι η σοφία». (Ιώβ 28:28) Για να τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτόν το φόβο και να ενεργήσει σοφά, ο Ιεχωβά αντιπαρέβαλε τους ανθρώπους με τον Παντοδύναμο Θεό. Ρώτησε: «Ποιος όρισε στόμα για τον άνθρωπο ή ποιος ορίζει τον άλαλο ή τον κουφό ή αυτόν που βλέπει καθαρά ή τον τυφλό; Όχι εγώ, ο Ιεχωβά;»​—Έξοδ. 4:11.

Τι ήθελε να του διδάξει; Ο Μωυσής δεν έπρεπε να φοβάται. Τον είχε στείλει ο Ιεχωβά, ο οποίος θα του έδινε οτιδήποτε χρειαζόταν για να μεταδώσει το θεϊκό άγγελμα στον Φαραώ. Εξάλλου, ο Φαραώ ήταν ανίσχυρος μπροστά στον Ιεχωβά. Επιπλέον, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι υπηρέτες του Θεού είχαν κινδυνέψει από τους Αιγυπτίους. Ίσως ο Μωυσής έκανε στοχασμούς γύρω από το πώς προστάτεψε ο Ιεχωβά τον Αβραάμ, τον Ιωσήφ, ακόμα και τον ίδιο από προηγούμενους Φαραώ. (Γέν. 12:17-19· 41:14, 39-41· Έξοδ. 1:22–2:10) Έχοντας πίστη στον Ιεχωβά, «τον Αόρατο», εμφανίστηκε με θάρρος μπροστά στον Φαραώ και διακήρυξε όλα όσα τον είχε διατάξει Εκείνος.

Έξοδ. 4:14, 15​—Ο Ιεχωβά έδωσε στον Μωυσή τον Ααρών για τον βοηθάει (w10 15/10 14)

Ο Ιεχωβά δεν απάλλαξε τον Μωυσή από αυτόν το διορισμό. Ωστόσο, ανέθεσε στον Ααρών να βοηθήσει τον Μωυσή στο έργο του. (Έξοδ. 4:14-17) Επιπλέον, στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ιεχωβά στάθηκε στο πλευρό του Μωυσή και του παρείχε οτιδήποτε χρειαζόταν για να φέρει σε πέρας με επιτυχία τους θεόδοτους διορισμούς του. Σήμερα, μπορείτε να είστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά θα υποκινήσει έμπειρους Χριστιανούς για να βοηθήσουν και εσάς να επιτελέσετε τη διακονία σας. Πάνω από όλα, ο Λόγος του Θεού μάς διαβεβαιώνει ότι ο Ιεχωβά θα μας δώσει τα προσόντα για το έργο που μας έχει προστάξει να κάνουμε.​—2 Κορ. 3:5· βλέπε το πλαίσιο «Τα Πιο Ευτυχισμένα Χρόνια της Ζωής Μου».

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 4:24-26​—Γιατί αποκάλεσε πιθανώς η Σεπφώρα τον Ιεχωβά “γαμπρό αίματος”; (w04 15/3 σ. 28 ¶4)

Η έκφραση που χρησιμοποίησε η Σεπφώρα, «είσαι γαμπρός αίματος για εμένα», είναι ασυνήθιστη. Τι υποδεικνύει για τη Σεπφώρα; Ενεργώντας σε αρμονία με τις απαιτήσεις της διαθήκης της περιτομής, η Σεπφώρα αναγνώριζε τη σχέση διαθήκης με τον Ιεχωβά. Η διαθήκη του Νόμου που συνάφθηκε αργότερα με τους Ισραηλίτες έδειξε ότι σε μια σχέση διαθήκης ο Ιεχωβά μπορεί να θεωρηθεί ως ο σύζυγος και το άλλο μέρος ως η σύζυγος. (Ιερεμίας 31:32) Συνεπώς, απευθυνόμενη στον Ιεχωβά (μέσω του αγγελικού του εκπροσώπου) ως “γαμπρό αίματος”, η Σεπφώρα φαίνεται ότι αναγνώριζε τη δική της υποταγή στους όρους εκείνης της διαθήκης. Ήταν σαν να είχε δεχτεί τη θέση της συζύγου στη διαθήκη της περιτομής, με τον Ιεχωβά Θεό ως τον σύζυγο. Ούτως ή άλλως, λόγω του ότι ενήργησε αποφασιστικά υπακούοντας στην απαίτηση του Θεού, η ζωή του γιου της δεν βρισκόταν πλέον σε κίνδυνο.

Έξοδ. 5:2​—Με ποια έννοια δεν γνώριζε ο Φαραώ τον Ιεχωβά; (it-1 σ. 1272 ¶5)

Κατά συνέπεια, «γνωρίζω» δεν σημαίνει απλώς «ξέρω» ή «έχω υπόψη μου» κάποιον ή κάτι. Ο ανόητος Νάβαλ γνώριζε το όνομα του Δαβίδ αλλά παρ’ όλα αυτά ρώτησε: «Ποιος είναι ο Δαβίδ;» εννοώντας: «Και τι είναι ο Δαβίδ;» (1Σα 25:9-11· παράβαλε 2Σα 8:13.) Αντίστοιχα, ο Φαραώ είχε πει στον Μωυσή: «Ποιος είναι ο Ιεχωβά ώστε να υπακούσω στη φωνή του και να εξαποστείλω τον Ισραήλ; Δεν γνωρίζω καθόλου τον Ιεχωβά ούτε και πρόκειται να εξαποστείλω τον Ισραήλ». (Εξ 5:1, 2) Ο Φαραώ προφανώς εννοούσε πως δεν γνώριζε ότι ο Ιεχωβά ήταν ο αληθινός Θεός ή ότι είχε εξουσία επί του βασιλιά της Αιγύπτου και των υποθέσεών του ούτε ότι ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να επιβάλει το θέλημά Του, το οποίο είχαν εξαγγείλει ο Μωυσής και ο Ααρών. Ωστόσο, τόσο ο Φαραώ όσο και ολόκληρη η Αίγυπτος—συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλιτών—επρόκειτο να γνωρίσουν τώρα την πραγματική σημασία αυτού του ονόματος, το πρόσωπο που αντιπροσώπευε. Όπως έδειξε ο Ιεχωβά στον Μωυσή, αυτό θα γινόταν όταν ο Θεός θα εκπλήρωνε το σκοπό Του αναφορικά με τον Ισραήλ, θα τον απελευθέρωνε και θα του χορηγούσε την Υποσχεμένη Γη, εκτελώντας έτσι τη διαθήκη που είχε συνάψει με τους προπάτορές τους. Ως εκ τούτου, όπως τους είπε ο Θεός: «Οπωσδήποτε θα γνωρίσετε ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά ο Θεός σας».—Εξ 6:4-8·

Έξοδ. 4:11—Με ποια έννοια ο Ιεχωβά “ορίζει τον άλαλο, τον κουφό και τον τυφλό”; Αν και ο Ιεχωβά σε μερικές περιπτώσεις έχει κάνει ανθρώπους να χάσουν την όραση ή τη λαλιά τους, δεν ευθύνεται για κάθε περίπτωση τέτοιων αναπηριών. (Γένεση 19:11· Λουκάς 1:20-22, 62-64) Αυτές είναι αποτέλεσμα της κληρονομημένης αμαρτίας. (Ιώβ 14:4· Ρωμαίους 5:12) Εφόσον όμως ο Θεός επιτρέπει να υφίσταται αυτή η κατάσταση, μπορούσε να πει ότι εκείνος «ορίζει» τον άλαλο, τον κουφό και τον τυφλό.

Έξοδ. 4:16—Πώς θα “ήταν Θεός” ο Μωυσής για τον Ααρών; Ο Μωυσής ήταν εκπρόσωπος του Θεού. Γι’ αυτό, ο Μωυσής έγινε σαν «Θεός» για τον Ααρών, ο οποίος μιλούσε ως εκπρόσωπος του Μωυσή.

Έξοδ. 4:10, 13. Ο Μωυσής έδειξε τόσο μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητά του να μιλάει ώστε ακόμη και όταν έλαβε διαβεβαίωση για τη θεϊκή υποστήριξη, ικέτευσε τον Θεό να στείλει κάποιον άλλον να μιλήσει στον Φαραώ. Εντούτοις, ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε τον Μωυσή και του έδωσε τη σοφία και τη δύναμη που χρειαζόταν για να επιτελέσει το διορισμό του. Αντί να επικεντρώνουμε και εμείς την προσοχή μας στις ελλείψεις μας, είθε να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά και να εκπληρώνουμε με πιστότητα την αποστολή που μας έχει ανατεθεί να κηρύττουμε και να διδάσκουμε.—Ματθαίος 24:14· 28:19, 20.

Έξοδ. 4:11 Εκτιμάτε Εσείς τα Δώρα του Θεού; Αναμφίβολα, η ικανότητά μας να μιλάμε είναι δώρο από τον Θεό.

Έξοδ. 4:10, 11 Πότε Είναι η Κατάλληλη Στιγμή να Μιλάμε; Ποιος έχει το δικαίωμα να θέτει τους κανόνες για το πότε και το πώς πρέπει να μιλάμε; Η ομιλία είναι δώρο από τον Ιεχωβά.

Έξοδ. 4:10-12 Μέθοδοι Κηρύγματος των Καλών Νέων Μην αποθαρρύνεστε.

Έξοδ. 4:10-16 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Ο Θεός ανταποκρίθηκε με αληθινή συμπόνια και του προμήθευσε βοήθεια.

Έξοδ. 4:22, 23 Οι Θεϊκές Κρίσεις—Δίνει Πάντα ο Ιεχωβά Επαρκείς Προειδοποιήσεις; Ωστόσο, ενεργώντας ανόητα, απέρριψαν την προειδοποίηση.

Έξοδ. 4:2-9, 21 Είναι Παντοδύναμος Αλλά Σκέφτεται τους Άλλους Αλλά εκείνος επέμεινε: «Τι θα κάνω όμως αν . . . δεν ακούσουν τη φωνή μου;» Έδωσε στον Μωυσή τη δύναμη να κάνει θαύματα, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που αναφέρεται στη Γραφή ότι είχε τέτοια δύναμη.​

Έξοδ. 4:10 Διορισμένοι Άντρες—Μάθετε από τον Τιμόθεο Ο Μωυσής και ο Ιερεμίας ένιωθαν ανεπαρκείς όταν έλαβαν καινούριους διορισμούς από τον Ιεχωβά.

Έξοδ. 5:2 «Αυτός Είναι ο Θεός Μας» Όταν ο Μωυσής ανέφερε το όνομα του Ιεχωβά στον Φαραώ, εκείνος ο υπερόπτης Αιγύπτιος μονάρχης ανταπάντησε: «Ποιος είναι ο Ιεχωβά;»

Έξοδ. 5:1 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Γι’ αυτό, κατηύθυνε τον Μωυσή και τον Ααρών να πουν στον Φαραώ: «Αυτό είπε ο Ιεχωβά, ο Θεός του Ισραήλ: “Εξαπόστειλε το λαό μου για να γιορτάσει γιορτή για εμένα στην έρημο”».​

Έξοδ. 4:10 Γιατί Πρέπει να Βάζουμε την Υπηρεσία του Ιεχωβά Πρώτη; Ωστόσο, μερικοί μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη επιθυμία να κάνουν σκαπανικό ή ίσως νομίζουν ότι δεν διαθέτουν τα προσόντα​—ακόμη και αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις τους.

Έξοδ. 4:10-13 Δικαιολογίες—Πώς τις Θεωρεί ο Ιεχωβά; Αν και έλαβε τη διαβεβαίωση του Ιεχωβά, ο Μωυσής απάντησε: «Συγχώρησέ με, Ιεχωβά, αλλά στείλε, σε παρακαλώ, όποιον πρόκειται να στείλεις».

Έξοδ. 4:10 Κάνετε το Μέρος σας για να Είναι Εποικοδομητικές οι Συναθροίσεις; Μάλιστα, ακόμη και πιστοί υπηρέτες του Θεού όπως ο Μωυσής και ο Ιερεμίας εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ικανότητά τους να μιλούν δημόσια.

Έξοδ. 4:6 Ας Εκδηλώνουμε Καλούς Τρόπους ως Διάκονοι του Θεού Απευθυνόμενος τόσο στον Αβραάμ όσο και στον Μωυσή, ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε μια εβραϊκή λέξη που αποδίδεται συχνά «παρακαλώ».

Έξοδ. 4:10-17 Να Βρίσκετε Χαρά στο Έργο Μαθήτευσης Θυμηθείτε ότι ο Ιεχωβά βοήθησε τον Μωυσή παρέχοντάς του άγιο πνεύμα και έναν συνεργάτη, τον αδελφό του τον Ααρών.

Έξοδ. 4:11, 12 Μιλάτε με Ευχέρεια την “Καθαρή Γλώσσα”; Ποιο θαυμάσιο χάρισμα μας έχει δώσει ο Ιεχωβά; ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ της γλώσσας δεν προήλθε από την ανθρωπότητα αλλά από τον Δημιουργό του ανθρώπου, τον Ιεχωβά Θεό.

Έξοδ. 5:1, 2 Προσέξτε να Μην Αναπτύξετε Υπεροπτική Καρδιά «Ποιος είναι ο Ιεχωβά ώστε να υπακούσω στη φωνή του και να εξαποστείλω τον Ισραήλ;» ήταν η υπεροπτική απάντηση του Φαραώ.

Έξοδ. 4:10-17 Ηλικιωμένοι—Πολύτιμα Μέλη της Χριστιανικής μας Αδελφότητας Ο Μωυσής είχε ήδη περάσει τα «εβδομήντα χρόνια» του όταν ο Ιεχωβά τον διόρισε προφήτη και εκπρόσωπό του.

Έξοδ. 5:22 Παρηγοριά για Όσους Υποφέρουν Όπως οι πιστοί άνθρωποι της αρχαιότητας, μπορούμε και εμείς να του ανοίγουμε την καρδιά μας και να του εκφράζουμε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες μας.

Έξοδ. 3:11–4:17 «Περπατάμε Μέσω Πίστης, Όχι Μέσω Όρασης» Στοργικά, ο Ιεχωβά πρόσφερε την ενθάρρυνση την οποία είχε ανάγκη ο Μωυσής.

Έξοδ. 4:10 Ο Ιεχωβά Δίνει Δύναμη στον Κουρασμένο Ο Μωυσής είχε αισθήματα ανεπάρκειας.

Έξοδ. 4:24-26 Κάντε το Γάμο σας Διαρκή Δεσμό Όταν ο Μωυσής δεν συμμορφώθηκε με το νόμο του Θεού σχετικά με την περιτομή, η σύζυγός του, η Σεπφώρα, πρόλαβε την καταστροφή ενεργώντας αποφασιστικά.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: