ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ 1, 2

«Ο Δρόμος προς την Αμαρτία και τον Θάνατο»

Ιακ. 1:14, 15 Όταν μπαίνουν στο μυαλό σας ακατάλληλες σκέψεις, δοκιμάστε τα εξής:

Κάντε συνειδητή προσπάθεια να επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο.​—Φλπ 4:8

Σκεφτείτε τις οδυνηρές συνέπειες που θα υπάρξουν αν ενδώσετε στον πειρασμό.​—Δευ 32:29

Προσευχηθείτε.​—Ματ 26:41

Όταν σας έρχονται στο μυαλό ακατάλληλες σκέψεις, ποια εποικοδομητικά πράγματα θα μπορούσατε να σκεφτείτε αντί για αυτές;

Ιακ. 1:14​—Οι ακατάλληλες σκέψεις μπορούν εύκολα να διεγείρουν ακατάλληλες επιθυμίες (g17.4 14)

Μπαίνουμε σε πειρασμό όταν κάτι μας φαίνεται ελκυστικό​—κυρίως κάτι εσφαλμένο. Για παράδειγμα, ενώ ψωνίζετε, βλέπετε κάτι που θέλετε πολύ. Σας περνάει αστραπιαία η ιδέα ότι θα ήταν εύκολο να το κλέψετε χωρίς να σας πιάσουν. Ωστόσο, η συνείδησή σας σάς λέει όχι! Γι’ αυτό, απορρίπτετε την ιδέα και φεύγετε. Εκείνη τη στιγμή, ο πειρασμός τελείωσε, και εσείς έχετε βγει νικητής.

Το ότι μπαίνετε σε πειρασμό δεν σημαίνει ότι είστε κακός άνθρωπος. Η Γραφή αναγνωρίζει ότι όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με πειρασμούς. (1 Κορινθίους 10:13) Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς ενεργούμε όταν εμφανίζεται ο πειρασμός. Μερικοί σκέφτονται συνεχώς μια ακατάλληλη επιθυμία και, αργά ή γρήγορα, ενδίδουν σε αυτήν. Άλλοι την απορρίπτουν αμέσως ως εσφαλμένη.

Αδελφός σκέφτεται διάφορους πειρασμούς: χρήματα, ένα σπορ αμάξι, τσιγάρα και μια γυναίκα που τον φλερτάρει

Ιακ. 1:15​—Οι ακατάλληλες επιθυμίες πολλές φορές οδηγούν στην αμαρτία και στον θάνατο (g17.4 14)

Η Γραφή αποκαλύπτει τα βήματα που οδηγούν στην αδικοπραγία. Το εδάφιο Ιακώβου 1:15 λέει: «Η [ακατάλληλη] επιθυμία, αφού συλλάβει, γεννάει την αμαρτία». Με απλά λόγια, όταν σκεφτόμαστε συνεχώς μια εσφαλμένη επιθυμία, φτάνουμε στο σημείο όπου η πραγματοποίησή της είναι τόσο αναπόφευκτη όσο η γέννα για μια έγκυο γυναίκα. Εντούτοις, είναι εφικτό να μην είμαστε δούλοι των ακατάλληλων επιθυμιών. Μπορούμε να τις νικήσουμε.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιακ. 1:17​—Γιατί αποκαλείται ο Ιεχωβά “ο Πατέρας των ουράνιων φώτων”; (it-2 1231)

Ο Ιεχωβά είναι “ο Πατέρας των ουράνιων φώτων”. (Ιακ 1:17) Δεν είναι μόνο «Αυτός που έχει δώσει τον ήλιο για φως την ημέρα, τα νομοθετήματα της σελήνης και των άστρων για φως τη νύχτα» (Ιερ 31:35), αλλά είναι επίσης η Πηγή κάθε πνευματικής διαφώτισης. (2Κο 4:6) Ο νόμος του, οι δικαστικές αποφάσεις του και ο λόγος του είναι φως για εκείνους που αφήνουν τον εαυτό τους να καθοδηγείται από αυτά. (Ψλ 43:3· 119:105· Παρ 6:23· Ησ 51:4) Ο ψαλμωδός διακήρυξε: «Με το φως σου μπορούμε να δούμε φως». (Ψλ 36:9· παράβαλε Ψλ 27:1· 43:3.) Όπως το φως του ήλιου συνεχίζει να γίνεται λαμπρότερο από την αυγή μέχρι «να γίνει τέλεια η ημέρα», έτσι και ο δρόμος των δικαίων, ο οποίος φωτίζεται από τη θεϊκή σοφία, γίνεται όλο και πιο φωτεινός. (Παρ 4:18) Το να ακολουθεί κάποιος την πορεία που καθορίζει ο Ιεχωβά ισοδυναμεί με το να περπατάει στο φως του. (Ησ 2:3-5) Από την άλλη πλευρά, όταν κάποιος βλέπει τα πράγματα με ακάθαρτο τρόπο ή με κακές προθέσεις, βρίσκεται σε μεγάλο πνευματικό σκοτάδι. Όπως το έθεσε ο Ιησούς: «Αν το μάτι σου είναι πονηρό, όλο το σώμα σου θα είναι σκοτεινό. Αν στην πραγματικότητα το φως που είναι μέσα σου είναι σκοτάδι, πόσο μεγάλο είναι αυτό το σκοτάδι!»—Ματ 6:23· παράβαλε Δευ 15:9· 28:54-57· Παρ 28:22· 2Πε 2:14.

Ιακ 2:8​—Τι είναι “ο βασιλικός νόμος”; (it-2 σ. 479 ¶8)

“Ο Βασιλικός Νόμος”. Ο “βασιλικός νόμος” κατέχει ορθά μεταξύ των άλλων νόμων που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις την υπεροχή και τη βαρύνουσα θέση ενός βασιλιά μεταξύ των ανθρώπων. (Ιακ 2:8) Η ουσία της διαθήκης του Νόμου ήταν η αγάπη. Μάλιστα, η εντολή «πρέπει να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου» (ο βασιλικός νόμος) ήταν η δεύτερη από τις εντολές στις οποίες κρεμόταν όλος ο Νόμος και οι Προφήτες. (Ματ 22:37-40) Οι Χριστιανοί, αν και δεν βρίσκονται υπό τη διαθήκη του Νόμου, υπόκεινται στο νόμο του Βασιλιά Ιεχωβά και του Γιου του, του Βασιλιά Ιησού Χριστού, σε σχέση με τη νέα διαθήκη.

Ιακ. 2:13​—Με ποια έννοια «το έλεος αγάλλεται θριαμβευτικά επί της κρίσης»; Όσον αφορά την απόδοση λογαριασμού στον Θεό, εκείνος λαβαίνει υπόψη του το έλεος που έχουμε δείξει σε άλλους και μας συγχωρεί με βάση τη λυτρωτική θυσία του Γιου του. (Ρωμ. 14:12) Δεν είναι αυτός ένας λόγος για να κάνουμε το έλεος κυρίαρχη ιδιότητα της ζωής μας;

Ιακ. 1:14, 15. Η αμαρτία ξεκινάει με την ακατάλληλη επιθυμία. Επομένως, δεν πρέπει να καλλιεργούμε εσφαλμένες επιθυμίες εμμένοντας σε αυτές. Αντίθετα, χρειάζεται να “συλλογιζόμαστε” εποικοδομητικά πράγματα και να γεμίζουμε τη διάνοια και την καρδιά μας με αυτά.​—Φιλιπ. 4:8.

Ιακ. 2:8, 9. Το να “δείχνουμε μεροληψία” έρχεται σε αντίθεση με «το βασιλικό νόμο» της αγάπης. Γι’ αυτό, οι αληθινοί Χριστιανοί δεν δείχνουν μεροληψία.

Ιακ. 2:14-26. “Σωζόμαστε μέσω πίστης”, και αυτό «δεν οφείλεται σε έργα» του Μωσαϊκού Νόμου ή σε έργα που κάνουμε ως Χριστιανοί. Η πίστη μας δεν πρέπει να είναι απλή ομολογία πίστης. (Εφεσ. 2:8, 9· Ιωάν. 3:16) Πρέπει να μας υποκινεί σε θεοσεβείς πράξεις.

Ιακ. 1:17 Πώς μας Βοηθάει το Άγιο Πνεύμα Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τις προσευχές μας να φτάσουν στον Ιεχωβά και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει αυτό το καλό δώρο, το πνεύμα του Θεού, να φτάσει σε εμάς​—ούτε οι τοίχοι της φυλακής ούτε ακόμα και ο Σατανάς.

Ιακ. 1:5 «Ολοκληρώστε Αυτό που Αρχίσατε να Κάνετε» Ο Ιεχωβά ενέπνευσε τον Ιάκωβο να γράψει: «Αν . . . κάποιος από εσάς υστερεί σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, γιατί αυτός δίνει σε όλους γενναιόδωρα».

Ιακ. 1:14, 15 Να Αποδίδετε στον Ιεχωβά Αποκλειστική Αφοσίωση Η ωφέλιμη ψυχαγωγία μπορεί να μας αναζωογονήσει, ενώ η επιβλαβής ψυχαγωγία θα μας κάνει κακό.

Ιακ. 1:2-4 Ο Αρμαγεδδών Είναι Καλά Νέα! Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να υπομένουμε με χαρά.

Ιακ. 2:19, 20 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Η πίστη σημαίνει περισσότερα από το να πιστεύουμε ή να αναγνωρίζουμε την αλήθεια, διότι ακόμα και «οι δαίμονες . . . πιστεύουν [ότι ο Θεός υπάρχει] και φρίττουν». (Ιακ. 2:19) … Μόνο τότε θα υποκινηθεί να ασκεί πίστη, δηλαδή να ενεργεί σε αρμονία με την αλήθεια.

Ιακ. 1:25 Να Ανατρέπετε Κάθε Συλλογισμό που Είναι Εναντίον της Γνώσης του Θεού! Καθώς διαβάζουμε καθημερινά τον Λόγο του Θεού, χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο για να στοχαζόμαστε, ή αλλιώς να σκεφτόμαστε βαθιά, ποιες σκέψεις και αισθήματα χρειάζεται να αλλάξουμε.

Ιακ. 1:27 Να Βοηθάτε Άλλους να Υπομένουν τις Στενοχώριες Ας θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά μάς δίνει την τιμή και την ευθύνη να φροντίζουμε όσους έχουν χάσει τον σύντροφό τους.​

Ιακ. 1:22-25 Βελτιώστε τις Συνήθειες Μελέτης Σας! Θέλουμε επίσης να βλέπουμε πιο καθαρά “τι άνθρωποι είμαστε” και ποιες αλλαγές χρειάζεται να κάνουμε για να ευαρεστούμε τον Θεό.

Ιακ. 1:19 Παρηγοριά για Θύματα Κακοποίησης Η Γραφή δίνει την εξής σαφή συμβουλή: «Κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι γρήγορος στο να ακούει, αργός στο να μιλάει».

Ιακ. 1:19 Αγάπη και Δικαιοσύνη Παρά την Πονηρία Αυτό περιλαμβάνει το να είστε καλοί ακροατές.

Ιακ. 1:5 Να Υποστηρίζετε την Αλήθεια Σχετικά με τον Θάνατο Αν δεν είστε βέβαιοι για κάποιο έθιμο ή συνήθεια, στραφείτε στον Ιεχωβά με προσευχή, ζητώντας του με πίστη θεϊκή σοφία.

Ιακ. 1:19 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Πρέπει να είμαστε γρήγοροι στο να ακούμε και αργοί στο να μιλάμε.

Ιακ. 1:17 Γιατί Πρέπει να Εκφράζουμε Εκτίμηση; Ένας τρόπος είναι να τον ευχαριστούμε τακτικά στις προσευχές μας για αυτά τα καλά δώρα.​

Ιακ. 2:26 Πώς Μπορείτε να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας; Αυτή η μορφή άσκησης περιλαμβάνει το να εφαρμόζουμε όσα μαθαίνουμε και το να μιλάμε για την πίστη μας.

Ιακ. 2:17 Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά; Η σκέψη και οι πράξεις πάνε χέρι χέρι.

Ιακ. 1:13 Βάσανα—Είναι Τιμωρία από τον Θεό; «Ο Θεός δεν μπορεί να δοκιμαστεί με κακά πράγματα ούτε και δοκιμάζει ο ίδιος κανέναν».

Ιακ. 2:1-4 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Ο μαθητής Ιάκωβος επισήμανε ότι αυτό το πρόβλημα διαιρούσε κάποιες εκκλησίες τον πρώτο αιώνα.

Ιακ. 1:19 Μακροθυμία—Υπομονή με Σκοπό Λόγου χάρη, αν πιστεύετε ότι έχετε να πείτε κάτι σημαντικό, ίσως χρειαστεί να ασκήσετε υπομονή για να μη διακόψετε τους άλλους.

Ιακ. 1:14, 15 «Ποιος Είναι με το Μέρος του Ιεχωβά;» Οι εσφαλμένες σκέψεις και οι ιδιοτελείς επιθυμίες τον οδήγησαν σε εσφαλμένες πράξεις.

Ιακ. 2:22, 23 Ειρήνη—Πώς Μπορείτε να τη Βρείτε; Όταν υπακούμε στις δίκαιες εντολές και αρχές του Ιεχωβά, δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε σε αυτόν και ότι επιθυμούμε να έχουμε ειρηνική σχέση μαζί του.

Ιακ. 1:19 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να παρηγορήσουμε αυτό το άτομο απλώς και μόνο αν καθίσουμε και το ακούσουμε.​

Ιακ. 2:1-4 Φιλοξενία—Απολαυστική και Απαραίτητη! Ας παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία να καλωσορίζουμε αυτά τα καινούρια άτομα, ανεξάρτητα από το ντύσιμο και την εμφάνισή τους.

Ιακ. 1:12-14 Νεαροί—“Να Αγωνίζεστε για να Λάβετε τη Σωτηρία Σας” Ουσιαστικά ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα αντιμετωπίσει καταστάσεις που απαιτούν πιστότητα στον Ιεχωβά.​

Ιακ. 1:17, 18 Έχετε Φύλακα Άγγελο; Ωστόσο, είναι απόλυτα σωστό να ευχαριστούμε τον Παντοδύναμο για οποιαδήποτε υποστήριξη είναι πιθανόν να μας έχει παράσχει.​

Ιακ. 2:15, 16 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Θα θέλαμε να αφήσουμε τους αδελφούς μας έξω στο κρύο, σαν να λέγαμε, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να απαλύνουμε τον πόνο τους;​

Ιακ. 1:5 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Κατόπιν, προσευχηθείτε για αυτό, και προσπαθήστε να δείτε πώς θα βελτιωθείτε.

Ιακ. 1:3, 4 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Αυτές οι ιδιότητες μας καθιστούν ικανούς να υπομένουμε δύσκολες καταστάσεις ενώ παράλληλα διατηρούμε θετική στάση.

Ιακ. 1:27 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Μια χήρα μπορεί να χρειάζεται βοήθεια με κάποιες επισκευές στο σπίτι της.

Ιακ. 1:17 Απολαύστε τα Οφέλη που Προκύπτουν Όταν Δίνετε Πόσο μάλλον αν στην πορεία μπορέσετε να τους βοηθήσετε να γνωρίσουν καλύτερα την Πηγή όλων των καλών δώρων—τον Ιεχωβά Θεό!

Ιακ. 1:27 Τι Λέει η Αγία Γραφή; Υπάρχει μια «θρησκεία που είναι καθαρή και αμόλυντη από την άποψη του Θεού και Πατέρα μας».

Ιακ. 1:5 Να Ωφελείστε Πλήρως από τις Προμήθειες του Ιεχωβά Προτού διαβάσουμε τον Λόγο του Θεού, είναι καλό να προσευχόμαστε για ανοιχτό μυαλό και σοφία ώστε να διακρίνουμε τα διδάγματα που θέλει ο Ιεχωβά να πάρουμε.​

Ιακ. 1:27 Πώς να Παρηγορείτε Εκείνους που Θρηνούν Αυτή είχε έναν στοργικό σύζυγο, τον Σώζο, ο οποίος αποτελούσε καλό παράδειγμα Χριστιανού ποιμένα προσκαλώντας συχνά στο σπίτι τους ορφανά και χήρες για συναναστροφή και φαγητό.

Ιακ. 1:5 Διακρατήστε την Ουδετερότητά σας σε έναν Διαιρεμένο Κόσμο Μπορείτε επίσης να ζητάτε από τον Ιεχωβά σοφία για να αναγνωρίζετε και να χειρίζεστε καταστάσεις που θα ήταν πιθανό να σας κάνουν να παραβιάσετε τη Χριστιανική σας ουδετερότητα.

Ιακ. 2:17 Νεαροί—Πώς Μπορείτε να Προετοιμαστείτε για το Βάφτισμα; Γιατί είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι οι πράξεις ενός βαφτισμένου Χριστιανού θα εναρμονίζονται με την πίστη του; Η Γραφή λέει: «Η πίστη, αν δεν έχει έργα, είναι από μόνη της νεκρή».

Ιακ. 1:2-4 Συνεχίστε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Χαρά Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, είθε να υπομένουμε, να εργαζόμαστε σκληρά για να καλλιεργούμε τις απαραίτητες ιδιότητες ώστε να επιβιώσουμε από «τη μεγάλη θλίψη» και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον Ιεχωβά με χαρά, ακόμα και στις δοκιμασίες.​

Ιακ. 2:23 Ο Ιεχωβά τον Αποκάλεσε “Φίλο Του” Ένα εξαίσιο παράδειγμα ανθρώπου που καλλιέργησε τέτοια φιλία ήταν ο Αβραάμ.

Ιακ. 1:19 Να Χρησιμοποιείτε τη Δύναμη της Γλώσσας σας για Καλό Αν αφιερώνουμε χρόνο για να στοχαστούμε τι πρόκειται να πούμε, θα μπορέσουμε να βρούμε τα σωστά λόγια.

Ιακ. 1:25· 2:24, 26 «Δώσε μας Περισσότερη Πίστη» Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον Λόγο του Θεού ως μέτρο για να δείτε αν η δική σας πίστη ανταποκρίνεται στα όσα αναμένονται από εκείνους που έχουν ισχυρή πίστη.​

Ιακ. 1:5, 6 «Ο Άπειρος Πιστεύει Κάθε Λόγο» Αν μας προβληματίζει κάτι που βλέπουμε στο Ίντερνετ, πρέπει να ζητήσουμε σοφία από τον Ιεχωβά και να μιλήσουμε για αυτό σε ώριμους αδελφούς.

Ιακ. 1:25 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Πάνω από όλα, ο καθημερινός στοχασμός γύρω από πνευματικά πράγματα θα μας βοηθάει να δίνουμε τιμή στον Μεγαλειώδη Δημιουργό του θαυμαστού εγκεφάλου μας, ο οποίος θα μας ανταμείψει με ευτυχία τώρα καθώς και αιώνια ζωή στον δίκαιο νέο κόσμο του.​

Ιακ. 1:13 Μήπως Έχετε Απογοητευτεί από τον Θεό; Διότι ο Θεός δεν μπορεί να δοκιμαστεί με κακά πράγματα ούτε και αυτός δοκιμάζει κανέναν».

Ιακ. 1:2-5 Να Στοχάζεστε την Ανεξάντλητη Αγάπη του Ιεχωβά Δείχνουμε ότι αγαπάμε αληθινά τον Ιεχωβά υπομένοντας δοκιμές της πίστης ως τηρητές ακεραιότητας.

Ιακ. 1:5, 13 Ανησυχία για την Οικογένεια Αντίθετα, δίνει σοφία «σε όλους γενναιόδωρα» και «δύναμη που ξεπερνάει το φυσιολογικό» για να μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες μας.​

Ιακ. 1:13-15 Να Ζείτε σε Αρμονία με την Υποδειγματική Προσευχή Ωστόσο, εξαρτάται από τον καθένα μας το αν θα επιτρέψει στον εαυτό του να μπει σε πειρασμό ή όχι.

Ιακ. 1:14, 15 Να Μιμείστε Εκείνον που Υπόσχεται Αιώνια Ζωή Ναι, η ονειροπόληση γύρω από ανήθικα πράγματα μπορεί να γίνει θανατηφόρα από πνευματική άποψη!​

Ιακ. 1:19 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Να ακούτε προσεκτικά όταν κάποιος σας μιλάει για τα αισθήματα και τις ανησυχίες του.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: