ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΣΑΪΑΣ 11-16

«Η Γνώση του Ιεχωβά θα Γεμίσει τη Γη»

Ησ 11:6-9 Πώς εφαρμόστηκε αυτή η προφητεία στους Ισραηλίτες

Οι Ισραηλίτες δεν χρειαζόταν να φοβούνται τα θηρία ή τους θηριώδεις ανθρώπους, ούτε όταν βρίσκονταν καθ’ οδόν από την εξορία στη Βαβυλώνα προς την πατρίδα τους ούτε όταν έφτασαν στην αποκαταστημένη γη τους.—Εσδ 8:21, 22

Πώς εφαρμόζεται αυτή η προφητεία στις μέρες μας. Η γνώση του Ιεχωβά αλλάζει προσωπικότητες. Άτομα που προηγουμένως ήταν βίαια έχουν γίνει ειρηνικά. Η γνώση του Θεού έχει δημιουργήσει έναν παγγήινο πνευματικό παράδεισο

Πώς θα εκπληρωθεί αυτή η προφητεία στο μέλλον. Ολόκληρη η γη θα μετατραπεί σε έναν ασφαλή και ειρηνικό παράδεισο, σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό του Θεού. Κανένα πλάσμα, είτε άνθρωπος είτε ζώο, δεν θα αποτελεί απειλή

Ο Παύλος άλλαξε όταν απέκτησε τη γνώση του Θεού

Ως Φαρισαίος, εκδήλωνε θηριώδη χαρακτηριστικά.—1Τι 1:13

Η ακριβής γνώση μεταμόρφωσε την προσωπικότητά του.—Κολ 3:8-10

Ησ 11:3-5—Θα επικρατεί για πάντα δικαιοσύνη (ip-1 σ. 160, 161 ¶9-11)

Τι παράδειγμα δίνει ο Ιησούς στα άτομα που καλούνται να κρίνουν διάφορα ζητήματα μέσα στη Χριστιανική εκκλησία; Ο Ησαΐας προλέγει και άλλα χαρακτηριστικά του Μεσσία: «Δεν θα κρίνει με βάση αυτό που βλέπουν τα μάτια του ούτε θα παρέχει έλεγχο σύμφωνα με αυτό που ακούν τα αφτιά του και μόνο». (Ησαΐας 11:3β) Αν χρειαζόταν να εμφανιστείτε ενώπιον ενός δικαστηρίου, δεν θα νιώθατε ευγνώμονες για έναν τέτοιον κριτή; Ασκώντας τα καθήκοντά του ως Κριτή ολόκληρης της ανθρωπότητας, ο Μεσσίας δεν παρασύρεται από ψευδή επιχειρήματα, έξυπνες δικανικές μεθόδους, φήμες ή επιφανειακούς παράγοντες, όπως ο πλούτος. Ξεχωρίζει την απάτη και βλέπει πέρα από την αρνητική εξωτερική εμφάνιση κάποιου, διακρίνοντας τον “κρυφό άνθρωπο της καρδιάς”. (1 Πέτρου 3:4) Το έξοχο παράδειγμα του Ιησού αποτελεί πρότυπο για όλα τα άτομα που καλούνται να κρίνουν διάφορα ζητήματα μέσα στη Χριστιανική εκκλησία.—1 Κορινθίους 6:1-4.

(α) Με ποιον τρόπο διορθώνει ο Ιησούς τους ακολούθους του; (β) Ποια είναι η κρίση του Ιησού για τους πονηρούς; Πώς θα επηρεάσουν οι έξοχες ιδιότητες του Μεσσία τις δικαστικές του αποφάσεις; Ο Ησαΐας εξηγεί: «Με δικαιοσύνη θα κρίνει τους ασήμαντους, και με ευθύτητα θα παρέχει έλεγχο προς όφελος των πράων της γης. Και θα χτυπήσει τη γη με το ραβδί του στόματός του· και με το πνεύμα των χειλιών του θα θανατώσει τον πονηρό. Και δικαιοσύνη θα είναι η ζώνη των γοφών του, και πιστότητα η ζώνη της οσφύος του».—Ησαΐας 11:4, 5. Όταν οι ακόλουθοί του χρειάζονται διόρθωση, ο Ιησούς την παρέχει με τον πλέον επωφελή για αυτούς τρόπο—θαυμάσιο παράδειγμα για τους Χριστιανούς πρεσβυτέρους. Από την άλλη μεριά, τα άτομα που πράττουν την πονηρία μπορούν να αναμένουν αυστηρή κρίση. Όταν ο Θεός ζητήσει λογαριασμό από αυτό το σύστημα πραγμάτων, ο Μεσσίας θα «χτυπήσει τη γη» με την επιβλητική του φωνή, εξαγγέλλοντας κρίση καταστροφής για όλους τους πονηρούς. (Ψαλμός 2:9· παράβαλε Αποκάλυψη 19:15.) Τελικά, δεν θα αφεθεί κανένας πονηρός που να διαταράσσει την ειρήνη της ανθρωπότητας. (Ψαλμός 37:10, 11) Ο Ιησούς, του οποίου οι γοφοί και η οσφύς είναι ζωσμένα με δικαιοσύνη και πιστότητα, έχει τη δύναμη να το επιτελέσει αυτό.—Ψαλμός 45:3-7.

Ησ 11:6-8—Θα υπάρχει ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων (w12 15/9 σ. 9, 10 ¶8, 9)

Πώς συμπεριφέρονται σήμερα τα ζώα; Είναι άραγε εφικτό να έχουν οι άνθρωποι σε υποταγή όλα τα ζώα και να ζουν ειρηνικά μαζί τους; Πολλοί έχουν κατοικίδια, όπως σκυλιά και γάτες, με τα οποία έχουν ιδιαίτερη σχέση. Τι θα πούμε, όμως, για τα άγρια ζώα; Μια έκθεση αναφέρει: «Οι επιστήμονες που έχουν ζήσει κοντά σε άγρια ζώα και τα έχουν μελετήσει διαπίστωσαν ότι όλα τα θηλαστικά έχουν συναισθήματα». Βέβαια, βλέπουμε ζώα να τρομάζουν ή να γίνονται πολύ άγρια όταν απειλούνται, αλλά είναι άραγε ικανά να εκδηλώσουν αυτό που θα περιέγραφαν μερικοί ως τρυφερά αισθήματα; Η έκθεση συνεχίζει: «Όταν τα θηλαστικά φροντίζουν τα μικρά τους, αποκαλύπτεται το πιο αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό τους—η τεράστια ικανότητά τους να εκδηλώνουν θέρμη και στοργή».

Ποιες αλλαγές μπορούμε να αναμένουμε σχετικά με τα ζώα; Επομένως, δεν πρέπει να παραξενευόμαστε όταν διαβάζουμε στη Γραφή ότι θα επικρατήσει ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα. (Διαβάστε Ησαΐας 11:6-9· 65:25) Γιατί; Θυμηθείτε πως, όταν ο Νώε και η οικογένειά του βγήκαν από την κιβωτό μετά τον Κατακλυσμό, ο Ιεχωβά τούς είπε: «Φόβος . . . και τρόμος για εσάς θα συνεχίσει να βρίσκεται πάνω σε κάθε ζωντανό πλάσμα της γης». Αυτό θα συνέβαλλε στην προστασία των ίδιων των ζώων. (Γέν. 9:2, 3) Δεν θα μπορούσε άραγε ο Ιεχωβά να αφαιρέσει ως έναν βαθμό αυτόν το φόβο και τον τρόμο, ώστε να πραγματοποιηθεί η αρχική του απόφαση; (Ωσηέ 2:18) Πόσο απολαυστική θα είναι τότε η ζωή για όλους τους κατοίκους της γης!

Ησ 11:9—Όλη η ανθρωπότητα θα μαθαίνει τις οδούς του Ιεχωβά (w16.06 σ. 8 ¶9· w13 1/6 7)

Στον νέο κόσμο, θα γευτούμε στο έπακρο τις ευλογίες του πνευματικού παραδείσου. Τότε, ο πνευματικός μας παράδεισος θα έχει το τέλειο αντίστοιχό του—έναν κατά γράμμα παράδεισο υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας του Θεού. Εκείνον τον καιρό της παγγήινης αποκατάστασης, ο Ιεχωβά θα συνεχίσει να διαπλάθει τους κατοίκους της γης, εκπαιδεύοντάς τους σε βαθμό που τώρα ίσως δυσκολευόμαστε να φανταστούμε. (Ησ. 11:9) Επιπρόσθετα, ο Θεός θα κάνει τη διάνοια και το σώμα μας τέλεια, ώστε να είμαστε σε θέση να απορροφούμε τη διδασκαλία του και να επιτελούμε το θέλημά του άψογα. Ας είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν να συνεχίσουμε να υποτασσόμαστε στον Ιεχωβά, δείχνοντάς του ότι θεωρούμε τη διάπλαση από εκείνον έκφραση της αγάπης του για εμάς.—Παρ. 3:11, 12.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ησ 11:1, 10—Πώς μπορεί να είναι ο Ιησούς Χριστός «η ρίζα του Ιεσσαί» καθώς και «ένα κλαδάκι από το υπόλειμμα του κορμού του Ιεσσαί»; (w06 1/12 σ. 9 ¶5)

Πώς μπορεί να είναι ο Ιησούς Χριστός «κλαδάκι από το υπόλειμμα του κορμού του Ιεσσαί» καθώς και «η ρίζα του Ιεσσαί»; (Ρωμαίους 15:12) Ο Ιησούς ήταν «από το υπόλειμμα του κορμού του Ιεσσαί» από σαρκική άποψη. Ήταν απόγονος του Ιεσσαί μέσω του γιου του Ιεσσαί, του Δαβίδ. (Ματθαίος 1:1-6· Λουκάς 3:23-32) Ωστόσο, η ανάληψη βασιλικής εξουσίας επηρεάζει τη σχέση του Ιησού με τους προγόνους του. Εφόσον έχει λάβει δύναμη και εξουσία για να χορηγήσει στην υπάκουη ανθρωπότητα αιώνια ζωή στη γη, ο Ιησούς γίνεται «Αιώνιος Πατέρας» τους. (Ησαΐας 9:6) Γι’ αυτό, είναι επίσης «η ρίζα» των προγόνων του, περιλαμβανομένου και του Ιεσσαί.

Ησ 13:17—Με ποια έννοια θεωρούσαν οι Μήδοι το ασήμι μηδαμινό και δεν έβρισκαν ευχαρίστηση στο χρυσάφι; (w06 1/12 σ. 10 ¶10)

Με ποια έννοια θεωρούσαν οι Μήδοι το ασήμι μηδαμινό και δεν έβρισκαν ευχαρίστηση στο χρυσάφι; Οι Μήδοι και οι Πέρσες προσέδιδαν μεγαλύτερη αξία στη δόξα που προέκυπτε από μια κατάκτηση παρά στα λάφυρα του πολέμου. Αυτό αποδείχτηκε αληθινό στην περίπτωση του Κύρου, ο οποίος έδωσε στους επαναπατριζόμενους εξορίστους τα χρυσά και τα ασημένια σκεύη που είχε πάρει ο Ναβουχοδονόσορ ως λάφυρα από το ναό του Ιεχωβά.

Ησ 11:1, 10—Πώς μπορεί να είναι ο Ιησούς Χριστός «κλαδάκι από το υπόλειμμα του κορμού του Ιεσσαί» καθώς και «η ρίζα του Ιεσσαί»; (Ρωμαίους 15:12) Ο Ιησούς ήταν «από το υπόλειμμα του κορμού του Ιεσσαί» από σαρκική άποψη. Ήταν απόγονος του Ιεσσαί μέσω του γιου του Ιεσσαί, του Δαβίδ. (Ματθαίος 1:1-6· Λουκάς 3:23-32) Ωστόσο, η ανάληψη βασιλικής εξουσίας επηρεάζει τη σχέση του Ιησού με τους προγόνους του. Εφόσον έχει λάβει δύναμη και εξουσία για να χορηγήσει στην υπάκουη ανθρωπότητα αιώνια ζωή στη γη, ο Ιησούς γίνεται «Αιώνιος Πατέρας» τους. (Ησαΐας 9:6) Γι’ αυτό, είναι επίσης «η ρίζα» των προγόνων του, περιλαμβανομένου και του Ιεσσαί.

Απαντήσεις σε Γραφικά Ερωτήματα

Ησ 13:17—Με ποια έννοια θεωρούσαν οι Μήδοι το ασήμι μηδαμινό και δεν έβρισκαν ευχαρίστηση στο χρυσάφι; Οι Μήδοι και οι Πέρσες προσέδιδαν μεγαλύτερη αξία στη δόξα που προέκυπτε από μια κατάκτηση παρά στα λάφυρα του πολέμου. Αυτό αποδείχτηκε αληθινό στην περίπτωση του Κύρου, ο οποίος έδωσε στους επαναπατριζόμενους εξορίστους τα χρυσά και τα ασημένια σκεύη που είχε πάρει ο Ναβουχοδονόσορ ως λάφυρα από το ναό του Ιεχωβά.

Ησ 14:1, 2—Πώς έγιναν τα μέλη του λαού του Ιεχωβά «αιχμαλωτιστές εκείνων που τους κρατούσαν αιχμάλωτους» και πώς “είχαν σε υποταγή εκείνους που τους έβαζαν να δουλεύουν”; Αυτό εκπληρώθηκε στην περίπτωση ατόμων όπως ο Δανιήλ, ο οποίος κατείχε υψηλό αξίωμα στη Βαβυλώνα υπό τους Μήδους και τους Πέρσες, η Εσθήρ, η οποία έγινε βασίλισσα της Περσίας, και ο Μαροδοχαίος, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Μαθήματα για Εμάς

Ησ 13:20-22· 14:22 Ο προφητικός λόγος του Ιεχωβά βγαίνει πάντοτε αληθινός, όπως συνέβη στην περίπτωση της Βαβυλώνας.

Ησ 14:3, 4, 12-15 Η υπερηφάνεια «του βασιλιά της Βαβυλώνας» ήταν παρόμοια με το πνεύμα που εκδηλώνει ο Σατανάς, «ο θεός αυτού του συστήματος πραγμάτων».

Ησ 14:3, 4, 12-15 Ο Σατανάς ο Διάβολος, του οποίου η υπερηφάνεια μοιάζει με την υπερηφάνεια της βαβυλωνιακής δυναστείας, θα έχει επίσης ατιμωτικό τέλος.

Ησ 11:6-9 Άνθρωποι που στο παρελθόν ήταν εχθροί μεταξύ τους εξαιτίας φυλετικών, εθνικών ή άλλων πολιτιστικών διαφορών έχουν μάθει να κατοικούν μαζί με ενότητα.

Ησ 11:6-9 Τέτοιες αλλαγές προσωπικότητας είναι τόσο αξιοσημείωτες ώστε όσοι τις βλέπουν εκπλήσσονται.

Ησ 11:6-9 Ακόμη και εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι είτε από άγνοια είτε επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ιεχωβά τάχθηκαν με το μέρος του Διαβόλου στο διάβα της ιστορίας, θα επανέλθουν στη ζωή και θα λάβουν θεϊκή εκπαίδευση.

Ησ 11:9 Αυτή η θεϊκή εκπαίδευση θα περιλαμβάνει διδασκαλία για το πώς να ζούμε ειρηνικά με όλους και σε αρμονία με το περιβάλλον.

Ησ 11:4, 5 Αντί να είναι ένα τρομακτικό καταστροφικό τέλος, ο Αρμαγεδδών θα σημάνει ένα ευτυχές ξεκίνημα για τα δίκαια άτομα που θα ζήσουν παντοτινά σε μια παραδεισιακή γη.

Ησ 11:3 Στην πραγματικότητα, ο Ιησούς παρέμεινε όσιος στον Θεό ακόμη και όταν αντιμετώπισε μεγάλους πειρασμούς και βασανιστήρια—πράγματα που θα είναι εντελώς άγνωστα για όσους θα ζουν στον Παράδεισο

Ησ 12:2 Και το κάνετε αυτό, όχι υπό μορφή κηρύγματος, αλλά συζητώντας μαζί τους μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα;

Ησ 11:2 Φανταστείτε πόσο απέβλεπε ο Ιησούς στη βοήθεια που θα λάβαινε από το πνεύμα του Θεού ενόσω θα ζούσε μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον εδώ στη γη!

Ησ 11:6 Επομένως, όσοι επιθυμούν την επιδοκιμασία του Θεού είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν αυτά τα θηριώδη χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και να επιδιώξουν πορεία αγιότητας.

Ησ 11:9 Ακούγοντας προσεκτικά και παρατηρώντας την αντίδραση του ατόμου, ίσως μπορέσετε να αποφασίσετε τι θα συζητήσετε στην επόμενη επίσκεψή σας.

Ησ 11:3 Είναι η βαθιά ευλάβεια και ο βαθύς σεβασμός για τον Θεό, μια ισχυρή επιθυμία να μην τον δυσαρεστήσουμε.

Ησ 11:9 Πόσο συγκινητικό είναι να γνωρίζουμε ότι σύντομα όλοι οι πονηροί θα εξαλειφθούν και θα παραμείνουν μόνο όσοι εκδηλώνουν γνήσια Χριστιανική αγάπη!

Ησ 11:9 Στο μεταξύ, ας προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του Ιεχωβά μιμούμενοι τον ψαλμωδό, ο οποίος είπε: «Θα τον μεγαλύνω με ευχαριστία».

Ησ 13:9 Συνεπώς, για εκείνους που «στενάζουν και βογκούν για όλα τα απεχθή πράγματα» που γίνονται στη σημερινή πονηρή ανθρώπινη κοινωνία, η ημέρα του Ιεχωβά θα είναι ημέρα σωτηρίας.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: