ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΟΔΟΣ 8, 9

«Ο Υπερήφανος Φαραώ Εξυπηρετεί Άθελά του τον Σκοπό του Θεού»

Έξοδ. 8:15, 18, 19· 9:15-17 Οι Αιγύπτιοι φαραώ θεωρούσαν ότι ήταν θεοί. Αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί ο Φαραώ ήταν τόσο υπερήφανος ώστε δεν άκουσε ούτε τον Μωυσή και τον Ααρών αλλά ούτε και τους δικούς του μάγους ιερείς.

Ακούτε εσείς τους άλλους όταν σας λένε μια διαφορετική άποψη; Είστε ευγνώμονες όταν κάποιος σας δίνει συμβουλή; Ή μήπως πιστεύετε ότι έχετε πάντα δίκιο; «Η υπερηφάνεια προηγείται της συντριβής». (Παρ 16:18) Πόσο σημαντικό είναι να φυλαγόμαστε από την υπερηφάνεια!

Έξοδ. 8:15​—Ο Φαραώ σκλήρυνε την καρδιά του και αρνήθηκε να ακούσει τον Μωυσή και τον Ααρών (it-2 σ. 629 ¶4)

Ο Ιεχωβά Θεός, στην πολιτεία του με το ανθρώπινο γένος, άσκησε υπομονή επιτρέποντας σε άτομα και έθνη άξια θανάτου να συνεχίσουν να υπάρχουν. (Γε 15:16· 2Πε 3:9) Ενώ μερικοί ανταποκρίθηκαν ευνοϊκά ενεργώντας έτσι ώστε να ελεηθούν (Ιη 2:8-14· 6:22, 23· 9:3-15), άλλοι σκληρύνθηκαν ακόμη περισσότερο εναντίον του Ιεχωβά και του λαού του. (Δευ 2:30-33· Ιη 11:19, 20) Επειδή ο Ιεχωβά δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να πεισμώσουν, λέγεται ότι τους “αφήνει να γίνουν ισχυρογνώμονες” ή ότι “κάνει τις καρδιές τους σκληρές”. Όταν τελικά εκτελεί εκδίκηση ενάντια στους πεισματάρηδες, καταδεικνύεται η μεγάλη δύναμή του και διακηρύττεται το όνομά του.—Παράβαλε Εξ 4:21· Ιωα 12:40· Ρω 9:14-18.

Καθώς ο Μωυσής και ο Ααρών προσπαθούν να μιλήσουν στον Φαραώ, εκείνος σηκώνει το χέρι του ψηλά και γυρίζει από την άλλη πλευρά.

Έξοδ. 8:18, 19​—Ο Φαραώ δεν υποχώρησε ακόμα και όταν οι δικοί του μάγοι ιερείς αναγνώρισαν την ήττα τους

Έξοδ. 9:15-17​—Ο Ιεχωβά μεγάλυνε το όνομά του κρατώντας στη ζωή τον Φαραώ (it-2 σ. 712 ¶6-8)

Επιπρόσθετα, ο Ιεχωβά Θεός χρησιμοποιεί τις περιστάσεις με τέτοιον τρόπο ώστε ακόμη και οι πονηροί να εξυπηρετούν εν αγνοία τους το σκοπό του. Παρότι εναντιώνονται στον Θεό, αυτός μπορεί να τους περιορίσει στο βαθμό στον οποίο χρειάζεται, ώστε οι υπηρέτες του να διακρατούν την ακεραιότητά τους, και μπορεί να κάνει τις πράξεις ακόμη και τέτοιων ανθρώπων να αναδεικνύουν τη δικαιοσύνη του. (Ρω 3:3-5, 23-26· 8:35-39· Ψλ 76:10) Αυτή τη σκέψη εκφράζει το εδάφιο Παροιμίες 16:4: «Τα πάντα ο Ιεχωβά τα έκανε για το σκοπό του, ναι, ακόμη και τον πονηρό για την κακή ημέρα».

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο Φαραώ στον οποίο ο Ιεχωβά γνωστοποίησε, μέσω του Μωυσή και του Ααρών, ότι έπρεπε να απελευθερώσει τους υπόδουλους Ισραηλίτες. Ο Θεός δεν έκανε αυτόν τον Αιγύπτιο ηγέτη πονηρό, αλλά του επέτρεψε να συνεχίσει να ζει, και παράλληλα δημιούργησε κάποιες καταστάσεις που έκαναν τον Φαραώ να εκδηλωθεί, δείχνοντας ότι είναι πονηρός και άξιος θανάτου. Ο σκοπός για τον οποίο το έκανε αυτό ο Ιεχωβά αποκαλύπτεται στο εδάφιο Έξοδος 9:16: «Γι’ αυτόν το λόγο σε κράτησα στη ζωή, για να σου δείξω τη δύναμή μου και για να κάνω το όνομά μου να διακηρυχτεί σε όλη τη γη».

Οι Δέκα Πληγές που επήλθαν στην Αίγυπτο, και οι οποίες αποκορυφώθηκαν με την καταστροφή του Φαραώ και των στρατιωτικών του δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτέλεσαν εντυπωσιακή επίδειξη της δύναμης του Ιεχωβά. (Εξ 7:14–12:30· Ψλ 78:43-51· 136:15) Χρόνια αργότερα, τα γύρω έθνη εξακολουθούσαν να μιλούν για αυτή την επίδειξη δύναμης, και έτσι το όνομα του Θεού διακηρυσσόταν σε όλη τη γη. (Ιη 2:10, 11· 1Σα 4:8) Αν ο Ιεχωβά είχε θανατώσει αμέσως τον Φαραώ, αυτή η μεγαλειώδης επίδειξη της δύναμης του Θεού που αποσκοπούσε στην ενδόξασή Του και στην απελευθέρωση του λαού Του δεν θα ήταν εφικτή.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Έξοδ. 8:21​—Τι ήταν η αλογόμυγα; (it-1 σ. 173 ¶5, 6)

Επικρατεί κάποια αβεβαιότητα ως προς το συγκεκριμένο έντομο που προσδιορίζεται από την πρωτότυπη εβραϊκή λέξη η οποία εμφανίζεται στις Γραφές σε συνδυασμό με την τέταρτη πληγή εναντίον της Αιγύπτου, την πρώτη πληγή από την οποία διαφυλάχτηκαν οι Ισραηλίτες στη Γεσέν. (Εξ 8:21, 22, 24, 29, 31· Ψλ 78:45· 105:31) Η λέξη ‛αρόβ έχει αποδοθεί με διάφορους τρόπους: «αλογόμυγα» (JB, Ro, ΜΝΚ), «σκαθάρι» (Yg), «μύγες» (AS, KJ, ΛΧ, ΜΠΚ), «σκνίπες» (AT) και «κυνόμυια» (Ο΄, ΒΑΜ).

Ο όρος «αλογόμυγα» περιλαμβάνει τα διάφορα είδη τάβανων και οίστρων. Οι θηλυκοί τάβανοι διατρυπούν το δέρμα ζώων, αλλά και ανθρώπων, και ρουφούν το αίμα τους. Όταν βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης, οι οίστροι παρασιτούν στα σώματα ζώων και ανθρώπων. Αυτοί που προσβάλλουν τους ανθρώπους συναντώνται στις τροπικές περιοχές. Επομένως, η πληγή με τις αλογόμυγες πρέπει να επέφερε μεγάλα δεινά στους Αιγυπτίους και στα ζώα τους, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο.

Έξοδ. 8:25-27​—Γιατί είπε ο Μωυσής ότι οι θυσίες του Ισραήλ θα ήταν “απεχθείς στους Αιγυπτίους”; (w04 15/3 σ. 25 ¶9)

Στην Αίγυπτο λατρεύονταν πολλά και διάφορα ζώα. Το γεγονός ότι έγινε λόγος για θυσίες προσέδωσε ισχύ και πειστικότητα στο επίμονο αίτημα που υπέβαλε ο Μωυσής να επιτραπεί στον Ισραήλ να φύγει για να θυσιάσει στον Ιεχωβά.

Έξοδ. 9:13-19 Τι θα σας Κάνει ο Ιεχωβά να Γίνετε; Ο Ιεχωβά τού έδωσε το θάρρος να σταθεί ενώπιον του πιο ισχυρού άρχοντα της Αιγύπτου.

Έξοδ. 9:18-21 Οι Θεϊκές Κρίσεις—Δίνει Πάντα ο Ιεχωβά Επαρκείς Προειδοποιήσεις; Η Γραφή αναφέρει: «Όποιοι από τους υπηρέτες του Φαραώ φοβήθηκαν τον λόγο του Ιεχωβά έφεραν γρήγορα τους δικούς τους υπηρέτες και τα ζωντανά τους μέσα στα σπίτια, αλλά όποιοι δεν πήραν στα σοβαρά τον λόγο του Ιεχωβά άφησαν τους υπηρέτες τους και τα ζωντανά τους στον αγρό».

Έξοδ. 8:18· 9:11 Δεχτείτε τη Βοήθεια του Ιεχωβά για να Αντισταθείτε στα Πονηρά Πνεύματα Στις ημέρες του Μωυσή, ο Ιεχωβά απέδειξε ότι ήταν ισχυρότερος από τους μάγους ιερείς της Αιγύπτου.

Έξοδ. 9:20 «Ο Λαός του Οποίου Θεός Είναι ο Ιεχωβά» Όταν ήρθε η ώρα για την έβδομη πληγή, κάποιοι «μεταξύ των υπηρετών του Φαραώ» φοβήθηκαν το λόγο του Ιεχωβά και αναμφίβολα έγιναν μέρος της μεικτής ομάδας που έφυγε από την Αίγυπτο μαζί με τους Ισραηλίτες.​

Έξοδ. 9:27, 28 Το Ναι το Οποίο Λέτε ας Σημαίνει Ναι Όλοι τους είχαν άσχημη κατάληξη και χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για εμάς.​

Έξοδ. 8:1, 20 «Τι Είδους Άτομα Πρέπει να Είστε!» Πράγματι, σαν τον αρχαίο Φαραώ, θα γνωρίσουν ότι ο Ιεχωβά είναι αυτός που αναλαμβάνει δράση εναντίον τους.

Έξοδ. 7:14–10:29 Δεν Πρέπει να Ξεχάσετε τον Ιεχωβά Εντούτοις, ο Φαραώ αψήφησε τον Ιεχωβά, αρνούμενος να αφήσει τους Ισραηλίτες να φύγουν.

Έξοδ. 9:16 «Τα Σχέδιά σου θα Εδραιωθούν» Παραδείγματος χάρη, ο Ιεχωβά είπε στον Φαραώ της Αιγύπτου: «Γι’ αυτόν το λόγο σε κράτησα στη ζωή, για να σου δείξω τη δύναμή μου και για να κάνω το όνομά μου να διακηρυχτεί σε όλη τη γη».

Έξοδ. 9:10, 11 Ο Θυμός του Θεού Φέρνεται σε Τέλος Εκείνοι που τον λατρεύουν καθίστανται πνευματικά ακάθαρτοι, γεμάτοι έλκη, ακριβώς όπως είχαν πληγεί με κυριολεκτικά εξανθήματα και έλκη οι Αιγύπτιοι που εναντιώθηκαν στον Ιεχωβά στις ημέρες του Μωυσή.

Έξοδ.8:1,2,20 Γνωρίστε τις Οδούς του Ιεχωβά Ο Φαραώ αποδείχτηκε σκληρόκαρδος και δόλιος, αλλά ο Ιεχωβά παρότρυνε τον Μωυσή να του μεταδώσει αγγέλματα ξανά και ξανά.

Έξοδ. 9:15, 16 Τι Μαθαίνουμε από το ότι ο Θεός Επιτρέπει την Πονηρία «Αλλά, στην πραγματικότητα», είπε ο Ιεχωβά, «γι’ αυτόν το λόγο σε κράτησα στη ζωή, για να σου δείξω τη δύναμή μου και για να κάνω το όνομά μου να διακηρυχτεί σε όλη τη γη».

Έξοδ. 9:5 “Εξακολουθήστε να Επιζητείτε Πρώτα τη Βασιλεία” Ο ίδιος ο Ιεχωβά έχει «προσδιορισμένο καιρό» για την εκπλήρωση του σκοπού του.

Έξοδ. 9:27 Να Βρίσκετε Ευχαρίστηση στη Δικαιοσύνη του Ιεχωβά Σε ολόκληρη τη Γραφή, βρίσκουμε την έκφραση «ο Ιεχωβά είναι δίκαιος».

Έξοδ. 8:23, 24 «Αν ο Θεός Είναι με το Μέρος μας, Ποιος θα Είναι Εναντίον Μας;» Παράλληλα, είχαν διακρίνει​—ιδιαίτερα από την τέταρτη πληγή και έπειτα—​την ικανότητα του Ιεχωβά να προστατεύει το λαό του.

Έξοδ. 8:18, 19 Η Βουλή του Ιεχωβά Εναντίον των Εθνών Όταν ο Μωυσής εμφανίστηκε ενώπιον του Φαραώ, οι ιερείς της Αιγύπτου ντροπιάστηκαν, ανήμποροι να συναγωνιστούν τον Ιεχωβά σε δύναμη.

Έξοδ. 9:16 Να Αντιστέκεστε στις Πονηρές Πνευματικές Δυνάμεις Συνοψίζοντας, τι μπορείτε να κάνετε για να αντιστέκεστε στα πονηρά πνεύματα; Ο Ιεχωβά έχει επιτρέψει στα πονηρά πνεύματα να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά δείχνει τη δύναμή του, ιδιαίτερα για χάρη του λαού του, και το όνομά του διακηρύττεται σε όλη τη γη.

Έξοδ. 9:5 Οφέλη από την Καθημερινή Ανάγνωση της Αγίας Γραφής Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει ότι εκείνος κάνει διάφορα πράγματα σε ‘προσδιορισμένους καιρούς’.

Έξοδ. 9:13-16 Γιατί να Έχει Μάρτυρες ο Ιεχωβά; Ο Ιεχωβά, όμως, έστειλε δέκα πληγές, την καθεμιά από τις οποίες ανάγγελλαν ο Μωυσής και ο Ααρών, προκειμένου να δείξει καθαρά την εξουσία που έχει πάνω στα στοιχεία και στα πλάσματα της γης, καθώς και την υπεροχή του έναντι των θεών της Αιγύπτου.

Έξοδ. 9:5 ‘Εξακολουθήστε να Επιζητείτε Πρώτα τη Βασιλεία’ Ο ίδιος ο Ιεχωβά έχει ‘προσδιορισμένους καιρούς’ για την εκπλήρωση του σκοπού του, και θα ήταν καλό να τον μιμηθούμε.

Εξοδ. 8:16-19 Η Αγία Γραφή—Το Κυριότερο Βιβλίο μας Μελέτης Ακόμα και ιερείς που ασκούσαν μαγεία υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν ότι αυτά τα οποία έκανε ο Μωυσής προέρχονταν από τον Θεό.

Έξοδ. 9:16 Το Πνεύμα του Ιεχωβά Οδηγεί το Λαό Του Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά οδηγεί το λαό Του μέσω του αγίου Του πνεύματος, κάνει το καλύτερο για αυτούς και πάντοτε διευθετεί τα ζητήματα με τέτοιον τρόπο που να τιμάει και να αγιάζει το άγιο Του όνομα.

Έξοδ. 9:16 Διατηρείτε το Φόβο σας για τον Ιεχωβά Όπως υποσχέθηκε ο Ιεχωβά, το όνομά του διακηρύσσεται σε όλη τη γη από εκείνους που πραγματικά τον φοβούνται.

Έξοδ. 9:16 Αντιστέκεστε Σεις στο Πνεύμα της Δυσαρέσκειας; Αιώνες μετά την ανταρσία στην Εδέμ, ο Ιεχωβά έκανε όνομα για τον εαυτό του ελευθερώνοντας τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο και οργανώνοντάς τους σε έθνος.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: