ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 11-14

«Έχετε Σάρκινη Καρδιά;»

Ιεζ 11:17, 18—Ο Ιεχωβά υποσχέθηκε ότι η αληθινή λατρεία επρόκειτο να αποκατασταθεί (w07 1/7 σ. 11 ¶4)

Το 612 Π.Κ.Χ., ένα όραμα μεταφέρει τον Ιεζεκιήλ στην Ιερουσαλήμ. Τι απεχθή πράγματα βλέπει να γίνονται στο ναό του Θεού! Όταν ο Ιεχωβά στείλει τις ουράνιες εκτελεστικές του δυνάμεις (οι οποίες συμβολίζονται από «έξι άντρες») για να εκφράσει το θυμό του κατά των αποστατών, μόνο όσοι έχουν λάβει “σημάδι στο μέτωπο” θα γλιτώσουν. (Ιεζεκιήλ 9:2-6) Πρώτα, όμως, «κάρβουνα φωτιάς»—το πύρινο άγγελμα καταστροφής του Θεού—πρέπει να σκορπιστούν πάνω στην πόλη. (Ιεζεκιήλ 10:2) Αν και “ο Ιεχωβά πάνω στο κεφάλι των πονηρών θα στρέψει την οδό τους”, υπόσχεται να ξανασυγκεντρώσει τους διασκορπισμένους του Ισραήλ.—Ιεζεκιήλ 11:17-21.

Ιεζ 11:19—Ο Ιεχωβά μπορεί να μας δώσει καρδιά που είναι ευαίσθητη στην καθοδηγία του (w16.05 σ. 15 ¶9)

Προκειμένου να παίρνουμε σοφές αποφάσεις, όπως ο Ιησούς, πρέπει να στηριζόμαστε στον Ιεχωβά για καθοδηγία. Χρειάζεται να ενεργούμε σύμφωνα με τα εξής σοφά λόγια: «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά με όλη σου την καρδιά και να μη στηρίζεσαι στη δική σου κατανόηση. Σε όλες σου τις οδούς αυτόν να λαβαίνεις υπόψη, και αυτός θα κάνει ευθείς τους δρόμους σου. Μη γίνεσαι σοφός στα δικά σου μάτια. Να φοβάσαι τον Ιεχωβά και να απομακρύνεσαι από το κακό». (Παρ. 3:5-7) Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά μέσω μελέτης της Γραφής, θα μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι θα ήθελε ο Θεός να κάνουμε σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Όσο πιο πολύ εξοικειωνόμαστε με τις σκέψεις του Ιεχωβά, τόσο πιο ευαίσθητη θα γίνεται η καρδιά μας στην καθοδηγία του.—Ιεζ. 11:19.

Ιεζ 11:20—Ο Ιεχωβά θέλει να εφαρμόζουμε αυτά που μαθαίνουμε

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιεζ 12:26-28—Με ποια ευθύνη επιφορτίζουν αυτά τα εδάφια τους υπηρέτες του Ιεχωβά; (w07 1/7 σ. 13 ¶8)

Ακόμη και σε όσους χλεύαζαν το άγγελμά του, ο Ιεζεκιήλ έπρεπε να πει: «Δεν θα υπάρξει πια αναβολή σε κανέναν από τους λόγους [του Ιεχωβά]». Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να βοηθούμε άλλους να θέτουν την εμπιστοσύνη τους στον Ιεχωβά, προτού εκείνος τερματίσει αυτό το σύστημα πραγμάτων.

Ιεζ 14:13, 14—Ποια διδάγματα παίρνουμε από την αναφορά σε αυτά τα άτομα; (w16.05 σ. 26 ¶13· w07 1/7 σ. 13 ¶9)

Λόγου χάρη, σκεφτείτε τα εδάφια Ιεζεκιήλ 14:13, 14, όπου διαβάζουμε: «Σε περίπτωση που μια χώρα αμαρτήσει εναντίον μου ενεργώντας άπιστα, τότε και εγώ θα απλώσω το χέρι μου εναντίον της και θα της σπάσω τα ραβδιά στα οποία κρέμονται κουλούρες ψωμί, και θα στείλω πείνα πάνω σε αυτήν και θα εκκόψω από αυτήν χωματένιο άνθρωπο και κατοικίδιο ζώο. “Και αν αυτοί οι τρεις άντρες βρίσκονταν στο μέσο της, ο Νώε, ο Δανιήλ και ο Ιώβ, αυτοί λόγω της δικαιοσύνης τους θα διέσωζαν την ψυχή τους”, λέει ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά». Κάνοντας κάποια έρευνα, μαθαίνουμε ότι αυτό το τμήμα του βιβλίου του Ιεζεκιήλ γράφτηκε γύρω στο 612 Π.Κ.Χ. Ο Νώε και ο Ιώβ είχαν πεθάνει αιώνες πριν από εκείνον τον καιρό και το υπόμνημα της πιστότητάς τους βρισκόταν στη μνήμη του Θεού. Αλλά ο Δανιήλ ήταν ακόμη ζωντανός. Μάλιστα, θα πρέπει να ήταν στα τέλη της εφηβείας του ή λίγο πάνω από τα 20 όταν ο Ιεχωβά είπε ότι ήταν τόσο δίκαιος όσο ο Νώε και ο Ιώβ. Το δίδαγμα; Ο Ιεχωβά παρατηρεί και εκτιμάει πολύ την ακεραιότητα όλων των πιστών λάτρεών του, περιλαμβανομένων και όσων είναι σχετικά νέοι.—Ψαλμ. 148:12-14.

Η απόκτηση σωτηρίας αποτελεί προσωπική μας ευθύνη. Κανένας δεν μπορεί να το κάνει αυτό για εμάς.—Ρωμαίους 14:12.

Ιεζ 12:26-28. Ακόμη και σε όσους χλεύαζαν το άγγελμά του, ο Ιεζεκιήλ έπρεπε να πει: «Δεν θα υπάρξει πια αναβολή σε κανέναν από τους λόγους [του Ιεχωβά]». Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να βοηθούμε άλλους να θέτουν την εμπιστοσύνη τους στον Ιεχωβά, προτού εκείνος τερματίσει αυτό το σύστημα πραγμάτων.

Ιεζ 14:12-23. Η απόκτηση σωτηρίας αποτελεί προσωπική μας ευθύνη. Κανένας δεν μπορεί να το κάνει αυτό για εμάς.—Ρωμαίους 14:12.

Ιεζ 14:19, 20 Τα μέλη της οικογένειας του Νώε αποδέχτηκαν τις οδηγίες του, έδειξαν την ίδια πίστη με εκείνον και δεν επέτρεψαν στην επιρροή των άλλων να παρακωλύσει το θεόδοτο έργο τους.

Ιεζ 14:14, 20 Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι προσευχές του Δανιήλ προφανώς οδήγησαν στο να αποκτήσει στενή σχέση με τον Θεό του, γεγονός που αναγνώρισε ακόμη και ο Δαρείος.

Ιεζ. 12:2 Η Βασιλεία Επιτελεί το Θέλημα του Θεού στη Γη Αν τώρα που επέστρεφαν από την εξορία πλήττονταν πάλι από τα ίδια προβλήματα, πόσο ασφαλείς θα ήταν;

Ιεζ 14:14 Το υπόμνημα ακεραιότητας και υπομονής του Ιώβ εμπνέει το λαό του Θεού ακόμη και σήμερα.

Ιεζ 14:14 Το ερώτημα λοιπόν είναι: Με ποια βάση υπολογίστηκαν αυτά τα άτομα δίκαια από τον Θεό;

Ιεζ 14:14 Είναι σημαντικό ότι η πορεία της ζωής και των τριών έδειχνε πως είχαν αναπτύξει καλές συνήθειες.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: