ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 35-38

«Ο Γωγ του Μαγώγ Σύντομα θα Καταστραφεί»

Η Αγία Γραφή περιγράφει τα γεγονότα που θα συμβούν πριν και μετά την καταστροφή του Γωγ του Μαγώγ.

Καταστροφή της Βαβυλώνας της Μεγάλης

Απ 17:16-18 Με τίνος την καταστροφή θα αρχίσει η μεγάλη θλίψη; Τα στρατεύματα του Γωγ του Μαγώγ ετοιμάζονται να επιτεθούν στον λαό του Θεού

Ιεζ 38:2, 11, 15 Ποιος θα επιτεθεί στον λαό του Ιεχωβά; Ο ήλιος φωτίζει τη γη

Απ 16:16 Σε ποιον πόλεμο θα καταστρέψει ο Ιεχωβά τον Γωγ του Μαγώγ; Ο Χριστός στον ουράνιο θρόνο του

Απ 20:4 Για πόσο θα βασιλέψει ο Χριστός;

Ιεζ 38:2—Ο όρος Γωγ του Μαγώγ αναφέρεται σε έναν συνασπισμό εθνών (w15 15/5 29, 30)

Ποιος είναι, τότε, ο Γωγ του Μαγώγ; Για να το απαντήσουμε αυτό, πρέπει να ερευνήσουμε τις Γραφές προκειμένου να δούμε ποιος επιτίθεται στον λαό του Θεού. Εκτός από την επίθεση του “Γωγ του Μαγώγ”, η Γραφή μιλάει επίσης για την επίθεση του “βασιλιά του βορρά” και για την επίθεση των “βασιλιάδων της γης”. (Ιεζ. 38:2, 10-13· Δαν. 11:40, 44, 45· Αποκ. 17:14· 19:19) Πρόκειται άραγε για ξεχωριστές επιθέσεις; Πιθανότατα όχι. Η Γραφή προφανώς περιγράφει την ίδια επίθεση με διαφορετικούς όρους. Γιατί καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα; Επειδή οι Γραφές μάς λένε ότι όλα τα έθνη της γης θα συμμετάσχουν σε αυτή την τελική επίθεση που προκαλεί τον πόλεμο του Αρμαγεδδώνα.—Αποκ. 16:14, 16.

Όταν συγκρίνουμε όλες αυτές τις Γραφικές αναφορές σχετικά με την τελική επίθεση στον λαό του Θεού, γίνεται φανερό ότι ο όρος Γωγ του Μαγώγ δεν αναφέρεται στον Σατανά αλλά σε έναν συνασπισμό εθνών. Θα ηγηθεί άραγε ο συμβολικός «βασιλιάς του βορρά» σε αυτόν τον συνασπισμό; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Αλλά αυτή η σκέψη φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με τα όσα λέει ο Ιεχωβά για τον Γωγ: «Θα έρθεις οπωσδήποτε από τον τόπο σου, από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του βορρά, εσύ και πολλοί λαοί μαζί σου, όλοι ανεβασμένοι πάνω σε άλογα, μια μεγάλη σύναξη, μια πολυάριθμη στρατιωτική δύναμη».—Ιεζ. 38:6, 15.

Ιεζ 38:14-16—Ο Γωγ του Μαγώγ θα επιτεθεί στον λαό του Ιεχωβά (w12 15/9 σ. 5, 6 ¶8, 9)

8. Τι θα περιλαμβάνει η επίθεση «του Γωγ της γης του Μαγώγ»; Μετά την καταστροφή της ψεύτικης θρησκείας, θα διαπιστωθεί ότι οι υπηρέτες του Θεού εξακολουθούν να «κατοικούν με ασφάλεια» και «χωρίς τείχη». (Ιεζ. 38:11, 14) Τι θα συμβεί σε αυτή τη φαινομενικά ανυπεράσπιστη ομάδα ανθρώπων που συνεχίζουν να λατρεύουν τον Ιεχωβά; Όπως φαίνεται, θα γίνουν στόχος μιας ολομέτωπης επίθεσης από “πολλούς λαούς”. Ο Λόγος του Θεού περιγράφει αυτή την εξέλιξη ως την επίθεση «του Γωγ της γης του Μαγώγ». (Διαβάστε Ιεζεκιήλ 38:2, 15, 16) Πώς πρέπει να νιώθουμε για αυτή την επίθεση;

9. (α) Ποιο είναι το κύριο μέλημα ενός Χριστιανού; (β) Ποια βήματα πρέπει να κάνουμε τώρα για να ενισχύσουμε την πίστη μας; Το ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων για αυτή την επίθεση στο λαό του Θεού δεν μας προκαλεί υπερβολική ανησυχία. Απεναντίας, το κύριο μέλημά μας είναι, όχι η δική μας σωτηρία, αλλά ο αγιασμός του ονόματος του Ιεχωβά και η δικαίωση της κυριαρχίας του. Μάλιστα, πάνω από 60 φορές, ο Ιεχωβά διακήρυξε: «Θα γνωρίσετε εξάπαντος ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά». (Ιεζ. 6:7· βλέπε υποσημείωση στη ΜΝΚ.) Έτσι λοιπόν, αποβλέπουμε με έντονο ενδιαφέρον στην εκπλήρωση αυτής της ιδιαίτερης πτυχής της προφητείας του Ιεζεκιήλ, με την πεποίθηση ότι «ο Ιεχωβά ξέρει να ελευθερώνει ανθρώπους θεοσεβούς αφοσίωσης από δοκιμασία». (2 Πέτρ. 2:9) Στο μεταξύ, ας χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία για να ενισχύουμε την πίστη μας ώστε να διακρατήσουμε την ακεραιότητά μας στον Ιεχωβά παρά τις δοκιμασίες. Τι πρέπει να κάνουμε; Να προσευχόμαστε, να μελετούμε το Λόγο του Θεού και να κάνουμε στοχασμούς γύρω από αυτόν, καθώς και να μεταδίδουμε το άγγελμα της Βασιλείας. Με αυτούς τους τρόπους, κρατάμε την ελπίδα μας για αιώνια ζωή σταθερή σαν «άγκυρα».—Εβρ. 6:19· Ψαλμ. 25:21.

Ιεζ 38:21-23—Ο Ιεχωβά Θεός θα μεγαλύνει και θα αγιάσει τον εαυτό του καταστρέφοντας τον Γωγ του Μαγώγ (w14 15/11 σ. 27 ¶16)

Μετά την καταστροφή της Βαβυλώνας της Μεγάλης, θα ξεσπάσει μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο λαό του Ιεχωβά, και εκείνον τον καιρό θα χρειαστεί να βρισκόμαστε κάτω από την προστατευτική σκέπη που θα προμηθεύσει ο Ιεχωβά για τους υπηρέτες του. Εφόσον αυτή η επίθεση θα πυροδοτήσει το τελικό στάδιο της “μεγάλης θλίψης”, ο ίδιος ο Ιεχωβά θα στήσει το σκηνικό και θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για αυτή την αναμέτρηση. (Ματθ. 24:21· Ιεζ. 38:2-4) Εκείνον τον καιρό, ο Γωγ θα επιτεθεί «σε έναν λαό που συγκεντρώθηκε μέσα από τα έθνη», στο λαό του Ιεχωβά. (Ιεζ. 38:10-12) Αυτή η επίθεση θα δώσει το έναυσμα για να εκτελεστούν οι κρίσεις του Ιεχωβά ενάντια στον Γωγ και στις ορδές του. Ο Ιεχωβά θα μεγαλύνει την κυριαρχία του και θα αγιάσει το όνομά του, διότι ο ίδιος λέει: «Θα κάνω τον εαυτό μου γνωστό ενώπιον πολλών εθνών· και θα γνωρίσουν εξάπαντος ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά».—Ιεζ. 38:18-23.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιεζ 36:20, 21—Ποιος είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να διατηρούμε καλή διαγωγή; (w02 15/6 σ. 20 ¶12)

Ο απόστολος τόνισε έναν κύριο λόγο για να μάθετε και κατόπιν να εφαρμόζετε την ηθική που βρίσκετε στη Γραφή. Η κακή διαγωγή των Ιουδαίων είχε αντίκτυπο στον Ιεχωβά: «Εσύ, που υπερηφανεύεσαι για το νόμο, ατιμάζεις τον Θεό παραβαίνοντας το Νόμο; Διότι “το όνομα του Θεού βλασφημείται εξαιτίας σας ανάμεσα στα έθνη”». (Ρωμαίους 2:23, 24) Αληθεύει εξίσου και τώρα ότι αν αγνοούμε τη Χριστιανική ηθική ατιμάζουμε την Πηγή της. Αντιστρόφως, αν προσκολλούμαστε σταθερά στους κανόνες του Θεού, αυτό έχει ευνοϊκό αντίκτυπο σε εκείνον, τιμώντας τον. (Ησαΐας 52:5· Ιεζεκιήλ 36:20) Η γνώση αυτού του γεγονότος μπορεί να ενισχύσει την αποφασιστικότητά σας αν αντιμετωπίσετε πειρασμούς ή καταστάσεις όπου η παράβλεψη της Χριστιανικής ηθικής θα μπορούσε να φαίνεται η ευκολότερη ή η πιο βολική πορεία ενέργειας. Επιπλέον, τα λόγια του Παύλου μάς διδάσκουν και κάτι άλλο. Πέρα από το να γνωρίζετε εσείς προσωπικά ότι η διαγωγή σας έχει αντίκτυπο στον Θεό, καθώς διδάσκετε άλλους να τους βοηθάτε να διακρίνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζουν τους ηθικούς κανόνες που μαθαίνουν θα έχει αντίκτυπο στον Ιεχωβά. Το θέμα δεν είναι απλώς ότι η Χριστιανική ηθική προάγει την ικανοποίηση και προστατεύει την υγεία κάποιου. Έχει αντίκτυπο επίσης σε Εκείνον που μας προμήθευσε αυτή την ηθική και μας ενθαρρύνει να την ακολουθούμε.—Ψαλμός 74:10· Ιακώβου 3:17.

Ιεζ 36:33-36—Πώς έχουν εκπληρωθεί αυτά τα λόγια στους σύγχρονους καιρούς; (w88 15/9 σ. 24 ¶11)

Αφού γύρισε ένα υπόλοιπο στον Ιούδα, εκείνη η ερημωμένη γη μετατράπηκε σε παραγωγικό ‘παράδεισο της Εδέμ’. (Διάβασε Ιεζεκιήλ 36:33-36.) Παρόμοια, από το 1919 κι ύστερα, ο Ιεχωβά έχει μετατρέψει την άλλοτε ερημωμένη πνευματική κατάσταση του χρισμένου υπολοίπου σ’ ένα παραγωγικό πνευματικό παράδεισο, στον οποίο βρίσκεται τώρα και ο ‘πολύς όχλος’. Αφού αυτός ο πνευματικός παράδεισος κατοικείται από άγιους ανθρώπους, είθε κάθε αφιερωμένος Χριστιανός να κάνει προσπάθειες για να τον διατηρεί καθαρό.—Ιεζεκιήλ 36:37, 38.

Ιεζ 37:1-14 Ο Ιεχωβά έδωσε πνοή σε εκείνα τα ξερά κόκαλα τα οποία επανήλθαν στη ζωή, παρέχοντας μια εικόνα της αναγέννησης του έθνους του Ισραήλ έπειτα από 70 χρόνια αιχμαλωσίας στη Βαβυλώνα.

Ιεζ 38:2, 11 Η Βασιλεία του Θεού Εξαλείφει τους Εχθρούς Της Ο Γωγ του Μαγώγ θα επιτεθεί στους εναπομείναντες χρισμένους και στους συντρόφους τους από τα άλλα πρόβατα.

Ιεζ 37:1-10 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία Μερικές φορές, ο Ιεχωβά παρομοιάζει τους επίγειους υπηρέτες του με στράτευμα.

Ιεζ 38:2 Προφητικά Λόγια Παρηγοριάς που σας Αφορούν Ο ίδιος ο Παντοδύναμος θα πολεμήσει για να τους απελευθερώσει

Ιεζ 38:2 Εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά σε Καιρό Αντιξοοτήτων Παρόμοια, στη δική μας εποχή, οι πολιτικοί εκτελεστές της ψεύτικης θρησκείας θα πλησιάσουν απειλητικά τους υπηρέτες του Ιεχωβά, περικυκλώνοντάς τους «μέχρι το λαιμό».

Ιεζ 38:18-23 Να Προσμένετε τον Ιεχωβά Ο Ιεχωβά θα έρθει, σαν να λέγαμε, και πάλι από μακριά για να πλημμυρίσει, να σείσει και να χαλιναγωγήσει όλους όσους καταδυναστεύουν το λαό του.

Ιεζ 36:20-23 Η Τρυφερή Συμπόνια του Θεού Μας Ακόμη και τότε, θα ενεργεί από συμπόνια—συμπόνια για το «άγιο όνομά» του και για τους αφοσιωμένους υπηρέτες του.

Ιεζ 38:18 Να Έχετε Διαρκώς στο Νου την Ημέρα του Ιεχωβά Τότε θα ολοκληρωθεί η ημέρα του Ιεχωβά, όταν το όνομά του θα εξυψωθεί

Ιεζ 36:35 Δύναμη Αποκατάστασης​—Ο Ιεχωβά “Κάνει Νέα τα Πάντα” Περιέγραψε την αποκαταστημένη γη τους ως πραγματικό παράδεισο!

Ιεζ 38:23 Ψευδοπροφήτες Ενεργούν λοιπόν σε αρμονία με αυτό το αποκαλυμμένο θέλημα του Θεού οι θρησκευτικές οργανώσεις που μειώνουν τη σπουδαιότητα της χρήσης του προσωπικού του ονόματος;

Ιεζ 36:22 Ο Θεός Αγαπάει τους Καθαρούς Ανθρώπους Πράγματι, η καθαρή μας εμφάνιση και η καλή μας διαγωγή θα φέρνουν δόξα και όχι όνειδος στον Ιεχωβά και στο άγιο όνομά του.

Ιεζ 38:23 Το Μεγαλειώδες Θέμα της Αγίας Γραφής Όπως διακήρυξε επανειλημμένα ο Θεός μέσω ενός από τους προγενέστερους προφήτες του: «Θα γνωρίσουν εξάπαντος ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά».

Ιεζ 36:35 Ο Ειρηνικός Νέος Κόσμος του Θεού—Μπορείς να Ζήσεις Εκεί Μπορούμε να διαβάσουμε για αυτά τα υπέροχα πράγματα στα εδάφια

Ιεζ 38:23 Τι Μαθαίνουμε από το ότι ο Θεός Επιτρέπει την Πονηρία Τα οφέλη θα είναι ατέλειωτα!

Ιεζ 6:10· 38:23 Επανάληψη για Έμφαση Και μέσω του Ιεζεκιήλ, ο Θεός δήλωσε 60 και πλέον φορές πως τα έθνη «θα γνωρίσουν εξάπαντος ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά».


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: