ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΣΑΪΑΣ 29-33

«Βασιλιάς θα Βασιλέψει για Δικαιοσύνη»

Ο Ιησούς, ο Βασιλιάς, προμηθεύει «άρχοντες», δηλαδή πρεσβυτέρους, που φροντίζουν το ποίμνιο

Ησ 32:1-3 Σαν «κρυψώνα από την καταιγίδα», εργάζονται για να προφυλάσσουν το ποίμνιο από τις καταιγίδες του διωγμού και της αποθάρρυνσης Σαν «ρεύματα νερού σε άνυδρη χώρα», αναζωογονούν όσους είναι πνευματικά διψασμένοι προσφέροντάς τους την αγνή, ανόθευτη αλήθεια Σαν «τη σκιά μεγάλου βράχου σε εξαντλημένη γη», ανακουφίζουν το ποίμνιο παρέχοντας πνευματική καθοδήγηση και αναζωογόνηση

Ησ 32:1—Ο Βασιλιάς που θα βασιλέψει για δικαιοσύνη είναι ο Ιησούς Χριστός (w14 15/2 σ. 6 ¶13)

Πώς εφορμά ο Χριστός “για την υπόθεση της δικαιοσύνης”; Ο Χριστός εφορμά επίσης “για την υπόθεση της δικαιοσύνης”. Η δικαιοσύνη την οποία υπερασπίζεται ο Βασιλιάς είναι «η δικαιοσύνη του Θεού»—οι κανόνες του Ιεχωβά για το τι είναι ορθό και τι εσφαλμένο. (Ρωμ. 3:21· Δευτ. 32:4) Ο Ησαΐας προφήτεψε σχετικά με τον Βασιλιά Ιησού Χριστό: «Βασιλιάς θα βασιλέψει για δικαιοσύνη». (Ησ. 32:1) Η διακυβέρνηση του Ιησού θα φέρει τους υποσχεμένους «νέους ουρανούς» και τη «νέα γη», όπου “θα κατοικεί δικαιοσύνη”. (2 Πέτρ. 3:13) Όλοι όσοι θα ζουν σε εκείνον το νέο κόσμο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Ιεχωβά.—Ησ. 11:1-5.

Ησ 32:2—Ο ενθρονισμένος Ιησούς προμηθεύει άρχοντες για να φροντίζουν το ποίμνιο (ip-1 σ. 332-334 ¶7, 8)

Στη σπουδαία προφητεία του στην οποία περιέγραψε τη δυσχερή “τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων”, ο Ιησούς είπε: «Κοιτάξτε να μην τρομοκρατηθείτε». (Ματθαίος 24:3-8) Γιατί δεν τρομοκρατούνται οι ακόλουθοι του Ιησού από τις σημερινές επικίνδυνες παγκόσμιες συνθήκες; Ένας λόγος είναι ότι οι «άρχοντες»—είτε χρισμένοι είτε από τα «άλλα πρόβατα»—προστατεύουν όσια το ποίμνιο. (Ιωάννης 10:16) Φροντίζουν άφοβα για τους αδελφούς και τις αδελφές τους, ακόμη και όταν συμβαίνουν φρικαλεότητες όπως εθνοτικές συγκρούσεις και γενοκτονίες. Μέσα σε έναν πνευματικά εξαντλημένο κόσμο, φροντίζουν να αναζωογονούν τις καταθλιμμένες ψυχές με τις εποικοδομητικές αλήθειες του Λόγου του Θεού, της Αγίας Γραφής. Πώς εκπαιδεύει και χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά τους «άρχοντες» που ανήκουν στα άλλα πρόβατα; Τα περασμένα 50 χρόνια, η ύπαρξη των “αρχόντων” έγινε ολοφάνερη. Οι «άρχοντες» που ανήκουν στα άλλα πρόβατα εκπαιδεύονται ως η αναπτυσσόμενη τάξη του “αρχηγού”, ώστε μετά τη μεγάλη θλίψη άτομα με τα κατάλληλα προσόντα από ανάμεσά τους να είναι έτοιμα να διοριστούν για να υπηρετήσουν σε θέσεις διαχείρισης στη «νέα γη». (Ιεζεκιήλ 44:2, 3· 2 Πέτρου 3:13) Παρέχοντας πνευματική καθοδήγηση και αναζωογόνηση καθώς αναλαμβάνουν την ηγεσία στην υπηρεσία της Βασιλείας, αποδεικνύουν ότι είναι «σαν τη σκιά μεγάλου βράχου», ανακουφίζοντας το ποίμνιο στην επικράτεια της λατρείας του.*

Ησ 32:3, 4—Ο λαός του Ιεχωβά λαβαίνει καθοδήγηση και εκπαίδευση που τους βοηθάει να εκδηλώνουν δικαιοσύνη (ip-1 σ. 334, 335 ¶10, 11)

Ποιες προμήθειες έχει κάνει ο Ιεχωβά για να μπορεί ο λαός του να “βλέπει” και να “ακούει” πνευματικά πράγματα; Πώς έχει ανταποκριθεί το μεγάλο πλήθος στη θεοκρατική διευθέτηση του Ιεχωβά; Η προφητεία συνεχίζει: «Τα μάτια εκείνων που βλέπουν δεν θα είναι κολλημένα, και τα αφτιά εκείνων που ακούν θα δώσουν προσοχή». (Ησαΐας 32:3) Στο πέρασμα των ετών, ο Ιεχωβά έχει φροντίσει για την εκπαίδευση και την ωρίμανση των πολύτιμων υπηρετών του. Η Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας και οι υπόλοιπες συναθροίσεις που διεξάγονται στις εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε όλο τον κόσμο, οι συνελεύσεις περιφερείας και οι διεθνείς συνελεύσεις, καθώς και η εξειδικευμένη εκπαίδευση που λαβαίνουν οι «άρχοντες» προκειμένου να μεταχειρίζονται το ποίμνιο με στοργική φροντίδα—όλα αυτά έχουν συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ενωμένης, παγγήινης αδελφότητας που αριθμεί εκατομμύρια μέλη. Όπου και αν βρίσκονται αυτοί οι ποιμένες πάνω στη γη, τα αφτιά τους είναι ορθάνοιχτα για να ακούν και να δέχονται τις προσαρμογές όσον αφορά την κατανόηση του προοδευτικού λόγου της αλήθειας. Με τη Γραφικά εκπαιδευμένη συνείδησή τους, είναι πάντα έτοιμοι να ακούν και να υπακούν.—Ψαλμός 25:10.

Γιατί μιλάει τώρα με πεποίθηση ο λαός του Θεού, χωρίς να τραυλίζει από αβεβαιότητα; Κατόπιν η προφητεία προειδοποιεί: «Η καρδιά εκείνων που είναι υπερβολικά βιαστικοί θα αναλογιστεί γνώση, και η γλώσσα των τραυλών θα είναι γρήγορη στο να μιλάει καθαρά». (Ησαΐας 32:4) Είθε κανείς να μη βγάζει υπερβολικά βιαστικά συμπεράσματα για το τι είναι ορθό και τι είναι εσφαλμένο. Η Αγία Γραφή λέει: «Είδες άνθρωπο που βιάζεται να μιλήσει; Περισσότερη ελπίδα υπάρχει για κάποιον άφρονα παρά για αυτόν». (Παροιμίες 29:20· Εκκλησιαστής 5:2) Πριν από το 1919, ακόμη και ο λαός του Ιεχωβά ήταν μολυσμένος με Βαβυλωνιακές ιδέες. Αλλά αρχίζοντας από εκείνο το έτος, ο Ιεχωβά τούς έδωσε σαφέστερη κατανόηση των σκοπών του. Διαπίστωσαν ότι οι αλήθειες που αποκάλυψε ο Ιεχωβά δεν ήταν υπερβολικά βιαστικές, αλλά προσεκτικά μελετημένες, και τώρα μιλούν με βεβαιότητα για τα πιστεύω τους, χωρίς να τραυλίζουν από αβεβαιότητα.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ησ 30:21—Με ποιους τρόπους επικοινωνεί ο Ιεχωβά με τους υπηρέτες του; (w14 15/8 σ. 21 ¶2)

Σήμερα, ο Ιεχωβά καθοδηγεί το λαό του μέσω της Αγίας Γραφής, του αγίου του πνεύματος και της εκκλησίας. (Πράξ. 9:31· 15:28· 2 Τιμ. 3:16, 17) Αυτή η καθοδηγία φτάνει σε εμάς τόσο ξεκάθαρα ώστε είναι σαν να “ακούν τα αφτιά μας έναν λόγο πίσω μας που λέει: «Αυτή είναι η οδός. Περπατάτε σε αυτήν»”. (Ησ. 30:21) Και ο Ιησούς επίσης μας μεταδίδει τη φωνή του Ιεχωβά καθώς κατευθύνει την εκκλησία μέσω “του πιστού και φρόνιμου δούλου”. (Ματθ. 24:45) Χρειάζεται να παίρνουμε όλη αυτή την καθοδηγία στα σοβαρά, διότι η προοπτική μας για αιώνια ζωή εξαρτάται από την υπακοή μας.—Εβρ. 5:9.

Ησ 33:22—Πότε και πώς έγινε ο Ιεχωβά Κριτής, Νομοθέτης και Βασιλιάς για το έθνος του Ισραήλ; (w14 15/10 σ. 14 ¶4)

Η διαθήκη του Νόμου τέθηκε σε ισχύ στο Όρος Σινά το 1513 Π.Κ.Χ. Μέσω αυτής της διαθήκης, ο Θεός ξεχώρισε το αρχαίο έθνος του Ισραήλ ως το εκλεκτό του έθνος. Ο Ιεχωβά έγινε λοιπόν “ο Κριτής τους, ο Νομοθέτης τους και ο Βασιλιάς τους”. (Ησ. 33:22) Η ιστορία των Ισραηλιτών καταδεικνύει τα αποτελέσματα που έχει τόσο η υπακοή όσο και η ανυπακοή στους δίκαιους κανόνες του Θεού. Εφόσον ο Νόμος απαγόρευε την επιγαμία με ειδωλολάτρες και τη συμμετοχή στην ψεύτικη λατρεία, ήταν σχεδιασμένος για να προστατέψει τη γενεαλογική γραμμή του Αβραάμ ώστε να μη νοθευτεί.—Έξοδ. 20:4-6· 34:12-16.

Ησ 30:15. Για να λάβουμε τη σωτηρία του Ιεχωβά απαιτείται να δείχνουμε πίστη με το να “αναπαυόμαστε”, δηλαδή να μην επιδιώκουμε σωτηρία μέσω ανθρώπινων σχεδίων. Με την «αταραξία» μας, δηλαδή με το να μη φοβόμαστε, δείχνουμε επίσης εμπιστοσύνη στην ικανότητα που έχει ο Ιεχωβά να μας προστατεύει.

Ησ 30:20, 21. “Βλέπουμε” τον Ιεχωβά και “ακούμε” τη σωτήρια φωνή του όταν δίνουμε προσοχή σε όσα λέει αυτός μέσω του Λόγου του, της Αγίας Γραφής, και μέσω “του πιστού και φρόνιμου δούλου”.—Ματθαίος 24:45.

Ησ. 30:23 Όσον αφορά τη στέγη και τη γεμάτη νόημα εργασία, ο Ιεχωβά υποσχέθηκε για το λαό του: «Θα χτίσουν σπίτια και θα κατοικήσουν· θα φυτέψουν αμπέλια και θα φάνε τον καρπό τους.

Ησ 30:18,19 Μπορούμε να μιλάμε στον Θεό όσο θέλουμε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Ησ 30:20,21 αναφέρουν: «Ο Μεγάλος Εκπαιδευτής σου δεν θα κρυφτεί πια, και τα μάτια σου θα βλέπουν τον Μεγάλο Εκπαιδευτή σου. Και τα αφτιά σου θα ακούν έναν λόγο πίσω σου που θα λέει: “Αυτή είναι η οδός. Περπατάτε σε αυτήν”, σε περίπτωση που πάτε δεξιά ή σε περίπτωση που πάτε αριστερά». Αν πάρουμε την περικοπή κατά γράμμα, ο αναγνώστης βλέπει τον Ιεχωβά, τον Μεγάλο Εκπαιδευτή, μπροστά του αλλά ακούει τη φωνή Του πίσω του. Ωστόσο, αυτά τα λόγια είναι συμβολικά και έτσι πρέπει να τα κατανοήσουμε.

Ησ 30:20, 21· 32:1,2 Γι’ αυτό λοιπόν, κάντε το καλύτερο που μπορείτε για να εφαρμόζετε την προτροπή του αποστόλου Παύλου!

Ησ 30:3· 31:1-3 Καθώς διεξάγουμε πνευματικό πόλεμο, πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά με όλη μας την καρδιά, να τον αφήνουμε να κατ

Ησ 30:21 Ο στοχασμός γύρω από τις σαφείς προειδοποιήσεις του Ιεχωβά θα μας κάνει πιο αποφασισμένους να υπακούμε σε αυτές.

Ησ 33:24 Ακόμη και όσοι έχουν πεθάνει θα αναστηθούν, ώστε να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκείνον το νέο κόσμο.

Ησ 32:1,2 Από αυτή την άποψη, τα Γραφικά προσόντα για τους Χριστιανούς πρεσβυτέρους μάς υπενθυμίζουν πόσο πολύ ενδιαφέρεται για εμάς ο Ιεχωβά.

Ησ 30:20,21 Ακόμη και μη ομόπιστα άτομα που παρακολουθούν τις συναθροίσεις μας μπορεί να συμπεράνουν: «Ο Θεός είναι όντως ανάμεσά σας».

Ησ 30:20,21 Εφόσον είμαστε ο αφιερωμένος λαός του, ο Ιεχωβά θέλει να μας καθοδηγεί και να μας προστατεύει από βλάβη.

Ησ 30:20,21 Ας εξετάσουμε, λοιπόν, πώς αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία ενισχύει το δεσμό μας με τον Ιεχωβά, κάνοντας την προσωπική μας σχέση μαζί του όλο και πιο πραγματική.

Ησ 32:1 Ναι, ο Ιεχωβά αναμένει από τους πρεσβυτέρους να υπηρετούν τα συμφέροντα της δικαιοσύνης.

Ησ 32:1,2 Επιπρόσθετα, τίποτα δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την επέκταση των συμφερόντων της Βασιλείας, η οποία συνεχίζεται ξεπερνώντας κάθε εναντίωση.

Ησ 30:21 Και ο Ιησούς επίσης μας μεταδίδει τη φωνή του Ιεχωβά καθώς κατευθύνει την εκκλησία μέσω “του πιστού και φρόνιμου δούλου”.

Ησ 32:1, 2 Πόσο ωραία νιώθουμε όταν βρίσκουμε προστασία από τον ισχυρό άνεμο ή την παγερή καταιγίδα!

Ησ 30:20,21 Το ότι λατρεύουμε τον Θεό σύμφωνα με την αλήθεια μάς φέρνει χαρά, αλλά απαιτεί να παραμένουμε πνευματικά άγρυπνοι, να στηριζόμαστε πλήρως στον Ιεχωβά και να ακολουθούμε την κατεύθυνση του αγίου πνεύματός του.

Ησ 32:1,2 Σκεφτείτε πόσο συχνά λαβαίνουμε προειδοποιήσεις για τον υλισμό και πώς μας προστατεύουν αυτές από πνευματική συμφορά.

Ησ 32:1,2 Ο άντρας που επιδιώκει προνόμια έχοντας τα σωστά κίνητρα δεν είναι φιλόδοξος.

Ησ 32:1,2 Αν έχετε το προνόμιο να παρέχετε κατεύθυνση σε αδελφούς και αδελφές σας σε κάποιο οικοδομικό πρόγραμμα, μην ξεχνάτε ποτέ τη σπουδαιότητα της ασφάλειας.

Ησ 32:1,2 Όπως όλοι οι άλλοι Χριστιανοί, έτσι και οι πρεσβύτεροι πρέπει να “ασκούν δικαιοσύνη και να αγαπούν την καλοσύνη και να είναι μετριόφρονες καθώς περπατούν με τον Θεό”.

Ησ 30:18,19 Ωστόσο, εμείς πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί ως προς το πώς απαντάει ο Ιεχωβά στις προσευχές μας.

Ησ 30:20,21 Όσο περισσότερο ενισχύετε την αγάπη σας για τον Ιεχωβά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιθυμία σας να ζείτε με τρόπο που ευαρεστεί τον Θεό.

Ησ 32:17 Εκείνοι που μαθαίνουν δικαιοσύνη θα εκπαιδευτούν προοδευτικά ως προς το ποιο είναι το θέλημα του Θεού για αυτούς.

Ησ 30:20,21 Έτσι λοιπόν, έχουμε βάσιμη καθοδηγία που μας βοηθάει να τα βγάζουμε πέρα με τις ανησυχίες της ζωής και να επιδιώκουμε μια πορεία η οποία προάγει γνήσια ευτυχία και ικανοποίηση.

Ησ 32:1,2 Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα ενόψει της εγγύτητας του τέλους του παρόντος συστήματος πραγμάτων οπότε η επιβίωση θα εξαρτηθεί από την υπακοή.

Ησ 32:1,2 Συνεπώς, το βιβλίο του Ησαΐα τονίζει τη συγκινητική ελπίδα της Βασιλείας του Θεού, υπό τον Μεσσία Ιησού Χριστό ως τον ενθρονισμένο Βασιλιά.

Ησ 32:1,2 Πρεσβύτεροι, αν καλλιεργείτε ειλικρινές, εγκάρδιο ενδιαφέρον για τους αδελφούς σας και είστε πρόθυμοι να δίνετε από τον εαυτό σας για χάρη τους, εκείνοι θα αντιληφθούν ότι νοιάζεστε.

Ησ 33:24 Φανταστείτε πώς θα αισθανόμαστε όταν ο Ιεχωβά θα συντρίψει όλους τους εχθρούς του και θα μας καλωσορίσει σε έναν νέο κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης.

Ησ 33:24 Λαχταράτε να καλωσορίσετε εκείνους που θα αναστηθούν και θα έχουν την προοπτική να ζήσουν για πάντα στη γη.

Ησ 29:23 Συνεπώς, αγιάζουμε το όνομα του Θεού θεωρώντας το ξεχωριστό και ανώτερο από κάθε άλλο όνομα, σεβόμενοι ό,τι αντιπροσωπεύει και βοηθώντας και άλλους να το θεωρούν άγιο.

Ησ 33:24 Η ικανότητα που είχε να ανασταίνει τους νεκρούς μάς διαβεβαιώνει ότι η κραταιότητά του ως ουράνιου Βασιλιά εμπερικλείει τη δύναμη να αναστήσει τα αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων που ευαρεστείται να θυμάται ο Πατέρας του.

Ησ 30:21 Κατά μία έννοια, η Γραφή μπορεί να μοιάζει με εκείνη την «ήρεμη, χαμηλή φωνή» αν την αφήνουμε να μας καθοδηγεί σήμερα.

Ησ 33:24 Μέχρι τότε, η πρακτική σοφία και η πίστη θα μας βοηθούν να μένουμε κοντά στον Ιεχωβά καθώς αξιοποιούμε στο μέγιστο τις τωρινές μας περιστάσεις.

Ησ 33:22 Η αναγνώριση της εξουσίας που κατέχει ο Ιεχωβά οδηγεί σε θεοσεβή φόβο—μια δύναμη που μας υποκινεί να αντιστεκόμαστε με αποφασιστικότητα στο πνεύμα της ανεντιμότητας.

Ησ 33:22 Εφόσον οφείλουμε στον Θεό την ίδια μας την ύπαρξη και εξαρτόμαστε από αυτόν, πρέπει να τον θεωρούμε Υπέρτατο Κύριό μας.

Ησ 32:2 Προσπαθούν να μιλούν με τέτοιον τρόπο ώστε, στο τέλος της συνάθροισης, όλοι οι παρόντες να είναι αναζωογονημένοι και έτοιμοι για δράση.

Ησ 30:21 Καθώς πλησιάζουμε στο ξέσπασμα της μεγάλης θλίψης, είναι πιθανό να λάβουμε κάποιες λεπτομερείς οδηγίες.

Ησ 33:24 Ο Θεός «θα καταπιεί το θάνατο για πάντα, και ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά θα εξαλείψει οπωσδήποτε τα δάκρυα από όλα τα πρόσωπα».

Ησ 30:21 Προσέξτε, όμως: Μη χρησιμοποιείτε τη Γραφή σαν ραβδί για να χτυπάτε το σύντροφό σας, υποδεικνύοντας συνεχώς εδάφια που πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας δεν εφαρμόζει.

Ησ 33:24 Πόσο παρηγορητικό είναι να γνωρίζουμε ότι, μέσω του αναστημένου Ιησού Χριστού και της Βασιλείας του Θεού, η υπάκουη ανθρωπότητα θα απαλλαχτεί οριστικά από την αμαρτία, την ασθένεια και το θάνατο!

Ησ 30:18 Ο Ησαΐας δείχνει εδώ ότι η δικαιοσύνη του Ιεχωβά υποκινεί πράξεις ελέους, όχι ότι το έλεός του απαλύνει ή περιορίζει τη δικαιοσύνη του.

Ησ 30:20 Αν θέλουμε να προοδεύουμε ως δάσκαλοι του Λόγου του Θεού, και εμείς επίσης πρέπει να εκπαιδευόμαστε από τον Ιεχωβά.

Ησ 30:21 Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές επιλογές, είναι απόλυτα κατάλληλο να προσπαθούμε να βεβαιωνόμαστε ότι οι αποφάσεις μας εναρμονίζονται με το θέλημα του Θεού και αντανακλούν την ανώτερη σοφία του.

Ησ 33:22 Αλλά ακόμη και όταν ο Ιεχωβά επιτρέπει να αποδειχτούν πιστοί μέχρι θανάτου μερικοί υπηρέτες του, εξακολουθεί να τους στηρίζει και να τους βοηθάει να διακρατούν την ακεραιότητά τους, καθιστώντας τους ικανούς να παραμείνουν σταθεροί, χαρούμενοι και ήρεμοι μέχρι το τέλος.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: