ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 24-27

«Μια Προφητεία Εναντίον της Τύρου Ενισχύει την Πεποίθηση στον Λόγο του Ιεχωβά»

Το βιβλίο του Ιεζεκιήλ προείπε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την καταστροφή της Τύρου.

26:7-11 Κάποια στιγμή μετά το 607 Π.Κ.Χ., ποιος κατέστρεψε την ηπειρωτική πόλη της Τύρου;

26:4, 12 Το 332 Π.Κ.Χ., ποιος χρησιμοποίησε τα ερείπια της ηπειρωτικής πόλης της Τύρου για να κατασκευάσει μια δίοδο και κατέστρεψε τη νησιωτική της πόλη; Ποια λεπτομερή προφητεία ανυπομονείτε να δείτε να εκπληρώνεται;

Ιεζ 26:3, 4—Πάνω από 250 χρόνια νωρίτερα, ο Ιεχωβά προείπε την καταστροφή της Τύρου (si σ. 133 ¶4)

Περαιτέρω αποδείξεις για την αυθεντικότητά του παρέχουν οι δραματικές εκπληρώσεις των προφητειών που είπε ο Ιεζεκιήλ κατά των γειτονικών εθνών, λόγου χάρη της Τύρου, της Αιγύπτου και του Εδώμ. Για παράδειγμα, ο Ιεζεκιήλ προφήτευσε ότι η Τύρος θα ερημωνόταν, και αυτό είχε μερική εκπλήρωση όταν ο Ναβουχοδονόσορ κατέλαβε την πόλη, ύστερα από πολιορκία 13 ετών. (Ιεζ. 26:2-21) Αυτή η σύρραξη δεν σήμανε το ολοκληρωτικό τέλος της Τύρου. Όμως, η κρίση του Ιεχωβά έλεγε ότι η Τύρος έπρεπε να καταστραφεί πλήρως.Ο ίδιος είχε προείπει μέσω του Ιεζεκιήλ: «Θέλω ξύσει το χώμα αυτής απ’ αυτής και καταστήσει αυτήν ως λειόπετραν. . . . Θέλουσι ρίψει εις το μέσον των υδάτων τους λίθους σου και τα ξύλα σου και το χώμα σου». (26:4, 12) Όλα αυτά εκπληρώθηκαν 250 και πλέον έτη αργότερα, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κινήθηκε εναντίον της νησιωτικής πόλης της Τύρου. Οι στρατιώτες του Αλέξανδρου έξυσαν όλα τα συντρίμμια της ερειπωμένης ηπειρωτικής πόλης, τα έριξαν στη θάλασσα και κατασκεύασαν μια προβλήτα, μήκους 800 μέτρων, ως τη νησιωτική πόλη. Έπειτα, με πολύπλοκες πολιορκητικές κατασκευές, σκαρφάλωσαν στα τείχη, που είχαν ύψος 46 μέτρα, και κατέλαβαν την πόλη το 332 Π.Κ.Χ. Χιλιάδες σκοτώθηκαν και πολύ περισσότεροι πουλήθηκαν ως δούλοι. Επίσης, όπως ακριβώς είχε προείπει ο Ιεζεκιήλ, η Τύρος έγινε ‘λειόπετρα και τόπος για να στεγνώνουν δίχτυα’. (26:14) Στην άλλη πλευρά της Γης της Επαγγελίας, εξοντώθηκαν και οι ύπουλοι Εδωμίτες, σε εκπλήρωση της προφητείας του Ιεζεκιήλ. (25:12, 13· 35:2-9) Και φυσικά, αποδείχθηκαν ακριβείς και οι προφητείες του Ιεζεκιήλ για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και την αποκατάσταση του Ισραήλ.—17:12-21· 36:7-14.

Ιεζ 26:7-11—Ο Ιεζεκιήλ είπε ποιο θα ήταν το πρώτο έθνος που θα πολιορκούσε την Τύρο και ποιος ο ηγέτης του (ce σ. 216 ¶3)

Η Τύρος ήταν ένα εξέχον λιμάνι της Φοινίκης και είχε συμπεριφερθεί με δόλιο τρόπο στον αρχαίο Ισραήλ, που ήταν στα νότια της Τύρου και που λάτρευε τον Ιεχωβά. Μέσω ενός προφήτη που λεγόταν Ιεζεκιήλ, ο Ιεχωβά προείπε την πλήρη καταστροφή της 250 και πλέον χρόνια προτού αυτή συμβεί. Ο Ιεχωβά δήλωσε: «Θέλω επεγείρει εναντίον σου έθνη πολλά . . . Και θέλουσι καταστρέψει τα τείχη της Τύρου και κατεδαφίσει τους πύργους αυτής· και θέλω ξύσει το χώμα αυτής απ’ αυτής και καταστήσει αυτήν ως λειόπετραν. Θέλει είσθαι δια να εξαπλόνωσι δίκτυα εν μέσω της θαλάσσης». Ο Ιεζεκιήλ είπε επίσης από πριν ποιο θα ήταν το πρώτο έθνος που θα πολιορκούσε την Τύρο και ποιος ο ηγέτης του: «Ιδού, θέλω φέρει κατά της Τύρου τον Ναβουχοδονόσορ βασιλέα της Βαβυλώνος».—Ιεζεκιήλ 26:3-5, 7.

Ιεζ 26:4, 12—Ο Ιεζεκιήλ προείπε ότι τα τείχη, τα σπίτια και το χώμα της Τύρου θα ρίχνονταν στο νερό (it-1 161)

Αντί να καταδιώξει τους Πέρσες που είχαν τραπεί σε φυγή έπειτα από δύο αποφασιστικές νίκες του στη Μικρά Ασία (η πρώτη στον Γρανικό Ποταμό και η δεύτερη στην Πεδιάδα της Ισσού, όπου μια μεγάλη περσική δύναμη υπολογιζόμενη γύρω στο μισό εκατομμύριο υπέστη ολοκληρωτική ήττα), ο Αλέξανδρος έστρεψε την προσοχή του στη νησιωτική πόλη της Τύρου. Αιώνες νωρίτερα είχε προλεχθεί ότι τα τείχη, οι πύργοι, τα σπίτια, ακόμη δε και το χώμα της Τύρου θα ρίχνονταν μέσα στη θάλασσα. (Ιεζ 26:4, 12) Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το ότι ο Αλέξανδρος πήρε τα ερείπια της παλιάς ηπειρωτικής πόλης την οποία είχε καταστρέψει ο Ναβουχοδονόσορ χρόνια νωρίτερα και κατασκεύασε με αυτά μια δίοδο μήκους 800 μ. μέχρι τη νησιωτική πόλη. Το σφυροκόπημα από το ναυτικό του και τις πολεμικές μηχανές του κατέστρεψε αυτή την υπερήφανη θαλασσοκράτειρα, τον Ιούλιο του 332 Π.Κ.Χ.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιεζ 24:6, 12—Τι συμβολίζει η σκουριά της χύτρας; (w07 1/7 σ. 14 ¶2)

Τι συμβολίζει η σκουριά της χύτρας; Η πολιορκημένη Ιερουσαλήμ παρομοιάζεται με πλατύστομη χύτρα. Η σκουριά της συμβολίζει την ηθική ρυπαρότητα της πόλης—την ακαθαρσία, τη χαλαρή, έκλυτη διαγωγή και την αιματοχυσία για την οποία ευθύνεται αυτή. Τόσο μεγάλη είναι η ακαθαρσία της ώστε, ακόμα και το να στήσει κάποιος τη χύτρα άδεια πάνω στα κάρβουνα ώσπου να πυρακτωθεί δεν απομακρύνει τη σκουριά.

Ιεζ 24:16, 17—Γιατί δεν έπρεπε να δείξει καθόλου θλίψη ο Ιεζεκιήλ όταν πέθανε η γυναίκα του; (w88 15/9 σ. 21 ¶24)

Στη συνέχεια, ο Ιεζεκιήλ έπρεπε να ενεργήσει μ’ έναν ασυνήθιστο τρόπο. (Διάβασε Ιεζεκιήλ 24:15-18.) Γιατί δεν έπρεπε να δείξει καθόλου θλίψη ο προφήτης, όταν πέθανε η γυναίκα του; Για να δείξει πόσο άναυδοι θα έμεναν οι Ιουδαίοι όταν θα καταστρεφόταν η Ιερουσαλήμ, οι κάτοικοί της και ο ναός της. Ο Ιεζεκιήλ είχε ήδη πει αρκετά σχετικά μ’ αυτά τα ζητήματα και δεν θα ξανάλεγε το άγγελμα του Θεού ωσότου να μάθει ότι έπεσε η Ιερουσαλήμ. Παρόμοια, ο λεγόμενος Χριστιανικός κόσμος και οι υποκριτικοί του θρησκευόμενοι θα μείνουν άναυδοι τον καιρό της καταστροφής τους. Και μετά την έναρξη της ‘μεγάλης θλίψης’, θα είναι αρκετά όσα θα έχει ήδη πει η χρισμένη τάξη του φρουρού σχετικά με το τέλος του λεγόμενου Χριστιανικού κόσμου. (Ματθαίος 24:21) Αλλά όταν ‘το σπαθί’ του Θεού πέσει πάνω στο λεγόμενο Χριστιανικό κόσμο, αυτοί οι άναυδοι θρησκευόμενοι, καθώς και άλλοι, ‘θα αναγκαστούν να γνωρίσουν ότι αυτός είναι ο Ιεχωβά’.—Ιεζεκιήλ 24:19-27, ΜΝΚ.

Ιεζ 27:1, 2, 23 Η προφητεία του Ιεζεκιήλ αναφέρει τη Χαρράν μεταξύ των κύριων εμπορικών συνεργατών της Τύρου, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Χαρράν ως σημαντικού εμπορικού κέντρου.

Ιεζ 25:17 Εμείς τώρα αποβλέπουμε με πεποίθηση σε εκείνη την ημέρα, στον Αρμαγεδδώνα, όταν ο «Βασιλιάς βασιλιάδων» μας θα κερδίσει την τελική νίκη επί της καταπιεστικής πολιτικής οργάνωσης του Σατανά!

Ιεζ 27:31 Όταν ένα άτομο φορούσε σάκο, αυτό σήμαινε ότι είχε καταβληθεί από θλίψη ή στενοχώρια.

Ιεζ 25:17 Δεν είναι ανθρώπινος πόλεμος, αλλά “ο πόλεμος της μεγάλης ημέρας του Θεού του Παντοδύναμου”—η ημέρα της εκδίκησής του εναντίον των αρχόντων της γης.

Ιεζ 24:21 Ψεύτικη Θρησκεία—Προβλέπεται το Δραματικό Τέλος Της Γι’ αυτό, ο Θεός επιτρέπει να βεβηλωθεί η κληρονομιά του, ο Ιούδας, όταν η Βαβυλώνα εισβάλλει σε εκείνη τη γη και μολύνει τον άγιο ναό Του.

Ιεζ 26:4 Να Συμπεριφέρεστε Στους Άλλους Όπως Επιθυμεί ο Θεός Πολλοί Χριστιανοί σκέφτονται πώς εκπληρώθηκε κάποια προφητεία όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έξυσε τα συντρίμμια από τα ερείπια της ηπειρωτικής Τύρου και έχτισε μια χερσαία δίοδο ως τη νεότερη, νησιωτική πόλη της Τύρου την οποία και κατέστρεψε.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: