ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΦΕΣΙΟΥΣ 4-6

«Ντυθείτε Ολόκληρη την Πανοπλία του Θεού»

Εφεσ. 6:11-17 Ο απόστολος Παύλος παρομοίασε τους Χριστιανούς με στρατιώτες που μάχονται. Εχθροί μας είναι οι «πονηρές πνευματικές δυνάμεις». Παρότι ίσως φαινόμαστε αδύναμοι και ευάλωτοι, μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με τη βοήθεια του Ιεχωβά αν “ντυθούμε ολόκληρη την πανοπλία του Θεού”.

Γράψτε τα εξαρτήματα της πανοπλίας και τι αντιπροσωπεύει το καθένα

ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟ: Φοράω εγώ ολόκληρη την πανοπλία;

Εφεσ. 6:11-13​—Χρειάζεται να προστατευτούμε από τον Σατανά και τους δαίμονές του (w18.05 σ. 27 ¶1)

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ παρομοίασε τη ζωή μας ως Χριστιανών με τη ζωή στρατιωτών που μάχονται εκ του συστάδην, δηλαδή σώμα με σώμα. Βέβαια, ο δικός μας πόλεμος είναι πνευματικός, όχι κυριολεκτικός. Ωστόσο, οι εχθροί μας είναι πραγματικοί. Ο Σατανάς και οι δαίμονες είναι επιδέξιοι πολεμιστές με τεράστια πείρα. Εκ πρώτης όψεως, οι προοπτικές μας ίσως φαίνονται δυσοίωνες. Ιδιαίτερα οι νεαροί Χριστιανοί μπορεί να φαίνονται ευάλωτοι. Μπορούν άραγε να ελπίζουν ότι θα βγουν νικητές στη μάχη με υπερανθρώπινες, πονηρές πνευματικές δυνάμεις; Η αλήθεια είναι ότι οι νεαροί μπορούν να νικήσουν, και όντως νικούν! Γιατί; Επειδή “αποκτούν δύναμη αναφορικά με τον Κύριο”. Αλλά κάνουν και κάτι άλλο εκτός από το να αντλούν δύναμη από τον Θεό. Φορούν και πολεμική εξάρτυση. Σαν τους καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες, έχουν “ντυθεί ολόκληρη την πανοπλία του Θεού”

Εφεσ. 6:14, 15​—Προστατευτείτε με την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τα καλά νέα της ειρήνης (w18.05 σ. 28, 29 ¶4, 7, 10)

Παρόμοια, οι αλήθειες που μαθαίνουμε από τον Λόγο του Θεού μάς προστατεύουν από την πνευματική βλάβη που προξενούν οι ψεύτικες διδασκαλίες. (Ιωάν. 8:31, 32· 1 Ιωάν. 4:1) Όσο δε περισσότερο αγαπάμε τις θεϊκές αλήθειες, τόσο ευκολότερο είναι να φοράμε τον «θώρακά» μας, δηλαδή να ζούμε σύμφωνα με τους δίκαιους κανόνες του Θεού. (Ψαλμ. 111:7, 8· 1 Ιωάν. 5:3) Επιπρόσθετα, όταν έχουμε σαφή κατανόηση των αληθειών του Λόγου του Θεού, μπορούμε να μένουμε σταθεροί νιώθοντας σιγουριά και να τις υπερασπιζόμαστε ενώπιον των εναντιουμένων.​—1 Πέτρ. 3:15.

Τι ταιριαστό σύμβολο των δίκαιων κανόνων του Ιεχωβά οι οποίοι προστατεύουν τη συμβολική μας καρδιά! (Παρ. 4:23) Όπως ένας στρατιώτης δεν θα αντάλλασσε τον σιδερένιο του θώρακα με κάποιον άλλον από κατώτερο μέταλλο, έτσι και εμείς δεν θα θέλαμε ποτέ να ανταλλάξουμε τους κανόνες του Ιεχωβά περί ορθού με τους δικούς μας κανόνες. Η δική μας κρίση είναι πολύ ελαττωματική και δεν μπορεί να μας προσφέρει την προστασία που χρειαζόμαστε. (Παρ. 3:5, 6) Αντί να βασιζόμαστε σε αυτήν, ελέγχουμε τακτικά αν οι “σιδερένιες λωρίδες” που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά είναι γερά στερεωμένες πάνω από την καρδιά μας.

Ενώ τα κυριολεκτικά υποδήματα των Ρωμαίων στρατιωτών τούς πήγαιναν στον πόλεμο, τα συμβολικά υποδήματα των Χριστιανών τούς βοηθούν να μεταδώσουν ένα άγγελμα ειρήνης. (Ησ. 52:7· Ρωμ. 10:15) Και πάλι όμως, χρειάζεται θάρρος για να μιλήσει κάποιος όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία. Ο 20χρονος Μπο λέει: «Φοβόμουν να δώσω μαρτυρία στους συμμαθητές μου. Μάλλον ένιωθα αμηχανία. Κοιτάζοντας το παρελθόν, βλέπω ότι δεν υπήρχε λόγος. Τώρα χαίρομαι να δίνω μαρτυρία στους συνομηλίκους μου».

Εφεσ. 6:16, 17​—Προστατευτείτε με την πίστη, την ελπίδα της σωτηρίας και τον Λόγο του Θεού (w18.05 σ. 29-31 ¶13, 16, 20)

Μερικά από τα «πυρωμένα βέλη» που μπορεί να σας εκτοξεύσει ο Σατανάς είναι ψέματα για τον Ιεχωβά​—ότι Εκείνος δεν ενδιαφέρεται για εσάς και ότι δεν σας αγαπάει. Η 19χρονη Ίντα παλεύει με αισθήματα αναξιότητας. Η ίδια λέει: «Πολλές φορές νιώθω ότι ο Ιεχωβά δεν είναι κοντά μου και ότι δεν θέλει να είναι Φίλος μου». Πώς αντιμετωπίζει αυτή την επίθεση; Η Ίντα εξηγεί: «Οι συναθροίσεις είναι τεράστιο τονωτικό για την πίστη μου. Παλιά πήγαινα και καθόμουν σε μια καρέκλα χωρίς να δίνω ούτε μία απάντηση. Νόμιζα ότι κανείς δεν θα ήθελε να ακούσει τι είχα να πω. Τώρα όμως, προετοιμάζομαι για τις συναθροίσεις και προσπαθώ να απαντάω δύο ή τρεις φορές. Μου είναι δύσκολο, αλλά μετά νιώθω πολύ καλύτερα. Και όλοι οι αδελφοί με ενθαρρύνουν πάρα πολύ. Κάθε φορά φεύγω από τη συνάθροιση με τη βεβαιότητα ότι ο Ιεχωβά με αγαπάει».

Όπως η περικεφαλαία προστάτευε τον εγκέφαλο του στρατιώτη, έτσι και η «ελπίδα της σωτηρίας» προστατεύει τη διάνοιά μας, την ικανότητα σκέψης μας. (1 Θεσ. 5:8· Παρ. 3:21) Η ελπίδα μάς κρατάει προσηλωμένους στις υποσχέσεις του Θεού και μας βοηθάει να βλέπουμε τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση. (Ψαλμ. 27:1, 14· Πράξ. 24:15) Αλλά για να είναι η «περικεφαλαία» μας αποτελεσματική, πρέπει να τη φοράμε στο κεφάλι, όχι να την κρατάμε στο χέρι.

Ο Παύλος παρομοιάζει τον Λόγο του Θεού με σπαθί που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά. Αλλά πρέπει να μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε επιδέξια όταν υπερασπιζόμαστε τα πιστεύω μας​—ή όταν διορθώνουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης. (2 Κορ. 10:4, 5· 2 Τιμ. 2:15) Πώς μπορείτε να γίνετε πιο επιδέξιοι; Ο 21χρονος Σεμπάστιαν λέει: «Καταγράφω ένα εδάφιο από κάθε κεφάλαιο της Γραφής που διαβάζω. Λίγο λίγο φτιάχνω έναν κατάλογο με τα αγαπημένα μου εδάφια. Έτσι νιώθω ότι συμβαδίζω καλύτερα με τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά». Ο Ντάνιελ, που αναφέρθηκε νωρίτερα, λέει: «Καθώς διαβάζω τη Γραφή, επιλέγω εδάφια που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που συναντώ στη διακονία. Έχω δει ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά όταν βλέπουν ότι μιλάς με πάθος για τη Γραφή και ότι κάνεις φιλότιμες προσπάθειες για να τους βοηθήσεις».

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Εφεσ. 4:30​—Πώς μπορεί κάποιος να στενοχωρεί, ή αλλιώς να λυπεί, το άγιο πνεύμα του Θεού; (it-1 σ. 76 ¶4)

Άγιο πνεύμα. Η ενεργός δύναμη του Ιεχωβά, δηλαδή το πνεύμα του, υπόκειται στον έλεγχό του και επιτελεί πάντοτε το σκοπό του. Είναι καθαρή, αγνή, ιερή και ξεχωρισμένη για να χρησιμοποιείται με καλό τρόπο από τον Θεό. Γι’ αυτό, ονομάζεται «άγιο πνεύμα» και «το πνεύμα της αγιότητας». (Ψλ 51:11· Λου 11:13· Ρω 1:4· Εφ 1:13) Όταν το άγιο πνεύμα επενεργεί σε ένα άτομο, αποτελεί δύναμη που ωθεί σε αγιότητα ή καθαρότητα. Οποιαδήποτε ακάθαρτη πράξη ή αδικοπραγία γίνεται κατά συνήθεια, εμποδίζει ή “λυπεί” αυτό το πνεύμα. (Εφ 4:30) Αν και αυτό καθαυτό το άγιο πνεύμα είναι απρόσωπο, αποτελεί έκφραση της άγιας προσωπικότητας του Θεού και, ως εκ τούτου, μπορεί να “λυπηθεί”. Οποιαδήποτε αδικοπραγία γίνεται κατά συνήθεια, τείνει να “σβήσει τη φωτιά του πνεύματος”. (1Θε 5:19) Αν αυτή η συνήθεια συνεχίζεται, το άτομο που τη διαπράττει κάνει στην ουσία το άγιο πνεύμα του Θεού να “λυπάται”, και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί ο Θεός σε εχθρό του στασιαστικού ατόμου. (Ησ 63:10) Κάποιος που λυπεί το άγιο πνεύμα μπορεί να φτάσει μέχρι του σημείου να βλασφημήσει εναντίον του, αμαρτία η οποία, όπως είπε ο Ιησούς Χριστός, δεν θα συγχωρηθεί ούτε στο παρόν σύστημα πραγμάτων ούτε στο ερχόμενο.

Εφεσ. 5:5​—Με ποια έννοια είναι ειδωλολάτρης ο άπληστος άνθρωπος; (it-1 σ. 254 ¶6)

Γίνεται Έκδηλη από τις Ενέργειες. Η απληστία γίνεται έκδηλη από κάποια καταφανή ενέργεια που αποκαλύπτει την εσφαλμένη και υπέρμετρη επιθυμία του ατόμου. Ο Βιβλικός συγγραφέας Ιάκωβος μας λέει ότι η εσφαλμένη επιθυμία, αφού συλλάβει, γεννάει την αμαρτία. (Ιακ 1:14, 15) Το άπληστο άτομο μπορεί, επομένως, να γίνει αντιληπτό από τις ενέργειές του. Ο απόστολος Παύλος δηλώνει ότι το να είναι κανείς άπληστος ισοδυναμεί με το να είναι ειδωλολάτρης. (Εφ 5:5) Λόγω της άπληστης επιθυμίας του, ένα τέτοιο άτομο θεοποιεί το ποθούμενο, θέτοντάς το πάνω από την υπηρεσία και τη λατρεία του Δημιουργού.—Ρω 1:24, 25.

Εφεσ. 4:8, 11-​15. Ο Ιησούς Χριστός «πήρε αιχμάλωτους», δηλαδή απέσπασε ανθρώπους από τον έλεγχο του Σατανά προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως δώρα για την εποικοδόμηση της Χριστιανικής εκκλησίας. Εμείς μπορούμε να “αυξηθούμε με αγάπη όσον αφορά όλα τα πράγματα στον Χριστό”, όντας υπάκουοι και υποτακτικοί σε εκείνους που αναλαμβάνουν την ηγεσία μεταξύ μας και συνεργαζόμενοι με τις εκκλησιαστικές διευθετήσεις.​—Εβρ. 13:7, 17.

Εφεσ. 5:22-​24, 33. Η σύζυγος, εκτός από το να είναι υποτακτική στο σύζυγό της, πρέπει και να τον σέβεται. Αυτό το κάνει εκδηλώνοντας “ήσυχο και πράο πνεύμα” και προσπαθώντας να τον τιμάει καθώς μιλάει θετικά για αυτόν και εργάζεται για την επιτυχία των αποφάσεών του.​—1 Πέτρ. 3:3, 4· Τίτο 2:3-5.

Εφεσ. 5:25, 28, 29. Όπως ακριβώς ο σύζυγος «τρέφει» τον εαυτό του, πρέπει να είναι και καλός προμηθευτής για τη σύζυγό του​—από φυσική, συναισθηματική και πνευματική άποψη. Πρέπει επίσης να την περιθάλπει αφιερώνοντάς της αρκετό χρόνο και με το να της συμπεριφέρεται τρυφερά, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις.

Εφεσ. 6:10-​13. Για να αντιστεκόμαστε στις δαιμονικές δυνάμεις, χρειάζεται να καταβάλλουμε ολόκαρδες προσπάθειες προκειμένου να φοράμε την πνευματική πανοπλία από τον Θεό.

Εφεσ. 6:16 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Για παράδειγμα, παρότι ο Σατανάς θέλει να μας θανατώσει πνευματικά, η πίστη μάς καθιστά ικανούς “να σβήνουμε όλα τα πυρωμένα βέλη του πονηρού”.

Εφεσ. 4:17-19 Να Ανατρέπετε Κάθε Συλλογισμό που Είναι Εναντίον της Γνώσης του Θεού! Πώς προσπαθεί ο Σατανάς να μας στρέψει εναντίον του Ιεχωβά, αλλά πώς μπορούμε εμείς να ξεριζώσουμε πράγματα που είναι “ισχυρά οχυρωμένα” στη διάνοιά μας; Ο Παύλος ανησυχούσε επειδή κάποιοι Χριστιανοί προφανώς είχαν επηρεαστεί από επιβλαβείς συλλογισμούς και φιλοσοφίες που προωθούσε ο κόσμος του Σατανά.

Εφεσ. 4:17-19, υποσ Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Μάλιστα τόνισε ότι «παρέδωσαν τον εαυτό τους σε ξεδιάντροπη διαγωγή για να διαπράττουν κάθε είδους ακαθαρσία με απληστία».

Εφεσ. 4:31, 32 Να Βοηθάτε Άλλους να Υπομένουν τις Στενοχώριες Δεν δείχνει καλοσύνη αλλά φέρεται αστόχαστα, και τα λόγια του μπορεί να τραυματίσουν ένα άτομο που ήδη υποφέρει.

Εφεσ. 6:10-13 Δεχτείτε τη Βοήθεια του Ιεχωβά για να Αντισταθείτε στα Πονηρά Πνεύματα «Αγωνιζόμαστε . . . ενάντια στις πονηρές πνευματικές δυνάμεις στους ουράνιους τόπους».​—ΕΦΕΣ. 6:12. … Ο Ιεχωβά μάς προειδοποιεί για αυτούς τους εχθρούς και μας εξαρτίζει με ό,τι χρειαζόμαστε για να τους αντιστεκόμαστε.

Εφεσ. 4:28 Να Μιμείστε τον Ιησού και θα Έχετε Ειρήνη Για παράδειγμα, η Γραφή μάς προτρέπει να δαπανούμε τον εαυτό μας για τους άλλους, ιδίως για όσους βρίσκονται «σε ανάγκη».

Εφεσ. 6:11 Να Υποστηρίζετε την Αλήθεια Σχετικά με τον Θάνατο Αν αντιμετωπίζετε τέτοιες δοκιμασίες, τι θα σας βοηθήσει να μείνετε σταθεροί υπέρ της Γραφικής διδασκαλίας σχετικά με τον θάνατο;

Εφεσ. 4:29 Αγαθότητα—Πώς Μπορείτε να την Καλλιεργήσετε; Με αυτόν τον τρόπο, επαυξάνουμε έναν θησαυρό στον οποίο μπορούμε να ανατρέχουμε αργότερα.​—Λουκ. 6:45· Εφεσ. 5:9. … Ναι, οι ευκαιρίες δεν λείπουν για να πούμε “ό,τι είναι καλό για εποικοδόμηση ανάλογα με την ανάγκη, για να μεταδώσουμε ό,τι είναι ωφέλιμο στους ακροατές”.​

Εφεσ. 5:1, 2 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Σύμφωνα με τα εδάφια Εφεσίους 5:1, 2, τι υποκινούμαστε να κάνουμε; Όταν σκεφτόμαστε το παράδειγμα του Ιεχωβά και του Ιησού, υποκινούμαστε να προσπαθούμε να δείχνουμε και εμείς περισσότερη κατανόηση για τους άλλους.

Εφεσ. 4:29 Να Εκζητείτε Πραότητα και να Ευαρεστείτε τον Ιεχωβά Επίσης, ό,τι καλό βλέπετε στους άλλους να προσπαθείτε να το λέτε.​

Εφεσ. 5:1 Γιατί Πρέπει να Εκφράζουμε Εκτίμηση; Οι Γραφές μάς παροτρύνουν “να γινόμαστε μιμητές του Θεού, ως αγαπητά παιδιά”.

Εφεσ. 6:1, 4 Πώς Μπορείτε να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας; Ο Ιεχωβά σάς έχει δώσει την εξουσία να φροντίζετε για την πνευματική υγεία των παιδιών σας.

Εφεσ. 6:12 «Μην Ανησυχείς, Γιατί Εγώ Είμαι ο Θεός Σου» Ο Ιεχωβά δεν θα εμποδίσει τους εχθρούς μας να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα για να μας πολεμήσουν.

Εφεσ. 5:31, 33 Να Τιμάτε «Αυτό που ο Θεός Συνέζευξε» Χαιρόμαστε που εκατομμύρια άτομα αποτελούν ζωντανή απόδειξη για το πόσο αληθινά είναι τα λόγια του Θεού: «Γι’ αυτό, ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και οι δύο θα είναι μία σάρκα».​

Εφεσ. 6:14 «Θα Περπατώ στην Αλήθεια Σου» Όταν υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τους Γραφικούς λόγους για τους οποίους δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες γιορτές, βεβαιωνόμαστε ότι περπατάμε με τρόπο «ευπρόσδεκτο στον Κύριο». (Εφεσ. 5:10) … Να φοράτε τη ζώνη της αλήθειας γύρω από τη μέση σας.

Εφεσ. 5:1 Καλοσύνη—Μια Ιδιότητα που Εκδηλώνεται με Λόγια και Πράξεις Ο απόστολος Παύλος πρότρεψε τους αδελφούς στην εκκλησία της Εφέσου να “δείχνουν καλοσύνη ο ένας στον άλλον και τρυφερή συμπόνια, συγχωρώντας ανεπιφύλακτα ο ένας τον άλλον”. (Εφεσ. 4:32) … Όταν δείχνουμε καλοσύνη, μιμούμαστε τη θερμή και γενναιόδωρη προσωπικότητα του Θεού μας, του Ιεχωβά.

Εφεσ. 5:15,16 υποσημείωση «Αγόραζε την Αλήθεια και Μην την Πουλάς Ποτέ» Πρέπει να “εξαγοράζουμε”, ή αλλιώς να παίρνουμε, αυτόν τον χρόνο από άλλες, λιγότερο σημαντικές δραστηριότητες.

Εφεσ. 5:25· 6:4 Να Σκέφτεστε τους Άλλους με Καλοσύνη Όπως ο Ιεχωβά Όταν φερόμαστε στους άλλους με καλοσύνη και περίσκεψη, γινόμαστε «μιμητές του Θεού, ως αγαπητά παιδιά».​—Εφεσ. 5:1 Για έναν σύζυγο, πώς πρέπει η κατανόηση και η στοχαστικότητα να πηγαίνουν χέρι χέρι; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.) 3 Ο σύζυγος πρέπει να πρωτοστατεί στην εκδήλωση στοχαστικού ενδιαφέροντος μέσα στην οικογένεια.

Εφεσ. 4:8-12 Ηλικιωμένοι Χριστιανοί—Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Οσιότητά Σας Αυτοί οι νεότεροι αδελφοί έχουν αποδειχτεί «δώρα σε μορφή ανθρώπων», ικανοί να βοηθούν ώστε «να εποικοδομείται το σώμα του Χριστού».​—Εφεσ. 4:8-12 Βοηθήστε τους Νεότερους να Αξιοποιήσουν Πλήρως τις Δυνατότητές Τους Να τους προτρέπετε να θέτουν συγκεκριμένους πνευματικούς στόχους και να τους βοηθάτε να τους επιτυγχάνουν. Να τους επαινείτε επειδή η επιδοκιμασία, ιδίως ενός ώριμου Χριστιανού, ενισχύει αυτούς τους νέους άντρες και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους. Να τους εκπαιδεύετε να βασίζονται πρωτίστως στον Λόγο του Θεού και στην κατεύθυνση που παρέχεται μέσω της εκκλησίας του Ιεχωβά.

Εφεσ. 4:2, 32 Να Εκδηλώνετε Αγάπη, μια Ιδιότητα που Εποικοδομεί Αν μιμούμαστε το παράδειγμά του, θα είμαστε διατεθειμένοι να ανεχόμαστε τις ατέλειες των άλλων.

Εφεσ. 4:2 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Πώς αντέδρασε ο βασιλιάς Δαβίδ όταν τον προκάλεσε ο Σιμεΐ; Η ταπεινοφροσύνη μάς βοηθάει επίσης να δείχνουμε εγκράτεια όταν μας προκαλούν.

Εφεσ. 4:14 Γνωρίζετε τα Γεγονότα; Αν δεν καλλιεργήσουμε αυτή την ικανότητα, θα είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι στις προσπάθειες του Σατανά και του κόσμου του να διαστρέψουν τον τρόπο σκέψης μας. (Εφεσ. 5:6· Κολ. 2:8) … Πώς θα καταφέρουμε να μην παραπλανηθούμε από απατηλές ιστορίες που ίσως περιέχουν κάποια δόση αλήθειας;​

Εφεσ. 5:1 Οι Γενναιόδωροι Άνθρωποι Είναι Ευτυχισμένοι Ποια παραδείγματα γενναιοδωρίας έχουν θέσει για εμάς ο Ιεχωβά και ο Ιησούς; Ο Ιεχωβά θέλει να τον μιμούνται τα ανθρώπινα πλάσματά του, γι’ αυτό χαίρεται όταν είμαστε γενναιόδωροι.

Εφεσ. 5:17 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Μόνο τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα μας δείξει εύνοια σε καιρό ανάγκης.​

Εφεσ. 5:16 «Ας Λάμψει το Φως σας» για να Δοξάζετε τον Ιεχωβά Πιθανότατα, θα έχουν να σας αφηγηθούν θετικές εμπειρίες.​—Εφεσ. 5:9. … Αυτό θα σας φέρνει μεγάλη χαρά, και θα σας φαίνεται ότι ο καιρός κυλάει γρήγορα.

Εφεσ. 4:13 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Γι’ αυτό, να κάνετε έρευνα για Γραφικές αρχές προκειμένου να «αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το θέλημα του Ιεχωβά». (Εφεσ. 5:17) … Με επιμελή προσπάθεια, μπορούμε να φτάσουμε «στο μέτρο του αναστήματος που αντιστοιχεί στην πληρότητα του Χριστού» καθώς επιτρέπουμε στους νόμους και στις αρχές του Θεού να εκπαιδεύουν τη συνείδησή μας.​

Εφεσ. 5:28 Οι σύζυγοι οφείλουν “να αγαπούν τις γυναίκες τους όπως το δικό τους σώμα”.

Εφεσ. 6:10-12 Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο «Ντυθείτε ολόκληρη την πανοπλία του Θεού για να μπορέσετε να μείνετε σταθεροί ενάντια στις πανούργες πράξεις του Διαβόλου».​—ΕΦΕΣ. 6:11. … Σαν τους καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες, έχουν “ντυθεί ολόκληρη την πανοπλία του Θεού”.​

Εφεσ. 5:15, 16 Το Μέλλον Σας Είναι Επιλογή Σας! Γι’ αυτό και η Γραφή μάς υπενθυμίζει: «Να προσέχετε λοιπόν πάρα πολύ πώς περπατάτε, όχι ως άσοφοι, αλλά ως σοφοί, αξιοποιώντας τον χρόνο σας με τον καλύτερο τρόπο, επειδή οι ημέρες είναι πονηρές».

Εφεσ. 6:12 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Στο αόρατο βασίλειο, ο Σατανάς έχει οργανώσει τους δαίμονες σε κυβερνήσεις, τους έχει δώσει εξουσία και τους έχει κάνει κοσμοκράτορες.​

Εφεσ. 4:29 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Ο Παύλος πρότρεψε όλους τους Χριστιανούς να λένε “ό,τι είναι καλό για εποικοδόμηση ανάλογα με την ανάγκη, να μεταδίδουν ό,τι είναι ωφέλιμο” στους άλλους.

Εφεσ. 4:23, 24 «Ακούστε τη Διαπαιδαγώγηση Ώστε να Γίνετε Σοφοί» Παρόμοια, όταν οι γονείς εκπαιδεύουν με συνέπεια και υπομονή τα παιδιά τους «με τη διαπαιδαγώγηση και τη νουθεσία του Ιεχωβά», τα βοηθούν επίσης να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία και σοφία.​—Εφεσ. 6:4. … Μπορεί όμως να προοδεύσει σταθερά προς την ωριμότητα καθώς μαθαίνει να ντύνεται τη χριστοειδή «νέα προσωπικότητα».

Εφεσ. 6:4 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Ο Ιεχωβά λέει στις κεφαλές των οικογενειών: «Μην εξοργίζετε τα παιδιά σας, αλλά να τα ανατρέφετε με τη διαπαιδαγώγηση και τη νουθεσία του Ιεχωβά».

Εφεσ. 6:4 Γονείς, Βοηθάτε Εσείς το Παιδί σας να Προοδεύσει ως το Βάφτισμα; Πώς σχετίζεται το βάφτισμα με τις μελλοντικές προοπτικές ενός ατόμου; (β) Για ποια χαρά αγωνίζονται όλοι οι Χριστιανοί γονείς; Η ανατροφή ενός παιδιού σύμφωνα με «τη διαπαιδαγώγηση και τη νουθεσία του Ιεχωβά» είναι ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια των Χριστιανών γονέων.

Εφεσ. 4:23, 24 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Η Γραφή μάς λέει ότι πρέπει συνεχώς “να ανανεωνόμαστε όσον αφορά την κυρίαρχη διανοητική μας στάση”.

Εφεσ. 5:15, 16 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Με τη βοήθεια αυτού του πνεύματος, μπορούμε να αναπτύξουμε πλήρως «τη νέα προσωπικότητα», στην οποία περιλαμβάνεται η χαρά. (Εφεσ. 4:24· Γαλ. 5:22) … Να φροντίζετε ώστε το πρόγραμμά σας (για την εργασία, το σχολείο, την αναψυχή και ούτω καθεξής) να σας επιτρέπει να επιδιώκετε πνευματικούς στόχους.

Εφεσ. 5:15 Γνωρίζετε Εσείς τον Ιεχωβά Όπως ο Νώε, ο Δανιήλ και ο Ιώβ; Προκειμένου να παραμένουμε άμεμπτοι στον σημερινό περίπλοκο και πονηρό κόσμο, πρέπει να εκπαιδεύουμε “τις δυνάμεις της διάκρισής” μας ώστε να ξεχωρίζουμε, όχι μόνο το ορθό από το εσφαλμένο, αλλά και το σοφό από το άσοφο.​

Εφεσ. 5:1 Τι Σημαίνει να Είναι Κάποιος Πνευματικό Άτομο; Τα άτομα που έχουν πνευματικό φρόνημα αγωνίζονται να “γίνονται μιμητές του Θεού”.

Εφεσ. 6:4 Να Μιμείστε την Πίστη και την Υπακοή του Νώε, του Δανιήλ και του Ιώβ Γι’ αυτό, γονείς, μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες, αλλά να διδάσκετε τα παιδιά σας υπομονετικά.

Εφεσ. 6:1-3 Να Βλέπετε τη Διαφορά στους Ανθρώπους Τόσο οι Εβραϊκές όσο και οι Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές δίνουν στα παιδιά τη νουθεσία να τιμούν τους γονείς τους.​

Εφεσ. 4:28 – 5:3 Διδασκαλίες της Αγίας Γραφής—Διαχρονική Σοφία «Σεξουαλική ανηθικότητα και κάθε είδους ακαθαρσία ή απληστία ούτε να αναφέρεται μεταξύ σας, όπως αρμόζει σε αγίους».​—Εφεσίους 5:3. «Αυτός που κλέβει ας μην κλέβει πια· απεναντίας, ας εργάζεται σκληρά».​

Εφεσ. 5:28, 29 Ποιο Είδος Αγάπης Φέρνει Αληθινή Ευτυχία; Ο άντρας που αγαπάει τη γυναίκα του αγαπάει τον εαυτό του, γιατί κανείς δεν μίσησε ποτέ το σώμα του, αλλά το τρέφει και το περιθάλπει».

Εφεσ. 4:26 «Δίνει Δύναμη στον Κουρασμένο» Πώς πρέπει να προσεγγίσουμε κάποιον που μας έχει προσβάλει;

Εφεσ. 5:3-5 Να Απορρίπτετε τον Κοσμικό Τρόπο Σκέψης Επιπλέον, χρειάζεται να ελέγχουμε τις σκέψεις και τα λόγια μας.​

Εφεσ. 5:1 Να Μιμείστε τη Δικαιοσύνη και το Έλεος του Ιεχωβά Σε καθέναν από αυτούς τους τομείς, αναζητήστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μιμείστε τον ουράνιο Πατέρα σας.​

Εφεσ. 4:32 Η Σωστή Άποψη για τα Λάθη Γιατί να μην προσπαθήσετε να δείξετε στους άλλους την ίδια καλοσύνη;​

Εφεσ. 5:23 Μην Αφήσετε Τίποτα να σας Στερήσει το Βραβείο Ο Θεός αναμένει από εσάς να ασκείτε την ηγεσία σας στοργικά, όπως ο Ιησούς.

Εφεσ. 5:22, 23, 28, 29 Η Αλήθεια Δεν Φέρνει Ειρήνη, Αλλά Σπαθί Παρόμοια, όταν η σύζυγος δεν είναι ομόπιστη, ο Χριστιανός σύζυγος και πάλι οφείλει να της δείχνει αυτοθυσιαστική αγάπη και τρυφερή στοργή.​

Εφεσ. 5:1 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Επειδή η Γραφή σάς προτρέπει να μιμείστε τον Ιεχωβά. (Εφεσ. 5:1) … Ναι, η εκδήλωση συμπόνιας σάς ωφελεί. (Εφεσ. 4:31, 32)

Εφεσ. 5:15, 16 «Ο Λόγος του Θεού . . . Ασκεί Δύναμη» Δεν έχουμε όμως το περιθώριο να επιτρέψουμε σε τίποτα​—ακόμα και σε θεμιτές ευθύνες—​να διαταράξει το πρόγραμμά μας για την ανάγνωση της Γραφής.

Εφεσ. 6:4 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Και όπως ισχύει και με όλες τις άλλες ιδιότητες που χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά τους, οι γονείς πρέπει να θέτουν το παράδειγμα.

Εφεσ. 5:1 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Αυτή η έκφραση εμφανίζεται δύο φορές στη Μετάφραση Νέου Κόσμου της Αγίας Γραφής. (Εφεσ. 4:24· Κολ. 3:10) … Επειδή ο Ιεχωβά δημιούργησε τους ανθρώπους κατά την εικόνα του, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να αντανακλούμε τις όμορφες ιδιότητές του.​

Εφεσ. 5:3, 4 Πώς Βγάζουμε από Πάνω μας την Παλιά Προσωπικότητα και την Κρατάμε Μακριά Μας Μπορεί να αναφέρεται στην επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος ή στο να λέει κάποιος χυδαία αστεία.

Εφεσ. 6:18 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Να θυμάστε ότι η υπομονή προέρχεται από το άγιο πνεύμα του Θεού.

Εφεσ. 5:1, 2 Να Υποστηρίζετε την Κυριαρχία του Ιεχωβά! Όταν χειριζόμαστε τα ζητήματα όπως θα έκανε ο Ιεχωβά, δείχνουμε ότι αγαπάμε και υποστηρίζουμε τον δικό του τρόπο διακυβέρνησης.​

Εφεσ. 6:1-4 Ο Ιεχωβά Παρέχει Παρηγοριά σε Κάθε μας Δοκιμασία Από Γραφική άποψη, η κύρια ευθύνη για τη διδασκαλία και την εκπαίδευση των παιδιών ανήκει στους γονείς.

Εφεσ. 4:1-3 Θα Λύνετε τις Συγκρούσεις και θα Προάγετε την Ειρήνη; Εκείνος ενέπνευσε τον Παύλο να γράψει: «Σας ικετεύω να περπατάτε αντάξια της κλήσης με την οποία κληθήκατε, με πλήρη ταπεινοφροσύνη και πραότητα, με μακροθυμία, με το να ανέχεστε ο ένας τον άλλον με αγάπη, προσπαθώντας ένθερμα να τηρείτε την ενότητα του πνεύματος με τον ενωτικό δεσμό της ειρήνης».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: