ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΣΑΪΑΣ 63-66

«Οι Νέοι Ουρανοί και η Νέα Γη θα Είναι Αιτία Μεγάλης Χαράς»

Η υπόσχεση του Θεού για αποκατάσταση που είναι καταγραμμένη στο 65ο κεφάλαιο του βιβλίου του Ησαΐα είναι τόσο βέβαιη ώστε ο Ιεχωβά μιλάει για αυτήν σαν να εκπληρώνεται ήδη.

Ο Ιεχωβά δημιουργεί νέους ουρανούς και νέα γη, όπου τα παλιά δεν θα έρχονται στη μνήμη

Ησ 65:17 Τι είναι οι νέοι ουρανοί; Μια νέα κυβέρνηση η οποία θα φέρει δικαιοσύνη στη γη Εγκαθιδρύθηκε το 1914, όταν ο Χριστός ενθρονίστηκε ως ο Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού

Τι είναι η νέα γη;

Μια κοινωνία ανθρώπων από όλες τις εθνικότητες, τις γλώσσες και τις φυλές οι οποίοι υποτάσσονται χαρωπά στη διακυβέρνηση της νέας ουράνιας κυβέρνησης

Με ποια έννοια δεν θα έρχονται τα παλιά στη μνήμη; Όλα όσα προκαλούν κακές αναμνήσεις—σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά δεινά—δεν θα υπάρχουν πια Οι πιστοί άνθρωποι θα απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο και θα φυλάνε σαν θησαυρό τις ευχάριστες αναμνήσεις κάθε μέρας που περνάει

Ησ 65:17—«Τα παλιά δεν θα έρχονται στη μνήμη» (ip-2 σ. 383 ¶23)

Ποιες πληροφορίες βρίσκουμε στο βιβλίο της Αποκάλυψης σχετικά με «νέο ουρανό και νέα γη», και πώς θα εκπληρωθεί αυτή η προφητεία; Το βιβλίο της Αποκάλυψης περιγράφει ένα όραμα που είδε ο απόστολος Ιωάννης για την επικείμενη ημέρα του Ιεχωβά, όταν αυτό το σύστημα πραγμάτων θα απομακρυνθεί. Κατόπιν, ο Σατανάς θα ριχτεί στην άβυσσο. (Αποκάλυψη 19:11–20:3) Ύστερα από αυτή την περιγραφή, ο Ιωάννης επαναλαμβάνει τα προφητικά λόγια του Ησαΐα γράφοντας: «Είδα νέο ουρανό και νέα γη». Τα επόμενα εδάφια της αφήγησης αυτού του ένδοξου οράματος μιλούν για τον καιρό κατά τον οποίο ο Ιεχωβά Θεός θα αλλάξει ριζικά τις συνθήκες που επικρατούν στη γη προς το καλύτερο. (Αποκάλυψη 21:1, 3-5) Είναι σαφές ότι η υπόσχεση του Ησαΐα για «νέους ουρανούς και νέα γη» θα εκπληρωθεί με θαυμαστό τρόπο στο νέο κόσμο του Θεού! Υπό τους νέους κυβερνητικούς ουρανούς, μια νέα επίγεια κοινωνία θα απολαμβάνει έναν παράδεισο που θα είναι και πνευματικός και φυσικός. Είναι πράγματι παρηγορητική η υπόσχεση ότι «τα παλιά [οι αρρώστιες, τα παθήματα και πολλά άλλα δεινά που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι] δεν θα έρχονται στη μνήμη ούτε θα ανεβαίνουν στην καρδιά». Ό,τι και αν θυμόμαστε τότε δεν θα μας προκαλεί τη βαθιά λύπη ή τον πόνο που βασανίζει την καρδιά πολλών ανθρώπων σήμερα.

Ησ 65:18, 19—Θα υπάρχει μεγάλη χαρά (ip-2 σ. 384 ¶25)

(α) Στις ημέρες μας, πώς κάνει ο Ιεχωβά την Ιερουσαλήμ «αιτία για χαρά»; (β) Πώς θα χρησιμοποιήσει ο Ιεχωβά τη Νέα Ιερουσαλήμ, και γιατί μπορούμε να αγαλλόμαστε σήμερα; Και σήμερα, ο Ιεχωβά κάνει την Ιερουσαλήμ «αιτία για χαρά». Πώς; Όπως είδαμε ήδη, οι νέοι ουρανοί που ήρθαν σε ύπαρξη το 1914 θα συμπεριλάβουν τελικά 144.000 συγκυβερνήτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην ουράνια κυβέρνηση. Αυτοί περιγράφονται προφητικά ως η «Νέα Ιερουσαλήμ». (Αποκάλυψη 21:2) Στη Νέα Ιερουσαλήμ αναφέρονται τα λόγια του Θεού: «Εγώ δημιουργώ την Ιερουσαλήμ αιτία για χαρά και το λαό της αιτία για αγαλλίαση». Η Νέα Ιερουσαλήμ θα χρησιμοποιηθεί από τον Θεό για τη χορήγηση ανείπωτων ευλογιών στην υπάκουη ανθρωπότητα. Δεν θα ακουστεί πλέον ο ήχος κλάματος ούτε λυπητερή κραυγή, διότι ο Ιεχωβά θα ικανοποιήσει «τα αιτήματα της καρδιάς» μας.—Ψαλμός 37:3, 4.

Ησ 65:21-23—Η ζωή θα είναι ικανοποιητική και οι άνθρωποι θα νιώθουν ασφαλείς (w12 15/9 σ. 9 ¶4, 5)

Ποια προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζουν πολλοί σήμερα; Ποιος δεν θα ήθελε να είχε δικό του σπίτι, όπου ο ίδιος και η οικογένειά του θα ένιωθαν ασφάλεια και προστασία; Στο σημερινό κόσμο, όμως, η επαρκής στέγαση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Οι άνθρωποι συνωστίζονται σε πόλεις ασφυκτικά γεμάτες. Πολλοί είναι αναγκασμένοι να ζουν σε τρώγλες και παράγκες. Για αυτούς, η απόκτηση του δικού τους σπιτιού παραμένει άπιαστο όνειρο.

(α) Ποια εκπλήρωση θα έχουν τα εδάφια Ησαΐας 65:21 και Μιχαίας 4:4; (β) Πώς μπορούμε να λάβουμε αυτή την ευλογία; Υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας, θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία κάθε ανθρώπου να έχει το δικό του σπίτι, διότι μέσω του Ησαΐα προφητεύτηκε: «Θα χτίσουν σπίτια και θα κατοικήσουν· θα φυτέψουν αμπέλια και θα φάνε τον καρπό τους». (Ησ. 65:21) Αλλά αυτή η προοπτική δεν είναι το μόνο στο οποίο μπορούν να αποβλέπουν. Στο κάτω κάτω, ακόμη και σήμερα πολλοί ζουν σε δικό τους σπίτι, μερικοί μάλιστα σε βίλες ή σε επαύλεις. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η ανησυχία μήπως χάσουν το σπίτι τους λόγω οικονομικών δυσχερειών ή μήπως εισβάλουν διαρρήκτες ή ακόμη χειρότεροι εγκληματίες. Πόσο διαφορετικά θα είναι τα πάντα υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας! Ο προφήτης Μιχαίας έγραψε: «Θα κάθονται ο καθένας κάτω από το κλήμα του και κάτω από τη συκιά του, και δεν θα υπάρχει κανείς που να τους κάνει να τρέμουν».—Μιχ. 4:4.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ησ 63:5—Πώς στηρίζει τον Θεό η οργή του; (w07 15/1 σ. 11 ¶6)

Πώς στηρίζει τον Θεό η οργή του; Η οργή του Θεού είναι ελεγχόμενο συναίσθημα—η δίκαιη αγανάκτησή του. Η οργή του τον στηρίζει και τον υποκινεί να εκτελεί τις δίκαιες κρίσεις του.

Ησ 64:8—Πώς ασκεί ο Ιεχωβά την εξουσία του ως ο Αγγειοπλάστης μας; (w13 15/6 σ. 25 ¶3-5)

Με ποιο παράδειγμα των εδαφίων Ησαΐας 64:8 και Ιερεμίας 18:1-6 περιγράφεται η εξουσία του Ιεχωβά πάνω στους ανθρώπους; Περιγράφοντας με ένα παράδειγμα την εξουσία που έχει ο Ιεχωβά πάνω σε άτομα και έθνη, το εδάφιο Ησαΐας 64:8 δηλώνει: «Ιεχωβά, εσύ είσαι ο Πατέρας μας. Εμείς είμαστε ο πηλός και εσύ ο Αγγειοπλάστης μας· και όλοι μας είμαστε το έργο του χεριού σου». Ο αγγειοπλάστης έχει την απόλυτη εξουσία να πλάσει τον πηλό σε όποιο σχήμα θέλει. Ο πηλός δεν μπορεί να φέρει αντίσταση. Το ίδιο ισχύει για τον άνθρωπο και τον Θεό. Ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να φέρει αντίρρηση στον Θεό, ακριβώς όπως ο πηλός δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στον αγγειοπλάστη που του δίνει μορφή.—Διαβάστε Ιερεμίας 18:1-6.

Μήπως ο Ιεχωβά διαπλάθει αυθαίρετα ανθρώπους ή έθνη; Εξηγήστε. Στην πολιτεία του με τον αρχαίο Ισραήλ, ο Ιεχωβά κατέδειξε την ικανότητά του να κάνει ό,τι κάνει και ο αγγειοπλάστης στον πηλό. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο αγγειοπλάστης μπορεί να κάνει από ένα κομμάτι πηλό ό,τι σκεύος επιθυμεί, ανάλογα με τις ικανότητές του. Μήπως ο Ιεχωβά διαπλάθει αυθαίρετα ανθρώπους ή έθνη, κάνοντας μερικούς καλούς και άλλους κακούς; Η απάντηση της Γραφής είναι όχι. Ο Ιεχωβά έχει δώσει στους ανθρώπους ένα εξαιρετικά πολύτιμο δώρο—την ελεύθερη βούληση. Δεν ασκεί την υπέρτατη εξουσία του με τρόπο που αναιρεί αυτό το δώρο. Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν μόνοι τους αν θα διαπλαστούν στα χέρια του Δημιουργού, του Ιεχωβά.—Διαβάστε Ιερεμίας 18:7-10.

Όταν κάποιοι αρνούνται να διαπλαστούν στα χέρια του Ιεχωβά, πώς ασκεί εκείνος την εξουσία του πάνω τους; Αλλά τι γίνεται με όσους αρνούνται πεισματικά να αφήσουν τον Μεγάλο Αγγειοπλάστη να τους διαπλάσει; Πώς ασκεί τότε τη θεϊκή εξουσία του; Σκεφτείτε τι συμβαίνει με τον πηλό αν γίνει ακατάλληλος για τον επιθυμητό σκοπό. Ο αγγειοπλάστης μπορεί είτε να κάνει με αυτόν κάποιο άλλο σκεύος είτε να τον πετάξει! Ωστόσο, όταν ο πηλός είναι άχρηστος, συνήθως φταίει ο αγγειοπλάστης. Αυτό δεν ισχύει ποτέ με τον δικό μας Αγγειοπλάστη. (Δευτ. 32:4) Όταν κάποιος δεν διαπλάθεται στα χέρια του Ιεχωβά, φταίει πάντα ο ίδιος. Ο Ιεχωβά ασκεί την εξουσία του ως Αγγειοπλάστης προσαρμόζοντας την πολιτεία του με τους ανθρώπους ανάλογα με το πώς αντιδρούν εκείνοι στις προσπάθειες που κάνει να τους διαπλάσει. Όσοι ανταποκρίνονται κατάλληλα διαμορφώνονται με ωφέλιμο τρόπο. Για παράδειγμα, οι χρισμένοι Χριστιανοί είναι «σκεύη ελέους» που έχουν διαπλαστεί ώστε να γίνουν “σκεύη για αξιότιμη χρήση”. Από την άλλη πλευρά, όσοι εναντιώνονται πεισματικά στον Θεό καταλήγουν να γίνουν «σκεύη οργής . . . άξια για καταστροφή».—Ρωμ. 9:19-23.

Ησ 63:5—Πώς στηρίζει τον Θεό η οργή του; Η οργή του Θεού είναι ελεγχόμενο συναίσθημα—η δίκαιη αγανάκτησή του. Η οργή του τον στηρίζει και τον υποκινεί να εκτελεί τις δίκαιες κρίσεις του.

Ησ 64:6. Οι ατελείς άνθρωποι δεν μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους. Όσον αφορά την εξιλέωση για τις αμαρτίες, οι δίκαιες πράξεις τους μπορούν να ισοδυναμούν μόνο με λερωμένα ενδύματα.—Ρωμαίους 3:23, 24.

Ησ 65:13, 14. Ο Ιεχωβά ευλογεί τους πιστούς υπηρέτες του, ικανοποιώντας άφθονα τις πνευματικές τους ανάγκες.

Ησ 66:3-5. Ο Ιεχωβά μισεί την υποκρισία.

Ησ 65:17-25 Σαφώς, ο Ιεχωβά είχε υπόψη μια μεγαλύτερη εκπλήρωση αυτών των προφητειών από εκείνη που έλαβε χώρα στον αποκαταστημένο λαό του το 537 Π.

Ησ 65:21-24 Καθώς θα περνάει ο καιρός, τα τμήματα της γης που θα έχουν ήδη αποκατασταθεί θα επεκτείνονται ώσπου να γίνει ολόκληρη η υδρόγειος τόσο όμορφη και παραγωγική όσο ήταν ο κήπος της Εδέμ.

Ησ 65:17 Οι τωρινοί “ουρανοί” αποτελούνται από τις σημερινές ανθρώπινες κυβερνήσεις, αλλά ο Ιησούς Χριστός και εκείνοι που κυβερνούν μαζί του στον ουρανό θα αποτελούν τους «νέους ουρανούς». .

Ησ 65:21-25 Επιπλέον, ο Θεός «θα καταπιεί το θάνατο για πάντα, και ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά θα εξαλείψει οπωσδήποτε τα δάκρυα από όλα τα πρόσωπα».

Ησ 66:1 Κατέχοντας την αγιότητα σε ύψιστο βαθμό, ο Θεός δεν θα αφήσει το «υποπόδιό» του να μολύνεται επ’ άπειρον από την κακία

Ησ 65:17,18 Ο Θεός ξανασυγκεντρώνει «όλα τα πράγματα στον Χριστό, τα πράγματα που είναι στους ουρανούς και τα πράγματα που είναι στη γη».

Ησ 65:21-24 Πόσο ευχάριστο θα είναι να ζούμε για πάντα σε έναν παραγωγικό, ειρηνικό και ωραίο παράδεισο που θα φέρνει τιμή στο άγιο όνομα του Ιεχωβά!

Ησ 65:21-24 Αυτή μπορεί να γίνει και δική σας προοπτική εάν “μετράτε τις ημέρες σας έτσι ώστε να αποκτήσετε καρδιά σοφίας”.

Ησ 65:17 Μιλούσε για κάποια νέα κυβέρνηση που προέρχεται από εκείνον—κυβέρνηση υπό την οποία μια εντελώς καινούρια και διαφορετική ανθρώπινη κοινωνία θα γίνει πραγματικότητα

Ησ 65:21, 22 Οι Ιουδαίοι, στους οποίους ο Θεός έδωσε αυτές τις υποσχέσεις, ήταν βέβαιοι ότι η χώρα τους—στην πραγματικότητα, ολόκληρη η γη—θα γινόταν κάποια μέρα παράδεισος για το αιώνιο όφελος της ανθρωπότητας.

Ησ 65:13,14 Ο Ιεχωβά συνεχίζει να μας παρέχει αφθονία επίκαιρης και υγιούς πνευματικής τροφής η οποία μας διατηρεί πνευματικά ισχυρούς.

Ησ 65:13,14 Επιπρόσθετα, απολαμβάνουμε τη συναναστροφή με εκείνους που εκδηλώνουν τους καρπούς του πνεύματος του Θεού.

Ησ 65:13,14 Μπορούμε να χαιρόμαστε για τις ευλογίες που εκχέει ο Ιεχωβά στο λαό του ως σύνολο, ανεξάρτητα από το πόσα μπορούμε να κάνουμε εμείς προσωπικά.

Ησ 65:17 Να είστε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να απολαύσετε τις ευλογίες της Βασιλείας του Θεού αν ακολουθείτε τη συμβουλή της Γραφής: «Αναζητήστε τον Ιεχωβά, ενόσω μπορεί να βρεθεί

Ησ 63:9 Όπως οι πιστοί άνθρωποι της αρχαιότητας, μπορούμε και εμείς να του ανοίγουμε την καρδιά μας και να του εκφράζουμε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες μας.

Ησ 65:17 Μέχρι τότε, είθε ο καθένας μας να είναι αποφασισμένος να αντανακλά την άποψη του Ιεχωβά περί δικαιοσύνης αναγνωρίζοντας ταπεινά τους προσωπικούς μας περιορισμούς και συγχωρώντας γενναιόδωρα εκείνους που αμαρτάνουν εναντίον μας.

Ησ 65:13 Αυτό μας υπενθυμίζει την αγαθότητά Του διότι, όχι μόνο φροντίζει για τις πνευματικές μας ανάγκες, αλλά και καλεί όλους να βρουν πνευματική αναζωογόνηση και γνήσια ελπίδα.

Ησ 63:9 Εκδηλώνοντας έλεος, ο Θεός έχει διευθετήσει να τερματίσει την άσπλαχνη διακυβέρνηση του Σατανά—και μάλιστα σύντομα!

Ησ 65:13 Είθε να αξιοποιούμε με επιμέλεια όλη την πνευματική τροφή που λαβαίνουμε μέσω της οργάνωσης του Ιεχωβά.

Ησ 65:17 Πόση ανακούφιση θα νιώσουν όλοι όσοι ελευθερώνονται από τον κρυφό άρχοντα αυτού του κόσμου και την εξουσία του!

Ησ 65:11 Στα μάτια του Θεού, η πίστη στην τύχη είναι μια μορφή ειδωλολατρίας και είναι ασύμβατη με την αληθινή λατρεία.

Ησ 65:17 Ο Θεός δεν προκαθορίζει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά τους καλεί, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, να μάθουν για εκείνον και για το τι πρόκειται να κάνει προς όφελός τους.

Ησ 65:21 Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι ανθρώπινοι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να νικήσουν την αρρώστια και το θάνατο αλλά, υπό τη διακυβέρνηση του Θεού, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα αγάλλονται καθώς θα επιστρέφουν σε νεανικό σφρίγος.

Ησ 65:17 Ο Θεός θα αναιρέσει, οριστικά και απόλυτα, τη δυστυχία και τα παθήματα που έχουν προκληθεί από την προσωρινή ανοχή του κακού.

Ησ 65:17 Με εποικοδομητικές νέες πληροφορίες στη διάθεσή τους και με μια ζωή γεμάτη καλά πράγματα, δεν θα στενοχωριούνται πλέον για τα κακά πράγματα του παρελθόντος.

Ησ 64:6 Η απόκτηση αιώνιας ζωής είναι εφικτή μόνο αν θέτουμε πίστη στη στοργική προμήθεια του Θεού για σωτηρία μέσω του Ιησού Χριστού.

Ησ 65:17 Τι υπέροχη προοπτική διανοίγεται εμπρός μας καθώς πλησιάζει ο καιρός κατά τον οποίο όλες οι αναμνήσεις των απογοητεύσεων θα ανήκουν στο παρελθόν!

Ησ 65:20 Μέχρι τότε, θα έχει δοθεί σε όλους τους κατοίκους της γης η ευκαιρία να πάρουν μια προσωπική απόφαση, ανεμπόδιστοι από την κληρονομημένη αμαρτία ή από κάποιο πονηρό περιβάλλον.

Ησ 64:8 Οι πιστοί Χριστιανοί, είτε έχουν την ελπίδα να πάνε στον ουρανό είτε να ζήσουν σε έναν επίγειο παράδεισο, μπορούν να απευθύνονται στον Θεό ως Πατέρα.

Ησ 65:22 Γι’ αυτό λοιπόν, είθε όλοι να διατηρήσουμε την ελπίδα μας σταθερή μέχρι το τέλος και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον Ιεχωβά ολόψυχα.

Ησ 65:17 Έχουμε ακούσει για την υπομονή του Ιώβ και είμαστε αποφασισμένοι, με τη βοήθεια του Ιεχωβά, να μιμούμαστε το παράδειγμα του Ιώβ.

Ησ 63:10 Μολονότι το κάνει αυτό πρωτίστως για να ευαρεστήσει τον Ιεχωβά Θεό, ωφελείται και με άλλους τρόπους—καλύτερη υγεία και ειρήνη διάνοιας.

Ησ 65:11 Άλλες μορφές εργασίας, παρότι δεν καταδικάζονται άμεσα στην Αγία Γραφή, θα μπορούσαν να παραβιάζουν τη συνείδηση κάποιου ατόμου ή τη συνείδηση των άλλων.

Ησ 63:9 Ως πιστοί υπηρέτες του Ιεχωβά, λοιπόν, μπορείτε να έχετε τη βεβαιότητα πως, όταν εσείς πονάτε, πονάει και ο Ιεχωβά.

Ησ 64:8 Όπως ο Ιώβ και ο Μωυσής στην αρχαιότητα, μπορούν και “βλέπουν τον Θεό” με τα μάτια της πίστης.

Ησ 63:15 Δεν είναι άξιο απορίας το ότι προσευχόμαστε να γίνει το θέλημα του Θεού πάνω στη γη «όπως στον ουρανό»!

Ησ 64:8 Οι γεννημένοι από το πνεύμα Χριστιανοί είναι υιοθετημένοι ως «γιοι του Θεού», και προς αυτόν μπορούν να “φωνάζουν: «Αββά, Πατέρα!»”

Ησ 65:25 Τέτοιες αλλαγές προσωπικότητας είναι τόσο αξιοσημείωτες ώστε όσοι τις βλέπουν εκπλήσσονται.

Ησ 66:8 Η παραδεισιακή ωραιότητα αυτής της γης δεν θα χαθεί ποτέ επειδή, σε αντίθεση με τον αρχαίο Ισραήλ, ο Ισραήλ του Θεού ως έθνος δεν θα αποδειχτεί άπιστος.

Ησ 64:6 Επιπλέον, περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται και πολύ για τις δίκαιες οδούς του Ιεχωβά.

Ησ 66:8 Σε αυτόν συρρέουν τα πλήθη των προβατοειδών συντρόφων του πνευματικού Ισραήλ ακριβώς τώρα, «στο τελικό διάστημα των ημερών».

Ησ 63:1 Επίσης, ως καλός Πατέρας, ο Ιεχωβά εκπληρώνει πάντοτε τις υποσχέσεις του.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: