ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ 3-5

«Να Εκδηλώνετε Θεϊκή Σοφία»

Ιακ. 3:17 Η σοφία του Ιεχωβά έχει πρακτική αξία. Για παράδειγμα, μας βοηθάει να αποκαθιστούμε την ειρήνη με τους ομοπίστους μας. Αν όντως έχουμε αποκτήσει θεϊκή σοφία, αυτό θα φαίνεται ξεκάθαρα στη συμπεριφορά μας.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Ποιες από αυτές τις πτυχές της θεϊκής σοφίας εκδήλωσα πρόσφατα; Πώς θα μπορούσα να εκδηλώνω καλύτερα κάποιες από αυτές;”

  • Αγνή
  • Ειρηνική
  • Λογική
  • Πρόθυμη να υπακούει
  • Γεμάτη έλεος και καλούς καρπούς
  • Αμερόληπτη
  • Ανυπόκριτη

Ιακ. 3:17​—Η θεϊκή σοφία είναι αγνή και ειρηνική (cl σ. 221, 222 ¶9, 10)

«Πρώτα από όλα αγνή». Το να είμαστε αγνοί σημαίνει να είμαστε καθαροί και αμόλυντοι όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Η Γραφή συνδέει τη σοφία με την καρδιά, αλλά η ουράνια σοφία δεν μπορεί να μπει σε μια καρδιά που είναι μολυσμένη από πονηρές σκέψεις, επιθυμίες και κίνητρα. (Παροιμίες 2:10· Ματθαίος 15:19, 20) Ωστόσο, αν η καρδιά μας είναι αγνή—όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν για ατελείς ανθρώπους—θα “απομακρυνόμαστε από το κακό και θα κάνουμε το καλό”. (Ψαλμός 37:27· Παροιμίες 3:7) Δεν είναι κατάλληλο το ότι η αγνότητα είναι η πρώτη ιδιότητα της σοφίας που αναφέρεται; Σε τελική ανάλυση, αν δεν είμαστε ηθικά και πνευματικά καθαροί, πώς μπορούμε να αντανακλούμε αληθινά τις άλλες ιδιότητες της σοφίας που κατεβαίνει από πάνω;

10, 11. (α) Γιατί είναι σημαντικό να είμαστε ειρηνικοί; (β) Αν νιώσετε ότι έχετε προσβάλει κάποιον συλλάτρη σας, πώς μπορείτε να αποδειχτείτε ειρηνοποιοί; (Βλέπε επίσης υποσημείωση.)

10 «Έπειτα ειρηνική». Η ουράνια σοφία μάς υποκινεί να επιδιώκουμε την ειρήνη, η οποία είναι πτυχή του καρπού του πνεύματος του Θεού. (Γαλάτες 5:22) Αγωνιζόμαστε να μη διασπούμε το «δεσμό της ειρήνης» που ενώνει το λαό του Ιεχωβά. (Εφεσίους 4:3) Επίσης κάνουμε το καλύτερο ώστε να αποκαθιστούμε την ειρήνη όταν διαταράσσεται. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Η Γραφή αναφέρει: «Να ζείτε ειρηνικά· και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης θα είναι μαζί σας». (2 Κορινθίους 13:11) Όσο συνεχίζουμε, λοιπόν, να ζούμε ειρηνικά, ο Θεός της ειρήνης θα είναι μαζί μας. Ο τρόπος με τον οποίο φερόμαστε στους συλλάτρεις μας έχει άμεσο αντίκτυπο στη σχέση μας με τον Ιεχωβά. Πώς μπορούμε να αποδειχτούμε ειρηνοποιοί; Εξετάστε ένα παράδειγμα.

Αδελφή στοχάζεται όσα έχει διαβάσει στη Γραφή, θυμάται μια φορά που μάλωσε με μια άλλη αδελφή και πηγαίνει να τη βρει για να κάνει ειρήνη μαζί της

Ιακ. 3:17​—Η θεϊκή σοφία είναι λογική, πρόθυμη να υπακούει, γεμάτη έλεος και καλούς καρπούς (cl σ. 223, 224 ¶12· σ. 224, 225 ¶14, 15)

«Πρόθυμη να υπακούει». Η λέξη εὐπειθής του Κειμένου, λέξη η οποία αποδίδεται «πρόθυμη να υπακούει», δεν υπάρχει πουθενά αλλού στις Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές. Σύμφωνα με έναν λόγιο, αυτή η λέξη «χρησιμοποιείται συχνά για τη στρατιωτική πειθαρχία». Μεταδίδει την ιδέα κάποιου «που πείθεται εύκολα» και είναι «υποτακτικός». Όποιος κατευθύνεται από τη σοφία που κατεβαίνει από πάνω υποτάσσεται αμέσως σε όσα λένε οι Γραφές. Δεν έχει τη φήμη ατόμου το οποίο όταν αποφασίζει κάτι, μετά δεν αλλάζει γνώμη άσχετα αν υπάρχουν στοιχεία που τον αντικρούουν. Αντίθετα, σπεύδει να αλλάξει όταν του παρουσιαστούν σαφείς Γραφικές αποδείξεις που δείχνουν ότι τήρησε λάθος στάση ή ότι κατέληξε σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Εσείς έχετε αυτή τη φήμη;

«Γεμάτη έλεος και καλούς καρπούς».* Το έλεος αποτελεί σημαντικό μέρος της σοφίας που κατεβαίνει από πάνω, διότι αυτή η σοφία λέγεται ότι είναι «γεμάτη έλεος». Προσέξτε ότι το «έλεος» και οι “καλοί καρποί” αναφέρονται μαζί. Αυτό είναι κατάλληλο, διότι, στη Γραφή, το έλεος πολύ συχνά αναφέρεται στο ενεργό ενδιαφέρον για τους άλλους, στη συμπόνια που παράγει μια πλούσια σοδειά καλών πράξεων. Ένα εγκυκλοπαιδικό έργο ορίζει το έλεος ως «αίσθημα λύπης για την κακή κατάσταση κάποιου και προσπάθεια να γίνει κάτι για αυτό». Συνεπώς, η θεϊκή σοφία δεν είναι αυστηρή, άκαρδη ή απλώς εγκεφαλική. Απεναντίας, είναι θερμή, εγκάρδια και ευαίσθητη. Πώς μπορούμε εμείς να δείχνουμε ότι είμαστε γεμάτοι έλεος;

Ιακ. 3:17​—Η θεϊκή σοφία είναι αμερόληπτη και ανυπόκριτη (cl σ. 226, 227 ¶18, 19)

«Δεν κάνει μεροληπτικές διακρίσεις». Η θεϊκή σοφία είναι υπεράνω φυλετικής προκατάληψης και εθνικής υπερηφάνειας. Αν καθοδηγούμαστε από αυτή τη σοφία, προσπαθούμε να ξεριζώσουμε από την καρδιά μας οποιαδήποτε τάση για εκδήλωση μεροληψίας. (Ιακώβου 2:9) Δεν δείχνουμε προνομιακή μεταχείριση σε άλλους με βάση τη μόρφωσή τους, την οικονομική τους υπόσταση ή τις ευθύνες τους στην εκκλησία, ούτε καταφρονούμε κάποιους από τους συλλάτρεις μας, όσο ασήμαντοι και αν φαίνονται. Αν ο Ιεχωβά έκανε τέτοια άτομα αποδέκτες της δικής του αγάπης, ασφαλώς και εμείς πρέπει να τους θεωρούμε άξιους της δικής μας αγάπης.

«Δεν είναι υποκριτική». Η λέξη υποκριτής μπορεί να αναφέρεται σε «έναν ηθοποιό που έπαιζε κάποιον ρόλο». Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ηθοποιοί φορούσαν μεγάλες μάσκες όταν έπαιζαν. Έτσι λοιπόν, η λέξη υποκριτής τελικά εφαρμόστηκε σε κάποιον που προσποιείται, που φαίνεται διαφορετικός από ό,τι είναι. Αυτή η πτυχή της θεϊκής σοφίας θα πρέπει να επηρεάζει όχι μόνο το πώς φερόμαστε στους συλλάτρεις μας αλλά και το πώς νιώθουμε για αυτούς.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιακ. 4:5​—Ποιο εδάφιο παραθέτει ο Ιάκωβος; (w08 15/11 σ. 20 ¶6)

Ποιο εδάφιο παραθέτει εδώ ο Ιάκωβος; Ο Ιάκωβος δεν παραθέτει κάποιο συγκεκριμένο εδάφιο. Ωστόσο, αυτά τα θεόπνευστα λόγια βασίζονται πιθανώς στη γενική σκέψη που βρίσκεται πίσω από εδάφια όπως Γένεση 6:5· 8:21· Παροιμίες 21:10 και Γαλάτες 5:17.

Ιακ. 4:11, 12​—Με ποια έννοια μιλάει «εναντίον του νόμου» κάποιος που «μιλάει εναντίον αδελφού»; (w97 15/11 σ. 20, 21 ¶8)

Αμαρτάνουμε όταν μιλάμε εναντίον κάποιου ομοπίστου μας. (Ιακώβου 4:11, 12) Εντούτοις, μερικοί επικρίνουν συγχριστιανούς τους, ίσως ως αποτέλεσμα της στάσης αυτοδικαίωσης που τους χαρακτηρίζει ή επειδή θέλουν να εξυψώνουν τον εαυτό τους με το να υποβιβάζουν τους άλλους. (Ψαλμός 50:20· Παροιμίες 3:29) Το ρήμα καταλαλείτε του Κειμένου ενέχει την έννοια της εχθρότητας και υποδηλώνει τη διατύπωση υπερβολικής ή ψεύτικης κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι κρίνουμε έναν αδελφό δυσμενώς. Πώς ισοδυναμεί αυτό με το να “μιλάμε εναντίον του νόμου του Θεού και να κρίνουμε αυτόν το νόμο”; Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι “με επιτηδειότητα παραμέριζαν την εντολή του Θεού” και έκριναν με βάση τους δικούς τους κανόνες. (Μάρκος 7:1-13) Παρόμοια, αν καταδικάζουμε έναν αδελφό τον οποίο δεν θα καταδίκαζε ο Ιεχωβά, δεν “κρίνουμε το νόμο του Θεού” και δεν υπαινισσόμαστε έτσι, κάτι που είναι αμαρτία, ότι αυτός ο νόμος είναι ανεπαρκής; Επίσης, επικρίνοντας άδικα τον αδελφό μας, δεν εκπληρώνουμε το νόμο της αγάπης.—Ρωμαίους 13:8-10.

Ιακ. 5:20​—Τίνος την ψυχή θα σώσει από το θάνατο «όποιος επαναφέρει αμαρτωλό από την πλάνη της οδού του»; Ο Χριστιανός που επαναφέρει έναν παραβάτη από την αμαρτωλή του πορεία σώζει την ψυχή του μετανοημένου ατόμου από πνευματικό θάνατο και ενδεχομένως από αιώνια καταστροφή. Επίσης, εκείνος που βοηθάει τον αμαρτωλό με αυτόν τον τρόπο θα «καλύψει πλήθος αμαρτιών [του συγκεκριμένου ατόμου]».

Ιακ. 3:13-17. «Η σοφία που κατεβαίνει από πάνω» είναι ασφαλώς ανώτερη από την “επίγεια, ζωώδη, δαιμονική” σοφία! Πρέπει να “ερευνούμε για τη θεϊκή σοφία όπως για κρυμμένους θησαυρούς”.​—Παρ. 2:1-5.

Ιακ. 3:18, υποσημειώσεις στη ΜΝΚ. Ο σπόρος των καλών νέων της Βασιλείας πρέπει να «σπέρνεται με ειρήνη από τους ειρηνοποιούς». Είναι σημαντικό να είμαστε ειρηνοποιοί και όχι υπερόπτες, φιλόνικοι ή ταραξίες.

Ιακ. 4:8 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Αν εφαρμόζουμε αυτά που μαθαίνουμε και προσπαθούμε να μιμούμαστε τον στοργικό Πατέρα μας, εκείνος θα εξακολουθήσει να μας πλησιάζει.

Ιακ. 4:8 Εκτιμούμε βαθιά το γεγονός ότι ο Δημιουργός του σύμπαντος μας επιτρέπει να τον πλησιάζουμε, όπως ένα παιδί τον πατέρα του.

Ιακ. 4:8 Να Αποδίδετε στον Ιεχωβά Αποκλειστική Αφοσίωση Κάθε λεπτομέρεια που μαθαίνουμε για τον Δημιουργό μας μάς φέρνει και πιο κοντά του.​

Ιακ. 4:14 Η Θλιβερή Πραγματικότητα του Θανάτου Όπως λέει η Αγία Γραφή, μοιάζουμε με πρωινή ομίχλη που «εμφανίζεται για λίγο και κατόπιν εξαφανίζεται».​

Ιακ. 5:11 Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό Για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τον διωγμό, πρέπει να αγαπάμε τον Ιεχωβά και να εμπιστευόμαστε απόλυτα σε αυτόν, δίχως να αμφιβάλλουμε ποτέ ότι νιώθει στοργή για εμάς.​

Ιακ. 5:17 Πέθανε Όντως ο Ιησούς για Εμένα; Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ είναι γεμάτη εγκάρδιες εκφράσεις ανθρώπων «με αισθήματα σαν τα δικά μας».

Ιακ. 5:17 Να Στηρίζεστε στον Ιεχωβά Όταν Περνάτε Στενοχώριες Ο Ηλίας ήταν ατελής άνθρωπος, «άνθρωπος με αισθήματα σαν τα δικά μας».

Ιακ. 4:8 Εγγυημένη Προστασία από μια Σατανική Παγίδα Αν πλησιάσετε τον Ιεχωβά, τότε «και αυτός θα πλησιάσει εσάς».​

Ιακ. 4:8 Βελτιώστε τις Συνήθειες Μελέτης Σας! Θέλουμε επίσης να βλέπουμε πιο καθαρά “τι άνθρωποι είμαστε” και ποιες αλλαγές χρειάζεται να κάνουμε για να ευαρεστούμε τον Θεό.

Ιακ. 5:16 Παρηγοριά για Θύματα Κακοποίησης Τέτοιες προσευχές είναι δυνατόν να προσφέρουν αφάνταστη παρηγοριά.​

Ιακ. 4:7, 8 Δεχτείτε τη Βοήθεια του Ιεχωβά για να Αντισταθείτε στα Πονηρά Πνεύματα Πλησιάστε τον Θεό, και αυτός θα πλησιάσει εσάς».​

Ιακ. 3:2, 5 Να Εκζητείτε Πραότητα και να Ευαρεστείτε τον Ιεχωβά Θα υπακούμε σε αυτή την εντολή αν θυμόμαστε ότι όλοι λέμε και κάνουμε πράγματα που εκνευρίζουν τους άλλους.

Ιακ. 5:11 Κρατήστε την Ακεραιότητά Σας! Ο Ιεχωβά ευαρεστήθηκε τόσο πολύ με την ακεραιότητα του Ιώβ ώστε τον αντάμειψε πλούσια ενώ ήταν ακόμα ατελής!

Ιακ. 4:8 Ποιος Είναι ο Θεός; Όσο περισσότερο πλησιάζετε τον Θεό, τόσο περισσότερο θα σας αγαπάει εκείνος και θα σας βοηθάει.

Ιακ. 5:11 Τι Προσωπικότητα Έχει ο Θεός; Επιπλέον, «ο Ιεχωβά είναι πολύ συμπονετικός και ελεήμων».

Ιακ. 3:2 Να Αινείτε τον Ιεχωβά στην Εκκλησία Η Γραφή λέει ότι όλοι κάνουμε λάθη σε σχέση με το τι λέμε και το πώς το λέμε.

Ιακ. 4:13, 14 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο.

Ιακ. 4:8 Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά; Σήμερα, θέλημα του Θεού για τον λαό του είναι να καλλιεργούν φιλία μαζί του και να συμμετέχουν όσο πληρέστερα γίνεται στο έργο του.

Ιακ. 5:7, 8 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά και θα Ζήσετε! Το παράδειγμά τους μας ενθαρρύνει να μην πάψουμε να προσμένουμε τον Ιεχωβά να ενεργήσει

Ιακ. 5:14, 15 Να Λέτε την Αλήθεια Εκείνοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τα γεγονότα ώστε να εξακριβώσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν τον παραβάτη να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον Ιεχωβά.​

Ιακ. 3:13 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Ποια είναι η ανταμοιβή όταν ενεργούμε σοφά; Σοφία ουσιαστικά σημαίνει να θέτουμε σε εφαρμογή τη θεϊκή διδασκαλία.

Ιακ. 5:16 Η προσευχή για τους άλλους υπηρέτες του Ιεχωβά έχει πραγματική δύναμη, ιδίως όταν τους θυμόμαστε ως άτομα, όπως όταν τους αναφέρουμε ονομαστικά.​

Ιακ. 4:8 Πώς Νιώθει ο Θεός Όταν Υποφέρετε; «Πλησιάστε τον Θεό, και αυτός θα πλησιάσει εσάς».​

Ιακ. 4:8 Μπορείτε να Ωφεληθείτε από το Ενδιαφέρον του Θεού Ενώ η δημιουργία απευθύνει μια έμμεση πρόσκληση να γνωρίσουμε τον Θεό και να γίνουμε στενοί φίλοι του, η Γραφή κάνει άμεση αυτή την πρόσκληση, λέγοντας: «Πλησιάστε τον Θεό, και αυτός θα πλησιάσει εσάς».

Ιακ. 3:17, 18 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Ως υπηρέτες του Ιεχωβά όμως, επιζητούμε τη σοφία που κατεβαίνει από πάνω, η οποία είναι αμερόληπτη και προάγει την ειρήνη.

Ιακ. 4:7 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Αλλά δεν χρειάζεται να μας προξενεί υπερβολική ανησυχία ο Διάβολος, διότι η δύναμή του είναι περιορισμένη.

Ιακ. 4:17 Γονείς, Βοηθάτε Εσείς το Παιδί σας να Προοδεύσει ως το Βάφτισμα; Αναβάλλοντας το βάφτισμα ή καθυστερώντας το άσκοπα θα άνοιγαν την πόρτα σε πνευματικά προβλήματα.

Ιακ. 3:18 Να Προοδεύετε ως Πνευματικό Άτομο! Δυσκολευόμαστε να υποχωρήσουμε ή είμαστε γνωστοί ως “ειρηνοποιοί”;​

Ιακ. 4:8 Νεαροί—“Να Αγωνίζεστε για να Λάβετε τη Σωτηρία Σας” Αυτό θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις τον Θεό, και τότε εκείνος θα πλησιάσει εσένα.​

Ιακ. 5:14-16 Καταφεύγετε Εσείς στον Ιεχωβά; Πρώτον, η διευθέτηση που προβλέπει να χειρίζονται οι πρεσβύτεροι τις υποθέσεις σοβαρής αμαρτίας προέρχεται από τον Ιεχωβά και περιγράφεται στον Λόγο του.

Ιακ. 3:16 Μην Αφήσετε Τίποτα να σας Στερήσει το Βραβείο Διόλου παράξενο που ο Λόγος του Θεού αναφέρει: «Όπου υπάρχει ζήλια και φιλόνικη διάθεση, εκεί υπάρχει ακαταστασία και κάθε απαίσιο πράγμα».​

Ιακ. 5:14, 15 «Ας Αγαπάμε . . . με Έργα και Αλήθεια» Η γνήσια αγάπη υποκινεί τους Χριστιανούς που έχουν διαπράξει σοβαρές αμαρτίες να μιλήσουν στους πρεσβυτέρους ώστε να λάβουν την αναγκαία βοήθεια.​

Ιακ. 5:11 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Δεν φανερώνει αυτό το παράδειγμα ότι ο Ιεχωβά γνωρίζει πολύ καλά τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ενίοτε οι πιστοί υπηρέτες του;​

Ιακ. 4:8 «Η Ειρήνη του Θεού . . . Υπερβαίνει Κάθε Κατανόηση» Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί το λύτρο για να καλύπτει τις αμαρτίες μας, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να έχουμε καθαρή συνείδηση και να τον πλησιάζουμε.​

Ιακ. 3:14-16 Θα Λύνετε τις Συγκρούσεις και θα Προάγετε την Ειρήνη; Ωστόσο, η Αγία Γραφή καθιστά σαφές ότι η παρουσία “πικρής ζήλιας και φιλόνικης διάθεσης” στην εκκλησία μπορεί να καταστρέψει φιλίες και να δημιουργήσει προβλήματα.

Ιακ. 5:11 Να Κρατάτε τα Μάτια σας στο Μεγάλο Ζήτημα Το υπόμνημα του Ιώβ καταδεικνύει ότι «ο Ιεχωβά είναι πολύ τρυφερός σε στοργή και ελεήμων».

Ιακ. 3:2 Συμμερίζεστε Εσείς το Αίσθημα Δικαιοσύνης του Ιεχωβά; Όπως ίσχυε τον πρώτο αιώνα, έτσι και στη σύγχρονη Χριστιανική εκκλησία δεν υπάρχουν τέλειοι πρεσβύτεροι, «διότι όλοι σφάλλουμε πολλές φορές».

Ιακ. 4:8 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Έχοντας πίστη στον τρόπο ενέργειας του Ιεχωβά και στις αρχές που με καλοσύνη έχει προμηθεύσει, μπορούμε να παίρνουμε σοφές αποφάσεις και να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σταθεροί σε όλες τις οδούς μας.

Ιακ. 5:14-16 «Να Εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να Κάνεις το Καλό» Χρειάζεται επίσης να πλησιάσουμε τους πρεσβυτέρους, οι οποίοι μπορούν να μας προσφέρουν πνευματική βοήθεια.

Ιακ. 4:8 Πώς Μπορεί η Αγία Γραφή να Βελτιώσει τη Ζωή Μου; Έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη ζωή μας με δύο βασικούς τρόπους—παρέχει καθοδηγία για την καθημερινή μας ζωή τώρα και μας βοηθάει να γνωρίσουμε τον Θεό και τις υποσχέσεις του.

Ιακ. 4:12 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Εφόσον εμείς δεν μπορούμε να διαβάζουμε καρδιές, είναι ένδειξη σοφίας και αγάπης να μη σπεύδουμε να βγάζουμε συμπεράσματα για τα κίνητρα των άλλων.

Ιακ. 4:8 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; Χάρη στον γραπτό Λόγο του Θεού, έχουμε πλησιάσει τον Ιεχωβά και εκείνος έχει πλησιάσει εμάς.

Ιακ. 4:8 Να Αναζητάτε Κάτι Πολύ Καλύτερο από το Χρυσάφι Καθώς σκάβατε με λαχτάρα σε αυτές τις πολύτιμες Γραφικές αλήθειες, μάθατε πώς θα μπορούσατε να πλησιάσετε τον Ιεχωβά και να κρατήσετε τον εαυτό σας στην αγάπη του, με προοπτική την αιώνια ζωή.​

Ιακ. 4:8 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Πάνω από όλα, έχουμε γνωρίσει τον Ιεχωβά και γευόμαστε τώρα την πατρική αγάπη του.​

Ιακ. 5:13-15 Πώς Παίρνετε Προσωπικές Αποφάσεις; Στις βαρυσήμαντες αποφάσεις, όμως, ενδείκνυται μερικές φορές να ζητάμε συμβουλή από τους πρεσβυτέρους ή άλλους έμπειρους Χριστιανούς.

Ιακ. 4:8 Πώς να Ξεπερνάτε τα Αισθήματα Ανασφάλειας «Πλησιάστε τον Θεό, και αυτός θα πλησιάσει εσάς», έγραψε ο Ιάκωβος.​

Ιακ. 4:8 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Ο βαθύς στοχασμός γύρω από το μεγαλύτερο δώρο του Θεού, τη λυτρωτική θυσία του Ιησού, θα μας βοηθάει να φυλάμε σαν θησαυρό το προνόμιο που απολαμβάνουμε να έχουμε στενή σχέση με τον Άγιο Πατέρα μας, τον Ιεχωβά.

Ιακ. 5:16 Προσευχή—Πώς Μπορεί να σας Ωφελήσει Μάλιστα, μας προτρέπει να τον πλησιάζουμε. (Ιακώβου 4:8) … Μέσο για να βοηθάμε άλλους «Η δέηση του δίκαιου ανθρώπου, όταν βρίσκεται σε δράση, έχει πολλή δύναμη».​

Ιακ. 4:8 Πώς μας Δείχνει ο Ιεχωβά την Αγάπη Του; Κατανοώντας τους τρόπους με τους οποίους δείχνει αγάπη και φροντίδα για εμάς, θα πλησιάσουμε πιο κοντά του. (Ιακ. 4:8) … Με αυτόν τον τρόπο μάς πλησιάζει, αφήνοντάς μας να τον γνωρίσουμε. (

Ιακ. 4:8 Προετοιμαστείτε Τώρα για τη Ζωή στον Νέο Κόσμο Και σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο θα είναι να πλησιάζουμε όλο και περισσότερο τον Ιεχωβά καθώς θα προχωρούμε, και τελικά θα φτάσουμε, σε τελειότητα!​

Ιακ. 4:8 Ποιος Είναι ο Αντίχριστος; Αυτό το μυστήριο εμποδίζει ειλικρινείς ανθρώπους να μιμούνται τον Ιησού Χριστό και να πλησιάζουν τον Θεό, όπως τους προτρέπει η Γραφή.​

Ιακ. 4:7 Να Είστε σε Εγρήγορση—Ο Σατανάς Θέλει να σας Καταβροχθίσει! Η Γραφή λέει: «Εναντιωθείτε στον Διάβολο, και θα φύγει από εσάς».

Ιακ. 4:13, 14 Πρεσβύτεροι, Πώς Βλέπετε την Εκπαίδευση Άλλων; Επίσης, πρέπει να είναι ρεαλιστές και να θυμούνται ότι ο “καιρός και η απρόβλεπτη περίσταση” ίσως φέρουν ξαφνικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να φροντίζουν όπως πριν για τις εκκλησιαστικές τους ευθύνες.

Ιακ. 4:12 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Αν αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να ενεργούμε ως κριτές, δεν θα σπεύδουμε να επικρίνουμε τους άλλους για τα λάθη τους ή να αμφισβητούμε τα κίνητρά τους.

Ιακ. 4:6 «Δεν Ανήκουν οι Ερμηνείες στον Θεό;» Χρειάζεται να παραμερίζουμε πρόθυμα τον υπερήφανο ανθρώπινο τρόπο σκέψης και να στηριζόμαστε στον Θεό καθώς αναζητούμε την ορθή ερμηνεία του λόγου του.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: