ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΣΑΪΑΣ 43-46

«Ο Ιεχωβά είναι ο Θεός των Αληθινών Προφητειών»

Περίπου 200 χρόνια πριν από την κατάκτηση της Βαβυλώνας, ο Ιεχωβά μέσω του Ησαΐα ανέφερε μια λεπτομερή προφητεία που εξηγούσε τι θα συνέβαινε.

Ησ 44:27–45:2 Ο Κύρος θα ήταν ο κατακτητής της Βαβυλώνας, Οι διπλές πόρτες της πόλης θα παρέμεναν ανοιχτές, Ο ποταμός Ευφράτης, που αποτελούσε μέρος του αμυντικού συστήματος της πόλης, θα “ξεραινόταν”

Ησ 44:26-28—Ο Ιεχωβά προφήτευσε ότι η Ιερουσαλήμ και ο ναός θα ανοικοδομούνταν και κατονόμασε τον Κύρο ως τον κατακτητή της Βαβυλώνας (ip-2 σ. 71, 72 ¶22, 23)

22. Περιγράψτε πώς εξατμίζεται ο ποταμός Ευφράτης. Οι μη θεόπνευστοι μάντεις συνήθως δεν τολμούν να γίνουν υπερβολικά συγκεκριμένοι όταν κάνουν προβλέψεις, φοβούμενοι μήπως τους διαψεύσει ο χρόνος. Απεναντίας, μέσω του Ησαΐα, ο Ιεχωβά αποκαλύπτει ακόμη και το όνομα του άντρα τον οποίο θα χρησιμοποιήσει για να ελευθερώσει το λαό του από την αιχμαλωσία και να τους δώσει τη δυνατότητα να επαναπατριστούν και να ανοικοδομήσουν την Ιερουσαλήμ και το ναό. Το όνομά του είναι Κύρος, και είναι γνωστός ως Κύρος ο Μέγας της Περσίας. Ο Ιεχωβά δίνει και λεπτομέρειες όσον αφορά τη στρατηγική που θα χρησιμοποιήσει ο Κύρος για να διασπάσει το ογκώδες και περίπλοκο αμυντικό σύστημα της Βαβυλώνας. Η Βαβυλώνα θα προστατεύεται από ψηλά τείχη και από υδάτινες διόδους που διατρέχουν το εσωτερικό της και την περίμετρό της. Ο Κύρος θα χρησιμοποιήσει προς όφελός του ένα βασικό στοιχείο αυτού του συστήματος—τον ποταμό Ευφράτη. Σύμφωνα με τους αρχαίους ιστορικούς Ηρόδοτο και Ξενοφώντα, σε ένα σημείο πιο πάνω από τη Βαβυλώνα, ο Κύρος εξέτρεψε τα νερά του Ευφράτη ωσότου η στάθμη του ποταμού έπεσε τόσο ώστε οι στρατιώτες του μπορούσαν να διασχίσουν την κοίτη πεζοί. Όσον αφορά την ικανότητά του να προστατεύει τη Βαβυλώνα, ο κραταιός Ευφράτης εξατμίζεται.

23. Ποιο ιστορικό υπόμνημα υπάρχει σχετικά με την εκπλήρωση της προφητείας που έλεγε ότι ο Κύρος θα απελευθέρωνε τον Ισραήλ; Τι θα πούμε για την υπόσχεση σύμφωνα με την οποία ο Κύρος θα απελευθερώσει το λαό του Θεού και θα φροντίσει να ανοικοδομηθεί η Ιερουσαλήμ και ο ναός; Ο ίδιος ο Κύρος, με μια επίσημη εξαγγελία που διαφυλάχτηκε στην Αγία Γραφή, δηλώνει: «Αυτό είπε ο Κύρος, ο βασιλιάς της Περσίας: “Όλα τα βασίλεια της γης μού έδωσε ο Ιεχωβά, ο Θεός των ουρανών, και ο ίδιος με διόρισε να του χτίσω οίκο στην Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται στον Ιούδα. Όποιος από εσάς είναι από όλο το λαό του, είθε ο Θεός του να είναι μαζί του. Ας ανεβεί, λοιπόν, στην Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται στον Ιούδα, και ας ανοικοδομήσει τον οίκο του Ιεχωβά, του Θεού του Ισραήλ—αυτός είναι ο αληθινός Θεός—ο οποίος βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ”». (Έσδρας 1:2, 3) Ο λόγος του Ιεχωβά μέσω του Ησαΐα εκπληρώνεται πλήρως!

Ησ 45:1, 2—Ο Ιεχωβά παρείχε λεπτομέρειες για την κατάκτηση της Βαβυλώνας (ip-2 σ. 77, 78 ¶4-6)

4. (α) Γιατί αποκαλεί ο Ιεχωβά τον Κύρο «χρισμένο» του; (β) Πώς θα διασφαλίσει ο Ιεχωβά τη νίκη του Κύρου; Ο Ιεχωβά, μέσω του Ησαΐα, μιλάει στον Κύρο σαν να είναι ζωντανός, μολονότι στις ημέρες του Ησαΐα ο Κύρος δεν έχει γεννηθεί ακόμη. (Ρωμαίους 4:17) Εφόσον ο Ιεχωβά διορίζει τον Κύρο εκ των προτέρων να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο έργο, ο Κύρος μπορεί να αποκληθεί “ο χρισμένος” του Θεού. Υπό την κατεύθυνση του Θεού, θα καθυποτάξει έθνη, καθιστώντας βασιλιάδες αδύναμους και ανίκανους να προβάλουν αντίσταση. Κατόπιν, όταν ο Κύρος θα επιτεθεί στη Βαβυλώνα, ο Ιεχωβά θα φροντίσει να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες της πόλης, καθιστώντας τες άχρηστες, σαν να ήταν πύλες που έχουν γίνει κομμάτια. Θα πάει μπροστά από τον Κύρο, εξομαλύνοντας όλα τα εμπόδια. Τελικά, τα στρατεύματα του Κύρου θα καταλάβουν την πόλη και θα πάρουν τους «κρυμμένους θησαυρούς» της, τα πλούτη της που είναι αποθηκευμένα σε σκοτεινές κρύπτες. Αυτά προλέγει ο Ησαΐας. Επαληθεύονται άραγε τα λόγια του;

5, 6. Πότε και πώς επαληθεύεται η προφητεία για την πτώση της Βαβυλώνας; Το έτος 539 Π.Κ.Χ.—περίπου 200 χρόνια αφότου καταγράφει ο Ησαΐας αυτή την προφητεία—ο Κύρος πράγματι φτάνει στα τείχη της Βαβυλώνας για να επιτεθεί στην πόλη. (Ιερεμίας 51:11, 12) Οι Βαβυλώνιοι, όμως, δεν ανησυχούν. Πιστεύουν ότι η πόλη τους είναι απόρθητη. Τα επιβλητικά της τείχη υψώνονται πάνω από βαθιές τάφρους γεμάτες με τα νερά του ποταμού Ευφράτη, τα οποία αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος της πόλης. Επί εκατό και πλέον χρόνια, κανένας εχθρός δεν μπόρεσε να καταλάβει τη Βαβυλώνα εξ εφόδου! Μάλιστα ο ηγέτης της Βαβυλώνας, που διαμένει στην πόλη, ο Βαλτάσαρ, νιώθει τόσο ασφαλής ώστε συμποσιάζει με αυλικούς του. (Δανιήλ 5:1) Εκείνη τη νύχτα—τη νύχτα της 5ης/6ης Οκτωβρίου—ο Κύρος ολοκληρώνει έναν εξαίρετο στρατηγικό ελιγμό. Σε κάποιο σημείο του ποταμού το οποίο βρίσκεται πιο πάνω από τη Βαβυλώνα, οι μηχανικοί του Κύρου έχουν ανοίξει ένα κανάλι στην όχθη του ποταμού Ευφράτη, εκτρέποντας τα νερά του, έτσι ώστε να μη ρέουν πια νότια προς την πόλη. Σύντομα, η στάθμη του ποταμού μέσα και γύρω από τη Βαβυλώνα πέφτει τόσο χαμηλά ώστε τα στρατεύματα του Κύρου μπορούν να διασχίσουν την κοίτη με τα πόδια και να εισχωρήσουν στην καρδιά της πόλης. (Ησαΐας 44:27? Ιερεμίας 50:38) Το εκπληκτικό είναι ότι, όπως είχε προείπει ο Ησαΐας, οι πύλες κατά μήκος του ποταμού είναι ανοιχτές. Οι δυνάμεις του Κύρου εφορμούν στη Βαβυλώνα, καταλαμβάνουν το ανάκτορο και θανατώνουν τον Βασιλιά Βαλτάσαρ. (Δανιήλ 5:30) Μέσα σε μία νύχτα, η κατάληψη ολοκληρώνεται. Η Βαβυλώνα έχει πέσει, και η προφητεία έχει εκπληρωθεί κατά γράμμα.

Ησ 45:3-6—Ο Ιεχωβά ανέφερε για ποιους λόγους χρησιμοποίησε τον Κύρο ώστε να κατακτήσει τη Βαβυλώνα (ip-2 σ. 79, 80 ¶8-10)

8. Ποιος είναι ένας λόγος για τον οποίο δίνει ο Ιεχωβά στον Κύρο τη νίκη επί της Βαβυλώνας; Αφού δηλώνει ποιος θα καταλάβει τη Βαβυλώνα και πώς θα γίνει αυτό, ο Ιεχωβά εξηγεί στη συνέχεια ποιος είναι ένας λόγος για τον οποίο θα δοθεί η νίκη στον Κύρο. Ο Ιεχωβά, μιλώντας προφητικά στον Κύρο, λέει πως το κάνει αυτό «για να γνωρίσεις ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά, Εκείνος που σε καλεί με το όνομά σου, ο Θεός του Ισραήλ». (Ησαΐας 45:3β) Είναι κατάλληλο να παραδεχτεί ο ηγέτης της τέταρτης παγκόσμιας δύναμης της Βιβλικής ιστορίας ότι η μεγαλύτερη νίκη του επιτυγχάνεται με την υποστήριξη κάποιου ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον ίδιο—του Ιεχωβά, του Παγκόσμιου Κυρίαρχου. Ο Κύρος πρέπει να αναγνωρίσει ότι εκείνος που τον καλεί, δηλαδή που τον διορίζει, είναι ο Ιεχωβά, ο Θεός του Ισραήλ. Όπως δείχνει η Βιβλική αφήγηση, ο Κύρος πράγματι αναγνώρισε ότι η μεγάλη νίκη του προήλθε από τον Ιεχωβά.—Έσδρας 1:2, 3.

9. Για ποιο δεύτερο λόγο φέρνει ο Ιεχωβά τον Κύρο προκειμένου να καταλάβει τη Βαβυλώνα; Ο Ιεχωβά εξηγεί ποιος είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο φέρνει τον Κύρο προκειμένου να καταλάβει τη Βαβυλώνα: «Για χάρη του υπηρέτη μου του Ιακώβ και του Ισραήλ, του εκλεγμένου μου, σε κάλεσα μάλιστα με το όνομά σου? σου έδωσα τιμητικό όνομα, αν και δεν με γνώριζες». (Ησαΐας 45:4) Η νίκη του Κύρου επί της Βαβυλώνας έχει τεράστια σημασία. Σημειώνει την πτώση μιας παγκόσμιας δύναμης και την άνοδο μιας άλλης, και βάζει τη σφραγίδα της στην ιστορία για τις μελλοντικές γενιές. Εντούτοις, τα γύρω έθνη που παρακολουθούν με αγωνία τα γεγονότα πιθανώς θα έμεναν έκπληκτα αν μάθαιναν ότι όλα αυτά συμβαίνουν για χάρη μερικών χιλιάδων «ασήμαντων» εξορίστων στη Βαβυλώνα—των Ιουδαίων, απογόνων του Ιακώβ. Στα μάτια του Ιεχωβά, όμως, αυτοί οι επιζώντες του αρχαίου έθνους του Ισραήλ είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντοι. Είναι ο “υπηρέτης” του. Από όλα τα έθνη της γης, αυτοί είναι ο “εκλεγμένος” του. Μολονότι ο Κύρος δεν γνώριζε τον Ιεχωβά προηγουμένως, χρησιμοποιείται από τον Ιεχωβά ως ο χρισμένος Του για να κυριεύσει την πόλη που αρνήθηκε να παραδώσει τους αιχμαλώτους της. Δεν είναι σκοπός του Θεού να υποφέρει για πάντα ο εκλεκτός του λαός σε ξένη γη.

10. Ποιος είναι ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί τον Κύρο προκειμένου να επιφέρει το τέλος της Βαβυλωνιακής Παγκόσμιας Δύναμης; Υπάρχει και τρίτος λόγος, ακόμη πιο σημαντικός, για τον οποίο ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί τον Κύρο προκειμένου να κυριεύσει τη Βαβυλώνα. Ο Ιεχωβά λέει: «Εγώ είμαι ο Ιεχωβά και δεν υπάρχει άλλος. Εκτός από εμένα δεν υπάρχει Θεός. Θα σε περιζώσω σφιχτά, αν και δεν με γνώρισες, ώστε να γνωρίσουν οι άνθρωποι από την ανατολή του ήλιου και από τη δύση του ότι δεν υπάρχει κανείς εκτός από εμένα. Εγώ είμαι ο Ιεχωβά και δεν υπάρχει άλλος». (Ησαΐας 45:5, 6) Ναι, η πτώση της Βαβυλωνιακής Παγκόσμιας Δύναμης φανερώνει τη Θειότητα του Ιεχωβά, αποδεικνύει στον καθένα ότι μόνο εκείνος είναι άξιος λατρείας. Λόγω της απελευθέρωσης του λαού του Θεού, άτομα από πολλά έθνη—από την ανατολή μέχρι τη δύση—θα αναγνωρίσουν ότι ο Ιεχωβά είναι ο μόνος αληθινός Θεός.—Μαλαχίας 1:11.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ησ 43:10-12—Με ποιον τρόπο έπρεπε να είναι οι Ισραηλίτες ένα έθνος μαρτύρων για τον Ιεχωβά; (w14 15/11 σ. 21, 22 ¶14-16)

14-16. (α) Με ποιον τρόπο έπρεπε να είναι οι Ισραηλίτες ένα έθνος μαρτύρων για τον Ιεχωβά; (β) Ποια ηθική υποχρέωση έχει ο σύγχρονος λαός του Ιεχωβά;

14 Οι Ισραηλίτες λάτρευαν τον Θεό τους, τον Ιεχωβά, ενώ τα άλλα έθνη λάτρευαν τις δικές τους θεότητες. Την εποχή του προφήτη Ησαΐα, ο Ιεχωβά παρομοίασε την παγκόσμια κατάσταση με μια δικαστική υπόθεση. Προκαλώντας τους θεούς των εθνών να παρουσιάσουν μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν τη θειότητά τους, διακήρυξε: «Ας συναχθούν όλα τα έθνη στον ίδιο τόπο, και ας συγκεντρωθούν οι εθνότητες. Ποιος από [τους θεούς τους] μπορεί να το πει αυτό; Ή, μπορούν να μας κάνουν να ακούσουμε τα πρώτα πράγματα; Ας παρουσιάσουν τους μάρτυρές τους, για να ανακηρυχτούν δίκαιοι, ή ας ακούσουν και ας πουν: “Είναι αλήθεια!”»—Ησ. 43:9.

15 Οι θεοί των εθνών δεν μπορούσαν να προσκομίσουν ούτε μία απόδειξη για τη θειότητά τους. Δεν ήταν παρά άφωνα είδωλα, ανίκανα να κουνηθούν από τη θέση τους. (Ησ. 46:5-7) Από την άλλη πλευρά, ο Ιεχωβά είπε στο λαό του τον Ισραήλ: «Εσείς είστε μάρτυρές μου, . . . ο υπηρέτης μου τον οποίο εξέλεξα, για να γνωρίσετε και να έχετε πίστη σε εμένα, και για να κατανοήσετε ότι εγώ είμαι ο Ίδιος. Πριν από εμένα δεν πλάστηκε Θεός, και έπειτα από εμένα συνέχισε να μην υπάρχει κανείς. Εγώ—εγώ είμαι ο Ιεχωβά, και εκτός από εμένα δεν υπάρχει σωτήρας. . . . Έτσι λοιπόν, εσείς είστε μάρτυρές μου, . . . και εγώ είμαι ο Θεός».—Ησ. 43:10-12.

16 Σαν να επρόκειτο εδώ για μια παγκόσμια δικαστική υπόθεση στην οποία θα κρινόταν το «Ποιος είναι ο Υπέρτατος Θεός», ο εκλεκτός λαός του Ιεχωβά έπρεπε να καταθέσει με δυνατή και ξεκάθαρη φωνή ότι ο Ιεχωβά είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Εκείνος τους αποκάλεσε «ο λαός που έπλασα για τον εαυτό μου, για να διηγείται τον αίνο μου». (Ησ. 43:21) Ήταν ο λαός που έφερε το όνομά του. Εφόσον ο Ιεχωβά τούς είχε απολυτρώσει από την Αίγυπτο, είχαν την ηθική υποχρέωση να υποστηρίζουν την κυριαρχία του ενώπιον των άλλων λαών της γης. Στην πραγματικότητα, η στάση τους έπρεπε να μοιάζει με αυτήν που περιέγραψε αργότερα ο προφήτης Μιχαίας για το σύγχρονο λαό του Θεού: «Όλοι μεν οι λαοί θα περπατούν ο καθένας σύμφωνα με το όνομα του θεού του? εμείς, όμως, θα περπατάμε σύμφωνα με το όνομα του Ιεχωβά του Θεού μας στον αιώνα, και μάλιστα για πάντα».—Μιχ. 4:5.

Ησ 43:25—Για ποιον βασικό λόγο εξαλείφει ο Ιεχωβά τις παραβάσεις μας; (ip-2 σ. 60 ¶24)

Για ποιον κυρίως λόγο θα συγχωρεί ο Ιεχωβά το λαό του—τόσο τον αρχαίο όσο και το σύγχρονο—και, ωστόσο, τι αισθήματα τρέφει απέναντί τους; Παρατηρήστε, όμως, ότι το επακόλουθο θεϊκό έλεος δεν θα οφείλεται απλώς και μόνο στη μεταμέλεια του Ισραήλ, αλλά θα είναι για χάρη του ίδιου του Ιεχωβά. Ναι, περιλαμβάνεται το όνομά του. Αν εγκατέλειπε τον Ισραήλ μονίμως στην εξορία, το όνομά Του θα ονειδιζόταν από όσους θα έβλεπαν αυτή την κατάσταση. (Ψαλμός 79:9? Ιεζεκιήλ 20:8-10) Παρόμοια και σήμερα, η σωτηρία ανθρώπων είναι δευτερεύουσα σε σχέση με τον αγιασμό του ονόματος του Ιεχωβά και τη δικαίωση της κυριαρχίας του. Παρ’ όλα αυτά, ο Ιεχωβά αγαπάει όσους δέχονται τη διαπαιδαγώγησή του ανεπιφύλακτα και τον λατρεύουν με πνεύμα και αλήθεια. Εκδηλώνει την αγάπη του για αυτά τα άτομα—είτε ανήκουν στους χρισμένους είτε στα άλλα πρόβατα—εξαλείφοντας τις παραβάσεις τους με βάση τη θυσία του Ιησού Χριστού.—Ιωάννης 3:16? 4:23, 24.

Ησ 43:18-21—Γιατί ειπώθηκε στους επαναπατριζόμενους εξορίστους να “μη θυμούνται τα πρώτα πράγματα”; Αυτό δεν λέχθηκε με την έννοια ότι έπρεπε να ξεχάσουν τις παλιές πράξεις απελευθέρωσης του Ιεχωβά. Αντίθετα, ο Ιεχωβά ήθελε να τον εξυμνούν με βάση «κάτι νέο» το οποίο θα βίωναν οι ίδιοι, όπως το ασφαλές τους ταξίδι στην Ιερουσαλήμ, ίσως από κάποιον συντομότερο δρόμο, αυτόν που διέσχιζε την έρημο. «Ένα μεγάλο πλήθος» το οποίο έρχεται από «τη μεγάλη θλίψη» θα έχει επίσης νέους και προσωπικούς λόγους να δοξάζει τον Ιεχωβά.—Αποκάλυψη 7:9, 14.

Ησ 43:25. Ο Ιεχωβά εξαλείφει τις παραβάσεις μας για χάρη του. Η απελευθέρωσή μας από τη δουλεία στην αμαρτία και στο θάνατο καθώς και η απόκτηση ζωής έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με τον αγιασμό του ονόματος του Ιεχωβά.

Ησ 44:8. Έχουμε την υποστήριξη του Ιεχωβά, ο οποίος είναι σταθερός και ακλόνητος σαν βράχος. Δεν πρέπει ποτέ να φοβόμαστε να δώσουμε μαρτυρία για το ότι αυτός είναι ο πραγματικός Θεός!—2 Σαμουήλ 22:31, 32.

Ησ 44:18-20. Η ειδωλολατρία είναι ένδειξη διαφθοράς της καρδιάς. Τίποτα δεν πρέπει να καταλαμβάνει τη θέση που έχει ο Ιεχωβά στην καρδιά μας.

Ησ 46:10, 11. Η ικανότητα που διαθέτει να κάνει τη “βουλή του να στέκεται”, δηλαδή να εκπληρώνει το σκοπό του, αποτελεί αδιαφιλονίκητη απόδειξη για το ότι ο Ιεχωβά είναι ο πραγματικός Θεός.

Ησ 44:24–45:7 Ο Θεός αποκάλυψε όχι μόνο τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λάβαινε χώρα η ανατροπή της Βαβυλώνας αλλά και το όνομα του ηγέτη που θα την κατακτούσε

Ησ 43:10 Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτό το έργο μαρτυρίας, αποδεικνυόμαστε συνεπείς στο θεόδοτο όνομά μας, όπως δηλώνεται στο εδάφιο

Ησ 46:10,11 Συνεπώς, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά θα εκπληρωθεί ακριβώς στην ώρα του!

Ησ 43:10 Επιπλέον, θεωρούμε προνόμιο το να κατανοούμε τη σημασία αυτού του ονόματος και το παγκόσμιο ζήτημα που αφορά τον αγιασμό του.

Ησ 43:21 Εκθέτοντας όλους τους ψεύτικους θεούς που λατρεύονταν τότε, οι πρώτοι Χριστιανοί διακήρυτταν με τόλμη ότι ο Ιεχωβά είναι ο μόνος αληθινός Θεός.

Ησ 43:12 Ο πιο εξέχων Μάρτυρας του Ιεχωβά, ο Ιησούς Χριστός, το θεωρούσε τιμή του να φέρει το όνομα του Θεού και να το γνωστοποιεί.

Ησ 43:10-12,15 Οι χρισμένοι Χριστιανοί έχουν λάβει από τον Ιεχωβά τα προσόντα “για να είναι διάκονοι μιας νέας διαθήκης”.

Ησ 43:10,13 44:6 Τι εξαιρετικό προνόμιο για τους Ισραηλίτες—και για εμάς—το να είναι υπηρέτες του Ιεχωβά, του Θεού που είναι συνεπής και όσιος σε όλες τις οδούς του!

Ησ 43:10-12 Αγαπάμε τον Θεό διότι μας έχει δώσει την ευκαιρία να υποστηρίζουμε την κυριαρχία του και να προσφέρουμε αληθινή ελπίδα στους ανθρώπους σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο.

Ησ 43:10-12 Αυτή η αύξηση είχε προειπωθεί με τα εξής προφητικά λόγια: «Ο ελάχιστος θα γίνει χίλιοι και ο λιγοστός κραταιό έθνος.

Ησ 43:10-12 Καθώς επιτελούμε την αποστολή μας ως διάκονοι του Θεού, μπορούμε κάλλιστα να νιώθουμε όπως μια 90χρονη Χριστιανή που είπε τα εξής για τη μακρόχρονη ζωή της στην υπηρεσία του Θεού: «Τελικά ευχαριστώ τον Ιεχωβά που με ανέχεται όλα αυτά τα χρόνια, και προσεύχομαι ένθερμα να παραμείνει στοργικός Πατέρας μου για πάντα».

Ησ 43:10-12 Αν προσευχόμαστε για το πνεύμα του και εργαζόμαστε σε αρμονία με την προσευχή μας, τότε έχουμε τα υψηλότερα προσόντα.

Ησ 45:18 46:10 Για να κάνουμε πιο ισχυρή την πίστη μας σε αυτόν και στο Λόγο του, την Αγία Γραφή, ας δούμε πώς η δημιουργία και οι εκπληρωμένες προφητείες δείχνουν ότι ο Ιεχωβά είναι ο Μεγάλος Χρονομέτρης.

Ησ 46:9,10 Οι Γραφικές προφητείες αποκαλύπτουν ότι «η μεγάλη ημέρα του Ιεχωβά πλησιάζει».

Ησ 46:4 Πόσο παρηγορητικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας υπόσχεται να συντηρεί και να υποστηρίζει τους οσίους του στα γηρατειά τους!

Ησ 43:10,11 Η εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά θα συνεπάγεται το να εμπιστευτούν στο σύγχρονο ορατό αγωγό τον οποίο είναι σαφές ότι χρησιμοποιεί εκείνος εδώ και δεκαετίες για να εξυπηρετεί τους σκοπούς του.

Ησ 45:18 Εκείνο που θα τερματιστεί μόνιμα, σαν να καταστρεφόταν με φωτιά, δεν είναι ο κατά γράμμα πλανήτης αλλά αυτό το διεφθαρμένο παγκόσμιο σύστημα πραγμάτων.

Ησ 46:10 Εφαρμόζοντας τις συμβουλές του Ιεχωβά, θα ωφελούμαστε από την απαράμιλλη σοφία και ικανότητα πρόγνωσης που διαθέτει.

Ησ 43:23 Συνεπώς, εναπόκειται σε εμάς να του δείξουμε πόσο βαθιά και εγκάρδια είναι η αγάπη μας για αυτόν και πόσο σταθερά υποστηρίζουμε τη διακυβέρνησή του.

Ησ 43:10 Όπως ακριβώς η διαγωγή ενός παιδιού μπορεί να φέρει είτε τιμή είτε όνειδος στους γονείς του, έτσι και το καλό ή το κακό παράδειγμα εκείνων που φέρουν πάνω τους το όνομα του Ιεχωβά επηρεάζει ως έναν βαθμό τα αισθήματα των ανθρώπων απέναντί Του.

Ησ 44:22 Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια κακή απόφαση θα μπορούσε να μας σημαδέψει τόσο βαθιά ώστε να φέρει πάνω μας σοβαρές συνέπειες σε αυτό το σύστημα πραγμάτων.

Ησ 46:10 Όταν κάποιος συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια για το Λόγο του Ιεχωβά, τα όσα διαβάζει στη Γραφή μπορούν να ασκήσουν μεγάλη δύναμη στη ζωή του.

Ησ 45:18 Έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την εκπλήρωση του σκοπού Του.

Ησ 45:18 Ο Θεός δεν θα επιτρέψει στους ανθρώπους να την αφανίσουν ολοκληρωτικά, αλλά θα “καταστρέψει εκείνους που καταστρέφουν τη γη”.

Ησ 45:18 Πολύ σύντομα, θα αρχίσει να επαναφέρει τη γη στην τέλεια κατάσταση για την οποία την προόριζε εξαρχής.

Ησ 45:18 Σε αυτούς θα συμπεριληφθούν άτομα που βρίσκονται στη μνήμη του Θεού, τα οποία θα αναστηθούν.

Ησ 43:4 Επιπλέον, ο Ιεχωβά δίνει άγιο πνεύμα σε εκείνους που ζητούν από αυτόν.

Ησ 43:11 Στον «πόλεμο της μεγάλης ημέρας του Θεού του Παντοδύναμου», εκείνος θα αφανίσει τους πονηρούς από το πρόσωπο της γης και θα απελευθερώσει τους ευθείς.

Ησ 45:14 Με συμβολική έννοια, οι Χριστιανοί που έχουν επίγεια ελπίδα σήμερα περπατούν πίσω από τη χρισμένη τάξη του δούλου και το Κυβερνών Σώμα της, ακολουθώντας την ηγεσία τους.

Ησ 44:28 Αυτός είναι ο «βραχίονας» που χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά για να κυβερνάει, να συγκεντρώνει τα πρόβατα και να τα ποιμαίνει με τρυφερή φροντίδα.

Ησ 45:14 Με συμβολική έννοια, τα άλλα πρόβατα σήμερα περπατούν πίσω από τη χρισμένη τάξη του δούλου και το Κυβερνών Σώμα της, ακολουθώντας την ηγεσία τους.

Ησ 43:10 Είναι αλήθεια ότι η θυσία αίνου την οποία προσφέρουν οι ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή ανήμποροι αδελφοί και αδελφές μας μπορεί να παρομοιαστεί με το δίλεπτο της χήρας.

Ησ 43:10 Μπορούμε να καλλιεργήσουμε στενή σχέση μαζί του, και έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε ανά πάσα στιγμή σε “Αυτόν που ακούει προσευχή”.

Ησ 43:10 Σαν τον Μωυσή και τον Ηλία, εκθέτουν και εκείνοι θαρραλέα την ψεύτικη θρησκεία ενώ παροτρύνουν τους ειλικρινείς ανθρώπους να δίνουν αποκλειστική αφοσίωση στον Θεό.

Ησ 43:10 Παρ’ όλα αυτά, σε πολλούς τομείς υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών οι οποίες είναι αποδεκτές για τους Χριστιανούς.*

Ησ 44:6 Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ολοφάνερες διαφορές—πόσο μάλλον τις αντικρουόμενες απόψεις—που υπάρχουν ανάμεσα στις πολλές θρησκευτικές ομάδες οι οποίες ισχυρίζονται ότι υπηρετούν τον αληθινό Θεό.

Ησ 45:18 Έχουμε μάθει επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος ζωής είναι το να εφαρμόζουμε τις σοφές συμβουλές της Γραφής.

Ησ 43:10 Το γεγονός ότι αυτή η υπακοή είναι εφικτή καταδείχτηκε από ένα “μεγάλο σύννεφο μαρτύρων της προχριστιανικής εποχής”, οι οποίοι διακράτησαν την ακεραιότητά τους απέναντι σε τρομερές δοκιμασίες, ακόμη και στο θάνατο.

Ησ 43:10 Εντούτοις, το προνόμιο της συμμετοχής στη δημόσια διακονία είναι διαθέσιμο σε όλους όσους έχουν γνήσια επιθυμία να υπηρετούν τον Θεό—νέους και ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες.

Ησ 43:25 Αν νιώθετε αποθαρρυμένοι για οποιονδήποτε άλλον λόγο, να θυμάστε ότι «ο Ιεχωβά είναι κοντά σε εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά· και σώζει εκείνους που έχουν καταθλιμμένο πνεύμα».

Ησ 46:4 Επομένως, το πέρασμα του χρόνου δεν αλλάζει την πεποίθηση που μπορούμε να έχουμε στις υποσχέσεις του Παντοδυνάμου.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: