ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 21-23

«Η Βασιλεία Ανήκει σε Εκείνον που Έχει το Νόμιμο Δικαίωμα»

Σε εκπλήρωση της προφητείας του Ιεζεκιήλ, ο Ιησούς είχε το «νόμιμο δικαίωμα» στη βασιλική εξουσία.

Γε 49:10 Από ποια φυλή προήλθε ο Μεσσίας;

2Σα 7:12, 16 Τίνος η Βασιλεία θα ήταν σταθερή στον αιώνα;

Ματ 1:16 Μέσω τίνος παρουσίασε ο Ματθαίος τη νομικά αποδεκτή γενεαλογία;

Τι μαθαίνετε για τον Ιεχωβά από την απόφασή του να εδραιώσει νομικά τη βασιλεία του Ιησού;

Ιεζ 21:25—Ο “πονηρός αρχηγός του Ισραήλ” ήταν ο βασιλιάς Σεδεκίας (w07 1/7 σ. 13 ¶11)

Το έβδομο έτος της εξορίας, το 611 Π.Κ.Χ., οι πρεσβύτεροι του Ισραήλ έρχονται στον Ιεζεκιήλ «για να ρωτήσουν τον Ιεχωβά». Ακούν ένα μακρύ ιστορικό του στασιασμού του Ισραήλ και μια προειδοποίηση για το ότι “ο Ιεχωβά θα βγάλει το σπαθί του” εναντίον τους. (Ιεζεκιήλ 20:1· 21:3) Απευθυνόμενος στον αρχηγό του Ισραήλ (τον Σεδεκία), ο Ιεχωβά λέει: «Βγάλε το τουρμπάνι και αφαίρεσε το στέμμα. Αυτό δεν θα είναι το ίδιο. Ανέβασε ψηλά το χαμηλό και ρίξε χαμηλά το υψηλό. Ερείπιο, ερείπιο, ερείπιο θα το κάνω. Και αυτό δεν πρόκειται να ανήκει σε κανέναν, ώσπου να έρθει εκείνος που έχει το νόμιμο δικαίωμα [ο Ιησούς Χριστός], και θα το δώσω σε αυτόν».—Ιεζεκιήλ 21:26, 27.

Ιεζ 21:26—Η Δαβιδική γραμμή βασιλιάδων που κυβερνούσε στην Ιερουσαλήμ θα έπαυε να υπάρχει (w11 15/8 σ. 9 ¶6)

Ο Μεσσίας επρόκειτο να γεννηθεί στο έθνος του Ισραήλ, από τη φυλή του Ιούδα. Όταν ο πατριάρχης Ιακώβ ευλόγησε τους γιους του από την επιθανάτια κλίνη του, προείπε: «Το σκήπτρο δεν θα απομακρυνθεί από τον Ιούδα ούτε η διοικητική ράβδος ανάμεσα από τα πόδια του, μέχρι να έρθει ο Σηλώ· και σε αυτόν θα ανήκει η υπακοή των λαών». (Γέν. 49:10) Πολλοί Εβραίοι λόγιοι του παρελθόντος συνέδεσαν αυτά τα λόγια με τον Μεσσία. Με αφετηρία τη διακυβέρνηση του Βασιλιά Δαβίδ, ο οποίος καταγόταν από τον Ιούδα, το σκήπτρο (η βασιλική κυριαρχία) και η διοικητική ράβδος (η εξουσία για διοίκηση) περιήλθαν στη φυλή του Ιούδα. «Σηλώ» σημαίνει «Εκείνος του Οποίου Είναι· Εκείνος στον Οποίο Ανήκει». Η βασιλική γραμμή του Ιούδα θα τερματιζόταν με τον «Σηλώ», τον μόνιμο βασιλικό Κληρονόμο, διότι ο Θεός είπε στον Σεδεκία, τον τελευταίο βασιλιά του Ιούδα, ότι η διακυβέρνηση θα δινόταν σε εκείνον που είχε το νόμιμο δικαίωμα. (Ιεζ. 21:26, 27) Μετά τον Σεδεκία, ο Ιησούς υπήρξε ο μόνος απόγονος του Δαβίδ στον οποίο δόθηκε υπόσχεση για βασιλεία. Πριν από τη γέννηση του Ιησού, ο άγγελος Γαβριήλ είπε στη Μαρία: «Ο Ιεχωβά Θεός θα του δώσει το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και αυτός θα βασιλεύει στον οίκο του Ιακώβ για πάντα, και δεν θα υπάρξει τέλος στη βασιλεία του». (Λουκ. 1:32, 33) Ο Σηλώ πρέπει να είναι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος ήταν απόγονος του Ιούδα και του Δαβίδ.—Ματθ. 1:1-3, 6· Λουκ. 3:23, 31-34.

Ιεζ 21:27—Εκείνος που έχει το «νόμιμο δικαίωμα» είναι ο Ιησούς Χριστός (w14 15/10 σ. 10 ¶14)

Σκεφτείτε τι υποσχέθηκε ο Ιεχωβά στον Βασιλιά Δαβίδ του αρχαίου Ισραήλ μέσω της Δαβιδικής διαθήκης. (Διαβάστε 2 Σαμουήλ 7:12, 16) Έκανε αυτή τη διαθήκη με τον Δαβίδ όταν εκείνος βασίλευε στην Ιερουσαλήμ, δίνοντάς του την υπόσχεση ότι ο Μεσσίας θα ήταν απόγονός του. (Λουκ. 1:30-33) Έτσι λοιπόν, ο Ιεχωβά έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένη τη γενεαλογική γραμμή του σπέρματος και καθόρισε ότι «το νόμιμο δικαίωμα» στο θρόνο της Μεσσιανικής Βασιλείας θα ανήκε σε κάποιον κληρονόμο του Δαβίδ. (Ιεζ. 21:25-27) Μέσω του Ιησού, η βασιλεία του Δαβίδ «θα εδραιωθεί στον αιώνα». Ναι, το σπέρμα του Δαβίδ «θα παραμένει στον αιώνα και ο θρόνος του σαν τον ήλιο». (Ψαλμ. 89:34-37) Σαφώς, η διακυβέρνηση του Μεσσία δεν θα διαφθαρεί ποτέ και τα επιτεύγματά της θα διαρκέσουν για πάντα!

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιεζ 21:3—Ποιο είναι το «σπαθί» που βγάζει ο Ιεχωβά από τη θήκη του; (w07 1/7 σ. 14 ¶1)

Ποιο είναι το «σπαθί» που βγάζει ο Ιεχωβά από τη θήκη του; Το «σπαθί» που χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά για να εκτελέσει την κρίση του στην Ιερουσαλήμ και στον Ιούδα αποδεικνύεται ότι είναι ο Βαβυλώνιος Βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ και ο στρατός του. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει το ουράνιο τμήμα της οργάνωσης του Θεού το οποίο αποτελείται από ισχυρά πνευματικά πλάσματα.

Ιεζ 23:49—Ποιο λάθος τονίζεται στο κεφάλαιο 23, και ποιο μάθημα μπορούμε να πάρουμε εμείς; (w07 1/7 σ. 14 ¶6)

Η σύναψη πολιτικών συμμαχιών οδήγησε τον Ισραήλ και τον Ιούδα στην υιοθέτηση της ψεύτικης λατρείας των συμμάχων τους. Ας μη συνάπτουμε δεσμούς με τον κόσμο οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν την πίστη μας.—Ιακώβου 4:4.

Ιεζ 21:18-22. Παρότι ο Ναβουχοδονόσορ χρησιμοποίησε μαντεία, ο Ιεχωβά ήταν εκείνος που διασφάλισε ότι ο ειδωλολάτρης άρχοντας θα ερχόταν εναντίον της Ιερουσαλήμ. Αυτό δείχνει ότι ούτε καν οι δαίμονες δεν μπορούν να εμποδίσουν τα εκτελεστικά όργανα του Ιεχωβά να επιτελέσουν το σκοπό του.

Ιεζ 22:6-16. Ο Ιεχωβά απεχθάνεται τη συκοφαντία, τη χαλαρή, έκλυτη διαγωγή, την κατάχρηση εξουσίας και τη δωροληψία. Πρέπει να είμαστε σταθεροί στην απόφασή μας να αποφεύγουμε αυτές τις αδικοπραγίες.

Ιεζ 23:5-49. Η σύναψη πολιτικών συμμαχιών οδήγησε τον Ισραήλ και τον Ιούδα στην υιοθέτηση της ψεύτικης λατρείας των συμμάχων τους. Ας μη συνάπτουμε δεσμούς με τον κόσμο οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν την πίστη μας.—Ιακώβου 4:4.

Ιεζ 23:1-49 Τόσο το δεκάφυλο βασίλειο του Ισραήλ όσο και το δίφυλο βασίλειο του Ιούδα κατακρίθηκαν ως πόρνες με αυτόν το συμβολικό τρόπο.

23ο κεφάλαιο του Ιεζεκιήλ, η απιστία της Ιερουσαλήμ προς τον Ιεχωβά παρουσιάζεται με μια αλληγορία, την ιστορία της πόρνης Οολιβά.

Ιεζ 23 Παρόμοια, ο Ιεζεκιήλ χρησιμοποίησε δύο αδελφές, την Οολά και την Οολιβά, που εκπορνεύτηκαν, για να δείξει παραβολικά την πορεία της Σαμάρειας (του δεκάφυλου βασιλείου του Ισραήλ) και της Ιερουσαλήμ (του Ιούδα).

Ιεζ 23:1-4 Αν και το βασίλειο του Ιούδα απολάμβανε μεγαλύτερη σταθερότητα λόγω της Δαβιδικής δυναστείας, αυτό το νότιο βασίλειο ξεπέρασε τελικά το βόρειο σε ηθική διαφθορά, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν θεοφοβούμενοι βασιλιάδες, όπως ο Εζεκίας και ο Ιωσίας, να αντιστρέψουν τον ξεπεσμό προς την ειδωλολατρία και προς την απόρριψη του λόγου και της εξουσίας του Ιεχωβά

Ιεζ 23:5-12 Συχνές είναι οι επικρίσεις για την εμπιστοσύνη που έθεταν σε τέτοια ειδωλολατρικά έθνη ο αποστατικός Ισραήλ και ο Ιούδας, παλινδρομώντας πολλές φορές ανάμεσα στην Αίγυπτο και στην Ασσυρία σαν «αφελές περιστέρι χωρίς καρδιά».

Ιεζ 21:18-27 Μέσω του Ησαΐα, του Ιερεμία, του Ιεζεκιήλ και του Δανιήλ, των προφητών του, ο Θεός προείπε την άνοδο και την πτώση των παγκόσμιων δυνάμεων από τη Βαβυλώνα και εφεξής, καθώς και τη σειρά της εμφάνισής τους.

Ιεζ 23:1-10 Ωστόσο, η σύναψη μιας τέτοιας πολιτικής συμμαχίας αποτελεί πνευματική μοιχεία στα μάτια του Ιεχωβά.

Ιεζ 21:18-23 Η προφητεία του Ιεζεκιήλ, για παράδειγμα, παρουσιάζει το βασιλιά της Βαβυλώνας να καταφεύγει στη χρήση μαντείας για να αποφασίσει αν θα εκστρατεύσει εναντίον της Ραββά του Αμμών ή εναντίον της Ιερουσαλήμ

Ιεζ 22:18-22 Επίσης, η έκχυση του θυμού του Θεού πάνω στον οίκο του Ισραήλ παρομοιάζεται με τη ρευστοποίηση του μετάλλου στο καμίνι.

Ιεζ 21:25-27 Και τα δύο αυτά σύμβολα ενεργού βασιλικής εξουσίας αφαιρέθηκαν, το δε διάταγμα του Θεού υποδήλωνε ότι η ενεργός διακυβέρνηση από το «θρόνο του Ιεχωβά» (1Χρ 29:23) θα κρατούνταν σε αναστολή μέχρι την έλευση του Μεσσιανικού Βασιλιά του Θεού

Ιεζ 22:25-29 Ωστόσο, είναι προφανές ότι η έκφραση αυτή δεν περιλάμβανε μόνο τη φτωχή εργατική τάξη αλλά και εύπορους ανθρώπους, δεδομένου ότι ο Ιεζεκιήλ, αφού στηλιτεύει τις αδικίες που διέπρατταν οι άπληστοι προφήτες, ιερείς και άρχοντες, καταφέρεται εναντίον “του λαού του τόπου” ο οποίος έχει «εκτελέσει ένα σχέδιο απάτης και έχει αποσπάσει πράγματα με ληστεία, και έχει κακομεταχειριστεί τον ταλαιπωρημένο και τον φτωχό, και σε βάρος του πάροικου έχει διαπράξει απάτη χωρίς δικαιοσύνη».

Ιεζ 23:36-39 Παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλίτες λάτρευαν τα είδωλα μέχρι του σημείου να θυσιάζουν τα ίδια τους τα παιδιά, συνέχιζαν να αποδίδουν κατ’ επίφαση λατρεία στον Ιεχωβά και νόμιζαν ότι δεν θα τους έβρισκε συμφορά

Ιεζ. 21:25-27 Να Έχετε Ακλόνητη Πίστη στη Βασιλεία Έτσι λοιπόν, ο Ιεχωβά έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένη τη γενεαλογική γραμμή του σπέρματος και καθόρισε ότι «το νόμιμο δικαίωμα» στο θρόνο της Μεσσιανικής Βασιλείας θα ανήκε σε κάποιον κληρονόμο του Δαβίδ.

Ιεζ 22:3, 4 Πρέπει να Συμμετέχουν οι Χριστιανοί στους Εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς; Η ψεύτικη λατρεία είναι ακάθαρτη και απεχθής στα μάτια του Ιεχωβά Θεού, και οι Χριστιανοί απορρίπτουν συνήθειες που έχουν τέτοια προέλευση.

Ιεζ. 21:27 Εκτιμάτε την Πνευματική μας Κληρονομιά; Αλλά αυτή η «σκηνή» θα ανοικοδομούνταν και θα είχε ως μόνιμο Βασιλιά τον Ιησού, έναν απόγονο του Δαβίδ.

Ιεζ 23:40 Σημειωτέον ότι η Γραφή συνδέει πάντοτε το βάψιμο των ματιών με διαβόητες γυναίκες όπως η ραδιούργα Βασίλισσα Ιεζάβελ και η άπιστη Ιερουσαλήμ, την οποία οι προφήτες Ιερεμίας και Ιεζεκιήλ παρουσιάζουν ως πόρνη.

Ιεζ 21:31 Τέτοιοι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την παγκόσμια εξάπλωση των σεξουαλικών εγκλημάτων, των δολοφονιών, της τρομοκρατίας και των βομβιστικών ενεργειών στο σύγχρονο κόσμο.

Ιεζ 22:29 Να Ακολουθείτε το Παράδειγμα του Ιησού—Να Ενδιαφέρεστε για τους Φτωχούς. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ καταδίκασε τη μεταχείριση που υφίσταντο οι φτωχοί, λέγοντας: «Ο . . . λαός του τόπου έχει εκτελέσει ένα σχέδιο απάτης και έχει αποσπάσει πράγματα με ληστεία, και έχει κακομεταχειριστεί τον ταλαιπωρημένο και τον φτωχό, και σε βάρος του πάροικου έχει διαπράξει απάτη χωρίς δικαιοσύνη»

Ιεζ 21:21 Ψεύτικη Θρησκεία—Προβλέπεται το Δραματικό Τέλος Της. Ο Νόμος που έχει δώσει ο Θεός στον Ισραήλ καταδικάζει την άσκηση πνευματισμού, αλλά η Βαβυλώνα ασχολείται μανιωδώς με τον αποκρυφισμό.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: