ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΣΑΪΑΣ 24-28

«Ο Ιεχωβά Φροντίζει τον Λαό Του»

Όπως ένας γενναιόδωρος οικοδεσπότης, ο Ιεχωβά μάς προμηθεύει άφθονη πνευματική τροφή. «Ο Ιεχωβά των στρατευμάτων θα κάνει για όλους τους λαούς . . . ένα συμπόσιο»

Ησ 25:6 Στους Βιβλικούς χρόνους, όταν κάποια άτομα έτρωγαν μαζί, αυτό υποδήλωνε ότι είχαν ειρηνικές και φιλικές σχέσεις «Με φαγητά που έχουν άφθονο λάδι και είναι γεμάτα μυελό, με κρασί αφημένο στην τρυγία του, στραγγισμένο»

Τα φαγητά με άφθονο λάδι και το κρασί που είναι αφημένο στην τρυγία του, στραγγισμένο, εξεικονίζουν την πολύ καλή ποιότητα της πνευματικής τροφής που μας παρέχει ο Ιεχωβά

Ησ 25:4, 5—Ο Ιεχωβά είναι πνευματικό καταφύγιο για όλους όσους θέλουν να τον υπηρετούν (ip-1 σ. 272 ¶5)

Πώς προστατεύει ο Ιεχωβά εκείνους που έχουν απόλυτη πεποίθηση σε αυτόν; Μολονότι οι εχθροί του τον θεωρούν τρομακτικό, ο Ιεχωβά αποτελεί καταφύγιο για τους πράους και ταπεινούς που θέλουν να τον υπηρετούν. Οι θρησκευτικοί και πολιτικοί τύραννοι μπορεί να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαρρήξουν την πίστη των αληθινών λάτρεων, αλλά αποτυγχάνουν διότι αυτοί έχουν απόλυτη πεποίθηση στον Ιεχωβά. Τελικά, εκείνος κατασιωπά εύκολα τους εναντιουμένους του, και το κάνει αυτό σαν να καλύπτει με σύννεφο τον καυτό ήλιο της ερήμου ή να αναχαιτίζει με έναν τοίχο την ορμή της καταιγίδας.—Διαβάστε Ησαΐας 25:4, 5.

Ησ 25:6—Ο Ιεχωβά έχει τηρήσει την υπόσχεσή του να προμηθεύει άφθονη πνευματική τροφή (w16.05 σ. 24 ¶4· ip-1 σ. 273 ¶6, 7)

Να Ωφελείστε Πλήρως από τις Προμήθειες του Ιεχωβά Εκτός από τις εκδόσεις για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά γενικά, λαβαίνουμε Γραφική ύλη που απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες. Κάποια ύλη είναι ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθάει τους νεαρούς ενώ κάποια άλλη βοηθάει τους γονείς τους. Μεγάλο μέρος της έντυπης ύλης και της ύλης που αναρτάται στον ιστότοπό μας ετοιμάζεται για το κοινό, που δεν είναι Μάρτυρες. Αυτή η αφθονία πνευματικής τροφής μάς υπενθυμίζει ότι ο Ιεχωβά έχει τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει να «κάνει για όλους τους λαούς . . . ένα συμπόσιο με φαγητά που έχουν άφθονο λάδι».—Ησ. 25:6.

(α) Τι είδους συμπόσιο παραθέτει ο Ιεχωβά, και για ποιους; (β) Τι προσκιάζει το συμπόσιο για το οποίο προφήτευσε ο Ησαΐας; Όπως ένας στοργικός πατέρας, ο Ιεχωβά, όχι μόνο προστατεύει, αλλά και τρέφει τα παιδιά του, κυρίως με πνευματικό τρόπο. Αφού απελευθέρωσε το λαό του το 1919, παρέθεσε για αυτούς ένα συμπόσιο νίκης, αφθονία πνευματικής τροφής: «Ο Ιεχωβά των στρατευμάτων θα κάνει για όλους τους λαούς, σε αυτό το βουνό, ένα συμπόσιο με φαγητά που έχουν άφθονο λάδι, συμπόσιο με κρασί αφημένο στην τρυγία του, με φαγητά που έχουν άφθονο λάδι και είναι γεμάτα μυελό, με κρασί αφημένο στην τρυγία του, στραγγισμένο».—Ησαΐας 25:6. Το συμπόσιο παρατίθεται στο «βουνό» του Ιεχωβά. Ποιο είναι αυτό το βουνό; Είναι «το βουνό του οίκου του Ιεχωβά» στο οποίο συρρέουν όλα τα έθνη «στο τελικό διάστημα των ημερών». Είναι το «άγιο βουνό» του Ιεχωβά, όπου οι πιστοί του λάτρεις δεν κάνουν κακό ούτε προκαλούν καταστροφή. (Ησαΐας 2:2· 11:9) Σε αυτόν τον εξυψωμένο τόπο λατρείας, ο Ιεχωβά παραθέτει το πλούσιο συμπόσιό του για τους πιστούς. Τα πνευματικά αγαθά που χορηγούνται τώρα τόσο γενναιόδωρα προσκιάζουν τα φυσικά αγαθά που θα παρέχονται όταν η Βασιλεία του Θεού θα γίνει η μοναδική κυβέρνηση της ανθρωπότητας. Τότε δεν θα υπάρχει πια πείνα. «Θα υπάρχει πληθώρα σιτηρών στη γη· στην κορυφή των βουνών θα υπάρχει υπεραφθονία».—Ψαλμός 72:8, 16.

Ησ 25:7, 8—Σύντομα, η αμαρτία και ο θάνατος θα καταργηθούν για πάντα (w14 15/9 σ. 26 ¶15· ip-1 σ. 273, 274 ¶8, 9)

(α) Ποιος είναι “ο τελευταίος εχθρός, ο θάνατος”, και πότε θα εκμηδενιστεί; (β) Σύμφωνα με το εδάφιο 1 Κορινθίους 15:28, τι θα κάνει ο Ιησούς στον κατάλληλο καιρό; Στο τέλος της χιλιετούς διακυβέρνησης της Βασιλείας, η υπάκουη ανθρωπότητα θα έχει ελευθερωθεί από όλους τους εχθρούς που προέκυψαν εξαιτίας της ανυπακοής του Αδάμ. Η Γραφή λέει: «Όπως σε σχέση με τον Αδάμ όλοι πεθαίνουν, έτσι και σε σχέση με τον Χριστό όλοι θα ζωοποιηθούν. Αλλά ο καθένας στη δική του τάξη: ο Χριστός ως οι πρώτοι καρποί, έπειτα εκείνοι που ανήκουν στον Χριστό [οι συγκυβερνήτες του] στη διάρκεια της παρουσίας του. Κατόπιν το τέλος, όταν παραδώσει τη βασιλεία στον Θεό και Πατέρα του, όταν θα έχει εκμηδενίσει κάθε κυβέρνηση και κάθε εξουσία και δύναμη. Διότι πρέπει να βασιλεύει ώσπου να βάλει ο Θεός όλους τους εχθρούς κάτω από τα πόδια του. Ως τελευταίος εχθρός, θα εκμηδενιστεί ο θάνατος». (1 Κορ. 15:22-26) Ναι, ο θάνατος που κληρονομήσαμε από τον Αδάμ επιτέλους θα καταργηθεί. “Το περικάλυμμα”, ή αλλιώς “το πέπλο”, που σκεπάζει ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια θα αφαιρεθεί μια για πάντα.—Ησ. 25:7, 8.

(α) Ποιοι δύο μεγάλοι εχθροί της ανθρωπότητας θα αφαιρεθούν; Εξηγήστε. (β) Τι θα κάνει ο Θεός προκειμένου να αφαιρέσει το όνειδος του λαού του; Όσοι τρέφονται τώρα από το πνευματικό συμπόσιο που παραθέτει ο Θεός έχουν ένδοξες προοπτικές. Ακούστε τα επόμενα λόγια του Ησαΐα. Παρομοιάζοντας την αμαρτία και το θάνατο με ένα «ύφασμα» ή “περικάλυμμα” που προκαλεί ασφυξία, λέει: «Σε αυτό το βουνό [ο Ιεχωβά] θα καταπιεί το πρόσωπο του περικαλύμματος που περικαλύπτει όλους τους λαούς και το ύφασμα που είναι υφασμένο πάνω σε όλα τα έθνη. Θα καταπιεί το θάνατο για πάντα, και ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά θα εξαλείψει οπωσδήποτε τα δάκρυα από όλα τα πρόσωπα».—Ησαΐας 25:7, 8α. Ναι, δεν θα υπάρχει πια αμαρτία και θάνατος! (Αποκάλυψη 21:3, 4) Επιπλέον, θα εξαλειφθεί και το αναίτιο όνειδος που υφίστανται οι υπηρέτες του Ιεχωβά επί χιλιετίες. «Το όνειδος του λαού του θα το αφαιρέσει από όλη τη γη, γιατί ο ίδιος ο Ιεχωβά το είπε αυτό». (Ησαΐας 25:8β) Πώς θα συμβεί αυτό; Ο Ιεχωβά θα απομακρύνει την πηγή από την οποία προέρχεται αυτό το όνειδος, τον Σατανά και το σπέρμα του. (Αποκάλυψη 20:1-3) Δικαιολογημένα ο λαός του Θεού θα υποκινηθεί να αναφωνήσει: «Αυτός είναι ο Θεός μας. Ελπίσαμε σε αυτόν και θα μας σώσει. Αυτός είναι ο Ιεχωβά. Ελπίσαμε σε αυτόν. Ας ευφρανθούμε και ας χαρούμε με τη σωτηρία του».—Ησαΐας 25:9.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ησ 26:15—Πώς μπορούμε να βοηθάμε καθώς ο Ιεχωβά επεκτείνει «όλα τα σύνορα αυτής της γης»; (w15 15/7 σ. 11 ¶18)

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην ομορφιά του πνευματικού παραδείσου; Είναι τιμή μας να μας επιτρέπει ο Ιεχωβά να συμβάλλουμε στην ομορφιά του πνευματικού μας παραδείσου. Το πετυχαίνουμε αυτό όταν κηρύττουμε με ζήλο τα καλά νέα της Βασιλείας και κάνουμε περισσότερους μαθητές. Κάθε φορά που βοηθάμε κάποιον να προοδεύσει μέχρι τη Χριστιανική αφιέρωση, εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε τα σύνορα του πνευματικού παραδείσου.—Ησ. 26:15· 54:2.

Ησ 26:20—Τι φαίνεται να σχετίζεται με τα προειπωμένα “εσωτερικά δωμάτια”; (w13 15/3 σ. 23 ¶15, 16)

Τι μέλλον περιμένει όσους εμπιστεύονται σε αυτόν τον κόσμο; Καθώς ο κόσμος του Σατανά πλησιάζει στο τέλος του, οι “βασανιστικοί πόνοι” του θα χειροτερεύουν. (Ματθ. 24:7, 8) Στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Οι υποδομές θα καταρρεύσουν και οι άνθρωποι θα φοβούνται για την ίδια τους τη ζωή. (Αββακ. 3:16, 17) Γεμάτοι απελπισία, θα αναζητήσουν, σαν να λέγαμε, καταφύγιο «στις σπηλιές και στους βράχους των βουνών». (Αποκ. 6:15-17) Αλλά ούτε οι κυριολεκτικές σπηλιές ούτε οι όμοιες με βουνά πολιτικές και εμπορικές οργανώσεις θα τους προσφέρουν προστασία. Πώς πρέπει να βλέπουμε τη Χριστιανική εκκλησία, και γιατί; Εντούτοις, ο λαός του Ιεχωβά θα εξακολουθεί να απολαμβάνει την ασφάλεια της “πραγματικής κατοικίας” του, του Ιεχωβά Θεού. Σαν τον προφήτη Αββακούμ, “θα αγάλλεται σε σχέση με τον Ιεχωβά· θα χαίρεται σε σχέση με τον Θεό της σωτηρίας του”. (Αββακ. 3:18) Με ποιους τρόπους θα αποδειχτεί ο Ιεχωβά «πραγματική κατοικία» σε εκείνους τους χαώδεις καιρούς; Θα περιμένουμε για να δούμε. Για ένα όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι: Σαν τους Ισραηλίτες τον καιρό της Εξόδου, το «μεγάλο πλήθος» θα παραμείνει οργανωμένο, επιζητώντας άγρυπνα τη θεϊκή κατεύθυνση. (Αποκ. 7:9· διαβάστε Έξοδος 13:18) Αυτή η κατεύθυνση θα δοθεί με θεοκρατικό τρόπο, πιθανότατα μέσω της διευθέτησης της εκκλησίας. Πράγματι, οι πολλές χιλιάδες εκκλησίες ανά τον κόσμο φαίνεται πως σχετίζονται με τα “εσωτερικά δωμάτια” που παρέχουν προστασία, όπως προειπώθηκε στο εδάφιο Ησαΐας 26:20. (Διαβάστε) Θεωρείτε εσείς πολύτιμες τις συναθροίσεις; Ακολουθείτε αμέσως την κατεύθυνση που παρέχει ο Ιεχωβά μέσω της διευθέτησης της εκκλησίας;—Εβρ. 13:17.

Ησ 24:13-16—Πώς θα γίνονταν οι Ιουδαίοι «ανάμεσα στους λαούς, σαν το ράβδισμα του ελαιόδεντρου, σαν το αποτρύγημα αφού τελειώσει ο τρύγος»; Ακριβώς όπως μερικοί καρποί απομένουν σε κάποιο δέντρο ή κλήμα μετά τη συγκομιδή, μόνο λίγα άτομα θα επιζούσαν από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και του Ιούδα. Οπουδήποτε και αν εκτοπίζονταν οι επιζώντες, είτε «στην περιοχή του φωτός [στη Βαβυλώνα στα ανατολικά]» είτε «στα νησιά της [Μεσογείου] θάλασσας», θα δόξαζαν τον Ιεχωβά.

Ησ 24:21—Ποιοι είναι “το στράτευμα του ύψους” και “οι βασιλιάδες της γης”; Η φράση “το στράτευμα του ύψους” θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στις πονηρές πνευματικές δυνάμεις. “Οι βασιλιάδες της γης”, λοιπόν, είναι οι επίγειοι άρχοντες, πάνω στους οποίους οι δαίμονες ασκούν ισχυρή επιρροή.—1 Ιωάννη 5:19.

Ησ 25:7—Τι είναι “το περικάλυμμα που περικαλύπτει όλους τους λαούς και το ύφασμα που είναι υφασμένο πάνω σε όλα τα έθνη”; Αυτή η σύγκριση στρέφει την προσοχή σε δύο μεγάλους εχθρούς της ανθρωπότητας—την αμαρτία και το θάνατο.

Ησ 28:1-6. Ο Ισραήλ θα πέσει στα χέρια της Ασσυρίας, αλλά ο Θεός θα φροντίσει ώστε τα πιστά άτομα να επιζήσουν. Οι κρίσεις του Ιεχωβά δεν αφήνουν τους δίκαιους χωρίς ελπίδα.

Ησ 28:23-29. Ο Ιεχωβά διορθώνει τα ειλικρινή άτομα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και περιστάσεις τους.

Ησ 25:8 Σαν έναν πατέρα ο οποίος απομακρύνει την αιτία που κάνει τα παιδιά του να υποφέρουν και σκουπίζει τα δάκρυά τους, ο Ιεχωβά χαίρεται πολύ για το γεγονός ότι θα εκμηδενίσει τον Αδαμιαίο θάνατο!

Ησ 26:2-4 Κοιτάξτε τις εκκλησίες του Χριστιανικού κόσμου και τις άλλες θρησκείες, και συγκρίνετε τη διαγωγή τους με αυτά που απαιτεί η Γραφή από τους αληθινούς υπηρέτες του Θεού.

Ησ 25:8, 9 Όσο περισσότερη ενόραση αποκτούμε για τις ιδιότητες του Ιεχωβά, τόσο περισσότερο θα νιώθουμε ότι έχουμε τον καλύτερο Πατέρα και τον στενότερο Φίλο που μπορούμε να φανταστούμε.

Ησ 25:6, 7 Επομένως, το βουνό των ελαιόδεντρων πάνω στο οποίο στέκεται ο Θεός ανατολικά της επίγειας Ιερουσαλήμ εξεικονίζει την παγκόσμια κυριαρχία του Ιεχωβά, την υπέρτατη διακυβέρνησή του.

Ησ 26:9 Φανταστείτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα λάβει χώρα υπό την κατεύθυνση του Βασιλιά, του Ιησού Χριστού!

Ησ 25:8· 33:24 Φανταστείτε πώς θα αισθανόμαστε όταν ο Ιεχωβά θα συντρίψει όλους τους εχθρούς του και θα μας καλωσορίσει σε έναν νέο κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης.

Ησ 26:20 Εκείνον τον κρίσιμο καιρό, ο Ιεχωβά θα μας δώσει ζωοσωτήριες οδηγίες, και τα “εσωτερικά δωμάτια” μπορεί κάλλιστα να συνδέονται με τις τοπικές μας εκκλησίες.

Ησ 26:9 Άρα, η νέα γη αναφέρεται σε μια κοινωνία ανθρώπων που θα υποτάσσονται στη διακυβέρνηση του Θεού και θα ζουν σε αρμονία με τους δίκαιους κανόνες του.

Ησ 28:16 Το θεμελιώδες άγγελμα για τον Ιησού ίσως να μη φαίνεται άγνωστο σε εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με τα όσα λέει η Γραφή για την αμαρτία.

Ησ 25:8 Όταν προσεύχεστε να έρθει η Βασιλεία του Θεού, προσεύχεστε να επαληθευτούν όλες αυτές οι υποσχέσεις.

Ησ 25:8 Εντούτοις, καθησυχάζοντας και στηρίζοντας τα παιδιά με κατάλληλο τρόπο, μπορείτε να τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Ησ 25:9 Τι αγαλλίαση θα επικρατεί όταν η κυριαρχία του Ιεχωβά θα δικαιωθεί και η γη θα καθαριστεί για να γίνει ειρηνικός τόπος κατοικίας!

Ησ 26:7 Είναι φανερό ότι για να παράγουν οι ενέργειές μας καλούς καρπούς πρέπει να πράττουμε το ευθές στα μάτια του Θεού.

Ησ 25:8 Μάλιστα, πολλές από τις υποσχέσεις περί διάσωσης που βρίσκονται στις Εβραϊκές Γραφές υποδείκνυαν προφητικά μια μεγαλύτερη σωτηρία—μια σωτηρία που οδηγεί σε αιώνια ζωή.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: