ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΕΡΕΜΙΑΣ 8-11

«Οι Άνθρωποι Μπορούν να Έχουν Επιτυχία Μόνο με την Καθοδηγία του Ιεχωβά»

Ιερ 10:21-23 Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε το δικαίωμα να αυτοκυβερνώνται Επειδή οι πνευματικοί ποιμένες του Ισραήλ δεν αναζητούσαν τον Ιεχωβά, ο λαός διασκορπίστηκε Όσοι ακολουθούσαν την κατεύθυνση του Ιεχωβά είχαν ειρήνη, ευτυχία και ευημερία

Ιερ 10:2-5, 14, 15—Οι θεοί των εθνών είναι ψεύτικοι θεοί (it-1 59)

Στύλοι, πάσσαλοι ή άλλα κατασκευάσματα τοποθετούνταν επίσης στα καλλιεργημένα χωράφια για να τρομάζουν τα ζώα, και με ένα τέτοιο βουβό, άψυχο «σκιάχτρο σε περιβόλι με αγγούρια» παρομοίασε ο προφήτης Ιερεμίας τα ομοιώματα που έφτιαχναν τα ειδωλολατρικά έθνη.—Ιερ 10:5.

Ιερ 10:6, 7, 10-13—Ανόμοια με τους θεούς των εθνών, ο Ιεχωβά είναι ο μόνος αληθινός Θεός (w04 1/10 σ. 11 ¶10)

Γιατί είναι παράλογο το να αρνούμαστε την ύπαρξη ενός Μεγάλου Σχεδιαστή; Δώστε παράδειγμα. Είτε κοιτάζετε ψηλά στους ουρανούς είτε ατενίζετε τη δημιουργία εδώ στη γη, οι αποδείξεις για την ύπαρξη Δημιουργού είναι σαφείς. (Ιερεμίας 10:12) Πρέπει να συμφωνούμε ολόκαρδα με τα ουράνια πλάσματα που υψώνουν τη φωνή τους λέγοντας: «Άξιος είσαι, Ιεχωβά, ναι, ο Θεός μας, να λάβεις τη δόξα και την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα». (Αποκάλυψη 4:11) Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες δεν βλέπουν τις αποδείξεις με “τα μάτια της καρδιάς τους” αν και μπορεί να θαυμάζουν το σχέδιο σε αυτά που βλέπουν με τα κατά γράμμα μάτια τους. (Εφεσίους 1:18) Μπορούμε να το δείξουμε αυτό με το εξής παράδειγμα: Το να θαυμάζουμε την ομορφιά και το σχέδιο της φύσης και να αρνούμαστε την ύπαρξη ενός Μεγάλου Σχεδιαστή είναι τόσο παράλογο όσο το να θαυμάζουμε έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής και ταυτόχρονα να αρνούμαστε την ύπαρξη του καλλιτέχνη που μεταμόρφωσε έναν λευκό καμβά σε αριστούργημα. Δεν είναι άξιο απορίας το ότι εκείνοι οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν στον Θεό χαρακτηρίζονται ως «αδικαιολόγητοι»!

Ιερ 10:21-23—Οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν επιτυχία χωρίς την καθοδηγία του Ιεχωβά (w15 1/9 σ. 15 ¶1)

Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη γη σήμερα αποτελούν σαφή απόδειξη ότι η ανθρώπινη διακυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι κοσμικές κυβερνήσεις όχι μόνο απέτυχαν να φέρουν ειρήνη, ασφάλεια και ευτυχία αλλά επίσης έχουν φέρει τη γη στο χείλος της καταστροφής. Αυτό επιβεβαιώνει τη θεμελιώδη αλήθεια που αναφέρεται στη Γραφή: «Στον άνθρωπο που περπατάει δεν ανήκει το να κατευθύνει το βήμα του». (Ιερεμίας 10:23) Μόνο ο τρόπος διακυβέρνησης του Θεού μπορεί να εγγυηθεί διαρκή ειρήνη, ευτυχία και ευημερία στην ανθρωπότητα, επειδή αυτός είναι ο σκοπός του Θεού.—Ησαΐας 45:18.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

Ιερ 9:24—Ποιο είδος καύχησης και υπερηφάνειας δεν είναι κακό; (w13 15/1 σ. 20 ¶16)

Πώς διαφέρει η σωστή υπερηφάνεια από την εσφαλμένη; Δεν είναι κακό να υπερηφανευόμαστε για τα σωστά πράγματα. Λόγου χάρη, πρέπει να νιώθουμε πάντα περήφανοι που είμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά. (Ιερ. 9:24) Ο υγιής αυτοσεβασμός μάς βοηθάει να παίρνουμε καλές αποφάσεις και να μην υποβιβάζουμε τις ηθικές μας αξίες. Αλλά αν υπερεκτιμούμε τις απόψεις ή τη θέση μας, μπορεί να απομακρυνθούμε από τον Ιεχωβά.—Ψαλμ. 138:6· Ρωμ. 12:3.

Ιερ 11:10—Γιατί συμπεριέλαβε ο Ιερεμίας το βόρειο δεκάφυλο βασίλειο στις εξαγγελίες του, παρότι η Σαμάρεια είχε πέσει το 740 Π.Κ.Χ.; (w07 15/3 σ. 9 ¶2)

Γιατί συμπεριέλαβε ο Ιερεμίας το βόρειο δεκάφυλο βασίλειο στις εξαγγελίες του, παρότι η Σαμάρεια είχε πέσει το 740 Π.Κ.Χ.; Αυτό συνέβη επειδή η καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 607 Π.Κ.Χ. αποτελούσε έκφραση της κρίσης του Ιεχωβά εναντίον ολόκληρου του έθνους του Ισραήλ, όχι μόνο εναντίον του Ιούδα. (Ιεζεκιήλ 9:9, 10) Επιπλέον, μετά την πτώση του, τα συμφέροντα του δεκάφυλου βασιλείου εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύονται από την Ιερουσαλήμ, εφόσον τα αγγέλματα των προφητών του Θεού εξακολουθούσαν να συμπεριλαμβάνουν τους Ισραηλίτες.

Ιερ 10:2-15 Όταν είπε στον Ησαΐα: «Παρηγορήστε, παρηγορήστε το λαό μου», ο Ιεχωβά υποκίνησε τον προφήτη του να χρησιμοποιήσει παραδείγματα και περιγραφές των δημιουργικών Του έργων για να τονίσει τη μεγαλοσύνη Του ως του μόνου αληθινού Θεού.

Ιερ 8:20, 21 Οι Ιουδαίοι απέρριπταν συνεχώς το θεϊκό νόμο και δεν υπάκουαν στη φωνή του Ιεχωβά, γι’ αυτό επρόκειτο να έρθει συμφορά.

Ιερ 10:21 Εκείνοι που θα έπρεπε να είναι δάσκαλοι δεν ακολουθούσαν τις Γραφικές αρχές και δεν αναζητούσαν τον Θεό

Ιερ 9:23, 24 Αντί κάποιος να καυχιέται για ανθρώπινα επιτεύγματα, είναι σοφό να αντιλαμβάνεται ότι αυτό που έχει υπέρτατη αξία είναι το να γνωρίζει τον Παγκόσμιο Κυρίαρχο.

Ιερ 11:22, 23 Ασφαλώς, η θεϊκή διαβεβαίωση βοήθησε τον Ιερεμία να ξεπεράσει οποιαδήποτε αποθάρρυνση του προκαλούσε η εναντίωσή τους.

Ιερ 11:20 Επομένως, έχετε βάσιμο λόγο να εμπιστεύεστε στους πρεσβυτέρους, «γιατί εκείνοι επαγρυπνούν για τις ψυχές σας ως άτομα που θα δώσουν λογαριασμό».

Ιερ 10:23 Επιπλέον, ο στασιασμός του Σατανά έχει δώσει στον Ιεχωβά την ευκαιρία να εκδηλώσει τις εξαίσιες ιδιότητές Του με πιο ευδιάκριτο τρόπο.

Ιερ 9:10-12 Άρα, εκτός από την επανεγκατάσταση του Ιούδα, η αποκατάσταση θα πρέπει να περιλάβει και την αποκατάσταση της γης, η οποία θα μετατραπεί σε Εδεμικό κήπο με καλοποτισμένα εύφορα χωράφια και καρποφόρους δεντρόκηπους.

Ιερ 11:15, 16 Αλλά ο λαός του Ιούδα έχασε την προνομιούχα θέση του όταν “αρνήθηκαν να υπακούσουν στα λόγια του Ιεχωβά και βάδισαν ακολουθώντας άλλους θεούς”.

Ιερ 10:12 Σύμφωνα με κάποιον Βιβλικό λόγιο, «το κατοικήσιμο τμήμα της γης είναι αριστοτεχνικά σχεδιασμένο για χρήση και εξυπηρέτηση του ανθρώπου».

Ιερ 10:6, 7 χαρακτηρίζουν τον Ιεχωβά ως «Βασιλιά των εθνών» επειδή αυτός είναι ο Υπέρτατος Βασιλιάς, εκείνος που μπορεί να ζητήσει και θα ζητήσει λογαριασμό από τους ανθρώπινους βασιλιάδες και τα έθνη στα οποία αυτοί κυβερνούν.

Ιερ 10:23 Επιπλέον, εκείνο το αρχαίο φίδι, ο Σατανάς, “που παροδηγεί ολόκληρη την κατοικημένη γη”, επιφέρει «αλίμονο» στην ύστατη προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να απομακρύνει όλη την ανθρωπότητα από τη λατρεία του Ιεχωβά

Ιερ 9:23, 24 Ο Ιεχωβά προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους που το αξίζουν την προοπτική της αιώνιας ζωής, και αυτός είναι ένας ακόμη υποκινητικός λόγος για να τον αινούμε.

Ιερ 9:25, 26 Ωστόσο, η εντολή του Θεού δεν σήμαινε πως οι Ιουδαίοι δεν μπορούσαν να κόβουν καθόλου τις γενειάδες τους ή τις τρίχες του προσώπου τους.

Ιερ 8:8, 9 Κατά συνέπεια, εμφανίστηκε στην παγκόσμια σκηνή μια διεφθαρμένη, κίβδηλη Χριστιανοσύνη.

Ιερ 9:23, 24 Διάβασε τι λένε οι Γραφές για το αν πρέπει να καυχιόμαστε, ή να νιώθουμε περήφανοι, και μάθε πώς πρέπει να αποφεύγουμε να καυχιόμαστε για τον εαυτό μας

Ιερ 10:23, 24 Θα ήταν ανόητο να νομίζουν οι άνθρωποι ότι θα μπορούσαν να διευθύνουν με επιτυχία την κοινωνία χωρίς να τους κυβερνάει ο Ιεχωβά.

Ιερ 10:12 Τι μπορούμε να μάθουμε από την ομορφιά και την τάξη που είναι φανερές στη δημιουργία;

Ιερ 10:23 Ας μην πέσουμε ποτέ στην παγίδα τού να επιλέξουμε να στηριζόμαστε στη δική μας κατανόηση, όπως έκαναν ο Αδάμ και οι στασιαστικοί Ισραηλίτες.

Ιερ 10:23 Οι ανθρωποποίητες κυβερνήσεις προάγουν τον εθνικισμό, ο οποίος διαιρεί την ανθρώπινη οικογένεια.

Ιερ 10:23 Όχι, ο Ιεχωβά δεν δημιούργησε τους ανθρώπους με την ικανότητα ή το δικαίωμα να κατευθύνουν τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα από αυτόν.

Ιερ 10:23 Μόνο ο τρόπος διακυβέρνησης του Θεού μπορεί να εγγυηθεί διαρκή ειρήνη, ευτυχία και ευημερία στην ανθρωπότητα, επειδή αυτός είναι ο σκοπός του Θεού.

Ιερ 10:23 Πόσο αποβλέπουμε στον καιρό που όλοι οι άνθρωποι θα υποτάσσονται στη στοργική κυριαρχία του Ιεχωβά!

Ιερ 10:12 Η δύναμη του Θεού είναι έκδηλη ακόμη και στα μικρότερα δημιουργήματά του.

Ιερ 10:23 Είθε να προσευχόμαστε διαρκώς, να ακολουθούμε την καθοδηγία του αγίου πνεύματος και να ακούμε πάντα προσεκτικά τη φωνή του Ιεχωβά.

Ιερ 10:23 Επειδή εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτό το γεγονός, αναγνωρίζουμε τον Ιεχωβά ως Κυβερνήτη μας.

Ιερ 10:23 Δεύτερον, η Γραφή δείχνει ότι οι τάσεις και οι κανόνες του κόσμου διαμορφώνονται και ελέγχονται από τον ίδιο τον Σατανά, “το θεό αυτού του συστήματος πραγμάτων”.

Ιερ 10:23 Οι ατελείς άνθρωποι δεν διαθέτουν την απαραίτητη σοφία και προνοητικότητα για να διαχειρίζονται όλες τις υποθέσεις τους με επιτυχία.

Ιερ 9:24 Ο υγιής αυτοσεβασμός μάς βοηθάει να παίρνουμε καλές αποφάσεις και να μην υποβιβάζουμε τις ηθικές μας αξίες.

Ιερ 9:24 Πώς αντιδράτε όταν κάποιοι γείτονες, συνεργάτες, συμμαθητές ή συγγενείς μιλούν άσχημα για τον Ιεχωβά και κοροϊδεύουν τους Μάρτυρές του;

Ιερ 10:23 Πολύ συχνά, χρειάζεται να τις αναθεωρούν και να τις αναπροσαρμόζουν επειδή αποδεικνύονται εσφαλμένες.

Ιερ 10:23 Διόλου παράξενο που η κλοπή από εκείνο το δέντρο συνιστούσε αδίκημα!

Ιερ 10:23 Ταυτόχρονα, ο Θεός έχει δώσει στους υπηρέτες του την ευκαιρία να αποδείξουν έμπρακτα την οσιότητά τους σε αυτόν υπακούοντάς Τον από αγάπη, καθώς θα αντιμετώπιζαν δελεάσματα και διωγμό που υποκινεί ο Σατανάς.

Ιερ 10:23 Η ιστορία μαρτυρεί ότι η προσπάθεια να αγνοηθεί αυτός ο περιορισμός δεν έχει παραγάγει καλά αποτελέσματα.

Ιερ 9:24 Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση υποστήριξε τη δικαιοσύνη του, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του απόλυτου δικαίου και, συγχρόνως, μεγάλυνε τη

Ιερ 8:20· 14:9 Όσο για τους υπηρέτες του, ακόμη και αν αυτοί βρεθούν σε κατάσταση τόσο απελπιστική σαν να ήταν στον υγρό, σκοτεινό πάτο μιας στέρνας, Εκείνος μπορεί να τους διασώσει!

Ιερ 10:23 Πόσο μεγάλη αυταπάτη είναι το να πιστεύει κανείς ότι, επειδή έχει το δικαίωμα να επιλέγει ανάμεσα στο καλό και στο κακό, έχει και το δικαίωμα να καθορίζει τι είναι καλό και τι κακό!

Ιερ 10:23 Ο Ιησούς γνώριζε ότι η λύση των προβλημάτων της ανθρωπότητας έγκειται αλλού—όχι στις ανθρώπινες κυβερνήσεις.

Ιερ 10:4 Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο Ιησούς πρέπει να χρησιμοποιούσε τέτοια πράγματα.

Ιερ 10:23 Ούτε ακόμη και τα επιστημονικά και τα τεχνολογικά επιτεύγματα των πρόσφατων ετών δεν έχουν διαψεύσει αυτές τις δηλώσεις.

Ιερ 10:23 Συνεπώς, οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης μπορεί να σκεφτεί κανείς εκτός από τη διακυβέρνηση του Ιεχωβά είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ιερ 8:9 Τόσο ο Διάβολος όσο και οι δαίμονές του είναι αριστοτέχνες στην απάτη και προάγουν την ιδιοτέλεια, την ανεντιμότητα και την ηθική εξαχρείωση.

Ιερ 10:23 Οποιοσδήποτε προσπαθεί να κατευθύνει το βήμα του χωρίς να δέχεται τη βοήθεια κάποιου ο οποίος διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα είναι αναπόφευκτο να απογοητευτεί.

Ιερ 10:23 Από τότε που οι πρώτοι μας γονείς στασίασαν, ολόκληρη η κατοικημένη γη βρίσκεται υπό την εξουσία “του αρχικού φιδιού”, του Σατανά.

Ιερ 10:23 Μοιάζουν με τα άτομα στην αρχαία Βέροια που είχαν ευγενικό φρόνημα και τα οποία δέχτηκαν το άγγελμα του Θεού με «προθυμία», επιθυμώντας ζωηρά να κάνουν το θέλημα του Θεού.

Ιερ 10:23 Οι “νέοι ουρανοί” που θα τους αντικαταστήσουν είναι η Βασιλεία του Θεού η οποία απαρτίζεται από τον Βασιλιά Ιησού Χριστό και τους 144.

Ιερ 10:23 Τουναντίον, η ανεξαρτησία από τον Θεό έχει επιφέρει καταστροφικά προβλήματα, περιλαμβανομένης και της φτώχειας.

Ιερ 11:21 Το θεωρούμε προνόμιο να υποφέρουμε για τον ίδιο λόγο για τον οποίο υπέφεραν οι πιστοί αρχαίοι προφήτες.

Ιερ 10:10 Εκτός του ότι ο ίδιος είναι ζωντανός, ο Ιεχωβά είναι η Πηγή της ζωής μας.

Ιερ 10:23 Πράγματι, δεν υπάρχει δάσκαλος, ειδήμων ή σύμβουλος που να είναι καλύτερα εξαρτισμένος για να μας διδάξει την αλήθεια και να μας κάνει σοφούς και ευτυχισμένους.

Ιερ 8:7 Με αυτά τα λόγια, ο προφήτης Ιερεμίας εξήγγειλε την κρίση του Ιεχωβά κατά του αποστατικού λαού του Ιούδα, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τον Ιεχωβά τον Θεό τους και είχαν στραφεί στη λατρεία ξένων θεοτήτων.

Ιερ 10:23 Δίνοντας έμφαση σε αυτή την ανάγκη την οποία έχουν τα παιδιά, η Αγία Γραφή λέει: «Η ανοησία είναι συνδεδεμένη με την καρδιά του αγοριού· το ραβδί της διαπαιδαγώγησης θα την απομακρύνει από αυτό».

Ιερ 10:23 Η στοχαστική παρατήρηση του Ιερεμία εφαρμόζεται ακόμη περισσότερο σε εμάς σήμερα.

Ιερ 10:23 Αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να επιζητεί καθοδηγία από τον Ιεχωβά και να αποδέχεται πρόθυμα τις εντολές του Θεού.

Ιερ 10:23 Μόνο η Βασιλεία του Θεού στα χέρια του Γιου του, του Ιησού Χριστού, μπορεί να φέρει τη λύση στην αδικία και στη φτώχεια που υπάρχουν στον κόσμο.

Ιερ 10:23 Το να αναγνωρίζουμε ότι τα λόγια του Ιερεμία είναι αληθινά δεν δείχνει ηττοπάθεια.

Ιερ 10:12 Ενώ οι ισχυροί άνθρωποι συχνά ποδοπατούν τους φτωχούς και τους ταπεινούς για ιδιοτελές κέρδος, ο Ιεχωβά “σηκώνει από το χώμα τον ασήμαντο” και “έχει άφθονη δύναμη για να σώζει”.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: