ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΣΑΪΑΣ 52-57

Ο Χριστός Υπέφερε για Εμάς

«Ήταν καταφρονημένος και οι άνθρωποι τον απέφευγαν . . . Εμείς τον θεωρήσαμε ως κάποιον που έχει υποστεί πλήγματα, χτυπημένο από τον Θεό και ταλαιπωρημένο»

Ησ 53:3-5 Ο Ιησούς ήταν καταφρονημένος, και κατηγορήθηκε για βλασφημία. Κάποιοι πίστευαν ότι ο Θεός τον τιμωρούσε, σαν να τον έπληττε με μια αποκρουστική αρρώστια

«Ο Ιεχωβά βρήκε ευχαρίστηση στη συντριβή του . . . και ό,τι ευχαριστεί τον Ιεχωβά θα στεφθεί με επιτυχία στο χέρι του»

Ησ 53:10 Χωρίς αμφιβολία, ο Ιεχωβά υπέφερε όταν έβλεπε να θανατώνεται ο Γιος του. Αλλά ένιωσε ευχαρίστηση βλέποντας την απόλυτη πιστότητα του Ιησού. Ο θάνατος του Ιησού έδωσε μια απάντηση στην πρόκληση του Σατανά όσον αφορά την οσιότητα των υπηρετών του Θεού και έφερε οφέλη στους μετανοημένους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, συνέβαλε στην επιτέλεση του θελήματος του Ιεχωβά

Ησ 53:3-5—Ήταν καταφρονημένος, και συντρίφτηκε για τα σφάλματά μας (w09 15/1 σ. 26 ¶3-5)

3. Γιατί όφειλαν οι Ιουδαίοι να καλωσορίσουν τον Ιησού, αλλά τι υποδοχή τού επιφύλαξαν; Διαβάστε Ησαΐας 53:3. Φανταστείτε τι πρέπει να σήμαινε για τον μονογενή Γιο του Θεού το να θυσιάσει τη χαρά που είχε υπηρετώντας στο πλευρό του Πατέρα του και να έρθει στη γη για να δώσει τη ζωή του ως θυσία ώστε να σώσει την ανθρωπότητα από την αμαρτία και το θάνατο! (Φιλιπ. 2:5-8) Η θυσία του επρόκειτο να φέρει πραγματική συγχώρηση αμαρτιών, την οποία απλώς προσκίαζε η προσφορά θυσιών ζώων υπό το Μωσαϊκό Νόμο. (Εβρ. 10:1-4) Δεν όφειλαν να τον καλωσορίσουν και να τον τιμήσουν, τουλάχιστον οι Ιουδαίοι, οι οποίοι πρόσμεναν τον υποσχεμένο Μεσσία; (Ιωάν. 6:14) Αντί για αυτό, ο Χριστός “καταφρονήθηκε” από τους Ιουδαίους, οι οποίοι “τον θεώρησαν μηδαμινό”, όπως είχε προφητεύσει ο Ησαΐας. Ο απόστολος Ιωάννης έγραψε: «Ήρθε στον ίδιο του τον τόπο, αλλά ο ίδιος ο λαός του δεν τον δέχτηκε». (Ιωάν. 1:11) Ο απόστολος Πέτρος είπε στους Ιουδαίους: «Ο Θεός των προπατόρων μας . . . δόξασε τον Υπηρέτη του τον Ιησού, τον οποίο εσείς όμως παραδώσατε και απαρνηθήκατε μπροστά στο πρόσωπο του Πιλάτου, όταν εκείνος είχε αποφασίσει να τον ελευθερώσει. Ναι, απαρνηθήκατε εκείνον τον άγιο και δίκαιο».—Πράξ. 3:13, 14.

4. Πώς εξοικειώθηκε ο Ιησούς με την αρρώστια; Ο Ησαΐας προφήτευσε επίσης ότι ο Ιησούς ήταν προορισμένος να «εξοικειωθεί με την αρρώστια». Κατά τη διάρκεια της διακονίας του, ο Ιησούς ασφαλώς κουραζόταν κάποιες φορές, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αρρώστησε ποτέ. (Ιωάν. 4:6) Εξοικειώθηκε, όμως, με τις αρρώστιες εκείνων στους οποίους κήρυττε. Τους σπλαχνιζόταν και θεράπευσε πολλούς. (Μάρκ. 1:32-34) Με αυτόν τον τρόπο, ο Ιησούς εκπλήρωσε την προφητεία που δηλώνει: «Αληθινά, τις αρρώστιες μας βάσταξε αυτός και τους πόνους μας επιφορτίστηκε».—Ησ. 53:4α· Ματθ. 8:16, 17.

Σαν “Χτυπημένος από τον Θεό”

5. Πώς εξέλαβαν το θάνατο του Ιησού πολλοί Ιουδαίοι, και γιατί επέτεινε αυτό τα παθήματά του; Διαβάστε Ησαΐας 53:4β. Πολλοί σύγχρονοι του Ιησού δεν κατάλαβαν το λόγο για τον οποίο υπέφερε και πέθανε. Πίστευαν ότι ο Θεός τον τιμωρούσε, σαν να τον έπληττε με μια αποκρουστική αρρώστια. (Ματθ. 27:38-44) Οι Ιουδαίοι κατηγόρησαν τον Ιησού για βλασφημία. (Μάρκ. 14:61-64· Ιωάν. 10:33) Βέβαια, ο Ιησούς δεν ήταν ούτε αμαρτωλός ούτε βλάσφημος. Αλλά λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Πατέρα του, η σκέψη και μόνο ότι επρόκειτο να πεθάνει κατηγορούμενος για βλασφημία πρέπει να επέτεινε τα παθήματα που υφίστατο ως ο Υπηρέτης του Ιεχωβά. Παρ’ όλα αυτά, ήταν πρόθυμος να υποταχθεί στο θέλημα του Ιεχωβά.—Ματθ. 26:39.

Ησ 53:7, 8—Θυσίασε πρόθυμα τη ζωή του για εμάς (w09 15/1 σ. 27 ¶10)

10. (α) Πώς αποκάλεσε τον Ιησού ο Ιωάννης ο Βαφτιστής; (β) Γιατί αποδείχτηκαν κατάλληλα τα λόγια του Ιωάννη; Διαβάστε Ησαΐας 53:7, 8. Όταν ο Ιωάννης ο Βαφτιστής είδε τον Ιησού να πλησιάζει, αναφώνησε: «Να το Αρνί του Θεού το οποίο αφαιρεί την αμαρτία του κόσμου!» (Ιωάν. 1:29) Όταν αποκάλεσε τον Ιησού «Αρνί», ο Ιωάννης ίσως είχε κατά νου τα λόγια του Ησαΐα: «Σαν αρνί φέρθηκε στη σφαγή». (Ησ. 53:7, υποσ. στη ΜΝΚ) «Έχυσε την ψυχή του στο θάνατο», προφήτευσε ο Ησαΐας. (Ησ. 53:12) Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ιησούς, το βράδυ κατά το οποίο θέσπισε την Ανάμνηση του θανάτου του, έδωσε ένα ποτήρι κρασί στους 11 πιστούς αποστόλους και δήλωσε: «Αυτό σημαίνει το “αίμα μου της διαθήκης”, το οποίο θα χυθεί χάρη πολλών για συγχώρηση αμαρτιών».—Ματθ. 26:28.

Ησ 53:11, 12 —Μπορούμε να έχουμε δίκαιη υπόσταση επειδή παρέμεινε πιστός μέχρι θανάτου (w09 15/1 σ. 28 ¶13)

Με ποιον τρόπο προσέδωσε ο Υπηρέτης του Ιεχωβά «δίκαιη υπόσταση σε πολλούς»; Διαβάστε Ησαΐας 53:11, 12. Ο Ιεχωβά δήλωσε σχετικά με τον εκλεγμένο Υπηρέτη του: «Ο δίκαιος, ο υπηρέτης μου, θα προσδώσει δίκαιη υπόσταση σε πολλούς». Με ποιον τρόπο; Το τέλος του εδαφίου 12 μας βοηθάει να βρούμε την απάντηση. «Και μεσολάβησε [ο Υπηρέτης] για τους παραβάτες». Όλοι οι απόγονοι του Αδάμ γεννιούνται αμαρτωλοί, «παραβάτες», και ως εκ τούτου λαβαίνουν “το μισθό που πληρώνει η αμαρτία”, δηλαδή το θάνατο. (Ρωμ. 5:12· 6:23) Η συμφιλίωση ανάμεσα στον Ιεχωβά και στον αμαρτωλό άνθρωπο είναι απαραίτητη. Το 53ο κεφάλαιο της προφητείας του Ησαΐα περιγράφει με ωραίο τρόπο το πώς ο Ιησούς «μεσολάβησε» υπέρ της αμαρτωλής ανθρωπότητας, δηλώνοντας: «Η τιμωρία που αποσκοπούσε στην ειρήνη μας ήταν πάνω του, και λόγω των πληγών του γιατρευτήκαμε».—Ησ. 53:5.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ησ 54:1—Ποια είναι η «στείρα γυναίκα» που αναφέρεται σε αυτή την προφητεία, και ποιοι είναι οι “γιοι” της; (w06 15/3 σ. 11 ¶2)

Ποιους αντιπροσώπευαν, λοιπόν, η «ελεύθερη γυναίκα», η Σάρρα, και ο γιος της, ο Ισαάκ; Ο Παύλος έδειξε ότι η Σάρρα, η «στείρα γυναίκα», συμβόλιζε τη σύζυγο του Θεού, το ουράνιο τμήμα της οργάνωσής του. Αυτή η ουράνια γυναίκα ήταν στείρα με την έννοια ότι δεν είχε χρισμένα με το πνεύμα «παιδιά» στη γη προτού έρθει ο Ιησούς. (Γαλάτες 4:27· Ησαΐας 54:1-6) Εντούτοις, την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ., το άγιο πνεύμα εκχύθηκε σε μια ομάδα αντρών και γυναικών οι οποίοι αναγεννήθηκαν έτσι ως παιδιά αυτής της ουράνιας γυναίκας. Τα παιδιά που παρήγαγε αυτή η οργάνωση υιοθετήθηκαν ως γιοι του Θεού και έγιναν συγκληρονόμοι με τον Ιησού Χριστό κάτω από μια νέα σχέση διαθήκης. (Ρωμαίους 8:15-17) Ένα από αυτά τα παιδιά, ο απόστολος Παύλος, μπορούσε να γράψει: «Η άνω Ιερουσαλήμ είναι ελεύθερη, και αυτή είναι μητέρα μας».—Γαλάτες 4:26.

Ησ 57:15—Με ποια έννοια “κατοικεί” ο Ιεχωβά με αυτούς που είναι “συντετριμμένοι” και “ταπεινοί”; (w05 15/10 σ. 26 ¶3)

Πώς συμπεριφέρεται ο Υπέρτατος Άρχοντας στους ανθρώπινους υπηκόους του; Ο Ιεχωβά είναι ανεξερεύνητα μεγάλος και υψηλός, αλλά «τα μάτια του . . . περιτρέχουν όλη τη γη για να δείξει την ισχύ του υπέρ εκείνων που έχουν την καρδιά πλήρη προς αυτόν». (2 Χρονικών 16:9) Τι κάνει ο Ιεχωβά όταν βρίσκει ταπεινούς λάτρεις οι οποίοι έχουν συντετριμμένο πνεύμα ως αποτέλεσμα διαφόρων δοκιμασιών; Κατά μία έννοια, “κατοικεί” με τέτοια άτομα μέσω του αγίου του πνεύματος “για να αναζωογονήσει το πνεύμα των ταπεινών και να αναζωογονήσει την καρδιά εκείνων που συντρίβονται”. (Ησαΐας 57:15) Με αυτόν τον τρόπο, οι αναζωογονημένοι λάτρεις του είναι σε καλύτερη θέση να συνεχίσουν να τον υπηρετούν με χαρά. Τι ταπεινοφροσύνη από μέρους του Θεού!

Ησ 53:10—Με ποια έννοια βρήκε ο Ιεχωβά ευχαρίστηση στη συντριβή του Γιου του; Πρέπει να ήταν επώδυνο για τον Ιεχωβά, τον σπλαχνικό και συμπονετικό Θεό, να βλέπει τον αγαπητό του Γιο να υποφέρει. Παρ’ όλα αυτά, βρήκε ευχαρίστηση στην πρόθυμη υπακοή του Ιησού και σε όλα όσα θα επιτελούσαν τα παθήματά του και ο θάνατός του.—Παροιμίες 27:11· Ησαΐας 63:9.

Ησ 53:11—Ποια είναι η γνώση μέσω της οποίας ο Μεσσίας «θα προσδώσει δίκαιη υπόσταση σε πολλούς»; Αυτή είναι η γνώση την οποία απέκτησε ο Ιησούς με το να έρθει στη γη, να γίνει άνθρωπος και να υποφέρει άδικα μέχρι θανάτου. (Εβραίους 4:15) Παρείχε έτσι μια λυτρωτική θυσία, η οποία χρειαζόταν για να βοηθηθούν οι χρισμένοι Χριστιανοί και το μεγάλο πλήθος να αποκτήσουν δίκαιη υπόσταση ενώπιον του Θεού.—Ρωμαίους 5:19· Ιακώβου 2:23, 25.

Ησ 56:6 —Ποιοι είναι οι «αλλοεθνείς», και με ποιους τρόπους «κρατούν τη διαθήκη [του Ιεχωβά]»; Οι «αλλοεθνείς» είναι τα «άλλα πρόβατα» του Ιησού. (Ιωάννης 10:16) Κρατούν τη νέα διαθήκη με την έννοια ότι υπακούν στους νόμους που σχετίζονται με αυτή τη διαθήκη, συνεργάζονται πλήρως με τις διευθετήσεις που γίνονται μέσω αυτής, λαβαίνουν την ίδια πνευματική τροφή με τους χρισμένους Χριστιανούς και τους υποστηρίζουν στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης.

Ησ 57:19-21. Αν αποβλέπουμε στον Ιεχωβά για σωτηρία, αν τον πλησιάζουμε και αν δίνουμε προσοχή στις εντολές του, η ειρήνη μας θα γίνει τόσο άφθονη όσο τα νερά ενός ποταμού και οι δίκαιες πράξεις μας τόσο πολλές όσο τα κύματα της θάλασσας. Όσοι δεν δίνουν προσοχή στο Λόγο του Θεού είναι σαν «την ταραγμένη θάλασσα». Δεν έχουν ειρήνη.

Ησ 52:5, 6. Οι Βαβυλώνιοι συμπέραναν εσφαλμένα ότι ο αληθινός Θεός ήταν αδύναμος. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι ο λόγος για την υποδούλωση του Ισραήλ ήταν η δυσαρέσκεια του Ιεχωβά για το λαό του. Όταν κάποια συμφορά πλήττει άλλους, είναι σοφό να μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα όσον αφορά την αιτία.

Ησ 52:7-9· Έχουμε τουλάχιστον τρεις λόγους για να συμμετέχουμε χαρούμενα στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης. Τα πόδια μας είναι ωραία για τα ταπεινά άτομα που πεινούν πνευματικά. Βλέπουμε τον Ιεχωβά «μάτι προς μάτι», δηλαδή έχουμε στενή σχέση μαζί του. Απολαμβάνουμε επίσης πνευματική ευημερία.

Ησ 52:11, 12. Για να έχουμε τα προσόντα να μεταφέρουμε «τα σκεύη του Ιεχωβά»—τις προμήθειές του για ιερή υπηρεσία—πρέπει να είμαστε πνευματικά και ηθικά καθαροί.

Ησ 53:5 Ίσως καμία άλλη προφητεία στη Γραφή δεν απεικονίζει καλύτερα τη θυσία του Χριστού και τα όσα έχει επιτελέσει αυτή από ό,τι η προφητεία που είναι καταγραμμένη

Ησ 53:4 Ο Ματθαίος επισήμανε ότι, αφού ο Ιησούς γιάτρεψε την πεθερά του Πέτρου, θεράπευσε και άλλους ώστε «να εκπληρωθεί αυτό που λέχθηκε μέσω του Ησαΐα του προφήτη, ο οποίος είπε: “Αυτός πήρε τις αρρώστιες μας και βάσταξε τις ασθένειές μας”».

Ησ 53:1-12 Σε όλες τις γενιές, αυτές μετέδιδαν ελπίδα σε πιστά άτομα καθώς εκείνα αντιμετώπιζαν πολυάριθμες δοκιμασίες.

Ησ 54:17 Όλα αυτά αποτελούν ζωντανή απόδειξη του πόσο αληθινή είναι η υπόσχεση που δίνει ο Θεός στο λαό του, όπως έχει καταγραφεί στο εδάφιο

Ησ 54:13 Σαφώς, λοιπόν, όσοι αναζητούν την αλήθεια πρέπει να διδαχτούν από τον Ιεχωβά, τον Μεγάλο Εκπαιδευτή

Ησ 55:10,11 Εμείς πρέπει να συμβαδίζουμε πλήρως με τον εξελισσόμενο σκοπό του Θεού.

Ησ 54:11,17 Αυτή η υπόσχεση αποδείχτηκε αξιόπιστη όσον αφορά το λαό του Ιεχωβά σε όλη τη γη στη διάρκεια αυτών των “τελευταίων ημερών”.

Ησ 56:7 Αυτές οι εξελίξεις φανερώνουν ότι η λατρεία του Ιεχωβά είναι άγια, αγνή και εξυψωμένη.

Ησ 54:2,3 Όταν οι καινούριοι αρχίζουν να συναναστρέφονται με τη Χριστιανική εκκλησία και επιθυμούν να συμμετέχουν στη διακονία, χρειάζονται εκπαίδευση και κατεύθυνση.

Ησ 55:6,7 Σήμερα, λοιπόν, «προς κάθε έθνος και φυλή και γλώσσα και λαό» απευθύνεται η εξής επείγουσα έκκληση: «Φοβηθείτε τον Θεό και δώστε του δόξα, επειδή έφτασε η ώρα της κρίσης του, και γι’ αυτό λατρέψτε Εκείνον που έκανε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα και τις πηγές των νερών».

Ησ 54:13 Όπως υποσχέθηκε ο Ιησούς, ο Ιεχωβά μάς ανταμείβει τώρα επιτρέποντάς μας να είμαστε μέρος μιας στοργικής οικογένειας που αποτελείται από πνευματικούς αδελφούς και αδελφές, μιας οικογένειας διεθνούς εμβέλειας.

Ησ 55:8,9 Και όσο για τους υπηρέτες του, το να αντανακλούν τις ιδιότητες του Ιεχωβά σε πληρέστερο βαθμό είναι ανεκτίμητο επίτευγμα.

Ησ 55:10,11 Μπορούμε να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι οι απόγονοι του Αδάμ και της Εύας θα γεμίσουν αυτή τη γη και θα την καθυποτάξουν, φροντίζοντας στοργικά τη δημιουργία του Ιεχωβά σε έναν παγγήινο παράδεισο.

Ησ 53:9 Σαφώς, ο Ιεχωβά ούτε παραβλέπει τη θλιβερή κατάσταση εκείνων που υποφέρουν από την αδικία ούτε αδιαφορεί για αυτή την κατάσταση

Ησ 55:10,11 Αν ο Ιεχωβά είχε αφήσει αυτές τις προκλήσεις αναπάντητες, πολλά από τα νοήμονα πλάσματά του θα μπορούσαν κάλλιστα να χάσουν κάπως την εμπιστοσύνη τους στη διακυβέρνησή του.

Ησ 52:9,10 Να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να είστε και εσείς ανάμεσα σε αυτούς που θα σωθούν αν προσπαθείτε να παραμένετε μέσα στον ενωμένο λαό Του.

Ησ 55:8,9 Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο το ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως ορισμένες πλευρές της φύσης του Ιεχωβά

Ησ 56:1,2 Πράγματι, επειδή φερόμαστε στον πλησίον μας με στοργικό και δίκαιο τρόπο, ο Θεός μάς ευλογεί.

Ησ 55:8,9 Αυτός εξετάζει τους λάτρεις του, όχι για να τους καταδικάσει, αλλά για να βρει τις καλές τους ιδιότητες και να τους βοηθήσει.

Ησ 55:10,11 Η Γραφή μάς μιλάει για την υπόσχεση του Θεού να αποκαταστήσει τις παραδεισένιες συνθήκες τις οποίες έχασε το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι.

Ησ 55:8,9 Επομένως, η ταπεινοφροσύνη και η μετριοφροσύνη πρέπει να μας βοηθούν να παραδεχόμαστε ότι η κατανόησή μας είναι περιορισμένη.

Ησ 54:5,6 Καθώς θα υποτάσσονταν πρόθυμα σε αυτόν και θα τηρούσαν τις εντολές του, εκείνος θα αποδεικνυόταν ο τέλειος “Σύζυγος”.

Ησ 54:14,17 Ωστόσο, θα πάψει να αποτελεί ασφαλή κατοικία για εμάς αν επιτρέψουμε στον Σατανά να μας παρασύρει μακριά Του.

Ησ 54:17 Κανένα από τα όπλα που έχει ο Σατανάς στο οπλοστάσιό του δεν μπορεί να μας προξενήσει μόνιμη βλάβη.

Ησ 55:8,9 Ίσως θυμάστε ότι στο παρελθόν ορισμένοι καλλιεργούσαν καπνό ή πουλούσαν προϊόντα καπνού, εκπαίδευαν άλλους να πολεμούν ή συμμετείχαν στην παραγωγή και στην πώληση όπλων.

Ησ 55:10,11 Στην υποδειγματική προσευχή, ο Ιησούς Χριστός συμπεριέλαβε μια έκκληση προς τον Θεό να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ησ 53:5,10 Ο Ιησούς το κατανοούσε αυτό απόλυτα, και έδωσε πρόθυμα «την ψυχή του λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς».

Ησ 56:1,2 Ναι, ο Θεός αναμένει από το λαό του να εξακολουθήσει να κάνει το καλό.

Ησ 55:8,9 Συνεπώς, καθώς θα μιμούμαστε τον τρόπο ενέργειας του Ιεχωβά, οι έξω θα βλέπουν ότι είμαστε διαφορετικοί.

Ησ 52:7 Ακόμα και αν δεν έχετε διοριστεί και αποσταλεί να υπηρετήσετε ως ιεραπόστολος στο εξωτερικό, μπορείτε να έχετε το ευαγγελιστικό πνεύμα, μιμούμενος τον Ιησού ως ζηλωτής κήρυκας των καλών νέων.

Ησ 55:1,2 Όταν συλλογιζόμαστε τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, νιώθουμε συμπόνια για αυτούς.

Ησ 56:4,5 Λόγω της υπακοής τους στον Θεό, όσοι γίνονται αποδεκτοί από αυτόν θα έχουν «μνημείο και όνομα».

Ησ 55:10,11 Μπορούμε να θέτουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά και στις υποσχέσεις που είναι καταγραμμένες στο Λόγο του, την Αγία Γραφή.

Ησ 55:6,7 Φυσικά, κάποιος μπορεί να χρειαστεί να “απαλύνει το πρόσωπο του Ιεχωβά” απαλύνοντας πρώτα τη δική του καρδιά, με το να εγκαταλείψει την αμαρτωλή πορεία και να μετανοήσει ειλικρινά.

Ησ 54:5 Όταν ο λαός του γινόταν άπιστος και στρεφόταν επανειλημμένα σε ψεύτικους θεούς, δεν ήταν λογικό να τους διαπαιδαγωγεί ο Ιεχωβά υποκινούμενος από αγάπη για αυτούς, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για τη λανθασμένη τους πορεία και καταδικάζοντάς την

Ησ 55:7 Παρότι τους τιμωρούσε για τις αμαρτίες τους και επέτρεψε τελικά να καταστραφεί το έθνος τους και να παρθούν αιχμάλωτοι σε ξένη γη, στον κατάλληλο καιρό τούς επανέφερε στην πατρίδα τους.

Ησ 55:6,7 Όταν είχε να κάνει με αμαρτωλούς, ο Ιησούς αντιλαμβανόταν πότε υπήρχαν σημάδια βελτίωσης και ενθάρρυνε τέτοια άτομα.

Ησ 57:20,21 Τρέφουμε τη θαυμάσια ελπίδα για αιώνια ζωή στον Παράδεισο, όπου το πνεύμα αυτού του θνήσκοντος κόσμου δεν θα υπάρχει πια.

Ησ 54:15 Η εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά θα συνεπάγεται το να εμπιστευτούν στο σύγχρονο ορατό αγωγό τον οποίο είναι σαφές ότι χρησιμοποιεί εκείνος εδώ και δεκαετίες για να εξυπηρετεί τους σκοπούς του.

Ησ 54:13 Επειδή αγαπούν τον Θεό και τους αδελφούς τους, θα ήταν αδιανόητο για αυτούς να χρησιμοποιήσουν όπλα εναντίον συγχριστιανών τους—ή εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου—σε άλλες χώρες

Ησ 57:18 Η προφητεία του Ησαΐα δείχνει ότι τουλάχιστον μερικοί από τους πρώην κατοίκους του Ιούδα θα ανταποκριθούν ευνοϊκά στη διαπαιδαγώγηση.

Ησ 55:11 Τα λόγια του Θεού είναι ούτως ή άλλως αξιόπιστα, αλλά γίνονται ακόμη πιο αξιόπιστα όταν ο Ιεχωβά προσθέτει τον όρκο του για να τα επιβεβαιώσει.

Ησ 55:6,7 Καθώς βοηθούν το νεαρό άτομο που έχουν στο σπίτι τους να μετανοήσει, οι γονείς πρέπει “να συγκρατούν τον εαυτό τους όταν συμβαίνει κάτι κακό, διδάσκοντας με πραότητα” το παιδί που δεν έχει ευνοϊκή διάθεση.

Ησ 54:13 Πεπεισμένοι ότι ο Γιαχ Ιεχωβά είναι Θεός που εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, είναι βέβαιοι για την ελπίδα τους και χαίρονται πάρα πολύ γνωστοποιώντας την σε άλλους.

Ησ 55:10,11 Αυτό καταδείχτηκε με δυναμικό τρόπο σε σχέση με τη δήλωση που έκανε ο Ιεχωβά μέσω του προφήτη Ησαΐα ότι θα αποκαθιστούσε την αληθινή λατρεία στην Ιερουσαλήμ.

Ησ 54:13 Ας είμαστε αποφασισμένοι να επωφελούμαστε πλήρως από την εκπαίδευση που μας έχει κάνει διαθέσιμη ο Βασιλιάς μας.

Ησ 54:17 Υποστηρίζουμε εμείς όσια τους πρεσβυτέρους, οι οποίοι σηκώνουν το βαρύ φορτίο του χειρισμού δικαστικών υποθέσεων;

Ησ 55:6 Το να αναζητούμε τον Ιεχωβά σημαίνει να γνωρίσουμε τις ιδιότητες και τις οδούς του όπως αποκαλύπτονται στη Γραφή.

Ησ 55:11 Παρότι επιβεβαίωσε τη θανατική καταδίκη και οι συνέπειες της αμαρτίας τέθηκαν σε ισχύ αμέσως, ο Θεός επέτρεψε στον Αδάμ και στην Εύα να αποκτήσουν παιδιά τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν από άλλες προμήθειες που θα έκανε διαθέσιμες.

Ησ 54:13 Στο ασφαλές καταφύγιο των εκκλησιών μας, βρίσκουμε την αναγκαία καθοδήγηση και προστασία, διότι εκεί υπάρχουν πιστοί άντρες που υπηρετούν ως πρεσβύτεροι παρέχοντας βοήθεια και συμβουλές από τη Γραφή.

Ησ 54:5 Δεν συμφωνείτε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να υπηρετούν διάφορους κυρίους και όχι τον Παντοδύναμο Θεό;

Ησ 55:9 Η υπόσχεση του Ιησού για την ερχόμενη ανάσταση μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά, όπως έκανε ο Αβραάμ.

Ησ 55:11 Για να εκπληρώσει αυτόν το σκοπό και να δικαιώσει την κυριαρχία του, έχει ασκήσει μεγάλη αυτοσυγκράτηση και υπομονή, περιμένοντας μάλιστα χιλιάδες χρόνια για την καλύτερη δυνατή επεξεργασία ορισμένων πτυχών του σκοπού του.

Ησ 54:13 Επίσης, η συμμετοχή στις συναθροίσεις και ο ζήλος στη διακονία αγρού είναι ζωτικοί παράγοντες για να απολαμβάνουμε ειρήνη και ευτυχία.

Ησ 54:5 Ούτε οι χρισμένοι ούτε τα άλλα πρόβατα θα μετανιώσουν για το ότι έζησαν ως προσωρινοί κάτοικοι σε αυτόν τον πονηρό κόσμο.

Ησ 55:11 Συνεπώς, δεν χρειάζεται να γινόμαστε ανυπόμονοι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε.

Ησ 55:11 Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι, αν εκδηλώνουμε αληθινή πίστη, αυτός θα αποδειχτεί Μισθαποδότης και στη δική μας περίπτωση.

Ησ. 54:10 Η προσευχή που έκανε ο Ιησούς την τελευταία νύχτα της επίγειας ζωής του τονίζει ακόμη περισσότερο αυτή την αλήθεια, δηλαδή ότι ο Ιεχωβά είναι «τρυφερός προστάτης».

Ησ 54:13 Ο κόσμος δεν διαθέτει τίποτα που να μπορεί βάσιμα να συγκριθεί με τον πνευματικό μας παράδεισο.

Ησ 55:7 Σκεφτείτε επίσης το εξής: Λόγω της κατάστασής μας ως ατελών και αμαρτωλών ανθρώπων, μπορούμε να γευτούμε τη βαθιά χαρά που φέρνει η συγχώρηση των σφαλμάτων μας από τον Θεό.

Ησ 55:11 Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι “ο Δημιουργός μας” δεν θα αφήσει τίποτα να τον εμποδίσει να φέρει σε πέρας το σκοπό του για τη γη.

Ησ 54:17 Από την άλλη πλευρά, όσοι τάσσονται υπέρ του Ιεχωβά και του Ιησού Χριστού συμμετέχουν σε ένα έργο που δεν πρόκειται να αποτύχει ποτέ.

Ησ 55:11 Όσο μεγάλες και αν είναι οι αντιξοότητες, όσο ισχυρός και αν είναι ο ενάντιος, αν εμείς υψώνουμε τη φωνή μας προσευχόμενοι στον Θεό, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι Εκείνος θα μας χορηγήσει τη δύναμη για να συνεχίσουμε να αναγγέλλουμε το λόγο Του με τόλμη.

Ησ 54:13 Εντούτοις, στόχος μας πρέπει να είναι να διδάσκουμε όχι μόνο με τη διάνοια αλλά και με την καρδιά μας.

Ησ 55:6 Η ζωή σας και οι αιώνιες προοπτικές σας δεν καθορίζονται από τη μοίρα, αλλά βρίσκονται στα δικά σας χέρια!

Ησ 52:11 Αν είμαστε αγνοί στην καρδιά, τα όσα λέμε και κάνουμε θα έχουν τη σφραγίδα της αγνότητας και δεν θα υπάρχει ίχνος υποκρισίας όσον αφορά την υπηρεσία μας προς τον Ιεχωβά.

Ησ 57:15 Ο Λόγος του μας παροτρύνει να “παρηγορούμε ο ένας τον άλλον” και να “μιλάμε παρηγορητικά στις καταθλιμμένες ψυχές”.

Ησ 54:17 Επιπρόσθετα, παρέχεται πνευματική προστασία σε εκείνους που έχουν επιδιώξει να “φωλιάσουν στη σκιά” αυτού του δέντρου.

Ησ 55:9 Γι’ αυτό, ο Λόγος Του μας δίνει την εξής διαβεβαίωση: «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά με όλη σου την καρδιά και να μη στηρίζεσαι στη δική σου κατανόηση.

Ησ 54:17 Ομολογουμένως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αμαρτίες και ατέλειες μέσα στη Χριστιανική εκκλησία.

Ησ 57:20 Συνεπώς, η «θάλασσα» εξεικονίζει κατάλληλα την ταραγμένη, αναστατωμένη και στασιαστική ανθρωπότητα, η οποία ξεβράζει αναταραχή και επανάσταση.

Ησ 52:7 Τώρα που η μεγάλη ημέρα του Ιεχωβά είναι τόσο κοντά, να είστε αποφασισμένοι να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που προείπε ο Ιω

Ησ 52:11 Ναι, έπρεπε να εγκαταλείψουν όλες τις ακάθαρτες συνήθειες της Βαβυλωνιακής θρησκείας που θα μπορούσαν να κηλιδώσουν τη λατρεία τους προς τον Ιεχωβά.

Ησ 55:7 Επιπρόσθετα, δεν θέλει να νιώθετε καταδικασμένοι χωρίς καμιά ελπίδα.

Ησ 55:11 Μπορούμε να είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι ο «λόγος» του Ιεχωβά επαληθεύεται πάντοτε.

Ησ 52:11 Συνεπώς, οι αληθινοί Χριστιανοί αποφεύγουν οτιδήποτε συνδέεται με την ψεύτικη λατρεία.

Ησ 57:15 Με αυτόν τον τρόπο, οι αναζωογονημένοι λάτρεις του είναι σε καλύτερη θέση να συνεχίσουν να τον υπηρετούν με χαρά.

Ησ 54:17 Επομένως, ας συνεχίσει ο καθένας μας να καταφεύγει στον Ιεχωβά κρατώντας «σφιχτά το λόγο της ζωής».

Ησ 52:7 Για να σωθούν οι άνθρωποι όταν καταστραφεί το παρόν σύστημα πραγμάτων, πρέπει να αποκτήσουν ακριβή γνώση από το Λόγο του Θεού, να κάνουν δημόσια διακήρυξη της πίστης τους και να βαφτιστούν.

Ησ 54:17 Είδατε να διασαφηνίζονται Γραφικές αλήθειες και γίνατε μάρτυρες της προοδευτικής εκλέπτυνσης του ορατού μέρους της οργάνωσης του Θεού.

Ησ 54:13 Ναι, η θεϊκή διαπαιδαγώγηση που παρέχεται ως μέσο διόρθωσης συνοδεύεται πάντοτε από αγάπη και υπομονή.

Ησ 53:9 Οι αληθινοί Χριστιανοί ακολουθούν το υπόδειγμα που έθεσε ο Ιησούς όντας φιλαλήθεις προς τους άλλους.

Ησ 52:11 Οι αληθινοί Χριστιανοί φροντίζουν να αποφεύγουν οτιδήποτε έχει σχέση με την ψεύτικη λατρεία ή τον αποκρυφισμό.

Ησ 52:5 Η γνώση αυτού του γεγονότος μπορεί να ενισχύσει την αποφασιστικότητά σας αν αντιμετωπίσετε πειρασμούς ή καταστάσεις όπου η παράβλεψη της Χριστιανικής

Ησ 55:11 Το ίδιο βέβαιο είναι ότι, όταν εμείς αγωνιζόμαστε να ακολουθούμε τους κανόνες που βρίσκονται στο Λόγο του, θα έχουμε επιτυχία, θα επιτελούμε αξιόλογα πράγματα και θα βρίσκουμε ευτυχία.

Ησ 57:14 Μπορείτε δε να είστε βέβαιοι ότι αν προσπαθείτε να απομακρύνετε και να υπερνικάτε τα εμπόδια που επηρεάζουν την πνευματική σας πρόοδο, ο Ιεχωβά θα σας ευλογεί πλούσια.

Ησ 55:9 Επομένως, αντί να στηριζόμαστε στην αποκαλούμενη κοινή λογική ή στα καλά αισθήματα, λαβαίνουμε τη νουθεσία: «Να βεβαιώνεστε για το τι είναι ευπρόσδεκτο στον Κύριο».

Ησ 53:3 Μολονότι μερικοί ίσως σας κρίνουν εσφαλμένα, εσείς μπορείτε να “χύνετε την καρδιά σας” στον Ιεχωβά, πεπεισμένοι ότι αυτός σας καταλαβαίνει, «διότι δεν βλέπει ο Θεός όπως βλέπει ο άνθρωπος, επειδή ο άνθρωπος βλέπει ό,τι είναι ορατό στα μάτια· αλλά ο Ιεχωβά βλέπει την καρδιά».

Ησ 53:11 Σήμερα, η ειρήνη με τον Θεό και η συγχώρηση των αμαρτιών μπορούν να επιτευχθούν με βάση την πίστη στον Ιησού Χριστό.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: