ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 42-45

«Η Αγνή Λατρεία Αποκαθίσταται!»

Το όραμα του Ιεζεκιήλ για τον ναό διαβεβαίωσε το πιστό υπόλοιπο των εξόριστων Ιουδαίων ότι η αγνή λατρεία επρόκειτο να αποκατασταθεί. Συγχρόνως, τους υπενθύμισε τους υψηλούς κανόνες της αγνής λατρείας του Ιεχωβά.

44:23 Οι ιερείς θα δίδασκαν στον λαό τους κανόνες του Ιεχωβά Γράψτε μερικά παραδείγματα για το πώς μας έχει διδάξει ο πιστός και φρόνιμος δούλος τη διαφορά μεταξύ αυτού που είναι ακάθαρτο και αυτού που είναι καθαρό. (kr 110-117)

45:16 Ο λαός θα υποστήριζε εκείνους που ασκούσαν την ηγεσία Με ποιους τρόπους μπορούμε να δείχνουμε την υποστήριξή μας στους πρεσβυτέρους;

Ιεζ 43:10-12—Το όραμα του Ιεζεκιήλ για τον ναό είχε σκοπό να παρακινήσει τους εξόριστους Ιουδαίους να μετανοήσουν καθώς και να τους διαβεβαιώσει ότι η αγνή λατρεία επρόκειτο να αποκατασταθεί στη δικαιωματική και εξυψωμένη κατάστασή της (w99 1/3 σ. 8 ¶3· it-2 σ. 429 ¶2)

Ο ναός που είδε σε όραμα ο Ιεζεκιήλ. Το 593 Π.Κ.Χ., το 14ο έτος μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και του ναού του Σολομώντα που υπήρχε εκεί, ο ιερέας-προφήτης Ιεζεκιήλ, έχοντας μεταφερθεί σε όραμα σε μια ψηλή βουνοκορφή, είδε έναν μεγάλο ναό του Ιεχωβά. (Ιεζ 40:1, 2) Για να ταπεινώσει τους εξόριστους Ιουδαίους και να τους παρακινήσει να μετανοήσουν, και αναμφίβολα για να παρηγορήσει τους πιστούς, ο Ιεζεκιήλ έλαβε την οδηγία να αφηγηθεί «στον οίκο του Ισραήλ» όλα όσα είδε. (Ιεζ 40:4· 43:10, 11) Το όραμα έδινε ιδιαίτερη έμφαση σε λεπτομέρειες που αφορούσαν τις διαστάσεις. Οι μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το «καλάμι» (το μεγάλο καλάμι, 3,11 μ.) και ο “πήχης” (ο μεγάλος πήχης, 51,8 εκ.). (Ιεζ 40:5, υποσ.) Αυτή η έμφαση στις διαστάσεις έχει κάνει μερικούς να πιστεύουν ότι ο ναός του οράματος έπρεπε να αποτελέσει το υπόδειγμα για το ναό που θα έχτιζε αργότερα ο Ζοροβάβελ στη μεταιχμαλωσιακή περίοδο. Δεν υπάρχει, όμως, ουσιαστική τεκμηρίωση για αυτή την εικασία.

Αυτό το εκτενές όραμα, το οποίο καλύπτει εννιά κεφάλαια του βιβλίου του Ιεζεκιήλ, παρείχε στους εξόριστους Ιουδαίους μια υπόσχεση που ήταν ενισχυτική για την πίστη. Η αγνή λατρεία επρόκειτο να αποκατασταθεί! Στους αιώνες που πέρασαν από τότε, ακόμη και μέχρι τις ημέρες μας, αυτό το όραμα έχει αποτελέσει πηγή ενθάρρυνσης για όσους αγαπούν τον Ιεχωβά. Με ποιον τρόπο; Ας εξετάσουμε τι σήμαινε για τους εξόριστους Ισραηλίτες το προφητικό όραμα του Ιεζεκιήλ. Αποτελείται από τέσσερα κύρια στοιχεία: το ναό, το ιερατείο, τον αρχηγό και τη γη.

Ιεζ 44:23—Οι ιερείς θα δίδασκαν στον λαό «τη διαφορά μεταξύ αυτού που είναι ακάθαρτο και αυτού που είναι καθαρό»

Πόσο ευγνώμονες μπορούμε να είμαστε για τις υπηρεσίες που παρέχει η σύγχρονη ιερατική τάξη! «Ο πιστός και φρόνιμος δούλος» αναλαμβάνει την ηγεσία για να παρέχει επίκαιρη πνευματική τροφή που μας βοηθάει να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ αυτού που είναι ακάθαρτο και αυτού που είναι καθαρό στα μάτια του Ιεχωβά.—Ματθαίος 24:45.

Ιεζ 45:16—Ο λαός θα υποστήριζε εκείνους που ο Ιεχωβά είχε διορίσει να ασκούν την ηγεσία (w99 1/3 σ. 10 ¶10)

Πόσο θα πρέπει να αναπτέρωσαν όλα αυτά το ηθικό εκείνων των εξορίστων! Κάθε οικογένεια έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα είχε κάποια κληρονομιά στη γη. (Παράβαλε Μιχαίας 4:4.) Η αγνή λατρεία θα αποκτούσε εκεί εξυψωμένη, κεντρική θέση. Και προσέξτε ότι στο όραμα του Ιεζεκιήλ ο αρχηγός, όπως και οι ιερείς, θα ζούσε σε γη την οποία θα συνεισέφερε ο λαός. (Ιεζεκιήλ 45:16) Επομένως, στην αποκαταστημένη γη, ο λαός επρόκειτο να συνεισφέρει στο έργο εκείνων τους οποίους ο Ιεχωβά διόρισε για να αναλάβουν την ηγεσία, και θα τους υποστήριζε συνεργαζόμενος με την κατεύθυνσή τους. Σε γενικές γραμμές, αυτή η γη ήταν η απεικόνιση της οργάνωσης, της συνεργασίας και της ασφάλειας.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιεζ 43:8, 9—Πώς μόλυνε ο Ισραήλ το όνομα του Θεού; (it-2 σ. 510 ¶4)

Το ότι ο Ισραήλ, ως λαός που έφερε το όνομα του Θεού, απέτυχε να ζήσει σύμφωνα με τις δίκαιες εντολές του αποτέλεσε βεβήλωση ή μόλυνση του ονόματος του Θεού. (Ιεζ 43:8· Αμ 2:7) Εφόσον η απιστία των Ισραηλιτών επέφερε την τιμωρία τους από τον Θεό, αυτό έδωσε επίσης την ευκαιρία σε άλλα έθνη να μιλούν χωρίς σεβασμό για το όνομά του. (Παράβαλε Ψλ 74:10, 18· Ησ 52:5.) Καθώς αυτά τα έθνη δεν αναγνώρισαν ότι η τιμωρία προερχόταν από τον Ιεχωβά, θεώρησαν εσφαλμένα ότι οι συμφορές βρήκαν τον Ισραήλ επειδή ο Ιεχωβά ήταν ανίκανος να προστατέψει το λαό του. Προκειμένου να απαλλάξει το όνομά του από αυτό το όνειδος, ο Ιεχωβά ενήργησε για χάρη του ονόματός του και αποκατέστησε ένα υπόλοιπο των Ισραηλιτών στη γη τους.—Ιεζ 36:22-24.

Ιεζ 45:9, 10—Τι απαιτούσε ανέκαθεν ο Ιεχωβά από όσους επιθυμούσαν να κερδίσουν την επιδοκιμασία του; (it-1 776)

Συνεπώς, ο Ιεχωβά δικαίως απαιτούσε ανέκαθεν από όσους επιθυμούσαν να κερδίσουν την επιδοκιμασία του να εξοικειωθούν με τα δικά του κριτήρια δικαιοσύνης και να τα ακολουθούν. (Ησ 1:17, 18· 10:1, 2· Ιερ 7:5-7· 21:12· 22:3, 4· Ιεζ 45:9, 10· Αμ 5:15· Μιχ 3:9-12· 6:8· Ζαχ 7:9-12) Όπως ο Θεός, έτσι και αυτοί πρέπει να είναι αμερόληπτοι, διότι το αντίθετο θα συνιστούσε αδικία και παραβίαση του νόμου της αγάπης. (Ιακ 2:1-9) Ωστόσο, η άσκηση δικαιοσύνης σύμφωνα με τα κριτήρια του Θεού δεν αποτελεί βάρος—στην πραγματικότητα, από αυτήν εξαρτάται η ευτυχία του ανθρώπου. (Ψλ 106:3· παράβαλε Ησ 56:1, 2.) Την αλήθεια αυτή αναγνώρισε ο διάσημος Άγγλος νομικός Μπλάκστοουν: «[Ο Θεός] έχει συνδέσει τόσο στενά και έχει συνυφάνει τόσο άρρηκτα τους νόμους της αιώνιας δικαιοσύνης με την ευτυχία του κάθε ανθρώπου, ώστε δεν μπορεί να βρεθεί ευτυχία παρά μόνο με τήρηση της δικαιοσύνης, η δε δικαιοσύνη, αν ακολουθείται επακριβώς, δεν μπορεί παρά να αποφέρει ευτυχία».—Νομική Εγκυκλοπαίδεια του Τσάντμαν (Chadman’s Cyclopedia of Law), 1912, Τόμ. 1, σ. 88.

Ιεζ 40:3–47:12—Τι αντιπροσωπεύει ο ναός του οράματος; Αυτός ο γιγαντιαίων διαστάσεων ναός που είδε σε όραμα ο Ιεζεκιήλ στην πραγματικότητα δεν οικοδομήθηκε ποτέ. Απεικόνιζε τον πνευματικό ναό του Θεού—την όμοια με ναό διευθέτησή του για αγνή λατρεία που υπάρχει στις μέρες μας. (Ιεζεκιήλ 40:2· Μιχαίας 4:1· Εβραίους 8:2· 9:23, 24) Το όραμα του ναού εκπληρώνεται «στις τελευταίες ημέρες», όταν εξαγνίζεται το ιερατείο. (2 Τιμόθεο 3:1· Ιεζεκιήλ 44:10-16· Μαλαχίας 3:1-3) Ωστόσο, έχει την τελική του εκπλήρωση στον Παράδεισο. Ο ναός του οράματος παρείχε στους Ιουδαίους εξορίστους μια υπόσχεση για το ότι η αγνή λατρεία επρόκειτο να αποκατασταθεί και ότι κάθε ιουδαϊκή οικογένεια θα είχε κληρονομιά στη γη.

Ιεζ 40:3–43:17—Τι είναι αξιοσημείωτο σχετικά με το μέτρημα του ναού; Το μέτρημα του ναού πιστοποιεί ότι ο σκοπός του Ιεχωβά για την αγνή λατρεία είναι βέβαιο πως θα εκπληρωθεί.

Ιεζ 43:2-4, 7, 9—Ποια ήταν «τα πτώματα των βασιλιάδων τους» που έπρεπε να απομακρυνθούν από το ναό; Τα πτώματα αναφέρονταν προφανώς σε είδωλα. Οι άρχοντες της Ιερουσαλήμ και ο λαός της είχαν μολύνει το ναό του Θεού με είδωλα—στην ουσία, καθιστώντας τα βασιλιάδες τους.

Ιεζ 43:13-20—Τι συμβολίζει το θυσιαστήριο που είδε ο Ιεζεκιήλ σε όραμα; Το συμβολικό θυσιαστήριο αντιπροσωπεύει το θέλημα του Θεού σε σχέση με τη λυτρωτική θυσία του Ιησού Χριστού. Χάρη σε αυτή την προμήθεια, οι χρισμένοι ανακηρύσσονται δίκαιοι και το «μεγάλο πλήθος» είναι καθαρό και αγνό στα μάτια του Θεού. (Αποκάλυψη 7:9-14· Ρωμαίους 5:1, 2) Ίσως γι’ αυτόν το λόγο η «χυτή θάλασσα» του ναού του Σολομώντα—μια τεράστια λεκάνη με νερό που χρησιμοποιούνταν για να πλένονται οι ιερείς—δεν υπάρχει στο ναό του οράματος.—1 Βασιλέων 7:23-26.

Ιεζ 44:10-16—Ποιους αντιπροσωπεύει η ιερατική τάξη; Η ιερατική τάξη προσκιάζει συλλογικά τους χρισμένους Χριστιανούς των ημερών μας. Ο εξαγνισμός τους έλαβε χώρα το 1918 όταν ο Ιεχωβά κάθησε «ως χωνευτής και καθαριστής» στον πνευματικό του ναό. (Μαλαχίας 3:1-5) Όσοι ήταν καθαροί ή είχαν μετανοήσει μπόρεσαν να διατηρήσουν το προνόμιο υπηρεσίας τους. Κατόπιν, έπρεπε να εργάζονται σκληρά για να κρατούν τον εαυτό τους «χωρίς κηλίδα από τον κόσμο», αποτελώντας έτσι παράδειγμα για το «μεγάλο πλήθος», το οποίο συμβολίζεται από τις μη ιερατικές φυλές.—Ιακώβου 1:27· Αποκάλυψη 7:9, 10.

Ιεζ 45:1· 47:13–48:29—Τι αντιπροσωπεύει «η γη» και ο καταμερισμός της; Η γη αντιπροσωπεύει την επικράτεια των δραστηριοτήτων του λαού του Θεού. Ανεξάρτητα από το πού μπορεί να βρίσκεται ένας λάτρης του Ιεχωβά, αυτός είναι στην αποκαταστημένη γη εφόσον υποστηρίζει την αληθινή λατρεία. Ο καταμερισμός της γης θα έχει την τελική του εκπλήρωση στο νέο κόσμο όταν κάθε πιστό άτομο θα κληρονομήσει έναν τόπο.—Ησαΐας 65:17, 21.

Ιεζ 45:7, 16—Τι απεικονίζει η συνεισφορά του λαού για το ιερατείο και για τον αρχηγό; Στον πνευματικό ναό, αυτό αναφέρεται πρωτίστως στην πνευματική υποστήριξη—δηλαδή την προσφορά βοήθειας και την εκδήλωση συνεργατικού πνεύματος.

Ιεζ  40-48 Πώς μια προσαρμογή στην άποψή μας σχετικά με τον πνευματικό ναό επηρέασε την κατανόησή μας όσον αφορά τα κεφάλαια 40 έως 48 του Ιεζεκιήλ;

14 Το 1971 δημοσιεύτηκε μια εξήγηση της προφητείας του Ιεζεκιήλ στο βιβλίο “Τα Έθνη Θέλουσι Γνωρίσει Ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά”—Πώς; (“The Nations Shall Know That I Am Jehovah”—How?) Ένα κεφάλαιο αυτού του βιβλίου εξέταζε σύντομα το όραμα του Ιεζεκιήλ σχετικά με το ναό. (Ιεζεκιήλ, κεφάλαια 40-48) Εκείνη την εποχή, η προσοχή συγκεντρωνόταν στον τρόπο με τον οποίο θα εκπληρωνόταν στο νέο κόσμο το όραμα του ναού που είδε ο Ιεζεκιήλ.—2 Πέτρου 3:13.

15 Εντούτοις, δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στη Σκοπιά 1 Δεκεμβρίου 1972 (1 Μαρτίου 1973, στην ελληνική) επηρέασαν την κατανόησή μας για το όραμα του Ιεζεκιήλ. Αυτά εξέταζαν το μεγάλο πνευματικό ναό που περιέγραψε ο απόστολος Παύλος στο 10ο κεφάλαιο της επιστολής προς τους Εβραίους. Η Σκοπιά εξηγούσε ότι το διαμέρισμα των Αγίων και η εσωτερική αυλή του πνευματικού ναού σχετίζονται με την κατάσταση των χρισμένων ενόσω αυτοί βρίσκονται στη γη. Όταν επανεξετάστηκαν τα κεφάλαια 40 έως 48 του βιβλίου του Ιεζεκιήλ ύστερα από χρόνια, έγινε αντιληπτό ότι ακριβώς όπως ο πνευματικός ναός λειτουργεί σήμερα, έτσι και ο ναός που είδε ο Ιεζεκιήλ σε όραμα πρέπει επίσης να λειτουργεί σήμερα. Πώς συμβαίνει αυτό;

16 Στο όραμα του Ιεζεκιήλ, διακρίνονται ιερείς να κινούνται στις αυλές του ναού καθώς υπηρετούν τις μη ιερατικές φυλές. Αυτοί οι ιερείς αντιπροσωπεύουν σαφώς το «βασιλικό ιερατείο», τους χρισμένους υπηρέτες του Ιεχωβά. (1 Πέτρου 2:9) Ωστόσο, δεν θα υπηρετούν στην επίγεια αυλή του ναού σε ολόκληρη τη Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού. (Αποκάλυψη 20:4) Στο μεγαλύτερο μέρος εκείνης της περιόδου, αν όχι σε ολόκληρη την περίοδο, οι χρισμένοι θα υπηρετούν τον Θεό στα Άγια των Αγίων του πνευματικού ναού, «στον ίδιο τον ουρανό». (Εβραίους 9:24) Εφόσον διακρίνονται ιερείς να πηγαινοέρχονται στις αυλές του ναού του Ιεζεκιήλ, αυτό το όραμα πρέπει να εκπληρώνεται σήμερα, ενόσω μερικοί από τους χρισμένους βρίσκονται ακόμη στη γη. Κατάλληλα λοιπόν, το τεύχος 1 Μαρτίου 1999 αυτού του περιοδικού παρουσίασε μια προσαρμοσμένη άποψη γύρω από αυτό το ζήτημα. Έτσι, μέχρι και το τέλος του 20ού αιώνα, πνευματικό φως εκχυνόταν στην προφητεία του Ιεζεκιήλ.

Ιεζ 43:23, 24 Η Περίφημη Επί του Όρους Ομιλία Το αλάτι συμβολίζει επίσης ελευθερία από τη φθορά ή τη σήψη.

Ιεζ. 44:28 Αφήνετε Εσείς τον Ιεχωβά να Είναι η Μερίδα Σας; Εκεί θα συνεχίσουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά με αυτόν το διορισμό, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στα εδάφια Αποκάλυψη 4:10, 11 σχετικά με τους χρισμένους στην ουράνια θέση τους

Ιεζ 44:23 Γιορτές που Δυσαρεστούν τον Θεό Αν θέλουμε να κρατήσουμε τον εαυτό μας στην αγάπη του Θεού, πρέπει να “μην αγγίζουμε τίποτα ακάθαρτο” και να περιφρουρούμε με ζήλο την αλήθεια από οποιαδήποτε μορφή διαφθοράς.

Ιεζ 45:9 Ας Κυλάει η Δικαιοσύνη”—Κλειδί για Γνώση του Θεού  Ποια πλευρά της δικαιοσύνης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα; 5 Όταν ο Ιεχωβά έστελνε αγγελιοφόρους στον Ισραήλ, έδινε έμφαση στην άσκηση δικαιοσύνης.

Ιεζ 44:23 Ανάπτυξη της Ικανότητάς σας ως Δασκάλου Δήλωσε ότι όσοι θα τον υπηρετούσαν στο μεγάλο πνευματικό του ναό θα δίδασκαν στο λαό «τη διαφορά μεταξύ αγίου πράγματος και βέβηλου πράγματος».

Ιεζ 44:23 Προστατέψτε τον Εαυτό σας και τους Αγαπημένους Σας Πρέπει, επίσης, να ενδιαφέρεστε για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το νου και την καρδιά σας, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Θεό και πρέπει να διατηρούνται καθαρά για την υπηρεσία του.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: