ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 39-41

«Το Όραμα του Ιεζεκιήλ για τον Ναό και Εσείς»

40:10, 14, 16 Ανατολική εξωτερική πύλη του ναού στο όραμα του Ιεζεκιήλ Τα δωμάτια για τους φύλακες και οι ψηλοί στύλοι μάς υπενθυμίζουν ότι ο Ιεχωβά έχει υψηλούς κανόνες για την αγνή λατρεία Άνθρωποι φαντάζονται ότι μπαίνουν από την πύλη του πνευματικού ναού που είδε σε όραμα ο Ιεζεκιήλ Αναρωτηθείτε: “Με ποιους τρόπους μπορώ να υποστηρίζω τους υψηλούς και ευθείς κανόνες του Ιεχωβά;”

Ιεζ 40:2—Η λατρεία του Ιεχωβά είναι εξυψωμένη πάνω από κάθε άλλη μορφή λατρείας (w99 1/3 σ. 11 ¶16)

Για να βρούμε την απάντηση, ας επανέλθουμε στο ίδιο το όραμα. Ο Ιεζεκιήλ έγραψε: «Με οράματα του Θεού με έφερε στη γη του Ισραήλ και τελικά με άφησε πάνω σε ένα πολύ ψηλό βουνό, στο οποίο υπήρχε μια κατασκευή που έμοιαζε με πόλη, προς το νότο». (Ιεζεκιήλ 40:2) Το σκηνικό αυτού του οράματος, το «πολύ ψηλό βουνό», μας θυμίζει το εδάφιο Μιχαίας 4:1: «Στο τελικό διάστημα των ημερών το βουνό του οίκου του Ιεχωβά θα στερεωθεί πάνω από την κορυφή των βουνών και θα υψωθεί πάνω από τους λόφους· και σε αυτό θα συρρέουν λαοί». Πότε εκπληρώνεται αυτή η προφητεία; Το εδάφιο Μιχαίας 4:5 δείχνει ότι αυτό αρχίζει να γίνεται ενόσω τα έθνη εξακολουθούν να λατρεύουν ψεύτικους θεούς. Η εποχή μας, “το τελικό διάστημα των ημερών”, είναι αυτή κατά την οποία η αγνή λατρεία έχει εξυψωθεί, έχει αποκατασταθεί στη θέση που της αρμόζει στη ζωή των υπηρετών του Θεού.

Ιεζ 40:3, 5—Ο Ιεχωβά θα εκπληρώσει σίγουρα τον σκοπό του για την αγνή λατρεία (w07 1/8 σ. 10 ¶2)

Τι είναι αξιοσημείωτο σχετικά με το μέτρημα του ναού; Το μέτρημα του ναού πιστοποιεί ότι ο σκοπός του Ιεχωβά για την αγνή λατρεία είναι βέβαιο πως θα εκπληρωθεί.

Ιεζ 40:10, 14, 16—Πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τους υψηλούς και ευθείς κανόνες του Ιεχωβά για να τον λατρεύουμε με αποδεκτό τρόπο (w07 1/8 σ. 11 ¶5)

Οι λαξευτοί φοίνικες που κοσμούν τους τοίχους στις εισόδους του ναού δείχνουν ότι μόνο όσοι είναι ηθικά ευθείς επιτρέπεται να μπουν. (Ψαλμός 92:12) Αυτό μας διδάσκει ότι η λατρεία μας είναι αποδεκτή στον Ιεχωβά μόνο αν είμαστε ευθείς.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιεζ 39:7—Όταν οι άνθρωποι κατηγορούν τον Θεό για την αδικία, πώς βεβηλώνουν το όνομά του; (w12 1/9 σ. 21 ¶2)

«Δεν θα αφήσω πια να βεβηλωθεί το άγιο όνομά μου», λέει ο Ιεχωβά. Όταν οι άνθρωποι τον κατηγορούν για την αδικία, βεβηλώνουν το όνομά του. Με ποια έννοια; Στην Αγία Γραφή, η λέξη «όνομα» δηλώνει πολλές φορές την υπόληψη. Σύμφωνα με κάποιο σύγγραμμα, το όνομα του Θεού αναφέρεται σε «ό,τι γνωρίζουμε για εκείνον—όσα έχει αποκαλύψει για τον εαυτό του. Επίσης, αντιπροσωπεύει τη φήμη του, και επομένως την τιμή του». Το όνομα του Ιεχωβά περιλαμβάνει την υπόληψή του. Τι γνωρίζουμε για τον Ιεχωβά όσον αφορά την αδικία; Ότι τη μισεί και συμπονάει τα θύματά της.* (Έξοδος 22:22-24) Όταν οι άνθρωποι ισχυρίζονται πως ο Θεός ευθύνεται για ό,τι ακριβώς αποστρέφεται, σπιλώνουν την υπόληψή του. Συνεπώς, “μεταχειρίζονται το όνομά του χωρίς σεβασμό”.—Ψαλμός 74:10.

Ιεζ 39:9—Μετά τον Αρμαγεδδώνα, τι θα γίνει με όλο τον πολεμικό εξοπλισμό που θα αφήσουν πίσω τους τα έθνη; (w89 15/8 σ. 14 ¶20)

Αλλά τι θα γίνει με όλο τον πολεμικό εξοπλισμό που θα αφήσουν πίσω τους τα έθνη; Αν λάβουμε υπόψη μας τη χρονική διάρκεια που αναφέρεται συμβολικά ότι θα απαιτηθεί για να αχρηστευτούν τα εύφλεκτα μέρη τους, συμπεραίνουμε ότι η ποσότητα θα είναι τεράστια. (Ιεζεκιήλ 39:8-10) Οι επιζώντες από τον Αρμαγεδδώνα μπορεί να καταφέρουν να τροποποιήσουν για χρήσιμους σκοπούς τα κάθε είδους πολεμικά υπολείμματα των εθνών.—Ησαΐας 2:2-4.

Ιεζ 40:3–47:12—Τι αντιπροσωπεύει ο ναός του οράματος; Αυτός ο γιγαντιαίων διαστάσεων ναός που είδε σε όραμα ο Ιεζεκιήλ στην πραγματικότητα δεν οικοδομήθηκε ποτέ. Απεικόνιζε τον πνευματικό ναό του Θεού—την όμοια με ναό διευθέτησή του για αγνή λατρεία που υπάρχει στις μέρες μας. (Ιεζεκιήλ 40:2· Μιχαίας 4:1· Εβραίους 8:2· 9:23, 24) Το όραμα του ναού εκπληρώνεται «στις τελευταίες ημέρες», όταν εξαγνίζεται το ιερατείο. (2 Τιμόθεο 3:1· Ιεζεκιήλ 44:10-16· Μαλαχίας 3:1-3) Ωστόσο, έχει την τελική του εκπλήρωση στον Παράδεισο. Ο ναός του οράματος παρείχε στους Ιουδαίους εξορίστους μια υπόσχεση για το ότι η αγνή λατρεία επρόκειτο να αποκατασταθεί και ότι κάθε ιουδαϊκή οικογένεια θα είχε κληρονομιά στη γη.

Ιεζ 40:3–43:17—Τι είναι αξιοσημείωτο σχετικά με το μέτρημα του ναού; Το μέτρημα του ναού πιστοποιεί ότι ο σκοπός του Ιεχωβά για την αγνή λατρεία είναι βέβαιο πως θα εκπληρωθεί.

Ιεζ 40:14, 16, 22, 26. Οι λαξευτοί φοίνικες που κοσμούν τους τοίχους στις εισόδους του ναού δείχνουν ότι μόνο όσοι είναι ηθικά ευθείς επιτρέπεται να μπουν. (Ψαλμός 92:12) Αυτό μας διδάσκει ότι η λατρεία μας είναι αποδεκτή στον Ιεχωβά μόνο αν είμαστε ευθείς.

Ιεζ 40-48 Αυτός ο ναός που είδε σε όραμα εξεικόνιζε κάτι που θα ερχόταν σε ύπαρξη στο μακρινό μέλλον, αφού στην πραγματικότητα ποτέ δεν κατασκευάστηκε τέτοιος ναός.

Ιεζ κεφ 40 Ο Ιεχωβά ο Ίδιος Είναι Εκεί, Αυτή η έκφραση αποδίδει τη φράση Γεχβάχ Σάμμαχ, η οποία εφαρμόζεται στην πόλη που είδε ο προφήτης Ιεζεκιήλ στο όραμά του το οποίο έχει καταγραφεί στα κεφάλαια 40 ως 48

Ιεζ κεφ 39 Γωγ Το όνομα αυτό εμφανίζεται στο 38ο και στο 39ο κεφάλαιο του βιβλίου του Ιεζεκιήλ και εφαρμόζεται εκεί στον ηγέτη μιας θυελλώδους, πολυεθνικής επίθεσης εναντίον του λαού του Θεού.

Ιεζ κεφ. 40 Μία Ποίμνη, Ένας Ποιμένας Ο προφήτης Ιεζεκιήλ έλαβε ένα εκτενές όραμα του ναού του Ιεχωβά.

Ιεζ 38:1–39:13 Χαιρόμαστε σε Σχέση με τον Θεό της Σωτηρίας Μας Σύντομα οι υπηρέτες του Ιεχωβά θα δεχτούν επίθεση από τις δυνάμεις του Γωγ του Μαγώγ.

Ιεζ 38:21-23· 39:11 Ο Πολεμιστής Βασιλιάς Θριαμβεύει στον Αρμαγεδδώνα

Ιεζ 39:25-28 Αποκλειστική Αφοσίωση Για χάρη του ονόματός του, ο Ιεχωβά είχε σκοπό να αποκαταστήσει το λαό του έπειτα από τη βαβυλωνιακή εξορία.

Ιεζ 40:14-16, 20, 22 Μάθημα από το Φοίνικα Κατάλληλα, η Αγία Γραφή παρομοιάζει μερικούς ανθρώπους με φοίνικες. Για να είναι ευάρεστος από την άποψη του Θεού, όπως ένας καρποφόρος φοίνικας, θα πρέπει κάποιος να είναι ηθικά ευθύς και να συνεχίζει να παράγει καλά έργα. (Ματθαίος 7:17-20) Γι’ αυτόν το λόγο, λαξευμένες παραστάσεις που απεικόνιζαν φοίνικες χρησιμοποιήθηκαν ως διακόσμηση τόσο στο ναό του Σολομώντα όσο και στο ναό του οράματος του Ιεζεκιήλ.

Ιεζ 39:17-20 Πρέπει να Φοβάστε τον Αρμαγεδδώνα; Επίσης, η Γραφή περιγράφει παραστατικά τον καιρό κατά τον οποίο οι νεκροί θα καλύψουν την επιφάνεια της γης, έχοντας απομείνει είτε ως κοπριά είτε ως τροφή για τα πουλιά και τα άλλα ζώα.

Ιεζ 39:6, 7 Ιεχωβά Σημαίνει να γνωρίζουμε εκ πείρας ότι ο Ιεχωβά είναι πράγματι ό,τι δηλώνει το όνομά του.

Ιεζ 40:3, 4 Η Αναζωογόνηση των Δύο Μαρτύρων Επίσης υπενθύμιζε ότι, έχοντας υπόψη τα σφάλματά τους, οι Ισραηλίτες θα έπρεπε στο εξής να ανταποκρίνονται στους άγιους κανόνες του Θεού.

Ιεζ. 39:7 «Εσείς Είστε Μάρτυρές Μου» Την ίδια ακριβώς τακτική έχουν εφαρμόσει όσον αφορά την εξαγγελία που έκανε ο παντοδύναμος Θεός μέσω του αρχαίου προφήτη Ιεζεκιήλ: «Τα έθνη θα γνωρίσουν εξάπαντος ότι εγώ είμαι ο Ιεχωβά».

Ιεζ 39:2 Αποκτήστε Καρδιά που να Είναι σε Αρμονία με τον Ιεχωβά Επίκεινται τρομερά γεγονότα, όπως είναι η καταστροφή της “Βαβυλώνας της Μεγάλης” και η επίθεση του «Γωγ της γης του Μαγώγ» εναντίον του λαού του Ιεχωβά.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: