ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 6-10

«Θα Λάβετε το Σημάδι για Επιβίωση;»

Το όραμα του Ιεζεκιήλ εκπληρώθηκε αρχικά με την καταστροφή της αρχαίας Ιερουσαλήμ. Ποια είναι η σύγχρονη εκπλήρωση;

Ιεζ 9:1, 2 Ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα αντιπροσωπεύει τον Ιησού Χριστό. Οι έξι άντρες με τα όπλα συντριβής αντιπροσωπεύουν τα ουράνια στρατεύματα με επικεφαλής τον Χριστό

Ιεζ 9:3-7 Τα μέλη του μεγάλου πλήθους θα λάβουν το σημάδι όταν κριθούν ως πρόβατα στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης

Ιεζ 9:1, 2—Το όραμα του Ιεζεκιήλ έχει σημασία για εμάς (w16.06 16, 17)

Ποιους συμβολίζουν ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα και οι έξι άντρες με τα όπλα συντριβής οι οποίοι περιγράφονται στο όραμα του Ιεζεκιήλ;

Εξεικονίζουν ουράνιες δυνάμεις που συμμετείχαν στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ και θα συμμετάσχουν επίσης στην καταστροφή του πονηρού συστήματος του Σατανά στον Αρμαγεδδώνα. Γιατί είναι λογική αυτή η προσαρμοσμένη κατανόηση;

Αφού ο Ιεζεκιήλ είδε τα πονηρά πράγματα που γίνονταν στην αποστατική Ιερουσαλήμ πριν από την καταστροφή της το 607 Π.Κ.Χ., του δόθηκε ένα όραμα των γεγονότων που θα οδηγούσαν σε αυτή την καταστροφή. Είδε έξι άντρες με όπλα συντριβής. Είδε επίσης έναν άντρα ανάμεσά τους ο οποίος ήταν «ντυμένος στα λινά» και είχε «μελανοδοχείο γραμματέα». (Ιεζ. 8:6-12· 9:2, 3) Σε αυτόν τον άντρα ειπώθηκε: «Πέρασε μέσα από την πόλη, . . . και βάλε σημάδι στα μέτωπα των ανθρώπων που στενάζουν και βογκούν για όλα τα απεχθή πράγματα που γίνονται μέσα σε αυτήν». Έπειτα, ειπώθηκε στους άντρες με τα όπλα συντριβής να θανατώσουν όλους εκείνους μέσα στην πόλη που δεν είχαν το σημάδι. (Ιεζ. 9:4-7) Τι μας διδάσκει αυτό το όραμα, και ποιος είναι ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα;

Αυτή η προφητεία δόθηκε το 612 Π.Κ.Χ., και η αρχική της εκπλήρωση αναφέρεται στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον βαβυλωνιακό στρατό—κάτι που επρόκειτο να συμβεί μόλις πέντε χρόνια αργότερα. Αν και επιτράπηκε στους ειδωλολάτρες Βαβυλωνίους να επιφέρουν αυτή την καταστροφή, ουσιαστικά εκείνοι υπηρετούσαν ως εντεταλμένοι από τον Ιεχωβά εκτελεστές. (Ιερ. 25:9, 15-18) Ο Ιεχωβά τούς χρησιμοποίησε για να τιμωρήσει τον αποστατικό λαό του. Ωστόσο, η καταστροφή δεν θα γινόταν αδιακρίτως. Οι δίκαιοι δεν θα καταστρέφονταν μαζί με τους πονηρούς. Ο Ιεχωβά φρόντισε στοργικά να σώσει τους Ιουδαίους που δεν συμφωνούσαν με τα απεχθή πράγματα τα οποία συνέβαιναν στην πόλη.

Ο Ιεζεκιήλ δεν συμμετείχε ούτε στο έργο σημειώματος ούτε σε αυτή καθαυτή την καταστροφή. Απεναντίας, η εκτέλεση κρίσης θα κατευθυνόταν από τους αγγέλους. Μέσω αυτής της προφητείας, λοιπόν, μας επιτρέπεται να δούμε τα παρασκήνια, σαν να λέγαμε—την ίδια την ουράνια επικράτεια. Ο Ιεχωβά είχε αναθέσει στους αγγέλους του, όχι μόνο να οργανώσουν την καταστροφή των πονηρών, αλλά επίσης να ξεχωρίσουν τους δίκαιους για επιβίωση.*

Στο παρελθόν, είχαμε εξηγήσει ότι, στη σύγχρονη εκπλήρωση αυτού του οράματος, ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα αντιπροσώπευε το χρισμένο υπόλοιπο. Υπήρχε η άποψη ότι εκείνοι που ανταποκρίνονται ευνοϊκά στο άγγελμα που κηρύττεται λαβαίνουν τώρα το σημάδι για επιβίωση. Τα πρόσφατα χρόνια, όμως, έχει φανεί καθαρά ότι χρειάζεται να γίνει μια προσαρμογή σε αυτή την εξήγηση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα εδάφια Ματθαίος 25:31-33, ο Ιησούς είναι εκείνος που κρίνει τους ανθρώπους. Κάνει την τελική του κρίση κατά τη διάρκεια του καιρού της μεγάλης θλίψης, χωρίζοντας τα προβατοειδή άτομα, που θα επιζήσουν, από τα όμοια με κατσίκια άτομα, που θα καταστραφούν.

Έτσι λοιπόν, υπό το φως αυτής της προσαρμοσμένης κατανόησης, ποια μαθήματα διδασκόμαστε από το όραμα του Ιεζεκιήλ; Τουλάχιστον πέντε:

Στη διάρκεια του καιρού που προηγήθηκε της καταστροφής της Ιερουσαλήμ, ο Ιεζεκιήλ υπηρέτησε ως φρουρός μαζί με τον Ιερεμία, όπως είχε κάνει προηγουμένως και ο Ησαΐας. Σήμερα, ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί μια μικρή ομάδα από τους χρισμένους υπηρέτες του για να τρέφει τον λαό του και να προειδοποιεί άλλους πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης θλίψης. Με τη σειρά τους, όλοι όσοι ανήκουν στο υπηρετικό προσωπικό του Χριστού συμμετέχουν στην εξαγγελία της προειδοποίησης.—Ματθ. 24:45-47.

Ο Ιεζεκιήλ δεν συμμετείχε σε αυτό καθαυτό το σημείωμα των ανθρώπων για επιβίωση. Ούτε και οι υπηρέτες του Θεού συμμετέχουν σήμερα. Εκείνοι απλώς μεταδίδουν το άγγελμα του Ιεχωβά, το οποίο αποτελεί μέρος του έργου κηρύγματος που κάνουν υπό αγγελική κατεύθυνση.—Αποκ. 14:6.

Στην εποχή του Ιεζεκιήλ, κανένας δεν έλαβε κάποιο κατά γράμμα σημάδι στο μέτωπό του. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Τι χρειάζεται να κάνουν οι άνθρωποι ώστε να σημαδευτούν συμβολικά για επιβίωση; Χρειάζεται να αντιδράσουν ευνοϊκά στο έργο κηρύγματος που επιτελείται, να ντυθούν τη Χριστιανική προσωπικότητα, να αφιερώσουν τον εαυτό τους στον Ιεχωβά και να υποστηρίζουν όσια τους αδελφούς του Χριστού. (Ματθ. 25:35-40) Εκείνοι που κάνουν αυτά τα πράγματα θα λάβουν το σημάδι της επιβίωσης στη διάρκεια της επερχόμενης μεγάλης θλίψης.

Στη σύγχρονη εκπλήρωση, ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα αντιπροσωπεύει τον Ιησού Χριστό, αυτόν που βρίσκεται στα παρασκήνια και βάζει το σημάδι σε εκείνους που θα επιζήσουν. Τα μέλη του μεγάλου πλήθους θα λάβουν το σημάδι τους όταν κριθούν ως πρόβατα στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης. Αυτό θα τους δώσει την προοπτική να λάβουν αιώνια ζωή εδώ στη γη.—Ματθ. 25:34, 46.*

Στη σύγχρονη εκπλήρωση, οι έξι άντρες με τα όπλα συντριβής αντιπροσωπεύουν τα ουράνια στρατεύματα του Ιησού με επικεφαλής τον ίδιο τον Ιησού. Εκείνοι θα καταστρέψουν σύντομα τα έθνη και κάθε πονηρία.—Ιεζ. 9:2, 6, 7· Αποκ. 19:11-21.

Η κατανόηση αυτών των πολύτιμων μαθημάτων ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ο Ιεχωβά δεν καταστρέφει τους δίκαιους μαζί με τους πονηρούς. (2 Πέτρ. 2:9· 3:9) Μας γίνεται επίσης υπενθύμιση της σπουδαιότητας που έχει το έργο κηρύγματος στις ημέρες μας. Όλοι πρέπει να ακούσουν την προειδοποίηση προτού έρθει το τέλος!—Ματθ. 24:14.

Ιεζ 9:3, 4—Αυτοί που έχουν ανταποκριθεί ευνοϊκά στο έργο κηρύγματος θα λάβουν το σημάδι για επιβίωση κάποια στιγμή στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης

Ιεζ 9:5-7—Ο Ιεχωβά δεν θα καταστρέψει τους δίκαιους μαζί με τους πονηρούς

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιεζ 7:19—Πώς μας βοηθάει αυτό το εδάφιο να προετοιμαστούμε για το μέλλον; (w09 15/9 σ. 23 ¶10)

(α) Γιατί είναι ο Ιεχωβά ο μόνος που μπορεί να μας προετοιμάσει για το μέλλον; (β) Ποιες δραματικές αλλαγές θα επηρεάσουν σύντομα ολόκληρη τη γη; Ο Ιεχωβά είναι ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για το μέλλον επειδή γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Εκείνος ορίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. (Ησ. 46:9, 10) Οι Γραφικές προφητείες αποκαλύπτουν ότι «η μεγάλη ημέρα του Ιεχωβά πλησιάζει». (Σοφ. 1:14) Τα όσα λέει το εδάφιο Παροιμίες 11:4 για εκείνη την ημέρα θα αποδειχτούν αληθινά: «Τα πολύτιμα πράγματα δεν θα ωφελήσουν κατά την ημέρα της σφοδρής οργής, αλλά η δικαιοσύνη θα ελευθερώσει από το θάνατο». Όταν έρθει ο καιρός για να εκτελεστεί η κρίση του Ιεχωβά στον κόσμο του Σατανά, αυτό που θα έχει σημασία θα είναι η υπόστασή μας ενώπιον του Θεού. Τα χρήματα θα είναι άχρηστα. Μάλιστα, το εδάφιο Ιεζεκιήλ 7:19 λέει: «Στους δρόμους θα ρίξουν το ασήμι τους και κάτι το αποκρουστικό θα γίνει το χρυσάφι τους». Η γνώση αυτού του γεγονότος μπορεί να μας βοηθήσει να ενεργήσουμε σοφά τώρα.

Ιεζ 8:12—Πώς δείχνει αυτό το εδάφιο ότι η έλλειψη πίστης μπορεί να οδηγήσει σε αδικοπραγία; (w11 15/4 σ. 26 ¶14)

Πώς μπορεί η έλλειψη πίστης να οδηγήσει σε αδικοπραγία; Πίστη σημαίνει, κατά βάση, ότι ο Ιεχωβά Θεός είναι πραγματικός για εμάς. Αν ο Θεός δεν είναι πραγματικός για εμάς, τότε η απόσταση που μας χωρίζει από την αδικοπραγία είναι πολύ μικρή. Σκεφτείτε τι συνέβαινε στον αρχαίο λαό του Θεού. Ο Ιεχωβά αποκάλυψε στον προφήτη Ιεζεκιήλ ότι γίνονταν απεχθή πράγματα στα κρυφά, λέγοντας: «Είδες, γιε ανθρώπου, τι κάνουν οι πρεσβύτεροι του οίκου του Ισραήλ στο σκοτάδι, ο καθένας στα εσωτερικά δωμάτια του δικού του αντικειμένου ευλάβειας; Διότι λένε: “Ο Ιεχωβά δεν μας βλέπει. Ο Ιεχωβά εγκατέλειψε αυτόν τον τόπο”». (Ιεζ. 8:12) Παρατηρήσατε τι συνέβαλε στο πρόβλημα; Δεν πίστευαν ότι ο Ιεχωβά γνώριζε αυτά που έκαναν. Ο Ιεχωβά δεν ήταν πραγματικός για εκείνους.

Ιεζ 7:4, 9· 8:18· 9:5, 10. Δεν χρειάζεται να λυπηθεί το μάτι μας όσους λαβαίνουν τη δυσμενή κρίση του Θεού ή να νιώσουμε συμπόνια για αυτούς.

Ιεζ 7:19. Όταν ο Ιεχωβά εκτελέσει την κρίση του πάνω σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, τα χρήματα δεν θα έχουν καμιά απολύτως αξία.

Ιεζ 8:5-18. Η αποστασία είναι θανατηφόρα από πνευματική άποψη. «Με το στόμα του καταστρέφει το συνάνθρωπό του αυτός που είναι αποστάτης». (Παροιμίες 11:9) Είναι σοφό να αποστρεφόμαστε ακόμη και τη σκέψη τού να ακούσουμε αποστάτες.

Ιεζ 9:3-6. Η απόκτηση του σημαδιού—της απόδειξης ότι είμαστε αφιερωμένοι, βαφτισμένοι υπηρέτες του Θεού και ότι έχουμε τη Χριστιανική προσωπικότητα—είναι ουσιώδης για την επιβίωση από τη «μεγάλη θλίψη». (Ματθαίος 24:21) Οι χρισμένοι Χριστιανοί, οι οποίοι συμβολίζονται από τον άντρα με το μελανοδοχείο του γραμματέα, αναλαμβάνουν την ηγεσία στο έργο σημειώματος, δηλαδή στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σημάδι μας, πρέπει να τους βοηθούμε με ζήλο σε αυτό το έργο.

Ιεζ 9:1-11 όλοι οι άνθρωποι, ανάλογα με την αντίδρασή τους στο άγγελμα της Βασιλείας, «σημαδεύονται» είτε για διαφύλαξη από τη μεγάλη θλίψη είτε για καταστροφή από τον Θεό.

Ιεζ 9:1-11, έδειξε ότι ο άντρας με το μελανοδοχείο του γραμματέα που αναφέρεται εκεί εξεικονίζει το χρισμένο υπόλοιπο.

Ιεζ 10:9-15 Τα τέσσερα ζωντανά πλάσματα που βλέπει ο Ιωάννης πρέπει να αντιπροσωπεύουν τα πολυάριθμα χερουβείμ του Θεού—πλάσματα με υψηλή θέση στην πνευματική Του οργάνωση.

Ιεζ 8:1, 9-12 Το παράδειγμα του Ιααζανία δείχνει ότι το να έχει ανατραφεί κάποιος σε θεοσεβή οικογένεια δεν εγγυάται ότι θα γίνει πιστός λάτρης του Ιεχωβά.

Ιεζ 5:11· 8:17, 18 Επιπλέον, μας λέγεται: «Εκείνοι ειρωνεύονταν συνεχώς τους αγγελιοφόρους του αληθινού Θεού και καταφρονούσαν τα λόγια του και ενέπαιζαν τους προφήτες του, ώσπου η οργή του Ιεχωβά επήλθε εναντίον του λαού του, ώσπου δεν υπήρχε γιατρειά».

Ιεζ 7:3, 4 Έτσι λοιπόν, όταν οι άνθρωποι σκληρυνθούν στην πορεία τους, ο Ιεχωβά κρίνει ανάλογα.

Ιεζ 9:9, 10 Επιπλέον, μετά την πτώση του, τα συμφέροντα του δεκάφυλου βασιλείου εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύονται από την Ιερουσαλήμ, εφόσον τα αγγέλματα των προφητών του Θεού εξακολουθούσαν να συμπεριλαμβάνουν τους Ισραηλίτες.

Ιεζ 8:10, 11 Παρόμοια σήμερα, οι προσευχές εκείνων που ισχυρίζονται ότι υπηρετούν τον Ιεχωβά αλλά την ίδια στιγμή κάνουν έργα τα οποία συγκρούονται με τους νόμους του γίνονται σαν αποκρουστική οσμή για εκείνον.

Ιεζ 8:5 Πόσο Μεγάλη Είναι η Αγαθότητά Του! Φανταστείτε, ο Κυρίαρχος του σύμπαντος λέει «σε παρακαλώ» σε απλούς ανθρώπους!

Ιεζ 9:6 Ο Θεός δεν θέλει να καταστραφεί κανείς, γι’ αυτό και κάνει να διακηρυχτεί μια προειδοποίηση τώρα, για το καλό τόσο των γονέων όσο και των παιδιών.

Ιεζ 6:6 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ιεχωβά θεωρούσε αυτή τη λατρεία εντελώς απαράδεκτη και την απέρριψε.

Ιεζ 9:4 Και αυτοί επίσης διακηρύττουν σθεναρά τα καλά νέα, χρησιμοποιώντας γλυκά, ευχάριστα λόγια καθώς περιγράφουν τη θαυμάσια προμήθεια του Ιεχωβά για τους προβατοειδείς Χριστιανούς.

Ιεζ 9:4 Αυτοί οι πενθούντες παρηγορούνται από τα «καλά νέα της βασιλείας».

Ιεζ 9:4 Απλώς, οι Χριστιανοί στηρίζονται στον Θεό για να φέρει ειρήνη όπως έχει υποσχεθεί.

Ιεζ 9:4 Όσοι ανταποκρίνονται ευνοϊκά στα καλά νέα απελευθερώνονται από αυτή την αξιοθρήνητη κατάσταση.

Ιεζ 6:9 Η φυσιολογική αηδία που νιώθουμε για τα κόπρανα, δηλαδή για τα περιττώματα, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα αισθήματα απέχθειας που τρέφει ο Θεός για κάθε μορφή ειδωλολατρίας.

Ιεζ 7:19 Απεναντίας, τα μέλη “ενός μεγάλου πλήθους”, που συνετά “συσσώρευσαν τους θησαυρούς τους στον ουρανό” θέτοντας τα πνευματικά συμφέροντα πρώτα στη ζωή τους, θα ωφεληθούν από την ασφαλή τους επένδυση και θα λάβουν αιώνια ζωή σε μια παραδεισιακή γη.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: